Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Η...έκρηξη του Γιώργου, φέρνει ανασχηματισμό

03 Ιούνιος 2010 Leave a Comment

Η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου δεν ήταν όπως οι άλλες. Ουσιαστικά είναι η απαρχή εξελίξεων και αλλαγών που θα επέλθουν το επόμενο διάστημα στο κυβερνητικό σχήμα, αν και ο ακριβής χρόνος δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμα. Από τη χθεσινή συνεδρίαση προέκυψαν ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα πράγματα.

Κατ΄ αρχήν ήταν η πρώτη φορά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης, ο Γιώργος Παπανδρέου θύμωσε. Και όταν θυμώνει ο Γιώργος, κάποιοι πρέπει να αρχίσουν να σκέπτονται που θα είναι σε λίγο.

Η έκρηξη του Πρωθυπουργού προήλθε από τη συσσώρευση πολλών προβλημάτων που δημιουργούν οι υπουργοί λειτουργώντας με έναν συγκεκριμένο τρόπο και παραβλέποντας τις οδηγίες που τους έχει δώσει επανειλημμένα.

Αφορμή για την έκρηξη του Γιώργου ήταν το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε για διαχειρίστρια του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων… την ΚΕΔ, την περιβόητη Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, αυτή που μεσολάβησε για να ξεπουληθούν τα ακίνητα στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Την εταιρία που έχει πολυάριθμο προσωπικό, το οποίο αφήνει αναξιοποίητο και έχει συμβληθεί με καμιά εικοσαριά ιδιωτικά γραφεία, με τα οποία κάνει όλες τις δουλειές. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Ακούγοντας το όνομα ΚΕΔ ο Θόδωρος Πάγκαλος «τα πήρε στο κρανίο» και είπε ότι πρόκειται για μια διεφθαρμένη υπηρεσία η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υπό κατάργηση υπηρεσιών, εταιριών κλπ, λόγω διαφθοράς.

Μαζί του συμφώνησαν αμέσως, μεταξύ άλλων, Βενιζέλος, Ρέππας, Μπιρμπίλη, Γερουλάνος, Μπεγλίτης, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τον πανίσχυρο, μέχρι τη συνεδρίαση, υπουργό Οικονομικών. Ήταν η πρώτη φορά που ο Γ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκε σε τόσο δύσκολη θέση βαλλόμενος από μεγάλο αριθμό συναδέλφων του.

Εκείνο, πάντως, που εντυπωσίασε, ήταν ότι το Μέγκα επέλεξε ως πρώτο θέμα του την επίθεση κατά Παπακωνσταντίνου, αποσύροντας, ουσιαστικά, την εμπιστοσύνη του από το πρόσωπό του, αφήνοντάς τον ακάλυπτο στις επιθέσεις που δέχθηκε. Και είναι σημαντική η στάση του καναλιού καθώς ανήκει σε εκείνο το σύστημα «οικονομικοεκδοτικής» εξουσίας το οποίο τον στήριζε (κατ΄ άλλους τον επέβαλε στη συγκεκριμένη θέση).

Ο θυμός του Γιώργου, πάντως, δεν προκλήθηκε από την επίθεση που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών και ούτε όσα είπε του παρείχαν την παραμικρή κάλυψη. Ο Πρωθυπουργός έχει πολλά παράπονα από πολλούς υπουργούς, καθώς δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες του να ασχολούνται με την καθημερινότητα του πολίτη και να δίνουν λύσεις στα καθημερινά του προβλήματα, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των Ελλήνων ειδικά στη φάση που περνά η χώρα και ο μέσος πολίτης καλείται να σηκώσει μεγάλα βάρη.

Όποιος παρακολουθεί τις ομιλίες του Πρωθυπουργού θα έχει παρατηρήσει ότι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη είναι η μόνιμη επωδός του, αλλά φαίνεται ότι λίγοι υπουργοί ασχολούνται με τέτοια θέματα.

Γι αυτό και όπως τους είπε, σε επόμενες συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου, άτυπες ή τυπικές, θα τους ζητήσει να απαντήσουν σε θέματα που έχει εντοπίσει ο Συνήγορος του Πολίτη, από τα παράπονα που έχουν υποβληθεί από πολίτες. Ουσιαστικά θα πρόκειται για εξετάσεις των υπουργών, από τις οποίες θα κριθεί η παραμονή τους στο κυβερνητικό σχήμα, αρχικά, και η θέση στην οποία θα τοποθετηθούν στη συνέχεια.

Ο Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά επέπληξε τους υπουργούς του γιατί δεν ασχολούνται αρκετά με τα προβλήματα της καθημερινότητας, καταλογίζοντάς τους ευθύνη διότι τα υπουργεία συνεχίζουν να λειτουργούν ως φέουδα και δεν συνεργάζονται οι υπουργοί μεταξύ τους, ακόμα κι αν έχουν συναρμοδιότητα.

Βεβαίως τους ζήτησε να εγκαταλείψουν τις πρακτικές αυτές και να συνεργάζονται για να διευκολύνουν τους πολίτες, ελαφρύνοντάς τους από τα βάρη της γραφειοκρατίας.

Επέπληξε επίσης τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, τα οποία, ύστερα από μια συνεδρίαση στην οποία κατατίθενται διαφορετικές απόψεις, διοχετεύουν στον τύπο και τα ΜΜΕ πληροφορίες για να κατηγορήσουν τους συναδέλφους τους με τους οποίους είχαν διαφορετική άποψη πριν ληφθεί η απόφαση. Και ζήτησε την προσήλωση στις αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού και την υπεράσπισή τους, αντί του «καρφώματος» των συναδέλφων τους.

.i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: