Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Διάλογο με τα κόμματα για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2012-14 ζητά η κυβέρνηση

Αρνείται την πρόσκληση η ΝΔ

Εκπροσώπους στο πλαίσιο προετοιμασίας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ζητά με επιστολή του στα κόμματα ο υπουργός Οικονομικών
Εκπροσώπους στο πλαίσιο προετοιμασίας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ζητά με επιστολή του στα κόμματα ο υπουργός Οικονομικών (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Επιστολές προς τους αρχηγούς των κομμάτων για συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο για την εκπόνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής με χρονικό ορίζοντα το 2015 έστειλε το απόγευμα της Παρασκευής, με εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Την πρόσκληση αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΝ, θετικά απαντά ο ΛΑΟΣ.

Ο υπουργός καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων να ορίσουν εκπροσώπους «για έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και παρουσίασης του σχεδίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, στο τέλος Μαρτίου».

Στόχος είναι το πλαίσιο να εγκριθεί από τη Βουλή μέσα στο Μάιο. Στην επιστολή, το υπουργείο αναφέρει ως αναγκαία την εκπόνηση του πλαισίου, δεδομένου του μεγέθους του δημοσίου χρέους της χώρας, με στόχο τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών που φέρνουν ανάπτυξη, εμβαθύνοντας ταυτόχρονα και στην κοινωνική συνοχή.

«Δεδομένου» αναφέρεται στις επιστολές, «ότι οι σημαντικές αυτές αποφάσεις θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, τα οποία υπερβαίνουν την κοινοβουλευτική θητεία αυτής της κυβέρνησης, είναι συνεπώς απαραίτητο να στηριχθούν από ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου».

Σημειώνεται ότι η Βουλή είχε ψηφίσει δημοσιονομικό πλαίσιο με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Με το νέο πλαίσιο που θα ψηφισθεί από τη Βουλή τον Μάιο εφέτος, καλύπτεται η περίοδος έως το 2015, ενώ αντίστοιχη σχετική υποχρέωση έως το 2014 περιέχεται και στο μνημόνιο.

Οι επιστολές απευθύνονται στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, τον πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρώτη αντίδραση από το ΛΑΟΣ ήταν θετική, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Γ.Καρατζαφέρης ανέφερε σχετικά πως «στη δημοκρατία τα κόμματα έχουν θεσμικές υποχρεώσεις».

ΝΔ: «Εάν η κυβέρνηση ζητά συνενόχους, ματαιοπονεί»

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναζητεί συνενόχους, επισημαίνοντας πως η Νέα Δημοκρατία έχει κατά το παρελθόν ενημερώσει πολλές φορές τόσο τον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και τον υφυπουργό του σχετικά τις προτάσεις για έξοδο από την κρίση.

«Τις αγνόησαν προκλητικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ.Μιχελάκης λέγοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταθέσει, εδώ και ένα χρόνο, «συγκεκριμένες προτάσεις, ικανές να δώσουν ανάσα στην πραγματική οικονομία και να βγάλουν, μία ώρα αρχύτερα, τη χώρα από την κρίση, ανέπτυξε συγκροτημένη στρατηγική στην ομιλία του στη ΔΕΘ ενώ συνεχείς είναι και οι πρωτοβουλίες του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τη στήριξη των συμφερόντων της Πατρίδας μας».

«Εάν η κυβέρνηση» αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, «αναζητά συνοδοιπόρους στα αδιέξοδα που προκαλεί, εμάς δεν θα μας βρει, στον ίδιο δρόμο, εάν αναζητά συνενόχους, ματαιοπονεί, εάν ενδιαφέρεται για τις προτάσεις μας, τις ξέρει».

ΣΥΝ: «Η συναίνεση στην πολιτική συνιστά συνενοχή»

Αρνητικά απάντησε και ο Συνασπισμός, λέγοντας πως «η συναίνεση σε αυτήν την πολιτική συνιστά συνενοχή».

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο του μνημονίου, της κοινωνικής χρεοκοπίας και του οικονομικού αδιεξόδου και θα τον βαδίσει είτε μόνη της είτε μαζί με τους προθύμους του μνημονίου και τα μεγάλα συμφέροντα, χωρίς καμία νομιμοποίηση. χωρίς λαϊκή εντολή» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ.

«Την ίδια ώρα, όμως, που υποκριτικά ζητά τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, έχει ουσιαστικά συνομολογήσει το άθλιο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεσμεύεται σε ένα πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Και όλα αυτά ερήμην του λαού, αλλά και της εθνικής αντιπροσωπείας. Αυτό δεν θα αφήσουμε να περάσει» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: