Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Νέο Δελτίο Τιμών για 48 ινσουλίνες



Νέο δελτίο τιμών για 48 ινσουλίνες, με ισχύ από τις 14 Ιουνίου, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Όπως αναφέρει το υπουργείο στη σχετική του ανακοίνωση, με την έκδοση του Δελτίου Τιμών αντιμετωπίζεται...



...οριστικά το πρόβλημα της εμφάνισης ελλείψεων των συγκεκριμένων σκευασμάτων στην αγορά.

Σύμφωνα με το νέο δελτίο τιμών, στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 10%, ενώ στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 2,73%.


Read more...

Πεταλωτής: "Η Ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην προοπτική ολοκλήρωσης του έργου"



ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με τις δηλώσεις που μετέδωσαν Βουλγαρικά πρακτορεία για τις επιφυλάξεις τις Βουλγαρικής πλευράς για την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, δήλωσε τα εξής:...




... Η Ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην προοπτική ολοκλήρωσης του έργου αυτού και συνεχίζει τις προσπάθειες της προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Επίσημα δεν έχε αποχωρήσει η Βουλγαρία από το σχέδιο του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη



Η ΑΚ Transneft δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση από τη Βουλγαρία, ότι αποχωρεί από το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πετρελαϊκής επιχείρησης Ίγκορ Ντέμιν...



...Το πρακτορείο Ρόιτερ αναφέρει τη δήλωση του επικεφαλής της ΑΚ Transneft, ότι η Ρωσία εξετάζει με την Ελλάδα και την Τουρκία τη δυνατότητα να ενοποιηθούν σε κοινοπραξία οι αγωγοί Σαμσούν-Τζεϊχάν και "Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη" σχολιάζει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα της Σόφιας.



Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Νέο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 16 Ιουνίου

protothema.gr
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο πραγματοποιούν την Τετάρτη 16 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Κλαυθμώνος η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με αίτημα την «απόκρουση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης».

Τα δύο κορυφαία συνδικάτα προειδοποιούν ότι «οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα και τις αντιδράσεις τους για να αποτρέψουν και να ακυρώσουν τις προσπάθειες ανατροπής της κοινωνικής ασφάλισης.»

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη 15 Ιουνίου, το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο θα θέσει «όλα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους της χώρας μας».

Αναβολή της συνάντησης για την ΕΓΣΣΕ

Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε αναβολή της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουνίου συνάντησης για τη διαπραγμάτευση της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) «λόγω απουσίας αντιπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων».

Η ΓΣΕΕ δηλώνει αποφασισμένη να εντείνει και να κλιμακώσει τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις της για την υπογραφή μια ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ «που θα ισχυροποιεί τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων και θα ικανοποιεί τα δίκαια οικονομικά και εργασιακά αιτήματα των εργαζομένων».


Read more...

ΤΑ ΞΕΡΝΑΕΙ ΟΛΑ!...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ...

Χαμός γίνεται τώρα στη Βουλή με τον Φλέσσα. Στην Εξεταστική Επιτροπή προέκυψε ότι βρισκόταν πολύ συχνά με τον Χριστοφοράκο. Από τις ερωτήσεις προέκυψαν αμύθητα ποσά που...
άλλαξαν χέρια. O Καμμένος και ο Βαλυράκης τον έχουν τριμώξει άγρια. Στην αρχή ο Φλέσσας τα αρνείτο όλα. Τώρα όμως τα... ξερνάει όλα μετά από τις πιέσεις των... Βουλευτών. Ακούγονται απίστευτα πράγματα για τα ποσά που πήρε η εταιρεία του από την Siemens. Η κατάθεση του Γιώργου Φλέσσα, επικεφαλής του ομίλου εταιρειών επικοινωνίας Civitas, θα κρατήσει ώρες ακόμα. Τα όσα έλεγε περί αγωγών και μηνύσεων τα παίρνει πίσω στην Εξεταστική Επιτροπή. Θα επανέλθουμε...

Read more...

ΓΣΕΕ: Αναβολή της συνάντησης- διαπραγμάτευσης για την ΕΓΣΣΕ έτους 2010


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση αναβάλλεται για τις επόμενες ημέρες, λόγω απουσίας αντιπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων.

Η ΓΣΕΕ είναι αποφασισμένη να εντείνει και να κλιμακώσει τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις της για την υπογραφή μια ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ, που θα ισχυροποιεί το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και θα ικανοποιεί τα δίκαια οικονομικά και εργασιακά αιτήματα των εργαζομένων, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Read more...

Επικυρώθηκε η διάταξη για απαγόρευση εξόδου του Μαντέλη



ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΦΕΤΩΝ

Επικυρώνεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η εισαγγελική διάταξη για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, που επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό, Τάσο Μαντέλη, κατηγορούμενο στην υπόθεση της Siemens για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με τα ...
δύο εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000 μάρκων, που αυτός έλαβε το 1998 και το 2000.

Με το βούλευμά τους (αριθμός 1357/2010) οι εφέτες αποδέχονται την πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Κώστα Χατζίκου, ο οποίος, κρίνοντας ότι το αδίκημα του πρώην υπουργού δεν είναι παραγεγραμμένο, ζήτησε την επικύρωση του περιοριστικού όρου.

Οι εφέτες επικαλούνται λόγους δημοσίου συμφέροντος για την ισχύ της απαγόρευσης, διότι «προσήλθε μεν (σσ. ο Τ. Μαντέλης) από το εξωτερικό στην εξεταστική της Βουλής Επιτροπή για να καταθέσει, όντας, όμως, πεπεισμένος ότι οι πράξεις του έχουν παραγραφεί κατά τον περί ευθύνης υπουργών, νόμο. Ετσι, τουλάχιστον διαφαίνεται από την κατάθεσή του στη Βουλή. Η εργασία του στο εξωτερικό είναι απροσδιόριστη, ως και σχεδόν απροσδιόριστες είναι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου προσφέρει αυτή, με την έννοια ότι η συνεχής μετάβασή του από χώρα σε χώρα για εργασία καθιστά τη διαμονή του στο εξωτερικό, επισφαλή».

Τονίζουν, μάλιστα, οι εφέτες ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση «που συντάραξε και συνταράσσει την κοινωνικο-πολιτική ζωή της χώρας» έχουν σημειωθεί «τάσεις διαφυγής των πρωταιτίων προς αποφυγή της δικαιοσύνης» και επικαλούνται «αποφυγή της πανελλήνιας κατακραυγής σε διεθνείς προεκτάσεις».

Οι εφέτες θεωρούν, επίσης, ότι ο κ. Μαντέλης «απαίτησε τον Σεπτέμβριο του 1997 από τη Siemens χρηματικό ποσό, ως δώρο». Σύμφωνα με το βούλευμα, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας είναι μεν παραγεγραμμένο, καθώς τελέστηκε κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, αλλά ο κ. Μαντέλης διοχέτευσε τα έσοδα αυτά σε νόμιμες δραστηριότητες (πληρωμές διδάκτρων των παιδιών του) σε χρόνο που δεν ήταν υπουργός και επομένως το αδίκημα αυτό της νομιμοποίησης δεν είναι παραγεγραμμένο. Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Τσοχατζόπουλος για C4I



Από το πολιτικό Γραφείο του πρώην Υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου εξεδόθη η εξής ανακοίνωση:

"Από πλευράς του πρ. υπουργού Α.Τσοχατζόπουλου γίνεται γνωστό ότι ως υπουργός Ανάπτυξης καμία αρμοδιότητα δεν ...

είχε για τις διαδικασίες σχετικά με το σύστημα C4I και ουδέποτε έλαβε "non paper" ή άλλα έγγραφα από την εταιρεία SIEMENS ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία για το θέμα αυτό. Ως μέλος του ΚΥΣΕΑ συμμετείχε σταθερά στις συνεδριάσεις του μέχρι και το 2004,-και σε αυτήν που αφορούσε το σύστημα C4I-, λόγω της ιδιότητας του ως υπουργού Ανάπτυξης, όπως προβλεπόταν από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο".Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Συντονισμένες ενέργειες Γ. Παπανδρέου - Β. Φάϊμαν

Σε συντονισμένες ενέργειες και κοινές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Αυστρίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αυστριακό ομόλογό του Βέρνερ Φάιμαν στη Βιέννη, όπου βρίσκεται από το πρωί σε επίσκεψη εργασίας.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Φάιμαν για τα βήματα που κάνει η Ελλάδα και τόνισε, ότι «είμαστε προσηλωμένοι στην ανασυγκρότηση της οικονομίας μας με κοινωνική συνοχή, κοινωνική δικαιοσύνη και αναπτυξιακή πορεία» και πρόσθεσε, ότι και ο ίδιος ο Αυστριακός πρωθυπουργός διαπίστωσε τη σχετική πορεία στην οποία έχει εισέλθει η Ελλάδα. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της διεθνώς.-

i-reportergr
Read more...

Στη φυλακή τα ..."παπαγαλάκια" της πτώχευσης!

Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με την τρίτη δόση του πακέτου στήριξης όπως διαβεβαίωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αντιθέτως τα νούμερα της οικονομίας δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση, η οποία περισσότερο φοβάται τις φήμες που κυκλοφορούν παρά την οικονομική πραγματικότητα .

Σ αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με την κυρία Ελένη Ράϊκου να διατάσσει κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για να ερευνηθούν τα δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία εμφανίζουν την χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

«Βαθμολογία» για 28 δράσεις
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκψη της τρόικας, η οποία θα κάνει την Έκθεση Αξιολόγησης του πρώτου τριμήνου της πορείας του Προγράμματος τον Ιούλιο, έτσι ώστε να γίνει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης, τον Σεπτέμβριο. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στην πρώτη αξιολόγηση η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι έχει υλοποιήσει περίπου 28 δράσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί και διαβεβαίωσε ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα είτε έχουν υλοποιηθεί είτε έχουν δρομολογηθεί, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κανένας για την ολοκλήρωσή τους πριν από το τέλος του Ιουνίου, καταληκτική περίοδος της πρώτης αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης, το νομοσχέδιο για την σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων για δαπάνες.

Απειλές από τον ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί με...μελλοντικές φυλακίσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις από το βήμα της Βουλής και στην αντιπαράθεση του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου ο υπουργός τόνισε ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ώστε να συμβάλλει στην αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των Ελλήνων. Παράλληλα, επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι υιοθετεί άκριτα διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τονίζοντας ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να συγχωνευτούν διαφορετικές εταιρίες του δημοσίου για να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των δημοσίων ακινήτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ οι ιδιωτικοποιήσεις, που ξεπέρασαν, όπως είπε, ακόμα και τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Ακόμα, τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που δεν το αγγίζει όμως κανείς, γιατί είναι διαχρονικό, έχει παρόν και μέλλον, πρόσθεσε. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να βγάλει στο σφυρί ακόμα και το περιβάλλον, ενώ έκανε λόγο «για μεγάλο φαγοπότι από τα λαμόγια που περιμένουν- όπως είπε χαρακτηριστικά- με τις πετσετούλες τους να επωφεληθούν από την τραγωδία που περνάει η χώρα». «Αν συνεχίσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εξεταστικές του μέλλοντος θα έχουν πολύ δουλειά», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Έντονα αντέδρασε ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος αντέτεινε ότι αν είναι κάτι στο DNA του ΠΑΣΟΚ, είναι η ευθύνη για τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας. «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις με μεγάλο ρεαλισμό και ευθύνη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Τσίπρα για τις Εξεταστικές, σημείωσε: «Η κυβέρνηση κινείται στις αποφάσεις της πάντα με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα».



Read more...

Επαφές Αντ. Σαμαρά με εμπόρους και βιοτέχνες


Συναντήσεις με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος είχε στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς προήδρευσε στη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης δήλωσε, μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρόεδρο της ΝΔ ότι κατέθεσε προτάσεις για μια νέα δέσμη επικαιροποιημένων οικονομικών μέτρων "της πιάτσας όμως και όχι της θεωρίας". Σημείωσε ότι αυτά τα μέτρα θα πιάσουν τόπο και πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε μαζί για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Διευκρίνισε ότι "τα μέτρα της πιάτσας είναι ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, να τελειώσει το αμαρτωλό τρίγωνο προσφορών-εκπτώσεων-προωθητικών ενεργειών που παραπλανά και δεν βοηθά τον καταναλωτή και την κατανάλωση". Πρότεινε επίσης την ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στις μηνιαίες αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων και επεσήμανε πως πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η ελληνική συνταγή πρέπει να αναζητά την αναθέρμανση της ζήτησης και όχι της περιστολής της προσφοράς.

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ κ. Χ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάταξη της οικονομίας με πτωχευμένες επιχειρήσεις και ανέργους πολίτες. Σημείωσε ότι το μείγμα των οικονομικών μέτρων ουσιαστικά δεν οδηγεί πουθενά, ότι είναι κοινωνικά άδικο, οικονομικά ατελέσφορο και ελλιπές γιατί λείπουν τα μέτρα τόνωσης της αγοράς. Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν στη χώρα δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κρίσης υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ έχει καταθέσει προτάσεις και θα καταθέσει κι άλλες, εμπλουτισμού του μείγματος της οικονομικής πολιτικής. "Χρειάζεται τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς, αισιοδοξία. Υπάρχει ελπίδα και προοπτική. Οι θυσίες των ελλήνων δεν πρέπει και δεν θα πάνε χαμένες", συμπλήρωσε.

Ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι η ΝΔ προσπαθεί να συμβάλει στην υπέρβαση των συνεπειών της κρίσης και πως αυτή την ώρα η κυβέρνηση δίνει εξετάσεις τεχνικής επάρκειας και όλοι μας πρέπει να κάνουμε συμμαχία ενάντια στο λαϊκισμό, τη μιζέρια και το μηδενισμό γιατί πάνω απ' όλα είμαστε Έλληνες. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού στις μηνιαίες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα απάντησε πως είναι θέμα που αφορά τους κοινωνικούς εταίρους και "θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων".

Δηλώσεις προέδρου ΓΕΣΕΒΕ

Ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, δήλωσε ότι επεσήμανε πολλά θέματα στον κ. Σαμαρά και πως θα πρέπει κυβέρνηση και κόμματα να βοηθήσουν να ανατραπεί η καταστροφική ψυχολογία που υπάρχει σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Ο συνδυασμός ελλειμμάτων, πτώσης τζίρου και πτώσης επενδύσεων "θα μας οδηγήσει στο χάος και στο βάραθρο", συνέχισε ο κ. Ασημακόπουλος επισημαίνοντας πως η ανατροπή της κακής ψυχολογίας θα είναι η απαρχή για να αρχίσουν να λύνονται τα προβλήματα.

i-reportergr



Read more...

Κατάθεση Σκανδαλίδη στην εξεταστική για Siemens

Διέψευσε ανάμειξή του στην προμήθεια του C4I

protothema.gr
O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη του ονόματός του με την υπόθεση του C4I και παράνομες πληρωμές, ύστερα από τη φημολογία και τα δημοσιεύματα για τα «non paper», που έστελνε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος παραμονές των ΚΥΣΕΑ, υπέρ του συστήματος, που εκπροσωπούσε η αμερικανική εταιρεία SAIC.

Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens, Διον. Δενδρινός, εμμέσως παραδέχθηκε χθες ενώπιον της εξεταστικής της Siemens ότι ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας των «ενημερωτικών non paper», τα οποία έδωσε στον Χριστοφοράκο και εικάζεται ότι εκείνος τα απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς, ο κ. Σκανδαλίδης εμφανίσθηκε αυτοβούλως ενώπιον της επιτροπής.

Ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ο ίδιος, ως υπουργός Εσωτερικών, δεν ήταν στην ομάδα των συναρμόδιων υπουργείων, που σχετίζονταν με τους ολυμπιακούς αγώνες και «ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος να τον πλησιάσει κανείς για να του δώσει μίζα».

Υπογράμμισε ότι, όπως θυμάται, πήρε μέρος μόνον στο πρώτο ΚΥΣΕΑ τον Φεβρουάριο 2003, όπου απλώς επισημάνθηκε από όλους ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλό το τίμημα που ζητούσαν και οι δύο υποψήφιες κοινοπραξίες SAIC και TRS, ενώ μάλλον δεν πήρε μέρος στο δεύτερο.

Ο πρώην υπουργός είπε ακόμη ότι δεν συμμετείχε σε καμία επιτροπή, ούτε σε εκείνη που πρόκρινε το C4I, ούτε στην άλλη των ολυμπιακών έργων, κι ότι, αν συναντήθηκε με τον Χριστοφοράκο, θα ήταν για μία φορά.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι πήρε «non paper», «αλλά αυτά δεν συνιστούν ούτε μίζες, ούτε εμβάσματα». Τάχθηκε δε υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου για το πολιτικό χρήμα και τον έλεγχό του.

Read more...

Η Βουλγαρία εγκαταλείπει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη...


Εγκαταλείπει η Βουλγαρία το σχέδιο κατασκευής του διαβαλκανικού αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα μετέφερε ρωσικό αργό στην Ελλάδα μέσω των εδαφών της, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ.
Βασική αιτία για την απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, είναι οι έντονες αντιδράσεις κατοίκων από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι ανησυχούν ότι...
η κατασκευή του αγωγού θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βουλγαρίας εξέταζε το ενδεχόμενο αποχώρησής της από το πρότζεκτ από τότε που ανέλαβε την εξουσία, τον περασμένο Ιούλιο.
Ο αγωγός, μήκους 300 χλμ. θα μετέφερε ρωσικό αργό από το βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς, στη Μαύρη Θάλασσα, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Πηγή: Reuters

Read more...

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ 30 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


Ρεπορτάζ: Kώστας Σιωμόπουλος (απο ΤΟ ΒΗΜΑ)

Τριάντα επαγγελματικές ομάδες, μετά τους γιατρούς, έχουν μπει στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και όχι τυχαία αφού κατά μέσο όρο δηλώνουν εισοδήματα είτε κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ είτε πολύ χαμηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν στις πραγματικές δραστηριότητές τους...

Χθες ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης μιλώντας στο Βήμα FΜ και ερωτηθείς για το τι απέγινε η προσπάθεια εντοπισμού φοροφυγάδων μετά την αποκάλυψη ονομάτων γιατρών που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής δήλωσε ότι « ο έλεγχος έχει διευρυνθεί και σε άλλες ομάδες επαγγελματιών πέραν των γιατρών και συνεχίζεται».

Ο ίδιος ανέφερε ότι περιμένει τα αποτελέσματα από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των γιατρών από προηγούμενους ελέγχους προκειμένου να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και να τα παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να ανακοινωθούν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΣΔΟΕ ήδη έχει πραγματοποιήσει εξορμήσεις σε εκατοντάδες ελεύθερους επαγγελματίες διαφόρων κλάδων και έχει συγκεντρώσει αποκαλυπτικά στοιχεία τα οποία θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά έχουν μπει δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, καλλιτέχνες, αθλητές, ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης κτλ. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δηλωθέντων με τα πραγματικά τους εισοδήματα τότε τα στοιχεία θα δοθούν και αυτά στη δημοσιότητα.

Λίστες και λουκέτα
Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο «Βήμα» ότι «δεν είναι δυνατόν την οικονομική κρίση να τη βιώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με περικοπές δώρων, επιδομάτων και μισθών και κάποιοι άλλοι να συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν με προκλητικό τρόπο και να θεωρούν ότι θα παραμείνουν στο απυρόβλητο. Σε αυτούς όλους το ΣΔΟΕ αλλά και οι υπόλοιπες φοροελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν εκπλήξεις το επόμενο διάστημα ώστε να δοθεί το σήμα ότι το πάρτι της φοροδιαφυγής τελειώνει».

Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να έχει στα χέρια συγκεντρωτικά αλλά και αναλυτικά αποτελέσματα φορολογικών ελέγχων με ονόματα, επαγγέλματα και ποσά φοροδιαφυγής και να τα δώσει άμεσα στη δημοσιότητα. Επίσης, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να μπουν και τα πρώτα λουκέτα σε επιχειρήσεις και κέντρα διασκέδασης που εξακολουθούν να προκαλούν μη εκδίδοντας αποδείξεις λιανικής πώλησης. Είναι τόσο κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες που αν χαλαρώσει έστω και μία ημέρα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός τότε τα έσοδα του κράτους θα βρεθούν εκτός στόχων και θα έρθουν πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα με θύματα τους συνήθεις υπόπτους, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

«Κυκλικοί» έλεγχοι
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των γιατρών του Κολωνακίου που αν και ήταν από τους πρώτους που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ, ορισμένοι εξακολουθούν σύμφωνα με καταγγελίες ακόμη και σήμερα να μην εκδίδουν αποδείξεις. Γι΄ αυτό οι έλεγχοι ήδη έχουν επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας ενώ το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αναμένεται να εφαρμόσει αυτό που ονομάζεται κυκλικός έλεγχος, δηλαδή να επισκέπτονται οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ μέσα σε έναν χρόνο δύο και τρεις φορές τον ίδιο επαγγελματία ή την επιχείρηση.

Πέραν των 30 επαγγελματικών ομάδων που βρίσκονται στο «στόχαστρο» του ΣΔΟΕ οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε άλλους φορολογουμένους που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα ενώ έχουν στην κατοχή τους πολυτελή αυτοκίνητα, κατοικίες κ.ά. περιουσιακά στοιχεία.

« Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι λόγω των εισοδημάτων που εμφάνισαν στις φορολογικές δηλώσειςπροηγούμενων ετών βρίσκονται σε σειρά προτεραιότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του ΣΔΟΕ.

Πρόστιμα 10 δισ. ευρώ
Οι στόχοι του ΣΔΟΕ εφέτος είναι αρκετά φιλόδοξοι σε ό,τι αφορά την επιβολή προστίμων και την είσπραξη εσόδων. Ο στόχος είναι να επιβάλουν συνολικά πρόστιμα 10 δισ. ευρώ και όσα εισπράξουν... Μάχη δίνουν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών και με εταιρείες και επαγγελματίες που εκδίδουν και χρησιμοποιούν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια. Το φαινόμενο αυτό εξελίσσεται σε γάγγραινα για την ελληνική οικονομία καθώς οι απώλειες των εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο είναι τεράστιες. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα και να επιβληθούν υπέρογκα πρόστιμα σε γνωστές επιχειρήσεις εισαγωγής και εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει εικονικά τιμολόγια ύψους 130 εκατομμυρίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρόστιμα θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ! Την υπόθεση είχε αναλάβει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και καθ΄ όλη τη διάρκεια της έρευνας είχε χαρακτηριστεί άκρως απόρρητη και υψηλής προτεραιότητας λόγω των μεγάλων ονομάτων που εμπλέκονταν.

Read more...

Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ << ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ>> Η κ.ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ



DIMO
I NEWS Έλενα Ζέρβα- Πράσσινο Γαλάτσι.


Την ιδρυτική διακήρυξη Νέας Δημοτικής Παράταξης θα παρουσιάσει η κα Έλενα Ζέρβα, η επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Πράσινο Γαλάτσι», στις 14 Ιουνίου και ώρα 8.30 το βράδυ στο Κέντρο «Θεόφιλος» (πρώην «Όμορφη Νύχτα»).
Κατά την κρίση μας, η δημαρχιακή υποψηφιότητα της κας Ζέρβα είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός. Όλοι αναμένουμε με ενδιαφέρον την πρώτη επίσημη παρουσία της και αναρωτιόμαστε εάν θ’ ανακοινωθούν συγχρόνως υποψηφιότητες δημοτικών συμβούλων από τον πρώτο πυρήνα συμπολιτών μας που βρίσκονται δίπλα της, στηρίζοντας την υποψηφιότητά της.
Η κα Ζέρβα συνεχίζει να προχωράει με σταθερά, σίγουρα και «μελετημένα» βήματα, προκαλώντας «τριγμό» στο πολιτικό κατεστημένο του Δήμου. Άραγε, πόσο δυνατό θα είναι το «ταρακούνημα» που θα προκαλέσει στις 14 Ιούνη;


Read more...

Συνάντηση Πανάρετου με ΟΛΜΕ για βαθμολογητές σχολιάστε και εσείς

nooz.gr
Συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο, θα έχει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, με αφορμή την κήρυξη αποχής εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα από τις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ.

   Την Πέμπτη το ΔΣ της ΟΛΜΕ, κάλεσε τους καθηγητές να συνεχίσουν την αποχή τους από τα βαθμολογικά κέντρα, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση, ότι "παρά τις αρχικές υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το ύψος των αμοιβών, έχουμε πρωτοφανείς μειώσεις των ήδη χαμηλών αμοιβών των απασχολουμένων εκπαιδευτικών και την καταβολή τους σε βάθος χρόνου με το σύστημα των εντελλομένων και όχι με χρηματικά εντάλματα πληρωμής, όπως είχε ζητήσει η Ομοσπονδία".

    Πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, ο μεγαλύτερος όγκος των γραπτών των υποψηφίων έχει βαθμολογηθεί.

    Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, είχε διαβεβαιώσει από την πρώτη στιγμή που κήρυξε αποχή η ΟΛΜΕ, ότι οι εκπαιδευτικοί θα πάρουν τα χρήματά τους.

    Ειδικότερα όμως, οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται, επειδή υπάρχουν μειώσεις στις καταβολές των αποζημιώσεών τους και προειδοποιούν, ότι θα συνεχίσουν να απέχουν από όλες τις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να επανέλθει το καθεστώς αποζημιώσεων, όπως ίσχυε.-
Read more...

Σήμερα το 7ο τακτικό συνέδριο για τους Οικολόγους Πράσινους


Το έβδομο τακτικό συνέδριο τους πραγματοποιούν από σήμερα μέχρι και τη Κυριακή, οι Οικολόγοι Πράσινοι, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Βασικά θέματα του συνεδρίου, οι πράσινες λύσεις για την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα και διεθνώς, οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η συμμετοχή του κόμματος σ' αυτές, καθώς και η εκλογή του νέου Πανελλαδικού Συμβουλίου.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει σήμερα στις 18:00, με ανοιχτή εκδήλωση και θέμα: "Πράσινη Λύση στη Κρίση: Αλληλεγγύη - Πολίτες - Αυτοδιοίκηση - Συμμετοχή", ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα γίνουν οι εσωκομματικές διαδικασίες. Στο συνέδριο έχουν κληθεί όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην του ΛΑΟΣ, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, ακαδημαϊκοί κλπ.

.i-reportergr

Read more...

Καλοκαιρινό το Ασφαλιστικό και με δόσεις, για τον φόβο αντιδράσεων



Το μαρτύριο της σταγόνας επιλέγει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό. Από τη μια πλευρά, εμφανίζεται να επισπεύδει την κατάθεση του νομοσχεδίου, σε υλοποίηση και του χρονοδιαγράμματος του μνημονίου που προβλέπει....



να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία μέσα στον μήνα, αλλά από την άλλη, οι σκληρές ρυθμίσεις θα σέρνονται μέσα στο καλοκαίρι. Προφανώς ποντάροντας στην καλοκαιρινή ραστώνη και την υποχώρηση των απεργιακών κινητοποιήσεων και των κοινωνικών αγώνων.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=171760

Read more...

Αντιπαράθεση Παπακωνσταντίνου-Τσίπρα για τις αποκρατικοποιήσεις



Οι αποκρατικοποιήσεις ήταν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση...


Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ώστε να συμβάλλει στην αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των Ελλήνων. Παράλληλα, επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι υιοθετεί άκριτα διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τονίζοντας ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να συγχωνευτούν διαφορετικές εταιρίες του δημοσίου για να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των δημοσίων ακινήτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ οι ιδιωτικοποιήσεις, που ξεπέρασαν, όπως είπε, ακόμα και τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Ακόμα, τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που δεν το αγγίζει όμως κανείς, γιατί είναι διαχρονικό, έχει παρόν και μέλλον, πρόσθεσε. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να βγάλει στο σφυρί ακόμα και το περιβάλλον, ενώ έκανε λόγο «για μεγάλο φαγοπότι από τα λαμόγια που περιμένουν- όπως είπε χαρακτηριστικά- με τις πετσετούλες τους να επωφεληθούν από την τραγωδία που περνάει η χώρα». «Αν συνεχίσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εξεταστικές του μέλλοντος θα έχουν πολύ δουλειά», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Έντονα αντέδρασε ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος αντέτεινε ότι αν είναι κάτι στο DNA του ΠΑΣΟΚ, είναι η ευθύνη για τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις με μεγάλο ρεαλισμό και ευθύνη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Τσίπρα για τις Εξεταστικές, σημείωσε:

«Η κυβέρνηση κινείται στις αποφάσεις της πάντα με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα».

Read more...

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπεται ο Π. Βουρλούμης για συμβάσεις ΟΤΕ με Ζίμενς-Ιντρακόμ



Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης και ένα ακόμη στέλεχος του Οργανισμού, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών...




Το βούλευμα (αριθμός 1693/2010) παραπέμπει τον κ. Βουρλούμη καθώς και τον διευθυντή Τεχνικού Δικτύου του ΟΤΕ Γιώργο Ιωαννίδη, για την κατηγορία της απιστίας από κοινού, που αφορά υπερτιμολογημένες συμβάσεις που είχε υπογράψει ο Οργανισμός το διάστημα 2003-2007 με εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Siemens και η Intracom.

Σύμφωνα με το βούλευμα το τίμημα στις συμβάσεις αυτές ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο είχε καταλήξει η Διεύθυνση Διαχείρισης και Συντήρησης Δικτύων του ΟΤΕ.

Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται από την κατηγορία επτά μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος τους.

Για την υπόθεση είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, πριν περίπου δύο χρόνια, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και την έρευνα είχε διενεργήσει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ελένη Τουλουπάκη.

Αναρτήθηκε από troktiko

Read more...

ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ 22 ΕΡΓΑ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Την άμεση προκήρυξη 22 έργων με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προϋπολογισμού άνω των 2,09 δισ. ευρώ, καθώς και την προώθηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που είχαν παγώσει το...
προηγούμενο διάστημα ανακοίνωσε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη. Η υπουργός Οικονομίας παρουσίασε τη συνολική επαναξιολόγηση των 52 έργων ΣΔΙΤ ύψους 5,7 δισ. ευρώ που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως στην πορεία πάγωσαν. Η κυρία Κατσέλη διευκρίνισε ότι τα 22 έργα που θα προχωρήσουν άμεσα είναι όσα κρίνονται «ώριμα και χρήσιμα». Τα υπόλοιπα 30 έργα βρίσκονται υπό αξιολόγηση, ορισμένα από τα οποία θα ματαιωθούν και στη θέση τους θα ενταχθούν νέα. Για όλα αυτά θα υπάρξει πενταετής προγραμματισμός ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, ενώ έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η κυρία Κατσέλη διευκρίνισε ότι καμία επένδυση δεν καθυστερεί λόγω του αναπτυξιακού νόμου και πως ο νέος αναπτυξιακός θα αρχίσει να χρηματοδοτεί επενδύσεις από το 2011 και μετά ενώ ήδη γίνονται οι πληρωμές από τον παλιό νόμο, οι οποίες θα συνεχιστούν, σταδιακά μειούμενες, τα επόμενα τρία χρόνια. Για το 2010 μάλιστα θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ μέσω του παλιού αναπτυξιακού νόμου. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επενδύσεις, ήδη η διυπουργική επιτροπή έχει δώσει «το πράσινο φως» σε έργα ύψους 2 δισ. ευρώ στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, ενώ σύντομα αναμένεται η προώθηση και άλλων 2 δισ. ευρώ. Τέλος, η υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της απορρόφησης κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ, δήλωσε ότι η απορροφητικότητα έφτασε στο 6,7% και στόχος είναι ανέβει στο 8% έως το τέλος Ιουνίου.
Read more...

Ο ενεργειακός τομέας σε πρώτο πλάνο



Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δραστηριότητες ανάπτυξης των αγωγών του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, εξέφρασε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτιγκερ που συναντήθηκε την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Ο Επίτροπος δήλωσε ότι "στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα για την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και την προσαρμογή στις Ευρωπαϊκές οδηγίες του τρίτου ενεργειακού πακέτου. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή". Από την πλευρά της, η κα Μπιρμπίλη ενημέρωσε τον Επίτροπο για τις τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας και για τις πρωτοβουλίες διακρατικών συνεργασιών που έχουν αναληφθεί με την προώθηση συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με τρίτες χώρες όπως Κατάρ, Τουρκία, Ρωσία, Λιβύη.

Συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας τόσο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για περαιτέρω προώθηση των θεμάτων που συζητήθηκαν. Την υπουργό συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κώστας Μαθιουδάκης.

Read more...

Με ...ανοιχτό το στόμα άφησε ο Μπερλουσκόνι τον Θαπατέρο

Επεισόδιο προκάλεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον ισπανό ομόλογο του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, όταν αποχώρησε και άφησε εμβρόντητο τον ισπανό πρωθυπουργό . Οι δύο ηγέτες μόλις είχαν ολοκληρώσει τις εναρκτήριες ομιλίες τους όταν ο Μπερλουσκόνι είπε στους δημοσιογράφους που υπέβαλαν ερωτήσεις να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στον Θαπατέρο, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά, του έσφιξε το χέρι και στη συνέχεια αποχώρησε κουνώντας το χέρι του στον αέρα.

"Αφήνω τον φίλο μου τον Θαπατέρο να αναλάβει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, κυρίως σε ότι αφορά στην επίσκεψη του στο Βατικανό... του εύχομαι τα καλύτερα όπως εσείς θα ευχόσαστε σε έναν άγιο καθώς έχει περιβληθεί με ιερή χάρη μετά την ευλογία του από τον πάπα", δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.

Ο Θαπατέρο έμεινε μόνος του μπροστά σε ένα πλήθος δημοσιογράφων, συνέχισε να χαμογελά κοιτάζοντας προς την κατεύθυνση του Μπερλουσκόνι, πριν αποχωρήσει οριστικά από το βάθρο λίγα λεπτά αργότερα.

Ο ισπανός πρωθυπουργός επανήλθε μετά από λίγη ώρα για να ακούσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υπεβλήθησαν από τους εκπροσώπους του τύπου, με το επεισόδιο και τη σύγχυση που αυτό προκάλεσε να έχουν καταγραφεί από τις κάμερες τουλάχιστον ενός μεγάλου τηλεοπτικού δικτύου.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν η αποχώρηση του Μπερλουσκόνι συνδέεται με τις όλο και συνεχώς επιδεινούμενες σχέσεις του με τους ιταλούς δημοσιογράφους.


Read more...

Σε... κώμα τα νοσοκομεία...



«Στεγνώνουν» από υγειονομικό υλικό και ογκολογικά φάρμακα τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ πολλές επεμβάσεις αναβάλλονται ή ακυρώνονται λόγω έλλειψης εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού. Το προσωπικό αναζητεί εναγωνίως γάζες και βαμβάκι, την ίδια ώρα που οι γιατροί τριτοβάθμιου νοσοκομείου, όπως το...
«Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, αδυνατούν να πραγματοποιήσουν απλές εξετάσεις αίματος! Τη δεινή αυτή εικόνα συμπληρώνουν οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, όπως οι ινσουλίνες για τους διαβητικούς, οι οποίες παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στην αγορά. Η οικονομική κρίση πλήττει πρώτα απ’ όλα το κοινωνικό κράτος, καθώς τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.
Σε... κώμα τα νοσοκομεία

Η υπ. Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου ήρθε χθες αντιμέτωπη με προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι απέσυραν υλικό από το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου». Η υπουργός τούς κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις δικές της. Στο μεταξύ, το απόθεμα υλικού των νοσοκομείων έχει τελειώσει ή αναμένεται να τελειώσει το επόμενο διάστημα και είναι απορίας άξιον πώς θα εφημερεύουν. Νοσοκομεία αιχμής, όπως ο «Ευαγγελισμός», κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γάζες! Το ΚΑΤ και το «Ασκληπιείο» της Βούλας μειώνουν τον αριθμό των επεμβάσεων, καθώς έχουν ξεμείνει από εμφυτεύσιμο ορθοπεδικό υλικό.

Για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες, οι διοικήσεις πρέπει να πραγματοποιήσουν άμεσα διαγωνισμούς. Οσο γρήγορα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες, είναι απίθανο να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες. Μιλώντας στο «Εθνος», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημ. Βαρνάβας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι θα υπάρξει σοβαρό θέμα με τις εφημερίες στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

«Βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας από τις 21 Μαΐου, αλλά, ακόμη κι αν λύνονταν τα προβλήματα άμεσα και λειτουργούσαμε από αύριο, θα ήταν αδύνατο να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε υλικό», τονίζει η γιατρός του Κρατικού της Νίκαιας κ. Ολγα Κοσμοπούλου. Οι ελλείψεις σε υλικό -εξηγεί- είναι σημαντικές. Δεν υπάρχει εμφυτεύσιμο ορθοπεδικό υλικό και οι ενδοφακοί επαρκούν το πολύ για μία εβδομάδα. Οι βηματοδότες έχουν τελειώσει, οι σύριγγες επαρκούν για μία ή δύο μέρες, γάζες, βαμβάκι και αιμοστατικό τζελ δεν υπάρχουν. Το Κρατικό της Νίκαιας δεν εφημερεύει από τον προηγούμενο μήνα, καθώς οφείλονται στους γιατρούς δεδουλευμένες εφημερίες από τον Μάρτιο.

«Ο τομέας της Υγείας δεν έχει άλλα περιθώρια για περικοπές». Την επισήμανση αυτή έκανε ο γ.γ. του υπ. Υγείας Ν. Πολύζος σε υπηρεσιακούς παράγοντες της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι επισκέφθηκαν χθες το υπουργείο. Οι εμπειρογνώμονες, που θα πραγματοποιήσουν σήμερα επίσκεψη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενημερώθηκαν για τα οικονομικά μεγέθη του ΕΣΥ και -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν έφεραν αντίρρηση στην έκκληση του γ.γ.

Αγωνιώδης έκκληση γιατρών
SOS για απλές εξετάσεις

Διευθυντές τμημάτων σε νοσηλευτικά ιδρύματα προειδοποιούν με έγγραφά τους για τις δραματικές ελλείψεις που δυσκολεύουν την πραγματοποίηση ακόμη και απλών αιματολογικών εξετάσεων

Σε αδυναμία να πραγματοποιήσουν απλές αιματολογικές εξετάσεις βρίσκονται πλέον μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Οι διευθυντές των τμημάτων προειδοποιούν με έγγραφά τους ότι υπάρχουν δραματικές ελλείψεις των υλικών που απαιτούνται (αντιδραστήρια) και κάνουν έκκληση για λύση του προβλήματος. Η διευθύντρια του αιματολογικού εργαστηρίου του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης κ. Δροσούλα Κλέτα αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «...Τα αποθέματα των αντιδραστηρίων για την εκτέλεση της γενικής αίματος στην πρωινή καθημερινή ρουτίνα έχουν τελειώσει. Τα εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται μόνο με την εκτέλεση μικροαιματοκριτών στο χέρι.

