Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Παιχνίδι σε βάρος των δήμων για τους μπλε κάδους

Δυσφορία Γ. Ραγκούση για τους χειρισμούς της Τ. Μπιρμπίλη


http://img.protothema.gr/48D3EFE18EAA667881D2FD55210A95FA.jpg
Σε μείζον εσωκυβερνητικό θέμα τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση με την ανακύκλωση, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος επιτρέπει σε ιδιωτική εταιρία να παίζει παιχνίδια σε βάρος των δήμων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από το υπουργείο εσωτερικών.

Η υπόθεση έχει λάβει σκανδαλώδη τροπή, καθώς η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που διαχειρίζεται τους γνωστούς μπλε κάδους προσπαθεί να εξασφαλίσει ρύθμιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να μην καταβάλλει στους δήμους της χώρας ποσό 9,4 εκατομμυρίων ευρώ, που τους οφείλει για το 2010, αλλά και το 2011.

Παρότι είνα9ι συμβατική της υποχρέωση και ήδη θα έπρεπε να έχει καταβάλει τουλάχιστον το μισό από αυτό το ποσό (4,7 εκατ. ευρώ), η ΕΕΑΑ ζητά από το υπουργείο να καλύψει αυτή την υποχρέωση, όχι με την καταβολή χρημάτων, αλλά με την παροχή άλλων υπηρεσιών και εξοπλισμού, όπως την τοποθέτηση μπλε κάδων και τη διάθεση οχημάτων, που όμως είναι έτσι κι αλλιώς συμβατική της υποχρέωση.

Το άκρως περίεργο για τη στάση του υπουργείου ΠΕΚΑ αρχίζει όμως εδώ: Το αίτημα της ΕΕΑΑ θα το κρίνει ο εποπτευόμενος από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών & Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ). όμως στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΕΔΣΑΠ είναι μέλος και μάλιστα ως εκπρόσωπος του υπουργείου ο κ. Γιάννης Ραζής, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και ο γενικός διευθυντής της ΕΕΑΑ! Δηλαδή ο κ. Ραζής θα κρίνει ως μέλος της διοίκησης του αρμόδιου και υποτίθεται ανεξάρτητου κρατικού οργανισμού το αίτημα της ιδιωτικής εταιρίας του!

Ακόμη πιο περίεργη γίνεται η υπόθεση και εξαιτίας του γεγονότος ότι, ενώ ο κ. Ραζής, έχει υποβάλλει παραίτηση στην υπουργό Περιβάλλοντος από τον Νοέμβριο, υπό το βάρος της κατακραυγής για την διπλή ιδιότητά του, η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη δεν την έχει κάνει ακόμη αποδεκτή.

Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΟΕΔΣΑΠ, όπου θα εξεταστεί το αίτημα της ΕΕΑΑ θα γίνει την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι πρόεδρος στον ΕΟΕΔΣΑΠ και εισηγήτρια για το αίτημα της ΕΕΑΑ είναι η Κάτια Λαζαρίδη, φίλη της Υπουργού ΠΕΚΑ, κας Τίνας Μπιρμπίλη και πρώην συνάδελφός της στην Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Αθηναίων. Η κα Λαζαρίδη, που επελέγη -εντελώς συμπτωματικά ίσως - μέσα από τις διαδικασίες του open gov, δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργεί μεροληπτικά και προνομιακά υπέρ της ΕΕΑΑ Α.Ε., ενισχύοντας έντονες φήμες που κυκλοφορούν, ότι ο ΕΟΕΔΣΑΠ τείνει να μετατραπεί σε “μαγαζί” της ΕΕΑΑ Α.Ε., μιας ιδιωτικής εταιρίας που ελέγχεται από τον Οργανισμό.

Το γεγονός πάντως ότι επιχειρείται να στερηθούν οι δήμοι ένα σημαντικό ποσό για τη βιωσιμότητά τους έχει φτάσει στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούσης, ο οποίος απαίτησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την κα Μπιρμπίλη την εφαρμογή του Νόμου 2939/2001, που προβλέπει ότι οι εταιρίες ανακύκλωσης καταβάλλουν στους ΟΤΑ συγκεκριμένα ποσά, ανάλογα με τα ανακυκλούμενα υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: