Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Eπενδύσεις 1,8 δις ευρώ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ως το 2015 σχεδιάζει η ΔΕΗ


KATAΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ολοκληρώνονται οι 400 πρώτες προσλήψεις νέων υπαλλήλων στη ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί συνολικά περί τα 1600 άτομα, ενώ για το 2011 προγραμματίζεται η κάλυψη ακόμα 400 θέσεων εργασίας, επεσήμανε...



...μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός μιλώντας σήμερα στη διημερίδα που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας και η ΔΕΗ με θέμα «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΔΕΗ και Τοπική Κοινωνία».

Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Ζερβός έκανε λόγο για παραφιλολογία αναφορικά με το μέλλον της επιχείρησης, που δεν βασίζεται σε στοιχεία, αλλά σε «σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που μόνο σκοπό έχουν την επικοινωνιακή αποδόμηση της ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών και άλλων συμφερόντων».

Ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας η ΔΕΗ σχεδιάζει ως το 2015 επενδύσεις της τάξης των 1,8 δις ευρώ. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η κατασκευή δυο νέων λιγνιτικών Μονάδων στην Πτολεμαΐδα (Μονάδα Πτολεμαΐδα V) και τη Μελίτη Φλώρινας (Μονάδα Μελίτη II). Στις 20 Απριλίου προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την Πτολεμαΐδα 5 και το έργο θα ανατεθεί αφού εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη των Ορυχείων Πτολεμαΐδας. Η κατάθεση προσφορών ορίσθηκε για την 1η Σεπτεμβρίου. Για το διαγωνισμό που αφορά τη Μελίτη ΙΙ επανεξετάζονται οι βασικές τεχνικές και εμπορικές παράμετροι. Η απόφαση για να την επαναπροκήρυξή του συναρτάται με την απόφαση της Πολιτείας για την ανάθεση της εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης.

Σημείωσε ακόμη ότι η Μονάδα Ι του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ισχύος 70 MW θα αποσυρθεί σύντομα και θα ακολουθήσει η σταδιακή απόσυρση των Μονάδων ΙΙ, ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ μέχρι το 2015.

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές επανέλαβε ότι ως το 2015 οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 2 δις. ευρώ, με την προσθήκη περίπου 1.000 νέων MW. Στη Δυτική Μακεδονία θα εγκατασταθούν τρία μεγάλα έργα ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 81,7 MW και εκτιμώμενου κόστους 460 εκατ. ευρώ καθώς και 7 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί.

Ο κ. Ζερβός ανέφερε τέλος ότι αντί αναπλάσεων με κλασικά καλλωπιστικά φυτά και δένδρα στα εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία, μπορεί να γίνει ανάπλαση με ενεργειακές καλλιέργειες (η αγριαγκινάρα έχει ήδη διερευνηθεί από το ΚΑΠΕ). Τα ενεργειακά φυτά μετά την ωρίμανση, κοπή και ξήρανση τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρχή σε υφιστάμενες μονάδες των ΑΗΣ με σύγκαυση με λιγνίτη, αλλά και αυτόνομα αργότερα.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ << ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ>> Η κ.ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ


<ΟΔΥΣΣΕΙΑ>ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ Ο Α.Σ.ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΓΚΡΑΒΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ


Read more...

ΑΠΟΒΑΣΗ ΕΛΕΓΚΤΩΝ


Ρεπορτάζ: Μιχάλης Ιγνατίου (απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)

Σε υπερ-υπουργείο θα μετατραπεί το υπουργείο Οικονομικών με εισήγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που περιλαμβάνεται σε απόρρητη έκθεση για την Ελλάδα. Τα στελέχη του ΔΝΤ που ασχολούνται με τη χώρα μας σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα ξεκινήσουν τιτάνια, όπως χαρακτηρίζεται, προσπάθεια για να ελέγξουν τις δαπάνες και να μειώσουν το έλλειμμα...

Το «Εθνος της Κυριακής» πληροφορήθηκε ότι σε πρώτη φάση τρεις πολυμελείς ομάδες του Ταμείου αναμένεται να φτάσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου στην Αθήνα στο πλαίσιο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ. Τα στελέχη του Ταμείου θα αναλάβουν τις υπηρεσίες που προβλέπει το συμβόλαιο το οποίο υπέγραψαν ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος. Η συμφωνία δεν επιδέχεται καμία αλλαγή δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματούχος του Ταμείου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε στο στάδιο της εφαρμογής και της υλοποίησης, όχι των διαπραγματεύσεων για αλλαγές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα θα φτάσει η ομάδα που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Πολ Τόμσεν για να συγγράψει την «ενδιάμεση έκθεση». Ταυτόχρονα θα αφιχθούν τα στελέχη που προσφέρουν τεχνική βοήθεια και η ομάδα των αξιωματούχων που ασχολούνται με τις ελληνικές τράπεζες και το πρόγραμμα σταθερότητας. Είναι σημαντικό ότι στην απόρρητη έκθεση τονίζεται ότι στο ΔΝΤ δεν ανησυχούν για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα. Προστίθεται ότι τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί είναι υπεραρκετά και θα χρησιμοποιηθούν εφόσον χρειαστούν, ενώ αναφέρεται ότι το Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθενται να στηρίξουν περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που απαιτηθεί.
Ο αξιωματούχος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σε επικοινωνία με το Ταμείο διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν επιχειρείται επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας σε κανέναν τομέα, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού.
Το Ταμείο σχεδιάζει σε συνεργασία πάντα με τον κ. Παπακωνσταντίνου τριετή προϋπολογισμό με στόχο να υπάρξουν σταδιακά «δεσμευτικές πολιτικές». Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του «Ελληνικού Προγράμματος» θα επιδιώξει να βελτιώσει τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και θα εισηγηθεί τρόπους μείωσης των δαπανών. Στην ομάδα του θα συμπεριλαμβάνονται.

Οι αρμοδιότητεςΣτο Ταμείο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το υπερ-υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ελέγχει τα πάντα. Σύμφωνα με αξιωματούχο «αποτελεί άμεση ανάγκη ο έλεγχος των δαπανών, ακόμα και της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να ελέγχει γενική και κεντρική κυβέρνηση».
Δύο ειδικοί θα ελέγχουν έσοδα και δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ» η κυβέρνηση συμφώνησε ότι οι δύο τομείς θα υπαχθούν υπό τον πλήρη έλεγχο του ΔΝΤ.

Το στρατηγείοΟσο αναφορά το στρατηγείο των ελεγκτών του ΔΝΤ στο τραπέζι έχουν τεθεί τρεις προτάσεις:
Να εγκατασταθούν στο υπουργείο Οικονομικών ή στην Κεντρική Τράπεζα, ενώ έχουν και την επιλογή να αναζητήσουν ανεξάρτητο χώρο.
Σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν στην Αθήνα 50 στελέχη του ΔΝΤ. Ο αριθμός θα αυ­ξάνεται σταδιακά όσο διαρκεί η εφαρμογή και η υλοποίηση του «Ελληνικού Προγράμματος».

Ο επικεφαλήςΟ επικεφαλής του «Ελληνικού Προγράμματος» θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ανάμεσα στους πολλούς υποψηφίους ξεχωρίζει ο Μπομπ Τράα, ο οποίος γνωρίζει την ελληνική οικονομία και πραγματικότητα, ενώ διατηρεί εξαιρετική σχέση συνεργασίας με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο επικεφαλής και τα στελέχη που θα επιλεγούν να τον ακολουθήσουν, θα εγκατασταθούν στην Αθήνα. «Θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε «πρωθυπουργεύων» εκ μέρους του Ταμείου», δήλωσε ενημερωμένη πηγή.

Για δαπάνες
Κίτρινη κάρτα σε 2 υπουργεία


Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές πληγές είναι ο νοσοκομειακός και ο ασφαλιστικός τομέας. «Δεν ελέγχονται οι δαπάνες» (στους δύο αυτούς τομείς) δήλωσε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Αυτοί οι τομείς ανέβασαν στα ύψη το έλλειμμα».
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε κάθε ευκαιρία γίνεται έντονη κριτική για το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας.
Read more...

Εξετάζουν αύξηση ΕΦΚ στα καύσιμα με κατάργηση τελών κυκλοφορίας

.nooz.gr
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με παράλληλη κατάργηση των τελών κυκλοφορίας εισηγείται Επιτροπή των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Ενδεχόμενο, που δεν αποκλείεται να εκτινάξει την τιμή της αμόλυβδης ακόμα και στα 2 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, η επιτροπή κρίνει ότι η επιβάρυνση πρέπει να περάσει στη χρήση των περισσότερων από 5,5 εκατ. οχήματα, δηλαδή στην κατανάλωση του καυσίμου, χαρακτηρίζοντας το σύστημα αυτό πιο δίκαιο έναντι των τελών κυκλοφορίας που το θεωρεί άδικο και αντικοινωνικό μέτρο.

Τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής επισημαίνουν ότι η τιμή πώλησης της βενζίνης είναι η ακριβότερη στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο χαρακτηρίζουν άδικα τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία έχουν αυξηθεί τρεις φορές την τελευταία πενταετία.

Την περασμένη εβδομάδα στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν ότι η Ελλάδα κατέκτησε την πρωτιά της ακριβότερης βενζίνης στην Eυρώπη, με την Ολλανδία να ακολουθεί. Aπό την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι την αποκλειστική ευθύνη για την αναρρίχηση της Eλλάδας στην κορυφή της ακρίβειας της EE φέρει η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα (EΦK και ΦΠA).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιτροπή των δύο συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, που ανέλαβε τη διαμόρφωση του νέου συστήματος τελών κυκλοφορίας, έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και ετοιμάζει την τελική πρόταση-εισήγηση, την οποία θα παραδώσει το προσεχές χρονικό διάστημα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στην Τίνα Μπιρμπίλη.

Read more...

Eπίσημη ανακοίνωση της ματαίωσης της επίσκεψης του πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αργεντινή.



Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ματαίωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Αργεντινή για να διαμαρτυρηθεί για την ακύρωση της τελετής των αποκαλυπτηρίων μιας προτομής του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Βραζιλία, ο τούρκος ...
πρωθυπουργός αναμενόταν στην Αργεντινή όπου επρόκειτο να έχει αύριο συνομιλίες με την πρόεδρο Κριστίνα Κίρτσνερ.

Όμως αποφάσισε να ματαιώσει την επίσκεψή του αντιδρώντας στην ακύρωση της τελετής των αποκαλυπτηρίων στο Μπουένος Άιρες μιας προτομής του Μουσταφά Κεμάλ έπειτα από "παρέμβαση αρμενικών κύκλων εχθρικών προς την Τουρκία", εξηγεί το υπουργείο στην αναίόινωσή του.

Η Κίρτσνερ τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να του εξηγήσει ότι,βάσει της αργεντινής νομοθεσίας, η κυβέρνησή της δεν είναι σε θέση να επανεξετάσει απόφαση των δημοτικών αρχών του Μπουένος Άιρες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο τούρκος πρωθυπουργός θεώρησε "αυτή τη συμπεριφορά απαράδεκτη, όποιος κι αν είναι ο λόγος, και ματαίωσε την επίσκεψη", σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Η Αργεντινή είναι μεταξύ των χωρών που έχουν αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων, το 1915, από τον τουρκικό στρατό.

Ο Ερντογάν πρόκειται τώρα να μεταβεί στη Χιλή, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, έγινε γνωστό από το γραφείο του.


Read more...

Yπάρχει και το χαρακίρι κε Σημίτη!

http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=2048

















Οι Ελληνες πολίτες λιθοβολούν τους πολιτικούς για την απαξίωση της χώρας.

Και σωστά κάνουν.

Τα καθάρματα λεηλάτησαν τον πλούτο και τις ομορφιές της χώρας. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις.

Και οι πρώην πρωθυπουργοί δεν είναι αθώοι του αίματος.

Δεν πείθει κανέναν ο Σημίτης κάτω απο τη μύτη του οποίου έγιναν πάμπλουτοι οι Τσοχατζόπουλος, Σμπώκος, Παπαντωνίου, Τραυλός, Μαντέλης, και πολλοί άλλοι που απέκτησαν σπίτια σε ρεματιές και Κυκλάδες,σε βόρεια και νότια Προάστεια, σε Παρίσι, Μανχάταν κλπ, οτι δεν γνώριζε τι γινόταν σπίτι του.

Δεν μπορεί να είναι τόσο άχρηστος.

Δεν είναι δυνατόν ν αγνοούσε τα πάρε δώσε του Τσουκάτου με τη διαπλοκή.

Τι σοι πρωθυπουργός ήτανε το παληκάρι;

Πολύ σωστά ο Σαμαράς ζήτησε να εμφανισθεί στην Εξεταστική ο Σημίτης.

Παρότι ο ίδιος ο Σημίτης θα έπρεπε να είχε κάνει χαρακίρι καιρό τώρα.

Read more...

Ο Ρόκκο και τ΄ αδέλφια του

Επειδή ο κ. Σημίτης θέλει να ξεχνά του θυμίζουμε τι γινόταν επι εποχής του με τις προμήθεις του ΟΤΕ, την Δικαιοσύνη και την διαπλοκή με την ΖΗΜΕΝΣ και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

Αφιερώνουμε επίσης το δημοσίευμα που ακολουθεί, από ένα παλιότερο τεύχος του «Αντί», σε όσους κόπτονται σήμερα για κάθαρση.

Πριν από δέκα χρόνια το «Αντί», ο υποφαινόμενος και η Αριστέα Μπουγάτσου είχαν οδηγήσει την υπόθεση διαπλοκή στα ποινικά δικασαστήρια χωρίς εξεταστικές, περισπούδαστες δηλώσεις και πολιτικές φανφάρες.

Αλλά για τις γνωστές «εγγενείς δυσχέρειες» χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να για να μην καταντήσει η Ελλάδα όπως κατάντησε σήμερα.

Και δυστυχώς η ευθύνη γι αυτό ανήκει και στον Κ. Καραμανλή. Που ενώ για να γίνει πρωθυπουργός έδωσε μάχη για θέματα όπως αυτά που περιγράφουμε στη συνέχεια, όταν μπήκε στο Μαξίμου τα ξέχασε.

Από το τευχος 705 του «Αντί»

….Τον Ιούλιο του 1996, μια βραδυφλεγής βόμβα συγκλόνιζε τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Ύστερα από δικαστική κυοφορία 18 μηνών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών αποφάσιζε ομοφώνως να ασκηθεί δίωξη για το περιβόητο σκάνδαλο της ανάθεσης 1.000.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ στην εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΟΜ του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, για τέσσερα κακουργήματα και τρία πλημμελήματα (απάτη, δωροδοκία, δωροληψία, παράβαση καθήκοντος, απιστία, ψευδορκία, ψευδή βεβαίωση).

Στο επίκεντρο της υπόθεσης ήταν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του κ. Κόκκαλη που βρέθηκαν στα αρχεία της Στάζι και ερευνούσε η ελληνική δικαιοσύνη για να διαπιστώσει ποιοι από τους υποστηρικτές του ανατολικογερμανικού εκσυγχρονισμού του ΟΤΕ από την ΙΝΤΡΑΚΟΜ είχαν στην πραγματικότητα λαδωθεί.

Χρηματισμός στελεχών του ΟΤΕ έγραφε η Καθημερινή στις 12.5.96 και αποκάλυπτε οκτώ λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες που αφορούσαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ. Τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η δικαιοσύνη ήταν τόσο βάσιμα ώστε η Ελευθεροτυπία έγραφε για μια Ψηφιακή Καταιγίδα που απειλούσε την πολιτική ζωή του τόπου, ενώ άλλες εφημερίδες έσπευσαν να διαταράξουν τον ύπνο αρκετών υπεράνω υποψίας με πρωτοσέλιδα του τύπου: Η Στάζι χρηματοδοτούσε το ΠΑΣΟΚ, Ξεσκεπάστηκε το κράτος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Κόκαλο ο Κόκκαλης, Πόλεμος με κασέτες για τα ψηφιακά, Ψηφιακές βόμβες κ.λπ. Η ευφορία μιας ακόμα κάθαρσης κατέλαβε μερικούς αφελείς. Η ελπίδα αποδείχθηκε φρούδα ύστερα από απίθανα δικονομικά τερτίπια. Η Ψηφιακή Καταιγίδα της Ελευθεροτυπίας εκφυλίστηκε τελικά σε μια απλή βροχόπτωση, η οποία μούσκεψε βέβαια ορισμένους, αλλά έθαψε την ουσία της υπόθεσης: την απίστευτη διαφθορά. Η ταφόπλακα μπήκε με δύο βουλεύματα (τα υπ.αρ.685/1998 και 1820/1998) του ίδιου Συμβουλίου Εφετών που είχε παραπέμψει τον Σ. Κόκκαλη. Τώρα πια που είναι γνωστό το περιεχόμενο των βουλευμάτων, προκαλώνται δικαιολογημένα ερωτηματικά σε όσους τα μελετούν.

Θα έχουμε την ευκαιρία να γράψουμε πολλά γι’ αυτά τα βουλεύματα και τις μεθοδεύσεις μέσω των οποίων η διερεύνηση του μεγάλου σκανδάλου έληξε, άδοξα και περίεργα. Σήμερα θα περιοριστούμε σε δύο μόνον επισημάνσεις:

Πρώτον, ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Λάμπρος Καράμπελας, που ανέλαβε να συνεχίσει την προκαταρκτική έρευνα του Εισαγγελέα Εφετών κ. Γεωργίου Zορμπά (ο δικαστικός που συνέδεσε για πρώτη φορά τα ψηφιακά με τους λογαριασμούς της Στάζι), διέσπασε την ενιαία δικογραφία της υπόθεσης σε δύο τμήματα, το ένα από τα οποία αφορούσε τις δωροδοκίες και το άλλο την υπογραφή αυτή καθαυτή της σύμβασης του 1994 για την ανάθεση ενός εκατομμυρίου ψηφιακών παροχών στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Όπως επισημαίνουν σήμερα νομικοί κύκλοι, το Συμβούλιο Εφετών, με πρόεδρο τον προιστάμενο του Εφετείου κ. Σεργάκη, ευλόγησε αυτή την αυθαίρετη διάσπαση της δικογραφίας και άνοιξε το δρόμο για τα δυο απαλλακτικά βουλεύματα.

Δεύτερον, κλειδί της υπόθεσης και της δικαστικής έρευνας ήταν οι περίφημοι λογαριασμοί του κ. Σωκράτη Κόκκαλη που βρέθηκαν στα αρχεία της Στάζι και σε ελβετικές και άλλες τράπεζες. Τι έκανε γι αυτούς η δικαιοσύνη και συγκεκριμένα οι ειδικοί Εφέτες ανακριτές κ. Ναυπλιώτης και Γεωργαντόπουλος, οι οποίοι υπό την υψηλή εποπτεία του κ. Καράμπελα ανέλαβαν να ολοκληρώσουν την δικογραφία μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών του 1996; Ύστερα από 16 μήνες δικαστικής έρευνας εισηγήθηκαν στο ίδιο δικαστικό σώμα και αυτό αποφάνθηκε ότι δεν είναι σοβαρές οι ενδείξεις προς παραπομπή των κατηγορούμενων στο ακροατήριο για να δικαστούν ως υπαίτιοι δωροδοκίας και δωροληψίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 1996 κυρίως στην Καθημερινή, οι δωροδοκίες προς υψηλά ισταμένους του ΟΤΕ, αλλά και πολιτικά πρόσωπα, είχαν διαπραχθεί μέσω του λογαριασμού με αριθμό 709 που διατηρούσε ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης στην Τράπεζα Deutsche Ηandelsbank (DΗΒ) του Ανατολικού Βερολίνου. Για να ανοίξει ο λογαριασμός αυτός έπρεπε να ζητηθεί η συνδρομή του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι Εφέτες ανακριτές όχλησαν τις γερμανικές αρχές, αλλά όταν πήραν την απάντηση ότι η Deutsche Ηandelsbank δεν είναι σύμφωνη με τη διαβίβαση πληροφοριών για ποινικούς σκοπούς του Εφετείου Αθηνών πρότειναν να μπει η υπόθεση στο αρχείο. Περίμεναν λοιπόν από την πρώην τράπεζα της Στάζι να ανοίξει, έτσι με την πρώτη, τα αρχεία της;

Πώς έκαναν δεκτή την περίεργη άποψη να αρνείται ξένη αρχή την δικαστική συνδρομή σε ανακριτικές πράξεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης με το επιχείρημα ότι επειδή η Γερμανική Εμπορική Τράπεζα δεν είναι σύμφωνη (σ.σ. η έμφαση δική μας) με τη διαβίβαση πληροφοριών για ποινικούς σκοπούς του Εφετείου Αθηνών εκφράζει η Ανεξάρτητη Επιτροπή την αδυναμία της για άμεση ανταπόκριση (σ.σ. η έμφαση δική μας) στο αίτημα… 2. Μήπως η αδυναμία άμεσης ανταπόκρισης ήταν υπεκφυγή και κωλυσιεργία της Ανεξάρτητης Επιτροπής και θα ήταν δυνατόν με μεγαλύτερη επιμονή και συνεργασία Εισαγγελείας Εφετών Αθηνών με το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης να πεισθούν οι γερμανικές αρχές να συνεργαστούν σε μια έρευνα που αφορούσε ανακριτικές πράξεις σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση κακουργηματικών πράξεων; Διαφορετικά, είναι απορίας άξιον πώς έχει επιτευχθεί το άνοιγμα ελβετικών λογαριασμών του πρώην δικτάτορα Μάρκος ή πρόσφατα του Νιγηριανού Σάνι Αμπάτσα, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ύψους δισεκατομμυρίων δραχμών στα παραπάνω ευαγή ιδρύματα.

