Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Όταν η Ελλάδα διέγραψε το χρέος της Γερμανίας

Όταν η Ελλάδα διέγραψε το χρέος της Γερμανίας
Με την υπογραφή της συμφωνίας για την διαγραφή του γερμανικού χρέους στο Λονδίνο στις 27 Φεβρουαρίου του 1953 η γερμανική μεταπολεμική οικονομία έθετε τα θεμέλια του μετέπειτα «οικονομικού θαύματος», πιστεύει η Γερμανίδα ιστορικός Ούρσουλα Ρόμπεκ- Γιασίνσκι από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης:
«Η συμφωνία του Λονδίνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο λεγόμενο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Μπορεί μάλιστα να υποστηριχθεί ότι χωρίς τη διαγραφή του χρέους δεν θα υπήρχε οικονομικό θαύμα».

Ο Γερμανός ειδικός σε ζητήματα χρέους Γιούργκεν Κάιζερ, μέλος του συνδέσμου erlassjahr.de για τη μείωση του χρέους των υπό ανάπτυξη χωρών, δηλώνει στην DW ότι για χρόνια οι Γερμανοί απωθούσαν το γεγονός ότι η χώρα τους μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν υπερχρεωμένη, όπως σήμερα η Ελλάδα ή κάποιες υπό ανάπτυξη χώρες:
«Μαθαίναμε τότε ότι το οικονομικό θαύμα οφειλόταν στην εργατικότητα του λαού μας και στους Αμερικανούς, οι οποίοι μας βοήθησαν με χρήματα και για αυτό εμείς τους στηρίζουμε όπου μπορούμε. Αυτά γνώριζα για τη περίοδο αυτή. Δυστυχώς ένα κομμάτι της ιστορίας μας αγνοήθηκε επιμελώς».

H Γερμανία δεν ήθελε λιτότητα και αποπληρωμή

Περίπου 70 χώρες είχαν απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας τόσο από την προπολεμική, όσο και από την μεταπολεμική περίοδο. Το συνολικό χρέος της Γερμανίας ανέρχονταν γύρω στα 30 δισ. μάρκα. Ας σημειωθεί ότι το γερμανικό χρέος το 1953 αντιστοιχούσε μόλις στο 23% του ΑΕΠ. Ακόμα και για τις υπό ανάπτυξη χώρες ισχύει σήμερα ότι βρίσκονται σε κίνδυνο μόνο όταν το χρέος τους ξεπερνά το 40% του ΑΕΠ. Σήμερα το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 160% και μόνο οι πολύ αισιόδοξοι ευελπιστούν ότι θα μειωθεί στο 120%.

Για την Γερμανία του 1953 όμως η λιτότητα και η επιστροφή των δανείων δεν αποτελούσε επιλογή. Το αντίθετο! Η γερμανική οικονομία χρειαζόταν «φρέσκο» χρήμα για την ανοικοδόμηση της χώρας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οι πιστώτριες χώρες συμφώνησαν στη διαγραφή σχεδόν του 50% του χρέους, ενώ για το υπόλοιπο προέβλεψαν τη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωσή του.

Η Ελλάδα συμφώνησε στη διαγραφή του γερμανικού χρέους

Παράλληλα η συμφωνία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να γίνει η Γερμανία εξαγωγική δύναμη. Διότι η Γερμανία ήταν υποχρεωμένη να εξυπηρετεί το χρέος της, μόνο αν κέρδιζε χρήματα από τις εξαγωγές. «Οι δανειστές της είχαν λοιπόν συμφέρον να αγοράζουν γερμανικά προϊόντα», λέει ο Γιούργκεν Κάιζερ. Κατά την άποψή του μια παρόμοια ρύθμιση θα μπορούσε να βοηθήσει και την Ελλάδα, η οποία όπως υπενθυμίζει ο Γερμανός ειδικός, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης δαπανούσε δισεκατομμύρια για γερμανικά τανκς.
«Αν εφαρμόσουμε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα τότε οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους μόνο αν επιτρέψουν ένα πλεόνασμα στο ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο. Και οι Έλληνες θα εξάγουν προϊόντα και θα φιλοξενούν στα ξενοδοχεία τους Γερμανούς τουρίστες μέχρι που να ξεπληρώσουν αυτά τα καταραμένα τεθωρακισμένα».

Η ιστορικός Ούρσουλα Ρόμπεκ-Γιασίνσκι τονίζει ότι δεν είναι εύκολη η σύγκριση της μεταπολεμικής Γερμανίας με τη σημερινή Ελλάδα. Παρόλα αυτά οι Γερμανοί, λέει, δεν θα έπρεπε να ξεχνούν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ότι κάποτε και η Γερμανία ήταν υπερχρεωμένη και χρειάζονταν βοήθεια. Πόσο μάλλον που τότε στο Λονδίνο η Ελλάδα ανήκε στους δανειστές και αποδέχθηκε και εκείνη τη διαγραφή του χρέους της τότε Δυτικής Γερμανίας.


Πηγή: Deutsche Welle
enikos.gr

Read more...

Στοιχεία της ΤτΕ «Πάγωσαν» τα δάνεια και μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Ιανουάριο


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Πάγωσαν» τα δάνεια και μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Ιανουάριο μειώθηκαν οριακά στα 160,97 δισ. ευρώ από 161,451 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012.

Ωστόσο το σύνολο των καταθέσεων, το οποίο περιλαμβάνει και εκείνες του Δημοσίου Τομέα, αυξήθηκε στα 176,6 δισ.ευρω από 173,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο.

Στον τομέα των χορηγήσεων αμετάβλητος παρέμεινε στο -4% ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, καθώς η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 296 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν το χρέος του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2013, ήταν θετική κατά 96 εκατ. ευρώ ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της παρέμεινε αμετάβλητος στο -4,4%.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν λιγότερο αρνητικός στο -2,6% από -3,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν θετική και ίση με 164 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 656 εκατ. ευρώ).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν περισσότερο αρνητικός στο -25,9% από -20,9%, το Δεκέμβριο του 2012.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν μηδενική τον επισκοπούμενο μήνα (Ιανουάριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 96 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της ήταν λιγότερο αρνητικός στο -2,4% από -3,0% το Δεκέμβριο του 2012.

Αρνητική κατά 392 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες.

Πιο αναλυτικά το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια υποχώρησε στα 73,8 δισ. ευρώ καθώς η ροή χρηματοδότησης φέτος ήταν αρνητική (-229 εκατ. ευρώ) σε σχέση με πέρυσι οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων εμφανίζουν μείωση κατά 3,2%.

Σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες το χρέος των νοικοκυριών υποχώρησε στα 29,9 δισ. ευρώ καθώς οι χορηγήσεις εμφάνισαν σε σχέση με πέρυσι μείωση κατά 5,1%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ Έρχεται το ν/σ για τις σχολάζουσες κληρονομιές και τα εθνικά κληροδοτήματα


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Nομοσχέδιο για την ταχύτερη αξιοποίηση και τη διάφανη λειτουργία των εθνικών κληροδοτημάτων πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ.Σταϊκούρα, του γγ Διαφάνειας Γ.Σούρλα και του γγ Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, πρόκειται για περίπου 15.000 κοινωφελείς περιουσίες (κληροδοτήματα και ιδρύματα), των οποίων η αξία εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων επικρατεί παρανομία, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια.

«Είναι διαπιστωμένο ότι με την κατάσταση που επικρατεί δεν είναι εφικτή η αξιοποίηση, όταν για σχολάζουσες κληρονομιές, που ανέρχονται περί τις 3.000 και εκτιμάται η αξία τους στα 4 δισ. ευρώ, η εκκαθάριση διαρκεί από 10 έως 30 χρόνια και με τους σημερινούς ρυθμούς απαιτούνται πολλές δεκαετίες για να εκκαθαριστούν όλες οι κοινωφελείς περιουσίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η πρόταση «One Step Beyond» κέρδισε τον διαγωνισμό Rethink Athens: Σε Ολλανδούς η ανασυγκρότηση της Αθήνας


Κάντε κλικ για να δείτε τη συνέντευξη στο in.gr του προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», Αντώνη Παπαδημητρίου 

Αθήνα
Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra, με την πρόταση «One Step Beyond», αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.

5 φωτογραφίες


Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στην παρέμβασή του δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σύντομα η συνολική ανάπλαση του οικιστικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, δεσμεύτηκε ότι το σχέδιο ανάπλασης του Κέντρου της πρωτεύουσας θα γίνει πράξη μέχρι το τέλος του 2015. Όσον αφορά τα 80 εκατ. ευρώ που κοστίζει η εφαρμογή του σχεδίου, αυτά θα βρεθούν από κοινοτικά κονδύλια, ενώ οι σχετικές μελέτες θα είναι έτοιμες μέχρι τον Ιούνιο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ Δημοσιογράφοι, παρουσιαστής της ΕΡΤ και εφοπλιστής στην καυτή «λίστα Νικολούδη»



dimosiografoi-paroysiastis-tis-ert-kai-efoplistis-stin-kayti-lista-nikoloudi 
Ονόματα υπεράνω υποψίας περιλαμβάνονται στη γνωστή πλέον και ως «λίστα Νικολούδη» και αφορά 335 περιπτώσεις που ο έλεγχος του Πόθεν Εσχες έδειξε μαύρο χρήμα και φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία προέκυψαν έπειτα από εξονυχιστικούς ελέγχους που έκανε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τα οποία ήδη ο επικεφαλής της Αρχής και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης έχει προωθήσει τον σχετικό κατάλογο στις Αρχές. 

Στη λίστα με τα 335 πρόσωπα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το «Έθνος»:

γενικοί και ειδικοί γραμματείς 
δημοτικές αρχές 
εισηγητές επενδυτικών σχεδίων 
επιβλέποντες μηχανικοί 
μέλη Αρχών και Επιτροπών 
περιφερειάρχες 
Ιατροί διευθυντές ΕΣΥ 
Δημοσιογράφοι 
Πρόεδροι και στελέχη ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ 
Σωφρονιστικοί υπάλληλοι 
Μέτοχοι και εταίροι ΜΜΕ κλπ. 

Τα «καυτά» ονόματα της λίστας

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στη λίστα Νικολούδη περιλαμβάνονται ονόματα που «καίνε», όπως: 

- Δημοσιογράφος, συνεργάτης του πρακτορείου Reuters που δεν εργάζεται σε ελληνικό ΜΜΕ και συνυπογράφει συχνά άρθρα για τη διαφάνεια!

- Επικεφαλής ασφαλιστικού οργανισμού

- Δημοσιογράφος της πρωινής ζώνης της κρατικής τηλεόρασης με έντονα αριστερό προφίλ

- Διευθυντικό στέλεχος εφημερίδας ιδιαίτερα μικρής κυκλοφορίας που σηκώνει σταθερά την αντιμνημονιακή σημαία

- Δύο αθλητικοί δημοσιογράφοι

- Δύο δημοσιογράφοι τηλεοπτικού σταθμού

- Πρώην πρόεδρος ΠΑΕ της βόρειας Ελλάδας και ένας πρόεδρος σε ΠΑΕ της νότιας Ελλάδας

- Προβεβελημένος εφοπλιστής που έχει σχέση και με τον τραπεζικό τομέα.

Για τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στην Εκθεση θα πρέπει τώρα να υπάρξει συνεργασία με τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα Νικολούδη θα κληθούν να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με την περιουσιακή τους κατάσταση, θα ελεγχθούν οι μισθολογικές τους καταστάσεις, οι καταθέσεις τους σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, εμβάσματα, κινητή και ακίνητη περιουσία, μετοχές ή ομόλογα, καθώς και η οικονομική κατάσταση συγγενικών τους προσώπων.
- See more at: http://newpost.gr/post/194561/dimosiografoi-paroysiastis-tis-ert-kai-efoplistis-stin-kayti-lista-nikoloudi/#sthash.GcmGNXM3.dpuf
http://newpost.gr/

Read more...

Μήνυση του Μαρκογιαννάκη στον Κώστα Βαξεβάνη...




Μήνυση κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης στο κείμενο της μήνυσης κάνει αναφορά σε...δημοσιεύματα που έχει αναρτήσει ο κ. Βαξεβάνης στην ιστοσελίδα του, τα οποία θεωρεί συκοφαντικά εναντίον του.

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στην υπόθεση Siemens, αλλά και της ενοικίασης των πυροσβεστικών ελικοπτέρων για τα οποία όπως υποστηρίζει ο κ. Βαξεβάνης, ο κ. Μαρκογιάννης δεν αθωώθηκε απλά δεν παραπέμφθηκε ποτέ και τα αδικήματα παραγράφηκαν.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφέρει ότι ο κ. Βαξεβάνης αντί να επικοινωνήσει μαζί του για να του πει τις απόψεις του συνέχισε να αναρτά συκοφαντικά κατά τον ίδιο δημοσιεύματα με τίτλους όπως «έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», όταν ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής, ή άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα φωτογραφία του κ. Μαρκογιαννάκη με τίτλο «ιδού η Ρόδος, γιατί το πήδημα παραγράφηκε».

Στη συνέχεια ο κ. Μαρκογιαννάκης παραθέτει ιστορικό της υπόθεσης Siemens και της διαδρομής του, ενώ αφήνει υπονοούμενα και για σχέσεις του κ. Βαξεβάνη με το ΣΥΡΙΖΑ.
newsbomb.gr 


Read more...

Αντιδράσεις σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση προκαλεί το κατηχητικό της ΧΑ...