Τα επείγοντα περιστατικά της απογευματινής εφημερίας εξυπηρετούνται με τα ελάχιστα αντιδραστήρια που μας παραχωρεί η προμηθεύτρια εταιρεία, στο πλαίσιο της εκτέλεσης γενικής αίματος, μόνον όταν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του ασθενούς...»! Με το ίδιο έγγραφο, καλεί τους γιατρούς να μην υπογράφουν παραπεμπτικά γενικής αίματος (!) και οι τεχνολόγοι εργαστηρίων να μην τις εκτελούν, μέχρι να λυθούν τα προβλήματα. Τα ελάχιστα αποθέματα αντιδραστηρίων που υπάρχουν -σημειώνει- θα χρησιμοποιούνται για εξυπηρέτηση εξαιρετικά επειγόντων περιστατικών και μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα.

Για αδυναμία πραγματοποίησης γενικών εξετάσεων αίματος, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, κάνει λόγο σε έγγραφό της και η διευθύντρια του μικροβιολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου Σπάρτης. Ζητεί από τους συναδέλφους της να περιορίσουν τις γενικές αίματος στις απολύτως απαραίτητες.

Σε ανάλογο πνεύμα είναι η επιστολή της διευθύντριας Ανοσολογικού του νοσοκομείου «Σωτηρία» κ. Ευγενίας Αναστασάκου: «...Σας ενημερώνουμε ότι λόγω ελλείψεων αντιδραστηρίων και καθυστερήσεων στην εκτέλεση παραγγελιών του εργαστηρίου τμήματος επειγόντων περιστατικών αυτό αδυνατεί να εκτελέσει εξετάσεις, όπως προσδιορισμός επιπέδων τροπονίνης, ΜΜΒ και αμυλάσης ορού...».

Κρήτη
Ακυρώνονται επεμβάσεις

Χειρουργικές επεμβάσεις ακυρώνονται στην Κρήτη, καθώς τα κρατικά νοσοκομεία... έμειναν από υγειονομικό υλικό και φάρμακα. Το πρόβλημα, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, είναι μεγάλο στο νησί και ειδικά μάλιστα στο Παγκρήτιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο Βενιζέλειο, όπου καλύπτονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά. «Λόγω έλλειψης υλικών ακυρώνονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία που αφορούν κυρίως καρδιολογικά και ορθοπεδικά προβλήματα, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και σε βηματοδότες», τονίζουν εργαζόμενοι και στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα.

Για τις ελλείψεις οι υπεύθυνοι κλινικών έχουν ενημερώσει εγκαίρως, όπως αναφέρουν, τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τη διοικητική υγειονομική περιφέρεια Κρήτης ζητώντας λύσεις. «Προσπαθούμε να πάρουμε προσφορές και να υπογράψουμε συμβάσεις με εταιρείες για να κάνουμε προμήθειες, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα», δήλωσε ο διευθυντής του Βενιζέλειου νοσοκομείου Ν. Κυδωνάκης.

Καταγγελία
Εισιτήριο και στα... επείγοντα

«Εισιτήριο» τριών ευρώ ζητούν τα νοσοκομεία και στα επείγοντα περιστατικά. Την καταγγελία έκανε χθες η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι σχετική απόφαση του 1991 δεν προβλέπει την καταβολή αυτού του ποσού σε ημέρα εφημερίας: «Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και δικαίωμα. Τέτοιου είδους πρακτικές είναι απαράδεκτες. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, προκαλούν το κοινό αίσθημα».

Το πρόβλημα με τα φάρμακα
Εστησαν «πανηγύρι» με τις παράλληλες εξαγωγές

Ελλείψεις δεκάδων σκευασμάτων παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά.

Ορισμένες είναι «τεχνητές», καθώς -μετά την πρόσφατη μείωση των τιμών- οι φαρμακευτικές εταιρείες θεωρούν ασύμφορη την εισαγωγή σκευασμάτων. Μεγάλο μέρος αποδίδεται στις «παράλληλες» εξαγωγές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Ελλάδα έχει πλέον πολύ χαμηλές τιμές.

«Οσοι ασχολούνται με τις «παράλληλες» εξαγωγές κάνουν πανηγύρι, έπειτα από τη μείωση των τιμών», σχολιάζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κώστας Λουράντος. Αυτό είναι το μειονέκτημα των μειώσεων -εξηγεί-, καθώς οι ελληνικές τιμές καθιστούν πολύ σημαντικό το κίνητρο των εξαγωγών.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, την κατάσταση αυτή πληρώνουν οι ασθενείς οι οποίοι συχνά δεν μπορούν να βρουν το φάρμακο που χρειάζονται: «Τους λέμε ότι δεν υπάρχουν και πως θα έρθουν το επόμενο διάστημα. Ο ασθενής, όμως, δεν το αντιλαμβάνεται αυτό. Χρειάζεται το φάρμακο σήμερα και δεν μπορεί να το έχει».

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ κάνει λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε μια σειρά φαρμάκων, όπως οι ινσουλίνες, ενέσιμων σκευασμάτων, ογκολογικών, καρδιολογικών, κολλυρίων για το γλαύκωμα και ενέσιμα αντιθρομβωτικά.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

* Ινσουλίνες όλων των τύπων
* Ενέσιμα
* Ογκολογικά
* Καρδιολογικά
* Κολλύρια για το γλαύκωμα
* Ενέσιμα αντιθρομβωτικά

Δημήτρης Καραγιώργος ΕΘΝΟΣ


Read more...

Βαρύς πέλεκυς στα Βαρέα...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
«Καμπάνα» 5 ετών στην ηλικία συνταξιοδότησης (και) για τους 700.000 (μόνο στον ιδιωτικό τομέα) εργαζομένους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) περιλαμβάνει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο Λοβέρδου. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αναπροσαρμοσθεί από τα 55 στα...
60 για έξοδο με 35ετία.

Η αύξηση θα είναι ένα δωδεκάμηνο ανά έτος και θα αρχίσει το 2011. Ετσι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στο 56ο έτος το 2011, στο 57ο έτος το 2012, στο 58ο έτος το 2013, στο 59ο έτος το 2014 και στο 60ό έτος το 2015. Εξάλλου η νέα λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα θα ισχύσει και για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν, η ηλικία συνταξιοδότησης με 15ετία θα πάει από τα 60 στα 65 έτη, με την αύξηση να είναι 12 μήνες ανά έτος.

