Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Απορρίπτει αναδιαπραγμάτευση χρέους

.nooz.gr
«Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα, ειδικά επώδυνα», δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθροτυπία ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος και πιστεύει ότι «πολύ γρήγορα θα ανακάμψουμε».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τάσσεται κατά της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, λέγοντας ότι «θα ήταν καταστροφική για την αξιοπιστία της χώρας». «Θα οδηγούσε σε ουσιαστική περιθωριοποίηση της χώρας από τις αγορές κεφαλαίων, σε αναγκαστικά ακόμη μεγαλύτερες περικοπές και πολύ μεγάλη ύφεση -μια κατάσταση που μόνο τους πλουσιότερους και τα μεγάλα κεφάλαια δεν θα έπληττε, αλλά θα έπληττε πολύ το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών και τους πλέον ευάλωτους», αναφέρει χαρακηριστικά στη συνέντευξή του.

Στην ερώτηση μήπως θα ήταν προτιμότερη μια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του χρέους, ο υπουργός απαντά: «Μήπως θα ήταν καλύτερα να υλοποιούσαμε στο ακέραιο το πρόγραμμα στο οποίο έχουμε δεσμευθεί αντί να προσπαθούμε να βρίσκουμε πάντα διάφορες λύσεις που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα;».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις ενός τμήματος της αριστεράς για παύση πληρωμών και έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου λέει ότι «είναι ενδιαφέρουσα η ταύτιση μέρους της με τους χειρότερους κερδοσκόπους -αυτούς που έχουν στοιχηματίσει στην αναδιάρθρωση του χρέους και στην έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ».

Ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. «Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί από το αρμόδιο υπουργείο και θα πάρει σύντομα τον δρόμο του για το ελληνικό Κοινοβούλιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σ' ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ν' αλλάξει υπουργείο στην περίπτωση που γίνει ανασχηματισμός, δηλώνει ότι «στο υπουργείο Οικονομικών έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: