Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ανοίγει η συζήτηση για τον προσανατολισμό κυβέρνησης και ΠαΣοΚ


Περίοδος διεργασιών, συζητήσεων και αναζητήσεων ξεκινά για το ΠαΣοΚ και την κυβέρνηση, σε μία οριακή στιγμή για την πορεία του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Το έναυσμα δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην κλειστή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου με αφορμή το γενικό πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής έως το 2015, τέθηκε ζήτημα πολιτικού προσανατολισμού του κόμματος και της κυβέρνησης εν γένει από εδώ και στο εξής.

Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Χ. Καστανίδη, ο οποίος ωστόσο δεν επεκτάθηκε. Σε συνομιλίες του σε ευρύτερο κύκλο πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν κρύβει το σκεπτικό πίσω από τα λεγόμενά του. Αρνούμενος να μεταφέρει τα όσα είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μιλώντας χθες από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΝΕΤ, είπε ότι «όταν εφεξής συνομιλούμε και σχεδιάζουμε, έχει πολύ μεγάλη σημασία να έχουμε μία πλήρη αντίληψη των ιδεολογικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών παραμέτρων της σύγχρονης Ελλάδας». Προσέθεσε επίσης ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, να αξιολογούμε πώς κινούνται οι κοινωνικές δυναμικές, ποιες είναι οι στοχευμένες μας παρεμβάσεις, πώς διαμορφώνουμε μια συνολική αφήγηση για την έξοδο από την κρίση, πώς τεκμηριώνουμε συγκεκριμένες προσδοκίες».

Η σχετική συζήτηση έχει πολλές πτυχές και από πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί προσφάτως, γίνεται φανερό ότι σύντομα θα διευρυνθεί ο κύκλος των συνομιλητών σε κομματικό, κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο. Χαρακτηριστικές είναι σε αυτό το πλαίσιο οι επανειλημμένες παρεμβάσεις των κκ. Γ. Φλωρίδη και Κ. Καρτάλη, οι συναθροίσεις και παρεμβάσεις βουλευτών του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ, αλλά και δηλώσεις υπουργών, όπως του κ. Α. Λοβέρδου, ο οποίος προσφάτως άσκησε κριτική στην προεκλογική δημαγωγία του ΠαΣοΚ και εξέφρασε εκ νέου τον θαυμασμό του για τον κ. Κ. Σημίτη.

Παράλληλα με αυτά, κατά τη διάρκεια της εβδομάδος προσέλαβε πολιτικές διαστάσεις μία εκδήλωση που γινόταν κάθε χρόνο, αλλά είχε περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα. Η συγκέντρωση της ομάδας π-80, των στελεχών που συμμετείχαν δηλαδή στην ΠΑΣΠ και τις αντίστοιχες οργανώσεις τη δεκαετία του 1980, αυτή τη φορά λειτούργησε ως φόρουμ πολιτικού προβληματισμού, όπου παρέστη και μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Ι. Ραγκούσης.

Ολα αυτά, συμπίπτουν με την περίοδο κατά την οποία από πολλές πλευρές διαπιστώνεται ότι η κρίση έχει αρχίσει να προξενεί ανεξέλεγκτες αντιδράσεις από σημαντικά τμήματα της κοινωνίας, ενώ η προοπτική εξόδου από την κρίση δεν είναι ακόμη ορατή παρά μόνον θεωρητική.

Για πολλούς, η απεργία της 23ης Φεβρουαρίου θεωρείται η κρισιμότερη της περιόδου, καθώς εκεί εκτιμάται ότι θα φανούν οι πραγματικές διαστάσεις των αντιδράσεων στην κυβερνητική πολιτική και στο μνημόνιο.

Θα έχει προηγηθεί όμως μία εσωκομματική διαδικασία στο κυβερνών κόμμα την ερχόμενη εβδομάδα। Την Τετάρτη ή την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει έπειτα από πολύ καιρό το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ και στο τέλος της εβδομάδας το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος. Εκεί εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατ' αρχάς μία απάντηση του κ. Παπανδρέου στις ανησυχίες που έχουν εκδηλωθεί και στις εκκλήσεις για ιδεολογικό αναπροσανατολισμό του ΠαΣοΚ. Στις συνεδριάσεις αυτές θα υπάρξουν και τοποθετήσεις άλλων στελεχών του κόμματος που έχουν εκδηλώσει τις επιφυλάξεις τους για την μετά μνημόνιο εποχή και όλα αυτά θεωρούνται πρόκριμα των ευρύτερων συζητήσεων που αναμένονται στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ στις αρχές του καλοκαιριού.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: