Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Τα 7 σημεία...


Το Μαξίμου απαντά στις αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό...

Επτά σημεία για την τεκμηρίωση της πρότασής της για το ασφαλιστικό παρουσιάζει η κυβέρνηση, σε απάντηση της επίθεσης που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση για τις μειώσεις στις συντάξεις. 

Σε... 
ενημερωτικό σημείωμα το Μαξίμου αναφέρει:

1. Αμέσως μόλις το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είδε το φως της δημοσιότητας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έσπευσαν, παραπειστικά και εντελώς προσχηματικά, να ισχυριστούν ότι δήθεν η εφαρμογή του ν. 3863/2010 προστάτευε τους συνταξιούχους περισσότερο από ότι η σημερινή νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης. Καταρχάς τους υπενθυμίζουμε ότι τα όσα προέβλεπε ο ν. 3863/2010 ουδέποτε εφαρμόστηκαν, καθώς τα ίδια αυτά κόμματα, όσο ήταν Κυβέρνηση, προέβησαν σε 12 διαδοχικές μειώσεις των χορηγούμενων συντάξεων. Δεύτερον, ο ν. 3863/2010 όταν συντάχθηκε έλαβε υπόψη τα οικονομικά δεδομένα που ίσχυαν στη χώρα το έτος αυτό, τα οποία ουσιωδώς διαφέρουν από το οικονομικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε για πρώτη φορά την διακυβέρνηση της χώρας. Χαρακτηριστικά το ΑΕΠ του 2010 –οπότε και ψηφίστηκε ο ν. 3863/2010 από το ΠΑΣΟΚ– ανερχόταν σε 227 δισ. ευρώ, ενώ το ΑΕΠ του 2014 σε 178 δισ. ευρώ. 

2. Η βασική σύνταξη, επομένως, που προέβλεπε ο νόμος αυτός, σήμερα δεν θα ανερχόταν στο ποσό των 360 ευρώ -όπως παραπειστικά ισχυρίζονται τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Διότι πρώτον το ποσό αυτό, όπως ρητά προκύπτει από το κείμενο του νόμου, αφορούσε μόνο το 2010, και όχι τις συντάξεις του 2015 ή των επόμενων ετών. Δεύτερον στο νόμο του 2010 προβλεπόταν ότι το ποσό αυτό θα αναπροσαρμοζόταν ακόμα και αρνητικά, στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους με την πρόσθετη πρόβλεψη ότι δεν θα υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Επομένως εάν εφαρμοζόταν ο ν. 3863/2010 σήμερα, το ποσό της Βασικής σύνταξης για το έτος 2014 θα ανερχόταν πλέον στο ποσό των 343 ευρώ και όχι στο ποσό των 384 ευρώ, όπως είναι η πρόταση της κυβέρνησης. 

3. Υπενθυμίζουμε, ακόμη, ότι ο ν. 3863/2010 ρητά προέβλεπε ότι το συνολικό ύψος των δαπανών για τις συντάξεις, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009. Και αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού σήμερα θα απαιτούσε νέα οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων. Επισημαίνουμε, λοιπόν, στους όψιμους προστάτες των συμφερόντων των συνταξιούχων ότι η εφαρμογή του νόμου που συνέταξαν το 2010, σήμερα όχι μόνο θα οδηγούσε σε οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων, αλλά δεν θα διασφάλιζε ούτε στο ελάχιστο τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Αντιθέτως, θα διατηρούσε τον πολυκερματισμό τους συστήματος, την άνιση μεταχείριση των ασφαλισμένων και τον άκριτο διαχωρισμό τους ανάλογα με το τυχαίο γεγονός του χρόνου υπαγωγής τους στην ασφάλιση. Θα διατηρούσε τις ευνοϊκές για λίγους ρυθμίσεις του παρελθόντος, εις βάρος του συνόλου του ασφαλιζόμενου πληθυσμού και των συνταξιούχων.

4. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μείωση συντάξεων κατά 20% - 30%. Αυτά τα μεγέθη δεν προκύπτουν από πουθενά. Όσοι τα υποστηρίζουν οφείλουν τουλάχιστον να εξηγήσουν πού «ανακάλυψαν» αυτά τα νούμερα. Για τους σημερινούς συνταξιούχους, μέσω του «εργαλείου» της προσωπικής διαφοράς, δεν θα προκύψει καμία μείωση στις συντάξεις τους. Η πρόταση της κυβέρνησης κάνει σαφές ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτηθούν είναι τέτοια ώστε να προστατεύουν πλήρως τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν ακόμα και αυξήσεις. Με τη σύνδεση, εξάλλου, της εθνικής σύνταξης με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για πρώτη φορά, μετά από την πενταετία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, υπάρχει ορατή προοπτική αύξησης των συντάξεων μετά το 2018.