Στην κυβέρνηση, την αστυνομία και τα ΜΜΕ στρέφει τα πυρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κατήχηση της Χρυσής Αυγής σε μικρά παιδιά. «Είναι ευθύνη όλων μας να μην επιτρέψουμε να δηλητηριαστούν αθώες ψυχές» δήλωσε η ...εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Είναι ευθύνη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να υψώσουν ένα τοίχος απέναντι στη Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.
Αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η Χρυσή Αυγή, βέβαια, κάνει τη δουλειά της. Με αυτούς που είναι πραγματικά να απορεί κανείς είναι οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές που την περιβάλλουν με σκανδαλώδη ασυλία, η κυβέρνηση που υιοθετεί την ατζέντα της ενισχύοντας την περαιτέρω, καθώς και μέρος των ΜΜΕ που της κάνουν συστηματικά δωρεάν διαφήμιση.
» Είναι καιρός πια να ενεργοποιηθεί μαζικά η ελληνική κοινωνία για να σταματήσουν οι χιτλερικοί την υπονόμευση της ελευθερίας όλων μας» καταλήγει.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αναφέρει: «Η Χρυσή Αυγή δείχνει για ακόμη μια φορά το αποτρόπαιο πρόσωπό της. Πλέον τα θύματά της είναι οι αθώες ψυχές 6χρονων παιδιών. Η 'Διάπλαση των Παίδων' που ξεκίνησε η Χρυσή Αυγή οδηγεί στον φανατισμό, στο ναζισμό και στη βία. Η επιστροφή στο 1967 και τα κείμενα του Γεωργίου Γεωργαλά, η επιστροφή στο σκοταδισμό και το φασισμό, δεν πρέπει να περάσει» δήλωσε η κ. Γεννηματά, καταλήγοντας:

«Είναι μεγάλη η ευθύνη της πολιτείας, της κοινωνίας και πάνω από όλα των ίδιων των γονιών να μην επιτρέψουμε να δηλητηριαστούν αθώες ψυχές. Ο φασισμός όταν εκφράζεται στις γειτονιές, στην καθημερινότητα, είναι ακόμη πιο επικίνδυνος από όταν εκφράζεται ως πολιτική οργάνωση. Ας το καταλάβουμε όλοι και ας αντισταθούμε. Καμία ανοχή στο φασισμό και στη Χρυσή Αυγή».
Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «οι σχολές του μίσους, της βίας και της προώθησης των ναζιστικών αντιλήψεων δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές από το δημοκρατικό κόσμο και την ευνομούμενη Πολιτεία. Είναι ευθύνη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να υψώσουν ένα τοίχος απέναντι στη Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της.» 

in.gr


Read more...

Ορκωμοσία την Παρασκευή Ανακοινώθηκε η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου


Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λευκωσία, Κύπρος
Το νέο υπουργικό συμβούλιο που πλαισιώνει τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Ο Ιωάννης Κασουλίδης επιστρέφει στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Μιχάλης Σαρρής αναλαμβάνει το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών. Κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Χρήστος Στυλιανίδης. Οι υπουργοί ορκίζονται το πρωί της Παρασκευής.

Η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

  • Υπουργός Εξωτερικών: Ιωάννης Κασουλίδης
  • Υπουργός Οικονομικών: Μιχάλης Σαρρής
  • Υπουργός Εσωτερικών: Σωκράτης Χάσικος
  • Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού: Γιώργος Λακοτρύπης
  • Υπουργός Άμυνας: Φώτης Φωτίου
  • Υπουργός Παιδείας: Κυριάκος Κενεβέζος
  • Υπουργός Δικαιοσύνης: Ιωνάς Νικολάου
  • Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Χάρης Γεωργιάδης
  • Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων: Τάσος Μητσόπουλος
  • Υπουργός Υγείας: Πέτρος Πετρίδης (ιατρικός διευθυντής Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας)
  • Υπουργός Γεωργίας: Νίκος Κουγιάλης
Επίτροπος Προεδρίας: Καίτη Κληρίδου

Υφυπουργός παρά τω Προέδρω: Κωνσταντίνος Πετρίδης (νυν διευθυντής Γραφείου Νίκου Αναστασιάδη στον ΔΗΣΥ)

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Χρήστος Στυλιανίδης.

Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου ορίστηκε ο Παναγιώτης Αντωνίου (νυν γενικός διευθυντής ΔΗΣΥ).

