Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Περικοπές αποδοχών στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ


Περικοπές αποδοχών έρχονται για τους εργαζομένους των ΔΕΚΟ που παρουσιάζουν υψηλά ελλείμματα.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει κατάλογο των 11 δημοσίων επιχειρήσεων με τις μεγαλύτερες ζημιές και στη συνέχεια θα ξεκινήσει διάλογο για προγράμματα εξυγίανσης σε αυτές τις ΔΕΚΟ που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και μείωση αποδοχών.

Πρωταθλητές στις ζημιές οι αστικές συγκοινωνίες.

Οι περικοπές αποδοχών και επιδομάτων αφορά τους περίπου 24.000 υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, με συγχωνεύσεις οργανισμών και με αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα.

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις ΔΕΚΟ με τις μεγαλύτερες ζημιές και να ανακοινώσει προγράμματα εξυγίανσης, όπως ακριβώς αποφάσισε για τον ΟΣΕ που είναι πρώτος στον κατάλογο, με ζημιές περί το 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι σωρευμένες ζημιές των ΔΕΚΟ που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχονται στα 13 δισ. ευρώ, ενώ πέραν των τακτικών επιχορηγήσεων το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εγγυήσεις για δάνεια από τις τράπεζες που υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ.
Read more...

ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ


Ξαφνική εμπλοκή που ανέτρεψε το μεθαυριανό πρόγραμμα για ύψωση της ελληνικής σημαίας στο υποβρύχιο «Παπανικολής» στο Κίελο και έθεσε σε κίνδυνο ακόμα και την εξέλιξη της ίδιας της συμφωνίας, αναδείχθηκε χθες στην υπόθεση του Σκαραμαγκά, σύμφωνα με δημοσίευμα...
της εφημερίδας Τα Νέα. Η γερμανική πλευρά διαμήνυσε στην Αθήνα ότι τελικά ο Σκαραμαγκάς δεν θα πωληθεί από τους ίδιους στην ανήκουσα κατά πλειοψηφία στην πριγκιπική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι εταιρεία, αλλά σε άλλη, «συνδεδεμένη» με αυτή που ανήκει στον Λιβανέζο μεγαλομέτοχο της πρώτης, όπως άλλωστε προβλέπει η συμφωνία. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι έχει αφετηρία δύο νέα ζητήματα που τέθηκαν από πωλητές και αγοραστές στην ελληνική πλευρά ως αποτέλεσμα μεταξύ τους κόντρας: Το πρώτο αφορά την απαίτηση της γερμανικής εταιρείας να μην πληρώσει φόρο 6 εκατ. ευρώ που ανακάλυψε η Εφορία ενόψει της μεταβιβασης, υποστηρίζοντας ότι υπό διαμόρφωση ρύθμιση προβλέπει τη διαγραφή του. Και το δεύτερο, την αξίωση να έχει ξεκαθαριστεί στις λεπτομέρειές του το θέμα του ευρωπαϊκού προστίμου άνω των 200 εκατ. ευρώ που ήδη η ΕΕ έχει δεσμευθεί πολιτικά ότι θα το διαγράψει, εφόσον διαχωριστούν οι εμπορικές από τις στρατιωτικές δραστηριότητες του Σκαραμαγκά. Η έγερση των θεμάτων αυτών στο παρά ένα της ύψωσης της σημαίας στο «Παπανικολής», παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και της πλήρους ενεργοποίησης της συμφωνίας που επρόκειτο να γίνει στις 22 του μήνα με την καταβολή και της πρώτης δόσης (300 εκατ. ευρώ) που είχε έτοιμη το Πολεμικό Ναυτικό, ενόχλησε την Αθήνα και έθεσε σε συναγερμό τα συναρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο μεγαλομέτοχος της Άμπου Ντάμπι Μαρ (ΑDΜ) κ. Σάφα πρότεινε να προχωρήσει η λύση με τη δική του εταιρεία Πρίβινβεστ, η οποία συμμετέχει στην ΑDΜ, αρκεί να μη φορτωθεί αυτός το βάρος του φόρου των 6 εκατ. ευρώ και να του δοθεί επίσημη διαβεβαίωση ότι το θέμα του προστίμου θα λυθεί σε συγκεκριμένο χρόνο. Ωστόσο, η υπόθεση της «συνδεδεμένης» εταιρείας που προβλέπεται ρητώς στη σύμβαση, προκάλεσε ζήτημα ερμηνείας αφού άλλο σημαίνει σύμφωνα με το γερμανικό και άλλο με το ελληνικό Δίκαιο. Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Βενιζέλος είχε συνομιλίες με τις εμπλεκόμενες πλευρές και ζήτησε τον φάκελο της εταιρείας, προκειμένου οι νομικοί να δουν τη σύνθεσή της και πώς αυτή συνδέεται με την ΑDΜ.
Read more...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ







Την όμορφη γειτονιά της Αγίας Eιρήνης επισκέφτηκε την Τετάρτη 11 Οκτώβρη,

η υποψήφια Δήμαρχος Γαλατσίου, κα Έλενα Ζέρβα και μίλησε στους

κατοίκους, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Με σύμμαχο ακόμα και τον καιρό, (δεν έβρεξε παρά μετά το τέλος της ομιλίας της υποψήφιας Δημάρχου), η Έλενα Ζέρβα καυτηρίασε την απαξίωση και την αδράνεια της απερχόμενης δημοτικής αρχής του κ. Τσίρου, αλλά και των προγενέστερων δημοτικών αρχών, που κινήθηκαν στα ίδια πλαίσια και είχαν την ίδια ψηφοθηρική λογική.

Η υποψήφια Δήμαρχος Γαλατσίου, που γνωρίζει τα χρόνια θέματα του Δήμου και επί μία τετραετία μάχεται για την επίλυσή τους, τόνισε ότι «τα προβλήματα έχουν γιγαντωθεί, δεν είναι, όμως άλυτα. Ως παράταξη, επί τέσσερα χρόνια, έχουμε καταγράψει και προσδιορίσει ό,τι απασχολεί τους συμπολίτες μας και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για λύση των μικρών και μεγάλων θεμάτων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Ζέρβα στο θέμα των δρόμων της περιοχής, «που έχουν γίνει θέμα εμπαιγμών, πολιτικής ομηρίας, ψεύδους, πολιτικής ανικανότητας, τωρινών και προηγούμενων, Δημοτικών Αρχών. Οι λύσεις που δίνουμε, αφορούν, την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε μελέτες «κατά παραγγελία», που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα».

Δεσμεύτηκε ξεκάθαρα, η κα Ζέρβα για άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερα η Αιγοσθένων θα γίνει ήπιας κυκλοφορίας και κατά την έναρξη και λήξη της σχολικής χρονιάς, θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα επί της οδού, σε συνεργασία με την αστυνομία και θα αυξηθούν οι σχολικοί φύλακες. Προέχει η ασφάλεια των παιδιών και είμαι αδιαπραγμάτευτη!»

Στη συνέχεια, η υποψήφια Δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα του Παλαί, τονίζοντας: «το Παλαί θα παραμείνει κοινωνικό αγαθό, αθλητισμού και πολιτισμού! Κάθε άλλη λύση, θα μας βρει αντιμέτωπους ως δημοτική αρχή, με συμπαραστάτες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της πόλης!».

Ενώ για το χώρο της Ηνιόχου είπε: «η Ηνιόχου θα γίνει πλατεία, πάρκο κοινωνικής προσφοράς και ανακούφισης των πολιτών και των παιδιών στις ελεύθερες ώρες» .

Κατήγγειλε τον κ. Τσίρο για την αδιαφορία και την πελατειακή λογική με την οποία υποβάθμισε την ποιότητα ζωής των πολιτών του Γαλατσίου και οδήγησε το Δήμο στη χρεοκοπία, αλλά και την αντιπολίτευση, που, αφού ήταν απούσα για τέσσερα χρόνια, όψιμα θυμήθηκε να ζητήσει επανεκκίνηση για το Γαλάτσι(!) και κάλεσε τους πολίτες στις 7 Νοέμβρη να τους στείλουν στο περιθώριο της ιστορίας, ως μια θλιβερή παρένθεση στα δημοτικά δρώμενα της πόλης .

«Το Γαλάτσι, κύριοι, χρειάζεται νέα Δημοτική Αρχή, όχι επανεκκίνηση!», είπε η κυρία Ζέρβα και εισέπραξε την ενθουσιώδη συμφωνία του κόσμου, που, όση ώρα διαρκούσε η ομιλία, δεν έπαυε να χειροκροτεί και να δείχνει τη συμπαράστασή του και τη στήριξή του στην υποψήφια Δήμαρχο και το συνδυασμό «Πρωτοβουλία Πολιτών Πράσινο Γαλάτσι»!

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Έλενα Ζέρβα στις ομάδες εκείνες, που υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό την οικονομική κρίση και στους οποίους σκοπεύει να προσφέρει κάθε δυνατή , ανθρώπινη , κοινωνική και αξιοπρεπή βοήθεια: «δεσμεύομαι να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό δίχτυ βοήθειας και εθελοντισμού και παράλληλα, σε συνεργασία με τις ενορίες της πόλης μας, την Αγία Ειρήνη και την Αγία Γλυκερία, να συμπράξουμε σε ένα ευρύτερο πεδίο δράσης, αγάπης και αλληλεγγύης».

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να δώσουν τον αγώνα της μεγάλης ανατροπής: «έναν αγώνα για τα αυτονόητα, που δυστυχώς μας έχουν στερήσει, οι μέχρι σήμερα Δημοτικές Αρχές. Όλοι μαζί, μπορούμε καλυτέρα και θα αλλάξουμε την πόλη μας και θα αλλάξουμε τη ζωή μας!».


Read more...

Τα spreads στο 400, αλλιώς νέο Μνημόνιο!

Κλειδί η πορεία του κόστους δανεισμού έως το 2013


http://img.protothema.gr/
Μπορεί η συζήτηση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων του πακέτου διάσωσης να συνέβαλε καθοριστικά στην θεαματική μείωση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα, στο οικονομικό επιτελείο όμως θέλουν να "κατοχυρώσουν" τα σημερινά επίπεδα των σπρεντ, για να μπορέσουν να προσβλέπουν σε περαιτέρω πτώση τους και ταχύτερη επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε, μιλώντας στο protothema.gr ότι «παρά την πτώση, με αυτά τα επιτόκια η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει ακόμα στις αγορές» και σημείωνε ότι «η πτώση θα αποδεικνυόταν μπούμερανγκ αν διαφανεί πως συνδέεται μόνο με την προοπτική της διευκόλυνσης από την Τρόικα και όχι με το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής Οικονομίας».

Η αρνητική στάση της Γερμανίας μάλιστα απέναντι στο ενδεχόμενο να δοθεί χρονική παράταση στην καταβολή των δόσεων, μπορεί να καταδείξει πόσο εύθραυστο ίσως είναι το σημερινό επίπεδο επιτοκίων.

Όπως ανέφερε σε συζητήσεις του υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αν έως το 2013 τα επιτόκια δεν υποχωρήσουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα (για παράδειγμα τις 400 μονάδες βάσης με το οποίο δανείζεται σήμερα από τα έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας), τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ζητήσει νέο δάνειο από την Τρόικα, το οποίο θα συνοδευθεί από νέες υποχρεώσεις και νέο Μνημόνιο…

Με τα δεδομένα αυτά, για τους επιτελείς της κυβέρνησης φαντάζει μονόδρομος η τήρηση του προγράμματος λιτότητας και η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού, που θα έπειθε τις αγορές να δανείσουν με χαμηλότερα επιτόκια τη χώρα μας.

Πάντως χθες το σπρεντ του ελληνικού δεκαετούς, έπεσε κάτω και από το φράγμα των 700 μονάδων βάσης για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο -παραμονές της υπογραφής του Μνημονίου- η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς τίτλου με τον αντίστοιχο γερμανικό είχε βρεθεί στις 1044 μονάδες. Στα τέλη Ιουνίου ήταν στις 791 και στα τέλη Σεπτεμβρίου στις 828 μονάδες βάσης.
Read more...

Με νίκη ΠΑΣΟΚ έληξε η σύγκρουση με τον Σγουρό...


Από το http://www.aftodioikisi.gr/

Πλήρης ήταν η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στη σύγκρουση με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, καθώς και οι οκτώ επιλογές των αντιπεριφερειαρχών τα ονόματα των οποίων ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά (δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία που η ίδια η Ιπποκράτους είχε δώσει για την Πέμπτη) το βράδυ της Τρίτης, ήταν επιλογές της Ιπποκράτους και του Μεγάρου Μαξίμου.
Λίγο νωρίτερα είχε ενημερωθεί και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Αττικής (ο οποίος...
εφόσον ο συνδυασμός του «Αττική: με έργο πάμε μπροστά» κερδίσει τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, θα ορίσει τους τρεις θεματικούς αντιπεριφερειάρχες και τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου) από το γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη λίστα με τους οκτώ αντιπεριφερειάρχες δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα των Παναγιώτη Φασούλα και Γρηγόρη Φελώνη για τους οποίους σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σγουρός είχε θέσει από την αρχή βέτο.
Πέντε ονόματα – έκπληξη….
Μάλιστα, οι πέντε εξ’ αυτών είναι ονόματα – έκπληξη που δεν είχαν ακουστεί καθόλου μέχρι σήμερα:
Πρόκειται για:
- Την Άννα Παπαδημητρίου Τσάτσου, κόρη του Συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου και σύζυγου του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και επίσης καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργου Παπαδημητρίου, τη δικηγόρο (εργάζεται στη Νομική Υπηρεσία της Euobank) στον Κεντρικό Τομέα
- Toν πρώην πρόεδρο της ΟΛΜΕ Κώστα Μανιάτη ο οποίος είναι κάτοικος Χαλανδρίου, στο Βόρειο Τομέα
- Την Μαρία Καρακλιούμη, πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και νυν γραμματέα του Τομέα Τύπου και ΜΜΕ η οποία προέρχεται επαγγελματικά από το χώρο των δημοσκοπήσεων και της πολιτικής ανάλυσης και είναι κάτοικος Αργυρούπολης, στο Νότιο Τομέα
- Τον Κώστα Παπαντωνίου , Οικονομολόγο, Εκπαιδευτικό, Αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, στο Δυτικό Τομέα
- Την Χρυσάνθη Κισκήρα, Επισκέπτρια Υγείας, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ και κάτοικο Γλυκών Νερών για την Ανατολική Αττική
….Και τα τρία «στανταρντ»
Οι υπόλοιποι τρεις είναι πρόσωπα τα οποία «έπαιζαν». Πρόκειται για:
- Το δημοσιογράφο Δημήτρη Κατσικάρη, πολιτικό φίλο του Κώστα Λαλιώτη για τα Νησιά του Αργοσαρωνικού
- Τον πρώην δήμαρχο Κορυδαλλού Στέφανο Χρήστου, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Πειραιά Γιάννη Μίχα, για τον Πειραιά
- Τη Σταυρούλα Δήμου, αντινομάρχη Δυτικής Αττικής και παλαιά συνεργάτιδα του Θεόδωρου Πάγκαλου, με μεγάλη θητεία στην Αυτοδιοίκηση, στη Δυτική Αττική.

Read more...

Αντιδρούν στην πώληση των ΕΛΤΑ...


Την κατηγορηματική τους αντίθεση στο ενδεχόμενο πώλησης πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΤΑ και εκχώρησης του μάνατζμεντ εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, οι οποίοι...
δηλώνουν πως βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, αναμένοντας τις εξελίξεις...

Read more...

Στα αζήτητα 150.000 σπίτια...



Σκηνικό «κατάρρευσης» εμφανίζουν η οικοδομή και η αγορά ακινήτων, παρά το γεγονός ότι το φθινόπωρο παραδοσιακά γίνονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες. Ολα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το κραχ ή, κατ’ άλλους, το σπάσιμο της «φούσκας» στην κτηματαγορά. Περισσότερα από 150.000 σπίτια είναι απούλητα για 4 χρόνια σε όλη την Ελλάδα, η οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 30,5% στην επιφάνεια με πτώση - ρεκόρ 47,6% στην Αττική, 950-1.000 οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν...
βάλει λουκέτο από την αρχή του χρόνου, ενώ έχουν χάσει τη δουλειά τους περί τους 100.000 εργαζομένους και βρίσκονται στο «κόκκινο» άλλοι 300.000 οικοδόμοι.


Μέσα σε μία πενταετία η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 80%, ενώ μόνο φέτος οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες θα είναι μειωμένες κατά 40%. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου έχουν καταγραφεί μόλις 12.000 συναλλαγές μέσω των τραπεζών, όταν προ κρίσης σε έναν χρόνο καταγράφονταν πάνω από 70.000.

Ενδεικτικό της παντελούς αδιαφορίας για αγορές κατοικιών είναι το γεγονός ότι ενώ οι κατασκευαστές καλούν τον κόσμο να αγοράσει μέχρι το τέλος του έτους, διότι από το 2011 θα επιβαρυνθεί λόγω των αυξημένων αντικειμενικών αξιών, δεν υπάρχει κανένα «ρεύμα» για αγορές.

Με τα θεμέλια της κτηματαγοράς να τρίζουν, θα περίμενε κανείς να έχουν καταρρεύσει και οι τιμές των ακινήτων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, τουλάχιστον σε γενικευμένη μορφή. Υπάρχουν, πάντως, μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για ακίνητα που έχουν μείνει απούλητα για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Αυτό που καταγράφουν οι ειδικοί της αγοράς είναι μια μεικτή τάση. Από τη μια οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν ρίχνουν τις τιμές σε επίπεδα που θα προσελκύσουν αγοραστές κι από την άλλη υπάρχουν ορισμένες εταιρείες με μεγάλο απόθεμα κατοικιών που κάνουν γενναίες εκπτώσεις, ακόμη και πάνω από 30%.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιος έχει σήμερα ρευστό είναι «άρχοντας» στην κτηματαγορά. Μπορεί να βρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες ψάχνοντας, όχι μόνο στις φτηνές περιοχές, αλλά και στα... ρετιρέ της αγοράς ακινήτων.

«Η γη, ειδικά στην Αττική, είναι ακόμη ακριβή. Τα οικόπεδα πωλούνται σε υψηλές τιμές, όπως και τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει στο «Εθνος» ο εργολάβος οικοδομών κ. Ιωάννης Τάσσης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι στις κατοικίες που χτίστηκαν από το 2004 και μετά και ακόμη δεν έχουν πωληθεί μπορεί να βρει κανείς τιμές που δύσκολα θα συναντήσει στο μέλλον.

Φθηνά και με δώρα
«Εχουν βγει στην αγορά ακίνητα κατά 50-70.000 ευρώ φτηνότερα, ενώ προσφέρονται και επιπλέον δώρα. Μπάρμπεκιου, αποθήκες, πάρκινγκ ακόμη και έπιπλα μπάνιου ρίχνονται στη μάχη της προσέλκυσης αγοραστών», τονίζει. Πολλοί εργολάβοι, επίσης, αναλαμβάνουν τα συμβολαιογραφικά ή δικηγορικά έξοδα, αλλά και την αμοιβή που θα λάμβανε ο μεσίτης από τον αγοραστή.

«Δεν πρόκειται για τον κανόνα, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες αγοράς σπιτιών, με τον πελάτη να είναι κερδισμένος συνολικά από 50 έως 100.000 ευρώ (έκπτωση τιμής συν δώρα) σε σύγκριση με μία πενταετία πριν», υπογραμμίζει ο κτηματομεσίτης Ευάγγελος Ξέστερνος, που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Αθήνα.

Τι λένε εργολάβοι και κτηματομεσίτες
Η υπερπροσφορά έχει μειώσει έως 30% τις τιμές

Κραχ τιμών καταγράφεται κυρίως στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα σε Γέρακα, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Αρτέμιδα. Η υπερπροσφορά μεζονετών και μονοκατοικιών έχει ρίξει τις τιμές σε διψήφιο ποσοστό, ειδικά σε όσα σπίτια έχουν επιφάνεια πάνω από 150 τ.μ.

Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις πώλησης σπιτιών 4-10 ετών σε εξαιρετική κατάσταση που πωλούνται σε χαμηλές τιμές εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών των ιδιοκτητών τους. Για παράδειγμα, μεζονέτα 250 τ.μ. στον Γέρακα, η οποία πωλήθηκε 450.000 ευρώ το 2006, σήμερα πωλείται 300.000 ευρώ.

Μεγάλες προσφορές γίνονται και στις λεγόμενες φτηνές και μικρομεσαίες γειτονιές, διότι η κρίση χτύπησε περισσότερο τους κατοίκους αυτών των περιοχών και οι εργολάβοι έχουν πολλά απούλητα διαμερίσματα. Στα δυτικά προάστια οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών έχουν πέσει κάτω από το όριο των 2.000 ευρώ/τ.μ., το οποίο αποτελούσε κανόνα πριν από την κρίση.

Η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ και της Propindex για το 2009 κατέγραψε τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών (έως 20%) σε περιοχές όπως Αγιοι Ανάργυροι, Ιλιον, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα, Ανω Λιόσια, Αχαρνών, Ζεφύρι, Καματερό, Νέα Πέραμο. Αλλά και τους πρώτους μήνες του 2010, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι τιμές υποχώρησαν πάνω από 11%.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι νομοί Δράμας, Εβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και η Κρήτη είδαν τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν ακόμη και 20% πέρυσι, ενώ η έντονα πτωτική τάση συνεχίζεται όλο το 2010.

Τέλος, μεγάλο «ψαλίδι» έχει πέσει στις τιμές των εξοχικών σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, ειδικά σε Κρήτη, Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ιόνια νησιά, παραθαλάσσιες περιοχές κυρίως της Αττικής, αλλά και στον Κορινθιακό κόλπο, όπου υπάρχουν μικρά και μεγάλα παραθεριστικά σπίτια σε τιμές έως 30% φτηνότερες.

Παραδείγματα ευκαιριών
Εκπτώσεις απελπισίας σε όλη την Ελλάδα

* Μεζονέτα 115 τ.μ. στην Παλλήνη, με οικοδομική άδεια το 2004. Ο εργολάβος το 2006 ζητούσε 320.000 ευρώ κι ενώ ήταν ακόμη στο στάδιο της ανέγερσης. Το 2008 η τιμή έπεσε στα 300.000 ευρώ, για να πωληθεί τελικά 250.000 ευρώ και με έξτρα παροχές (αποθήκη, διπλό γκαράζ κ.λπ.). Εκπτωση 22%.
* Μονοκατοικία 300 τ.μ. με μεγάλο κήπο στο Μαρούσι, η οποία κατασκευάστηκε το 2003, πωλήθηκε τότε προς 3.000 ευρώ/τ.μ., ήτοι 900.000 ευρώ. Εξι χρόνια μετά βγήκε στο... σφυρί προς 600.000 ευρώ, έγινε δηλαδή φτηνότερη κατά 33%, αφού ληφθεί υπόψη ότι είναι μεταχειρισμένη.
* Νεόδμητη μονοκατοικία στη Βούλα, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2008, είχε αρχική τιμή 3,3 εκατ. ευρώ. Σήμερα ο ιδιοκτήτης ζητεί 2,5 εκατ. ευρώ. Εκπτωση 24%.
* Μύκονος, 10 λεπτά από τη χώρα. Συγκρότημα κατοικιών με 3 μικρές μεζονέτες και μία βίλα. Η καθεμία από τις μικρές πωλείται προς 450.000 και η μεγάλη 1,5 εκατ., δηλαδή συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα ο εργολάβος τα πωλεί όλα μαζί προς 2 εκατ. ευρώ. Εκπτωση 20%.
* Διαμερίσματα 70-140 τ.μ. στην Ελευσίνα, που χτίστηκαν το 2007, πωλούνταν προς της κρίσης αντί 1.700 ευρώ/τ.μ. Σήμερα ο κατασκευαστής, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, τα πωλεί προς 1.300 ευρώ/τ.μ. Εκπτωση 30%.
* Στην πόλη της Δράμας πολυτελές διαμέρισμα 100 τ.μ. πωλούνταν το 2007 προς 160.000 ευρώ, ενώ σήμερα έχει πέσει στα 140.000 ευρώ.
* Στη Χαλκιδική μεζονέτες 70 τ.μ. η καθεμία, κοντά στη θάλασσα και με εκτίμηση από την τράπεζα προς 226.000, πωλούνται 148.000. Εκπτωση 35%.
* Στην Πάρο, εξοχικό 50-60 τ.μ. με θέα στη θάλασσα πωλείται 70-90.000 ευρώ, όταν το 2008 ξεπερνούσε τα 100.000 ευρώ. Εκπτωση 20%.
* Στη Ραφήνα, νεόδμητη μεζονέτα 100 τ.μ. με κήπο, κοντά σε δάσος πωλείται 200.000 ευρώ, ενώ η αρχική τιμή ήταν 230.000 ευρώ. Εκπτωση 13%.
* Στον Νέο Βουτζά, οικόπεδο 1 στρέμμα με κάλυψη 20%, θέα στη θάλασσα, πωλείται 550.000 ευρώ από 650.000 ευρώ. Εκπτωση 15%.

Βασίλης Σ. Κανέλλης
ΕΘΝΟΣ.


Read more...

ΣΤΟ ΦΩΣ 5 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 33 ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ


Με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί την επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων στη Χιλή που βρίσκονταν παγιδευμένοι σε ορυχείο από τις 5 Αυγούστου. Ηδη έχουν ανασυρθεί σώοι πέντε μεταλλωρύχοι. Η μεγαλύτερη, ίσως, επιχείρηση διάσωσης στον κόσμο καλύπτεται από εκατοντάδες Χιλιανούς και ξένους δημοσιογράφους.Υπολογίζεται ότι...
όλη η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 38 ώρες, ωστόσο αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό ενδέχεται να διαρκέσει 24 ώρες. Η διαδικασία ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη από τεχνικής πλευράς. Τις πρώτες 17 ημέρες οι μεταλλωρύχοι δεν είχαν καμιά επαφή με τον έξω κόσμο. Ετρωγαν μια κουταλιά τόνο και μια γουλιά γάλα, μια φορά την ημέρα. Τα βράχια στην έρημο Ατακάμα κάτω από οποία παγιδεύτηκαν είναι σκληρά και όχι πάντοτε σταθερά. Οταν οι διασώστες τους βρήκαν στις 22 Αυγούστου κι άρχισαν να σκάβουν για να τους φθάσουν, μια δεύτερη κατάρρευση τους ανάγκασε να σταματήσουν και να ξαναρχίσουν τα πάντα από την αρχή. Επτά τρυπάνια έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες επί ημέρες. Φτιάχτηκαν τρεις στοές. Μεταφέρονταν, με «παλόμας» («περιστέρια», κάψουλες μήκους 1,5 μέτρου και πλάτους 10 εκατοστών) τρόφιμα, ιματισμός και άλλα αναγκαία ώστε οι παγιδευμένοι να ζήσουν. Αρχικά πιστευόταν ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε ως τον Δεκέμβριο, αλλά τελικά ένα από τα τρυπάνια κέρδισε τον αγώνα δρόμου. Χρησιμοποιήθηκαν ως και ειδικοί της NASA, της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος, για να βοηθήσουν τους μεταλλωρύχους να αντιμετωπίσουν την απομόνωσή τους, γυμναστές, αλλά και ψυχολόγοι ώστε να αντιμετωπίσουν την πίεση των ΜΜΕ όταν βγουν στην επιφάνεια.
Read more...

ΒΡΟΧΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τις κατασχέσεις ακινήτων επιστρατεύει το υπουργείο Οικονοµικών προκειµένου να εξαναγκάσει 2.411 µεγαλοοφειλέτες που χρωστούν χρόνια και χρόνια στο Δηµόσιο 50,83 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αντικειµενικής αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ, να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους. Μέσα στις τελευταίες 40 µέρες έβγαλε 6 ακίνητα στο σφυρί και...
προχώρησε σε 70 κατασχέσεις ακινήτων και 36 κατασχέσεις µισθωµάτων σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κολωνάκι, Σύνταγµα και Μοναστηράκι. Η αρχή έγινε από όσους έχουν ακίνητα - φιλέτα στις πιο ακριβές περιοχές της επικράτειας και σταδιακά η καµπάνα των διασταυρώσεων θα… χτυπήσει για όλη την Ελλάδα. Οι απειλές και οι κατασχέσεις φαίνεται να έχουν τα πρώτα ορατά αποτελέσµατα, όπως δείχνουν οι εισροές εσόδων στα ταµεία του Δηµοσίου. Από τους 2.411, οι 677 είτε εξόφλησαν εφάπαξ είτε προχώρησαν σε ρύθµιση των χρεών τους για να αποφύγουν την κατάσχεση των ακινήτων τους. Κατέβαλαν συνολικά 2,213 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο µπορεί να αποτελεί το 1/25 της συνολικής τους οφειλής, όµως εκτιµάται από αρµόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονοµικών ότι θα διευρυνθεί σηµαντικά το επόµενο διάστηµα. Αρχισαν να πληρώνουν Αναλυτικά, σύµφωνα µε τα στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα το υπουργείο Οικονοµικών: n 410 οφειλέτες µε ακίνητα σε Μύκονο και Σαντορίνη ξόφλησαν εφάπαξ 885.450 ευρώ και επιπλέον 178 έκαναν ρυθµίσεις καταβάλλοντας 641.925 ευρώ. Από τις αρχές Σεπτεµβρίου, δροµολογήθηκαν 23 κατασχέσεις ακινήτων εκ των οποίων 10 ολοκληρώθηκαν έως το τέλος του περασµένου µήνα, ενώ 7 οφειλέτες ξόφλησαν για να σώσουν το ακίνητο. Συνολικά στα δίχτυα των διασταυρώσεων Μυκόνου και Σαντορίνης έχουν πιαστεί 990 οφειλέτες µε ληξιπρόθεσµες οφειλές 6,75 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειµενικής αξίας 288,39 εκατ. ευρώ µόνο σε Μύκονο και Σαντορίνη. Η συνολική τους περιουσία ανά την επικράτεια φτάνει τα 567,89 εκατ. ευρώ. n 48 οφειλέτες µε ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας ξόφλησαν καταβάλλοντας 135.600 ευρώ και 41 προχώρησαν σε ρυθµίσεις καταβάλλοντας έναντι κεφαλαίου 550.639 ευρώ. Από τις αρχές Σεπτεµβρίου δροµολογήθηκαν 36 κατασχέσεις µισθωµάτων και 47 κατασχέσεις ακινήτων, υπό την απειλή των οποίων 18 οφειλέτες προχώρησαν σε διακανονισµό και 2 εξόφλησαν. Σε τέσσερις περιπτώσεις έχουν δοθεί εντολές έκδοσης προγράµµατος πλειστηριασµού. Συνολικά, 279 οφειλέτες µε ληξιπρόθεσµα χρέη 2,68 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειµενικής αξίας 175,48 εκατ. ευρώ στο τρίγωνο Κολωνάκι, Σύνταγµα, Μοναστηράκι έχουν πιαστεί στα δίχτυα των διασταυρώσεων. Ρυθµίστε και ξενοιάστε Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασµοί επιστρατεύονται δυναµικά σε µία περίοδο όπου από την άλλη πλευρά δίδεται η ευκαιρία ρύθµισης των ληξιπρόθεσµων οφειλών (32 δισ. ευρώ συνολικά) µε ευνοϊκούς όρους. Οι οφειλέτες έχουν την ευκαιρία να αναστείλουν κατασχέσεις και πλειστηριασµούς ακόµα κι αν έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι σχετικές διαδικασίες. Μπορούν να υπαχθούν στη ρύθµιση ληξιπρόθεσµων οφειλών που «τρέχει» έως τις 29 Οκτωβρίου µε διαγραφή ακόµα και του 100% των προσαυξήσεων ή ρύθµιση από 2 έως 45 δόσεις (οι προσαυξήσεις µειώνονται αντιστρόφως ανάλογα του πλήθους των δόσεων από 40% έως και 95%). Στην περίπτωση υπαγωγής στη ρύθµιση, αναστέλλονται κατασχέσεις ακινήτων και πλειστηριασµοί, όχι όµως και κατασχέσεις καταθέσεων που συµψηφίζονται µε τις οφειλές. ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ Οι διασταυρώσεις έγιναν ήδη στις ακριβές περιοχές, αλλά θα ακολουθήσει σε όλη η Ελλάδα Ραβασάκια σε κληρονόµους µε ληξιπρόθεσµα ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΜΕ την Εφορία θα έχουν και 1.142 φορολογούµενοι που κληρονόµησαν ακίνητα. Η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων έχει βάλει στο µάτι των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και όσους έχουν κληρονοµήσει ακίνητα, αλλά είτε δεν πλήρωσαν τους φόρους κληρονοµιάς, είτε δεν µπήκαν καν στη διαδικασία να δηλώσουν στο Ε9 το ακίνητο που περιήλθε στην ιδιοκτησία τους. Τώρα θα δεχθούν αρχικά το ραβασάκι της Εφορίας και εν συνεχεία – αν δεν πληρώσουν τις οφειλές τους – τον δικαστικό επιµελητή. Σύµφωνα µε τα στοιχεία των νέων διασταυρώσεων για οφειλέτες µε χρέη από φόρους κληρονοµιάς άνω των 10.000 ευρώ ο καθένας, εντοπίστηκαν: n 561 οφειλέτες µε συνολικές ληξιπρόθεσµες οφειλές 19,1 εκατ. ευρώ και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 290 εκατ. ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές αποστέλλονται επιστολές µε τις οποίες οι οφειλέτες καλούνται να προχωρήσουν σε εξόφληση των οφειλών τους µέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Μετά την παρέλευση της προθεσµίας θα δροµολογηθούν κατά προτεραιότητα διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης στην περίπτωση µη ανταπόκρισης. n 581 οφειλέτες µε συνολικές ληξιπρόθεσµες οφειλές 22,3 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δεν εµφανίζονται κάτοχοι ακίνητης περιουσίας στο περιουσιολόγιο του ΤΑΧΙS ή η ακίνητη περιουσία τους είναι µικρότερης αξίας από την οφειλή τους από φόρο κληρονοµιάς. Για τους οφειλέτες αυτούς συνεχίζονται οι διασταυρώσεις προκειµένου να εντοπιστούν τα κληρονοµιαία ακίνητα από τις αποδοχές κληρονοµιάς, τα οποία ουδέποτε δήλωσαν κατά τις υποβολές Ε9. Στους παραβάτες θα επιβληθούν οι νόµιµες κυρώσεις. Το υπουργείο Οικονοµικών επισηµαίνει ότι οι οφειλέτες που εντοπίζονται από τις διασταυρώσεις παραµένουν στη βάση δεδοµένων στην οποία διενεργείται µηνιαίος έλεγχος, ακόµη και µετά την εξόφληση των οφειλών τους και παρακολουθούνται για την ενδεχόµενη δηµιουργία νέων ληξιπρόθεσµων οφειλών.

