Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

11-2-2011 Αποσπάσματα από την συζήτηση στην εκπομπή "ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ" της ΕΤ3

11-2-2011 Αποσπάσματα από την συζήτηση στην εκπομπή "ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ" της ΕΤ3 from Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ on Vimeo.


Read more...

Τα 50 δισ. φέρνουν εκλογές τον Μάρτιο!

Σε πρόωρες εκλογές, οδηγεί τον Γ.Παπανδρέου η εντολή του ΔΝΤ για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας!

Μία δραματική νύχτα πέρασε το επιτελείο της κυβέρνησης, αφού η πλειοψηφία των υπουργών δεν είχε ιδέα για τις ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησε η τρόικα!

Η εντολή για εκποίηση δημόσιας περιουσίας και είσπραξη των 50 δις "εδώ και τώρα!", αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς μόνο ο πρωθυπουργός και κ.Παπακωνσταντίνου γνώριζαν τις προθέσεις του ΔΝΤ.

Ακολούθησε μία δραματική συνάντηση που ξεκίνησε στις 9 το βραδυ και διήρκησε 3 ολοκληρες ώρες, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η καθυστερημένη ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ.Πεταλωτής. "Εντολές δεχόμαστε μόνο από τον ελληνικό λαό", ήταν το βασικό μήνυμα του Γ.Παπανδρεόυ προς την τρόικα αφού συσωμη η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι πολίτες δεν πρόκειται να ανεχτούν τέτοιες εξαγγελίες!

Με τον φόβο της κοινωνικής αναταραχής, η κυβέρνηση εξετάζει πλέον πολύ σοβαρα το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες τον Μάρτιο- κάτι που όπως αποκλειστικά μετέδωσε ο πολιτικός συντάκτης κ।Σκουρής ,μέσα από το Real Fm- μοιάζει πλέον μονόδρομος για τον Γιώργο Παπανδρεόυ!

newsbomb.gr
Read more...

“Σσσστ! Η κυβέρνηση κοιμάται!”


Όταν η Τρόικα κάνει μαγκιές, η κυβέρνηση κοιμάται! Με ώρα ΗΠΑ και καθυστέρηση 12 ωρών (!) αντέδρασε ο Γ. Παπανδρέου και το επιτελείο του στον τσαμπουκά της Τρόικας. Έτσι, σχεδόν τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο κυβερνητικός εκπροσώπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, έδωσε σκληρή απάντηση στα όσα είχαν ανακοινώσει οι άνδρες του ΔΝΤ το μεσημέρι της Παρασκευής.

Με μια ιδιαίτερα αυστηρή ανακοίνωση ο κ. Πεταλωτής επιτέθηκε κατά των εκπροσώπων των δανειστών μας με άγριο ύφος. «Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανένα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας. Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό».

Η δήλωση αυτή για πολλούς αποτελεί προμήνυμα εκλογών. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση επιτίθεται με τόσο βαριά λόγια εναντίον της Τρόικας.

Όλα τα κόμματα από καιρό βρίσκονται σε προεκλογική προετοιμασία, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι προβλέψεις για προσφυγή στις κάλπες μέχρι τις αρχές Απριλίου έχουν πάρει φωτιά.

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε συνδυασμό με την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συναινέσουν σε νέα συμφωνία με τους δανειστές φαίνεται να ανοίγει τους δρόμους για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες।

newsbomb.gr
Read more...

Προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές προκήρυξε η Παλαιστινιακή Αρχή

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχτούν οι προεδρικές και οι κοινοβουλευτικές εκλογές.

Την ανακοίνωση έκανε συνεργάτης του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος δεν έδωσε ημερομηνία διεξαγωγής.

Επιπλέον την παραίτηση του ανακοίνωσε ο Σαέμπ Ερεκάτ, βασικός διαπραγματευτής των Παλαιστινίων με το Ισραήλ στις ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες έχουν διακοπεί από το περασμένο φθινόπωρο.

Την πρόταση ήδη απέρριψε η Χαμάς, αναφέροντας σε ανακοίνωση ότι δεν θα συμμετάσχει στην αναμέτρηση και δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

Οι εκλογές θα έπρεπε να είχαν διεξαχτεί μέσα στο 2010 αλλά αναβλήθηκαν λόγω της διαμάχης ανάμεσα στην Φατάχ και την Χαμάς.

Η προηγούμενη αναμέτρηση, το 2006, όπου επικράτησε η Χαμάς, χωρίς αυτό να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα οδήγησε σε διάσπαση στο εσωτερικό της Αρχής με την Φατάχ να ελέγχει πλέον τα εδάφη στη Δυτική Όχθη και την Χαμάς να ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας।
tanea.gr
Read more...

Εφοπλιστής - αίνιγμα και άλλοι δύο στην υπόθεση με τις μίζες υποβρυχίων


Εφοπλιστής - αίνιγμα και δύο ακό­μη πρόσωπα βρίσκονται από τον Νοέμβριο στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και των δικαστικών αρχών που διερευνούν την πορεία του μαύρου χρή­ματος στη δουλειά με τα γερμανικά υποβρύχια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα αυτά αναμένεται να κλη­θούν για κατάθεση από τον εισαγγελέα αλλά και την αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής για... διευκρινίσεις.
Τα τρία αυτά πρόσωπα θεωρούνται σημαντικά στις έρευνες για την αγορά των υποβρυχίων και τις... συνεπαγόμε­νες μίζες, που φαίνεται ότι διακινήθη­καν μέσα από ένα πολυδαίδαλο δίκτυο.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ, που δημοσιεύ­εται στη σελίδα 17 είναι αποκαλυπτικό, αφού «φωτίζει» το πρόσωπο του Μιχά­λη Ματαντού. Του ανθρώπου από εται­ρεία του οποίου φέρεται ότι πέρασε με­γάλο μέρος του χρήματος που διακινήθηκε στην υπόθεση των υποβρυχίων. Ο εν λόγω εφοπλιστής είχε την εταιρεία στην οποία θεωρείται πως έφτανε το χρήμα για να διανεμηθεί.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Read more...

«Καζάνι έτοιμο να εκραγεί» το ΠΑΣΟΚ!


Σε κατάσταση πανικού, υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είχαν ολονύχτιες συζητήσεις μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις με τις απαιτήσεις της τρόικα.
Του Μανώλη Κυπραίου
«Αυτή τη φορά ξεπέρασαν τον Ρουβίκωνα». Με αυτή τη φράση αντέδρασε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην οικονομία, μετά τη γνωστοποίηση της τρόικα πως θα πουλήσει «φιλέτα» και οτιδήποτε άλλο πουλιέται από την περιουσία του ελληνικού δημοσίου τα επόμενα 3 χρόνια για να εξασφαλιστεί το πλεονάζων ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πηγές, πολλά πρωτοκλασάτα μέλη του κυβερνώντος κόμματος-μεταξύ αυτών και εν ενεργεία υπουργοί-είναι έτοιμοι να προβούν σε έντονη κριτική της κυβερνητικής πολιτικής, απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση σε περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου δεχθεί τα αιτήματα της τρόικα, τα οποία οι ίδιοι χαρακτήρισαν «δεύτερη κατοχή της Ελλάδας».
Για το λόγο αυτό, όλη τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, τα τηλέφωνα μεταξύ των εν λόγω στελεχών και υπουργών «άναψαν» κυριολεκτικά ώστε να εκτιμηθεί αφενός η κατάσταση και αφετέρου να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών, δήλωσαν εξαπατημένοι από τους συναδέλφους τους του οικονομικού επιτελείου, οι οποίοι μέχρι τη στιγμή των ανακοινώσεων της τρόικα τόνιζαν πως «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», ενώ συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.!
Είναι πάντως εξαιρετικά ενδιαφέρον να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια των ολονύχτιων συζητήσεων, εξετάστηκε και το σενάριο η ανακοίνωση αυτή της τρόικα να έχει γίνει σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, έτσι ώστε να υπάρξει «ηρωϊκή έξοδος» και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με πρόσχημα τη μη αποδοχή των νέων όρων της τρόικα. Επίσης τέθηκε στο «τραπέζι» και το ενδεχόμενο να υπάρχει «συνενόηση» με την Τρόικα να δημιουργεί «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης» με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεωκοπίας με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές αντιδράσεις, έστω και αν σε αυτή την «κυβέρνηση» δεν συμμετάσχει η αριστερά.
Ακόμα όμως και να υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, οι συζητητές χαρακτήρισαν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται «ερασιτεχνικό» και δεν είχαν να πουν καμία «καλή κουβέντα» και για το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού, με χαρακτηριστική την έκφραση ενός υπουργού: «τα λόγια του Πεταλωτή τα μάθαμε εμείς και οι… νυχτερίδες».
Και σίγουρα, όταν η κυβέρνηση αντιδρά δια στόματος του κυβερνητικού της εκπροσώπου στις δύο το πρωί, ξημερώματα Σαββάτου, για να «κατακεραυνώσει» τις απαιτήσεις της τρόικα, σίγουρα εκτός από ερωτηματικά προκαλεί και θυμηδία.
Παράλληλα, οι συνομιλητές εκτίμησαν πως οι πολίτες πλέον δεν θα δείξουν άλλη ανοχή απέναντι στις νέες αυτές απαιτήσεις της τρόικα και πως θα υπάρξει συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μαζική και άμεση αντίδραση το επόμενο χρονικό διάστημα και όπως είπε ένας εκ των συμμετεχόντων στις πολύωρες συζητήσεις: «ίσως δούμε να γίνεται και εδώ της Αιγύπτου»…
Όπως και να ‘χει το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει πως «κόβεται στα δύο», ενώ αρκετοί από τους βουλευτές δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν το δρόμο της τρόικα θεωρώντας πως πλέον η κατάσταση έχει παρεκτραπεί. Φυσικά, ίσως και ο μεγαλύτερος φόβος τους να είναι μια εκλογική πανωλεθρία που θα τους οδηγήσει εκτός κοινοβουλίου, αλλά αυτό όπως και οι ίδιοι έχουν πλέον κατανοήσει, είναι το λιγότερο που απασχολεί τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ο οποίος βλέπει τη χώρα του να ξεπουλιέται «έναντι πινακίου φακής», μέσα σε ένα πέπλο σιωπής και κοινωνικού αποπροσανατολισμού.
kafeneio-gr

Read more...

Παιχνίδι σε βάρος των δήμων για τους μπλε κάδους

Δυσφορία Γ. Ραγκούση για τους χειρισμούς της Τ. Μπιρμπίλη


http://img.protothema.gr/48D3EFE18EAA667881D2FD55210A95FA.jpg
Σε μείζον εσωκυβερνητικό θέμα τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση με την ανακύκλωση, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος επιτρέπει σε ιδιωτική εταιρία να παίζει παιχνίδια σε βάρος των δήμων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από το υπουργείο εσωτερικών.

