Κυριακή 26 Μαΐου 2013

«Κλειδώνει» στη Gazprom η ΔΕΠΑ ...





Mε ανοιχτές αγκάλες...
Συμφώνησαν Αλεξέι Μίλερ και Αντώνης Σαμαράς στην τελευταία τους συνάντηση, την τρίτη μέσα σε λίγους μήνες, καθώς η ελληνική πλευρά ικανοποίησε τα...
αιτήματα του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, ο οποίος σύμφωνα με το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ αναμένεται πλέον να καταθέσει τη δεσμευτική προσφορά. Βασικός αντίπαλος της Ρωσικής εταιρείας για τη ΔΕΠΑ είναι η Μ&Μ GasCo (των Ομίλων Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίου).

Υπενθυμίζεται πως η αρχική τιμή για τη ΔΕΠΑ ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και η προσφορά της Gazprom αναμένεται να μην απέχει πολύ από αυτήν. Η ρωσική εταιρεία μεταξύ άλλων έχει ζητήσει αναβολή της εγγύησης που θα πρέπει να καταβληθεί, ύψους 20% της προσφοράς, μέχρι τα ευρωπαϊκά όργανα να εγκρίνουν την εξαγορά.

Σε περίπτωση που η εξαγορά δεν εγκριθεί από την Κομισιόν – η ΕΕ σύμφωνα με αναλυτές ενδέχεται να βάλει φραγμούς καθώς επιχειρείται η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία – τότε η Gazprom, όπως σημειώνεται στο Βήμα της Κυριακής, έχει την εναλλακτική λύση της Sintez, η οποία είχε καταθέσει προσφορά ύψους 1,8 δισ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ μαζί.

Η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τον όμιλο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ έληγε στις 29 Μαΐου, ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 7 Ιουνίου. Όπως σημειώνεται το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ενέκρινε την Παρασκευή το τελικό κείμενο της συμφωνίας, αλλά επειδή μεταξύ της έγκρισης αυτής και την υποβολής των δεσμευτικών προσφορών πρέπει να μεσολαβούν 15 ημέρες, δόθηκε παράταση στην προθεσμία.


πηγη tvxs.gr

Read more...

Συνταγματικό και νόμιμο το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων...



Το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων είναι σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές, τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αυτό αποφάνθηκε το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με...


σειρά αποφάσεων του (1973-1976/2013) και απέρριψε τις αιτήσεις (προσφυγές) των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λιβαδειάς και Κορινθίας.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η εισαγωγή από το άρθρο 15 του Ν. 4052/2012 (όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 55 του Ν. 4075/2012) του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων δεν επιβάλλεται περιορισμός στην επαγγελματική ελευθερία των φαρμακοποιών, αλλά αντίθετα παρέχεται μεγαλύτερη ελευθερία κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Εξάλλου, υπογραμμίζουν οι δικαστές, το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων - τα οποία «μολονότι αποτελούν επιχειρήσεις, εν τούτοις παρέχουν υπηρεσίες που συνδέονται άμεσα με την προστασία της δημόσιας υγείας» - θεσπίζεται «γενικώς κατά τρόπο αντικειμενικό, αποβλέπει δε στην εξυπηρέτηση σκοπού Δημοσίου συμφέροντος». Δημοσίου συμφέροντος, το οποίο συνίσταται στην εναρμονισμένη με «την εξαγγελλόμενη στο άρθρο 21 του Συντάγματος μέριμνα του Κράτους για την υγεία των πολιτών και την ευχερέστερη πρόσβαση του πληθυσμού στα φαρμακεία προκειμένου να εφοδιάζεται κατά τρόπο ασφαλή με τα αναγκαία φάρμακα (δηλαδή με προϊόντα που εξυπηρετούν αγαθό υψίστης σημασίας όπως είναι η υγεία)».

Το επίμαχο ωράριο, αναφέρουν οι δικαστικές αποφάσεις, είναι «προαιρετικό κατ' ουδένα τρόπο θίγει είτε το υφιστάμενο νόμιμο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, είτε το σύστημα των εφημεριών, ήτοι τις υποχρεωτικές διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις των φαρμακείων».

Αντίθετα μάλιστα, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας κατά τη διάρκεια του ωραρίου των εφημεριών, αριθμού φαρμακείων μεγαλύτερο από τον υποχρεωτικό καθοριζόμενο».

Ούτε όμως το διευρυμένο ωράριο αντίκειται στα άρθρα 4 και 25 του Συντάγματος (ισότητα και αρχή αναλογικότητας), τονίζεται στις αποφάσεις του ΣτΕ, όπως υποστήριζαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι. Με άλλα λόγια οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τον ισχυρισμό των φαρμακοποιών ότι με τη θέσπιση του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων διαφοροποιούνται τα καταστήματα που διαθέτουν όμοιες κατηγορίες αγαθών και ευνοούνται τα φαρμακεία εκείνα που λειτουργούν με μεγάλο αριθμό φαρμακοποιών, κατά παράβαση των διατάξεων που διέπουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων δεν είναι αντίθετο στα άρθρα 101 και 103 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν θεσπίζεται περιορισμός στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των φαρμακοποιών που θα επιλέξουν να μην ενταχθούν στο διευρυμένο ωράριο.

Ακόμη, οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό των Συλλόγων ότι παραβιάζεται η επίμαχη Συνθήκη, αφού τα φαρμακεία τα οποία θα ενταχθούν στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας θα αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, με συνέπεια να νοθεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός.

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το διευρυμένο ωράριο δεν προσκρούει στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2003/88/ΕΚ που αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας...

kerdos.gr

Read more...

Στα Τρίκαλα, στα δυο στενά, την είχαν στημένη οι Χρυσαυγίτες στον Τρίπρα...



Επίθεση με ακατονόμαστες φράσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα από μέλη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλο (ΒΙΝΤΕΟ)...

Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr όταν μέλη της Χρυσής Αυγής, πραγματοποίησαν πορεία στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, δέχθηκαν αντεγκλήσεις από περαστικό και …απάντησαν με υβριστικό σύνθημα κατά του Αλέξη Τσίπρα στο 1:10...

Οι Αστυνομικοί μπήκαν στην μέση και το επεισόδιο έληξε πριν πάρει διαστάσεις…

Read more...

Για την μείωση του διοικητικού κόστους Μέσω Διαδικτύου και ΚΕΠ οι βεβαιώσεις συντάξεων για ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μέσω Διαδικτύου θα μπορούν να πάρουν τις βεβαιώσεις των συντάξεών τους για τα ποσά που καταβλήθηκαν το έτος 2012, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ .
Οι συνταξιούχοι μπορούν να λάβουν τις βεβαιώσεις για φορολογική χρήση, από τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που είναι ενεργές στους ιστότοπους τουΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ.
Η χορήγηση βεβαιώσεων μέσω διαδικτύου εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος.
Παράλληλα, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, σε συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία, οι συνταξιούχοι των τριών παραπάνω ταμείων που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, ενώ επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι λάμβαναν τις βεβαιώσεις των συντάξεων τους μέσω της παραδοσιακής οδού, δηλαδή της ταχυδρομικής αλληλογραφίας από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης που ανήκαν.
Φέτος είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται η διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων συντάξεων για φορολογική χρήση, καθώς από το 2014 το σύνολο των δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Συντάξεων «Ήλιος» θα αποστέλλεται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και τα ποσά των συντάξεων που έχουν καταβληθεί, θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων.
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι με την αλλαγή αυτή θα κλείσει οριστικά μια μεγάλη πηγή διαρροής εσόδων, από φοροδιαφυγή λόγω ανακριβών ή μη δηλωθεισών συντάξεων η οποία υπολογίζεται στα 85 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Ακρίβεια με αρνητικό τιμάριθμο Ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα Γερμανίας


Οι αποκλίσεις των τιμών σε σύγκριση ακόμα και με πλουσιότερες χώρες είναι μεγάλες, ειδικά στο χώρο των τροφίμων
Οι αποκλίσεις των τιμών σε σύγκριση ακόμα και με πλουσιότερες χώρες είναι μεγάλες, ειδικά στο χώρο των τροφίμων   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Το ίδιο περίπου ακριβό με χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Αυστρία, είναι στην Ελλάδα το βασικό καλάθι προϊόντων, παρά τις τεσράστιες διαφορές των εισοδημάτων, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία επιβεβαιώνουν το παράδοξο φαινόμενο να υποχωρεί ο πληθωρισμός, αλλά οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά να παραμένουν στο... ύψος τους.

Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός «βούλιαξε» στο -0,6%, χαμηλότερο επίπεδο από το 1968.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά τις μεγάλες μειώσεις σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, οι τιμές των τροφίμων δεν ακολουθούν τη γενική πτωτική τάση ή στην καλύτερη περίπτωση η μείωση είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλους κλάδους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζεται ελάχιστα φθηνότερη σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ υψηλότερο.

Το βασικό «καλάθι» αγαθών στην Ελλάδα κοστίζει 100 ευρώ, στη Γερμανία, όπου το μέσο εισόδημα είναι υπερδιπλάσιο, το αντίστοιχο κόστος είναι μόλις 110 ευρώ, στη Βρετανία 111 ευρώ, στην Αυστρία 114 και στο Λουξεμβούργο 132 ευρώ.

Το ίδιο «καλάθι» προϊόντων κοστίζει 76 ευρώ στην Τουρκία, 92 ευρώ στην Σλοβενία και 93 στην Πορτογαλία.

Η «επιμονή» των τιμών σε υψηλά επίπεδα αποδίδεται στις καθυστερήσεις στην απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και γενικότερα στα προβλήματα που παρατηρούνται στον ανταγωνισμό.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τεστ συνοχής για τους τρεις Στο Μαξίμου τη Δευτέρα ο «γόρδιος δεσμός» του αντιρατσιστικού


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Tις διαφωνίες για το αντιρατσιστικο νομοσχέδιο θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν το απόγευμα της  Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, στη διάρκεια σύσκεψης (6.00 μ.μ.) στο Μέγαρο Μαξίμου. Λίγες ώρες νωρίτερα (2.30 μ.μ.), ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχει καταστεί συμβολικό θέμα που αγγίζει εσωτερικές χορδές και στα τρία κόμματα και αναδεικνύει την ιδεολογική τους ανομοιογένεια. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να λειάνει τις αντιθέσεις, καθώς, όπως έχει πει σε συνομιλητές του, δεν επιθυμεί να διαταραχθεί η συνοχή της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος φέρεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει το αίτημα για κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή προκειμένου να θέσει εκ νέου θέμα «συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης και των προσώπων», καθώς επίσης και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για ποιο λόγο έχει «παγώσει» ένα σχέδιο νόμου που έχει αποφασιστεί σε προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, καθώς και να στηρίζει τις επιλογές του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή την επικείμενη σύσκεψη των τριών αρχηγών, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε:

«Μετά την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για τον ενταφιασμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, με προφανή σκοπό να μην διαταραχθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη νεοναζιστική Χ.Α., οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να αποδείξουν αν εννοούν όσα λέγουν τον τελευταίο καιρό για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας. Ταυτόχρονα όμως, στην αυριανή σύσκεψη θα αποτυπωθεί και ο βαθμός δορυφοριοποίησης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προς την Ν.Δ.
»Την ίδια στιγμή η κυβερνητική επίθεση αισιοδοξίας συγκρούεται με την ίδια την πραγματικότητα και παρά τον επικοινωνιακό πόλεμο με πολλαπλά μέσα και τρόπους, η κοινωνική απόγνωση που διακατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, δεν αμβλύνεται ούτε παρακάμπτεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανταποκρινόμενος στο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για την ανατροπή του μνημονίου αλλά και να καταθέτει πειστικές εναλλακτικές προτάσεις εξόδου από την κρίση που θα αποκαθιστούν τις αδικίες και θα βάζουν τα θεμέλια μιας νέας πορείας για τον τόπο.»

Newsroom ΔΟΛ

Read more...