5. Στο σύνηθες ερώτημα αν «πληρώνουν οι νέοι τους παλιούς» σημειώνεται ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε συνταξιοδοτική δαπάνη με ποσοστό 17,5% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή στην ΕΕ-28 το ποσοστό αυτό βρίσκεται περίπου στο 11,5%. Είναι φανερό ότι αυτή η κατάσταση, αν αφεθεί ως έχει, θα οδηγήσει σε συνολική κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Με την μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση όχι μόνο εξασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος αλλά δίνεται και προοπτική αύξησης των συντάξεων μετά το 2018. Ακόμα δεν πληρώνουν οι νέοι τους παλιούς αλλά όλη χώρα πληρώνει την εγκληματική διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: 

Την κακοδιαχείριση των αποθεματικών,
Το εγκληματικό PSI+ που στοίχισε 13 δισ. ευρώ στα αποθεματικά των ταμείων,
Τις πελατειακές σχέσεις,
Την εκτόξευση της ανεργίας καθώς και 
Την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που οργίασε στα χρόνια της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου που στήριζαν με φανατισμό ο κ. Πλακιωτάκης και η κ. Γεννηματά.

6. Έργα και ημέρες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η μέση σύνταξη το 2010 ήταν 1.480 ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2015 όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ευτυχώς παρέδωσαν την εξουσία, η μέση σύνταξη είχε φτάσει τα 863 ευρώ. Η μεσοσταθμική μείωση έφτασε, δηλαδή, το 41%! Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε καν τι θα γινόταν αν συνέχιζαν να είναι στην κυβέρνηση. Μερικά παραδείγματα για το πόσο έπεσαν οι συντάξεις από το 2010 στο 2013:

- Από 2.300 ευρώ σε 1.648 ευρώ [-28%],

- Από 2.000 ευρώ σε 1.425 ευρώ [-28%],

- Από 1.500 ευρώ σε 1.288 ευρώ [-14%] και 

- Από 1.200 ευρώ σε 1.000 ευρώ [-16%].

7. Από την αντιπολίτευση και από έγκριτους, δήθεν, αναλυτές γίνονται αναφορές ότι μετά το μνημόνιο σταματάει η προσωπική διαφορά. Με βάση τις προβολές για την αύξηση του ΑΕΠ μετά το 2018, οι νέες συντάξεις θα εξισωθούν με τις παλιές και άρα θα εκλείψει ο λόγος ύπαρξης της προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο αν, παρ’ ελπίδα, δεν συμβεί αυτό, προβλέπεται ότι η προσωπική διαφορά θα διατηρηθεί και μετά το 2018. Οι συντάξεις, πάντως, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, από το 2018 και μετά, με δεδομένη την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα ξεκινήσουν και πάλι να αυξάνονται. Καμία τέτοια προοπτική δεν υπήρχε με βάση το παλιό ασφαλιστικό σύστημα που έφτιαξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το μόνο το οποίο θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι θα ήταν οι περαιτέρω περικοπές...

Read more...

Το Κίνημα πενθεί «έναν καλό φίλο»


Συγκλονισμένοι από τον θάνατο ενός «καλού φίλου, ενός καλού συντρόφου», που έφυγε απροσδόκητα σήμερα από κοντά μας, είναι στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
kinima
«Ο Γιώργος Γερόπουλος, υπήρξε παράδειγμα δημοσιογράφου που μπορούσε να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, έξω από την πεπατημένη και τα κρατούντα, στη δημοσιογραφία και την πολιτική. Και να γράφει με έναν δικό του μοναδικό τρόπο, που σε προκαλούσε να συνεχίσεις να διαβάζεις,γιατί πάντα κάτι θα έβρισκες, σημαντικό, χρήσιμο, στα όσα ήθελε να πει. Υπηρέτησε με συνέπεια τις ιδέες του, για τη δημοκρατία, την αριστερά που ονειρευόταν και την πραγματική πρόοδο», σημειώνουν σε ανακοίνωση του Κινήματος.
«Όσοι τον γνωρίσαμε, όσοι δώσαμε μαζί του κοινούς αγώνες, θα τον θυμόμαστε πάντα για αυτή του τη στάση. Η σκέψη μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι κοντά στη Βάλια και τη Μύριαμ», καταλήγουν.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Έφυγε από την ζωή ο δημοσιογράφος, Γιώργος Γερόπουλος...


 Έφυγε από την ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Γερόπουλος
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα, νικημένος από τον καρκίνο, ο δημοσιογράφος Γιώργος Γερόπουλος.

Ο Γ. Γερόπουλος είχε εργαστεί σε μεγάλα μεσα ενημέρωσης της χώρας ενώ το τελευταίο διάστημα εργαζόταν «στο...
Καρφί» και στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84. Επίσης κατά το παρελθόν είχε εργαστεί στο γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Ήταν παντρεμένος με την δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη.

Τα πρώτα του βήματα τα έκανε το 1993  στη σύνταξη ειδήσεων και το 1995 μεταπήδησε στο πολιτικό ρεπορτάζ, με ειδίκευση στο ρεπορτάζ των κομμάτων της Αριστεράς. Από το ο 1997 κάλυπτε το κυβερνητικό ρεπορτάζ.

Από το 1999 έως και τον Φεβρουάριο του 2000 εργάστηκε στις εφημερίδες «Ακρόπολις» και «Ακρόπολις της Κυριακής», ως πολιτικός συντάκτης με ειδίκευση στο κυβερνητικό ρεπορτάζ.
Από το 1994 έως και το 1997 συνεργάστηκε με το πολιτικό έντυπο «ΑΝΤΙ» και από το 1997 έως τις αρχές του 1999 με το ναυτιλιακό έντυπο «Εφοπλιστής», ως πολιτικός συντάκτης.

Read more...

Οι νέες μειωμένες συντάξεις με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου...


Οι νέες μειωμένες συντάξεις με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου

Σαρωτικές αλλαγές και μικρότερες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους που θα πάρουν σύνταξη από το 2016 και μετά, προβλέπει το νέο ασφαλιστικό που...
παρουσίασε η κυβέρνηση στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Το σχέδιο προβλέπει κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τις περιόδους ασφάλισης.

Ειδικότερα, τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πρώτα 15 χρόνια είναι 0,8%. Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια, 1,16%, από 24 έως 27, 1,29%, από 27 έως 30, 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.

Οι περικοπές είναι άμεσες για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2016 και μετά, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η μείωση στις συντάξεις των νέων φτάνει έως και κατά 30%, με μεγάλους χαμένους τους υψηλόμισθους, που έχουν καταβάλει περισσότερες εισφορές στο σύστημα. Μεσοσταθμικά, για τα μικρά εισοδήματα πάνω από 750 ευρώ, η μείωση των συντάξεων εκτιμάται ότι θα φθάσει το 15%.

Μειώσεις προβλέπονται για τα εφάπαξ κατά περίπου 10%, ενώ και για τις νέες επικουρικές συντάξεις το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει, για 40 έτη ασφάλισης στο 18%, όταν σήμερα κάποιος μπορούσε να λάβει επικουρική ακόμη και 40% - 50% της κύριας σύνταξής του, για 35 έτη ασφάλισης.

Για παράδειγμα κάποιος που θα βγει στη σύνταξη μέσα στο 2016 με συντάξιμες αποδοχές 1.400 ευρώ με 35ετία υπολόγιζε σύνταξη 1020 ευρώ. Με το νέο ασφαλιστικό η σύνταξη μειώνεται στα 932 ευρώ.

Αντίστοιχα νέος συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 900 ευρώ και 35 έτη από 831 ευρώ θα πέσει στα 736 ευρώ σύνταξης.

Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται ότι από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 καταβάλλεται στους ήδη συνταξιούχους και στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ, οι οποίοι εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 15 του παρόντος με προϋπόθεση:

α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.

β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972) ευρώ (δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα).

γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884)ευρώ.

δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000)ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.

ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας, να μην υπερβαίνει τα εξακόσια εξήντα τέσσερα (664) ευρώ.

Ποσά Επιδόματος:

α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι επτά χιλιάδες διακόσια δέκα έξι (7.216,00) ευρώ καταβάλλεται επίδομα διακόσια τριάντα (230) ευρώ μηνιαίως.

β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216,01 7.972,00) καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:

Από 7.216,01 και μέχρι του ποσού των 7.518,00 δίνεται ποσό 172,50.

Από 7.518,01 και μέχρι 7.720 ευρώ, ποσό 115,00 ευρώ.

Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972,00 ποσό 57,50.

γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

δ. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους συνταξιούχους λόγω γήρατος δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνου ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών. Για τους τελευταίους η διαφορά του 1/3 ποσού Ε.Κ.Α.Σ. που τυχόν δεν είχε καταβληθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσης διάταξης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δεν χορηγείται.

Read more...

2+1 κρίσιμα ζητήματα για το αφορολόγητο...


2+1 κρίσιμα ζητήματα για το αφορολόγητο και το πλαστικό χρήμα
...και το πλαστικό χρήμα...

«Τι θα ισχύει τελικά με το πλαστικό χρήμα και το χτίσιμο του αφορολόγητου»; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τους...
φορολογούμενους, καθώς μπορεί ο αναπληρωτής Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης το εξήγγειλε ότι από φέτος θα μετρούν μόνο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά πώς θα γίνει αυτό στην πράξη;

Όπως είπε ο ίδιος ο κ. Αλεξιάδης «θα υπάρχει αναλογική σχέση με το εισόδημα που δεν έχει καθοριστεί ακριβώς», ενώ προσέθεσε πως κάποιος με μικρό εισόδημα, θα έχει πολύ μικρότερο ποσό δαπανών που θα πρέπει να καλύπτεται με πλαστικό χρήμα.

Πρώτα απ’ όλα λοιπόν, θα πρέπει να καθοριστεί το ποσοστό του εισοδήματος που θα καλύπτεται με δαπάνες που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Επίσης, πρέπει να οριστούν οι κατηγορίες των φορολογούμενων που θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα, ενώ λύση αναζητείται και στο κρίσιμο ζήτημα που έχουν θέσει πολλοί εκπρόσωποι της αγοράς και αφορούν τις υψηλές χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες.

enikonomia.gr

Read more...