Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Το σχέδιο για το νέο λύκειο και τις πανελλαδικές
Σαρωτικές αλλαγές στο νέο λύκειο και τις πανελλαδικές εξετάσεις. Δείτε αναλυτικά τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο του 2013
Ριζικές ανατροπές στο λύκειο από τον Σεπτέμβριο του 2013, καθώς το υπουργείο Παιδείας καταθέτει στη Βουλή σχέδιο νόμου και έχει τον φιλόδοξο στόχο να εφαρμοστεί στην Α΄ τάξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάζει αποκλειστικά το Έθνος της Κυριακής, μειώνονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και οι κατευθύνσεις σπουδών, αποσυνδέεται το απολυτήριο του λυκείου από τις Πανελλαδικές, ενισχύεται η εξειδίκευση στη Γ' λυκείου και ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που θα ελέγχει τα πάντα γύρω από τις εισαγωγικές των υποψηφίων για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Το νέο λύκειο είναι αποτέλεσμα του πενταετούς εθνικού διαλόγου και της συμφωνίας των κομμάτων της συγκυβέρνησης, και ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, είναι σίγουρος ότι η ολοκληρωτική ανάπτυξή του σε διάστημα τριών ετών θα δημιουργήσει νέο "επαναστατικό τοπίο μάθησης".
Νέα Προγράμματα Σπουδών και ένα σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποσυνδεδεμένο από το σχολείο έρχονται να καταργήσουν το λύκειο με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.
Οι 6 ριζικές αλλαγές
1. Μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλαδικές εξετάσεις από έξι σε τέσσερα
2. Περιορίζονται τα επιστημονικά πεδία από τέσσερα σε τρία. Στην ουσία ενοποιείται το τεχνολογικό με αυτό των θετικών επιστημών και δημιουργείται ένα ανεξάρτητο επιστημονικό πεδίο που θα περιλαμβάνει όλες τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές
3. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης λυκείου θα παίρνουν το απολυτήριο με εξέταση σε έξι έως οκτώ βασικά μαθήματα και μετά εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα προσέρχονται στις πανελλαδικές εξετάσεις και θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα ανά ομάδα προσανατολισμού
4. Καταργείται η κεντρική επιτροπή εξετάσεων και στη θέση της έρχεται ένας "κυρίαρχος - επόπτης" Οργανισμός, ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων. Παράλληλα δημιουργείται και τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας ώστε να "εξαντλείται" η ύλη και να μην εξαρτάται από τον κάθε διδάσκοντα
5. Εισάγεται ως βασικό μάθημα η "Φιλοσοφία" στη Β' λυκείου, καθώς και το μάθημα της "Πολιτικής Παιδείας" (Θεσμοί - Αρχές Δικαίου - Οικονομία) στην Α' και Β' λυκείου
6. Ενισχύονται τα μαθήματα γενικής παιδείας στην Α' και Β' λυκείου, ενώ στην Γ' τάξη αναπτύσσονται τα μαθήματα εξειδίκευσης. Αυτό έχει ως συνέπεια, πρώτον, την αυτοτέλεια στο πρόγραμμα (Α' και Β' λυκείου) και δεύτερον την ουσιαστική εμβάθυνση στην Γ' λυκείου που προετοιμάζει για το πανεπιστήμιο

Read more...

Μισθοί Κίνας και πείνας για 700.000 εργαζόμενουςΣοκάρουν τα στοιχεία για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Άπιαστο όνειρο ακόμα και ο κατώτατος μισθός. Ποιες κατηγορίες εργαζομένων παίρνουν κάτω από 586 ευρώ το μήνα
Με λιγότερα από 586 ευρώ το μήνα αμείβονται περίπου 700.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, με τις κλαδικές συμβάσεις να είναι πλέον ελάχιστες, κάτι που σημαίνει πτώση του μέσου όρου των αμοιβών.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το "Έθνος της Κυριακής", ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα έχει μισθό κάτω από τον βασικό.
Συγκεκριμένα λιγότερα από 586 ευρώ παίρνουν:
*Οι μερικώς απασχολούμενοι, καθώς για περίπου 300.000 δεν ισχύει το 8ωρο. Μόνο το 2012 πάνω από 45.000 εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη στη μερική απασχόληση.
*Οι εκ περιτροπής απασχολούμενοι. Πρόκειται για περίπου 70.000 εργαζόμενους, που απασχολούνται λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα. Πέρσι ξεπέρασαν τις 35.000 οι συμβάσεις που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία είτε με συμφωνία των εργαζομένων είτε με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς είναι σχεδόν 15.000 οι αλλαγές συμβάσεων.
*Οι νέοι κάτω των 25 ετών. Με βάση τη νομοθεσία για τους νέους, ισχύει χαμηλότερος μισθός και παίρνουν μισθό 510 ευρώ το μήνα.
*Όσοι συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης. Για παράδειγμα το νέο πρόγραμμα -που θα καλύψει οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο- προβλέπει αμοιβή 500 ευρώ τον μήνα και αφορά 50.000 άτομα.
Όσον αφορά τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, αυτές εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς, δημιουργώντας ένα νέο μισθολογικό τοπίο.
Από τον Ιανουάριο έως και τον Νοέμβριο του 2012,  επιχειρησιακές υπέγραψαν 91.020 εργαζόμενοι σε 756 επιχειρήσεις. Οι μειώσεις των μισθών ήταν κατά μέσο όρο 19,2%.
Ατομικές συμβάσεις υπέγραψαν 244.972 εργαζόμενοι σε 68.306 επιχειρήσεις. Οι μειώσεις των μισθών έφτασαν κατά μέσο όρο το 22,1%.
Στο πρώτο εξάμηνο, με βάση τα στοιχεία του ΣΕΠΕ σε 230 επιχειρήσεις έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές συμβάσεις, που μειώνουν τους μισθούς κατά 13,49%. Οι περικοπές αφορούν 29.795 εργαζόμενους.

Read more...

Για την κάλυψη τυχόν δημοσιονομικού κενού Τα νέα μέτρα θα αφορούν αναδιάρθρωση του Δημοσίου, δηλώνει ο Γ.Στουρνάρας


Τα νέα μέτρα θα αφορούν αναδιάρθρωση του Δημοσίου, δηλώνει ο Γ.Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου θα αφορούν τυχόν μέτρα που θα χρειαστούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, την τελευταία διετία του προγράμματος στήριξης, προκειμένου να αποφευχθεί η πίεση για νέες περικοπές μισθών - συντάξεων, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας στο Mega, ο Γ.Στουρνάρας δήλωσε: «Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αναδιάρθρωση του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η τρόικα θα δεχόταν να συζητήσει ότι μέρος του όποιου δημοσιονομικού "κενού" μπορεί να καλυφθεί από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα».
Με βάση τον σχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου, υπολογίζεται ότι έως το τέλος του προγράμματος μπορούν να εξοικονομηθούν 1,552 δισ. ευρώ από το Δημόσιο και συγκεκριμένα 816,5 εκατ. ευρώ από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, κυρίως τα υπουργεία, άλλα 210 εκατ. ευρώ από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και 525,4 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό στις ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Mega, με στόχο τη κάλυψη δημοσιονομικού κενού τη διετία 2015 - 2016 χωρίς περικοπές μισθών και συντάξεων, η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 3 δισ ευρώ.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο ΘΕΜΑ ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος, καθώς η διαπραγμάτευση για τη διετία 2015 - 2016 δεν έχει κλείσει ακόμα.
Σύμφωνα, δε, με τις τελευταίες εκτιμήσεις της τρόικας το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται στα περίπου 4 δισ ευρώ.
«Η διαπραγμάτευση με τη τρόικα τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι εύκολη διότι θα είναι ίσως η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση πριν να λήξει το πρόγραμμα. Ναι, μεν, για το 2013 και το 2014, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, τους πείσαμε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, όμως για το 2015 και το 2016 η συζήτηση είναι ανοικτή», υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών.
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
«Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να στείλει στην ανεργία χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, ο υπουργός Οικονομικών προετοιμάζει το έδαφος για τα νέα μνημονιακά μέτρα του Σεπτεμβρίου, δηλαδή για την αύξηση στη δοσολογία του ίδιου φαρμάκου λιτότητας που εξοντώνει την κοινωνία και την οικονομία» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Αδιάφορη για τις επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής, το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να μην της βάλει κακό βαθμό η τρόικα στις μνημονιακές της εξετάσεις, την ίδια στιγμή που η επικοινωνιακή της προπαγάνδα περί δήθεν ανάπτυξης πέφτει στο κενό» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως «η ισοπέδωση του δημόσιου τομέα με Προεδρικά Διατάγματα, η περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και οι ιδιωτικοποιήσεις, αποτελούν το μόνο τους σχέδιο». 
«Πρέπει να τους σταματήσουμε», καταλήγει το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και των εκφραστών της αποτελεί προϋπόθεση για τη ριζική αλλαγή πορείας της χώρας, την προστασία της δημοκρατίας και την έξοδο από την κρίση, με όρθια την κοινωνία».
Ανακοίνωση ΚΚΕ
«Ο υπουργός Οικονομικών ομολογεί: Ο αντιλαϊκός κατήφορος δεν έχει τέλος. Η "διαπραγμάτευση" με την τρόικα, το Σεπτέμβριο, θα γίνει με αφετηρία την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, δηλαδή με νέες απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, νέους φόρους και χαράτσια, κατασχέσεις» επισημαίνει το ΚΚΕ.
Προσθέτει, δε: «Η φιλολαϊκή έξοδος από την κρίση προϋποθέτει αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μονομερή διαγραφή του χρέους, κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μεγάλη κινητοποίηση για την κατάσβεση Δεύτερη νύχτα αγωνίας από τις πυρκαγιές σε Ρόδο και Ηράκλειο


Δεύτερη νύχτα αγωνίας από τις πυρκαγιές σε Ρόδο και Ηράκλειο
Κάτοικοι και τουρίστες κατέβηκαν στην θάλασσα και έφυγαν με βάρκες από το Μεγάλο Λιβάδι   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δεύτερη νύχτα αγωνίας ζουν οι κάτοικοι στη νότια Ρόδο και τη Μεσαρά Ηρακλείου, από τις πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται το βράδυ της Κυριακής. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι δημοτικές ενότητες Ν.Ρόδου και Λίνδου· αναζυπυρώθηκαν οι εστίες φωτιάς στην Μεσαρά Ηρακλείου. Μικρές εστίες φωτιάς στη Σέριφο, όπου οικισμοί εκκενώθηκαν προληπτικά το Σάββατο.

Ειδικότερα, δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες εξακολουθεί να καίει η πυρκαγιά στη νότια Ρόδο, που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή της Ίστριας. Το μέτωπο της φωτιάς φτάνει συνολικά τα δύο χιλιόμετρα, αλλά είναι διασπασμένο.

Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν σπεύσει δυνάμεις και από την ηπειρωτική χώρα. Τη μάχη με τις φλόγες έδιναν από τα ξημερώματα της Κυριακής, έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 30 και πλέον οχήματα.

Περιμετρικά των χωριών στη Νότια Ρόδο έχουν ανοιχτεί ζώνες πυρασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Το βράδυ του Σαββάτου, πάντως, οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής έζησαν στιγμές αγωνίας και πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν τις οικίες τους. Οι φλόγες έκαψαν τουλάχιστον μία κατοικία, ο ιδιοκτήτης της οποίας έλειπε, ενώ υπήρξαν και σχεδία προληπτικής εκκένωσης για χωριά που ενδεχομένως να κινδύνευαν.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του δασαρχείου, της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από χθες το απόγευμα, που εκδηλώθηκε η φωτιά, έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Οι δημοτικές ενότητες Ν.Ρόδου και Λίνδου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Το απόγευμα της Κυριακής αναζωπυρώθηκαν οι εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή τηςΜεσαράς Ηρακλείου που είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες, ύστερα από ολονύχτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Τα σημαντικότερα μέτωπα της φωτιάς εμφανίσθηκαν και πάλι κοντά στην Πόμπια και το Αντισκάρι, ενώ το απόγευμα οι φλόγες έφθασαν για μια ακόμη φορά κοντά στον οικισμό Πηγαϊδάκια και ζητήθηκε και η συνδρομή ελικοπτέρων για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου ανάμεσα στα χωριά Αληθινή και Πόμπια και που στη συνέχεια επεκτάθηκε προς το Αντισκάρι και τα Πηγαιδάκια της Μεσαράς Ηρακλείου, έκαψε θερμοκήπια και καλλιέργειες, ενώ απείλησε και σπίτια.
Συγκεκριμένα, στα χωριά Αντισκάρι και Πηγαϊδάκια η φωτιά απείλησε τα σπίτια και το απόγευμα του Σαββάτου είχε εξετασθεί το ενδεχόμενο ακόμη και εκκένωσης των οικισμών, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε, λόγω της επέμβασης πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Στιγμές αγωνίας έζησαν κάτοικοι και τουρίστες και στη Σέριφο, όπου η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου σε χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια πήρε έκταση.

Κάτοικοι και τουρίστες κατέβηκαν στην θάλασσα και έφυγαν με βάρκες από τις περιοχές Αγ. Μαρίνα και Μεγάλο Λιβάδι, λόγω του πυκνού καπνού. Η εκκένωση στο Μεγάλο Λιβάδι έγινε διά θαλάσσης, καθώς η φωτιά είχε αποκλείσει το δρόμο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή, ενώ υπάρχουν εικόνες με τις φλόγες να καταστρέφουν το νεοκλασικό Μέγαρο του 1880 -Διοικητήριο της εταιρείας μεταλλείων και Μνημείο Εθνικής εμβέλειας πολιτισμικής και βιομηχανικής κληρονομιάς.

Μετά την ολονύχτια μάχη που δόθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, η φωτιά την Κυριακή είχε περιοριστεί.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Απολύθηκε υπάλληλος της Βουλής...
Η πρώτη απόλυση "κοπανατζή" υπαλλήλου της Βουλής είναι γεγονός. Εργαζόταν στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου και για πάνω από έξι μήνες είχε περιπέσει σε αφάνεια. Όπως λέγεται, μάλιστα, αν και...
ειδοποιήθηκε, δεν επέδειξε και ιδιαίτερη σπουδή να επιστρέψει.

Τέσσερις μήνες μετά την αρχική εξαφάνιση, παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο της Βουλής το οποίο και αποφάσισε την αργία (διακοπή μισθού και υπερωριών) μέχρι νεοτέρας...

Αλλά η υπόθεση είχε και συνέχεια: ο "κοπανατζής", όπως λένε πρώην συνάδελφοί του, εμφανίστηκε στο λογιστήριο , προκαλώντας καβγά επειδή "τόλμησαν" να κόψουν το μισθό του. Απειλούσε πως γνωρίζει πολλά και είναι έτοιμος να ανοίξει το στόμα του.Το αποτέλεσμα ήταν να παραπεμφθεί εκ νέου στο πειθαρχικό με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, κάτι που τελικά και συνέβη...

 ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Read more...

47,5% το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 στην Κύπρο ...
Επήλθε τελικά συμφωνία...
  Έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, επήλθε τελικά συμφωνία μεταξύ κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, Κεντρικής Τράπεζας και τρόικας για το ύψος του «κουρέματος» των...
ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, στο 47,5%. Με την οριστικοποίηση του «κουρέματος», η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης, στο οποίο βρίσκεται από τον Μάρτιο, με ισχυρά κεφάλαια (core tier 1) 12,4%. Με βάση το διάταγμα για εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου έχει ήδη μετατραπεί το 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές. Με τη σημερινή συμφωνία θα μετατραπεί σε κεφάλαιο άλλο 10% των καταθέσεων. Ποσοστό 5% θα μετατραπεί σε μετοχές και 5% σε μετατρέψιμα χρεόγραφα (co-cos), που θα μετατρέπονται σε μετοχές μόνο όταν ο κεφαλαιακός πήχης υποχωρήσει κάτω από τα απαραίτητα επίπεδα.

AMΠΕ

Read more...

Τυφλός και... λοκατζής...

Ανδρας των Ειδικών Δυνάμεων, δύο μέτρα ύψος ο άνθρωπος, που υπηρετεί σήμερα τη θητεία του είναι... τυφλός! Και μάλιστα καταγεγραμμένος ως...
τυφλός σε ασφαλιστικό ταμείο της Καλύμνου και εισέπραττε κάθε μήνα (εδώ και χρόνια) επίδομα αναπηρίας 200 ευρώ.

Τυφλός και λοκατζής δεν γίνεται, σκέφτηκαν οι αρμόδιοι των υπουργείων Εργασίας και Εθνικής Άμυνας και ζήτησαν να υπάρξει έλεγχος. Ναι καλά το μαντέψατε ο εν λόγω στρατιώτης έβλεπε κανονικά και ήταν “μαϊμού” τυφλός. Ο υπουργός Εργασίας κ. Ι Βρούτσης έδωσε εντολή να κοπεί αμέσως το επίδομα και παρέπεμψε την υπόθεση στον εισαγγελέα.

BHMA

Read more...

H Νίκη της Καλαμάτας...

Η ανάκληση της άδειας για το φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής και η μεγάλη αντιφασιστική πορεία στην Καλαμάτα αποτελούν ...γεγονός, όχι μόνο για την πόλη αλλά συνολικά για το αντιφασιστικό κίνημα. Αυτή η σπουδαία επιτυχία (γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται) μας δείχνει πολλά.

Πρώτα πρώτα, ότι μπορούμε να πετύχουμε νίκες. Και στην Καλαμάτα το πετύχαμε χάρη στον συντονισμό πολλών παραγόντων: στη δραστηριοποίηση της τοπικής κοινωνίας, την πανελλαδική κινητοποίηση, τις διεθνείς αντιδράσεις, την πίεση στους φορείς, την κινηματική δράση. Και ας πούμε εδώ ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους και όσες συντέλεσαν, και πρώτα απ’ όλα στους αντιφασίστες της Καλαμάτας, που με πάθος, αποφασιστικότητα αλλά και ορθοκρισία πρωτοστάτησαν στον αγώνα αυτό.

Μας δείχνει, ακόμα, ότι οι νεοναζί, παρά την απήχησή τους, παρά τις προσβάσεις τους στο κράτος και τις συνέργειες με τμήματά του, δεν είναι αήττητοι. Η Χρυσή Αυγή υπέστη μια σοβαρή ήττα με την ανάκληση της άδειας, από τον περιφερειάρχη, την Παρασκευή, ήττα που πήρε πανηγυρική διάσταση με την πορεία του Σαββάτου: πάνω από 2.000 διαδηλωτές — γεγονός πρωτοφανές για την πόλη! Η ήττα επισφραγίστηκε τις επόμενες μέρες, καθώς η Χρυσή Αυγή (εκτός από μια-δυο ανακοινώσεις), δεν έκανε τίποτα, μα απολύτως τίποτα για να διαμαρτυρηθεί. Άσχετα με το αν η στάση της οφείλεται σε σάστισμα, υπολογισμό, σχέδιο ή συνεννόηση, αυτό δεν αναιρεί το ότι έτσι η ήττα, στο συγκεκριμένο, είναι πλήρης.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι oι νεοναζί, και στην Καλαμάτα και αλλού, δεν θα επανέλθουν με προκλήσεις, ρατσιστικές επιθέσεις, κηρύγματα και πράξεις μίσους. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, τα παλικάρια της φακής του Μιχαλολιάκου, που τρώνε σίδερα όταν έχουν απέναντί τους κανέναν μετανάστη, αδύναμο και δυστυχισμένο, λούφαξαν. Ευτυχώς, και είμαστε ασφαλώς πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Όπως έλεγε και η ανακοίνωση του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, για τα καμώματα του χρυσαυγίτη τοπικού βουλευτή Κουκούτση (που από το τηλέφωνο της Βουλής απειλούσε τους οργανωτές της πορείας), «οι ναζί, εκτός από καθάρματα, είναι και θρασύδειλοι καραγκιόζηδες»...

Πηγή: «Ενθέματα»

Read more...

Γενναία ρύθμιση δανείων από τον Σεπτέμβριο ...
Στον ορισμό του μοντέλου για τις ρυθμίσεις δανείων προχωρά η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες. Πρόκειται για τον μαθηματικό τύπο που θα υπολογίζει τις «δαπάνες διαβίωσης» των δανειοληπτών, βάσει του οποίου θα...
γίνονται οι διακανονισμοί.
Γενναία ρύθμιση δανείων από τον Σεπτέμβριο

Γενναίες ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων με χαμηλές δόσεις ή και με διαγραφές οφειλών φέρνει μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ιρλανδία, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ και το οποίο καλείται από την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση καλείται να εισαγάγει τις έννοιες των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης» καθώς και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».

Για τον σκοπό αυτό τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και οι καταναλωτικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να φέρουν και να καθιερώσουν τους δύο ορισμούς και στην ελληνική αγορά.

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα το μοντέλο αυτό, το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες διευθέτησης οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες μέσα από την αποφυγή δικαστικών διενέξεων.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Read more...

Έρχονται πρόστιμα και κατασχέσεις...Αυξήσεις-φωτιά στα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους για τη μη εμπρόθεσμη καταβολή φόρων, τη μη υποβολή, την ανακριβή υποβολή ή την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων προβλέπονται από το 2014 με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ...
ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή. Από την 1η-1-2014, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα το φόρο που οφείλει, ια χρεώνεται επιπλέον με υπέρογκα ποσά προστίμων και τόκων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις θα υπερβαίνουν την αρχική οφειλή!
Με άλλες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπεται η άμεση μείωση κατά 20% έως και 50% των προστίμων που επιβάλλονται για έκδοση ή λήψη εικονικών τιμολογίων, για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων μεγάλης αξίας.
Κατασχέσεις-εξπρές σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία
Με άλλες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπονται ταχύτατες διαδικασίες επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου. Συγκεκριμένα:
1. Η φορολογική διοίκηση, όταν θεωρεί ότι επίκειται κίνδυνος να μην εισπραχθούν φόροι που έχουν καταλογιστεί, θα μπορεί να διατάσσει κατασχέσεις-εξπρές για όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις απαιτήσεις των φορολογουμένων σε χέρια τρίτων, να λαμβάνει εναντίον τους ασφαλιστικά μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και να εγγράφει υποθήκες για φόρους και λοιπά δημόσια έσοδα, των οποίων επιδιώκει να διασφαλίσει την είσπραξη. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογικές αρχές της χώρας αποκτούν πλέον το δικαίωμα να δεσμεύουν και να κατάσχουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, εισόδημα ή έσοδο κάθε φορολογουμένου ακόμη κι αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, για το μισθό ή τη σύνταξή του!
Προβλέπεται ειδικότερα η δυνατότητα των φορολογικών αρχών να προχωρούν, χωρίς δικαστική απόφαση, στην επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης κινητών, ακινήτων, εμπράγματων δικαιωμάτων σε αυτά, απαιτήσεων και γενικά όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου, είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου.
Οι διατάξεις για το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ το μήνα παύουν να ισχύουν στις περιπτώσεις αυτές, καθώς η δυνατότητα κατασχέσεων που προβλέπεται με τη νέα αυτή διάταξη είναι απεριόριστη.
Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης μέσα σε 30 μέρες
2. Σε περίπτωση μη καταβολής των ποσών που αναφέρονται σε πράξη προσδιορισμού φόρου ή σε πράξη επιβολής τόκων ή προστίμων ή σε πράξη εκκαθάρισης του φόρου μετά την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης, μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία πληρωμής, το αρμόδιο όργανο της φορολογικής διοίκησης θα αποστέλλει στο φορολογούμενο ατομική ειδοποίηση καταβολής των οφειλών του που δεν έχουν καταβληθεί εντός των νόμιμων προθεσμιών πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης. Σε περίπτωση μη καταβολής των ποσών εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης, το αρμόδιο όργανο της φορολογικής διοίκησης μπορεί να προβεί στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μετά την πάροδο της προθεσμίας των 30 ημερών.

Πηγή: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Read more...

Απειλή για «ψαλίδι» ως 70% σε εφάπαξ-συντάξεις...
Δραματικές μειώσεις που ξεπερνούν το 50% επιφέρει ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. το υπουργείο Εργασίας έχει συστήσει επιτροπή για τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο θα υπολογίζεται


Όπως διευκρινίζει ο...
διευθυντής του ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, εάν εφαρμοστεί ο συγκεκριμμένος τρόπος υπολογισμού τότε τα εφάπαξ που θα δωθούν από 1-1-2014 από 30.000 που είναι σήμερα κατα μέσο όρο δεν θα ξεπεράσουν τις 7.000, δηλαδή θα υποστούν νεα μείωση περίπου 70%.

Πάντως, για να μην υπάρξει αυτή η εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη, το υπουργείο Εργασίας έχει συστήσει επιτροπή για τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο θα υπολογίζεται το εφάπαξ.

Παράλληλα, η επιστημονική επιτροπή του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής προτείνει την επίσπευση των αλλαγών που έχουν συμφωνηθει με την τρόικα και αφορούν στις πρόσθετες περικοπές των επικουρικών συντάξεων. 35 από τα 37 ταμεία έχουν ελλείμματα, κάτι που αναμένεται να φέρει νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Ειδικότερα, προτείνεται οι νέες μείωσεις στις επικουρικές να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο του 2014 και όχι από τον Ιούνιο του 2015. Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι οι νέες μειώσεις θα είναι κατα μέσο όρο από 20% έως 30%.

Σημειώνεται δε, ότι με βάση τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, τα επικουρικά ταμεία δεν πρέπει να παρουσιάζουν ελλείμματα. Όμως, με δεδομένο ότι ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται ενώ τα έσοδα από εισφορές μειώνονται, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν ταμεία τα οποία δεν θα παρουσιασουν ελλείμματα.


Read more...

ΒΙΝΤΕΟ από την πύρινη κόλαση...Aνεξέλεγκτα μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Κρήτη, Ρόδο και Σέριφο με την Πυροσβετική Υπηρεσία να δίνει μάχη για την κατάσβεσή τους.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην περιοχή Αγία Μαρίνα της Σερίφου. Σύμφωνα με...
μαρτυρίες κατοίκων, έχουν καεί σπίτια στην περιοχή Μέγα Χωριό, δύο σπίτια στο Μεγάλο Λιβάδι και 4.000 στρέμματα γης.
Στο Μεγάλο Λιβάδι επίσης έχουν τυλιχθεί στις φλόγες δύο τουριστικά καταστήματα ενώ κάηκε και το παλιό διοικητήριο, ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια στο νησί.


Ηράκλειο: Μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή της Πόμπιας

Μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι ανάμεσα στα χωριά Αληθινή και Πόμπια και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς το Αντισκάρι και τα Πηγαϊδάκια της Μεσαράς Ηρακλείου.

Ήδη έχουν καεί θερμοκήπια και καλλιέργειες ενώ οι φλόγες απείλησαν και σπίτια φθάνοντας μέχρι τις αυλές τους. Στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς παίρνουν μέρος τρία ελικόπτερα, 22 οχήματα, 55 πυροσβέστες, υδροφόρες των δήμων, η Αστυνομία και κάτοικοι της περιοχής ενώ οι ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.Στα χωριά Αντισκάρι και Πηγαϊδάκια η φωτιά απείλησε τα σπίτια και το απόγευμα είχε εξετασθεί το ενδεχόμενο ακόμη και εκκένωσης, πράγμα που τελικά αποφεύχθηκε λόγω της επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων και των 3 ελικοπτέρων.

Μεγάλη φωτιά στη Νότια Ρόδο - Εκκενώνεται χωριό

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει από νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Ίστριο, στην Νότια Ρόδο.

Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 18 οχήματα, εννέα άτομα πεζοπόρο, επτά οχήματα ΟΤΑ, δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα οχήματα και δύο σκαπτικά μηχανήματα.

Πυροσβεστικές δυνάμεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 65 άτομα πεζοπόρο τμήμα, μετέβησαν στη Ρόδο με C-130 για ενίσχυση από σήμερα το βράδυ των δυνάμεων που επιχειρούν στο μέτωπο. Επίσης 65 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα θα ενισχύσουν τις πρώτες πρωινές ώρες τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί. Επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο (με 40 άτομα και 10 οχήματα) θα μεταφερθούν στη Ρόδο το πρωί.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ρόδου έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης, κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου, μετά από την εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννη Μαχαιρίδη.Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει προβλήματα σε μικρά χωριά της νότιας Ρόδου και για ένα από αυτά (το Βάτι) βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκκένωσής του.

Στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες και πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Και στα τρία μέτωπα, οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρούν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας, μέχρι τον τελικό έλεγχο των πυρκαγιών.

Και στις τρεις περιοχές μεταβαίνουν κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια των πυρκαγιών, σε συνεργασία με τα τοπικά Ανακριτικά Γραφεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Συνολικά 22 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα.


zougla.gr

Read more...