Επίσης, συστάθηκε θέση επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, στην οποία διορίστηκε η Εμανουέλλα Μουσιούτα-Λαμπριανίδου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εν όψει έλευσης της τρόικας Έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα, διαμηνύει ο Αντ.Μανιτάκης


Ο Αντώνης Μανιτάκης με τον πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο
Ο Αντώνης Μανιτάκης με τον πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μήνυμα ότι έχουν εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής με την τρόικα, στέλνουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αφορμή τη συνάντηση, που ξεκίνησε πριν λίγο, μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου με το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι με στοιχεία και επιχειρήματα η συμφωνία με την τρόικα για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους έως το τέλος του 2015 θα έχει επιτευχθεί δίχως τυφλές απολύσεις στο δημόσιο.

Την ερχόμενη Δευτέρα, θα επισκεφθούν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία της μεταρρύθμισης στο δημόσιο και, κυρίως, την πορεία του προγράμματος διαθεσιμότητας και κινητικότητας, καθώς και των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία, για τα οποία συνεργάτες του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη αναφέρουν ότι έχουν εφαρμοστεί και υλοποιούνται μέσα στα χρονοδιαγράμματα.

Όπως είναι γνωστό, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι πρώτοι 1.891 υπάλληλοι σε υπηρεσίες με επείγουσες ανάγκες, ενώ παράλληλα τέθηκαν σε αργία 884 υπάλληλοι, εφαρμόζοντας το πειθαρχικό νομοθετικό πλαίσιο.

Επίσης, είναι σχεδόν έτοιμος ο προγραμματισμός προσωπικού, που αποτελεί προϋπόθεση κάθε αξιολόγησης για όλα τα υπουργεία εντός του Μαρτίου. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και η καταγραφή των αναγκών σε υπαλλήλους για τη μετακίνησή τους, ενώ θα υπάρξει και η αποτίμηση του εργασιακού προφίλ, έτσι ώστε να γίνει η ένταξη των υπαλλήλων στο επόμενο κύμα της κινητικότητας, με τις διαδικασίες που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

'Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο κ. Μανιτάκης έχει τονίσει ότι «το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά και αναγκαίο, για να κάνουμε επιτέλους μια ορθολογική κατανομή του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Διότι μέχρι σήμερα, το προσωπικό ήταν κατανεμημένο ανορθολογικά, ρουσφετολογικά, πελατειακά. Αυτή η ορθολογική κατανομή θα είναι μια επαναστατική μεταρρύθμιση».

Ωστόσο, ερωτηματικό αποτελεί και πάλι η στάση των εκπροσώπων των δανειστών, καθώς πιέζουν για απολύσεις, προκαλώντας πολλές φορές τη δυσφορία παραγόντων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την 10η Οκτωβρίου του 2012 το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των ΝΠΔΔ τους ΟΤΑ, α' και β' βαθμού, τους ένστολους, τους δικαστικούς λειτουργούς, τους ΙΔΑΧ (54.000), τους υπαλλήλους Ορισμένου Χρόνου (35.700), με συμβάσεις έργου κλπ, ήταν 667.000, ενώ, το τέλος του 2010, σύμφωνα με την απογραφή Ραγκούση πάνω από 760.000. Σημειώνεται δε, ότι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν περιοριστεί σε 571.000.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, επιμένουν ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει μειωθεί, έως το 2015, μόνο με συνταξιοδοτήσεις και απομακρύνσεις των επίορκων, κατά περισσότερο από 150.000, όπως ορίζει το μνημόνιο και μπορεί να μειωθεί και κατά 180.000, κάτι που αν συμβεί, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, τότε δύσκολα θα μπορεί το δημόσιο να αντεπεξέλθει στις βασικές του υποχρεώσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Απόφαση καταπέλτης Ισόβια για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και δύο συνεργάτες του στον δήμο



Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Θεσσαλονίκη
Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για το οικονομικό σκάνδαλο στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος διετέλεσε δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το 1999 έως το 2010.

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε και στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, ενώ ισόβια και επιπλέον εννέα χρόνια κάθειρξη επιβλήθηκαν στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη.

Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Για τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, στους οποίους επιβλήθηκε κάθειρξη 15 και 10 ετών αντίστοιχα, το Δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης, κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής.

Οδηγούνται στις φυλακές

Αυτή την ώρα ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Μιχάλης Λεμούσιας και ο Παναγιώτης Σαξώνης οδηγούνται στις φυλακές Διαβατών. Συνοδεία αστυνομικών και φορώντας χειροπέδες, οι τρεις καταδικασθέντες αποχώρησαν από το Δικαστικό Μέγαρο χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση προς τους δημοσιογράφους

Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, ο Β. Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας: «Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις».

Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης απάντησε: «Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί».

Η ενοχή

Το δικαστήριο, νωρίτερα, είχε κρίνει τον πρώην δήμαρχο ένοχο για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, διά παραλείψεως.

Επίσης, για τον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Λεμούσια το Δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση.

Επιπλέον, ο Μ.Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της παροχής ψυχικής συνδρομής στην πράξη της πλαστογραφίας.

Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην ταμίας του Δήμου, Παναγιώτης Σαξώνης, καταδικάστηκε για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς επίσης για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και για πλημμεληματικού χαρακτήρα πλαστογραφία.

Εξάλλου, ένοχοι της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κρίθηκαν οι δύο άλλοτε διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου.

Αντίθετα, αθωώθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι.

Το σκεπτικό της απόφασης
Στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου και κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέπτυξε διεξοδικά, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, το σκεπτικό της απόφασης επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση.

«Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ.Λεμούσιας αναζητούσε μία 'πηγή' χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.

» Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ' εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης 'Αναγέννηση', της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός.

» Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη 'μηχανή' της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά» τόνισε ο πρόεδρος, ανακοινώνοντας την απόφαση.

«Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους» πρόσθεσε.

* Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την ενοχή, ο Μ.Λεμούσιας απευθύνθηκε στο δικαστήριο λέγοντας -μεταξύ άλλων: «Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...

ΕΚΘΕΣΗ - ΚΟΛΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Στα... αζήτητα 497 υποθέσεις φοροδιαφυγής



sta-azitita-497-ypotheseis-forodiafygis 
Την απογοήτευσή του για τον τρόπο λειτουργίας και την αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής εξέφρασε ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος παρέδωσε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τις Εκθέσεις Πεπραγμένων του έτους 2012 των Μονάδων Α' και Γ' της Αρχής. Σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη, λόγω των στρεβλώσεων του συστήματος, πληροφορίες για 497 υποθέσεις φοροδιαφυγής μένουν ανεκμετάλλευτες. 

«Τους στείλαμε στοιχεία (σ.σ. στις εφορίες) για φορολογούμενους με 450.000 ευρώ καταθέσεις, που δήλωναν ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ, και μας ρώτησαν "τι να την κάνουμε εμείς αυτή την πληροφορία". Έπεσα από τα σύννεφα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. «Έχουμε ένα μηχανισμό», παρατήρησε μεταξύ αλλων, «όπου το μεν ΣΔΟΕ κάνει ελέγχους, αλλά δεν βεβαιώνει φόρους, και τις εφορίες που βεβαιώνουν φόρους, αλλά δεν κάνουν έλεγχο».

Λίστα με 54.000 που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως δεν έχει λάβει σε καμία μορφή τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, ενώ αντίθετα έχει τη λίστα με τους περίπου 54.000 που έβγαλαν εν μέσω κρίσης χρήματα στο εξωτερικό και αυτή την περίοδο, όπως ενημέρωσε, διασταυρώνονται τα στοιχεία.

Ο κ. Νικολούδης χαρακτήρισε πάντως πιο χρήσιμη από τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα Λιχτενστάιν με τα 54.000 άτομα, τα οποία, όπως είπε, εν μέσω οικονομικής κρίσης το διάστημα 2009-2011 έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε δε, ότι για τη λίστα Λιχτενστάιν έγινε μία συνάντηση εκτός υπουργείου Οικονομικών τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2012 στην οποία τον είχαν καλέσει υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου τους οποίους δεν γνώριζε, και αφορούσε τη συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Όσον αφορά στις δηλώσεις «πόθεν έσχες», γνωστοποίησε ότι από τις περίπου 30.000 που έχουν καταθέσει οι υπόχρεοι, έχουν εντοπιστεί «337 προβληματικές».

Για τον έλεγχο, τέλος, των εξωχώριων εταιρειών, ανέφερε πως η προσπάθεια αυτή πολλές φορές μοιάζει «με την προσπάθεια του σκύλου που κυνηγάει την ουρά του». 238 εκατ. ευρώ δεσμεύθηκαν το 2013. Ο κ. Νικολούδης χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις επιδόσεις της Αρχής αφού, όπως είπε, από το 1997 έως το 2011 έχουν δεσμευτεί 217 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 δεσμεύτηκαν 223 εκατ. ευρώ και το 2012, 238 εκατ. ευρώ. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατάφεραν να βεβαιώσουν 130 εκατ. ευρώ από φοροδιαφυγή και η Αρχή να δεσμεύσει τα 97 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το σύνολο των 238 εκατ. ευρώ του 2013 κατανέμεται ως εξής:
 
-Για παθητική δωροδοκία δεσμεύτηκαν 957.750 ευρώ 
-Για εμπορία ανθρώπων 72.288 ευρώ 
-Για φοροδιαφυγή 97.931.473 ευρώ 
-Για προστασία οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων 5.282.721 ευρώ 
-Εγκληματική οργάνωση 8.788.139 ευρώ 
-Κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση άνω των 6 μηνών 125.240.587 ευρώ. 

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής ζήτησε επίσης την ενίσχυσή της σε προσωπικό, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «φτύνει αίμα» για να του εγκριθεί μία μετάταξη υπαλλήλου, εξαιτίας «κάποιων μανδαρίνων που θεωρούν φέουδό τους τις υπηρεσίες του Δημοσίου». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε και τη συνδρομή της Επιτροπής για τη διευκόλυνση του έργου τής Αρχής, καθώς δεν μπορεί ο ίδιος να παρακαλάει υπουργούς. 

«Έχω όλα τα απέξω με τρομοκρατίες, εκβιαστές και εγκληματίες, αλλά ο εφιάλτης μου», τόνισε, «είναι τα προβλήματα που μου βάζουν κάθε φορά που θέλω να αποσπάσω έναν υπάλληλο στην υπηρεσία μου». Παρά τα προβλήματα, πάντως, ο κ. Νικολούδης εκτίμησε πως «βαδίζουμε σε καλό δρόμο». «Δεν πατάξαμε τη φοροδιαφυγή», είπε, «κάναμε όμως βήματα».
- See more at:
http://newpost.gr/

Read more...

Μαζική αντίδραση φοιτητών στο σχέδιο «Αθηνά»

Μαζική αντίδραση φοιτητών στο σχέδιο «Αθηνά»

Να απαντήσουν μαζικά και ταξικά στο σχέδιο “Αθηνά” να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, μακριά από “φοιτητοπατέρες”, καλεί τους σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.
Η εκπρόσωπος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, Ελένη Σταυρουλάκη επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ότι από το σχέδιο “Αθηνά” δεν θα προκύψουν κερδισμένες και χαμένες σχολές, αλλά “είναι εξίσωση προς τα κάτω, που πρέπει να ανταποκρίνεται στο μοντέλου του εργαζόμενου των 400 ευρώ, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, πραγματικά κάρβουνο στην ατμομηχανή της κερδοφορίας”.
Το Μ.Α.Σ. Διεκδικεί, μεταξύ άλλων, όλοι οι σπουδαστές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους απερίσπαστοι στο τμήμα που εντάχθηκαν, καμία απόλυση προσωπικού, προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, επαρκής χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

ΣΤΙΣ 17 ΜΑΙΟΥ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ...


Στις 17 Μαΐου αρχίζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας...
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση στις 15 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα του σχολικού έτους 2012-2013 και στις 16 Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των στοιχείων των υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια προς τα οικεία Εξεταστικά κέντρα.

β) Οι πανελλαδικές εξετάσεις  των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν την Παρασκευή 17-5-2013, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 21-05-2013.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 15-6-2013  και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 17-6-2013 ως και 28-6-2013.

Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν το Σάββατο 8-6-2013.

γ) Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3-6-2013 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές.

δ) Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 10-6-2013.

Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου

Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υποβάλλουν ήδη στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση Υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Σχετική Αίτηση-Δήλωση υποβάλλουν και οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων και μόνο εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές/Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού/ΤΕΦΑΑ. Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μπορούν να είναι μόνο οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2011 ή 2012. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η προθεσμία υποβολής της Αίτησης-Δήλωσης λήγει την Τρίτη 5 Μαρτίου. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ως άνω  μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι δηλώσουν ενδοσχολικό απολυτήριο) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά  περίπτωση, πρέπει μέσα στην ίδια προθεσμία, δηλαδή ως 5 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), ήδη πιστοποιούνται από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους μέχρι 8 Μαρτίου. Εφόσον αποκτήσουν το πιστοποιητικό της πάθησής τους, θα μπορέσουν να ανακαλέσουν την Αίτηση-Δήλωση για πανελλαδικές εξετάσεις και να υποβάλουν εκ νέου Αίτηση για ενδοσχολικό απολυτήριο.

Τον Απρίλιο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν με νεότερο δελτίο τύπου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στο Λύκειο, στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, καθώς και οι υποψήφιοι του 10% θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου, η οποία υπολογίζεται για τον Ιούνιο.

Επίσης, τον Απρίλιο,  οι υποψήφιοι με τα ΓΕΛ ή με τα ΕΠΑΛ ή με το 10%  των θέσεων εισακτέων,  οι οποίοι τυχόν εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των κοινωνικών κριτηρίων,  θα κληθούν να υποβάλουν στο Λύκειό τους τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια ειδική περίπτωση, ώστε να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις εισαγωγής.