Με τον τρόπο που ενήργησαν οι έλληνες δικαστικοί λειτουργοί χάθηκε μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία για κάθαρση και απονομή δικαιοσύνης.

Η υπόθεση των ψηφιακών είναι πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς από το σκάνδαλο Κοσκωτά. Το 2000 δεν είναι 1988. Άλλωστε, ο Γιώργος Κοσκωτάς είναι …Κακομοίρογλου συγκρινόμενος με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Εκείνο το οποίο στην υπόθεση Κοσκωτά ήταν ένα εσωτερικό σκανδαλάκι της Ελλάδας δεν ισχύει στην υπόθεση των ψηφιακών, η οποία λόγω των διασυνδέσεων με την Στάζι παίρνει διεθνή διάσταση ως μια ακόμα επιχείρηση διείσδυσης την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Στην Γερμανία, οι κυβερνητικές υπηρεσίες που ασχολούνται με τα χιλιόμετρα των μυστικών αρχείων που βρέθηκαν στα υπόγεια της Στάζι, έσπασαν ύστερα από προσπάθειες ετών τον κώδικα με τον οποίο είχαν αποθηκευθεί σε μαγνητικές ταινίες τα ονόματα χιλιάδων μυστικών πρακτόρων και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, στις ταινίες είχαν αποθηκευθεί τα ονόματα 15.000 πρακτόρων της Στάζι, μαζί με τους κωδικούς πρόσβασης για 30.000 μυστικές επιχειρήσεις. Οι στόχοι των επιχειρήσεων αυτών ήταν γύρω στους 1.500 και περιλαμβάνονταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, κόμματα και επιχειρηματίες και από τις δυο πλευρές του Τείχους. Σε περίοπτη θέση, στους στόχους της Στάζι, ήταν και η Ελλάδα, ο αδύνατος κρίκος του ΝΑΤΟ.

Τα νέα στοιχεία προστίθενται σε όσα έχουν ήδη αποκαλυφθεί στο παρελθόν για τις σχέσεις Σ. Κόκκαλη-Στάζι και επιτρέπουν σήμερα να καταγραφεί με εναργέστερο τρόπο η σταδιοδρομία του προέδρου της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ στους σκοτεινούς διαδρόμους και, μαζί με αυτήν, η διαδρομή των τραπεζικών λογαριασμών.

Δωροδοκιες

Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν στο γερμανικό κοινοβούλιο για την ΙΝΤΡΑΚΟΜ είναι και ο Dr. Βeil (Μπάιλ), πρώην υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Αν. Γερμανίας την κρίσιμη εποχή διείσδυσης της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στον ΟΤΕ (1981-1989), ο οποίος δήλωσε ότι διοχετεύτηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά στο ΠΑΣΟΚ.

Η κατάθεση του Μπάιλ συνδυάζεται με ένα πολύ σημαντικό έγγραφο της έρευνας για τα ψηφιακά, που αποκαλύπτει σήμερα το Αντί. Πρόκειται για ένα άκρως απόρρητο σήμα της Στάζι και αφορά μεταξύ των άλλων, την οικονομική υποστήριξη του ελληνικού κόμματος ΠΑΣΟΚ για τη βελτίωση των συναλλαγών. Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά για την κατάθεση σε εκείνη τη φάση 400.000 συνολικά γερμανικών μάρκων σε ελβετική τράπεζα. Το σημαντικό αυτό έγγραφο συνδυάζεται με την πληθώρα των άλλων στοιχείων που βρέθηκαν στα αρχεία της Στάζι για την άλωση του ΟΤΕ από την Ιντρακόμ και για πρώτη φορά επιβεβαιώνουν αυτό που τόσα χρόνια ήταν προφανές για όσους ασχολήθηκαν με τα σκάνδαλα των ψηφιακών.

Οι περισσότερες δωροδοκίες έγιναν μέσω του λογαριασμού 709 που, όπως αποκάλυψε ήδη στο παρελθόν η Καθημερινή, διατηρούσε ο Σωκράτης Κόκκαλης στην Deutsche Ηandelsbank ΗΒ.

Τα νέα στοιχεία που αποκωδικοποιήθηκαν στη Γερμανία διευκρινίζουν ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για δύο λογαριασμούς, τον 0709-60-011-205 σε γερμανικά μάρκα και τον 0709-85-011-025 σε αμερικανικά δολάρια. Οι αποστολές χρηματικών ποσών για δωροδοκίες μέσω των λογαριασμών αυτών αφορούν κυρίως τη χρονική περίοδο 1984-1990, την περίοδο δηλαδή άλωσης του ΟΤΕ από την ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Το μεγάλο μυστικό του Κόκκαλη και πιθανώς όλη η αλήθεια για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ κρύβεται στα εμβάσματα του Κόκκαλη σε τρεις ελβετικές τράπεζες και αντίστοιχους λογαριασμούς:


Την United Οverseas Βank και αρ. λογαριασμού b 8785.

Την Chemical Βank και αριθμό λογαριασμού g 2209.

Την Credit Suisse και αριθμό λογαριασμού 0998512-1.

Στους τρεις αυτούς λογαριασμούς μεταβιβάστηκαν περισσότερα από 5.000.000 γερμανικά μάρκα σε μια περίοδο τεσσάρων ετών. Σε ποιους πήγαν τα ποσά αυτά; Είναι βέβαιο ότι την απάντηση όφειλε να δώσει από το 1998 η ελληνική δικαιοσύνη.

Η ιστορία των δωροδοκιών ρίχνει σήμερα φως στην μεθόδευση μέσω της οποίας το ΠΑΣΟΚ χάρισε στον Κόκκαλη τον ΟΤΕ και ακόμα περισσότερο πώς, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα στελέχη του, μετέτρεψαν με αριστοτεχνικές, είναι αλήθεια, κινήσεις την εταιρεία του κ. Κόκκαλη από μια μικρή αντιπροσωπεία ξένων οίκων ειδικά ανατολικογερμανικών στο σημερινό μεγαθήριο.

http://www.antinews.gr/?p=47771


Read more...

"Πωλείται" όπως είναι...επιπλωμένο(το ελληνικό κράτος)

«Ο κύβος ερρίφθη» σε σημερινή πολύωρη σύσκεψη με αντικείμενο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο (στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος).

Σε πρώτο πλάνο για "πώληση" βρίσκονται ο ΟΣΕ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η ΔΕΠΑ, οι επιχειρήσεις ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, αλλά και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Από την υλοποίηση του προγράμματος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ εφέτος και άλλα δυο τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας τακτοποιούνται τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές. Πιο αναλυτικα:
Στην τελική ευθεία περνά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο την είσπραξη 3 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια και τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει στην κυριακάτικη ελευθεροτυπία ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα και ειδικά επώδυνα.
Η πρακτική που θα ακολουθηθεί δεν θα είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις καθώς ανάλογα τον τομέα και την επιχείρηση, το Δημόσιο θα αποφασίσει αν:

- κρατήσει πάνω ή κάτω από το 51% των μετοχών
- θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτών
- θα πουληθεί το σύνολο

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται:

- είσοδος ιδιωτών σε λιμάνια - αεροδρόμια
- επιχειρήσεις ενέργειας (ΔΕΗ -ΔΕΠΑ)
- καζίνο, αναδιάρθρωση αγοράς τυχερών παιχνιδιών ("φρουτάκια"- βιντεολόττο)
- τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ)
- εξυγίανση του τομέα των μεταφορών (ΟΣΕ)
- εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
- Εξόφληση των νοκομειακών οφειλών

Οι οφειλές των νοσοκομείων, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν άμεσα της μετρητοίς για τα έτη 2005-2006, ενώ οι οφειλές των ετών 2007-2009 θα εξοφληθούν με άτοκους διαπραγματεύσιμους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, διετούς, τριετούς και τετραετούς διάρκειας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με τη νομιμότητα ορισμένων δαπανών των ετών 2007-2009.

Στον απόηχο του άτυπου υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι στην αποκρατικοποίηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου θα πρέπει να ισχύσουν εντελώς διαφορετικά κριτήρια, από αυτά των ζημιογόνων.

Όσον αφορά στο πιθανό μοντέλο αποκρατικοποίησης των ενεργειακών εταιρειών, αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί μετά την εφαρμογή της νέας ενεργειακής οδηγίας, που θα ισχύσει στην Ελλάδα από το Μάρτιο του 2011.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, μέσω πώλησης μετοχών στο χρηματιστήριο ή πώληση μονάδων της, η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, απάντησε ότι δεν υπάρχει παρόμοιο θέμα. Σύμφωνα με την ίδια, δεν θα ήταν σωστό να πουληθούν μετοχές της ΔΕΗ [DEHr.AT] την περίοδο που η χρηματιστηριακή τους αξία είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με την υπουργό, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών, οποιασδήποτε μορφής αυτή τη στιγμή.

Εκτός από τη μάχη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, δίνουμε καθημερινά μάχη για την ανάπτυξη, στηρίζοντας την ποιοτική, ανταγωνιστική παραγωγή στην Ελλάδα, τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

«Συστρατεύουμε όλα μας τα εργαλεία, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ με ένα και μοναδικό στόχο: Να στηρίξουμε την ποιοτική, ανταγωνιστική παραγωγή στην Ελλάδα και να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα», δήλωσε η κ. Κατσέλη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κομοτηνή.

Η υπουργός συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, μαζί με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή. Η κ. Κατσέλη ανέλυσε μεταξύ άλλων το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΕΝΚΛΩ, η οποία παρέμενε κλειστή για πάνω από ένα χρόνο και μπαίνει σε επαναλειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το σχέδιο που υλοποιείται περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την άμεση λειτουργία των Κλωστηρίων Ροδόπης και Μαρώνειας, μίας μικρής μονάδας στη Νάουσα που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα υπολείμματα των δύο κλωστηρίων και τη διατήρηση του εμπορικού σήματος της Gallop.

Παράλληλα, αναγνωρισμένος Σύμβουλος αναλαμβάνει μέσα σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας τριών νέων επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες αφορούν: α) στη διαχείριση αποβλήτων στην περιοχή των Οινοφύτων, β) στη δημιουργία εμπορικών και τουριστικών υποδομών στη Νάουσα και γ) στη συμμετοχή σε θεσμικού τύπου επενδύσεις που συνδέονται με την ανάταξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης.

Για την υλοποίηση του έργου αυτού, η Πολιτεία παρέχει την εγγύησή της κατά 80% μέχρι του ποσού των 62 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιευτούν σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο και την επιτυχία των εργασιών. Μέσα στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται η αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους των δεδουλευμένων, καθώς και η πλήρης εξόφληση των νόμιμων αποζημιώσεων για όσους από τους εργαζόμενους δεν δύναται στη φάση αυτή να διατηρήσει η εταιρεία.