Η υπόθεση έχει λάβει σκανδαλώδη τροπή, καθώς η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που διαχειρίζεται τους γνωστούς μπλε κάδους προσπαθεί να εξασφαλίσει ρύθμιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να μην καταβάλλει στους δήμους της χώρας ποσό 9,4 εκατομμυρίων ευρώ, που τους οφείλει για το 2010, αλλά και το 2011.

Παρότι είνα9ι συμβατική της υποχρέωση και ήδη θα έπρεπε να έχει καταβάλει τουλάχιστον το μισό από αυτό το ποσό (4,7 εκατ. ευρώ), η ΕΕΑΑ ζητά από το υπουργείο να καλύψει αυτή την υποχρέωση, όχι με την καταβολή χρημάτων, αλλά με την παροχή άλλων υπηρεσιών και εξοπλισμού, όπως την τοποθέτηση μπλε κάδων και τη διάθεση οχημάτων, που όμως είναι έτσι κι αλλιώς συμβατική της υποχρέωση.

Το άκρως περίεργο για τη στάση του υπουργείου ΠΕΚΑ αρχίζει όμως εδώ: Το αίτημα της ΕΕΑΑ θα το κρίνει ο εποπτευόμενος από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών & Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ). όμως στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΕΔΣΑΠ είναι μέλος και μάλιστα ως εκπρόσωπος του υπουργείου ο κ. Γιάννης Ραζής, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και ο γενικός διευθυντής της ΕΕΑΑ! Δηλαδή ο κ. Ραζής θα κρίνει ως μέλος της διοίκησης του αρμόδιου και υποτίθεται ανεξάρτητου κρατικού οργανισμού το αίτημα της ιδιωτικής εταιρίας του!

Ακόμη πιο περίεργη γίνεται η υπόθεση και εξαιτίας του γεγονότος ότι, ενώ ο κ. Ραζής, έχει υποβάλλει παραίτηση στην υπουργό Περιβάλλοντος από τον Νοέμβριο, υπό το βάρος της κατακραυγής για την διπλή ιδιότητά του, η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη δεν την έχει κάνει ακόμη αποδεκτή.

Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΟΕΔΣΑΠ, όπου θα εξεταστεί το αίτημα της ΕΕΑΑ θα γίνει την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι πρόεδρος στον ΕΟΕΔΣΑΠ και εισηγήτρια για το αίτημα της ΕΕΑΑ είναι η Κάτια Λαζαρίδη, φίλη της Υπουργού ΠΕΚΑ, κας Τίνας Μπιρμπίλη και πρώην συνάδελφός της στην Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Αθηναίων. Η κα Λαζαρίδη, που επελέγη -εντελώς συμπτωματικά ίσως - μέσα από τις διαδικασίες του open gov, δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργεί μεροληπτικά και προνομιακά υπέρ της ΕΕΑΑ Α.Ε., ενισχύοντας έντονες φήμες που κυκλοφορούν, ότι ο ΕΟΕΔΣΑΠ τείνει να μετατραπεί σε “μαγαζί” της ΕΕΑΑ Α.Ε., μιας ιδιωτικής εταιρίας που ελέγχεται από τον Οργανισμό.

Το γεγονός πάντως ότι επιχειρείται να στερηθούν οι δήμοι ένα σημαντικό ποσό για τη βιωσιμότητά τους έχει φτάσει στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούσης, ο οποίος απαίτησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την κα Μπιρμπίλη την εφαρμογή του Νόμου 2939/2001, που προβλέπει ότι οι εταιρίες ανακύκλωσης καταβάλλουν στους ΟΤΑ συγκεκριμένα ποσά, ανάλογα με τα ανακυκλούμενα υλικά.

Read more...

50 δισ. υπάρχουν …με Μύκονο και Σαντορίνη!

Το παρασκήνιο γύρω από το απίστευτο νούμερο της Τρόικας


http://img.protothema.gr/2CC756CC4BB788F8DF32BF0436B2C63F.jpg

Σε κυνήγι φαντασμάτων οδηγείται η χώρα, στο οποίο τα ελληνικά πολιτικά κόμματα κατάφεραν να παρασύρουν ακόμα και τους «σοβαρούς» τεχνοκράτες των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)

Το παρασκήνιο που προηγήθηκε της αναγραφής στο Μνημόνιο για έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το 2015 (εκ των οποίων τα 15 δισ. στη διετία 2011-2012) είναι άκρως διδακτικό για τους λόγους που η χώρα μπαίνει σε νέες περιπέτειες.

Πολύπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μίλησαν στο protothema.gr σχολίαζαν πως "έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις ... δεν υπάρχουν, εκτός αν πουληθούν νησιά –και όχι οποιαδήποτε: η Μύκονος και η Σαντορίνη". Και ιδού γιατί:

-με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι αποτιμήσεις των συμμετοχών του δημοσίου σε εταιρίες ανέρχονται σε 9,7 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν πουλήσει όλες τις μετοχές που έχει το κράτος, ακόμα και σε χρεωμένες ή υπό εκκαθάριση εταιρίες, δεν πιάνει τα 10 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν πουλήσει όλες τράπεζες, ακόμα και αν εκχωρήσει το μάνατζμεντ των επιχειρήσεων σε ιδιώτες για να εισπράξει έως 50% υψηλότερη τιμή, δεν θα πιάσει ούτε 15 δισ. ευρώ.

- αν και επισήμως δεν έχει γίνει ακόμα καταγραφή της αξίας τους –λένε άλλες πηγές του υπουργείου Οικονομικών- τα σχεδόν 30.000 ακίνητα που έχει προς αξιοποίηση το δημόσιο, μέσω της ΚΕΔ και την ΕΤΑ, μετά βίας αξίζουν 35-40 δισ. ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς τα γραφειοκρατικά προβλήματα, το κόστος για απαλλοτριώσεις και τα διεκδικούμενα από ιδιώτες ακίνητα, το καθαρό όφελος από την πώλησή τους είναι μικρότερο.

Δεν βγαίνει με τίποτε…

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ακόμα και αν το ελληνικό κράτος πουλήσει (ή βρει έστω σε ποιους να πουλήσει) «ό,τι έχει και δεν έχει», τα 50 δισ. ευρώ «δεν βγαίνουν».

Τότε πώς μπήκαν στο Μνημόνιο τα 50 δισ. και πώς το δέχτηκε το υπουργείο Οικονομικών;

Οι πληροφορίες λένε πως η κυβέρνηση έχασε πλέον κάθε διαπραγματευτική ισχύ και υποτάχθηκε πλήρως στις ορέξεις των δανειστών της χώρας, για δύο λόγους:

* Πρώτον διότι με την αναβλητικότητα και τις παλινωδίες της, δεν μπόρεσε ενάμισι χρόνο τώρα να πουλήσει ούτε... πόμολο από κρατική επιχείρηση. Ήταν μαθηματικά βέβαιο πως αν όχι τώρα, στον επόμενο έλεγχο η Τρόικα θα επέβαλε να γίνουν αποκρατικοποιήσεις, αντί να ακούει μόνο λόγια.
* Δεύτερον –και πραγματικά εκπληκτικό- παγιδεύτηκε στα σενάρια περί ακίνητης περιουσίας 400 δισ. ευρώ, τα οποία εξέθρεψαν «μεταμνημονιακά» και τα δύο μεγάλα κόμματα. Ενώ δηλαδή ποτέ δεν αξιοποιήσανε την ακίνητη περιουσία του κράτους, τα κόμματα άρχισαν να διαλαλούν πως τα κρατικά ακίνητα ξεπερνούν την αξία του δημοσίου χρέους, "αναγκάζοντας" έτσι την Τρόικα να δεχτεί τους ισχυρισμούς και να απαιτήσει έργα!

Σύμφωνα με απόλυτα ελεγμένες πληροφορίες, στο μαραθώνιο παζάρι της Πέμπτης η Τρόικα επικαλέστηκε στους επιτελείς της κυβέρνησης το ... επιχείρημα Σαμαρά, ότι αν ήταν η ΝΔ κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει 50 δισ. ευρώ σε μόλις δύο χρόνια από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και μόνον, με σκοπό να μειώσει το χρέος και να βγει η χώρα γρηγορότερα από το Μνημόνιο.

Την πρόταση είχε παρουσιάσει η ΝΔ το περασμένο καλοκαίρι. Την ίδια εποχή και ο Πρωθυπουργός μιλούσε για ακίνητη περιουσία άνω των 300 δισ. ευρώ που ... θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. Εξαιρούσε μάλιστα τότε τα ελληνικά νησιά, θεωρώντας πως τα ποσά που υπολόγιζε αφορούν μόνο προς αξιοποίηση κρατικά ακίνητα.

Με αυτούς τους υπολογισμούς, έφτασε προ ημερών και ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών κ. Άσμουσεν να λέει δημοσίως πως «αφού οι έλληνες έχουν ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τα χρέη τους, δεν υπάρχει λόγος για να μην την αξιοποιήσουν για να εξοφλήσουν".

Στην πραγματικότητα όμως, πέρα από τα λόγια, ούτε καν καταγραφή των ακινήτων δεν έχει υπάρξει για να φανεί και τι είναι αξιοποιήσιμο. Αντιθέτως, προ ημερών στη Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έσπευσε να τονίσει ότι τα περί 300 δισ. "και βάλε" της ακίνητης περιουσίας, δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Ξέρουν κάτι;

Παρόλα αυτά, τα 50 δισ. μπήκαν στο Μνημόνιο, το Μνημόνιο καλύπτει πια και το 2015 και, άρα, αν τα έσοδα αυτά λείψουν, τότε θα πρέπει να αναπληρωθούν από άλλες πηγές. Εκτός αν οι ίδιοι οι τροϊκανοί που επέβαλαν την πρόβλεψη για έσοδα 50 δισ. έχουν πληροφορίες και γνωρίζουν "από πρώτο χέρι" ποιοι μπορεί να βρεθούν για να τα προσφέρουν στο ελληνικό κράτος, για να αποκτήσουν όσα εκείνο θα προσφέρει....

Read more...

Δεν θα επιβληθούν μέτρα αντίστοιχα του 2010, δηλώνει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Σε συνέντευξή του

Χρειάζονται κι άλλες παρεμβάσεις σε βαθιές τομές και όχι σε μέτρα αντίστοιχα με αυτά, που αναγκαστήκαμε να πάρουμε το 2010, είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου
Χρειάζονται κι άλλες παρεμβάσεις σε βαθιές τομές και όχι σε μέτρα αντίστοιχα με αυτά, που αναγκαστήκαμε να πάρουμε το 2010, είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιβληθούν μέτρα αντίστοιχα με εκείνα του 2010 δίνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Καλεί, δε, τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στο τριετές κυλιόμενο δημοσιονομικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσει μοναδική ευκαιρία, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για το πολιτικό σύστημα συνολικά, να αποδείξουν ότι «μπορούμε να μπούμε σε μία νέα εποχή πολιτικού ήθους και πολιτικής πρακτικής».

«Από τη στιγμή, που το έλλειμμά μας συνεχίζει να υπάρχει, η οικονομία μας βρίσκεται σε ύφεση, το χρέος μας αυξάνεται και εξαρτιόμαστε από τον δανεισμό, δεν μπορούμε να σταματήσουμε την προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται κι άλλες παρεμβάσεις [...] σε βαθιές τομές και όχι σε μέτρα αντίστοιχα με αυτά, που αναγκαστήκαμε να πάρουμε το 2010», τονίζει ο υπουργός σε συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή».

Προσθέτει ότι «ένας πιο αποτελεσματικός και ευέλικτος ευρωπαϊκός μηχανισμός, καλύτεροι όροι δανεισμού, η δυνατότητα επαναγοράς μέρους του χρέους μας, όλα αυτά είναι ιδέες και προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι».

Σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα, ο κ.Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι «το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να επέμβει στη διαμόρφωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα-οι οποίοι εξάλλου είναι συνολικά χαμηλοί».

Χαρακτηρίζει «κοντόφθαλμες, αυτοκαταστροφικές και βαθύτατα αντικοινωνικές» τις λογικές του «δεν πληρώνω». «Άλλο μία συνειδητοποιημένη κοινωνία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τα προβλήματά της και άλλο μία "δυσαρεστημένη κοινωνία", που βρίσκεται στα όρια της έκρηξης. Αυτό το δεύτερο εγώ δεν το βλέπω, όσο κι αν προσπαθούν μερικοί να χρησιμοποιήσουν τη δυσαρέσκεια για δικούς τους σκοπούς», λέει.

Σε ερώτηση περί «κλεισίματος χωρίς αποτέλεσμα» της υπόθεσης του Βατοπεδίου και της Siemens, ο κ.Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι «η απομάκρυνση από την έννοια της ευνομούμενης πολιτείας δεν είναι μόνο αποτέλεσμα μίας εξεταστικής, που δεν κατέληξε σε συμπεράσματα, ή του επώνυμου φοροφυγά, που εξακολουθεί να μένει ατιμώρητος, αλλά η συσσώρευση βιωμάτων που δημιούργησαν μία αντίληψη σε όλη την κοινωνία, στον δημόσιο βίο και στο πολιτικό σύστημα».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κλεισίματος ΔΕΚΟ και νοσοκομείων και σ΄εκείνο της απόλυσης εργαζομένων, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Έχουμε πει σε κάθε τόνο ότι πρέπει να κυριαρχήσει η λογική, τόσο στο μέγεθος όσο και στο αντικείμενο και στο κόστος λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Κανένας πολίτης δεν θέλει να πληρώνει για πεθαμένους οργανισμούς χωρίς αντικείμενο ή για επιχειρήσεις, που η συντήρησή τους κοστίζει πολλαπλάσια από το όφελος για τους πολίτες. Όμως, επίσης, έχουμε πει ότι δεν καταργούμε δημόσια αγαθά [...]».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

O ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ...




Read more...

Η πάλη των μετατάξεων

Συν και πλην καταμετρούν μέσα στο χάος των δημόσιων υπηρεσιών με τις δολιχοδρομίες των ρυθμίσεων και των διατάξεων όσοι χρειάστηκε να αλλάξουν δουλειά επειδή πήραν μετάταξη.

Δεν είναι μόνο η καινούργια θέση που αρκετές φορές δεν έχει καμία σχέση με την εξειδίκευση που είχε ο εργαζόμενος στην προηγούμενη (μηχανοδηγοί ΟΣΕ, πιλότοι Ολυμπιακής), είναι τα πάνω-κάτω στις αποδοχές και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς και την περίθαλψη. Κι ενώ για το τελευταίο (ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό) υπάρχει νόμος που «προστατεύει» τους εργαζομένους, οι αποδοχές ορισμένων πήραν την κατηφόρα με τη μετάταξη, ιδιαίτερα μετά τη ρύθμιση Σαχινίδη, χωρίς όμως να λείπουν κι εκείνοι που ευνοήθηκαν.

Αυτοί που κέρδισαν

Σε καλύτερη μισθολογικά θέση βρέθηκαν όσοι από τις νομαρχίες που καταργήθηκαν ως βαθμίδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετακινήθηκαν στους δήμους. Κι αυτό γιατί οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν καταφέρει να λαμβάνουν επίδομα εξόδων κίνησης που κυμαίνεται μέχρι και 295 ευρώ το μήνα. Επίσης λαμβάνουν επίδομα ειδικής απασχόλησης, που κατέχει τη θέση του ανθυγιεινού επιδόματος και κυμαίνεται από 90 έως και 170 ευρώ το μήνα. Με βάση αυτά τα δύο επιδόματα που τα έπαιρναν οι δημοτικοί, αλλά όχι οι νομαρχιακοί υπάλληλοι, όσοι μετατάχθηκαν λόγω «Καλλικράτη» είδαν τις αποδοχές τους τον Ιανουάριο να είναι αυξημένες.

Αυτοί που έχασαν

Δυστυχώς, δεν συνέβη το ίδιο με τους υπαλλήλους της Ολυμπιακής, του ΟΣΕ και της ΕΘΕΛ. Ολοι αυτοί οι υπάλληλοι είχαν το επίδομα της προσωπικής διαφοράς, που ιδιαίτερα για τους υπαλλήλους της Ολυμπιακής έφτανε μέχρι και τα 300 ευρώ. Αυτό το επίδομα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη καταργήθηκε ειδικά για εκείνους που μετατάσσονται.

Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική απόφαση που εκδόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, φέρει την υπογραφή του κ. Σαχινίδη, έχει ημερομηνία 24-1-2011 (αριθμ.πρωτ. 2/8338/0022) και ορίζει ότι όσοι υπάλληλοι μετατάσσονται από 1-1-2011 λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών που περιλαμβάνει η θέση στην οποία μετατάσσονται χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον αποδοχές που έπαιρναν στην προηγούμενη θέση τους. «Θύματα» της διάταξης είναι και όσοι μετατάχθηκαν μέσα στο 2010, δηλαδή από 1-1-2010 έως 31-12-2010 και είχαν διατηρήσει μέσα στο χρόνο που πέρασε το επίδομα της προσωπικής διαφοράς. Από 1-1-2011 καταργείται και γι' αυτούς το συγκεκριμένο επίδομα, καθώς η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ. Η προσωπική διαφορά διατηρείται μόνον για εκείνους που μετατάχθηκαν πριν από την 1η-1-2010, οι οποίοι είναι οι μόνοι που γλιτώνουν τη μείωση στο μισθό τους. Βέβαια, το συγκεκριμένο επίδομα δίνεται ψαλιδισμένο κατά 12% (από 1-1-2010) και 8% (από 1-6-2010) σε όσους συνεχίζουν να το παίρνουν λόγω Μνημονίου και περικοπών των μισθών στο Δημόσιο (Νόμοι 3833 και 3845 αντίστοιχα).

Ασφάλιση κατ' επιλογή

Σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη, τα πράγματα είναι καλύτερα για όσους μετατάσσονται, μιας και τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν το ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο επιθυμούν τελικά να ανήκουν. Η προθεσμία για να κατασταλάξουν στην προτίμησή τους είναι τρεις μήνες.

Τα παραπάνω ορίζονται στο νόμο 3513 του 2006 που έχει δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» (αριθμός Φύλλου 265 - ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου 2006).

Τι πρέπει να ξέρουν

Αναλυτικότερα, αυτό που πρέπει να ξέρουν όσοι είναι υπό μετάταξη ή έχουν ήδη μεταταχθεί είναι ότι:

* Αν η μετάταξη δεν οδηγεί τον εργαζόμενο σε άλλον ασφαλιστικό φορέα και η νέα υπηρεσία διέπεται από το ίδιο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς, δεν υπάρχει θέμα.

* Αν ο μετατασσόμενος πηγαίνει σε θέσεις φορέων ή υπηρεσιών με διαφορετικό καθεστώς από εκείνο στο οποίο υπαγόταν μέχρι τη μετάταξή του, μπορεί να διατηρήσει το ασφαλιστικό καθεστώς της θέσης από την οποία προέρχεται και η θητεία του στην επόμενη νέα θέση και υπηρεσία θεωρείται ότι διανύεται με βάση το προηγούμενο καθεστώς.

* Ο μετατασσόμενος έχει όμως τη δυνατότητα αν το επιθυμεί να αλλάξει ασφαλιστικό καθεστώς και να υπαχθεί αυτοδίκαια στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς της νέας θέσης του όσον αφορά την κύρια και την επικουρική του ασφάλιση, αλλά και την πρόνοια και την υγειονομική του περίθαλψη.

* Την απόφασή του ο υπάλληλος, τόσο για την υπαγωγή στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς όσο και για την παραμονή στο παλαιό, τη δηλώνει στην υπηρεσία του φορέα όπου μετατάσσεται. Η δήλωση αυτή δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, καθώς θεωρείται «ανέκκλητη».

* Η προθεσμία για την υποβολή της συγκεκριμένης δήλωσης είναι τρεις μήνες και αρχίζει να μετράει από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής πράξης μετάταξης του εργαζομένου.

Δικαιώματα

Σχετικά με τα δικαιώματα των υπό μετάταξη υπαλλήλων, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμος Μπαλασόπουλος δήλωσε στην «Ε»: «Η τροπολογία του υφυπουργού Οικονομικών έχει φέρει σοβαρά προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των εργαζομένων που μετατάχθηκαν με τρομερές μειώσεις στις αποδοχές τους। Ευτυχώς, νόμος που ισχύει από το 2006 δίνει τη δυνατότητα στους μετατασσομένους να επιλέξουν τον ασφαλιστικό τους φορέα». *

enet.gr
Read more...

Τελευταίο αντίο για τον Μιλτιάδη Εβερτ

Το τελευταίο αντίο στον Μιλτιάδη Έβερτ είπε σήμερα ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Η κηδεία του πρώην προέδρου της ΝΔ έγινε το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο, δημοσία δαπάνη.

enet.grΣτην τελετή παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και η σχεδόν σύσσωμη κεντροδεξιά παράταξη, την οποία υπηρέτησε με πάθος ο εκλιπών. Εκτός από τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ήταν εκεί η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Γεώργιος Σουφλιάς, δεκάδες νυν και πρώην βουλευτές, κομματικά στελέχη της ΝΔ, αλλά και πολλοί απλοί πολίτες.
Τους επικήδειους λόγους εκφώνησαν οι κύριοι Σαμαράς, Πετσάλνικος και Καμίνης.
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την πληθωρική προσωπικότητα του Μιλτιάδη Έβερτ και τόνισε ότι ήταν αγωνιστής, ασυμβίβαστος, πολιτικός που «δεν μάσαγε τα λόγια του», πάντα αφοσιωμένος στις αρχές του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο κ. Πετσάλνικος στάθηκε στη μακρά κοινοβουλευτική παρουσία του εκλιπόντος και επισήμανε ότι δεν περιορίστηκε στη διεκπεραίωση, όταν ανέλαβε κυβερνητικά πόστα, εξασφάλισε την ενότητα της ΝΔ και τον χαρακτήριζαν πάντα η συνέπεια, ο δυναμισμός, η εντιμότητα και το ήθος. Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ διεκδίκησε ρόλο καινοτόμο στην πολιτική ζωή του τόπου και συνέβαλε στην αλλαγή του επικοινωνιακού τοπίου με την ίδρυση του δημοτικού ραδιοφώνου 9,84.
Η οικογένεια του Μιλτιάδη Έβερτ είχε ζητήσει αντί στεφάνων να κατατίθενται χρήματα στους λογαριασμούς φιλανθρωπικών οργανώσεων।


Read more...

Μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου θα συνεχίσουν την πανελλαδική αποχή οι δικηγόροι

Αντιδρούν στο άνοιγμα του επαγγέλματος

Δίωρη συμβολική κατάληψη σε όλα τα δικαστήρια της χώρας θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης
Δίωρη συμβολική κατάληψη σε όλα τα δικαστήρια της χώρας θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής έως τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, που συνήλθε το Σάββατο στην Αθήνα με τη συμμετοχή 55 δικηγορικών συλλόγων.

Επιπλέον αποφασίστηκε την ερχόμενη Τετάρτη να πραγματοποιηθεί από τις 8 το πρωί δίωρη συμβολική κατάληψη σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, ενώ την Τρίτη η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Ακόμη, η ολομέλεια αποδοκίμασε την πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Πειραιά για την απόφασή τους να μη συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν.

Αντιστοίχως αποδοκίμασε τη στάση ορισμένων μελών της ΕΣΗΕΑ να μην καλύψουν δημοσιογραφικά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Παρασκευής στο Σύνταγμα και τη συμβολική κατάληψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, που έληξε σήμερα, Σάββατο.

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους. Το Σάββατο, 19 του μηνός, θα πραγματοποιηθεί νέα ολομέλεια στην Αθήνα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Διάβημα Παπανδρέου στους επικεφαλής της τρόικας για τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους

Θύελλα για το ύφος και το περιεχόμενο

Αντιδράσεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προκάλεσαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων
Αντιδράσεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προκάλεσαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Σε διάβημα προς τους επικεφαλής της τρόικας Ντομινίκ Στρος-Καν (ΔΝΤ), Ζοζέ Μπαρόζο (Κομισιόν) και Ζαν-Κλοντ Τρισέ (ΕΚΤ) προχώρησε η κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους στην Αθήνα, οι οποίες προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.

Ήδη, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Ντομινίκ Στρος-Καν και Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ εντός της ημέρας θα συνομιλήσει και με τον Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο Γάλλος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεων του πρωθυπουργού και το σεβασμό του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη τη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας.

«Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε σε αυστηρό τόνο.

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι αργά για δάκρυα».


Από την πλευρά του ΚΚΕ επισημαίνεται: «οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση».

«Επί της ουσίας συμφωνεί και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας. Αποτελεί στρατηγική τους επιλογή, για να ισχυροποιηθούν οι επιχειρηματική όμιλοι, η προώθηση μέτρων όπως: η με κάθε τρόπο κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και θεσμοθέτηση ατομικών, η δραστική μείωση των μισθών, η γενίκευση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποδομών.»

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, τόνισε ότι «ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων 'τροϊκανών'».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει από κανέναν σαφές ποια είναι τα επιτρεπτά όρια που μπορούν να κινηθούν εντός της Ελληνικής επικράτειας.

«Δεν είναι ανθύπατοι, αλλά υπάλληλοι της ΕΕ και ένα από τα 27 αφεντικά τους είναι η κυβέρνηση της Ελλάδος. Αυθαδιάζουν γιατί εμείς δεν έχουμε επιδείξει την πρέπουσα στιβαρότητα αλλά και σύμπνοια.»

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά με ποιανού το μέρος είναι και όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, όλα αυτά, περί κατοχής ξένων δυνάμεων, των κακών τροϊκανών και της κακιάς Μέρκελ είναι εύπεπτα παραμύθια.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για ιταμό ύφος και απαράδεκτο περιεχόμενο απαιτήσεων.

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους. Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ... ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΒΟΥΛΗ


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Τζάθας
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Οταν προχθές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος µίλησε για συντεχνίες της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης του πολυνοµοσχεδίου για τις αλλαγές στην Υγεία, εννοούσε βασικά έξι οµάδες βουλευτών που επαγγελµατικά υπερκαλύπτουν τα 2/3 της Βουλής. Τα...
πρωτεία κατέχουν οι δικηγόροι (66) και έπονται οι απόφοιτοι Πολυτεχνείου (44), οι ιατροί και φαρµακοποιοί και οι οικονοµολόγοι (από 39). Επειτα ισοψηφούν επίσης οι δηµοσιογράφοι µε τους εκπαιδευτικούς (από 26). Από τους υπολοίπους, επιχειρηµατίες δηλώνουν 15 βουλευτές, δηµόσιοι υπάλληλοι ή έχοντες κάποια σχέση µε τον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα 14, άλλοι 11 έχουν την ιδιότητα του πανεπιστηµιακού δασκάλου, 5 επιµένουν ότι είναι αγρότες όπως και άλλοι τόσοι αυτοχαρακτηρίζονται ιδιωτικοί υπάλληλοι, 3 είναι ηθοποιοί και από ένας κοινωνιολόγος, οικοδόµος, συγγραφέας, διπλωµάτης και ποδοσφαιριστής. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη δήλωση του πόθεν έσχες φέρει το επάγγελµα του κοινωνιολόγου, ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας Αντώνης Σαµαράς είναι οικονοµολόγος, η γραµµατέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εκπαιδευτικός, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δηµοσιογράφος και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πολιτικός µηχανικός.
Read more...

TO ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛ(Η)ΣΤΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ...



Read more...

Σφοδρές αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας

Έλλειψη νομιμοποίησης βλέπει η Αριστερά


Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ακολούθησαν το τέλος της συνέντευξης Τυπου της τρόικας
Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ακολούθησαν το τέλος της συνέντευξης Τυπου της τρόικας (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και κυρίως από την Αριστερά προκάλεσαν οι απαιτήσεις της τρόικας περί αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ενδυνάμωσης και γενίκευσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, γενικής επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών.

Για επιμήκυνση του μνημονίου της φτώχειας και της ανεργίας μιλά η Αριστερά, τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να ξεπουλήσει το δημόσιο πλούτο, ενώ την κατηγορεί ότι επί της ουσίας πρεσβεύει ό,τι και η τρόικα και χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις «για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου».

Η ΝΔ από την πλευρά της υπενθυμίζει ότι πρότεινε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας εδώ και ένα χρόνο.

Αρνητικά σχολιάστηκε από τα μέσα ενημέρωσης και το γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά από την τρόικα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Τέλος, προκλητική και «εκτός ορίων» θεωρήθηκε η αναφορά της τρόικας στις κινητοποιήσεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις, που απέδωσε σε «κοινωνικές ομάδες που χάνουν προνόμια» τα οποία είχαν -όπως πρόσθεσαν- εις βάρος της κοινωνίας. Η πλειοψηφία όμως των πολιτών καταλαβαίνει ότι πρόκειται περί αυτού και στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης, συμπλήρωσε η τρόικα.

Σχολιάζοντας την αναφορά αυτή το ΚΚΕ μιλά για βάναυση προσβολή του λαού και καλεί την κυβέρνηση να καταδικάσει τις δηλώσεις αυτές.

Όπως τονίζει το ΚΚΕ «με τις προκλητικές δηλώσεις τους για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα εργαζομένων και μικρομεσαίων οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας ξεπέρασαν κάθε όριο. Είναι γνωστό ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι χρήσιμοι στην κυβέρνηση, αλλά με αυτές τις παρεμβάσεις τους προσβάλλουν βάναυσα το λαό. Η κυβέρνηση οφείλει να διαχωρίσει τη θέση της και να τις καταδικάσει».

Σε ό,τι αφορά τώρα τις γενικότερες προτάσεις της τρόικας, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Όταν η Νέα Δημοκρατία υποστήριζε, από τον προηγούμενο Ιούλιο, ότι μπορεί η χώρα να αντλήσει 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και από ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση μιλούσε για ''μαγικές συνταγές''».

«Σήμερα, που η Τρόικα καταλήγει στο ίδιο ποσό, μετά από 7 επιπλέον μήνες απραξίας, τι έχει να μας πει η κυβέρνηση;».

Από την πλευρά του ΚΚΕ επισημαίνεται: «οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση».

«Επί της ουσίας συμφωνεί και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας. Αποτελεί στρατηγική τους επιλογή, για να ισχυροποιηθούν οι επιχειρηματική όμιλοι, η προώθηση μέτρων όπως: η με κάθε τρόπο κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και θεσμοθέτηση ατομικών, η δραστική μείωση των μισθών, η γενίκευση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποδομών.»

»Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να αντιμετωπίσουν το μνημόνιο διαρκείας της φτώχειας και της ανεργίας πρέπει να απεγκλωβιστούν οριστικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να ξεπεράσουν τις αυταπάτες και την μοιρολατρία» καταλήγει το ΚΚΕ.

Σχολιάζοντας τις απαιτήσεις της τρόικας για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σχολίασε «δυστυχώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι όλοι οι Έλληνες θα γίνουν κατά 33% φτωχότεροι εν σχέσει με το 2008».

Στην «έλλειψη νομιμοποίησης» της κυβέρνησης να «ξεπουλήσει» το δημόσιο πλούτο εστιάζει ο ΣΥΝ, ενώ υποστηρίζει ότι τα όσα προτείνει η τρόικα επί της ουσίας τα πρεσβεύει και η κυβέρνηση, η οποία μιλώντας για διαπραγματεύσεις απλώς προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του ΣΥΝ: «Την πολιτική της τρόικας την εμπνεύστηκε, την εκφράζει και την υλοποιεί η κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου».

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό να ξεπουλήσει και τον εναπομείναντα δημόσιο πλούτο στο κεφάλαιο. Ο νέος στόχος των 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας συνιστά έγκλημα ενάντια σε κάθε προοπτική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.»

»Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνιστά την πιο δεξιά, αυταρχική και ταξική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών. Όσο πιο γρήγορα ηττηθεί τόσο το καλύτερο. Ο δημόσιος πλούτος ανήκει στους εργαζόμενους που θα παλέψουν για την υπεράσπισή του» καταλήγει ο ΣΥΝ.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική δήλωσε: «η εξοικονόμηση 14 δισ., που με το επικαιροποιημένο μνημόνιο ως το 2015 η χώρα έχει αναλάβει, απαιτεί ξεκάθαρη κυβερνητική πρόταση για το ποιοι θα την υποστούν, αλλά και πολιτικό ορίζοντα που δεν θα σκιάζεται καθημερινά από την απειλή των έκτακτων εκλογών».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εντολή Γ. Παπανδρέου Κοινωνικό πακέτο για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες


Κοινωνικό πακέτο ως αντίβαρο στα μέτρα που πλήττουν τις αδύναμες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ετοιμάζει η κυβέρνηση έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη με εκπροσώπους τριών υπουργείων υπό την Γενική Γραμματέα στον Πρωθυπουργό κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη. Για πρώτη φορά επιχειρείται η ενοποίηση των δράσεων των υπουργείων ώστε να μην υπάρχουν αποσπασματικά μέτρα, αλλά συνδυασμένες δράσεις οι οποίες να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια σε όσους χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ο βουλευτής Επικρατείας και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κ. Ηλ. Μόσιαλος, ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ κ. Ηλ. Κικίλιας και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εργασίας. Ως πρώτο βήμα για τη δημιουργία του κοινωνικού πακέτου συζητήθηκε η πολιτική των επιδομάτων και η βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί σε οικογένειες χωρίς εισοδήματα, σε νέους με πανεπιστημιακά προσόντα που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και σε μακροχρόνια ανέργους.

Στην επόμενη συνεδρίαση, συμφωνήθηκε να κληθεί και το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να ερευνηθεί πως μπορεί να αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση। Στη συζήτηση για τις κοινωνικές δράσεις θα εμπλακούν σταδιακά σχεδόν όλα τα υπουργεία.

tovima.gr/

Read more...

Πατριωτισμός δεν είναι οι καταθέσεις στο εξωτερικό, δηλώνει η Λούκα Κατσέλη «Ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να ανησυχεί»

Ως ένα από τα εργαλεία για να στηριχθούν θέσεις εργασίας στις βιώσιμες επιχειρήσεις και να έρθει η ανάπτυξη περιέγραψε τις επιχειρησιακές συμβάσεις η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη.

Λίγες ώρες μετά την αξιολόγηση της τρόικας και την «προθεσμία» που έδωσε για την εφαρμογή τους, η κ.Κατσέλη, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» τόνισε: «Η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση δεν είναι τίποτα άλλο από τη δυνατότητα σε εργαζόμενους - εργοδότες, σε επίπεδο επιχείρησης, να καθίσουν να συζητήσουν για το πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστική μια επιχείρηση και πώς μπορεί ο καθένας να συμβάλλει από τη μεριά του».

Εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συμβάλλουν, αλλάζοντας ακόμα και κάποιους από τους όρους των εργασιακών σχέσεων, εφόσον κάτι τέτοιο το θεωρούν σκόπιμο και χρήσιμο για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Από την άλλη μεριά, όπως τόνισε, οι εργοδότες καλούνται να κάνουν όλα τα αναγκαία βήματα
και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, για εξοικονόμηση κόστους. «Είναι στιγμή της ευθύνης για τους κοινωνικούς εταίρους».

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι δεν έχει ποτέ τεθεί θέμα για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και συμπλήρωσε: «Ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να ανησυχεί, ούτε όμως και να εφησυχάζει, γιατί αυτή τη στιγμή καλείται να ανασυγκροτηθεί, να αναπτύξει πρωτοβουλίες, διότι το στοίχημα για τη χώρα μας είναι η ανάπτυξη. Το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας δεν θα κερδηθεί με τη μείωση, περαιτέρω, των μισθών ή των συντάξεων. Θα κερδηθεί μόνο αν από κοινού, κυβέρνηση, εργοδότες, εργαζόμενοι, πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να γίνουν επενδύσεις στον τόπο και να αυξηθεί η πίτα. Αν δεν αυξηθεί η πίτα, ό,τι και να κάνουμε, θα μοιράζουμε τη μιζέρια μας».

Τόνισε, επίσης, ότι ο πατριωτισμός σήμερα είναι ο πολλαπλασιασμός των επενδύσεων και απευθυνόμενη προς τους επιχειρηματίες πρόσθεσε: «Πατριωτισμός δεν είναι καταθέσεις στο εξωτερικό, αλλά επενδύσεις στον τόπο. Έχει δρομολογηθεί, εδώ και καιρό, η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης δανειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, διότι και αυτοί που θέλουν να κάνουν επενδύσεις, αποθαρρύνονται όταν πρέπει να περιμένουν πολλούς μήνες, ακόμη και χρόνια, για να πάρουν μια άδεια ή για να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο ή για να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά και το γνωρίζουν όλοι».

Συνέδεσε, πάντως, τις προοπτικές ανάπτυξης με τη ρευστότητα και τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ। «Εάν δεν λυθεί το ζήτημα της ρευστότητας, εάν το Μάρτιο υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα βοηθήσει, αλλά είναι και εσωτερικό ζήτημα. Ευτυχώς, από τα μέσα του χρόνου θα ενεργοποιηθεί το ΕΤΕΑΝ, το ταμείο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Γιατί αν μια επιχείρηση, ακόμα και βιώσιμη, δεν μπορεί να πάρει δάνειο από τις τράπεζες και δεν έχει τρόπο να δανειστεί, αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί σε προβλήματα».
.tanea.gr
Read more...

Χιλιάδες τα ονόματα Αποκάλυψη Τμήμα για Έλληνες πελάτες διέθετε η ελβετική UBS


Το παράρτημα της UBS Private Banking στη Γενεύη, όχι μόνο είχε χιλιάδες Έλληνες πελάτες, αλλά είχαν δημιουργήσει ειδικό γραφείο που απασχολούνταν αποκλειστικά με το πελατολόγιο από την Ελλάδα.

Αυτό υποστηρίζει -μιλώντας στα Νέα του Σαββάτου, πρώην υπάλληλος της τράπεζας, ο οποίος σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «ελληνικό τμήμα» βρισκόταν στον 6ο όροφο του νέου κτιρίου της UBS. Μάλιστα, ο αριθμός των υπαλλήλων που απασχολούνταν μόνο με την ελληνική αγορά ανερχόταν σε περίπου 12 μόνιμα στελέχη.

Ο πρώην υπάλληλος της UBS Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών, ποινή σχετικά μικρή αφού βοήθησε τις αμερικανικές αρχές να αποκαλύψουν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα φοροδιαφυγής.

Το αμερικανικό δημόσιο εισέπραξε 780 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα από τη UBS και τα στοιχεία 250 καταθετών.


Read more...

Ανοίγει η συζήτηση για τον προσανατολισμό κυβέρνησης και ΠαΣοΚ


Περίοδος διεργασιών, συζητήσεων και αναζητήσεων ξεκινά για το ΠαΣοΚ και την κυβέρνηση, σε μία οριακή στιγμή για την πορεία του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Το έναυσμα δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην κλειστή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου με αφορμή το γενικό πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής έως το 2015, τέθηκε ζήτημα πολιτικού προσανατολισμού του κόμματος και της κυβέρνησης εν γένει από εδώ και στο εξής.

Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Χ. Καστανίδη, ο οποίος ωστόσο δεν επεκτάθηκε. Σε συνομιλίες του σε ευρύτερο κύκλο πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν κρύβει το σκεπτικό πίσω από τα λεγόμενά του. Αρνούμενος να μεταφέρει τα όσα είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μιλώντας χθες από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΝΕΤ, είπε ότι «όταν εφεξής συνομιλούμε και σχεδιάζουμε, έχει πολύ μεγάλη σημασία να έχουμε μία πλήρη αντίληψη των ιδεολογικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών παραμέτρων της σύγχρονης Ελλάδας». Προσέθεσε επίσης ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, να αξιολογούμε πώς κινούνται οι κοινωνικές δυναμικές, ποιες είναι οι στοχευμένες μας παρεμβάσεις, πώς διαμορφώνουμε μια συνολική αφήγηση για την έξοδο από την κρίση, πώς τεκμηριώνουμε συγκεκριμένες προσδοκίες».

Η σχετική συζήτηση έχει πολλές πτυχές και από πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί προσφάτως, γίνεται φανερό ότι σύντομα θα διευρυνθεί ο κύκλος των συνομιλητών σε κομματικό, κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο. Χαρακτηριστικές είναι σε αυτό το πλαίσιο οι επανειλημμένες παρεμβάσεις των κκ. Γ. Φλωρίδη και Κ. Καρτάλη, οι συναθροίσεις και παρεμβάσεις βουλευτών του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ, αλλά και δηλώσεις υπουργών, όπως του κ. Α. Λοβέρδου, ο οποίος προσφάτως άσκησε κριτική στην προεκλογική δημαγωγία του ΠαΣοΚ και εξέφρασε εκ νέου τον θαυμασμό του για τον κ. Κ. Σημίτη.

Παράλληλα με αυτά, κατά τη διάρκεια της εβδομάδος προσέλαβε πολιτικές διαστάσεις μία εκδήλωση που γινόταν κάθε χρόνο, αλλά είχε περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα. Η συγκέντρωση της ομάδας π-80, των στελεχών που συμμετείχαν δηλαδή στην ΠΑΣΠ και τις αντίστοιχες οργανώσεις τη δεκαετία του 1980, αυτή τη φορά λειτούργησε ως φόρουμ πολιτικού προβληματισμού, όπου παρέστη και μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Ι. Ραγκούσης.

Ολα αυτά, συμπίπτουν με την περίοδο κατά την οποία από πολλές πλευρές διαπιστώνεται ότι η κρίση έχει αρχίσει να προξενεί ανεξέλεγκτες αντιδράσεις από σημαντικά τμήματα της κοινωνίας, ενώ η προοπτική εξόδου από την κρίση δεν είναι ακόμη ορατή παρά μόνον θεωρητική.

Για πολλούς, η απεργία της 23ης Φεβρουαρίου θεωρείται η κρισιμότερη της περιόδου, καθώς εκεί εκτιμάται ότι θα φανούν οι πραγματικές διαστάσεις των αντιδράσεων στην κυβερνητική πολιτική και στο μνημόνιο.

Θα έχει προηγηθεί όμως μία εσωκομματική διαδικασία στο κυβερνών κόμμα την ερχόμενη εβδομάδα। Την Τετάρτη ή την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει έπειτα από πολύ καιρό το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ και στο τέλος της εβδομάδας το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος. Εκεί εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατ' αρχάς μία απάντηση του κ. Παπανδρέου στις ανησυχίες που έχουν εκδηλωθεί και στις εκκλήσεις για ιδεολογικό αναπροσανατολισμό του ΠαΣοΚ. Στις συνεδριάσεις αυτές θα υπάρξουν και τοποθετήσεις άλλων στελεχών του κόμματος που έχουν εκδηλώσει τις επιφυλάξεις τους για την μετά μνημόνιο εποχή και όλα αυτά θεωρούνται πρόκριμα των ευρύτερων συζητήσεων που αναμένονται στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ στις αρχές του καλοκαιριού.

tovima.gr

Read more...

Διάλογο με τα κόμματα για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2012-14 ζητά η κυβέρνηση

Αρνείται την πρόσκληση η ΝΔ

Εκπροσώπους στο πλαίσιο προετοιμασίας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ζητά με επιστολή του στα κόμματα ο υπουργός Οικονομικών
Εκπροσώπους στο πλαίσιο προετοιμασίας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ζητά με επιστολή του στα κόμματα ο υπουργός Οικονομικών (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Επιστολές προς τους αρχηγούς των κομμάτων για συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο για την εκπόνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής με χρονικό ορίζοντα το 2015 έστειλε το απόγευμα της Παρασκευής, με εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Την πρόσκληση αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΝ, θετικά απαντά ο ΛΑΟΣ.

Ο υπουργός καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων να ορίσουν εκπροσώπους «για έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και παρουσίασης του σχεδίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, στο τέλος Μαρτίου».

Στόχος είναι το πλαίσιο να εγκριθεί από τη Βουλή μέσα στο Μάιο. Στην επιστολή, το υπουργείο αναφέρει ως αναγκαία την εκπόνηση του πλαισίου, δεδομένου του μεγέθους του δημοσίου χρέους της χώρας, με στόχο τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών που φέρνουν ανάπτυξη, εμβαθύνοντας ταυτόχρονα και στην κοινωνική συνοχή.

«Δεδομένου» αναφέρεται στις επιστολές, «ότι οι σημαντικές αυτές αποφάσεις θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, τα οποία υπερβαίνουν την κοινοβουλευτική θητεία αυτής της κυβέρνησης, είναι συνεπώς απαραίτητο να στηριχθούν από ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου».

Σημειώνεται ότι η Βουλή είχε ψηφίσει δημοσιονομικό πλαίσιο με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Με το νέο πλαίσιο που θα ψηφισθεί από τη Βουλή τον Μάιο εφέτος, καλύπτεται η περίοδος έως το 2015, ενώ αντίστοιχη σχετική υποχρέωση έως το 2014 περιέχεται και στο μνημόνιο.

Οι επιστολές απευθύνονται στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, τον πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρώτη αντίδραση από το ΛΑΟΣ ήταν θετική, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Γ.Καρατζαφέρης ανέφερε σχετικά πως «στη δημοκρατία τα κόμματα έχουν θεσμικές υποχρεώσεις».

ΝΔ: «Εάν η κυβέρνηση ζητά συνενόχους, ματαιοπονεί»

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναζητεί συνενόχους, επισημαίνοντας πως η Νέα Δημοκρατία έχει κατά το παρελθόν ενημερώσει πολλές φορές τόσο τον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και τον υφυπουργό του σχετικά τις προτάσεις για έξοδο από την κρίση.

«Τις αγνόησαν προκλητικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ.Μιχελάκης λέγοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταθέσει, εδώ και ένα χρόνο, «συγκεκριμένες προτάσεις, ικανές να δώσουν ανάσα στην πραγματική οικονομία και να βγάλουν, μία ώρα αρχύτερα, τη χώρα από την κρίση, ανέπτυξε συγκροτημένη στρατηγική στην ομιλία του στη ΔΕΘ ενώ συνεχείς είναι και οι πρωτοβουλίες του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τη στήριξη των συμφερόντων της Πατρίδας μας».

«Εάν η κυβέρνηση» αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, «αναζητά συνοδοιπόρους στα αδιέξοδα που προκαλεί, εμάς δεν θα μας βρει, στον ίδιο δρόμο, εάν αναζητά συνενόχους, ματαιοπονεί, εάν ενδιαφέρεται για τις προτάσεις μας, τις ξέρει».

ΣΥΝ: «Η συναίνεση στην πολιτική συνιστά συνενοχή»

Αρνητικά απάντησε και ο Συνασπισμός, λέγοντας πως «η συναίνεση σε αυτήν την πολιτική συνιστά συνενοχή».

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο του μνημονίου, της κοινωνικής χρεοκοπίας και του οικονομικού αδιεξόδου και θα τον βαδίσει είτε μόνη της είτε μαζί με τους προθύμους του μνημονίου και τα μεγάλα συμφέροντα, χωρίς καμία νομιμοποίηση. χωρίς λαϊκή εντολή» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ.

«Την ίδια ώρα, όμως, που υποκριτικά ζητά τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, έχει ουσιαστικά συνομολογήσει το άθλιο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεσμεύεται σε ένα πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Και όλα αυτά ερήμην του λαού, αλλά και της εθνικής αντιπροσωπείας. Αυτό δεν θα αφήσουμε να περάσει» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ 2011


Ρεπορτάζ : Φωτεινή Καλλίρη
(από την Καθημερινή)
«Ανοιχτό» πάλι το κράτος σε προσλήψεις, αλλά πραγματικά με το σταγονόμετρο και με προτεραιότητα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της ασφάλειας, στη λογική της αυστηρής τήρησης της αναλογίας μία νέα πρόσληψη για κάθε πέντε...
αποχωρήσεις. Ο χάρτης των προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2011 διαμορφώνεται με κριτήριο τις αποχωρήσεις των υπαλλήλων, την κάλυψη πολλών κενών από μετατάξεις, τη σταδιακή απορρόφηση των επιτυχόντων σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και τον διορισμό των αποφοίτων των Εθνικών Σχολών Δημόσιας Διοίκησης.
Ετσι, ο πραγματικός αριθμός των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού βαίνει μειούμενος το 2011. Mε δεδομένο ότι το 2010 αποχώρησαν 53.335 υπάλληλοι, η δυνατότητα προσλήψεων περιορίζεται για το 2011 στις 10.600, στις οποίες όμως προσμετρώνται και οι μετατάξεις προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή, 2.700 του ΟΣΕ και περίπου 1.500 του ΟΑΣΑ.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο ελάχιστο, εάν δεν «μηδενίζονται», οι διορισμοί μονίμων, αφού δεν θα ξεπεράσουν τις 6.000 φέτος, εκτός από το νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς και ένστολους, τους οποίους θα καθορίσουν με απόφασή τους οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών. Ωστόσο, και ο αριθμός των προσλήψεων αυτών θα είναι εξαιρετικά μικρότερος από ό,τι στο παρελθόν.
Σύμφωνα με έρευνα της «Κ», τα αιτήματα των φορέων προς το υπ. Εσωτερικών κινήθηκαν στη λογική των περικοπών, καθώς κυμαίνονται στις 16.000, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι μόλις το 30%-40% θα εγκριθεί, δηλαδή γύρω στις 5.600 νέες προσλήψεις. Το υπουργείο Υγείας, αφού καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών του από τις μετατάξεις του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ, ζητεί να πληρώσει 1.000 θέσεις, 5.500 το υπουργείο Παιδείας, 4.500 το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (αστυνομικούς-λιμενικούς κ.ά.), 3.500 το υπουργείο Δικαιοσύνης, 500 το Εθνικής Αμυνας, 77 το υπουργείο Εσωτερικών, Περιβάλλοντος 55, Θαλασσίων Υποθέσεων 90, Επικρατείας 30 και Υποδομών 50.
To 2011 θα είναι η χρονιά όπου θα τεθούν τα θεμέλια για τη νέα οργανωτική λειτουργία της διοίκησης, με νέα οργανογράμματα που θα αποτυπώνουν τον ρόλο του επιτελικού κράτους και θα επιφέρουν μείωση διευθύνσεων και θέσεων προϊσταμένων κατά 30%, καθώς και μετατάξεις. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης με προσεκτικά βήματα «νοικοκυρεύει» το Δημόσιο και είναι χαρακτηριστικό ότι με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς εκτιμάται ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα έχει συρρικνωθεί έως το 2013 κατά 200.000, γεγονός που σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ. Eτσι, θα μισθοδοτούνται 125.000 μόνιμοι και συμβασιούχοι λιγότεροι, οι οποίοι συναθροιζόμενοι με άλλες κατηγορίες θα είναι συνολικά περίπου 200.000 λιγότεροι, λέει με έμφαση ο υπουργός στην «Κ».
Η τακτική πάντως τα τελευταία 20 χρόνια να προσλαμβάνονται περισσότεροι από τους υπαλλήλους που συνταξιοδοτoύνται δείχνει πώς φθάσαμε σε ένα υδροκέφαλο Δημόσιο. Σχεδόν δύο προσλαμβάνονταν όταν ένας συνταξιοδοτείτο. Το 1995 το 1996 και το 1998 είναι τρεις χρονιές που «φορτώθηκε» το στενό Δημόσιο με 42.128 προσλήψεις, ενώ έφυγαν 25.185. Το 1994 οι προσλήψεις είχαν επίκεντρο τις ΔΕΚΟ, αφού στα ΚΝΠΙΔ προσλήφθηκαν 10.771 και έφυγαν μόλις 4.371. Στη δεκαετία του 20002009, ο αριθμός των επιπλέον προσλήψεων εκτινάσσεται στις 53.257, καθώς προσλαμβάνονται συνολικά 303.273 και συνταξιοδοτούνται 250.016 (στους αριθμούς αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι δικαστικοί και οι εκπαιδευτικοί). Το 2004, έτος Ολυμπιακών Αγώνων, οι ρυθμοί προσλήψεων είναι ξέφρενοι. Στον στενό δημόσιο τομέα διορίστηκαν 13.103 και αποχώρησαν 6.827, στα ΝΠΔΔ 7.807 (2.110 αποχωρήσεις), στους ΟΤΑ 3.339 (2.480), ΝΠΙΔ 2.827 (3.538). Συνολικά συνταξιοδοτήθηκαν 14.945 και προσλήφθηκαν 27.076. Το 2009, 26.670 προσλήφθηκαν και 22.692 αποχώρησαν. Το 2010 έγιναν περίπου 18.000-20.000 προσλήψεις, ενώ πολλές ήταν οι θέσεις που πληρώθηκαν με εγκρίσεις της προηγούμενης χρονιάς και αφορούσαν κυρίως νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ένστολους και εκπαιδευτικούς (που εξαιρούνταν από το πάγωμα των προσλήψεων).
Το 2011 θα μειωθούν επίσης οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου κατά 15%. Την προηγούμενη χρονιά εγκρίθηκαν 63.770 συμβάσεις στο σύνολο του Δημοσίου και φέτος αναμένεται να απασχοληθούν περίπου 53.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου. Το υπ. Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει από τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ να αποστείλουν τα αιτήματά τους για εποχικό προσωπικό, για να προγραμματιστούν οι ανάγκες για το 2011. Μέχρι και το 2013 θα διορίζονται, σταδιακά και σύμφωνα με τη σειρά κατάταξής τους στον πίνακα επιτυχόντων, όσοι (περίπου 10.000) είχαν πετύχει σε παλαιότερους διαγωνισμούς.
Read more...

ΘΗΡΙΩΔΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 50 ΔΙΣ. ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η λεηλασία μιας χώρας

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει τα πάντα έναντι 50 δισ. ευρώ. Στον βωμό της μείωσης του δημόσιου χρέους, το οικονομικό επιτελείο ήρθε σε συμφωνία με την τρόικα των δανειστών για την πώληση:

Οι εθνικοί μας εκποιητές λαμβάνουν θέσεις Οι εθνικοί μας εκποιητές λαμβάνουν θέσεις 1 Κάθε εισηγμένης ή μη δημόσιας επιχείρησης. Και ως τέτοιες μπορεί να καταγραφούν (εξ όσων έχουν απομείνει στο Δημόσιο) οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ (μειοψηφικό πακέτο), Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Αγροτική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια (μειοψηφικό πακέτο). Αναφερόμενοι ειδικά στις τράπεζες είπαν πως πρέπει να εκχωρηθούν μη βασικές δραστηριότητες (όπως των συναλλαγών στην περίπτωση του Ταμείου Παρακαταθηκών).

Αιγιαλός και παραλία

2 Η ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Φιγουράρουν δημόσιες εκτάσεις «φιλέτα» στην ηπειρωτική ή στη νησιωτική χώρα, οι βραχονησίδες (πρώτη φορά είχε επιχειρήσει να τις πουλήσει το 1991 ο Κων. Μητσοτάκης). Σε περίπου 72.000 ανέρχονται τα δημόσια κτήματα και 41.000 τα ανταλλάξιμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ως δημόσια περιουσία θεωρούνται ο αιγιαλός και η παραλία.

3 Τα εμπορικά ακίνητα. Εκατοντάδες δημόσια κτίρια που βρίσκονται σε κάθε πόλη ή εκτός αυτών μπαίνουν στην τεράστια λίστα τής προς πώληση δημόσιας περιουσίας της χώρας.

Μια «προφητική» αφίσα που είχε εκδοθεί από το ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και επί διακυβέρνησης Ν.Δ. Η διαφωνία του Κ. Σημίτη με το περιεχόμενό της είχε αποτελέσει την αιτία διαγραφής του Μια «προφητική» αφίσα που είχε εκδοθεί από το ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και επί διακυβέρνησης Ν.Δ. Η διαφωνία του Κ. Σημίτη με το περιεχόμενό της είχε αποτελέσει την αιτία διαγραφής του Μας αφήνουν την... Ακρόπολη

Οι επικεφαλής της τρόικας, Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, ερωτηθέντες σχετικά ξεκαθάρισαν πως «σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για αρχαία μνημεία» και ειδική επισήμανση έγινε από τον κ. Τόμσεν: «Κανείς δεν θα ήθελε να διακυβεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας».

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και εκποίησης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση στοχεύει στην άντληση 15 δισ. ευρώ τη διετία 2011-2012 και συνολικά 50 δισ. ευρώ την πενταετία 2011-2015. Η αρχική εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν για 8 δισ. (απαισιόδοξη, κατά την τρόικα) έναντι των 7 δισ. που έχουν εγγραφεί στο Μνημόνιο και των 3 δισ. ευρώ αρχικώς.

Χαρακτηριστική είναι η προτροπή του κ. Τόμσεν προς τους Ελληνες: «Μην επιτρέπετε στους λίγους που κερδίζουν από το γεγονός ότι ελέγχουν την κρατική δημόσια περιουσία να αποκλείσουν τους καρπούς των ιδιωτικοποιήσεων από τους πολλούς».

Η κυβέρνηση ξεπέρασε τους «αρχικούς δισταγμούς» της, κατά την τρόικα, και προχωράει στην καταγραφή της περιουσίας του Δημοσίου και τη δημιουργία χαρτοφυλακίου συμμετοχών και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων. Κατά την τρόικα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και εκποιήσεων είναι πραγματοποιήσιμο.

Ιδέα του Σαμαρά

Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάλογη πρόταση έγινε τον περασμένο Ιούλιο από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά για την άντληση 50 δισ. ευρώ από περιουσία συνολικής αξίας 300 δισ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση προχωρούν στην ανεύρεση συμβούλου που θα αναλάβει το όλο εγχείρημα.

Η πώληση οτιδήποτε «κινείται ή δεν κινείται» είναι η λύση στη μείωση του δημόσιου χρέους, προκειμένου -κατά την τρόικα- να μη χρειαστεί να γίνουν και άλλες δύσκολες κοινωνικές περικοπές. Εν τούτοις η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας γίνεται, αφού έχουν προηγηθεί οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και οι αυξήσεις φόρων.

Τα χρήματα που θα αντληθούν από την πώληση επιχειρήσεων και ακινήτων θα μειώσουν ανάλογα το δημόσιο χρέος। Πρόκειται για μία από τις συνδυαστικές λύσεις, στις οποίες καταλήγει το οικονομικό επιτελείο ύστερα από συμφωνία με τους δανειστές. Οι άλλες δύο είναι ο ευρωπαϊκός δανεισμός για την επαναγορά του δημόσιου χρέους και οι μεμονωμένες συμφωνίες με τραπεζικούς οίκους που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού χρέους (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία και ΗΠΑ).

enet.gr
Read more...

Οι 11 φορο-στόχοι για έσοδα 7 δισ. ευρώ...



Με σύμμαχο ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για το 2011, το οποίο καταρτίστηκε από κοινού με εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το ΣΔΟΕ ρίχνεται στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Το σχέδιο περιλαμβάνει 11 στόχους για εξονυχιστικούς ελέγχους και σκοπεύει στην... επιβολή προστίμων και φόρων ύψους 7 δισ. ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο. Ετσι, στο στόχαστρο των ελεγκτών του Σώματος θα βρεθούν ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας (γιατροί, δικηγόροι, καλλιτέχνες κ.ά.), κάτοχοι σκαφών αναψυχής, επιχειρήσεις που αποκρύπτουν Φ.Π.Α., προμήθειες του Δημοσίου, νυκτερινά κέντρα, διακίνηση καυσίμων, προϊόντα-μαϊμού, κατασκευαστικές ? μεσιτικά γραφεία, off shore ακινήτων, εκδότες και λήπτες πλαστών στοιχείων και παράνομες επιδοτήσεις ? επιχορηγήσεις.

Ο στόχος των 7 δισ. ευρώ είναι εξαιρετικά φιλόδοξος, αν λάβουμε υπόψη ότι το 2010 το ύψος των προστίμων έφθασε τα 4,5 δισ. ευρώ, επίπεδο τριπλάσιο σε σχέση με πρόπερσι.

Ομως η τρόικα επέμενε στην άποψη να μπει ψηλά ο πήχης, καθώς εκτιμά πως μόνο με αυστηρούς και επισταμένους ελέγχους θα περιορισθεί η φοροδιαφυγή.

Επιπρόσθετα, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως το ΣΔΟΕ θα βοηθηθεί από τις εκτεταμένες διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ετσι, ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και ο ειδικός γραμματέας της ΓΓΠΣ Διομήδης Σπινέλης βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε ανοιχτή γραμμή για τον καλύτερο συντονισμό του σχεδίου.

Θα ελεγχθούν γιατροί, δικηγόροι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μηχανικοί
Στο μικροσκόπιο σκάφη αναψυχής, οffshore ακινήτων, κέντρα

διασκέδασης, εστιατόρια, διακίνηση καυσίμων και προϊόντων καπνού

Πιο αναλυτικά, οι 11 στόχοι που έχουν περιληφθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο είναι οι ακόλουθοι:

1 Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Εμφαση θα δοθεί σε επαγγελματικές ομάδες «υψηλού κινδύνου» όπως γιατροί, δικηγόροι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν όσοι, από τις διασταυρώσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, προέκυψε ότι είχαν υποπέσει σε παραβάσεις. Δηλαδή δεν έχουν... λευκό φορολογικό μητρώο. Στις περιπτώσεις αυτές θα ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να εξακριβωθεί αν τα ποσά που περιέχουν σχετίζονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Σε περίπτωση που εντοπιστούν καταθέσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, τότε οι κάτοχοί τους, πέρα από τα πρόστιμα, θα κατηγορηθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επίσης θα γίνει σύγκριση των εισοδημάτων που δηλώνονται με την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

2 Κάτοχοι σκαφών αναψυχής και επαγγελματικών σκαφών: Για όσους δηλώνουν ως επαγγελματικά τα σκάφη, θα ελεγχθεί κατά πόσο χρησιμοποιούνται πράγματι για επαγγελματικούς σκοπούς ή για προσωπική εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών τους. Αν δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικά, οι κάτοχοί τους θα διώκονται για λαθρεμπορία. Για τα σκάφη αναψυχής θα διερευνηθεί αν έχει δηλωθεί το σκάφος και αν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.

3 Μη απόδοση ΦΠΑ: Το ΣΔΟΕ σε αυτήν την περίπτωση θα αξιοποιήσει τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ. Κατά προτεραιότητα, ελέγχονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ (διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη) καθώς και εκείνες που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ έπειτα από ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Για τη δεύτερη περίπτωση τσεκάρεται αν οι συναλλαγές είναι πραγματικές ή ακολουθείται η μέθοδος του Carousel.

4 Προμήθειες Δημοσίου: Οι ράμπο του ΣΔΟΕ θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στους τομείς της υγείας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ειδικότερα θα ελεγχθούν επιχειρήσεις που προμηθεύουν δημόσια νοσοκομεία, με έμφαση σε περιπτώσεις υπερτιμολογήσεων μέσω τριγωνικών συναλλαγών. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και γιατροί του ΕΣΥ που σχετίζονται με εταιρείες προμηθειών. Για περιπτώσεις γιατρών που έχουν ήδη ελεγχθεί εκτιμάται πως μπορούν να εισπραχθούν άμεσα 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον θα ελεγχθούν συμβάσεις προμηθειών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

5 Κέντρα διασκέδασης - εστιατόρια: Στην κατηγορία αυτή ήδη έχουν ξεκινήσει οι έφοδοι του ΣΔΟΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα, με αποτέλεσμα να μπει «λουκέτο» για δύο ημέρες σε αρκετά νυκτερινά μαγαζιά. Επειδή οι δείκτες παραβατικότητας είναι πολύ υψηλοί, οι έλεγχοι θα ενταθούν.

6 Διακίνηση καυσίμων - προϊόντων καπνού: Στην περίπτωση των πρατηρίων υγρών καυσίμων και των εταιρειών πετρελαιοειδών θα τσεκάρεται όχι μόνο η τέλεση των αδικημάτων της λαθρεμπορίας ή της φοροδιαφυγής αλλά και της νοθείας των προϊόντων που διακινούν. Τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς φθάνουν ακόμη και το πενταπλάσιο των διαφυγόντων δασμών και φόρων.

7 Προϊόντα «μαϊμού»: Ηδη έχουν γίνει «ντου» του ΣΔΟΕ σε αποθήκες στο κέντρο της Αθήνας όπου κατασχέθηκαν χιλιάδες κιβώτια με προϊόντα «μαϊμού» (ρούχα, παπούτσια, ρολόγια), πιστά αντίγραφα από γνωστές φίρμες. Οι έλεγχοι εντείνονται όχι μόνο για προϊόντα απομίμησης αλλά και για πειρατικό λογισμικό, dvd και cd. Για τις παραβάσεις αυτής της κατηγορίας προβλέπεται η αυτόφωρη διαδικασία.

8 Offshore ακινήτων: Το ΣΔΟΕ διαθέτει λίστα με offshore εταιρείες που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα και ελέγχει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης, ο τρόπος κτήσης του ακινήτου και η καταβολή του προβλεπόμενου φόρου.

9 Κατασκευαστικές εταιρείες - μεσιτικά γραφεία: Για τις εταιρείες με αντικείμενο την ανέγερση, επισκευή και συντήρηση κατοικιών, ο έλεγχος επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων. Παράλληλα όσον αφορά τους μεσίτες στρέφεται στη δήλωση ή μη των προμηθειών που λαμβάνουν στις αγοραπωλησίες. Σε περιπτώσεις που γίνονται πράξεις μεγάλης αξίας θα ελέγχεται και η πραγματική αξία πώλησης του ακινήτου.

10 Επιδοτήσεις - Επιχορηγήσεις: Στο στόχαστρο μπαίνουν εταιρείες που έχουν υπαχθεί σε επενδυτικά προγράμματα, για να εξακριβωθεί αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης, αλλά και να ελεγχθεί η προέλευση των ιδίων κεφαλαίων ή τυχόν εικονικά φορολογικά στοιχεία που αφορούν στην επένδυση.

11 Πλαστά και εικονικά τιμολόγια: Οι έλεγχοι θα γίνουν έπειτα από διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ βάσει κριτηρίων τα οποία σχετίζονται με τα ακαθάριστα έσοδα, το μεικτό κέρδος, τα δηλωθέντα κέρδη ή ζημίες, τα υψηλά ποσοστά δαπανών, το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ. Θα εστιαστούν στους εκδότες και λήπτες φορολογικών στοιχείων, για να εξακριβωθεί η γνησιότητά τους και αν αφορούν σε πραγματικές ή μη συναλλαγές.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
ΕΘΝΟΣ


Read more...

Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό σκάνδαλο στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου;...



Δεν...


υπάρχει κανένα οικονομικό σκάνδαλο στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου;
Κάντε κλικ στην εικόνα...
totefteri.blogspot


Read more...

Ενώ η Τρόικα ξεπούλησε την Ελλάδα η Κυβέρνηση ξύπνησε μετά τα μεσάνυχτα...




Ενώ οι γκαουλάιτερς της Τρόικας από το μεσημέρι είχαν ξεπουλήσει με τις δηλώσεις τους την μισή Ελλάδα και είχαν κουνήσει απειλητικά το δάχτυλο προς όλες τις κοινωνικές ομάδες η Κυβέρνηση κοιμόταν ύπνο βαθύ.
Καμία αντίδραση στις προκλητικές δηλώσεις των Τρωικανών.
Ορυμαγδός γινόταν στα μέσα και στα blogs αλλά οι...
Κυβερνητικοί είχαν πάθει αφωνία.
Και μετά τα μεσάνυχτα μαζί με τα φαντάσματα βγήκε ο Πεταλωτής για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις..
Μάλλον το έκανε για να έχουν κοιμηθεί οι Τρωικανοί και να μην τον ακούσουν.
Η δήλωση του Πεταλωτή:

«Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και....... τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας.

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας. Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό.

Ακόμη, η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους.

Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση».
Αναρτήθηκε από kafeneio


Read more...

«Αρωμα Καΐρου» στους δρόμους του Αλγερίου με την αστυνομία να τελεί σε επιφυλακή

Νέα κινητοποίηση στη χώρα


Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαδήλωση στο Αλγέρι
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαδήλωση στο Αλγέρι (Φωτογραφία: APE )
Αλγέρι, Αλγερία
Η ευφορία για την επιτυχία της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο ώθησε την αντιπολίτευση στην Αλγερία να προσπαθήσει να την μιμηθεί καλώντας σε μια αυθόρμητη μαζική κινητοποίηση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, η οποία κατεστάλη βίαια από την αστυνομία.

Τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές τραυματίστηκαν, δύο σοβαρά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος Συνασπισμός για τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία (Rassemblement pour la Culture et la Denocratie, RCD).

Επικριτές της κυβέρνησης της Αλγερίας, που χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρές μεθόδους, είχαν ήδη ανακοινώσει ότι σχεδίαζαν να αψηφήσουν την απαγόρευση διαδηλώσεων από μέρους της πραγματοποιώντας μαζικές συγκεντρώσεις με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα από την εξουσία.

Η παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία της Αιγύπτου μετά από 30 χρόνια ενέπνευσε την κινητοποίηση του RCD.

«Ο Μουμπάρακ ανατράπηκε, ελπίζουμε ότι ο Μπουτεφλίκα θα είναι ο επόμενος» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Το Αλγέρι παρακολουθούσε εδώ και εβδομάδες με ανησυχία τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ενώ σε γενική επιφυλακή τελεί η Αστυνομία, αφού δεν αποκλείεται να γίνουν και νέες κινητοποιήσεις εντός της ημέρας.

Τον Ιανουάριο η Αλγερία δοκιμάστηκε από ταραχές λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ανεργίας--τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Ο Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα θα αρθεί «πολύ σύντομα», ενώ ανακοίνωσε και σειρά μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και ξεσπάσματος ταραχών η εξέλιξη θα είναι «πολύ πιο βίαιη» από ό,τι στην Τυνησία και στην Αίγυπτο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Η Αίγυπτος έκανε ένα μεγάλο βήμα δημοκρατίας» λέει ο πρωθυπουργός

«Στιγμές απελευθέρωσης»

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ένα ιστορικό βήμα προς τη δημοκρατία χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τα γεγονότα στην Αίγυπτο μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Η διαδικασία εκσυγχρονισμού θα είναι δύσκολη και επίπονη, σημειώνει, και προσθέτει ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στον αιγυπτιακό λαό.

«Ο αιγυπτιακός λαός γράφει σήμερα την ιστορία του. Μαζί παρακολουθεί η ανθρωπότητα, την αποφασιστικότητα του Αιγυπτιακού λαού και την πορεία του προς την αλλαγή», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

«Οι πολίτες της Αιγύπτου ζουν στιγμές απελευθέρωσης», επισημαίνει και προσθέτει ότι «η Αίγυπτος έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα Δημοκρατίας».

Επισημαίνει όμως ότι «είναι ώρα εθνικής συνεννόησης, σε πνεύμα ειρηνικό και επιδίωξης μεγάλων συναινέσεων για το μέλλον» της Αιγύπτου «με ανοικτές διαδικασίες, αντιπροσωπευτικό διάλογο και προσήλωση σε ένα υψηλό σκοπό».

«Η απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ ανοίγει τον δρόμο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου», σημειώνει ο πρωθυπουργός που χαρακτηρίζει τη διαδικασία «δύσκολη και επίπονη».

Η Αίγυπτος «πρέπει να προχωρήσει με σεβασμό στους αγώνες και τις προσδοκίες του λαού, ειδικά των νέων που πρωταγωνιστούν και οραματίζονται μια διαφορετική χώρα και πρέπει να οδηγήσει ειρηνικά σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

«Η Ελλάδα θα σταθεί αλληλέγγυα δίπλα στον Αιγυπτιακό λαό, καθώς συνεχίζει το δρόμο του προς τη Δημοκρατία. Με την φίλη γείτονα χώρα και με τον Αιγυπτιακό λαό μας συνδέουν ισχυροί και ιστορικοί δεσμοί. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συμβάλλουμε με σεβασμό στην δημοκρατική τους πορεία που σήμερα ξεκινά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την ανάγκη ενίσχυσης της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος τόνισε ο Αντ.Σαμαράς

Συνάντηση με τους τραπεζίτες

Από τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
Από τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την αναγκαιότητα ενίσχυσης της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, επανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα συμπεράσματα των πρόσφατων συναντήσεων του προέδρου της Ν.Δ. με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Προέδρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο σύμβουλος του Προέδρου, καθηγητής Ιωάννης Μουρμούρας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Οργισμένη δήλωση Πεταλωτή μετά τη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας

«Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Πεταλωτής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Πεταλωτής (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι της ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.

«Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας» δήλωσε.

«Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε σε αυστηρό τόνο.

» Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους.

» Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση» καταλήγει η δήλωση Πεταλωτή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...