Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

«Eκβιάζουν» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν «ναι» ...




Το τι γίνεται στο παρασκήνιο εν όψει της ψηφοφορίας των μέτρων στη Βουλή δεν περιγράφεται.

Οι πιέσεις που ασκούνται στους βουλευτές, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, που...

έχουν εκφραστεί κατά της καταψήφισης των μέτρων είναι αφόρητες. Επιστρατεύεται μάλιστα, όπως λέγεται, κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο για να πειστούν ν’ αλλάξουν γνώμη. Οι… πιέσεις, που δεν είναι κατ’ ανάγκην μόνον πολιτικές, «υπενθυμίζουν» στους υποψήφιους αντάρτες σχέσεις, γεγονότα και πράξεις του παρελθόντος.

Μένει να δούμε αν η πίεση θα φέρει αποτελέσματα και οι υποψήφιοι αντάρτες μετατραπούν εν μία νυκτί σε υπάκουα όντα.

Πάντως, για το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της Ιπποκράτους διαδίδει ότι αυτοί που θα πουν «όχι» στο τέλος θα είναι μόνον τρεις. Ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και για τον Κ. Σκανδαλίδη θεωρούν ότι οι διαφωνίες του είναι λεονταρισμοί και στο τέλος θα κάνει την «κωλοτούμπα» και θα ψηφίσει τα μέτρα.

Για τον Γιάννη Κουτσούκο ετοιμάζονται να δώσουν στη δημοσιότητα τη δήλωση που είχε κάνει προκειμένου να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ (είχε διαγραφεί επειδή είπε «όχι» στο δεύτερο μνημόνιο) και να είναι εκ νέου υποψήφιος. Το ίδιο λέγεται ότι θα κάνουν και στον Παραστατίδη. Για τον Μιχ. Κασσή το παιχνίδι είναι πιο «βρόμικο» καθώς αρχίζουν να του βγάζουν ιστορίες με Μάκη Ψωμιάδη και συνεταιρισμούς με κοτόπουλα στα Γιάννενα.

Το ΠΑΣΟΚ ξέρει καλά αυτούς τους μαύρους μηχανισμούς πιέσεων και περισσότερο όλων ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ως υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε όλη την απόρρητη πληροφόρηση από την Ασφάλεια και την ΕΥΠ. Το θέμα είναι ότι ο Χρυσοχοΐδης είναι σε κόντρα με τον Βενιζέλο οπότε δύσκολα θα τον βοηθήσει. Φυσικά από την άλλη είναι υπέρ του μνημονίου. Οπότε… κουλουβάχατα. Το σίγουρο είναι ότι για όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ν.Δ. -εάν υπάρχουν τέτοιοι- πουν «όχι», αν μη τι άλλο θα εξαχθεί το συμπέρασμα ότι είναι «καθαροί» ή αντέχουν στις πιέσεις. Τα ερωτηματικά θα μείνουν για αυτούς που μέχρι χθες έλεγαν «όχι» και πιθανόν στη Βουλή θα πουν «ναι» στα μέτρα. Για να δούμε, τι θα δούμε.


matrix24.gr


Read more...

Πρόταση για δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης φορολογούμενων σε νησιά

Σε αντικατάσταση των ΔΟΥ


(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου)   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Την δυνατότητα να δημιουργηθούν και να συστεγαστούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων και Επιχειρήσεων (ΚΕΦΕ) στα νησιωτικά επιμελητήρια ή σε χώρους των δήμων, να αποτελούν πολυκέντρα εξυπηρέτησης και να προσφέρουν υπηρεσίες των ΔΟΥ, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ δήλωσαν ότι θα εξετάσουν, από κοινού, οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ι. Βρούτσης και Οικονομικών Ι. Στουρνάρας στη συνάντησή τους με τους δημάρχους των νησιών.

Στις συναντήσεις με τους δημάρχους νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και του Αργοσαρωνικού συμμετείχε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης, ως εκπρόσωπος του εμπορικού κόσμου των νησιών.

Η σχετική πρόταση, την οποία αποδέχθηκαν οι υπουργοί, έγινε από την ΕΣΕΕ η οποία επίσης ζήτησε σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των νησιωτών και να σεβαστούν οι υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων τη νησιωτικότητα και τις ιδιαιτερότητές της και να μην ανασταλεί η λειτουργία καμίας ΔΟΥ πριν ολοκληρωθούν και δοκιμαστούν τα δύο στάδια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης των φορολογουμένων και μετά την οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Χαστούκι στην τρόικα (και) από την Κομισιόν για τις προτάσεις της στα εργασιακά

«Δεκτές κατ' εξαίρεση μόνο για λίγο»


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Οι προτάσεις της τρόικας για τα εργασιακά στην Ελλάδα -που ανοίγουν το δρόμο σε εβδομάδα εργασίας έξι ημερών και 78 ωρών- περιγράφουν «οριακές καταστάσεις και δεν πρέπει να εφαρμόζονται ως το σύνηθες πρότυπο υπερβαίνοντας μία παρατεταμένη χρονική περίοδο» απαντά η Κομισιόν σε σχετική ερώτηση της Συλβάνας Ράπτη, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας νέο χαστούκι στην τρόικα μετά από αυτό του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές στις συντάξεις.

Δηλαδή μπορούν να γίνουν δεκτές μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και ως εξαίρεση, αφού σε γενικές γραμμές είναι ασυμβίβαστες με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η τελευταία προβλέπει μέσο χρόνο εργασίας εβδομαδιαίως μέχρι 48 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών), δεν επιτρέπει έξι ημέρες εργασία και μόνο 11 ώρες ημερήσια ανάπαυση για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

«Η Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας του ενωσιακού κεκτημένου και φυσικά δεν θα υποστήριζε κανένα κράτος-μέλος στη θέσπιση νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της ΕΕ» τονίζει ακόμη ο Επίτροπος Ολι Ρεν που απαντά εκ μέρους της Κομισιόν.

Ειδικότερα, η ερώτηση της Συλβάνας Ράπτη, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καλούσε την Επιτροπή να δώσει γραπτή απάντηση εάν:

1. Συμμερίζεται πράγματι τις προτάσεις που γίνονται στην Ελλάδα για χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας;

2. Πώς νομίζει πως οι προτάσεις αυτές συμβιβάζονται με το κοινοτικό κεκτημένο και τις επιταγές των Συνθηκών της ΕΕ και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων;

3. Έχει εκπονήσει επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν πως ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας που εισηγείται δεν δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων;».

Ολόκληρη η απάντηση Ο.Ρεν

Η απάντηση του κ. Ρεν, εξ ονόματος της Επιτροπής, έχει ως εξής:

«1. Η Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας του ενωσιακού κεκτημένου και φυσικά δεν θα υποστήριζε κανένα κράτος-μέλος στη θέσπιση νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ωστόσο, η νομοθεσία ορισμένων κρατών-μελών θα μπορούσε να τροποποιηθεί, ώστε να στηρίξει περισσότερο την ανάπτυξη και την απασχόληση, χωρίς να υπονομεύει τις συνθήκες εργασίας και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ.

2. Το άρθρο 31 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ορίζει γενικές αρχές σχετικά με τις δίκαιες και πρόσφορες συνθήκες εργασίας. Το άρθρο αυτό στηρίζεται από τη νομοθεσία της ΕΕ μέσω της οδηγίας 2003/88/ΕΚ , η οποία προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και ορίζει ελάχιστες περιόδους ανάπαυσης και μέγιστα όρια χρόνου εργασίας.

Η οδηγία προβλέπει ότι κάθε εργαζόμενος δικαιούται ελάχιστη περίοδο ημερήσιας ανάπαυσης έντεκα διαδοχικών ωρών ανά εικοσιτετράωρο και ελάχιστη εβδομαδιαία περίοδο αδιάλειπτης ανάπαυσης τουλάχιστον 24 ωρών .

Συνεπώς, είναι πιθανό, όπως προβλέπεται από την οδηγία, ο εργαζόμενος να αναπαύεται το λιγότερο έντεκα ώρες ημερησίως ή να εργάζεται έξι συναπτές ημέρες.

Ωστόσο, αυτές είναι οριακές καταστάσεις και δεν πρέπει να εφαρμόζονται ως το σύνηθες πρότυπο υπερβαίνοντας μία παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Για την ακρίβεια, το άρθρο 6 προβλέπει επίσης ότι ο μέσος χρόνος εργασίας εβδομαδιαίως δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες (συμπεριλαμβανομένης της υπερωριακής εργασίας) εκτός από περιορισμένες παρεκκλίσεις που δεν είναι συναφείς εν προκειμένω.

Η οδηγία δεν επιτρέπει εργασία έξι εργάσιμων ημερών εβδομαδιαίως και μόνο έντεκα ωρών ανάπαυσης ημερησίως για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα μία μέση αύξηση των ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε 78, που είναι ασυμβίβαστο με το άρθρο 6.

3. Η Επιτροπή δημοσίευσε το 2010 μία περιεκτική ανασκόπηση ερευνών για την υγεία και την ασφάλεια στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, τα ευρήματα της οποίας εναρμονίζονται σε μεγάλο βαθμό με τους κανόνες της οδηγίας».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Προσαγωγές στον Αγιο Παντελεήμονα έπειτα από επιδρομή σε καταστήματα μεταναστών

Επιθέσεων συνέχεια στο Κέντρο


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στην προσαγωγή 12 ατόμων προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής η αστυνομία στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα και είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές δύο καταστήματα μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης περίπου 100 ατόμων, με τη συμμετοχή μελών της Χρυσής Αυγής, με αφορμή την επίθεση με μαχαίρι σε ιδιοκτήτη κουρείου στην οδό Μιχαήλ Βόδα, την περασμένη Τετάρτη, με δράστη αλλοδαπό και κίνητρο τη ληστεία.

Το πλήθος που συγκεντρώθηκε χτύπησε και κυνήγησε μετανάστες που περνούσαν από το σημείο και έσπασε βιτρίνες καταστημάτων. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε απειλή με μαχαίρια.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση της φτώχειας καταγράφεται από το 2010

Σοκαριστικά τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ


  (Φωτογραφία:  ICON )

Αθήνα
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων ήδη από το 2010, η φτώχεια παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, «αγκαλιάζοντας» πια και νέα κατηγορία, αυτή των φτωχών εργαζόμενων, η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών «ανοίγει» θυμίζοντας άλλες εποχές, ενώ ραγδαία αύξηση παρουσιάζει και το ποσοστό των Ελλήνων που βλέπουν σε απόσταση αναπνοής το κατώφλι της φτώχειας, σύμφωνα με τα σοκαριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που καταγράφουν τις σημαίνει κρίση και ύφεση στην πραγματική ζωή.

Σημειώνεται δε ότι την διετία που ακολούθησε δεν χρειάζεται επιστημονική γνώση για να καταλάβει κανείς ότι οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί κατά πολύ.

Πάνω από το 3 εκατ. πολίτες απειλούσε από το 2010 ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με την έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ με βάση τα εισοδήματα 2010.

Στη φτώχεια νοικοκυριών η χώρα βρίσκεται στη 2η θέση στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία, με 901.194 νοικοκυριά να βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

Η παιδική φτώχεια ανέρχεται (με βάση στοιχεία του 2010) στο 23,7%. Στο 23,6% η φτώχεια σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας σε εργαζόμενους αγγίζει το 11,9%. Σημαντικό στοιχείο την εποχή που προωθούνται όσο ποτέ άλλοτε οι ελαστικές μορφές απασχόλησης είναι ότι στους εργαζομένους με μερική απασχόληση ο κίνδυνος φτώχειας ανέρχεται σε 21,4%, ενώ στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση σε 10,4%.

Ακόμη ποιοτικό συμπέρασμα κρίσιμης σημασίας είναι ότι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών πλέον δεν αφορά μόνο τον φτωχό πληθυσμό της χώρας, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.

Το 42,7% του φτωχού πληθυσμού στερείται καλής διατροφής, το 69,5% (του φτωχού πληθυσμού) και το 24,9% του μη φτωχού δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες αξίας περίπου 600 ευρώ.

Το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που δηλώνει οικονομική αδυναμία να έχει ικανοποιητική θέρμανση ανέρχεται σε 18,7%.

Βουτιά 9,3% υπέστη (σε πραγματικούς όρους λαμβανομένου υπόψη και του πληθωρισμού) η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών, με το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών να αφορά στα είδη διατροφής (18%) και να ακολουθούν οι μεταφορές (13,5%) και η στέγαση (11,7%), ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης αποτελούν το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,3%).

Ενδεικτικό δε της ισότητας στην επιβάρυνση που δέχονται οι οικονομικές τάξεις είναι ότι το μερίδιο της διάμεσης ισοδύναμης δαπάνης (αγορές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,5 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της διάμεσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού.

Ραγδαία αύξηση της φτώχειας

Στο 21,4% του πληθυσμού ανήλθε, με βάση τα εισοδήματα του 2010, ο αριθμός των νοικοκυριών της χώρας που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και στο κατώφλι της φτώχειας, και βρίσκεται στη 2η θέση στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία (ποσοστό 22,4%), ενώ η παιδική φτώχεια ανέρχεται στο 23,7%.

Δηλαδή, τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 901.194 και τα μέλη τους σε 2.341.400.

Αυτό προκύπτει από τη σχετική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα επίσης με την οποία, το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 6.591 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 13.842 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Ενώ, το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 12.637,08 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 21.590,07 ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα:

• Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7% και είναι υψηλότερος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

• Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε 23.6% και είναι αυξημένος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

• Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, ανέρχεται σε 3.403.000 άτομα.

• Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες συνολικά το έτος, ανέρχεται σε 837.300 άτομα, ενώ στο προηγούμενο έτος ανερχόταν σε 544.800 άτομα.

• Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι κυρίως:
- Άνδρες άνεργοι (48,4%)
- Μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (43,2%)
- Λοιποί μη οικονομικά ενεργοί (εκτός συνταξιούχων (30%)
- Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (29,7%)
- Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (25,8%)
- Παιδιά ηλικίας 0- 17ετών (23,7%).

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (21,9% και 20,9%, αντίστοιχα). Τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά με θήλυ μέλος απειλούνται από τη φτώχεια σε ποσοστό 25,8%, ενώ τα αντίστοιχα με άρρεν μέλος σε ποσοστό 24,3%.

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, υπολογίζεται σε ποσοστό 23,6%, ενώ για άτομα ηλικίας έως 17 ετών σε ποσοστό 23,7%.

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 27,5%, ενώ για άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών σε ποσοστό 20,8%.

Ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με έναν γονέα και, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται σε 43,2%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα νοικοκυριά με δύο γονείς και ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται σε 17,7%.

Φυσικά, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν λιγότερο από τους ανέργους και τους οικονομικά μη ενεργούς (συνταξιούχους, νοικοκυρές κ.λπ.). Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στους εργαζόμενους ανέρχεται σε 11,9% (άνδρες 13,2% και γυναίκες 10,1%), στους λοιπούς μη οικονομικά ενεργούς σε 30% και στους ανέργους σε 44%.

Ο σχετικός κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται σε 10,4%, ενώ για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 21,4%.

Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία απειλούνται από φτώχεια κατά 20,3%, ενώ αυτά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία κατά 25,9%.

Ο σχετικός κίνδυνος φτώχειας ηλικιωμένων 75 ετών και άνω, κατά ιδιοκτησιακό καθεστώς της κατοικίας τους, ανέρχεται για τους ιδιοκτήτες σε 27,9%, ενώ για τους ενοικιαστές σε 24,3%.

Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις βοηθούν αρκετά τα φτωχά νοικοκυριά, και ειδικότερα:

• Τα κοινωνικά επιδόματα συμβάλουν στη μείωση του ποσοστού της φτώχειας κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες

• Οι συντάξεις συμβάλουν στη μείωση του ποσοστού της φτώχειας κατά 20,1 ποσοστιαίες μονάδες.

• Το σύνολο των κοινωνικών μεταβιβάσεων μειώνει το ποσοστό της φτώχειας κατά 23,5 ποσοστιαίες μονάδες

• Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις (συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων) αποτελούν το 30,9% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών της χώρας.

Οι συντάξεις αποτελούν ένα αξιόλογο μερίδιο του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού αναλογούν στο 27,1% αυτού.

Τα κοινωνικά επιδόματα αποτελούν το 3,8% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Στο «κόκκινο» και μη φτωχά νοικοκυριά

Η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, δυσκολία αντιμετώπισης των συνήθων αναγκών, ποιότητα ζωής) πλέον δεν αφορά μόνον τον φτωχό πληθυσμό της χώρας, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.

Με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το 38,8% του πληθυσμού που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο να δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Ακόμη και το 24,9% του μη φτωχού πληθυσμού έχει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες αξίας περίπου 600 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα:

• Ο πληθυσμός που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες σε τουλάχιστον τέσσερις από τις εννέα συνολικά διαστάσεις της υλικής στέρησης, αποτελείται κυρίως από:
-Παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών (16,4%).
-Πληθυσμό ηλικίας 65 ετών και άνω (13,1%), ποσοστό που αυξάνει σε 14,7% στις γυναίκες και μειώνεται σε 11% στους άνδρες.
-Πληθυσμό 18 έως 64 ετών (15,4%).
-Παιδιά ηλικίας 18 έως 24 ετών που έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (35,2%).
-Πληθυσμό ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση (6,5%).

• Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 25,9% για το σύνολο του πληθυσμού, ενώ είναι 23,2% για τον μη φτωχό πληθυσμό και 35,8% για τον φτωχό πληθυσμό.

• Τα νοικοκυριά που επιβαρύνονται από το κόστος στέγασης ανέρχονται σε 24,3% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 9,4% για τον μη φτωχό πληθυσμό και 79% για τον φτωχό πληθυσμό.

• Το 42,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 0,3%.

• Το 69,5% του φτωχού πληθυσμού και το 24,9% του μη φτωχού έχει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες αξίας περίπου 600 ευρώ.

• Περιβαλλοντικά προβλήματα από παρακείμενη βιομηχανία ή κυκλοφορία αυτοκινήτων αντιμετωπίζει το 25,6% του συνολικού πληθυσμού, ενώ ποσοστό 20,3% του ίδιου πληθυσμού αναφέρει ως πρόβλημα τους βανδαλισμούς και την εγκληματικότητα στην περιοχή του.

• Το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που δηλώνει οικονομική αδυναμία να έχει ικανοποιητική θέρμανση ανέρχεται σε 18,7%, ενώ είναι 38,9% για τον φτωχό πληθυσμό και 13,7% για τον μη φτωχό πληθυσμό.

• Το 30% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον φτωχό πληθυσμό εκτιμάται σε 55,7%.

• Το 38,8% του πληθυσμού που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

• Το 41,4% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου κ.λπ.

• Το 48,9% του φτωχού πληθυσμού αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

• Το μέσο ελάχιστο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας, κατά δήλωσή τους, ανέρχεται σε 2.235 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.808 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 2.350 ευρώ.

• Το 17,1% του φτωχού πληθυσμού, το 6% του μη φτωχού πληθυσμού και το 8,3% του συνολικού πληθυσμού δεν διέθεταν ένα, τουλάχιστον, ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο, ενώ το 17,9% των φτωχών νοικοκυριών, το 6,4% των μη φτωχών και το 8,9% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διέθεταν προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και τα χρειάζονταν, λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας.

Βουτιά στην κατανάλωση
Στα 1.956,42 ανερχόταν το 2010 η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών και ήταν μειωμένη κατά 5,3% σε σύγκριση με το 2009, ενώ, λαμβανομένης υπόψη και της επίδρασης του πληθωρισμού, μειώθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 9,3%.

Σύμφωνα, επίσης, με την έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2010, που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑ), το σχετικά μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (18%) και ακολουθούν οι μεταφορές (13,5%) και η στέγαση (11,7%), ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης αποτελούν το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,3%).

