Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Πότε θα ιδιωτικοποιήσουν και τη Βουλή να τελειώνουμε;...


Από τον Αλέξανδρο Πιστοφίδη

Ακόμα κι ένας πατέρας, που η δικαιοδοσία του αγγίζει τα όρια «φυσικού δικαίου», αφού δεν τον επέλεξαν τα παιδιά του, πριν αποφασίσει να πουλήσει μέρος της οικογενειακής περιουσίας συνήθως ρωτάει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Πόσο μάλλον μια κυβέρνηση, που την επιλέξαμε να διαχειριστεί το μέλλον μας και την κοινή περιουσία μας.
Δεν οφείλει να μας πει τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει, με ποιους κανόνες και που είναι επιτέλους τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων, ή εκμεταλλευόμενη το εχθρικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί εδώ και χρόνια κατά του δημοσίου, βρήκε την...
ευκαιρία να ξεπουλήσει ότι απέμεινε από την κοινή περιουσία μας;
Εδώ και καιρό έχει αρχίσει από τα ιδιωτικά ΜΜΕ μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα απαξίωσης κάθε δραστηριότητας του δημοσίου, με κάθε μέσο και τρόπο. Η προπαγάνδα αυτή έχει πάρει τη μορφή πολέμου. Εχει κορυφωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε ακούς ακόμα και δημοσίους υπαλλήλους να καταφέρονται κατά του δημοσίου και υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ πουθενά δε γίνεται λόγος για βελτίωση των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, όπως συμβαίνει σε χώρες του βορά με μεγαλύτερο ποσοστό δημόσιας περιουσίας.
Σε μια έκθεση με τίτλο «Τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων», η « Λέσχη της Ρώμης», προσπάθησε να απαντήσει στο συγκεκριμένο πρόβλημα και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η ερευνητική ομάδα της είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και νομπελίστας της οικονομίας, Ιωσήφ Στίνγκλιτζ, χαιρέτησε την έκθεση «σαν μια καλά τεκμηριωμένη επιστημονική εργασία».
Η έκθεση διαπιστώνει ότι «με αφορμή την παγκοσμιοποίηση, όλες οι κυβερνήσεις άρχισαν τις ιδιωτικοποιήσεις, όχι μόνο στους τομείς της ενέργειας, της ύδρευσης και των μεταφορών αλλά και στην υγεία, την παιδεία και ακόμη στην ασφάλεια και την άμυνα». Η έκθεση κάνει μια ιστορική αναδρομή προς τα πίσω και διαπιστώνει ότι «ήδη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, που ελέγχονται βεβαίως από τις ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ, προσπαθούσαν με κάθε μέσο να προωθήσουν πολιτικές υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων». Η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση και η πρόσφατη οικονομική κρίση δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη «μπίζνα». Η έκθεση θέτει ερωτήματα όπως: «Ποια είναι τα αποτελέσματα»; « Τα ιδιωτικά κεφάλαια και το ιδιωτικό μάνατζμεντ δημιούργησαν μεγαλύτερες αξίες; Βελτίωσαν την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών; Συνέβαλαν, μέσω του ανταγωνισμού, στο να βελτιωθούν και οι αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες ή λειτούργησαν ανασταλτικά, εξασθενίζοντας το κράτος και περιορίζοντας τις δημοκρατικές ελευθερίες της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών;» Σε 50 μελέτες περιπτώσεων από όλο τον κόσμο, η έκθεση διαπιστώνει ότι υπάρχουν κάποιες επιτυχημένες αλλά πολύ περισσότερες αποτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις, που δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που σκόπευαν να επιλύσουν.
Η χρεοκοπία της Αργεντινής, που τήρησε πιστά τις οδηγίες των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών για ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους. Που είναι τελικώς τα όρια; Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για Κράτος Α.Ε., όπου το κοινοβούλιο θα είναι ο τελευταίος τομέας ιδιωτικοποίησης; Μήπως η ιδιωτικοποίηση της βουλής έχει αρχίσει εδώ και χρόνια αλλά οι έλληνες ψηφοφόροι είμαστε οι τελευταίοι που θα το μάθουμε; Η παραδοχή του πρώην Υπουργού κου Μαντέλη ότι πήρε χρήματα από εταιρείες και πως δεν είναι ο μόνος, αφήνοντας υπονοούμενα ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ όλοι σχεδόν οι υπουργοί τα παίρνουν από εταιρείες, δείχνει ότι η ιδιωτικοποίηση της βουλής είχε αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια και αυτό έχει τη λογική εξήγησή του. Οι σωστές ιδιωτικοποιήσεις αρχίζουν από ψηλά. Δίχως υπουργούς-ιδιώτες, υπαλλήλους εταιρειών δεν επιτυγχάνεται η σωστή ιδιωτικοποίηση, το ξεπούλημα δηλαδή του κοινού δημόσιου πλούτου μας. Δεν θα παραξενευτώ αν μετά από μερικά χρόνια δω πολλούς σημερινούς πολιτικούς να είναι μέτοχοι σε πολλές ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα, συνεχίζοντας νόμιμα πλέον αυτό που ήξεραν πάντα. Να λυμαίνονται τον τόπο σαν ξένα σώματα κατακτητών.

Read more...

Διάλυση ΣΥΡΙΖΑ και διάσπαση ΣΥΝ;


Το πιο κρίσιμο και πολιτικά δύσκολο συνέδριο στην ιστορία του ΣΥΝ αρχίζει το απόγευμα στις 6 μ.μ., στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, με τη συμμετοχή περίπου 1.300 συνέδρων. Οι εργασίες θα ανοίξουν με τις ομιλίες του προέδρου και του γραμματέα του κόμματος, ενώ θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των προσκεκλημένων κομμάτων και των ξένων αντιπροσωπειών. Έχουν προσκληθεί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός του ΛΑΟΣ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και οι πρώην πρόεδροι του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος και Νίκος Κωνσταντόπουλος, αλλά και ιστορικά στελέχη της αριστεράς.

Η στάση της ανανεωτικής πτέρυγας

Το μείζον ζήτημα που θα κρίνει την ενιαία πορεία του κόμματος είναι οι αποφάσεις που θα λάβει το συνέδριο για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Ανανεωτική Πτέρυγα διεκδικεί πιεστικά την απεμπλοκή του ΣΥΝ από το συμμαχικό σχήμα. Στην περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο-που είναι και το πιθανότερο-οι ανανεωτές δια του Φώτη Κουβέλη αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αποχώρησης από τον ΣΥΝ. Η Πτέρυγα, βεβαίως, δεν είναι αρραγής δεδομένου ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης επαναλαμβάνει ότι θα κάνει κάθε τι περνάει από το χέρι του για να μην διασπαστεί ο ΣΥΝ.

Τι θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας

Η ηγεσία του ΣΥΝ δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της, ωστόσο είναι βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε συνθετικές κινήσεις και σε “ανοίγματα φιλίας” προς την πλευρά της Ανανεωτικής Πτέρυγας.

Ακόμα στέλνει σκληρά μηνύματα προς τον Αλέκο Αλαβάνο και τις συνιστώσες που τον ακολουθούν ότι δεν είναι πλέον διατεθειμένος να παρακολουθεί τα αποκλίνοντα πολιτικά σχέδια που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες την επομένη του συνεδρίου ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει πρωτοβουλίες επίλυσης των ανοιχτών ζητημάτων που σχετίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης αγκάθι για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η κινητικότητα που υπάρχει στην πλευρά της πλειοψηφίας του ΣΥΝ, από τη στιγμή που δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το άλλοτε κραταιό Αριστερό Ρεύμα θα κατέβει ενιαίο ή με ξεχωριστές λίστες. Έως και την τελευταία στιγμή το θέμα αυτό θα είναι προς διαβούλευση και διαπραγμάτευση.

Βασικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος εστιάζει στα πολιτικά ζητήματα και στις θέσεις που έχει καταθέσει για την Ε.Ε., την οικονομική πολιτική κ.α.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας προβλέπεται να επανεκλεγεί την Κυριακή το βράδυ με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό και χωρίς αντίπαλο διεκδικητή της ηγεσίας του ΣΥΝ.

i-reportergr

Read more...

Υπόθεση Siemens: Καταθέτει ο διάδοχος του Χριστοφοράκου


Ο κ. Ρούντολφ Φίσερ, ο άνθρωπος που διαδέχθηκε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο στην Siemens καταθέτει έως αυτή την ώρα ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο Siemens. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φίσερ δεν δείχνει πρόθυμος να συνεργαστεί και δεν βοηθάει την επιτροπή. Χθες ήταν άλλη μια έντονη ημέρα για την εξεταστική επιτροπή όπου και οι τόνοι ανέβηκαν και η κατάθεση Κάτσικα έφερε στο φως νέα στοιχεία.

.i-reportergr

Read more...

Η...έκρηξη του Γιώργου, φέρνει ανασχηματισμό

03 Ιούνιος 2010 Leave a Comment

Η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου δεν ήταν όπως οι άλλες. Ουσιαστικά είναι η απαρχή εξελίξεων και αλλαγών που θα επέλθουν το επόμενο διάστημα στο κυβερνητικό σχήμα, αν και ο ακριβής χρόνος δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμα. Από τη χθεσινή συνεδρίαση προέκυψαν ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα πράγματα.

Κατ΄ αρχήν ήταν η πρώτη φορά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης, ο Γιώργος Παπανδρέου θύμωσε. Και όταν θυμώνει ο Γιώργος, κάποιοι πρέπει να αρχίσουν να σκέπτονται που θα είναι σε λίγο.

Η έκρηξη του Πρωθυπουργού προήλθε από τη συσσώρευση πολλών προβλημάτων που δημιουργούν οι υπουργοί λειτουργώντας με έναν συγκεκριμένο τρόπο και παραβλέποντας τις οδηγίες που τους έχει δώσει επανειλημμένα.

Αφορμή για την έκρηξη του Γιώργου ήταν το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε για διαχειρίστρια του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων… την ΚΕΔ, την περιβόητη Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, αυτή που μεσολάβησε για να ξεπουληθούν τα ακίνητα στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Την εταιρία που έχει πολυάριθμο προσωπικό, το οποίο αφήνει αναξιοποίητο και έχει συμβληθεί με καμιά εικοσαριά ιδιωτικά γραφεία, με τα οποία κάνει όλες τις δουλειές. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Ακούγοντας το όνομα ΚΕΔ ο Θόδωρος Πάγκαλος «τα πήρε στο κρανίο» και είπε ότι πρόκειται για μια διεφθαρμένη υπηρεσία η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υπό κατάργηση υπηρεσιών, εταιριών κλπ, λόγω διαφθοράς.

Μαζί του συμφώνησαν αμέσως, μεταξύ άλλων, Βενιζέλος, Ρέππας, Μπιρμπίλη, Γερουλάνος, Μπεγλίτης, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τον πανίσχυρο, μέχρι τη συνεδρίαση, υπουργό Οικονομικών. Ήταν η πρώτη φορά που ο Γ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκε σε τόσο δύσκολη θέση βαλλόμενος από μεγάλο αριθμό συναδέλφων του.

Εκείνο, πάντως, που εντυπωσίασε, ήταν ότι το Μέγκα επέλεξε ως πρώτο θέμα του την επίθεση κατά Παπακωνσταντίνου, αποσύροντας, ουσιαστικά, την εμπιστοσύνη του από το πρόσωπό του, αφήνοντάς τον ακάλυπτο στις επιθέσεις που δέχθηκε. Και είναι σημαντική η στάση του καναλιού καθώς ανήκει σε εκείνο το σύστημα «οικονομικοεκδοτικής» εξουσίας το οποίο τον στήριζε (κατ΄ άλλους τον επέβαλε στη συγκεκριμένη θέση).

Ο θυμός του Γιώργου, πάντως, δεν προκλήθηκε από την επίθεση που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών και ούτε όσα είπε του παρείχαν την παραμικρή κάλυψη. Ο Πρωθυπουργός έχει πολλά παράπονα από πολλούς υπουργούς, καθώς δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες του να ασχολούνται με την καθημερινότητα του πολίτη και να δίνουν λύσεις στα καθημερινά του προβλήματα, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των Ελλήνων ειδικά στη φάση που περνά η χώρα και ο μέσος πολίτης καλείται να σηκώσει μεγάλα βάρη.

Όποιος παρακολουθεί τις ομιλίες του Πρωθυπουργού θα έχει παρατηρήσει ότι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη είναι η μόνιμη επωδός του, αλλά φαίνεται ότι λίγοι υπουργοί ασχολούνται με τέτοια θέματα.

Γι αυτό και όπως τους είπε, σε επόμενες συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου, άτυπες ή τυπικές, θα τους ζητήσει να απαντήσουν σε θέματα που έχει εντοπίσει ο Συνήγορος του Πολίτη, από τα παράπονα που έχουν υποβληθεί από πολίτες. Ουσιαστικά θα πρόκειται για εξετάσεις των υπουργών, από τις οποίες θα κριθεί η παραμονή τους στο κυβερνητικό σχήμα, αρχικά, και η θέση στην οποία θα τοποθετηθούν στη συνέχεια.

Ο Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά επέπληξε τους υπουργούς του γιατί δεν ασχολούνται αρκετά με τα προβλήματα της καθημερινότητας, καταλογίζοντάς τους ευθύνη διότι τα υπουργεία συνεχίζουν να λειτουργούν ως φέουδα και δεν συνεργάζονται οι υπουργοί μεταξύ τους, ακόμα κι αν έχουν συναρμοδιότητα.

Βεβαίως τους ζήτησε να εγκαταλείψουν τις πρακτικές αυτές και να συνεργάζονται για να διευκολύνουν τους πολίτες, ελαφρύνοντάς τους από τα βάρη της γραφειοκρατίας.

Επέπληξε επίσης τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, τα οποία, ύστερα από μια συνεδρίαση στην οποία κατατίθενται διαφορετικές απόψεις, διοχετεύουν στον τύπο και τα ΜΜΕ πληροφορίες για να κατηγορήσουν τους συναδέλφους τους με τους οποίους είχαν διαφορετική άποψη πριν ληφθεί η απόφαση. Και ζήτησε την προσήλωση στις αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού και την υπεράσπισή τους, αντί του «καρφώματος» των συναδέλφων τους.

.i-reportergr
Read more...

Πολιτική σαλάτα.


Το φετεινό καλοκαίρι δεν προβλέπεται ιδιαίτερα θερμό.Η πρόβλεψη προφανώς ικανοποιεί την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που θα περιορίσει η θα στερηθεί τις διακοπές της.Τα μετεωρολογικά φαινόμενα ουδόλως επηρεάζουν την πολιτική ζωή.Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι το πολιτικό θερμόμετρο θα υπερθερμανθεί και ενδεχομένως θα σπάσει.Οι αιτίες πολλές αλλά δύσκολα μπορεί σήμερα να εκτιμήσει την πιθανή αφορμή.
Η ελληνική κοινωνία βιώνει την καθολικότητα της κρίσης με εναλλαγές συναισθημάτων. Από την οργή στο φόβο και απο την αγανάκτηση στην ανοχή. Το απρόβλεπτο τείνει να γίνει το μόνιμο στοιχείο των εξελίξεων του δημόσιου βίου.
Στίς εξεταστικές επιτροπές η ανηλεής κομματική αντιπαράθεση παρακάμπτει την ουσία και αδυνατίζει την προοπτική κοινών προτάσεων που θα ρίχνουν άπλετο φώς σε δυσώδεις υποθέσεις και πραγματικούς ενόχους. Η μόνη υπόγεια και άτυπη συμφωνία μάλλον σχετίζεται με την βούληση των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά να διαγράψουν το πολιτικό και κομματικό τους παρελθόν.
Στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις η ασάφεια κυριαρχεί.Η διπλή γλώσσα χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές δηλώσεις,τα επικοινωνιακά κόλπα δίνουν και παίρνουν και το έλλειμα ελπίδας περισσεύει.
Τα κυβερνητικά όργανα ασυντόνιστα και με προφανή την έλλειψη σχεδίου και συντεταγμένης πορείας καθυστερούν και ολιγωρούν την προώθηση αποφάσεων που μας κοινοποιούν οι υπερεθνικοί κηδεμόνες.Οι ευθύνες μετατοπίζονται και μοιάζουν με καυτές πατάτες που τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν τολμούν να αγγίξουν.
Η πορεία μοιάζει να είναι προδιαγεγραμμένη ,οι αντιστάσεις ολίγιστες, οι συνειδήσεις σε απεργία. .Η πολιτική σαλάτα που μας σερβίρουν είναι άνοστη και κακοφτιαγμένη.
Και ως μοιραίοι και άβουλοι την απολαμβάνουμε.



Read more...

Aγγίζει και το “Μάτι” η Εξεταστική;

Ομοιότητες με Μαντέλη από την κατάθεση Κάτσικα

protothema.gr
Ομοιότητες με την περίπτωση Γιώργου Τσουγκράνη, οι οποίος είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό εκ μέρους του κυρίου Μαντέλη για να κατατίθενται εκεί οι «χορηγίες» της Siemens, βλέπουν τα μέλη τις εξεταστικής επιτροπής που διερευνούν την υπόθεση Siemens, στην περίπτωση του κ.Μάριου Κάτσικα.

Συγκεκριμένα ο λογαριασμός του φαρμακοβιομήχανου στην Ελβετία, μοιάζει με λογαριασμό που περιγράφεται, στο ιδιωτικό συμφωνητικό που σύναψε η Siemens με τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Στο εν λόγω συμφωνητικό, γίνεται αναφορά για δεσμευμένους λογαριασμούς- τροφοδότες, βάση των οποίων, η Γερμανική εταιρεία ζήτησε 1,2 εκατομμύρια ευρώ από τον κ. Χριστοφοράκο για να αποσύρει τις κατηγορίες.
Για τον λόγο αυτό τα μέλη τις επιτροπής, ισχυρίζονται ότι απαιτείται, περαιτέρω διερεύνηση καθώς ενδέχεται, να υπάρχει σύνδεση του λογαριασμού Κάτσικα με τροφοδότη λογαριασμό Siemens.

Επιπλέον ο Κάτσικας, ο οποίος καταθέτει ακόμη, φαίνεται να μην έχει πείσει, για το λόγο, που έχει δεσμευτεί ο λογαριασμός του στην Ελβετία.

Συγκεκριμένα, είπε πως το 2003, ήθελε να αγοράσει ακίνητο στο Λαγονήσι, αξίας 3.5 εκατ. ευρώ, από τον κ. Μανώλη Παπαδογιαννάκη, γιο του ιδιοκτήτη της εταιρείας “Misko”.

Σύμφωνα, δε, με κάποιες εκτιμήσεις, ίσως εδώ να “φτάνει” κανείς στο άλλο, πέραν του “Ρόκο”, πρόσωπο της υπόθεσης που ήταν γνωστό με τον κωδικό “Μάτι”…

Δίνει λοιπόν 200.000 ευρώ ως προκαταβολή, δίχως όμως παραστατικά!

Η συμφωνία χαλά και στις 24/10/2003, ο κ. Παπαδογιαννάκης επιστρέφει τα χρήματα, με κατάθεση στον ελβετικό λογαριασμό του κ. Κάτσικα.

Από την μεριά του ο κ. Κάτσικας όπως ισχυρίζεται, έως το 2008, δεν κινεί το λογαριασμό, γιατί διαθέτει δεκάδες άλλους. Το 2008 όμως ο επίμαχος λογαριασμός μπλοκάρεται και όπως ο ίδιος αναφέρει, αν και επιχείρησε να «σηκώσει» τα 800.000 ευρώ, (από σύνολο 1 εκατ.), τελικά δεν τα κατάφερε.

Να σημειωθεί, πως ο λόγος δέσμευσης του λογαριασμού του, είναι πως η κατάθεση των 200.000 ευρώ έγινε από την εταιρεία Placid Blue, που εμπλέκετε στην υπόθεση Siemens.

Πώς όμως συνδέεται, ο κ. Κάτσικας, το ακίνητο στο Λαγονήσι, ο κ. Παπαδογιανάκης και μια εταιρεία η οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο?

Η απάντηση του κ. Κάτσικα φαίνεται να μην πείθει τα μέλη της επιτροπής.

Αναλυτικά ο μάρτυρας είπε ότι «τον Δεκέμβριο του 2009, σύναψαν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με τον κ. Παπαδογιαννάκη, βάση του οποίου, ο δεύτερος, ισχυρίζεται, ότι δεν γνώριζε πώς να καταθέτει τα 200.000 ευρώ σε ελβετική τράπεζα, με αποτέλεσμα να απευθύνει στο γείτονα του, ο οποίος τυγχάνει να είναι ο κ. Γίώργος Καλδής, ιδιοκτήτης της Placid Βlue, ζητώντας του να κάνει αυτός την κατάθεση».

Αυτός είναι και ο λόγος σύμφωνα με τον κ Κάτσικα για τον οποίον, υπάρχει κατάθεση στο λογαριασμό του από την εμπλεκόμενη στην υπόθεση εταιρεία Siemens..
Read more...

Οι ακτιβιστές πίσω στην Ελλάδα




Δείτε τις συγκινητικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν χτες την ώρα που πάτησαν το πόδι τους στη χώρα οι ακτιβιστές απο το Ισραήλ...

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟ









Read more...

«Θα πέσουμε αν συμφωνήσουμε στο 48%»



Η προχθεσινή κυβερνητική συνεδρίαση για το ασφαλιστικό υπό τον Πάγκαλο ήταν ίσως η πιό δραματική από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου. Η αίσθηση ότι απειλούνται εκθεμελιωτικές ανατροπές στη ζωή των συνταξιούχων κυριαρχούσε...


την ώρα που Λοβέρδος και Κουτρουμάνης ενημέρωναν ότι οι δανειστές μας επιμένουν στο ψαλίδισμα των συντάξεων στο 48%. Ολοι συμφώνησαν ότι «η κυβέρνηση θα πέσει» αν υποχωρήσει σ’ αυτή την απαίτηση. Ο Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του ότι το μνημόνιο μιλά για το ανταποδοτικό τμήμα των συντάξεων, όχι και για το προνοιακό. Συνεπώς, η κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει και δεν πρέπει να συμφωνήσει ποτέ στο 48%. Απομένει να δούμε τί θα πουν οι δανειστές μας, αντιπροσωπεία των οποίων έρχεται στα μέσα του μήνα. Τη διαβούλευση έως τότε έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών.

veto300

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Θύελλα στην Επιτροπή για το e-mail προς Σαμαρά



ΤΟ Ε-ΜΑΙL του Ευάγγελου Σέκερη προς τον Αντώνη Σαμαρά με το οποίο του ζητά να μεσολαβήσει στον Μιχάλη Χριστοφοράκο ώστε να αποφευχθεί μια δυσμενής για τον ίδιο μετάθεση στη Siemens, που παρουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου...



φόρτισε την ατμόσφαιρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της γερμανικής εταιρείας.

Στο επίμαχο e-mail, που φέρει την ημερομηνία 31 Ιουλίου 2006, όταν ο Α. Σαμαράς ήταν ευρωβουλευτής, φαίνεται να υπενθυμίζει ο Ευ. Σέκερης στον νυν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι «του άνοιγε πόρτες» προκειμένου ο ίδιος παράλληλα και με τις δικές του γνωριμίες «να βοηθά την εταιρεία είτε αυτό αφορούσε στις τηλεπικοινωνίες, είτε στα ιατρικά, είτε στην ενέργεια κλπ». Ακόμη, ο κ. Σέκερης- ο οποίος κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή στις 16 Μαρτίου 2010 απευθύνει συστάσεις στον πρόεδρο της Ν.Δ. πώς θα μεταχειριστεί τον Μ. Χριστοφοράκο: «Γενικά δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα ευγενής μαζί του. Τους έχω προσφέρει πάρα πολλά και το γνωρίζει πολύ καλά. Ξέρει ότι γνωρίζω πολλά για τις βρωμιές τους και ότι έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό. Θα ήθελα να του δώσεις να καταλάβει ότι μιλάμε συχνά και πως γνωρίζεις πάρα πολλά. Σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσει να σε τουμπάρει», καταλήγει το e-mail.

Υστερα απ΄ αυτά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε να κληθεί ο Αντώνης Σαμαράς καθώς και να καταθέσει ξανά στην Επιτροπή ο Ευάγγελος Σέκερης.

tanea

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Μάχη επιβίωσης για Θαπατέρο



Μάχη για την πολιτική της επιβίωση δίνει η κυβέρνηση της Ισπανίας καθώς ο πρωθυπουργός Θαπατέρο δείχνει αποφασισµένος να προωθήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, τις οποίες θα παρουσιάσει στις 16 Ιουνίου...



«ακόµα και εάν δεν επιτευχθεί συµφωνία µε τα συνδικάτα και τους εργαζοµένους».

Το έκτακτο σχέδιο λιτότητας ύψους 15 δισ. ευρώ ψηφίστηκε την περασµένη εβδοµάδα στη Βουλή µε οριακή διαφορά µιας µόλις ψήφου και την υποστήριξη των καταλανών εθνικιστών βουλευτών. Καθώς τα συνδικάτα αντιδρούν σθεναρά στις περικοπές των µισθών των δηµοσίων υπαλλήλων και στην αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος ώστε να γίνονται πιο εύκολες οι απολύσεις, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουίθ Θαπατέρο φαίνεται ότι οδηγείται σε σύγκρουση µε τους παραδοσιακούς συµµάχους του. Γι’ αυτούς τους λόγους πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανό να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν ο προϋπολογισµός για το 2011, που θα κατατεθεί τον Σεπτέµβριο στη Βουλή, δεν εγκριθεί.

tanea

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Μας πουλάει παραμύθι για την απαγόρευση καπνίσματος;


Τα νυχτερινά κέντρα, είναι πάλι εκτός ρύθμισης



Η ολική απαγόρευση καπνίσματος, είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης. Από Σεπτέμβρη είπε η κυρία Ξενογιανακοπούλου πως θα ισχύσει σε όλους τους δημόσιους χώρους. Άφησε όμως ένα παράθυρο 8 μηνών για τα μπουζούκια. Δηλαδή ότι έκανε ο προκάτοχός της Αβραμόπουλος και...

άφησε στο απυρόβλητο τα νυχτερινά κέντρα, έτσι και η νυν, τα άφησε εκτός, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, όπου θα βγει μια ακόμη ρύθμιση. Δουλεύουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά όχι και εμάς με τα υπουργικά τους τερτίπια.


Read more...

OΛΟΗΜΕΡΗ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ


Ρεπορτάς: Δημήτρης Καραγιώργος (απο ΕΘΝΟΣ)

Επεκτείνεται ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην ολοήμερη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπου θα μπορούν να πραγματοποιούνται επισκέψεις σε εξειδικευμένους γιατρούς, επεμβατικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις...

Η δαπάνη της επίσκεψης θα βαρύνει το Ταμείο ή την ασφαλιστική εταιρεία του ασθενούς και θα διαφέρει από το σημερινό σύστημα, το οποίο βαρύνει οικονομικά μόνο τους ασθενείς. Η οριστική μορφή του τρόπου αποζημίωσης θα προβλεφθεί στις συμβάσεις που θα συναφθούν μεταξύ του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Σε πρώτη φάση, το σύστημα θα λειτουργήσει με τους ασφαλισμένους του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
Τα παραπάνω ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, χθες η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η υπουργός ανέφερε ότι το πλαίσιο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων θα διαμορφωθεί με νομοσχέδιο, έπειτα από διάλογο με τους φορείς, ο οποίος ξεκινά από σήμερα.
Την ολοήμερη λειτουργία θα στελεχώνουν μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί όλων των νοσοκομείων όλων των βαθμίδων, πανεπιστημιακοί γιατροί, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, επιστημονικό μη ιατρικό και το διοικητικό προσωπικό. Από την 1η Ιανουαρίου 2011, οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους μόνο από τον χώρο των νοσοκομείων και όχι από το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι έως τον Ιούλιο θα έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη επαρκούς προσωπικού. Σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ -είπε- θα λειτουργεί κυλιόμενος πίνακας για κάλυψη κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού. Θα υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού.
Οι επικουρικοί γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν τουλάχιστον ένα έτος στην περιφέρεια, πριν μεταταγούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Θα υπάρξει, επίσης, συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο θα διαθέτει στρατιωτικούς γιατρούς σε όσες περιοχές της χώρας υπάρχει υποστελέχωση.
Το μέτρο εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει την εικόνα του ΕΣΥ και να εξοικονομήσει πόρους οι οποίοι φεύγουν σήμερα στον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικό είναι ότι ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) πληρώνει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του για περίθαλψη σε ιδιώτες.
Η προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών του ΕΣΥ φαίνεται ότι έχει αποτέλεσμα, καθώς τα στοιχεία του τετραμήνου δείχνουν μέση μείωση 10%.

Οσμή σκανδάλουΟσμή σκανδάλου αναδύεται από το Κρατικό της Νίκαιας. Δειγματοληπτικός έλεγχος που έγινε με εντολή του διοικητή Χρ. Ρέσσου έδειξε ότι δεν κατέληγαν στο ταμείο χρήματα που απέδιδαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Ρέσσος έστειλε στην υπουργό Υγείας φάκελο με παραστατικά, τα οποία έχουν αντιπαραβληθεί με τα αντίστοιχα των Ταμείων. Η υπουργός Υγείας έκανε χθες λόγο για "διπλές αποδείξεις". Χαρακτήρισε το θέμα "γενικευμένο" και "σοβαρό" και έδωσε εντολή για έρευνα.

Read more...

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ


Ρεπορτάζ: Σίλα Αλεξίου (απο ΤΑ ΝΕΑ)


Αναδρομικές αυξήσεις των αποδοχών τους απαιτούν οι δικαστικοί, ζητώντας την εφαρμογή απόφασης του Μισθοδικείου η εφαρμογή της οποίας έχει ανασταλεί για δύο χρόνια...

Δύο ασυνήθιστες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χθες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αφορμή την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι διαμαρτυρόμενοι ήταν δικαστικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων οι οποίοι δημοσιοποίησαν την αγανάκτησή τους για την αναστολή- για δύο χρόνια- της καταβολής των αναδρομικών που επρόκειτο να λάβουν εντός του Ιουνίου. Πρόκειται για μια δόση αναδρομικών τα οποία έχουν προκύψει με βάση την απόφαση του Μισθοδικείου (επί προεδρίας Ρ. Κεδίκογλου) για την αύξηση των αποδοχών τους. Οι δικαστικοί λειτουργοί μάλιστα είχαν εκχωρήσει τις απαιτήσεις τους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις είχαν προεισπράξει με την παρακράτηση των νόμιμων τόκων. Γεγονός που σημαίνει ότι με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αναστείλει για δύο χρόνια την καταβολή, οι δικαιούχοι υποχρεώνονται να επιστρέψουν τα χρήματα που ενδεχομένως έχουν ήδη επενδύσει.

Στη σχετική ανακοίνωση, που συνυπογράφουν τέσσερις δικαστικές ενώσεις (Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ενωση Διοικητικών Δικαστών, Ενωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος), αποδίδεται η δυσαρέσκεια του κλάδου «στη δυσμενή οικονομική μεταχείρισή τους από την Πολιτεία με την υποβάθμιση της συνταγματικής τους θέσης και της κοινωνικής τους αποστολής», ενώ ταυτόχρονα προαναγγέλλεται κλιμάκωση των αντιδράσεων «αν η Πολιτεία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν δεν ανακληθεί η υπουργική απόφαση, οι δικαστές είναι αποφασισμένοι σε πρώτο στάδιο να κατέλθουν σε καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας και στη συνέχεια να εμποδίσουν τη λειτουργία των δικαστηρίων.

Read more...

ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΦΕΡΑΝ ΕΜΦΥΛΙΟ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Την έκρηξη των συναδέλφων του προκάλεσε η χθεσινή πρόταση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μαζικές αποκρατικοποιήσεις. Παρά την προειδοποίηση του Πρωθυπουργού ότι δεν...
θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα υπουργεία τους ως φέουδα, αρκετοί υπουργοί επιχείρησαν να διατηρήσουν το προνόμιο των ιδιωτικοποιήσεων στους φορείς που εποπτεύουν προκαλώντας την έντονη δυσφορία του υπουργού Οικονομικών. «Δεν είναι δυνατόν να δώσουμε την εντύπωση ότι ξεπουλιέται η Ελλάδα» του επισήμαναν οι συνάδελφοί του, με επικεφαλής τον κ. Θ. Πάγκαλο. Στη συνέντευξη Τύπου, πάντως, που δόθηκε αμέσως μετά τη λήξη του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου οι τέσσερις υπουργοί (Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας, Π. Γερουλάνος και Τίνα Μπιρμπίλη ) ανακοίνωσαν κανονικά τις αποκρατικοποιήσεις που προχωρούν σε αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους κτλ., από όπου αναμένονται δεκάδες δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.
Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο έναν κατάλογο με δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΦΑ, ΔΕΣΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), οργανισμούς (ΟΣΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ), τράπεζες (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα) και ακίνητα που αποτελούν δημόσια περιουσία. Οταν είδαν το σχέδιο αυτό, οι υπόλοιποι υπουργοί ξεσηκώθηκαν καθώς θεώρησαν ότι δείχνει βιασύνη για να γεμίσουν τα ταμεία και το είπαν σε υψηλούς τόνους στον κ. Παπακωνσταντίνου ζητώντας να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση του εγχειρήματος. Μάλιστα ορισμένοι υπουργοί ζήτησαν να ματαιωθεί η προαναγγελθείσα συνέντευξη Τύπου.
Η κριτική και οι ενστάσεις στο σχέδιο του υπουργού Οικονομικών μονοπώλησαν τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να αναβληθούν όλα τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, όπως, π.χ., οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου, ένα έτοιμο σχέδιο που περίμενε απλώς το «πράσινο φως» για την υλοποίησή του. Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πρόλαβε να παρουσιάσει τη στρατηγική για την Υγεία και ο κ. Χ. Καστανίδης να ενημερώσει ότι έχει σχεδόν έτοιμο τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε να αναλάβει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας, ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων είπε ότι θα μπορούσε να τις αναλάβει είτε η Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων είτε ο τραπεζικός τομέας είτε σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων. «Είναι δυνατόν να βάλεις την ΚΕΔ; Μια αμαρτωλή και διεφθαρμένη εταιρεία από την κορυφή ως τα νύχια που πρέπει να καταργηθεί;» παρατήρησε ο κ. Θ. Πάγκαλος και θύμισε την εμπλοκή της στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Αντιρρήσεις για τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων εξέφρασαν επίσης ο κ. Γερουλάνος και η κυρία Μπιρμπίλη, ενώ ο κ. Δ. Ρέππας ζήτησε να αναλάβει το κάθε υπουργείο τους δικούς του φορείς.
Ο κ. Π. Ευθυμίου επεσήμανε ότι, έτσι όπως παρουσιάζονται στο ίδιο πακέτο ανόμοια έργα, με διαφορετικό βαθμό ωρίμανσης, δίνεται η εντύπωση ότι όλα πωλούνται και μάλιστα χωρίς σχέδιο. «Η συνέντευξη Τύπου θα δημιουργήσει τετελεσμένα. Χρειάζεται περισσότερη συζήτηση γιατί τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά, δεν μπορούμε να δείχνουμε εισπρακτικό άγχος» συμπλήρωσε ο κ. Π. Μπεγλίτης και ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί η συνέντευξη. Αιχμηρός υπήρξε και ο κ. Καστανίδης. «Δεν έχω αντίρρηση ένας υπουργός να μη θεωρεί αναγκαίο το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά όταν έρχεται εδώ θα πρέπει να δείχνει ότι το υπολογίζει» είπε.
«Δεν είμαστε έτοιμοι για να παρουσιάσουμε τέτοιο σχέδιο. Είναι σαν να βάζουμε ταμπέλα “πωλείται”» παρενέβη ο κ. Πάγκαλος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι πρέπει να δοθεί στους επενδυτές σήμα ότι υπάρχει κινητικότητα και ότι δεν μπορεί να αναβάλει μια συνέντευξη Τύπου την οποία έχει ανακοινώσει. Σε αυτό συμφώνησαν τελικώς και οι υπόλοιποι, αφού αφαίρεσαν σημαντικό αριθμό έργων από το αρχικό σχέδιο.
* Εν τω μεταξύ με ενστάσεις ακόμη και κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή η νέα νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων που προώθησε στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Με τη νέα ρύθμιση παρέχεται εξουσιοδότηση έκδοσης ως τις 31 Αυγούστου αγορανομικών διατάξεων για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων από την υπουργό Οικονομίας, η οποία αναγνώρισε χθες ότι τους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου κατεγράφη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τον Μάιο παρατηρήθηκε περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 540 εκατ. ευρώ, ενώ για την αύξηση του τετραμήνου επέμεινε ότι δεν ήταν αποτέλεσμα αυξημένων τιμών, αλλά αυξημένης συνταγογράφησης.
Read more...

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΟΥΝ ΤΗ ΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.


Ρεπορτάζ : Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Εκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ Μιχ. Χρυσοχοΐδη και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για να ανακοπεί το μεγάλο κύμα φυγής από την Αστυνομία λόγω του Ασφαλιστικού πραγματοποιήθηκε χθες στη...
λεωφόρο Κατεχάκη. Κύριος στόχος είναι να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» 11.000 κενών θέσεων στην ΕΛ.ΑΣ. που αναμένεται να υπάρξει στα τέλη του 2010, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην αστυνόμευση. Στη σύσκεψη συζητήθηκε το ενδεχόμενο να δοθεί προκαταβολή από το εφάπαξ που δικαιούνται οι αστυνομικοί προκειμένου να καλύψουν σημερινές οικονομικές ανάγκες τους, με την προϋπόθεση όμως να παραμείνουν στην Αστυνομία. Μελετάται επίσης να υπάρξουν διευκολύνσεις στην πληρωμή στεγαστικών δανείων των αστυνομικών, θεσμοθέτηση ιατρικής βοήθειας στο σπίτι και καλύτερη αξιοποίηση των παιδικών κατασκηνώσεων. Δεν ελήφθη πάντως καμιά απόφαση και ζητήθηκε να υπάρξει πλήρης καταγραφή των οικονομικών και λογιστικών παραμέτρων της υπόθεσης. Ανώτατα στελέχη του υπουργείου χαρακτηρίζουν το πρόβλημα των πρόωρων αποχωρήσεων «εφιαλτικό». Στο τέλος του χρόνου ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις που αντιστοιχούν στο 22% της συνολικής δύναμης της Αστυνομίας, αριθμός πρωτοφανής στην ιστορία του Σώματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 έφυγαν συνολικά 1.840 άτομα, το 2009 1.470 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί το 2010, αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί υποβολής αιτημάτων συνταξιοδότησης. Η «μαύρη τρύπα» διευρύνεται διότι ενώ το 2008 και το 2009 έγιναν προσλήψεις 3.100 και 3.800 ενστόλων αντιστοίχως, το 2010 αυτός ο αριθμός θα συρρικνωθεί για λόγους οικονομίας σε 1.640 άτομα. Οπως αναφέρουν ανώτατοι αξιωματικοί «οι περισσότεροι από όσους ζητούν να φύγουν φοβούνται ότι θα χάσουν το εφάπαξ, λόγω των αλλαγών στο Ασφαλιστικό. Είναι αστυνομικοί ηλικίας 45 ως 50 ετών με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις. Ανάμεσά τους βρίσκονται εκατοντάδες αξιωματικοί, κυρίως στον βαθμό του αστυνομικού υποδιευθυντή ή διευθυντή. Χαρακτηριστικά επί συνόλου 620 υποδιευθυντώνέχουν αιτηθεί συνταξιοδότηση οι 104!Οι περισσότεροι μάλιστα καλύπτουν κρίσιμα πόστα και έχουν μεγάλες υπηρεσιακές δυνατότητες.Ολοι αυτοί χάνονται για την ΕΛ.ΑΣ.».
Read more...

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕ Ο... ΜΠΑΤΖΑΝΑΚΗΣ...


Ρεπορτάζ : Γρηγόρης Τζιοβάρας
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Το σημείωμα που εστάλη στον κ. Αντ. Σαμαρά στις 31 Ιουλίου 2006 στην ηλεκτρονική διεύθυνση που διατηρούσε ως ευρωβουλευτής, τότε, της ΝΔ (asamaras@europarl.eu.int), από τον εμπορικό διευθυντή της Siemens κ. Ευ. Σέκερη, ο οποίος είναι και μπατζανάκης του κ. Σαμαρά (έχει παντρευτεί την αδελφή της συζύγου του προέδρου της ΝΔ). Στο...
e-mail αυτό ο κ. Σέκερης ζητούσε από τον κ. Σαμαρά να μεσολαβήσει στον Μ. Χριστοφοράκο ώστε να παραμείνει στην εταιρεία και να αναλάβει διευθυντική θέση στον τομέα ιατρικών μηχανημάτων, διαμαρτυρόμενος για τη μεταχείριση που του επιφύλαξε ο τότε ισχυρός άνδρας της Siemens, παρ΄ ότι «ξέρει ότι γνωρίζω πολλά για τις βρωμιές τους και ότι έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό», όπως γράφει χαρακτηριστικά.
Μόλις 24 ώρες μετά το φιάσκο του «cabinet man», το ΠαΣοΚ πήρε χθες τη ρεβάνς των αποκαλύψεων από τη ΝΔ, φέρνοντας στο φως ένα άλλο e-mail που εμπλέκει ευθέως τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά με τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα της Siemens κ. Μ. Χριστοφοράκο . Με μια διαδικασία που δημιουργεί υποψίες για ύπαρξη «γαλάζιου δακτύλου», οι βουλευτές του ΠαΣοΚ εμφάνισαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ένα σημείωμα που εστάλη στον κ. Σαμαρά στις 31 Ιουλίου 2006, στην ηλεκτρονική διεύθυνση που διατηρούσε ως ευρωβουλευτής, τότε, της ΝΔ (asamaras@europarl.eu. int), από τον κ. Ευ. Σέκερη, μπατζανάκη του (έχει παντρευτεί την αδελφή της συζύγου του προέδρου της ΝΔ) και εμπορικό διευθυντή της Siemens. Σύμφωνα με το email αυτό, ο κ. Σέκερης ζητούσε από τον κ. Σαμαρά να μεσολαβήσει στον Μ. Χριστοφοράκο ώστε να παραμείνει στην εταιρεία και να αναλάβει διευθυντική θέση στον τομέα ιατρικών μηχανημάτων, διαμαρτυρόμενος για τη μεταχείριση που του επιφύλαξε ο τότε ισχυρός άνδρας της Siemens παρ΄ ότι «ξέρει ότι γνωρίζω πολλά για τις βρωμιές τους και ότι έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το επίμαχο e-mail προσκόμισε στην Εξεταστική Επιτροπή ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Β. Κεγκέρογλου μαζί με άλλα δύο. Το ένα με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2006, το οποίο στέλνει ο κ. Σέκερης στον εαυτό του και είναι μια επιστολή προς τον Μ. Χριστοφοράκο στον οποίο αναφέρει μεταξύ όλων των άλλων την έκπληξή του όταν «διαπίστωσα ότι έχετε αμφιβολίες ως προς την εχεμύθειά μου». «Σας υπενθυμίζω ότι ήμουνα βασικός χειριστής των Προμηθειών με τον ΟΤΕ, ως επίσης και των Προγραμματικών Συμφωνιών που ακολούθησαν και βεβαίως όλου του παρασκηνίου που περιέβαλε τα παραπάνω σημαντικότατα για την τύχη ολόκληρης της Εταιρείας γεγονότα. Ουδέποτε κοινοποιήθηκε προς τα έξω κάτι που να βάλλει εναντίον των συμφερόντων της Εταιρείας. Και αυτό παρά το γεγονός της ανάρμοστης συμπεριφοράς που επιδείχθηκε και στο πρόσωπό μου από πρόσωπα της τότε εμπιστοσύνης σας» αναφέρει ο κ. Σέκερης, εκφράζοντας τα παράπονά του και ζητώντας από τον κ. Χριστοφοράκο να ικανοποιηθεί το αίτημά του για αξιοποίησή του.

Read more...

ΧΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Πίκουλας
(από το Έθνος)