Στο ίδιο διάστημα, περί τα τέλη Απριλίου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα αποκτήσουν από το Λύκειο υποβολής της Αίτησης Δήλωσης, το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων.

Read more...

ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ...


ΑΝΤΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!
ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΦΙΝΑΛΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΧΘΕΣ...
Το συμπέρασμα που βγήκε από όσα είπε χθες ο Μητσοτάκης; Ότι ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να...
αλλάξει ούτε στα 93 του. Γι αυτό και το μόνο που κατάφερε με τόσα χρήματα και επιχειρηματική επιρροή είναι να γίνει πρωθυπουργός μόνο για τρία χρόνια και αυτά με δεκανίκι τον Κατσίκη.
Τι μας είπε χθες στο βιβλίο του; Ότι πρέπει να απολυθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Αντί να προτείνει μοχλούς ανάπτυξης που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων για να μην χάσουν τις δουλειές του, ζήτησε πάλι απολύσεις.
Από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να αλλάξει; Γιατί; Γιατί εκπροσωπεί ακόμα και σήμερα συμφέροντα επιχειρηματιών. Το χειρότερο φινάλε που θα μπορούσε να γράψει στην πολιτική του ζωή γράφτηκε χθες...
http://fimotro.blogspot.gr/2013/02/blog-post_7518.html

Read more...

Απέρριψε το ΣτΕ αίτημα να «παγώσει» ο διαγωνισμός για το Γραμματικό...



Ο πρόεδρος του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)Σωτήρης Ρίζος απέρριψε το αίτημα του Δήμου Μαραθώνα να εκδώσει προσωρινή διαταγή, με την οποία να «παγώνει» την...
προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού Αττικής.

Ο Δήμος Μαραθώνα στρέφεται κατά της Περιφέρειας Αττικής και κατά του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση της επίμαχης μονάδας είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Η συζήτηση της κύριας προσφυγής προσδιορίστηκε να γίνει στο Δ' Τμήμα του ΣτΕ στις 9 Μαρτίου 2013...
in.gr


Read more...

Στόχος η διαφάνεια και η εξοικονόμηση Ξεκίνησε η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος δημοσίων συμβάσεων



Αθήνα
Ξεκίνησε η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος δημοσίων συμβάσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, στη διάρκεια παρουσίασης της ψηφιακής πλατφόρμας, ανακοίνωσαν τη μείωση κατά 90% των αρχών που αναθέτουν τους διαγωνισμούς. Για την ακρίβεια αυτοί περιορίζονται από 6.930 σε 621.

Οι σχετικές αποφάσεις θα εκδοθούν μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Σκορδάς κανένα αίτημα, πλέον, δεν θα γίνεται δεκτό αν έχει ξεπεράσει το χρονικό όριο υποβολής στην Επιτροπή Κρατικών Προμηθειών.

Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα κρατικών προμηθειών εκτιμάται ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια όσον αφορά στις διαδικασίες των διαγωνισμών και την εκτέλεση των συμβάσεων αλλά και σημαντική εξοικονόμηση κρατικών δαπανών.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκορδάς το κόστος αναμένεται να μειωθεί από 5% έως 20% ανάλογα με το είδος και το ύψος της σύμβασης.

Το ηλεκτρονικό σύστημα διαγωνισμών ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 4 Φεβρουαρίου για την κεντρική κυβέρνηση (υπουργεία), ενώ από τον Απρίλιο θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς του δημοσίου (νοσοκομεία ΝΠΔΔ) και από τον Μάιο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με το σύστημα αυτό πολίτες, προμηθευτές και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ελέγχει και να παρακολουθεί την πορεία των διαγωνισμών των κρατικών προμηθειών, ενώ σε περίπου ενάμιση χρόνο θα συνδεθεί και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα αιτήματα για προμήθειες, οι προκηρύξεις, οι συμβάσεις και οι εντολές πληρωμών θα γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Οι μορφές των διαγωνισμών είναι δύο, οι «συμφωνίες- πλαίσιο», όπου ομαδοποιούνται τα αιτήματα και επιλέγονται με διαγωνισμό οι προμηθευτές, και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Με αυτές on line οι επιχειρήσεις θα μπορούν να «χτυπούν» τους διαγωνισμούς δίνοντας τις χαμηλότερες τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διαγωνισμό που έγινε για την προμήθεια 700 εκτυπωτών για όλες τις εφορίες της χώρας, ενώ το αρχικό προϋπολογιζόμενο κονδύλι ήταν 330.00 ευρώ, μέσω του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού μειώθηκε στις 226.000 ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...