Με τη μείωση της μηνιαίας δαπάνης, μεταβλήθηκε και το καταναλωτικό πρότυπο των νοικοκυριών. Έτσι:

• Για την περίοδο 2009-2010 παρατηρείται μεταβολή του καταναλωτικού προτύπου και, ειδικότερα, σημαντική μετατόπιση των δαπανών που αφορούν στην ένδυση - υπόδηση, ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια, επικοινωνίες, αναψυχή - πολιτισμό, προς τις δαπάνες που αφορούν στη διατροφή, τη στέγαση και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Ειδικότερα, καταγράφεται μεγαλύτερη μείωση δαπανών σε τρέχουσες τιμές, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2009), για ένδυση - υπόδηση (-3,5%), επικοινωνίες (-12,5%), αναψυχή και πολιτισμό (-8,6%), ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια (-8,1%), υγεία (-7,3%) και διαρκή αγαθά (-6%). Μικρότερες μειώσεις παρατηρούνται στις δαπάνες για λοιπά αγαθά και υπηρεσίες (-4,8%), εκπαίδευση (-3,9%), στέγαση (-1,4%) και διατροφή (-1,4%), ενώ οι δαπάνες για τα οινοπνευματώδη ποτά και καπνό παρέμειναν σχετικά σταθερές.

Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν 1.481,57 ευρώ μηνιαίως, ενώ αυτά που διαμένουν σε αστικές περιοχές 2.099,49.

Ήτοι, τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν λιγότερο κατά 29,4% σε μέσο όρο, από τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αστικές περιοχές.

Στον αντίποδα, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στην κύρια κατοικία τους (+8,7%).

Επίσης, καταγράφεται:
• Αύξηση από 37% σε 38% των νοικοκυριών που διαθέτουν πλυντήριο πιάτων (+3,3%)

• Αύξηση του αριθμού νοικοκυριών που κατέχουν δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες (+2,5%)

• Αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που διαθέτουν, τουλάχιστον, ένα κινητό τηλέφωνο (+2,2%).
Αλλά, και

• Μείωση του αριθμού των νοικοκυριών που διαθέτουν κλειστούς χώρους στάθμευσης στην κατοικία (μείωση 4,9%)

• Μείωση του αριθμού των νοικοκυριών που κατέχουν τουλάχιστον ένα επιβατικό αυτοκίνητο ΙΧ, (μείωση 2%), και του αριθμού των αυτοκινήτων μείωση κατά 4,2%.

• Μείωση του αριθμού των νοικοκυριών που έχουν σταθερό τηλέφωνο (μείωση 2,5%).

Ανοίγει η ψαλίδα πλούσιων φτωχών
Ερευνώντας τις συνθήκες ανισότητας μεταξύ του πληθυσμού, προκύπτει ότι το μερίδιο της διάμεσης ισοδύναμης δαπάνης (αγορές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,5 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της διάμεσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού.

Παράλληλα, ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 20% του πληθυσμού της χώρας, όταν στον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνεται υπόψη μόνο η δαπάνη με τρόπο κτήσεως αγορά (19,6% το 2009), ενώ ο δείκτης μειώνεται στο 15,6% του πληθυσμού (15,3% το 2009), όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσεως (τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόμενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόμενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κράτος κ.λπ.).

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι η μέση μηνιαία δαπάνη των φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 32,3% των δαπανών των μη φτωχών νοικοκυριών.

Τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 33,1% του μέσου προϋπολογισμού τους σε είδη διατροφής, ενώ τα μη φτωχά το 17%.

Λόγω της σύνθεσης των φτωχών νοικοκυριών (ηλικιωμένοι, ανασφάλιστοι κ.λπ.), η δαπάνη για υγεία ανέρχεται στο 8,7% του μέσου προϋπολογισμού τους, ενώ των μη φτωχών στο 6,4%.

Με βάση τα ισχύοντα στην Ευρώπη, παρατηρείται ότι οι δαπάνες για εκπαίδευση κυμαίνονται από 0,2% στη Νορβηγία και 0,8% στη Γερμανία και έως 4,4% και 3,3% του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, αντίστοιχα.

Επίσης, η Βουλγαρία και η Ελλάδα καταγράφουν τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, 6,6% και 6,4% του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, αντίστοιχα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Τι είπαν Σαμαράς -Κουβέλης στο... αποχαιρετιστήριο τηλεφώνημά τους...




Μια σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη που έγινε χθες στις έξι το απόγευμα σε καλό κλίμα αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αναδεικνύει το μέγεθος του...
αδιεξόδου στις σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός με δική του πρωτοβουλία τηλεφώνησε στον κ. Κουβέλη και προσπάθησε να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του σε σχέση με τα εργασιακά και την πιθανότητα να βάλει νερό στο κρασί του και να υποχωρήσει από την θέση της μη ψήφισης .

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ταυτόχρονα στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι ο ίδιος δεν έχει άλλες δυνατότητες να υποχωρήσει κι έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ο σύντομος διάλογος που είχαν επί της ουσίας ήταν χαρακτηριστικός

ΣΑΜΑΡΑΣ: «Προσωπικά ότι ήταν δυνατόν να κάνω το έκανα. Δεν μπορώ να αλλάξω κάτι ...»

ΚΟΥΒΕΛΗΣ: «Κι εγώ έχω επαναλάβει δημοσίως τις θέσεις μας. Εχω κάνει δηλώσεις και δεν μπορώ να αλλάξω στάση. Είμαι ήρεμος...»

Να σημειωθεί ότι όλη τη χθεσινή ημέρα, ο κ. Κουβέλης και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ επιχειρούσαν να διαψεύσουν την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαρρεύσει από νωρίς το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πάντως, που έχει αποφασίσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών» στα εργασιακά αντιμετωπίζει την πιθανότητα μιας «μίνι-ανταρσίας» στο κόμμα του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο από τους βουλευτές του προσανατολίζονται να μην ακολουθήσουν την επίσημη κομματική γραμμή και πιθανότατα να υπερψηφίσουν τα εργασιακά.

Πρόκειται για βουλευτές που εκλέγονται στο λεκανοπέδιο και σε κατ' ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την στάση του κόμματος. Για την ακρίβεια θεωρούν ότι η υπερψήφιση των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 13,5 δισ. είναι πολύ πιο οδυνηρή επιλογή από την ψήφιση των εργασιακών και πιστεύουν ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η κυβερνητική συνεργασία των τριών κομμάτων εξαιτίας αυτού του λόγου.

Πάντως, μέχρι στιγμής αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως και είναι άγνωστο αν θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους για την οποία μιλούν μόνο σε «πηγαδάκια» στη Βουλή.
iefimerida.gr


Read more...

ΕΙΧΕ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΕΝΑ ΠΙΣΤΟΛΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ Σοκ στην Ηλιούπολη: 71χρονος παιδόφιλος «έταζε» δωρεάν Ίντερνετ και βίαζε ανήλικα αγόρια



sok-stin-ilioupoli-71xronos-paidofilos-etaze-dorean-internet-kai-viaze-anilika-agoria 
Ένας άνδρας, 71 ετών, συνελήφθη χθες το πρωί στην Ηλιούπολη, καθώς κατηγορείται για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος ανήλικων αγοριών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 71χρονος συνταξιούχος του Ναυτικού προσέγγιζε ανήλικα αγόρια και αφού κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους τα προσκαλούσε στο σπίτι του, όπου προέβαινε σε ασελγείς σε βάρος τους πράξεις.

Για τον σκοπό αυτό τους προσέφερε φαγητό, αναψυκτικά, μικρά χρηματικά ποσά και δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. 
Στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, 23 φυσίγγια και ένα μαχαίρι. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.http://newpost.gr

Read more...

Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Οικονομικών Στα 9 δισ. ευρώ τα χρέη του κράτους σε ιδιώτες

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί πλέον τα «φέσια» του δημοσίου σε ιδιώτες. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία γενικής κυβέρνησης που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν έως το μήνα Σεπτέμβριο, το Κράτος χρωστά και δεν πληρώνει 9 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που περιμένουν να πάρουν δικά τους λεφτά για να… πληρώσουν νέους φόρους και χαράτσια .

Η πραγματική «στάση πληρωμών» προς τον ιδιωτικό τομέα ξεκίνησε από τον Ιούνιο, αφού έως τον Μάιο τα χρέη που άφηνε απλήρωτα το κράτος είχαν «σταθεροποιηθεί» κάτω από τα 7,5 δισ. ευρώ.  Από εκεί και μετά τα χρέη αυτά αυξήθηκαν σε 7,625 δισ. τον επόμενο μήνα, σε 7,949 δισ. τον Ιούλιο, σε 8,075 δισ. τον Αύγουστο και σε 8,294 δισ. τον Σεπτέμβριο.
 
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και άλλα 738,1 εκατομμύρια που περιμένουν οι πολίτες να λάβουν σαν επιστροφή φόρου, αλλά το κράτος δεν τα έχει δώσει ακόμα.

Ως τον Σεπτέμβριο τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων είχαν φτάσει σε 4,5 δισ. (εκ των οποίων 1,4 δισ. το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων), τα νοσοκομεία χρωστούν 1,8 δισ. σε προμηθευτές, τα υπουργεία χρωστούν 934 εκατομμύρια, οι δήμοι-ΟΤΑ 756 εκατομμύρια και δεκάδες άλλοι κρατικοί φορείς 329 εκατ. ευρώ.

Read more...

Η απολογία του πρώην υπουργού με επιστολές προς FT και Economist Ανυπόστατες δικαιολογίες Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, φτάνοντας μέχρι το σημείο να δηλώσει ότι το CD με τη λίστα Λαγκάρντ ποτέ δεν χάθηκε (!), επιχειρεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με επιστολές του προς τους Financial Times και τον Economist.

Με δικαιολογίες τουλάχιστον έωλες και αστήριχτες, ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει στα δύο ξένα έντυπα, πράγματα εντελώς διαφορετικά από αυτά που είπε κατά την ακρόασή του στη Βουλή για την υπόθεση της επίμαχης λίστας Λαγκάρντ.

Πιο αναλυτικά, στην επιστολή-απάντησή του προς τον Economist, με αφορμή άρθρο με τίτλο "A national sport no more", ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει αναληθές ότι «ποτέ δεν ασχολήθηκα περαιτέρω με το θέμα». 

«Ακριβώς το αντίθετο ισχύει» υπογραμμίζει, «δεδομένου ότι έδωσα σαφείς οδηγίες προς την κατεύθυνση της διερεύνησης. Τις επανέλαβα κατά την παράδοση της πλήρους λίστας στο νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ (κάτι το οποίο επιβεβαίωσε κι ο ίδιος στην ακρόασή του στη Βουλή). Λίγο αργότερα έφυγα από το υπουργείο μετά τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Η πληροφορία συνεπώς ποτέ δεν "χάθηκε", όπως ισχυρίζεστε, καθώς παρέδωσα όλα τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές (και φυσικά έκτοτε έχουν διαρρεύσει και τα ονόματα έχουν δημοσιευθεί). Είναι σαφές βέβαια ότι δεν έγινε σωστή διερεύνηση». 

Στις 24 Οκτωβρίου, ωστόσο, κατά την ακρόασή του στη Βουλή, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει: «Το αρχικό αρχείο με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη στο γραφείο μου. Δεν ξέρω που είναι. Δυστυχώς δεν ξέρω που είναι σήμερα!».

«Το πρωτότυπο αρχείο είναι στη Γαλλία! Και ελπίζω να επανέλθει στην Ελλάδα, για να σταματήσει η σπέκουλα με τις αλλοιώσεις. Να έρθει εδώ με όλα τα συνοδευτικά και να διαπιστωθεί εάν έχει αλλοιωθεί» είχε αναφέρει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίζεται ακόμη ότι, κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ, «η Ελλάδα επιτέλους άρχισε σοβαρά να αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, με ποινές φυλάκισης για τους φοροφυγάδες, τη δήμευση της περιουσίας τους, με τη θέσπιση του Οικονομικού Εισαγγελέα, τη δημιουργία ειδικών φορολογικών δικαστηρίων, καθώς και με την πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου... Είναι, ωστόσο οι αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν τότε που έχουν οδηγήσει επώνυμους στη φυλακή για φορολογικές παραβάσεις -για πρώτη φορά στην Ελλάδα». 

Το γεγονός ωστόσο είναι ότι, επί θητείας του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, η φοροδιαφυγή εκτοξεύθηκε στα ύψη, δημιουργώντας «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό. Όσο για το «κυνήγι» επωνύμων, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις εκείνων που οδηγήθηκαν, τελικά, στη φυλακή και ακόμα λιγότερες εκείνες οι υποθέσεις, στις οποίες εισπράχθηκαν πρόστιμα για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Επιστολή στους Financial Times

Επιστολή ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε και στους Financial Times, με αφορμή το άρθρο «Μαίνεται η  θύελλα για τη λίστα Λαγκάρντ».

Στην επιστολή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου εγκαλεί την εφημερίδα ότι παραλείπει εντελώς να αναφέρει «το γεγονός ότι, χάρη στη δική μου προσωπική πρωτοβουλία, έλαβε η ελληνική κυβέρνηση την πληροφορία αυτή (σ.σ. τη λίστα Λαγκάρντ)».

«Εγώ ζήτησα τη λίστα και αυτή παραδόθηκε από τις γαλλικές αρχές στα τέλη του 2010» λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «φυσικά με τον όρο ότι η σχετική πληροφορία θα ήταν αντικείμενο χειρισμού από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες ανεπίσημα και με εμπιστευτικό τρόπο, όπως έπραξαν άλλες κυβερνήσεις για τους πολίτες άλλων χωρών στη λίστα». 

«Στη συνέχεια» τονίζει ο πρώην υπουργός, πάντα απευθυνόμενος στους αρμόδιους της εφημερίδας, «αναφέρετε ότι δεν έδωσα εντολή στο ελληνικό ΣΔΟΕ να προβεί σε πλήρη έρευνα. Αυτό είναι παντελώς αναληθές. Το έκανα, όχι μια αλλά πολλές φορές. Έδωσα αρχικά τους 20 μεγαλύτερους λογαριασμούς (που αντιστοιχούσαν περίπου στο ήμισυ του συνόλου των καταθέσεων) στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη για πρώτο έλεγχο. Και του έδωσα εντολή για περαιτέρω έλεγχο, όταν ανέφερε τις πρώτες διαπιστώσεις του περί αποκλίσεων μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αυτό έκανα και πάλι σε σύσκεψη που συγκάλεσα ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό, παρουσία διαφόρων προσώπων».

»Έκανα και πάλι το ίδιο με το νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Διώτη, στον οποίο έδωσα τα πλήρη στοιχεία που παραλάβαμε (το επιβεβαίωσε ο ίδιος σε ακρόαση από τη Βουλή). Για την ακρίβεια, εκ του νόμου το ΣΔΟΕ θα πρέπει να ερευνά κάθε παρόμοια πληροφορία στο πλαίσιο των καθηκόντων του και δεν θα έπρεπε να περιμένει «πολιτικές εντολές» σχετικά. Και πώς εξάλλου θα μπορούσε η πληροφορία να έχει «αποκρυφθεί» όπως ισχυρίζεστε, όταν την παρέδωσα στις αρμόδιες υπηρεσίες, και φυσικά έκτοτε έχει διαρρεύσει και τα ονόματα έχουν δημοσιοποιηθεί; Σας υπενθυμίζω επίσης ότι με τον ανασχηματισμό στα μέσα Ιουνίου 2011 έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών». 

Οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, πάντως, κ.κ. Καπελέρης και Διώτης, έχουν διαψεύσει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τους ζήτησε έλεγχο της λίστας, ενώ και ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι δεν έγινε η καλύτερη δυνατή διαχείριση.
.protothema.gr

Read more...

Την Κυριακή συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ Αισιοδοξία στο Μαξίμου για την ψήφιση των μέτρων και προβληματισμός για την επόμενη ημέρα

Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται βέβαιο ότι τα μέτρα θα περάσουν από την κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης Τετάρτης εντούτοις παρακολουθεί με ανησυχία τους εσωκομματικούς κραδασμούς στους κυβερνητικούς του εταίρους που προκαλούν αντανακλάσεις και στο εξωτερικό.

Είναι βέβαιο ότι εταίροι και δανειστές θα προτιμούσαν τα μέτρα να ψηφιστούν από μία συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών κομμάτων ως εγγύηση για την εφαρμογή τους στο μέλλον. Εκείνο που δεν είναι βέβαιο είναι αν το ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή επηρεάσει τις αποφάσεις τους για την εκταμίευση της δόσης, ενδεχόμενο που ξωρκίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Το κυβερνητικό επιτελείο δηλώνει με βεβαιότητα ότι παρά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ τα μέτρα θα περάσουν με την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Προσθέτει ότι την Κυριακή 11 Νοεμβρίου μία μόλις ημέρα πριν από την κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ θα ψηφιστεί ο προυπολογισμός και από τα τρία κόμματα της συμπολίτευση που παραδοσιακά έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Οι αρνητικές εντυπώσεις από την άρνηση της ΔΗΜΑΡ στο εργασιακό πακέτο θα μετριαστούν και στο εξωτερικό της χώρας από την ψήφο της στον προυπολογισμό.

Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζει βεβαιότητα για την στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της ΝΔ. “Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι μπετόν” επαναλαμβάνουν από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά για κάθε ενδεχόμενο όλοι οι αρμόδιοι κάνουν μασάζ στους βουλευτές και αναζητούν πιθανούς δυσαρεστημένους. Εκτός από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Θανάση Μπούρα και ο γραμματέας του κόμματος κ. ΜΑνώλης ΚΕφαλογιάννης αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης όπως και ο διευθυντής του πρωθυπουργού κ. Κώστας Μπούρας έχουν ριχθεί στο “κυνήγι” των δυσαρεστημένων βουλευτών. Μέσα στις προσεχείς ημέρες-κατά πάσα πιθανότητα την Δευτέρα- θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς θα θέσει το δίλημμα: “ή ψηφίζουν το πακέτο, παίρνει τα χρήματα η χώρα και μπορεί να ελπίζει στην παραμονή της στην Ευρωπαική Ένωση και στην ενίσχυση από τους εταίρους μας ή το πακέτο δεν περνάει και η χώρα παραδίδεται στην ακυβερνησία και στο χάος”. Το ίδιο δίλημμα που θα θέσει και στην ομιλία του κατά την συζήτηση των μέτρων εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο θα περιορίσει τις διαρροές από όλα τα κόμματα. “Δύσκολα θα βρεθούν βουλευτές που να σηκώσουν το βάρος της κατάρρευσης της χώρας” λέει το κυβερνητικό επιτελείο. 

Φυσικά μετά την ψήφιση των μέτρων ξημερώνει μία διαφορετική μέρα για την χώρα και για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση μετά τις ρωγμές που δημιουργήθηκαν δεν μπορεί να πάει μακρυά. Οι εξελίξεις όμως θα καθοριστούν εν πολλοίς από την συμπεριφορά των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Αν στηρίξουν τον σχεδιασμό για την διάσωση της χώρας με την εξ ολοκλήρου εκταμίευση της δόσης και με περαιτέρω ενίσχυση για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό για να επιδιώξει την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Αν πάλι λόγω της γνωστής κωλισιεργείας συνεχίσουν να το σκέπτονται αφήνουν χώρο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο θετικό σενάριο ο κ. Σαμαράς θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για να επιδιώξει μία νέα νομιμοποίηση με εκλογές και έναν νέο συνασπισμό με δυνάμεις από την ευρύτερη κεντροαριστερά “που θα τολμήσουν να σώσουν την χώρα” όπως άλλωστε έχει δηλώσει.

Συνεδριάζει την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. 

Η συνεδρίαση διεξαχθεί στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής στη 13:00.
.protothema.gr

Read more...

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΞΥΝΙΔΗ Κωνσταντινόπουλος: Η κρατικοδίαιτη Μαριλίζα περνούσε από θέση σε θέση επί 30 χρόνια



konstantinopoylos-i-kratikodiaiti-mariliza-pernouse-apo-thesi-se-thesi-epi-30-xronia 
Έντονες αντιδράσεις στα ενδότερα του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει η δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιανακοπούλου του ΠΑΣΟΚ έγινε παράρτημα της ευρύτερης κεντροδεξιάς. Ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επιτέθηκε στην κυρία Ξενογιαννακοπούλου αποκαλώντας την κρατικοδίαιτη.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κ. Ξενογιαννακοπούλου είναι κρατικοδίαιτη, περνούσε από θέση σε θέση επί 30 χρόνια και έστειλε τα απόνερα σε εμάς να τα διαχειριστούμε». 

Από την κριτική του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ δεν ξέφυγε ούτε ο Σωκράτης Ξυνίδης για τον οποίο δήλωσε ότι«όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει», καθώς κ. Ξυνίδης στις τελευταίες εκλογές δεν έθεσε υποψηφιότητα. 

«Δεν άντεξαν στα δύσκολα και έφυγαν, εμείς αντέχουμε στα δύσκολα, και δε θα γίνουμε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. 
http://newpost.gr/

Read more...

ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ Βυθίζονται στην φτώχεια οι Έλληνες



vythizontai-stin-ftoxeia-oi-ellines- 
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με την φτώχεια στη χώρα μας. Το 21,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών έτους 2011.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ, το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 6.591,00 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 13.842 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. 

- Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 12.637,08 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Xώρας σε 21.590,07 ευρώ. 
- Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 901.194 και τα μέλη τους σε 2.341.400. 
- Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7% και είναι υψηλότερος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. 
- Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 23,6% και είναι αυξημένος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010. 
- Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό1 ανέρχεται σε 3.403.000 άτομα. 
- Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες συνολικά το έτος ανέρχεται σε 837.300 άτομα, ενώ στο προηγούμενο έτος (2010) ανερχόταν σε 544.800 άτομα. 

Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι κυρίως:

- Άνδρες άνεργοι (48,4%) 
- Μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (43,2%) 
- Λοιποί μη οικονομικά ενεργοί (εκτός συνταξιούχων (30,0%) 
- Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (29,7%) 
- Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (25,8%) 
- Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (23,7%)
http://newpost.gr

Read more...

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Έτοιμος να «κόψει τις γέφυρες» με την ΔΗΜΑΡ ο Ευάγγελος Βενιζέλος



etoimos-na-kopsei-tis-gefyres-me-tin-dimar-o-eyaggelos-venizelos 
«Δεχόμαστε λυσσαλέα επίθεση από εργολάβους του είδους, που θέλουν να διαλύσουν τοΠΑΣΟΚ», λέει συνεχώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους συνεργάτες του και ως εκ τούτου σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του με μεγάλη προσοχή σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τα «πυρά» που εκτοξεύονται εναντίον του.

Πέρα από το εσωκομματικό μέτωπο που τον απασχολεί, πρώτα από όλα τον ενδιαφέρει η βιωσιμότητα της κυβέρνησης- με ή χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, εναντίον της οποίας, αναμένεται να εξαπολύσει επιθέσεις, «κόβοντας τις γέφυρες».

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να «μηδενίσει το κοντέρ» και να αρχίσει από την αρχή. 
 
Σύμφωνα με συνεργάτες του, το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση των μέτρων και του προϋπολογισμού.

«Θα είναι μια ομιλία αφετηρία με μηνύματα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Μια ομιλία που θα καθορίζει επ’ ακριβώς τον αστικό πολιτικό χώρο, το λεγόμενο αστικό τόξο που παράλληλα ταυτίζεται με την αστική δημοκρατία, την οικονομία και την κοινωνία. Μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου», αναφέρουν οι άμεσοι συνομιλητές του. 

Θα είναι αφετηρία και ορόσημο μαζί  η ομιλία του, γιατί θα περιγράψει την επόμενη ημέρα στη χώρα,  βάζοντας στη θέση που τους αναλογεί τα κόμματα, τους αρχηγούς τους και τις ευθύνες τους.

Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος θα καταστήσει τη ΔΗΜΑΡ υπεύθυνη για την κυβερνητική κρίση, καλώντας την ακόμη και να παραιτηθεί των ευθυνών της, κάτι που αναμένει να συμβεί από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Φώτης Κουβέλης, και για αυτό δηλώνουν συνεργάτες του στην Αγίου Κωνσταντίνου,  πως είναι απόλυτα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν την «πράσινη» επίθεση που θα δεχτούν.
 
Στο ΠΑΣΟΚ με βάση τις εξελίξεις που περιμένουν δηλώνουν οι συνομιλητές του κ.Βενιζέλου ότι η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση από το ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας, γιατί είναι εγκλωβισμένη, με κίνδυνο  όπως λένε «να γίνει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Εκτός από την πολιτική τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου- έτσι όπως την εννοούν στο ΠΑΣΟΚ, με την ομιλία του στη βουλή, στην Ιπποκράτους προετοιμάζονται για να μπούνε πιο ενεργά στηνκυβέρνηση

Ήδη -προφανώς επειδή γνωρίζουν λόγο της συγκατοίκησης με τη ΝΔ – διαρρέουν ότι μετά την ψήφιση των μέτρων, ο Αντώνης Σαμαράς  θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό με την υπογραφή πράσινων υπουργών και την τοποθέτηση σε ρόλο αντιπροέδρου άνευ υπουργείου του κ. Βενιζέλου, ενώ θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση νέος εκλογικός νόμος.
 
Σε κομματικό επίπεδο, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να προχωρήσει σε ρήξεις όπως λέει με το παρελθόν, και στην πορεία προς το συνέδριο (αν τελικά γίνει το Φεβρουάριο και δεν αναβληθεί για αργότερα) θα ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τα στελέχη, του στέλνοντας το μήνυμα  που θέλει: «όλοι μαζί ή ο καθένας απ αυτούς που δεν θέλουν να αναλάβουν  τις ευθύνες τους να φύγουν».

Η αρχή λένε έγινε προχθές στη συνεδρίαση της Κ.Ο όταν μίλησε ρίχνοντας ανοικτά το μπαλάκι στους επικριτές του μιλώντας  για «ξεχωριστούς  δρόμους  και χωρισμούς».
Οι αναφορές αυτές θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα που σημαίνει πολύ απλά, ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να κινείται στα όρια του.


Θε.Δα

Read more...

Κατσέλη:O ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι μπορεί

Κατσέλη:O ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι μπορεί
«Ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί» δηλώνει η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μακεδονία».
Η κυρία Κατσέλη υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ενωτικό μέτωπο για μια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα προτάξει, όπως αναφέρει, «ένα εναλλακτικό και αξιόπιστο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ώστε να βγει η χώρα από την κρίση».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση αυτού του μετώπου», τονίζει η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας. «Η μεγάλη πρόκληση και ευθύνη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κάνει τις απαραίτητες υπερβάσεις για να αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί».
Αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, η Λούκα Κατσέλη επισημαίνει ότι
οι ηγεσίες τους έχουν κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή: «να συμπαραταχθούν με τη ΝΔ σε έναν μνημονιακό δρόμο που είναι αδιέξοδος και καταστροφικός».
«Σ’ αυτήν όμως την προοδευτική συμπαράταξη», συνεχίζει η κυρία. Κατσέλη, θεωρώ ότι έχουν θέση όλες οι προοδευτικές δυνάμεις και τα στελέχη που πιστεύουν ειλικρινά ότι ο δρόμος του μνημονίου δεν οδηγεί πουθενά και θέλουν να αγωνιστούν για μια νέα μεταπολίτευση, μακριά από τα ολέθρια σφάλματα και τις εξαρτήσεις του παρελθόντος».

Η Λούκα Κατσέλη κάνει λόγο για πολιτική ρευστότητα και πλήρη αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ που επιβάλλουν την ανασύνταξη της σοσιαλιστικής αριστεράς. «Η Κοινωνική Συμφωνία είναι παρούσα σ’ αυτό τον αγώνα με μια πλειάδα στελεχών και ανασυντάσσεται. Ο Χάρης Καστανίδης συμμετέχει ενεργά στον αγώνα εξόδου της χώρας από την κρίση με τις θέσεις του, την εμπειρία του και τις προτάσεις του», αναφέρει η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας. 
enikos.gr

Read more...

Θέμα ηγεσίας υπάρχει, αλλά …μετά τη δόση...





Πολύς λόγος έγινε για την Κατερίνα Μπατζελή, που έθεσε ουσιαστικά θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ χθες. Στην πραγματικότητα όμως, δεν πρόκειται παρά για ένα θέμα που... συζητούν επί εβδομάδες τώρα όλοι με όλους.
Mάλιστα, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΟ την Τετάρτη, κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έθετε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, ζητώντας την ανανέωσή της, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά…

Όχι για την ουσία της κίνησης –εφόσον γινόταν πράξη- αλλά για τον χρόνο της. Οι βουλευτές δηλαδή, θα αντιμετώπιζαν με τεράστιο ενδιαφέρον μία τέτοια πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, αφού όμως πριν είχαν ψηφιστεί τα μέτρα και είχε εκταμιευθεί η έκτη δόση του δανείου.

Ο λόγος είναι παραπάνω από εμφανής. Νωρίτερα, δεν θα μπορούσαν να τον «ρίξουν». Οπότε αν ετίθετο θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του την Τετάρτη, θα έπρεπε να του τη δώσουν. Χωρίς πάντως να την εννοούν…

πηγη matrix24.gr 


Read more...

Μπροστά σε νέα χρεοκοπία βρίσκεται η Αργεντινή...



Μπροστά σε νέα χρεοκοπία βρίσκεται η Αργεντινή. Εφετείο της Νέας Υόρκης αποφάσισε πρόσφατα ότι ήταν παράνομη η απόφαση της Αργεντινής να δώσει προτεραιότητα στις αποπληρωμές, στους ομολογιούχους που...συμμετείχαν στην ανταλλαγή χρέους το 2005 και 2010 και τώρα βρίσκεται εκ νέου μπροστά στην οικονομική καταστροφή.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης έφεση κατέθεσαν η Elliott Capital Management και η Aurelius Capital Management,δύο hedge funds τα οποία αρνήθηκαν να συμμετέχουν στις προηγούμενες αναδιοργανώσεις. Εχουν στα χέρια τους χρεοκοπημένα ομόλογα με ονομαστική αξία 1,4 δισ. δολ.

Το εφετείο έκρινε ότι δικαιούνται ίσης μεταχείρισης οι κάτοχοι των νέων ομολόγων που εκδόθηκαν το 2005 και 2010 και εκείνοι που αρνήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους, με καινούργιους και διεκδικούν δικαστικά πληρωμή της ονομαστικής αξίας στο ακέραιο.

Αν το Μπουένος Αϊρες υποχρεωθεί να πληρώσει και αυτούς τότε είναι ξεκάθαρο ότι κινδυνεύει να μην επαρκέσουν τα χρήματα για να πληρώσει τους κατόχους των νέων ομολόγων και να καταλήξει σε τεχνητή χρεοκοπία.

Πάντως η Αργεντινή έχει δεσμευθεί ότι σε καμία περίπτωση ποτέ δεν θα διαπραγματευθεί με όσους δεν συμμετείχαν στην αναδιοργάνωση, αποκαλώντας τους τοκογλυφικά funds.

Η χρεοκοπία, η αναγέννηση και ο δρόμος προς νέο default

Η εικόνα της Αργεντινής πριν από δέκα χρόνια ήταν τελείως διαφορετική από σήμερα. Η χώρα βίωνε τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβαιναν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες διαμαρτυρόμενοι για την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια κορυφώθηκε το Δεκέμβριο του 2001, όταν το Μπουένος Άιρες εξερράγη: δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με την αστυνομία, η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο Ντε Λα Ρούα εγκατέλειπε το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο.

Η χώρα είχε χρεοκοπήσει. Το χρέος είχε εκτιναχθεί στα 170 δισ. δολάρια, η ανεργία σε εφιαλτικά ύψη, ενώ παιδιά πέθαιναν από την πείνα στην άλλοτε πλούσια Αργεντινή.

Ο αρχιτέκτονας της ανάκαμψης της Αργεντινής και μετέπειτα υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Λαβάνια, ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει πόσο χαμηλά είχε πέσει η χώρα του και όπως είπε πρόσφατα στη Deutche Welle: «Ήταν μια πολύ κακή κατάσταση.

Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ήταν η χειρότερη κρίση από το 1890. Η κοινωνική κατάσταση των ανθρώπων ήταν φρικτή. Το 52 % των ανθρώπων, περισσότεροι από τους μισούς, ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Μαζί με τον μετέπειτα πρόεδρο Νέστορ Κίρχνερ δρομολογεί την ανάκαμψη της χώρας. Ο πρόεδρος κηρύττει στάση πληρωμών και αποπληρώνει το δάνειο προς το ΔΝΤ για να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Παράλληλα προχωρά σε γενναία διαγραφή του εξωτερικού χρέους ενώ κρατά υποτιμημένο το πέσο. Η Αργεντινή αρχίζει να συνέρχεται και να γίνεται και πάλι ανταγωνιστική.

Δέκα χρόνια μετά, στο Μπουένος Άιρες αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας τίποτε δεν θυμίζει τις δύσκολες εκείνες μέρες της χρεοκοπίας. Οι πολίτες έχουν περισσότερα στη τσέπη τους και ως εκ τούτου ξοδεύουν και περισσότερα. Η Αργεντινή δεν φαίνεται μάλιστα να επηρεάζεται σήμερα ούτε από την παρούσα κρίση.

Ωστόσο μετά την συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου η χώρα είναι μπροστά σε νέα χρεοκοπία...
dete.gr


Read more...