Read more...

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΚΑΠΕΛΟ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Επιβάρυνση, αντί για όφελος, θα έχουν χιλιάδες δικαιούχοι _ κυρίως ενοικιαστές και διαµένοντες σε πολύ παλαιά κτίρια _ από τους 1,2 εκατ. που υπολογίζεται ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιµολόγιο. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που το ρολόι...
δεν βρίσκεται στο όνοµα του δικαιούχου, όπως για παράδειγµα συµβαίνει µε κάποιους µισθωτές κατοικιών το ρολόι των οποίων έχει παραµείνει στο όνοµα του ιδιοκτήτη. Διότι παρά τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσοι πληρούν τα κριτήρια για το νέο αυτό τιµολόγιο αλλά διαµένουν σε σπίτια όπου έχουν παρέλθει 14 χρόνια από την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου (ΥΔΕ), θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση, ότι το ηλεκτρικό σύστηµα του σπιτιού είναι ασφαλές. Πρόκειται, σύµφωνα µε ηλεκτρολόγους, για ένα κόστος 50-60 ευρώ. Και ναι µεν ο δικαιούχος, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, έχει δικαίωµα να υποβάλει άµεσα αίτηµα ένταξης στο ΚΟΤ και να προσκοµίσει τη συγκεκριµένη δήλωση µετά 6 µήνες, όµως αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθεί µε το κόστος. Απλώς η επιβάρυνση παίρνει παράταση µέχρι τον προσεχή Απρίλιο. Η προκαταβολή Αλλο έξοδο αφορά την προκαταβολή. Διότι η αλλαγή ονόµατος θεωρείται νέα σύνδεση και, όταν αυτό συµβαίνει, υποχρεούται κανείς να καταβάλει προκαταβολή που για µια κατανάλωση έως 800 kWh / 4µηνο κυµαίνεται στα 40-50 ευρώ. Από την υποχρέωση της κατάθεσης προκαταβολής εξαιρούνται, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι σύζυγοι που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, καθώς γι’ αυτούς δεν απαιτείται η αλλαγή ονόµατος (άρα δεν προκύπτει και θέµα προκαταβολής για την υπαγωγή ενός εκ των δύο στο ΚΟΤ), καθώς επίσης όταν το ρολόι µεταφέρεται από ένα µέλος της ίδιας οικογένειας στο άλλο (π.χ. πατέρας σε γιο). Σε όλους τους υπόλοιπους δίνεται η δυνατότητα καταβολής της προκαταβολής σε 6 ισόποσες άτοκες δόσεις που θα ενσωµατωθούν στους διµηνιαίους λογαριασµούς τους. Συµπέρασµα Τι σηµαίνουν αυτά; Οτι µέχρι τον προσεχή Απρίλιο θα πρέπει να έχουν καταβάλει 24 ευρώ ως προκαταβολή, συν τα 50 ευρώ για την υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου, δηλαδή 74 ευρώ, και συνολικά 100 ευρώ ώς το τέλος του έτους. Αλλά ένας πελάτης µε κατανάλωση 750 kWh / 4µηνο, σύµφωνα µε τα παραδείγµατα που έδωσε το ίδιο το υπουργείο όταν ανακοίνωσε τα νέα τιµολόγια, πληρώνει σήµερα 78,3 ευρώ / 4µηνο ή 235 ευρώ το έτος. Αν αυτός δεν εντασσόταν στο ΚΟΤ θα επιβαρυνόταν µε αύξηση 13,7%, άρα θα πλήρωνε 268 ευρώ το χρόνο, δηλαδή επιπλέον 33 ευρώ. Αν λοιπόν ενταχθεί στο ΚΟΤ, επειδή ανήκει στους έχοντες εισόδηµα κάτω από το αφορολόγητο όριο, θα δικαιούται έκπτωση 10% από τα σηµερινά επίπεδα, (δηλαδή 24 ευρώ). Εποµένως µαζί µε τα 33 ευρώ της αύξησης που θα γλιτώσει θα έχει συνολικό όφελος 57 ευρώ, λιγότερα δηλαδή από τα έξοδα που θα καταβάλλει. Από το υπουργείο πάντως σηµειώνουν ότι µελετούν διορθωτικές κινήσεις, ώστε ακόµα και όσοι δεν έχουν το ρολόι στο όνοµά τους να επιβαρυνθούν όσο το δυνατό λιγότερο.Τέτοιες, µπορεί να είναι µειωµένη προκαταβολή στη ΔΕΗ από αυτή που ισχύει σήµερα, και εθελοντικές συµφωνίες µε τον κλάδο των ηλεκτρολόγων για µείωση στην τιµή έκδοσης της Υπεύθυνης Δήλωσης (ΥΔΕ).
Read more...

ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚΑΣ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
«Παγωμένο» για τρίτη χρονιά θα είναι το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, το οποίο θα καταβληθεί σε 350.000 δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2010 (με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου) και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν...
το 2010. Τα ποσά του ΕΚΑΣ θα είναι ίσα με εκείνα που καταβάλλονται σήμερα στους συνταξιούχους και θα χορηγηθούν στους δικαιούχους μαζί με τα τυχόν αναδρομικά (από 1/1/2010 και μετά). Επισημαίνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ έτους 2010 είναι αυξημένα κατά 4% σε σχέση με τα μέχρι τώρα εισοδηματικά κριτήρια. Τα εισοδήματα που αναφέρονται στα κριτήρια αυτά, είναι εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008 και περιλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση του 2009. Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα καταστούν και όσοι από τους συνταξιούχους έχουν συνταξιοδοτηθεί και πριν από το 2010 και πληρούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα διακοπεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όσους υπερβαίνουν τα κριτήρια αυτά, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, ο τελικός αριθμός των δικαιούχων μετά τις αναπροσαρμογές θα αυξηθεί κατά περίπου 8.000 άτομα. Ειδικότερα, η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια αναπροσαρμόζονται για το 2010 ως ακολούθως: Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, που χορηγήθηκαν σε μισθωτό, να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων τριακοσίων πενήντα τριών ευρώ και τριάντα οκτώ λεπτών (8.353,38 ευρώ). Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων επτακοσίων σαράντα πέντε ευρώ και εξήντα δύο λεπτών (9.745,62 ευρώ). Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων εκατόν εξήντα πέντε ευρώ και τριάντα εννέα λεπτών (15.165,39 ευρώ). Προσοχή: Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2009 και αφορούν εισοδήματα του έτους 2008. Εισόδημα και ΕΚΑΣ Εξάλλου- σύμφωνα με την ίδια υπουργική απόφαση- τα ποσά εισοδήματος για τη χορήγηση του ποσού του ΕΚΑΣ αναπροσαρμόζονται ως ακολούθως: Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα μέχρι και επτά χιλιάδες εξακόσια επτά ευρώ και πενήντα τέσσερα λεπτά (7.607,54 ευρώ), καταβάλλεται επίδομα ύψους διακοσίων τριάντα ευρώ (230,00 ευρώ) κατά μήνα. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από επτά χιλιάδες εξακόσια επτά ευρώ και πενήντα πέντε λεπτά (7.607,55 ευρώ) μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων τριακοσίων πενήντα τριών ευρώ και τριάντα οκτώ λεπτών (8.353,38 ευρώ) καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος σύμφωνα με τα παρακάτω: Για ποσό εισοδήματος από 7.607,55 μέχρι 7.905,91 ευρώ, το ποσό ΕΚΑΣ θα είναι 172,50 ευρώ. Για ποσό εισοδήματος από 7.905,92 μέχρι 8.104,76 ευρώ, το ποσό ΕΚΑΣ θα είναι 115,00 ευρώ. Για ποσό εισοδήματος από 8.104,77 μέχρι 8.353,38 ευρώ το ΕΚΑΣ θα είναι 57,50 ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με την καταβολή του φετινού ΕΚΑΣ θα είναι 1,05 δισ. ευρώ.

Read more...

ΕΛ.ΑΣ. : ΕΧΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ!


Ρεπορτάζ : Διονύσης Βυθούλκας
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Ενα υπηρεσιακό ταξίδι αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στην Κόρινθο για να ελέγξουν πληροφορία σχετικά με διακίνηση λαθρομεταναστών μετετράπη σε επιχείρηση-φιάσκο. Δύο ένοπλοι, μπροστά στα μάτια των αστυνομικών, τους οποίους είχαν προηγουμένως κατορθώσει να ακινητοποιήσουν και να αφοπλίσουν, έκλεψαν ένα φορτηγό με... 65 παράνομους μετανάστες, πιθανόν ασιατικής καταγωγής, και εξαφανίστηκαν. Ολα ξεκί
νησαν το απόγευμα της Δευτέρας, όταν δύο υπαστυνόμοι, ένας αρχιφύλακας και ένας αστυφύλακας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών έφθασαν στον Ισθμό της Κορίνθου ύστερα από πληροφορίες που είχε ένας από τους αξιωματικούς πως επρόκειτο να προσεγγίσει σε μικρό κόλπο της περιοχής σκάφος με λαθρομετανάστες. Γρήγορα εντόπισαν στην περιοχή Αμόνι ένα φορτηγό που τους κίνησε τις υποψίες. Επεχείρησαν να το ελέγξουν, αλλά μόλις τους αντιλήφθηκε ο οδηγός του οχήματος ανέπτυξε ταχύτητα και ετράπη σε φυγή προς την Αργολίδα. Λίγο αργότερα, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να ξεφύγει, εγκατέλειψε το φορτηγό και εξαφανίστηκε. Οι αστυνομικοί όταν άνοιξαν το φορτηγό αντίκρισαν τους λαθρομετανάστες, ενώ την ίδια ώρα συνάδελφοί τους τούς ακινητοποίησαν και συνέλαβαν το άλλο μέλος του κυκλώματος. Πρόκειται για έναν 50χρονο ομογενή από την πρώην Σοβιετική Ενωση ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε, είχε ρόλο να κινείται μπροστά από το φορτηγό και να ενημερώσει εγκαίρως τον συνεργό του σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου. Επιστρέφοντας στην Αθήνα μετά την επιχείρηση ο ένας από τους αστυνομικούς οδήγησε το φορτηγό με τους μετανάστες, δύο συνάδελφοί του ακολούθησαν με το περιπολικό και τον συλληφθέντα και μετά ο τέταρτος αστυνομικός με το αυτοκίνητο του δράστη. Ουδείς αντιλήφθηκε ότι το κονβόι παρακολουθούσαν άλλα δύο μέλη του κυκλώματος τα οποία τους ακολούθησαν. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ στο ύψος των διυλιστηρίων Ασπροπύργου το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο δράστεςέκοψε τον δρόμο στην πομπή. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, ωστόσο οι δράστες κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τους αστυνομικούς και να τους πάρουν το φορτηγό. Λίγο αργότερα συνελήφθη ένας εξ αυτών, ηλικίας 35 ετών από το Ιράκ, ενώ μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν τα υπηρεσιακά όπλα των αστυνομικών. Επίσης συνελήφθη ένας 27χρονος από την Ινδία ο οποίος συμμετείχε στο κύκλωμα και χθες το μεσημέρι έπεσε στα χέρια των αστυνομικών ο δεύτερος δράστης από το Ιράκ που συμμετείχε στην ένοπλη συμπλοκή με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στον Ασπρόπυργο. Βρέθηκε και το φορτηγό στο Σχιστό, ωστόσο είχε παραδώσει σε άλλη ομάδα τους λαθρομετανάστες για να τους κρατήσουν «φυλακισμένους» σε κάποιο σπίτι ώσπου να πληρώσουν τα «μεταφορικά» στους δουλεμπόρους.
Read more...

Aνοιχτή επιστολή του Σταύρου Βαβία στους Εβρίτες ...


Αγαπητοί συμπολίτες,

Η δημιουργία μιας ισχυρής περιφερειακής αυτοδιοίκησης με αυξημένες δυνατότητες παρέμβασης και επίλυσης των προβλημάτων που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, αποτελούσε ανέκαθεν μία από τις βασικές αρχές της πολιτικής μας σκέψης και δράσης.
Με τα νέα αυτοδιοικητικά δεδομένα, ο τόπος μας, η περιφέρειά μας αποκτά νέες αρμοδιότητες, που μας παρέχουν την δυνατότητα δράσης σε τομείς όπως η οικονομία, το περιβάλλον, η πράσινη ανάπτυξη και αειφορία, ο τουρισμός, η γεωργία. Η νέα αυτή δυναμική σε συνδυασμό με τις προσδοκίες των κατοίκων του τόπου μας για ανάπτυξη και ευημερία με ώθησαν στο να υποβάλλω στην κρίση των συμπολιτών μας τις ιδέες μου και να τους ζητήσω να εμπιστευτούν εμένα και την «Κοινωνική Συμμαχία για την Αν. Μακεδονία-Θράκη» του Άρη Γιαννακίδη στην προσπάθειά μας για την ανάδειξη και ανάπτυξη της νεοσύστατης περιφέρειάς μας. Ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, θα ήθελα να απευθυνθώ πρώτα απ’ όλα, στους νέους του τόπου μας, διότι είμαι και εγώ .............

ένας από αυτούς. Αγαπητοί φίλοι, ο ρόλος μας σ’ αυτές τις εκλογές είναι να είμαστε «ανήσυχοι». Ένα νέο πεδίο δράσης περιμένει από εμάς ιδέες και προτάσεις για όλα εκείνα που μας απασχολούν, για όλα εκείνα για τα οποία θα θέλαμε να βλέπουμε τον τόπο μας να διακρίνεται.

Θέλουμε να κρατήσουμε τους νέους αγρότες, το μέλλον του παραγωγικού μας ιστού, στον τόπο μας. Η σαφής καταγραφή και μελέτη των καλλιεργειών της περιοχής και η ανάπτυξη νέων προσοδοφόρων καλλιεργειών, με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοσή μας, θα αποτελέσουν τις προτεραιότητές μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέλουμε να προσελκύσουμε νέους από όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα από τα Βαλκάνια να έρθουν στον τόπο μας, μέσω της ενίσχυσης της πανεπιστημιακής δραστηριότητας στην περιοχή μας. Η περιφέρεια έχει σημαντικότατο ρόλο να διαδραματίσει στην προσπάθεια ανάπτυξης της διαπολιτισμικότητας μέσω της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, κάτι που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας.

Θέλουμε να στηρίξουμε την αειφορία μέσω της πράσινης ανάπτυξης και του τουρισμού. Η δημιουργία πρότυπων δομών πράσινης οικονομίας σε περιοχές με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως η Σαμοθράκη και η Δαδιά, αποτελεί μία από τις μεγάλες φιλοδοξίες μας.

Θέλουμε να ενισχύσουμε την διασυνοριακότητα. Στόχος μας είναι να εργαστούμε συλλογικά με τους γείτονες μας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δημιουργίας κοινών υποδομών ενάντια σε φυσικές καταστροφές, όπως οι τελευταίες καταστροφικές για την οικονομία μας πλημμύρες.

Θέλουμε μέσω της διασυνοριακότητας να ενισχύσουμε το αίσθημα φιλίας και διαπολιτισμικής ανταλλαγής με τους γείτονές μας. Η δημιουργία δωρεάν βίζας για λίγες ώρες στους Τούρκους πολίτες θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση.

Μακριά από κάθε διάθεση αυτοπροβολής θα ήθελα στο πλαίσιο αυτό να εκθέσω και μερικά στοιχεία της προσωπικής μου υποψηφιότητας. Με ερευνητική δραστηριότητα στους τομείς της οικολογίας και του περιβάλλοντος και με επαγγελματική ενασχόληση στον τομέα της γεωργίας, τα τελευταία χρόνια, είχα την δυνατότητα να έρθω σε επαφή με τα βασικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την ιδιαίτερη πατρίδα μου τον Έβρο. Οι πολιτικές μου ανησυχίες και τα όνειρά μου για πρόοδο και ευημερία με ώθησαν στο να ασχοληθώ με τα κοινά της περιοχής μου, εντασσόμενος και εγώ στην μεγάλη οικογένεια της προοδευτικής παράταξης. Η τριβή μου με την καθημερινότητα της περιοχής μας και των χρόνιων προβλημάτων του, αποτέλεσαν στο πλαίσιο αυτό την αφετηρία ενασχόλησής μου με τα κοινά του τόπου μας.

Η «Κοινωνική Συμμαχία για την Αν. Μακεδονία-Θράκη» του Άρη Γιαννακίδη, συμμεριζόμενη όλα αυτά τα οράματα και τις ανησυχίες, μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί μία θέση στο ψηφοδέλτιο της. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να δικαιώσω αυτή την επιλογή.

Για τους λόγους αυτούς, σας ζητώ, αγαπητοί φίλοι, να συμπαραταχθείτε στην προσπάθειά μας. Μία νέα σελίδα ανοίγεται για την αυτοδιοίκηση. Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ευημερία της περιφέρειάς μας.

Με τιμή,
ΣΤΑΥΡΟΣ Ι. ΒΑΒΙΑΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ - ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΔΠΘ

Τηλ. 6947073217 e-mail: vavias@gmail.com

Read more...

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 13 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ 11 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ


Ρεπορτάζ : Ζώης Τσώλης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Τον «σκληρό πυρήνα» των ελλειμμάτων που δημιουργεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και βαρύνουν τον προϋπολογισμό θα επιχειρήσει να διασπάσει η κυβέρνηση το 2011, με περικοπές αποδοχών και επιδομάτων για τους περίπου 24.000 υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, με συγχωνεύσεις οργανισμών...
και με αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα. Επτά μήνες μετά την εφαρμογή του μνημονίου και εν όψει του νέου ελέγχου της οικονομίας από την τρόικα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις ΔΕΚΟ με τις μεγαλύτερες ζημιές και να ανακοινώσει προγράμματα εξυγίανσης, όπως ακριβώς αποφάσισε για τον ΟΣΕ που είναι πρώτος στον κατάλογο, με ζημιές περί το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Οι σωρευμένες ζημιές των ΔΕΚΟ που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχονται στα 13 δισ. ευρώ, ενώ πέραν των τακτικών επιχορηγήσεων το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εγγυήσεις για δάνεια από τις τράπεζες που υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι η επέμβαση θα είναι επώδυνη για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνα της ειδικής γραμματείας του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα, αντίθετα με το πνεύμα λιτότητας, οι δαπάνες για τη μισθοδοσία αυξήθηκαν το 2010 στα 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μέσες ετήσιες αποδοχές στις ΔΕΚΟ ανήλθαν το 2009 στις 40.000 ευρώ, και μάλιστα θα είναι αυξημένες το 2010, σε σχέση με 23.000 ευρώ που ήταν στον στενό δημόσιο τομέα και 19.000 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Πέραν του υψηλού μέσου όρου, καταγράφονται και ακραίες περιπτώσεις, όπως οι αμοιβές στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος που ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ, αλλά και στους εργαζόμενους των ΗΣΑΠ που υπερβαίνουν τις 70.000 ευρώ. Από την έρευνα επίσης προκύπτει ότι για κάθε ένα ευρώ έσοδο οι 11 πλέον ζημιογόνες ΔΕΚΟ δανείζονται οκτώ ευρώ από τις τράπεζες. Η καταγραφή των στοιχείων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς δεν τηρούν όλες τα λογιστικά πρότυπα (ισολογισμούς κ.ά. στοιχεία).
Read more...

Δελτίο Τύπου


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η εκδήλωση της παρουσίασης της Ιδρυτικής Διακήρυξης του συνδυασμού «Κοινωνία Πολιτών» με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο του νέου δήμου Ωραιοκάστρου, Χριστίνα Αλίρη. Περισσότερα από 2.000 άτομα από όλες τις περιοχές και των τριών δήμων (Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας) έδωσαν το παρών, αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες, κατακλύζοντας την αίθουσα του "RoseGarden" ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ήταν αναγκασμένοι να μείνουν έξω από την αίθουσα, καθώς στο εσωτερικό δεν υπήρχε ελεύθερος χώρος.

«Μαζί θα τα καταφέρουμε»
Στην ομιλία της η κ. Αλίρη τόνισε ότι η φιλοδοξία του συνδυασμού «Κοινωνία Πολιτών» είναι να γυρίσει επιτέλους σελίδα ο νέος δήμος. « Πρέπει να σπάσουμε το κατεστημένο της περιοχής. Να αποδείξουμε πως κανένας δήμος δεν είναι καταδικασμένος σε υπανάπτυξη και σε υποβάθμιση επειδή η τοπική διαπλοκή είναι ισχυρή. Να αποδείξουμε πως υπάρχει εναλλακτική πρόταση, πολιτικά προοδευτική, σύγχρονη, με προγραμματική πληρότητα, πρόταση με αυθεντικό ενδιαφέρον για τον τόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Αλίρη εξήγγειλε «τις νέες ιδέες, για μια άλλη αυτοδιοίκηση, μακριά από τοπικιστικά μικροσυμφέροντα, από πελατειακές νοοτροπίες ετών, από συστήματα εξουσίας και διευθετήσεων, από ανορθολογικές και σπάταλες επιλογές και από απουσία σχεδιασμού». «Αν στο τιμόνι των νέων δήμων βρεθούν ξανά άνθρωποι που εκφράζουν παγιωμένα συστήματα εξουσίας, πελατειακά δίκτυα, διευθετήσεις ημετέρων, τότε θα έχουμε και πάλι μία από τα ίδια. Η συγκυρία επιβάλει ανανέωση. Νέοι άνθρωποι στο τιμόνι του νέου δήμου. Νέοι στις ιδέες, στις απόψεις, στις πρακτικές», σημείωσε.

Η κ. Αλίρη αναφέρθηκε στο όραμά της για την τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι θέλει «να δώσει ελπίδα, όραμα, και ρεαλιστική διέξοδο στους συνδημότες της». Ενώ, δεσμεύτηκε ενώπιον των παρευρισκομένων «με ένα συμβόλαιο τιμής με τους συνδημότες της» υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί με τη βοήθεια των συμπολιτών της να κάνει το νέο δήμο Ωραιοκάστρου «υπόδειγμα τοπικής αυτοδιοίκησης». «Έχω γνώση και εμπειρία από την ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση. Πάνω από όλα όμως έχω την διάθεση να προσφέρω. Έχω την διάθεση να εργαστώ, να αγωνιστώ. Έχω την διάθεση να παλέψω», τόνισε χαρακτηριστικά.


Στο τέλος της εκδήλωσης ανακοινώθηκε μέρος του ψηφοδελτίου του συνδυασμού «Κοινωνία Πολιτών» ενώ παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας Μ. Μπόλαρης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ της Β΄ Θεσσαλονίκης, Π. Κουκουλεκίδης, ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ της περιφερειακής Γ. Γεράκης, καθώς επίσης κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι.


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που μαζεύτηκε χτες στο ''Rose Garden''. Σε μια αίθουσα που αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει όλους τους παρευρισκόμενους. Πολλοί ήταν αναγκασμένοι να μείνουν έξω από την αίθουσα καθώς στο εσωτερικό δεν υπήρχε ελεύθερος χώρος.
Ιδρυτική Διακήρυξη της παράταξης "Κοινωνία Πολιτών'' και παρουσίαση μεγάλου μέρους των ψηφοδελτίων. Πλήθος κόσμου παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες γέμισε τον χώρο, γέμισε με ελπίδα και αισιοδοξία για την νίκη στις εκλογές.
Read more...

ΝΕΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΣΕ


Κινητοποιήσεις εξήγγειλαν από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ΟΣΕ. Για την Τετάρτη, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Αμαξοστοιχιών έχει εξαγγείλει τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να υπολειτουργήσει ο Οργανισμός και να μην πραγματοποιηθούν δεκάδες δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ...
Την Πέμπτη, ημέρα έναρξης της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δεν θα κινηθεί κανένα τρένο και θα καταργηθούν όλα τα δρομολόγια, πλην των λεγόμενων «κοινωνικών αναγκών», εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Οι παρενέργειες, όμως, από την απεργία αυτή, επηρεάζουν και το πρόγραμμα δρομολογίων της Παρασκευής. Σημειώνεται ότι, λόγω της 24ωρης απεργίας της Πέμπτης, δεν θα εξασφαλίζεται υπηρεσία κυκλοφορίας για τους συρμούς του Μετρό στο τμήμα Δ. Πλακεντίας- Αεροδρόμιο. Η ΠΟΣ έχει προαναγγείλει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με τη μορφή επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών, όταν το σχέδιο νόμου έλθει προς συζήτηση στη Βουλή.

Read more...

Για ένα δήμο με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό



http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs709.snc4/62924_150250975011608_150052708364768_220878_6265416_n.jpgΥποψήφια δήμαρχος Κηφισιάς Αγγελική Συνοδινού



Αγγελική Συνοδινού: Προτεραιότητά μας η αποκατάσταση του Κηφισού

Μπάζα, σκουπίδια, καταπατήσεις δασικής γης, λύματα και κάθε είδους αυθαιρεσίας και επέμβασης στο φυσικό περιβάλλον του Κηφισού ποταμού αντίκρισε στις 7 Οκτωβρίου, η υποψήφια δήμαρχος Κηφισιάς Αγγελική Συνοδινού κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην περιοχή। Η υποψήφια δήμαρχος περπάτησε στις όχθες του ποταμού Κηφισού,προκείμενου να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει για την ίδια αλλά και για την παράταξή της η αποκατάσταση των «όσων έχουν πληγώσει» την περιοχή. Μαζί της ο κ.Παναγιώτης Τσίτουρας Πρόεδρος της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής, ο κ. Κωνσταντίνος Λασκαρης, γραμματέας του φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού, και μέλη του Συνδυασμού «Πόλη Φως». Επιβεβαιώνοντας, την από κοινού θέληση για την διάσωση και την αποκατάσταση του Κηφισού η υποψήφια δήμαρχος ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Φορέα για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα του Κηφισού. Οι εικόνες της οικολογικής καταστροφής, τα σκουπίδια, τα μπαζωμένα ρέματα αλλά και οι καταπατήσεις των δασικών εκτάσεων μιλούσαν από μόνες τους. Η Αγγελική Συνοδινού δεσμεύτηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου η αντιμετώπιση του ζητήματος του Κηφισού θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητές της, κάνοντας μάλιστα λόγο και για συνεργασία με τους εμπλεκόμενους δήμους, έτσι ώστε η επίλυση του Κηφισού να αποκτήσει διαδημοτική μορφή. «Η Κηφισιά», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του συνδυασμού «Πόλη Φως», «από σήμερα δίνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Θα σώσουμε τον Κηφισό . Η κακοποίηση και η αδιαφορία έλαβε τέλος». Επίσης, η Αγγελική Συνοδινού κάλεσε σε στράτευση όλους προκειμένου να σωθεί ο Κηφισός και το περιβάλλον του, ενώ για μία ακόμη φορά επανέλαβε τις προτάσεις του Συνδυασμού για την προστασία του Κηφισού: Απομάκρυνση των μη συμβατών χρήσεων και δημιουργία χώρων Αναψυχής, περιπάτου, μαζικής άθλησης, καθώς και έλεγχος της ρύπανσης του Κηφισού από την ανεξέλεγκτη διοχέτευση των λυμάτων.

http://www.polifos.gr/



Read more...

ΠΑΡΕΛΥΣΕ Η ΓΑΛΛΙΑ


Παρέλυσε η Γαλλία με την τρίτη γενική απεργία σε διάστημα ενός μήνα κατά της προωθούμενης αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί. Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αλλά και στα διυλιστήρια με ορατό τον κίνδυνο έλλειψης καυσίμων. Εξαιτίας της απεργίας ακυρώθηκαν οι μισές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ορλί στο Παρίσι και μία στις τρεις στον αερολιμένα του Σαρλ ντε Γκολ...
Κλειστές παραμένουν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία στη Γαλλία, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν σε ένδειξη αλληλεγγύης και οι νέοι. Δρομολόγια εκτελεί μία στις τρεις υπερταχείες TGV, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του Eurostar Παρίσι-Λονδίνο. Τα επιβατικά τρένα στο Παρίσι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, αλλά το μετρό έχει επηρεαστεί λιγότερο και τα λεωφορεία λειτουργούν σχεδόν κανονικά. Για το Σάββατο προγραμματίζονται νέες κινητοποιήσεις, ενώ η κυβέρνηση Σαρκοζί βρίσκεται αντιμέτωπη και με την απειλή των συνδικάτων για κυλιόμενες απεργίες στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι διαμαρτύρονται μαζικά την Τρίτη για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση συμμετέχοντες σε πορείες και διαδηλώσεις. Συνολικά 200 συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα, Δέκα από 12 διυλιστήρια της Γαλλίας δεν λειτουργούν σήμερα και είναι ορατός ο κίνδυνος έλλειψης καυσίμων σε όλη τη χώρα.
Read more...

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ...


Πραγματικός τουρίστας. Το επιβάλλει, άλλωστε και ο τίτλος του υπουργείου του. Για όσους δεν το ξέρουν ο Π. Γερουλάνος συνεχίζει τα ταξίδια. Από την Κυριακή το βράδυ βρίσκεται στις ΗΠΑ σε μια παγκοσμίως άγνωστη έκθεση και για την οποία το υπουργείο δεν λέει το παραμικρό. Θα... επιστρέψει σε δέκα ημέρες! Για να ξαναφύγει φυσικά!...http://fimotro।blogspot.com/2010/10/blog-post_5128.html
Read more...

'OXI' ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ


Δεν πρόκειται να παραταθεί χρονικά το Μνημόνιο, να ληφθούν νέα μέτρα ή να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, ξεκαθάρισε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Στον απόηχο των συζητήσεων περί ενδεχόμενης παράτασης στην εξόφληση του δανείου ύψους 110 δισ. ευρώ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιώργος Πεταλωτής, επιβεβαίωσε ότι...


διεξάγεται μια «δημόσια» και «θεωρητική» -όπως την χαρακτήρισε- συζήτηση για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, την οποία, όμως, δεν έχει ζητήσει η Ελλάδα. «Έρχεται ως «επιβράβευση για τη δουλειά, τη συνέπεια, αλλά και την αποφασιστικότητα των πολιτών και της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Πεταλωτής. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα παράτασης του Μνημονίου, δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων και δεν υφίσταται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους. Ο Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε ότι η σημερινή επιτυχημένη πώληση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων καταδεικνύει τη μεταβολή της διάθεσης της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη χώρα μας και την αναγνώριση των προσπαθειών της από τις αγορές. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η όποια γενική συζήτηση, γίνεται για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου και όχι για επιμήκυνση του προγράμματος. «Εμείς, όμως, ακολουθούμε ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και απαρέγκλιτα τηρούμε τους στόχους», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι «αυτό το πρόγραμμα μας εξασφαλίζει μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, αλλά και τις συνθήκες για μια μεγαλύτερη ανάπτυξη». «Καμία αντίδραση» για την άρνηση της Γερμανίας Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια αντίδραση στο «όχι» της Γερμανίας, τόνισε ότι «καμία αντίδραση δεν υπάρχει» και επανέλαβε ότι «υπάρχει μια δημόσια συζήτηση πλέον και η κυβέρνηση ασχολείται με την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων και τη συνέπεια στο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει και υλοποιεί με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα». «Είναι ξεκάθαρο ότι η όποια δημόσια συζήτηση γίνεται για επιμήκυνση της αποπληρωμής. Δεν υπάρχει θέμα παράτασης του Μνημονίου, δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής. Σημείωσε δε ότι «είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, δεν μας αφορούν, δεν τα συζητάμε καν» και ότι «γενικώς δεν γίνεται καμία συζήτηση πέρα από την επιμήκυνση της αποπληρωμής, που είναι κάτι το θεωρητικό».

Read more...

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ


Την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη προκάλεσε η διαβίβαση στη Βουλή δικογραφίας που αφορά την υπόθεση της πώλησης μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom το Μάρτιο του 2008. «Η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ υπήρξε κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων και υλοποιήθηκε με πλήρη διαφάνεια, σύμφωνα με το νόμο περί αποκρατικοποιήσεων και καθημερινά αποδεικνύεται εξαιρετικά επωφελής για το ελληνικό δημόσιο» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε...


ο πρώην κ. Αλογοσκούφης. Ο πρώην υπουργός, τονίζει ότι η διαβίβαση του φακέλου έγινε χωρίς κανένα στοιχείο και με μοναδική αφορμή ένα πολιτικό υπόμνημα του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας, υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση της αποκρατικοποίησης είχε ως προϋπόθεση για την ισχύ της την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων γεγονός που πραγματοποιήθηκε το 2008. «Συνεπώς ουδέν θέμα τίθεται», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Αλογοσκούφης. Η δικογραφία έφτασε τη Δευτέρα στη Βουλή με προέλευση την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Την προκάλεσε υπόμνημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταβίβαση μετοχών του ΟΤΕ από το Ελληνικό Δημόσιο στην DT.

Read more...