Σε μάχη πολιτικών εντυπώσεων μέσω ενός καθημερινού «χαρτοπόλεμου», ο οποίος απειλεί να επικαλύψει την ουσία των διαδρομών του «μαύρου πολιτικού χρήματος» που διακίνησε η Siemens, εξελίσσονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής. Μία μόλις μέρα μετά τη θύελλα και την αντιπαράθεση που προκάλεσε το e-mail με τη...
φράση «cabinet man», δύο νέα e-mails αποκαλύφθηκαν χθες από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία ανέβασαν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ -διά του μέλους του στην Εξεταστική Επιτροπή Β. Κεγκέρογλου- δημοσιοποίησε χθες ένα e-mail που τοποθετεί στο «κάδρο» της υπόθεσης της Siemens και τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, μία μόλις μέρα μετά το επίσημο αίτημα της ΝΔ να προσέλθει και να καταθέσει στην Επιτροπή ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε, μάλιστα, και την κλήτευση του Α. Σαμαρά στην Επιτροπή για εξηγήσεις.
Το επίμαχο e-mail -που έφτασε στην Eπιτροπή την περασμένη Πέμπτη από τον διάδοχο στη Siemens του Μ. Χριστοφοράκου Π. Ξυνή- έστειλε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens Ευάγγελος Σέκερης -ο οποίος είναι μπατζανάκης του Α. Σαμαρά (έχουν παντρευτεί δύο αδελφές)- προς τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, στις 31 Ιουλίου 2006 στις 20.35 το βράδυ, όταν ο κ. Σαμαράς ήταν ευρωβουλευτής.
Στο κείμενό του ζητεί να μεσολαβήσει στον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens και προϊστάμενό του Μ. Χριστοφοράκο, ώστε να τον αναβαθμίσει.
Στο επίμαχο e-mail του Ευ. Σέκερη διαφαίνεται ότι ο Α. Σαμαράς, ύστερα από αιτήματα του μπατζανάκη του, «άνοιγε πόρτες» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- σε αυτόν ώστε να βοηθηθεί στην εταιρεία, ενώ του έλεγε ότι «γνωρίζει πολλά για τις βρωμιές τους (Siemens)».
Μάλιστα, σε επιστολή μέσω πάλι e-mail του Ευ. Σέκερη προς τον Μ. Χριστοφοράκο τρεις μήνες μετά, στις 30 Οκτωβρίου 2006, που του ζητάει να τον αναβαθμίσει, επικαλείται -εμμέσως πλην σαφώς- τηλεφωνική επικοινωνία του Μ. Χριστοφοράκου με «συγγενικό του πρόσωπο» (εννοώντας προφανώς τον Α. Σαμαρά).
«Χωρίς καμία δική μου παρέμβαση, αλλά μόνο από προσωπικό ενδιαφέρον της οικογένειάς μου, υπήρξε, όπως γνωρίζω, τηλεφωνική επικοινωνία με συγγενικό μου πρόσωπο, που, όπως μου είπε, σας έθεσε θέματα τα οποία και εγώ σας είχα κατά καιρούς αναπτύξει σε προηγούμενες επιστολές μου και που έχουν σχέση με τη λειτουργική μου δράση στην εταιρεία ως στελέχους πρώτης γραμμής και όχι ως απλού κομπάρσου».
Στη συνέχεια δε της επιστολής επανέρχεται στην τηλεφωνική αυτή επικοινωνία, αναφέροντας ότι «με έκπληξη ειπώθηκε ότι έχετε αμφιβολίες για την εχεμύθειά μου», ενώ σημειώνει ότι «σας υπενθυμίζω, ήμουν ο βασικός διαχειριστής των προμηθειών του ΟΤΕ, όπως επίσης και των προγραμματικών συμφωνιών που ακολούθησαν και βεβαίως όλου του παρασκηνίου».
«Αποδυναμώνεται»
Συγκεκριμένα τώρα στο e-mail προς τον Α. Σαμαρά o κ. Σέκερης, αφού αναφέρεται αρχικά στην απόφαση της Siemens να πουλήσει ένα σημαντικό κομμάτι της εταιρείας, το COM, στη Nokia, τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό «αποδυναμώνεται ο Χριστοφοράκος, δεδομένου ότι χάνεται ένα μεγάλο κομμάτι (2/3) του συνολικού τζίρου της Siemens, λόγω ΟΤΕ και της σχεδόν μονοπωλιακής σχέσης που υπήρχε.
Ειδικά δε μετά την εξαφάνιση από την αγορά της Ιντρακόμ, αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ενισχύσει τους άλλους τομείς που διατηρεί η Siemens στην Ελλάδα, όπως τον ενεργειακό τομέα, τα ιατρικά μηχανήματα και τα οπλικά συστήματα».
Στη συνέχεια περνάει στο αίτημά του. «Τι θέλω; Ουσιαστικά δεν θέλω με τίποτα να αφήσω τη Siemens και να πάρω το ρίσκο να πάω σε ένα καινούργιο σχήμα με αβέβαιο μέλλον και με μια τηλεπικοινωνιακή αγορά «παγωμένη» για τα επόμενα 2-3 χρόνια».
Υποθέτει δε στη συνέχεια ότι «η πρόταση που θα σου κάνει (για εκείνον ο Χριστοφοράκος) είναι να πάει στο νέο σχήμα και αν δούμε ότι δεν πάει καλά, να τον φέρουμε πίσω», σημειώνοντας ότι μπορεί στο μεταξύ να έχει φύγει από τη Siemens.
Ο κ. Σέκερης προτρέπει τον Α. Σαμαρά να μη δεχτεί, λέγοντας «θα τους πεις ότι μια τέτοια λύση σε βρίσκει εντελώς αντίθετο, δεδομένου ότι επιθυμείς εσύ -όπως και εγώ- να παραμείνω στη Siemens».
Ο Ευ. Σέκερης σημειώνει στο e-mail ότι «...συνέχισα, τόσο με τις δικές μου γνωριμίες όσο και με τις πόρτες που κατά καιρούς μου άνοιγες εσύ -όποτε σου το ζητούσα-, να βοηθάω την εταιρεία είτε αυτό αφορούσε τις τηλεπικοινωνίες ή τα ιατρικά ή την ενέργεια...».
Προς το τέλος δε του επίμαχου e-mail τού προτείνει πώς να μιλήσει στον Χριστοφοράκο, λέγοντας «γενικά δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα ευγενής μαζί του, τους έχω προσφέρει πάρα πολλά και το γνωρίζει πολύ καλά, ξέρει ότι γνωρίζω πολλά για τις βρωμιές τους και ότι έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό. Θα ήθελα να του δώσεις να καταλάβει ότι μιλάμε συχνά και ότι γνωρίζεις πάρα πολλά. Το σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσει να σε τουμπάρει», κατέληξε, ενώ στο τέλος του e-mail, για να τον διευκολύνει, είχε και το κινητό του Χριστοφοράκου.
Η επικοινωνία
Πάντως, όπως προκύπτει μεταξύ της αποστολής των δύο e-mails (Ιούλιος με Οκτώβριο 2006) ο Α. Σαμαράς φαίνεται να επικοινώνησε με τον Μ. Χριστοφοράκο -κάτι το οποίο έχει επιβεβαιώσει στην κατάθεσή της η γραμματέας του πρώην ισχυρού άνδρα της εταιρείας Κ. Τσακάλου-, ωστόσο εκ του αποτελέσματος το αίτημα του κ. Σαμαρά δεν υλοποιήθηκε από τον κ. Χριστοφοράκο, αφού ο Ευ. Σέκερης δεν αναβαθμίστηκε στην εταιρεία.
Βουλευτές ΝΔ
Ολα αυτά είναι γνωστά από την κατάθεσή του
Η Νέα Δημοκρατία -διά του επικεφαλής των βουλευτών της στην επιτροπή Κ. Τζαβάρα- αντέδρασε μετά τη δημοσιοποίηση του e-mail, λέγοντας ότι «όλα αυτά είναι γνωστά πράγματα, αφού τα έχει πει στην κατάθεσή του -στα μέσα Μαρτίου- ο Ευ. Σέκερης στην Εξεταστική Επιτροπή. Οταν δε ο Β. Κεγκέρογλου είπε ότι θα πρέπει να έρθει και πάλι στην Επιτροπή ο κ. Σέκερης για να δώσει εξηγήσεις για τις συγκεκριμένες επικοινωνίες, ενώ θα πρέπει να κληθεί και ο Α. Σαμαράς, η Νέα Δημοκρατία είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσει κανένα τέτοιο αίτημα, αν το θέσει θα τοποθετηθούμε».
Πάντως, για το ΠΑΣΟΚ -σύμφωνα με άλλους βουλευτές του- πρέπει να κληθεί πρώτα ο κ. Σέκερης και μετά, αν χρειαστεί, να πάμε στην κλήση Σαμαρά. Ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ) επισημαίνει για τις κλήσεις ότι «θα πρέπει στην επιτροπή να έρχονται μάρτυρες που εμπλέκονται στην υπόθεση και δεν πρέπει να λειτουργούμε με κομματικά κριτήρια».

Read more...

ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Χωρίς ριζικές τομές και με έντονο το στοιχείο των συμβιβαστικών λύσεων και της αβεβαιότητας ως προς την υλοποίησή του παρουσιάστηκε χθες το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης. Επειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο...
υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο περιορίζεται στην πλήρη αποκρατικοποίηση μόνο των καζίνων και ορισμένων Ξενία. Για τις λοιπές συμμετοχές του Δημοσίου, το πρόγραμμα περιορίζεται είτε σε διάθεση νέων πακέτων μετοχών χωρίς το Δημόσιο να χάνει τον έλεγχο της πλειοψηφίας είτε σε συμβάσεις παραχώρησης είτε σε βελτίωση της εποπτείας της αγοράς. Ενδεικτικό των συμβιβαστικών λύσεων που επελέγησαν είναι το στοιχείο πως μέχρι προχθές η εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αφορούσε συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες για διάστημα έως και 40 ετών με παράλληλη εκχώρηση του μάνατζμεντ. Τελικά επελέγη η λύση της διάθεσης νέων πακέτων μετοχών και για τις δύο εισηγμένες εταιρείες, χωρίς πώληση του μάνατζμεντ και με το δημόσιο να διατηρεί υπό τον έλεγχό του πλειοψηφικό πακέτο 51%.
Τα προσδοκώμενα έσοδα
Τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και τα προσδοκώμενα έσοδα από το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε παρουσία των συναρμόδιων υπουργών Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη και Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, είναι παραπάνω από θολά. Ο υπουργός Οικονομικών όταν ρωτήθηκε σχετικά παρέπεμψε στο χρονοδιάγραμμα του κάθε υπουργείου, ενώ για τα προσδοκώμενα έσοδα έκανε αναφορά στις προβλέψεις του μνημονίου που έχει συνυπογραφεί με την τρόικα, σύμφωνα με τις οποίες τα ετήσια έσοδα θα είναι τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το διάστημα 2011-2013. «Οι δικές μας εκτιμήσεις είναι σαφέστατα υψηλότερες από αυτή την πρόβλεψη, δεν θα βάλουμε όμως εδώ ένα στόχο γιατί ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι τι θα εισρεύσει στο ελληνικό Δημόσιο. Από τη σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το ελληνικό Δημόσιο, είτε μέσω μείωσης του χρέους είτε μέσω μείωσης των ελλειμμάτων που ήδη έχει, θα έχει κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ούτε 100 εκατ. ευρώ!
Στη δεδομένη συγκυρία πάντως, τα αποτελέσματα όποιας πιθανής απόπειρας θα ήταν μάλλον πενιχρά. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, των οποίων η διάθεση νέων πακέτων μετοχών δεν θα είχε ούτε καν ουσιαστικά ταμειακά αποτελέσματα. Με το Χρηματιστήριο να έχει κατρακυλήσει στις 1.537 μονάδες και τις μετοχές των εταιρειών στα 5,58 και 4,42 ευρώ αντίστοιχα, η πώληση των πακέτων δεν θα απέδιδε ούτε καν 100 εκατ. ευρώ. Με βάση τις χθεσινές αποτιμήσεις, το πακέτο του 10% της ΕΥΔΑΠ θα απέφερε στο Δημόσιο έσοδα 59,427 εκατ. ευρώ και του 23% της ΕΥΑΘ επιπλέον 36,902 εκατ. ευρώ, ενώ η πρακτική της μετοχοποίησης είναι γνωστό πως δεν αποφέρει τίποτα περισσότερο από ταμειακά οφέλη. Παρομοίως άλλωστε αξιολογείται από παράγοντες της αγοράς και η πώληση του 39% των ΕΛ.ΤΑ., όπου σήμερα το Δημόσιο κατέχει 90% του μετοχικού κεφαλαίου τους και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το υπόλοιπο 10%. Η πώληση του ποσοστού δεν συνεπάγεται καμία διαρθρωτική αλλαγή στη λειτουργία των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ενώ και τα όποια έσοδα κρίνονται αμελητέα.
Προτροπή συγχωνεύσεων
Σαφή προτροπή συγχωνεύσεων έκανε ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στους έλληνες τραπεζίτες λέγοντας χαρακτηριστικά «πρέπει οι τράπεζες να δουν την επόμενη ημέρα». Νωρίτερα είχε περιγράψει το δύσκολο περιβάλλον εντός του οποίου κινούνται. Το Δημόσιο από την πλευρά του επιλέγει στάση αναμονής για τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες. Ετσι, προς το παρόν τουλάχιστον οι συμμετοχές του Δημοσίου σε Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων παραμένουν ως έχουν.
Read more...

ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Το μεγάλο αγκάθι στο νέο Ασφαλιστικό παραμένει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, εκτός από τη ριζική ανατροπή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (από το 2015 κανένας δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα από 40 έτη και σε ηλικία 60 ετών) που...
έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, καθώς προβλέπεται ρητά στο μνημόνιο.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες είναι ορατό να βρεθεί χρυσή τομή. Η τρόικα πιέζει από το 2015 να αλλάξει για όλους τους ασφαλισμένους σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θέτοντας ως όρο για τον υπολογισμό της σύνταξης στο νέο σύστημα το ποσοστό αναπλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης της βασικής σύνταξης, να μην υπερβαίνει το 45%-48% ύστερα από 40 ολόκληρα χρόνια εργασίας.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και αντιπροτείνει να υπάρχει η βασική σύνταξη των 360 ευρώ και σε αυτή να προστίθεται η αναλογική με την αναπλήρωση του 45%-48%. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρεί ότι στο μνημόνιο ο συντελεστής 1,2% της ετήσιας αναπλήρωσης αφορά τον μέσο όρο και η κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια τέτοια δραματική ανατροπή των συντάξεων.
Σημειώνεται ότι για το θέμα που έχει ανακύψει υπήρξε και επιστολή του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου προς τον επίτροπο Ολι Ρεν, από τον οποίο δεν έλαβε απάντηση. Ο κ. Λοβέρδος στην επιστολή του τονίζει ότι το μέτρο ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης της βασικής σύνταξης, να μην υπερβαίνει το 45%-48% δεν περιλαμβάνεται στο μνημόνιο.
Επίσης, στο υπό κατάθεση (τέλη Ιουνίου) ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται:
1Κανένας δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από το 2015 και μετά με λιγότερα από 40 έτη και σε ηλικία 60 ετών.
2Μεταβατική περίοδος για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν το 2011 με 35ετία ή 37ετία που σταδιακά, από το 2011 έως το 2015, θα καταργηθούν.
3Στα 40 έτη ασφάλισης θα συνυπολογίζονται η στρατιωτική θητεία, ο χρόνος σπουδών, η ανατροφή παιδιών και ο χρόνος ασφάλισης που διανύθηκε σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία (σ.σ.: με εξαγορά ο χρόνος σπουδών και η στρατιωτική θητεία). 4Η συνταξιοδότηση στα 60 έτη με 40 χρόνια υπηρεσίας ή στα 65 με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Στα 65 έτη θα καταβάλλεται η βασική σύνταξη την οποία θα εγγυάται το κράτος.
5Η ποινή της μείωσης της σύνταξης κατά 6% τον χρόνο για όσους συνταξιοδοτούνται μεταξύ 60 και 65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης.
6Εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, πλήρως για τους νεοασφαλιζόμενους και μερικώς για τους παλαιούς (δύο τμήματα σύνταξης, το πρώτο με τα ισχύοντα τουλάχιστον έως και το 2011 και το δεύτερο με τους νέους συντελεστές για την περίοδο ασφάλισης από το 2011 και μετά).
Read more...