«Στο εγχείρημα αυτό λίγοι πίστεψαν, αλλά έγινε πραγματικότητα με ένα νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο χρηματοδοτούν οι τράπεζες με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ένα πρόγραμμα, του οποίου τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η Εταιρία βάζει μπροστά μετά από ένα χρόνο που δεν λειτουργούσε», δήλωσε η ΥΠΟΙΑΝ.

Η κ. Κατσέλη επισκέφτηκε επίσης τις εταιρείες ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, Α.Β. ΡΟΤΑ και ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ.

** Την ανάγκη για ξένες επενδύσεις, προκειμένου να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, υπογράμμισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε συνέντευξή της στο Reuters.
Σύμφωνα με την Λούκα Κατσέλη, η ατμομηχανή της ανάπτυξης από το 2011 και μετά δεν θα είναι η κατανάλωση, όπως ήταν στο παρελθόν, και μάλιστα η κατανάλωση η οποία βασιζόταν στα δανεικά και στην υπερχρέωση. «Προσβλέπουμε ότι θα είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις και οι εξαγωγές», ανέφερε.

«Κάνουμε πολλές συνεργασίες και roadshows, όχι για την αγοραπωλησία ομολόγων, αλλά για την προσέλκυση κεφαλαίων», δήλωσε η κ. Κατσέλη.

Εκτίμησε επίσης ότι οι επενδυτές, που ανησυχούν ότι η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της παρά τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας, θα πειστούν σταδιακά για την αξιοπιστία της χώρας, καθώς το επιχειρηματικό κλίμα αλλάζει και θα βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα.

«Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα να χρηματοδοτήσει το χρέος της», είπε. «Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος».


.i-reportergr.com
Read more...

Η οικία Τσοχατζοπούλου στην Αρεοπαγίτου


Τρεις ημέρες πριν από την ψήφιση στη Βουλή του νόμου 3842/2010 «περί αποκατάστασης της φορολογικής Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», που ανάμεσα στα άλλα πενταπλασιάζει τη φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες, η κατοικία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου μεταγράφεται από offshore εταιρεία στη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, για πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.Η διατηρητέα τριώροφη πολυκατοικία, στο χρώμα της ώχρας, στέκει για πάνω από 60 χρόνια στην καρδιά ενός από τους πιο ακριβούς πεζοδρόμους της Ευρώπης - στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ενα σπίτι στον δρόμο αυτό, σαν αυτό στον αριθμό 33 που βρέθηκε στην ιδιοκτησία της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου με το συμβόλαιο υπ. αριθμ. 15867, έχει μία από τις υψηλότερες αντικειμενικές αξίες που μπορεί να συναντήσει κανείς σε αυτήν τη χώρα: είναι η δεύτερη υψηλότερη αντικειμενική αξία στο κέντρο της Αθήνας, 7.000 ευρώ/τ.μ. Από το μαρμάρινο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου, όπου ζει τα τελευταία χρόνια ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος, βλέπει σχεδόν στην ευθεία, το νότιο κομμάτι της Ακρόπολης, ενώ τις καλοκαιρινές νύχτες είναι σίγουρο ότι ακούει τις μελωδίες που αντηχούν μια ανάσα πιο πέρα, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Στο εσωτερικό, ο πρώην υπουργός απολαμβάνει την άνεση 209 τ.μ. της κύριας κατοικίας, που περιλαμβάνουν -σύμφωνα με το συμβόλαιο στον τόμο 4248 του υποθηκοφυλακείου Αθηνών- ένα σαλόνι, πέντε κύρια δωμάτια, μία κουζίνα, ένα λουτρό, το αποχωρητήριο των ξένων, μία αποθήκη, διάδρομο και φυσικά χώρο υποδοχής.

Ομως, ούτε η καλή διάθεση που μάλλον προκαλεί η καθημερινή απόλαυση της ειδυλλιακής θέας του Ιερού Βράχου ούτε και τα επιπλέον 202,21 τ.μ. του δώματος και τα 209,69 τ.μ. του υπογείου με τις 8 αποθήκες και τον φωταγωγό, ήταν ικανά να συγκρατήσουν τη δυσαρέσκεια του κ. Τσοχατζόπουλου το 2007, όταν δημοσίευμα εφημερίδας τον έφερε να έχει προβεί στην αγορά τής εν λόγω κατοικίας. Τότε ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριζε ότι την κατοικία αυτή την ενοικίαζε. Αν αυτό ίσχυε, τότε θα έπρεπε να τη νοικιάζει από την offshore εταιρεία Nobilis International LLC, που εδρεύει στην πόλη Cheyenne της πολιτείας Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, η οποία διέθετε τους τίτλους από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι τη μεταβίβαση στη σύζυγό του. Μάλιστα, τα αμερικανικά αρχεία δείχνουν ότι, παρόλο που η offshore Nobilis είχε αγοράσει την τωρινή κατοικία του πρώην υπουργού προς 136 εκατομμύρια δραχμές, πλήρωνε κατά μέσον όρο φόρους ύψους μόνο 64 δολαρίων τον χρόνο!

Η μεγάλη έκπληξη, όμως, βρίσκεται στον αμέσως προηγούμενο ιδιοκτήτη, που όχι μόνον είχε αγοράσει την τωρινή κατοικία του κ. Τσοχατζόπουλου στη διπλάσια τιμή μόλις δύο χρόνια πριν -ήτοι 300 εκατομμύρια δραχμές το 1999-, αλλά βρέθηκε και υπόλογος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου! Ο ιδιοκτήτης δεν ήταν άλλος από την εταιρεία TORCASO Investments Ltd, που βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα επειδή πούλησε το 2007 δύο ακίνητα στη Μονή Βατοπεδίου. Στην έρευνα που ακολούθησε, η TORCASO εμφανίστηκε ξαφνικά -κατά δήλωση του ιδίου- να ανήκει από το 2006 στον Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία κ. Σαχπατζίδη.

Οσο για το αν Σαχπατζίδης και Τσοχατζόπουλος γνωρίζονται; Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η γνωριμία τους πάει πολύ πιο πίσω από τις ημέρες που η TORCASO αγόραζε τη σημερινή κατοικία του πρώην υπουργού. Οποιο και αν είναι το πραγματικό φυσικό πρόσωπο πίσω από τις εταιρείες TORCASO και Nobilis, στα τέλη του περασμένου μήνα, η επιθυμία της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου να αγοράσει το σπίτι αυτό φαίνεται πως ήταν μεγάλη. Για χάρη του, παρόλο που είχε ήδη πληρώσει μετρητά 450 χιλιάδες ευρώ στην offshore Nobilis και επρόκειτο να πάρει δάνειο για μόνο 650 χιλιάδες ευρώ, η συγγραφέας κ. Βίκυ Σταμάτη παίρνει την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, που αφορά τη φορολόγηση offshore εταιρειών, δύο δάνεια συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων ευρώ. Ετσι καταφέρνει να αποκτήσει -από μία offshore- ένα «παλάτι», που όπως λένε στην «Κ» ειδικοί στον χώρο των ακινήτων, ενδέχεται να έχει εμπορική αξία πολλές, πολλές φορές πολλαπλάσια.

i-reportergr


Read more...

ΒΟΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΙ...


Από το: kyparissia-press

Πέρασαν οι εποχές κα Γιαννακοπούλου που χωριζόμασταν σε Νοτίους και Βορείους. Ούτε στον Αμερικάνικo εμφύλιο δεν υπήρχε τέτοια τοποθέτηση. Μετά την λήξη του πολέμου σταμάτησαν να χωρίζουν
τους πολίτες σε Βορείους και Νοτίους. (κλικ στο δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ). Και συνεχίζει:"Σας έχω βομβαρδίσει εδώ και καιρό για το Δήμο Νότιας Τριφυλίας"!!! Ντροπή για το έργο που παράγει αυτή η κυβέρνηση. Δεν μπορείς να λες ότι "ο Ραγκούσης ζει σε γυάλινο πύργο απομονωμένο"(κλικ στην φωτό για ολόκληρο το άρθρο) για μικροπολιτικούς λόγους. Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι σαν Μαυρογυαλούρος. Θέλουμε πολιτικούς που βλέπουν μπροστά, που παρακολουθούν την πρόοδο, που λειτουργούν συνεκτικά και όχι διασπαστικά με στόχο προφανή την "ψήφο" του εκλογικού σώματος κα Γιαννακοπούλου. Δεν μπορείς να παρασύρεις τον κόσμο σε διχαστικές και απαράδεκτες πολιτικές ενάντια ακόμα και σε αυτά που προτείνει η δική σου κυβέρνηση επειδή κάποιοι καρεκλοκένταυροι και οι γραφίδες τους δεν θέλουν να χάσουν τις θέσεις τους.
Ακόμα και οι φίλοι Φιλιατρινοί είναι περισσότερο προσεκτικοί σε αυτά που ζητούν. Δεν είπαν ποτέ διχαστικά συνθήματα Βορείων και Νοτίων. Ζήτησαν το όνομά τους. Όχι μόνο δεν είναι καθόλου κακό αυτό αλλά είναι και θεμιτό.
Επιτέλους βαρεθήκαμε τις μικροπολιτικές ψηφοθηρικές πρακτικές. Δεν προχωρά έτσι αυτός ο τόπος. Μας γυρίζει πίσω πολλές, μα πάρα πολλές δεκαετίες.
fimotro.

Read more...

H Κομισιόν με νέα έκθεσή της προειδοποιεί Μετεξεταστέα η Αθήνα από το πρώτο τρίμηνο!



Προ του ενδεχομένου να μην είναι σε θέση στα τέλη του χρόνου να εκπληρώσει βασικές της υποχρεώσεις, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η υλοποίηση του μνημονίου που έχει συνυπογράψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή ...
Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν- και αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου- προχωρά με ρυθμό... χελώνας.

Αρμόδιες κοινοτικές πηγές εκφράζουν πλέον σοβαρή ανησυχία για την ύπαρξη ακόμη και πολιτικής βούλησης να προχωρήσουν οι δεσμεύσεις της Αθήνας, σημειώνοντας πως δεν εξηγείται διαφορετικά η στάση της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό. Οπως λένε, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας δεν ζήτησε να γίνει καμία διαπραγμάτευση, ούτε απάντησε στην επιστολή της Κομισιόν που του εφιστούσε την προσοχή στις αποκλίσεις του σχεδίου του από τα οριζόμενα στο μνημόνιο- δήλωνε όμως δημοσίως ότι προσπαθεί για κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει υπογραφεί! Μάλιστα, οι περίφημοι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες που βρίσκονταν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα είναι τεχνικού επιπέδου, κλιμάκιο κατώτερο του τομεακού διευθυντή κ. Ναγκουέιρε, με αρμοδιότητα απλώς την καταγραφή όλων των θεμάτων που αφορούν το μνημόνιο και καμιά αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης.

Καθυστερήσεις. «Φοβούμαστε ότι αυτό που γίνεται με το Ασφαλιστικό θα γίνεται- και γίνεται ήδη- σε μια σειρά από τομείς που χρήζουν επείγουσας δράσης, εάν πράγματι η Ελλάδα θέλει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και να επιστρέψει στις αγορές», έλεγαν απογοητευμένοι ανώτεροι κοινοτικοί. Και απαριθμούσαν χαρακτηριστικά ότι η ίδια καθυστέρηση παρατηρείται στον τομέα της αγοράς εργασίας- που επίσης θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με ρυθμίσεις στο ζήτημα των απολύσεων, του ποσού και του τρόπου καταβολής της απόλυσης, της τροποποίησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σαφής είναι και η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση σχετικά με τον ΟΣΕ, επίσης, μέχρι το τέλος Ιουλίου. Παρ΄ όλα αυτά, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε την εβδομάδα που πέρασε για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο αρμόδιος υπουργός κ. Ρέππας μίλησε γενικώς για παραχωρήσεις μακροχρόνιας εκμετάλλευσης, δείχνοντας σαφώς πως και στο ζήτημα του ΟΣΕ υπάρχει απροθυμία, όπως το ίδιο έχει παρατηρηθεί και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των μεταφορών, κυρίως όσον αφορά τις άδειες για ιδιοκτήτες φορτηγών. Καθυστερήσεις βέβαια παρουσιάζονται και στην υπόθεση του εξορθολογισμού της λειτουργίας των νοσοκομείων, της ανά μήνα δημοσιοποίησης όλων των οικονομικών στοιχείων- περιλαμβανομένων των πεπραγμένων των δημοσίων επιχειρήσεων- και πάει λέγοντας.


TA NEA


Read more...

Τρία έργα για τον Έβρο : Περιφερειακός ,κάθετος αξονάς και Λιμάνι






thrakinet.tv

magriotis Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Έβρου με τους τρεις βουλευτές του νομού, την γενική γραμματέα της περιφέρειας , το νομάρχη Έβρου, και το δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης ,ενημερώθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκρίωτης για τις ανάγκες του νομού. Η κατασκευή του περιφερειακού της Αλεξανδρούπολης, η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Εγνατίας και η ολοκλήρωση των υποδομών του λιμανιού είναι οι ανάγκες του νομού ενώ για μία ακόμη φόρα τέθηκε το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν στον νομό


Read more...

ΚΟΛΛΗΤΑΡΙ ΤΩΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΩΝ


Όταν ένα σκάνδαλο προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου ή από τη Ν.Δ. του Σαμαρά το χαρακτηρίζει γαλάζιο ή πράσινο.
Για το σκάνδαλο Μαντέλη που ακουμπά τον πυρήνα των εκσυγχρονιστών που συμπαθεί ιδιαίτερα ο Πρετεντέρης απέφυγε... τους χρωματικούς χαρακτηρισμούς.
Είπε ότι "τέτοια σκάνδαλα δεν έχουν... χρώμα"! Παλιός φίλος του Σημίτη και του Μαντέλη ο Πρετεντέρης δεν μπορεί να ξεπεράσει την αγάπη του για τον εκσυγχρονισμό. Το λέει και το ευχαριστιέται ο άνθρωπος...
vathiprasino

Read more...

Το αγόρασε η σύζυγος του Ακη, από την off shore, το "παλάτι" στην Διον. Αρεοπαγίτου...


Η "Καθημερινή της Κυριακής" αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για το νεοκλασσικό που κατοικεί ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου 33, έναν από τους ακριβότερους δρόμους στην Ευρώπη.
Ιδιοκτήτρια του νεοκλασσικού, με εμπορική αξία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι πρίν απο λίγο καιρό ήταν...
μια off shore εταιρία και όταν παλαιότερα δημοσιεύματα εμφάνισαν ως ιδιοκτήτη της off shore τον ίδιο τον κ. Τσοχατζόπουλο αυτός τα είχε διαψεύσει κατηγορηματικά και είχε κάνει λόγο για λάσπη.
Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι πριν απο λίγες ημέρες και λίγο πριν αλλάξει ο νόμος περι φορολόγησης των ακινήτων που ανήκουν σε off shore - αυξάνοντας κατά πολύ το φόρο- το ακίνητο πωλήθηκε απο την off shore στη σύζυγο του κ. Τσοxατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη πρώην υπάλληλο της ΔΕΗ.
Κατά τό δημοσίευμα η ιδιοκτήτρια off shore εταιρία του ακινήτου μάλιστα φέρεται μεταξύ άλλων εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου....

Read more...

«Εβλεπα τη διαφθορά»

nooz.gr
«Εχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για τις μίζες των πολιτικών», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος στο Βήμα της Κυριακής.

«Η αποτυχία του ΠαΣοΚ, που ήταν και αποτυχία του μεγάλου εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος του ελληνικού λαού από το 2000 ως το 2004, οφείλεται στο ότι βαθμιαία η αλληλεγγύη που υπήρχε μεταξύ των ηγετικών στελεχών του μετεβλήθη σε συνενοχή», σχολιάζει στη συνέντευξή του, προσθέτοντας: «Εγώ όταν μιλούσα επί κυβερνήσεως Σημίτη για τη διαφθορά δεν μιλούσα κατ΄ ανάγκην για διαφθορά κομματικών στελεχών. Εβλεπα τη διαφθορά. Την ακουμπούσα. Ερχόταν και μ΄ έβρισκε, με την έννοια ότι τα θύματα της διαφθοράς διαμαρτύρονταν».

Ο κ. Πάγκαλος επιτίθεται στον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι «κυβερνούσε από καθ΄ έδρας», καλώντας τον να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι, αφού ορισμένες υποθέσεις από το σκάνδαλο δείχνουν προς την κατεύθυνση Μαξίμου.

Επίσης, εξαπολύει πυρά στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι επιδίωξή του είναι να διαλύσει το κράτος και να επιβάλει τη δικτατορία του προλεταριάτου: «Οταν κανείς σκέφτεται τον υποκειμενικό παράγοντα αυτής της εξέλιξης με το σημερινό ΚΚΕ με τους γραφειοκράτες υπαλληλίσκους του Περισσού και την κυρία Παπαρήγα σε ρόλο επαναστατικού ηγέτη, είναι γελοία πράγματα».

«Για μια ακόμη φορά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί τον Θ. Πάγκαλο και αυτός το αισχρό ψέμα και τη συκοφαντία για να επιτεθεί στο ΚΚΕ. Τους ενημερώνουμε ότι το ΚΚΕ δεν τρομάζει από προβοκάτσιες και απειλές», αντέδρασε το ΚΚΕ.

«Όταν από τις εκλογές του 2007, μαζί ο Θ. Πάγκαλος και ο Γ. Καρατζαφέρης οργάνωναν τις προβοκάτσιες κατά του ΚΚΕ ήταν πολλοί εκείνοι που δεν καταλάβαιναν το λόγο, σήμερα είναι ελάχιστοι. Συκοφαντούν και απειλούν το ΚΚΕ γιατί έχουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα, της δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες του λαού», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

«Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη για το προβοκατόρικο ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης», αναφέρει το ΚΚΕ.
Read more...

Απορρίπτει αναδιαπραγμάτευση χρέους

.nooz.gr
«Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα, ειδικά επώδυνα», δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθροτυπία ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος και πιστεύει ότι «πολύ γρήγορα θα ανακάμψουμε».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τάσσεται κατά της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, λέγοντας ότι «θα ήταν καταστροφική για την αξιοπιστία της χώρας». «Θα οδηγούσε σε ουσιαστική περιθωριοποίηση της χώρας από τις αγορές κεφαλαίων, σε αναγκαστικά ακόμη μεγαλύτερες περικοπές και πολύ μεγάλη ύφεση -μια κατάσταση που μόνο τους πλουσιότερους και τα μεγάλα κεφάλαια δεν θα έπληττε, αλλά θα έπληττε πολύ το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών και τους πλέον ευάλωτους», αναφέρει χαρακηριστικά στη συνέντευξή του.

Στην ερώτηση μήπως θα ήταν προτιμότερη μια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του χρέους, ο υπουργός απαντά: «Μήπως θα ήταν καλύτερα να υλοποιούσαμε στο ακέραιο το πρόγραμμα στο οποίο έχουμε δεσμευθεί αντί να προσπαθούμε να βρίσκουμε πάντα διάφορες λύσεις που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα;».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις ενός τμήματος της αριστεράς για παύση πληρωμών και έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου λέει ότι «είναι ενδιαφέρουσα η ταύτιση μέρους της με τους χειρότερους κερδοσκόπους -αυτούς που έχουν στοιχηματίσει στην αναδιάρθρωση του χρέους και στην έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ».

Ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. «Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί από το αρμόδιο υπουργείο και θα πάρει σύντομα τον δρόμο του για το ελληνικό Κοινοβούλιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σ' ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ν' αλλάξει υπουργείο στην περίπτωση που γίνει ανασχηματισμός, δηλώνει ότι «στο υπουργείο Οικονομικών έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε».
Read more...

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ...


Του Γιάννη Mαυρή
(από την Καθημερινή της Κυριακής)



Ενώ το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει τη διογκούμενη κοινωνική διαμαρτυρία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατεί, για τους δικούς του λόγους, να ανακάμψει.
Σχεδόν ένα μήνα μετά τη...
διαγραφή της κ. Μπακογιάννη (6 Μαΐου) και σχεδόν ένα μήνα πριν από το 8ο τακτικό συνέδριο της Ν.Δ. (25–27 Ιουνίου), η έρευνα της Public Issue φέρνει... στην επιφάνεια ορισμένες σημαντικές πλευρές της πολύπλευρης κρίσης της. Η Ν.Δ. βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια γενικευμένη κοινωνική δυσπιστία απέναντί της. Επτά στους δέκα πολίτες (7 στους 10), αλλά και 6 στους 10 ψηφοφόροι της δείχνουν πεπεισμένοι ότι ο συντηρητικός πόλος του δικομματικού συστήματος πορεύεται σε «λάθος κατεύθυνση», ενώ σχεδόν ο 1 στους 3 πολίτες (47%) πιστεύει ότι η επάνοδός της στην εξουσία θα αργήσει αρκετά. Το ενδεχόμενο διάσπασής της θεωρείται πλειοψηφικά πιθανό, όχι μόνο στο σύνολο του εκλογικού σώματος (61%, 6 στους 10 ερωτηθέντες), αλλά ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος (54%, 5 στους 10 ψηφοφόρους της). Το αρνητικό κλίμα που στιγματίζει τη σημερινή εικόνα του, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, ότι μια «ενδεχομένη διάσπαση» της Ν.Δ. δεν θεωρείται, πλέον, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, ως αμιγώς αρνητική πολιτική εξέλιξη, αλλά αντιμετωπίζεται με αυξανόμενη αδιαφορία από το εκλογικό σώμα (43% των ερωτηθέντων τη χαρακτηρίζει «ούτε θετική/ούτε αρνητική» και μόνον 36% «αρνητική»).
Διαγραφή και νέο κόμμα
Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να διαγράψει την Ντόρα Μπακογιάννη επικροτείται τόσο από το συνολικό εκλογικό σώμα (52% των ερωτηθέντων την αξιολογεί ως σωστή), όσο και από την πλειοψηφία των πρόσφατων ψηφοφόρων του κόμματος (61%). Η εικόνα της Ντόρας Μπακογιάννη (όπως προκύπτει από τη δημοτικότητά της) έχει σχετικά αποδυναμωθεί, ενώ αντιθέτως η θέση του Αντώνη Σαμαρά δείχνει να ενισχύεται.
Αυτό μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται μεταξύ άλλων και στο ότι η Ντ. Μπακογιάννη «χρεώνεται» –στο πλαίσιο ενός «κομματικού πατριωτισμού»– κινήσεις αποδυνάμωσης. Για τον λόγο αυτό και έχει παύσει να θεωρείται πλέον από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ως το «καλύτερο στέλεχός» της, ενώ αντιθέτως τείνει να θεωρείται ως τέτοιο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το γεγονός ότι το 35% των νεοδημοκρατών θεωρεί την απόφαση της διαγραφής εσφαλμένη, επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως ο εσωκομματικός συσχετισμός, αλλά και το βαθύτατο ιδεολογικό και κοινωνικό «ρήγμα» που κατέγραψε η διαδικασία της προεδρικής εκλογής, δεν έχει παύσει να υφίσταται.
Το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από την πρώην υπουργό Εξωτερικών τυγχάνει –τουλάχιστον αφετηριακά– περιορισμένης κοινωνικής υποστήριξης. Συγκεκριμένα, μόλις 23% των ερωτηθέντων και, αντιστοίχως, 20% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (2 στους 10) δείχνει να επικροτεί μια παρόμοια προοπτική, ενώ ο «πυρήνας» της δυνητικής εκλογικής του υποστήριξης με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται σε 7%.
Απαξίωση του Καραμανλή
Εντυπωσιακή είναι, τέλος, και η ολοκληρωτική απαξίωση της εικόνας του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, που προκύπτει από μια σειρά ευρημάτων: Πρώτον, το 55% των ερωτηθέντων (39% στη Ν.Δ.) τον υποδεικνύει (αυθόρμητα) ως τον κύριο υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της αντιπολίτευσης. Δεύτερον, στο σύνολο των ερωτηθέντων, οι αρνητικές κρίσεις για το πρόσωπό του προσεγγίζουν το 76%, ενώ η δημοτικότητά του είναι ελλειμματική, ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος (46%, έναντι 49% θετικών). Τρίτον, το σημαντικότερο και πολιτικά οδυνηρότερο: 8 στους 10 πολίτες (79%) αλλά και 7 στους 10 ψηφοφόρους της Ν.Δ. (68%) πιστεύουν ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν έχει πλέον μέλλον στην πολιτική ζωή της χώρας.
Read more...

ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΘΕΑ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Μάρνυ Παπαματθαίου
(από το Βήμα της Κυριακής)

«Ημουν 18 ετών. Επρεπε να επιλέξω τη σχολή και ουσιαστικά το επάγγελμά μου. Τι άκουγα γύρω μου; Οτι καμία επιστήμη δεν προσφέρει σήμερα επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά πρέπει να βρω μια...
δουλειά. Ως μαθητές όμωςποτέ δεν είχαμε ενημέρωση για το ακριβές αντικείμενο σπουδών κάθε επιστήμης, για το τι μπορούμε να κάνουμε και πώς... ». Η Νάντια Κυβελοπούλου είναι φοιτήτρια στο τρίτο έτος του Τμήματος Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δηλώνει ότι οι νέοι είναι σήμερα αναγκασμένοι να επιλέξουν τις σπουδές τους με βασικό κριτήριο την επαγγελματική τους αποκατάσταση. « Αγάπησαν όλοι ξαφνικά το επάγγελμα του δασκάλου και του νηπιαγωγού; » αναρωτιέται.
Οκτώ στους δέκα νέους και νέες απαντούν σήμερα ότι επιλέγουν τις σπουδές τους όχι με βάση το ακαδημαϊκό τους επίπεδο ή την αγάπη τους γι΄ αυτές, αλλά με κριτήριο την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Οπως φανερώνει έρευνα της Αlco, που έγινε για το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη, η κοινωνική ή πολιτική προσέγγιση των σπουδών από τους εκπροσώπους της «νέας γενιάς» έχει αλλάξει στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Στρατιωτικές Σχολές. Οι υποψήφιοι απαντούν ανοικτά ότι δεν τις θεωρούν καν πρώτες όσον αφορά το επίπεδο σπουδών τους, ωστόσο η ζήτηση ανεβαίνει διαρκώς επειδή έχουν καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Η έρευνα έγινε τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων, σε ένα δείγμα 500 μαθητών της Γ΄ Λυκείου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι απάντησαν αυθόρμητα.
Οπως φανερώνει η έρευνα της Αlco, οι μαθητές και οι μαθήτριες: * Εχουν πρώτο κριτήριο στην επιλογή των σπουδών τους την επαγγελματική αποκατάσταση (8 στους 10 επιλέγουν αυτές που θα τους εξασφαλίσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας).
* Θεωρούν τα Οικονομικά ως τον κύκλο σπουδών με τις μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ ακολουθούν η Πληροφορική, η Ιατρική και παραϊατρικά επαγγέλματα, τα Παιδαγωγικά, οι Στρατιωτικές Σχολές.
* Ενας στους τρεις πιστεύει ότι η ομαλή απορρόφησή του από την αγορά εργασίας δεν έχει να κάνει με το ίδρυμα στο οποίο θα φοιτήσει. Πολλοί μάλιστα θεωρούν τα ΙΕΚ «διαβατήριο» για την αγορά εργασίας. Πρώτο μάλιστα σε αναγνωρισιμότητα αλλά και αξιολόγηση ΙΕΚ επιλέχθηκε το Ακμή (36%) και μετά τα Ξυνή (26%) και Δέλτα (23%).
« Δεν υπάρχει πλέον η ευχαρίστηση του να σπουδάσεις ό,τι θέλεις » σημειώνει η Νάντια. « Στο πανεπιστήμιό μουοι περισσότεροι θέλουν να απορροφηθούν σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το πιθανότερο είναι ότι θα αναγκαστούν να δουλέψουν κάποια χρόνια στο λεγόμενο καθεστώς “μαθητείας”,ανασφάλιστοι, με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Εγώ ήθελα πάντα να σπουδάσω διαφήμιση και επικοινωνία. Ο τομέας αυτός δεν πάει πάρα πολύ καλά στην Ελλάδα αυτή την περίοδο. Ισως χρειαστεί να κάνω κάποιες αλλαγές στην κατεύθυνσή μου για να μπορέσω να έχω σπουδές που θα μου δώσουν δουλειά » καταλήγει.
«Η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος είναι σήμερα μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία από ένα τοπίο 600 σχολών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για πολλές από τις οποίες ο τίτλος τους είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο των σπουδών» λέει ο εκπαιδευτικός και φροντιστής κ. Γ. Χατζητέγας. «Οι νέοι σήμερα επιλέγουν με κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και με τη γοητεία που ασκούν τα νέα επαγγέλματα της Πληροφορικής, της νέας Οικονομίας και των Οικολογικών Τεχνολογιών» καταλήγει.
Read more...

ΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ...


Ρεπορτάζ : Αντώνης Καρακούσης
(από το Βήμα της Κυριακής)

Στον καιρό της οικονομικής κρίσης, της μεγάλης απογοήτευσης και των μειωμένων προσδοκιών, η κυνική ομολογία τού άλλοτε ισχυρού υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη ότι έλαβε «προεκλογικές χορηγίες», κοινώς μίζες, από τη Siemens έσκασε σαν...
βόμβα μεγατόνων στη χώρα, σοκάροντας και εξοργίζοντας τη δοκιμαζόμενη κοινωνία. Οι πολίτες είδαν έκπληκτοι έναν πολιτικό που πρωταγωνίστησε επί δέκα έτη στον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιών να επιβεβαιώνει με περισσό θράσος τις φήμες που έτρεχαν από καιρό και κατελήφθησαν από κύματα μεγάλου θυμού.
Ο κ. Μαντέλης, ως αυθεντικός εκπρόσωπος της σχολής των κυνικών, δεν μπορούσε να φαντασθεί τις συνέπειες και το βάρος της ομολογίας του. Ηδη συγκλονίζει τα κόμματα, απομυθοποιεί τα πρόσωπα της πολιτικής και για πρώτη φορά, κατά την έκφραση ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα, «μετακινεί τις τεκτονικές πλάκες του πολιτικού συστήματος».
Κακά τα ψέματα, τα σκάνδαλα συνδυασμένα με την οικονομική κρίση, με τα πολλά περιοριστικά μέτρα και με την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δοκιμάζουν τις αντοχές της πολιτικής και επιτείνουν το κλίμα φθοράς των κυρίαρχων εκφράσεων της εξουσίας.
Είναι φανερό ότι σε περιβάλλον εντεινόμενης αμφισβήτησης η άσκηση διακυβέρνησης δυσκολεύει, τα φαινόμενα ανυπακοής και απειθαρχίας αυξάνονται, με αποτέλεσμα η εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης της οικονομίας να δυσχεραίνεται και να κινδυνεύει με εκτροχιασμό, επαναφέροντας με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της πτώχευσης.
Η πίεση στο ΠαΣοΚ
Η κυβέρνηση ήδη νιώθει την πίεση. Ενας ακόμη συνεργάτης του κ. Κ. Σημίτη αποδεικνύεται διεφθαρμένος και εκείνη η τόσο παραγωγική περίοδος απομυθοποιείται, ρίχνεται στην κυριολεξία στα σκυλιά. Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου όσο και οι υπουργοί του αισθάνονται το έδαφος ολισθηρό, γνωρίζουν ότι η πολιτική δεν μπορεί να είναι αποδοτική σε συνθήκες αναξιοπιστίας και γι΄ αυτό κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να διαμορφωθεί περιβάλλον τιμωρίας για τον επίορκο κ. Μαντέλη και για όσους άλλους αποκαλυφθούν προσεχώς.
Η ενεργοποίηση των δικαστικών αρχών αλλά και η κινητοποίηση του ΣΔΟΕ και των λοιπών διωκτικών μηχανισμών λειτουργούν εκτονωτικά, ικανοποιούν ως έναν βαθμό το περί δικαίου αίσθημα και δεν επιτρέπουν δεύτερες σκέψεις ακόμη και στους επιρρεπείς στο μέλι.
Οπως και να έχει ωστόσο το σκάνδαλο κλονίζει και αποσπά την προσοχή της κυβέρνησης, που τούτη την εποχή οφείλει να είναι αφοσιωμένη στο έργο της αντιμετώπισης της κρίσης, η οποία βγάζει συνεχώς προβλήματα και απαιτεί ισχυρό και αξιόπιστο πολιτικό λόγο, ικανό να κινητοποιήσει το κράτος και την κοινωνία ολόκληρη στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας.
Απειλή για τη ΝΔ
Αντιστοίχως η Νέα Δημοκρατία, που αρχικώς πλανήθηκε ότι το σκάνδαλο Μαντέλη είναι πρόβλημα του ΠαΣοΚ, αισθάνεται μέγα βάρος. Η απειλή μιας ενδεχόμενης πολυδιάσπασης είναι υπαρκτή. Ο κ. Αντ. Σαμαράς δεν έχει ακόμη στεριώσει, τα ναυάγια του καραμανλισμού και του μητσοτακισμού κινούνται, διεκδικούν χώρο, θέση, παρουσία και ο διαβρωτικός ρόλος του ΛΑΟΣ ενισχύεται. Οι αμαρτίες που βαρύνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολλές και σε περιβάλλον σκανδαλολογίας θα πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα της ηγεσίας. Η Αριστερά ακόμη δεν μένει αλώβητη απ΄ αυτό το κύμα γενικευμένης αμφισβήτησης που διαμορφώνεται. Και εκεί επικρατούν τάσεις πολυδιάσπασης, ακόμη και το οχυρωμένο στα τείχη του Περισσού ΚΚΕ απειλείται από την ατμόσφαιρα φθοράς. Για να μη μιλήσουμε για τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ, που δοκιμάζεται από τις καινούργιες ιχνηλασίες του κ. Αλ. Αλαβάνου. Οπως και αν έχει, η υπόθεση Μαντέλη και όλο αυτό το κύμα σκανδάλων, σε συνδυασμό, όπως είπαμε, με τις πολλές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, επαναφέρουν στο προσκήνιο το «κόμμα του κανένα» και επιβεβαιώνει ότι το σύστημα της Μεταπολίτευσης, πολιτικό και οικονομικό, πνέει τα λοίσθια. Και είναι ζήτημα της πολιτικής και της κοινωνίας με τι θα το αντικαταστήσει.
Read more...

ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΤΑΝ ΕΡΓΑ 8.5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ!...


Ρεπορτάζ : Πάνος Μπουλούκος
(από το Βήμα της Κυριακής)

Τον σχεδιασμό για την εκτέλεση έργων και προμηθειών που έφθαναν στο τεράστιο ποσό των 8,5 δισ. ευρώ είχε στα χέρια του και διαχειριζόταν ο κ. Τ. Μαντέλης ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, προτείνοντας στον...
τότε πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη να του δοθούν τα χρήματα για να προχωρήσει στο μεγαλόπνοο σχέδιό του. Ο κ. Μαντέλης μπορεί να έβαλε υπογραφές μόνο για τα έργα 1,2 δισ. ευρώ ως το τέλος του 1997, αλλά τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του σχεδίασε και ξεκίνησε τις διαδικασίες έργων και προμηθειών άλλων 7,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2000-2006. Μετά την αποπομπή του από την κυβέρνηση ορισμένα από τα έργα σταμάτησαν, αλλά και πολλά προχώρησαν όπως τα είχε σχεδιάσει και με τη συμμετοχή της Siemens σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς.
Ηταν Πάσχα του 1998. Ο κ. Μαντέλης γιόρταζε την ονομαστική του εορτή για πρώτη φορά ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και είχαν περάσει τέσσερις μήνες από την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων για τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και τους ΗΣΑΠ, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μαντέλης τα είχε καταφέρει να προλάβει τις προθεσμίες και πλέον με το χαμόγελο στα χείλη υποδεχόταν στο μικρό και ταπεινό πολιτικό γραφείο που διατηρούσε στο κέντρο της Αθήνας τους πολιτικούς του φίλους που θα πήγαιναν για να του ευχηθούν. Ηταν περασμένες 11 το βράδυ και όσοι ήταν ως εκείνη την ώρα στο γραφείο του κ. Μαντέλη είδαν έκπληκτοι τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη να περνάει την πόρτα και να πηγαίνει να ευχηθεί από κοντά «χρόνια πολλά» στον στενό του φίλο και στέλεχος της κυβέρνησης. Διάχυτη ήταν σε όλους τότε η εικόνα του υπουργού που χαίρει της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και στήριξης του ίδιου του πρωθυπουργού.
Μερικούς μήνες αργότερα ο κ. Μαντέλης κατέθεσε στον κ. Σημίτη πρόταση για μεγαλόπνοα έργα σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του υπουργείου ύψους 7,3 εκατ. ευρώ, τα οποία θα άρχιζαν το 2000 και θα ολοκληρώνονταν το 2006.
Βιογραφικό στον Χριστοφοράκο
Μετά την ήττα του ΠαΣοΚ το 2004 και αφού δεν έχει επανεκλεγεί βουλευτής,ο κ.Μαντέλης ψάχνει για δουλειά.Μάλιστα στις 2.6.2004 στέλνει βιογραφικό και στο γραφείο του κ. Μ.Χριστοφοράκου για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εργαζόμενος στην εταιρεία,χωρίς όμως αποτέλεσμα.Στο τέλος προσλαμβάνεται από την εταιρεία Εuropean Ρrofile,η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες,και πλέον δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του το Αζερμπαϊτζάν.
Read more...

SIEMENS : Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιάννα Παπαδάκου
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)

Τον τροφοδότη-λογαριασμό του Μιχάλη Χριστοφοράκου, μέσω του οποίου δίνονταν ποσά από τις «μαύρες χορηγίες» της Siemens προς έλληνες πολιτικούς, ερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη με τη βοήθεια της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, αλλά και του πρώην ΣΔΟΕ, που...
πραγματοποιεί συστηματική έρευνα στο κτίριο της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας βρίσκεται και λογαριασμός του Μιχ. Χριστοφοράκου, τόσο στην τράπεζα Hypo Vereins Bank (υπ' αριθμ. 76320072), αλλά και στο private banking (ιδιώτες πελάτες) της Dresdner Bank στην Καρλσρούη της Γερμανίας. Δεν έχει ακόμα εντοπιστεί το νούμερο του συγκεκριμένου λογαριασμού. Εντυπωσιακό είναι ότι, εκτός από τις συγκεκριμένες επαφές του κ. Χριστοφοράκου με τις δύο τράπεζες του εξωτερικού, μετά από πεντάχρονη δικαστική έρευνα στη χώρα μας δεν έχει εντοπιστεί κανένας άλλος λογαριασμός στο όνομα του ανθρώπου που κατηγορείται ότι έδωσε εκατομμύρια ευρώ μίζες και σε έλληνες πολιτικούς.
Στοιχεία και για τους δύο λογαριασμούς υπάρχουν στην πλούσια δικογραφία της Siemens, που έχει σταλεί στην εξεταστική επιτροπή, και προκύπτουν από δύο έγγραφα, που βρέθηκαν στο αρχείο του. Το πρώτο είναι ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την τράπεζα Hypo (27 Νοεμβρίου 2007), με το οποίο καλείται ο Μ. Χριστοφοράκος να καταθέσει το ποσό των 53 χιλιάδων ευρώ. Από το δεύτερο αποδεικνύεται η επικοινωνία του με στέλεχος της Dresdner Bank στην Καρλσρούη, όπου φαίνεται η ύπαρξη συνεργασίας του με τη συγκεκριμένη τράπεζα. Αναμένεται, λοιπόν, τώρα να ζητηθεί και δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα των λογαριασμών...
Δώρα και «χορηγίες»
Με την έφοδο του ΣΔΟΕ, πάντως, στα γραφεία της Siemens στην Αθήνα, που έγινε την επομένη της ομολογίας Μαντέλη, αναζητείται ίχνος που θα οδηγεί σε κίνηση λογαριασμού σε ελληνική τράπεζα, έστω και αν ο λογαριασμός σχετίζεται μόνο με δώρα ή μικρές χορηγίες.
Από την Ελβετία αναμένονται σε λίγο και οι κινήσεις των λογαριασμών του Χρ. Καραβέλα, ο οποίος είναι άφαντος από τον περασμένο Μάιο και έχει μπλοκάρει με προσφυγές του το άνοιγμά τους. Σύντομα όμως θα δοθεί το πράσινο φως από την ελβετική Δικαιοσύνη για να αποκαλυφθεί η πορεία του μαύρου πολιτικού χρήματος μέσω αυτών των λογαριασμών. «Η βόμβα που θα σκάσει θα είναι πολλών μεγατόνων» μας ανέφερε έγκυρη δικαστική πηγή, που είναι σε θέση να ξέρει...
Δύο μήνες μετά τα δημοσιεύματα της «Κ.Ε.» για την πορεία του «μαύρου χρήματος» της Siemens μέσω του λογαριασμού Μαντέλη και δύο χρόνια μετά την ταυτοποίηση του ψευδώνυμου Rocos με τον πρώην υπουργό («Ε» , Ιούνιος 2008), η Δικαιοσύνη κινείται προς την κατεύθυνση της λήψης απολογίας το ταχύτερο δυνατόν από τον κατηγορούμενο πλέον για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, πρώην υπουργό, Τ. Μαντέλη. Οι ανακριτές εξετάζουν πλέον σοβαρά ακόμα και την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του κ. Μαντέλη, παρ' ότι διατυπώνονται έντονες ενστάσεις από την πλευρά δικαστών για το αν στη συγκεκριμένη περίπτωση συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έκδοση παρόμοιου εντάλματος.
Από την άλλη πλευρά, οι εξηγήσεις του πρώην στελέχους της Siemens Ηλία Γεωργίου τον Ιούνιο του 2008 στον εισαγγελέα, Παν. Αθανασίου θέτουν εν αμφιβόλω τη διαβεβαίωση του Τ. Μαντέλη ότι το ποσό των 200.000 γερμανικών μάρκων που μπήκε στον λογαριασμό του κ. Μαντέλη στην Ελβετία (στην τράπεζα Canadian με το ψευδώνυμο Α. Rocos) εμβάσθηκε από κάποιον ανώνυμο, που του τηλεφώνησε. Τότε ο κ. Γεωργίου καταθέτει επί λέξει:
«... Για τον Α. Rocos δεν θυμάμαι τίποτα. Σίγουρα πήρα εντολή από τη Siemens Γερμανίας, πιθανολογώ από τον κ. Peter Pribilla, μέλος του δ.σ. της Siemens Γερμανίας και υπεύθυνο για τις τηλεπικοινωνίες, να μεταβιβάσω αυτά τα χρήματα. Μου υπεδείχθη ότι πρόκειται για εξόφληση τιμολογίου...».
* Υποστηρίζεται από μερίδα του τύπου ότι πίσω από το όνομα Α. Rocoς είναι ο τέως υπουργός Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης. Επιβεβαιώνετε την καταγγελία αυτή;
- Δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω...
* Γνωρίζετε προσωπικά τον κ. Μαντέλη ή ως εκ της ιδιότητός σας ως στελέχους της Siemens Α.Ε.;
- Ασφαλώς και τον γνώριζα ως εκ της ιδιότητός μου, χωρίς να έχω προσωπική σχέση μαζί του.
* Γνωρίζατε τον κ. Μαντά;
- Τον γνώριζα χωρίς να έχω προσωπική σχέση μαζί του. Απ' ό,τι γνωρίζω πρέπει να ήταν άνθρωπος του γραφείου του υπουργού Μαντέλη, καθόσον όσες φορές επισκέφθηκα τον υπουργό, τον συνάντησα μέσα...
Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Γεωργίου από το 2008 είχε εντοπίσει τη στενή σχέση Μαντέλη με τον Α. Μαντά. Ο τελευταίος είχε γράψει το σημείωμα με το οποίο υπεδείκνυε να μπουν χρήματα στον λογαριασμό Μαντέλη-Τσουγκράνη στην Ελβετία.
Ελεγχος στην Ελβετία
Η ομολογία Μαντέλη, όμως, δρομολόγησε και τον συνολικό έλεγχο του επίμαχου λογαριασμού στην Ελβετία, αφού αποδείχθηκε ότι εμβάσθηκαν και άλλα 250.000 μάρκα, ποσό για το οποίο δήλωσε άγνοια ο Τ. Μαντέλης. Την Παρασκευή πάντως διατάχθηκε το πάγωμα του λογαριασμού, ο οποίος μεταφέρθηκε σε ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα. Σήμερα αυτός ο λογαριασμός έχει μόνο 137.000 ευρώ, ενώ καταγράφονται κινήσεις προς ΗΠΑ, Βρετανία, ακόμα και Σιγκαπούρη και Παρίσι. Εντύπωση προκαλεί παραστατικό 100.028 δολαρίων σε λογαριασμό καζίνου του Λας Βέγκας.
Στο μεταξύ, τόσο από τα μέλη της εξεταστικής όσο και από τους ανακριτές (Φιοράκη-Νικολακέα) αναζητείται και το ποιος κρύβεται πίσω από την κατάθεση ποσού 850.000 ευρώ στη γερμανική τράπεζα Dresdner Bank. Για το συγκεκριμένο ποσό δήλωσε άγνοια και ο Τ. Μαντέλης, όταν ρωτήθηκε στην εξεταστική. Και αυτό το ποσό κατατέθηκε πάντως σε πρόσωπο που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Roca... Το συγκεκριμένο στοιχείο έφθασε στα ελληνικά ανακριτικά γραφεία από τη γερμανική δικογραφία και συνδυάστηκε και με την απολογία του Μιχ. Χριστοφοράκου στη Γερμανία.
Οι δικαστές περιμένουν με ενδιαφέρον και τις αποφάσεις των ελβετικών δικαστηρίων για τους λογαριασμούς του Χρήστου Καραβέλα, τους οποίους εκείνος έχει μπλοκάρει με προσφυγές του στα δικαστήρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το άνοιγμά τους, που είναι θέμα χρόνου, θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό πολλών Ρίχτερ, αφού θα αποκαλυφθούν και νέα πρόσωπα που εισέπρατταν μίζες και στο τέλος της δεκαετίας του '90.
Read more...

130 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ!...


Ρεπορτάζ : Φωτεινή Καλλίρη
(από την Καθημερινή της Κυριακής)

Αποτυχημένοι διαχειριστές στα του «οίκου τους» αποδεικνύονται τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ήδη «προεισπράξει» την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούνται έως και το 2016, μέσω τραπεζικών δανείων, βάζοντας ουσιαστικά ως ενέχυρο τα ποσά που «έχουν λαμβάνειν» από τον...
κρατικό προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα; Χρωστούν σήμερα σε τράπεζες περί τα 130 εκατ. ευρώ!

Επί της ουσίας, συνομολογούν ότι... έχουν «πτωχεύσει», ενώ με την εναλλακτική επιλογή του δανεισμού –πολλών εκατομμυρίων ευρώ– ως τρόπου «επιβίωσης», αντί της μείωσης των λειτουργικών δαπανών τους, αυτό που κάνουν είναι να δίνουν το κακό παράδειγμα. Οπως είναι φυσικό, υπό αυτές τις συνθήκες και υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων στο σκάνδαλο της Siemens, ανοίγει και πάλι το κεφάλαιο «πολιτικό χρήμα και διαφάνεια».
Η λογική να θωρακιστεί το πολιτικό σύστημα για να αντιμετωπίσει φαινόμενα διαπλοκής πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, συζητήθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της κρατικής επιχορήγησης, ως μόνης πηγής χρηματοδότησης κομμάτων. Mε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών, τίθενται απαγορεύσεις, προϋποθέσεις, πλαφόν και όρια εκλογικών δαπανών. Aπαγορεύεται η χρηματοδότηση των κομμάτων από νομικά πρόσωπα, αλλά επιτρέπονται μικρές χορηγίες από ιδιώτες (μέχρι 15.000 ευρώ), όπως και η χρηματοδότηση από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν αποδεδειγμένα σε... πολιτικό κόμμα! Πόσα κόμματα, όμως, έχουν ΝΠΙΔ στην κυριότητά τους;
Σύμφωνα με τον ν. 3023/2002, σε περίπτωση παράνομης χρηματοδότησης κομμάτων ή υποψηφίων βουλευτών, προβλέπεται φυλάκιση έως δύο ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 30.000 ευρώ. Ομως οι έλεγχοι είναι υποτονικοί και μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε παραβάτες. Αρκεί να σημειωθεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια υποψήφιοι και κόμματα έχουν δαπανήσει περίπου 7,2 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις προεκλογικές δαπάνες τους και να προβληθούν (σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Μ. Χαιρετάκη) για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Ο έλεγχος που γίνεται περιορίζεται στην τυπική θεώρηση των δικαιολογητικών τα οποία υποβάλλονται. Ακόμη και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δηλούμενες εκλογικές δαπάνες είναι πρόδηλα σε αναντιστοιχία με τις πραγματικές εκλογικές δαπάνες δεν γίνεται ουσιαστικός έλεγχος. Aπό τα πέντε κόμματα στη Βουλή μόνο το KKE διαφωνεί με την πρόταση για αποκλειστική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς κύρια πηγή εσόδων των ταμείων του είναι οι προσφορές των μελών του και των φίλων του κόμματος.
Οι κανόνες που προτείνει το Συμβούλιο της Ευρώπης πάντως δεν απαγορεύουν τη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών από επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά θέτουν τις πολιτικές χορηγίες υπό στενή παρακολούθηση.
Οι ισολογισμοί
Μόνο για το 2008 τα κόμματα έλαβαν 78,4 εκατ. ευρώ (σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και η έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη επικοινωνιακών αναγκών λόγω ευρωεκλογών) δίχως να υπολογίζονται τα ποσά εκείνα που έφθασαν στα ταμεία τους από φίλους ή μέλη τους. Το οικονομικό έτος 2009, στα κόμματα δόθηκαν 140.231.372 ευρώ, τα οποία και μοιράστηκαν ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμή τους. Το ποσό ήταν κατά πολύ αυξημένο –σε σύγκριση με τα 78,4 εκατ. του 2008– καθώς το 2009 ήταν χρονιά εκλογών.
Για το κρίσιμο και οικονομικά ασφυκτικό έτος του 2010, τα κόμματα θα λάβουν (ανάλογα με τα ποσοστά τους) 37,1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρά τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. παραμένουν κόμματα βυθισμένα στα χρέη, έχοντας... προεισπράξει τα ποσά που δικαιούνται έως και το 2016 μέσω δανείων, κυρίως από την Αγροτική Τράπεζα.
Στους ισολογισμούς τους καταγράφονται και τα έσοδα από τις εισφορές των μελών τους και από τα περίφημα κουπόνια. Την τελευταία δεκαετία, το ΠΑΣΟΚ εξαρτά το 80% των εσόδων του από την επιχορήγηση, ενώ η Ν.Δ. το 75%. Το ΚΚΕ στηρίζεται κατά το ήμισυ στην κρατική επιχορήγηση, καθώς και στις εισφορές των μελών του (το 2007, χρονιά εκλογών, δήλωσε περίπου τρία εκατ. ευρώ εισφορές, όταν αντίστοιχα η κρατική χρηματοδότηση ήταν 5,5 εκατ. ευρώ). Αντιστοίχως, η Ν.Δ. είχε πάρει ως κρατική χρηματοδότηση το ποσό των περίπου 28 εκατ. ευρώ, το ΠΑΣΟΚ 25 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν 4 εκατ. ευρώ και το ΛΑΟΣ, 2 εκατ. ευρώ. Οι εισφορές κινούνται από 2 - 2,6 εκατ. ευρώ για τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε 683.644 ευρώ και ο ΛΑΟΣ κατά δήλωσή του στον ισολογισμό, μόλις 17.096 ευρώ.
Χορηγίες και εισφορές στις άλλες χώρες
Στη Γερμανία, ο πρώην καγκελάριος Κολ αποχώρησε από την πολιτική μετά τις καταγγελίες για παράνομες χρηματοδοτήσεις του κόμματός του, ενώ στη Βρετανία ο Τόνι Μπλερ βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν έπρεπε να «απολογηθεί» για τίτλους ευγενείας που εισηγήθηκε για χρηματοδότες του κόμματός του.
Η διεθνής πρακτική για τις πολιτικές χορηγίες διαφέρει από χώρα σε χώρα:
- Στη Βρετανία, τα πολιτικά κόμματα καλύπτουν τις λειτουργικές τους δαπάνες από τις εισφορές φίλων τους, των μελών και των ιδιωτών, ενώ από το κράτος χρηματοδοτούνται με 2 εκατ. στερλίνες ετησίως.
- Στη Γαλλία, το κράτος χρηματοδοτεί τα κόμματα που αντιπροσωπεύονται στη Βουλή, χωρίς να υπάρχει ανώτατο όριο εσόδων και εξόδων. Οι υποψήφιοι δεν δικαιούνται να διαχειρίζονται τα κομματικά χρήματα και να δέχονται δωρεές.
- Στο Βέλγιο, τα κόμματα λαμβάνουν ένα ποσό (125.000 ευρώ ετησίως), ενώ οι φίλοι μπορούν να δίνουν μέχρι 500 ευρώ τον χρόνο. Ομως, όποιος δωρίζει περισσότερα από 125 ευρώ θα πρέπει να γνωστοποιεί την ταυτότητά του.
- Στις ΗΠΑ, το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό Κόμμα λαμβάνουν δημόσια επιχορήγηση, ωστόσο τους επιτρέπεται να δέχονται δωρεές από ιδιώτες και επιχειρήσεις.
- Στην Ιταλία, τα κόμματα μοιράζονται 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ από τις δωρεές οι ιδιώτες εξασφαλίζουν φοροαπαλλαγή της τάξης του 19%.
Read more...