Τονίζεται ότι οι σαρωτικές αλλαγές στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα θα επέλθουν με δύο νομοσχέδια και δύο Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ.), που θα δοθούν στους κοινωνικούς εταίρους την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έγκριση από την τρόικα. Ειδικότερα την ερχόμενη Πέμπτη δίνονται στους κοινωνικούς φορείς τα σχέδια των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων για τις ανατροπές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ την ίδια ημέρα δίνεται το ΟΚ από την τρόικα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο Λοβέρδου για το Ασφαλιστικό- με το οποίο επέρχονται ριζικές ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων- θα πάρει αμέσως τον δρόμο για τη Βουλή, ενώ τα δύο σχέδια Π.Δ. θα σταλούν για συνυπογραφή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ώστε στη συνέχεια να σταλούν για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Παράλληλα θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο. Για τις αλλαγές στα εργασιακά (όπως άλλωστε επιτάσσει και το μνημόνιο) έγινε χθες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Απασχόλησης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες υπέβαλαν τις προτάσεις τους.

Απολύσεις- αποζημιώσεις
Αποφασίστηκε το ένα σχέδιο Π.Δ. να αφορά τη μείωση του κόστους των υπερωριών και το άλλο να προβλέπει τα εξής:

1Αύξηση στο όριο απολύσεων (από το 2% στο 4% για επιχειρήσεις που απασχολούν από 200 εργαζομένους και άνω):

α) σε 4 εργαζομένους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 200 ανθρώπους και β) σε ποσοστό 2-3% του προσωπικού και μέχρι και 30 άτομα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζομένους.

2Μείωση στο ποσό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης κατά 20-40% (χωρίς προκαταβολή) σε έξι δόσεις.

Οι κατώτατες αποδοχές
3Την εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους. Συζητείται ο κατώτατος μισθός να είναι τα 640 ευρώ αντί για 740 σήμερα.

4Τον καθορισμό των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολουμένων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους.

5Τον καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

6Τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΠΕΜΠΤΗ

Την Πέμπτη δίνονται τα σχέδια για τις ανατροπές στα εργασιακά και το ΟΚ από την τρόικα για το νέο Ασφαλιστικό


Ανεργος σχεδόν ο ένας στους τρεις νέους κάτω των 24 ετών

ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ενός έτους οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 122.000, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις νέους έως 24 ετών είναι άνεργος (29,8%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο 11,6% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο, έναντι 9,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2009 και 12,1% τον Φεβρουάριο 2010. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η συνολική ανεργία στην Ελλάδα θα φτάσει στο 10,2% το 2010 και θα «σκαρφαλώσει» στο 11% το 2011. Μάλιστα το ποσοστό της ανεργίας των νέων στη χώρα μας είναι κατά πολύ ανώτερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), που ανερχόταν στο 20,4% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία τον περασμένο Μάρτιο:

1. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 121.699 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2009 (αύξηση 26,6%) ενώ μειώθηκαν κατά 26.554 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2010.

2. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Μάρτιο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.423.899. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 578.723, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.292.663.

3. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 65.773 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2009 (μείωση 1,5%), ενώ αυξήθηκαν κατά 19.848 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2010 (αύξηση 0,5%).


Απάντηση με δύο συλλαλητήρια από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

ΣΕ ΔΥΟ νέα συλλαλητήρια και σε νέα πανελλαδική απεργία (με ανοικτή ημερομηνία) μαζί με τη ΓΣΕΕ, προχωρεί η ΑΔΕΔΥ κατά των κυβερνητικών μέτρων.

Το πρώτο συλλαλητήριο θα γίνει στις 16 Ιουνίου στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος (και πορεία στη Βουλή), ενώ το δεύτερο θα γίνει στις 23 Ιουνίου την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο. Η νέα πανεργατική απεργία εκτιμάται ότι θα γίνει με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η φωτογραφία, από προηγούμενο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.
NEA


Read more...

Στην Αυστρία σήμερα ο Γ. Παπανδρέου

Θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοικονομικών

protothema.gr
Στη Βιέννη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ και τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

Ο κ. Παπανδρέου θα είναι επίσης κεντρικός ομιλητής την Παρασκευή το βράδυ,στο Εαρινό Συνέδριο του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοικονομικών.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνους, και Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Παπανδρέου με την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αναμένεται να βρεθούν η πρόσφατη ελληνική δημοσιονομική κρίση, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, τα μεταρρυθμιστικά μοντέλα για τη ρύθμιση των χρηματαγορών, αλλά και οι διμερείς σχέσεις.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Βιέννη, μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, ο κ. Φάιμαν είχε εκφράσει την ιδιαίτερη εκτίμησή του για τον κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ για την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, αλλά και τον υψηλό βαθμό των παραδοσιακών και φιλικών σχέσεων Αυστρίας-Ελλάδας.


Read more...

Τρικ με τον 14ο μισθό, για αυξήσεις ...0,6%!

Για τριετή σύμβαση πάνε ΣΕΒ - ΓΣΕΕ

protothema.gr
Τέλος εποχής για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς την ερχόμενη εβδομάδα , οπότε και ολοκληρώνεται ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, προωθούνται άμεσα οι δραματικές ρυθμίσεις που προβλέπει το Μνημόνιο.

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα περιμένει έως τις 15 Ιουνίου τις προτάσεις των εργοδοτών για τις αλλαγές στα εργασιακά και, με δεδομένη την άρνηση της ΓΣΕΕ να συμμετέχει σε διάλογο για το " ψαλίδισμα" των εργατικών δικαιωμάτων" , θα προωθήσει άμεσα την έκδοση δύο προεδρικών διαταγμάτων.

Το πρώτο θα προβλέπει τη μείωση των αποζημώσεων έως και 30% , την αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 4% την καθιέρωση του θεσμού της μαθητείας για τους νεοεισερχόμενους με χαμηλότερες αποδοχές και την αποδυνάμωση του θεσμού του ΟΜΕΔ ενώ το δεύτερο διάταγμα θα επικεντρωθεί στη μείωση του κόστους των υπερωριών.

Η πλευρά των εργοδοτών στο κείμενο που θα αποστείλει στον κ. Λοβέρδο θα εισηγηθεί μείωση της αποζημίωσης κατά 10%. Οι επιχειρηματίες θεωρούν άνευ νοήματος την αύξηση του ορίου των απολύσεων όπως και τη μείωση του κόστους των υπερωριών.

Αντ ' αυτού θα ζητήσουν λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την εγκριση των υπερωριών. Επίσης θα προτείνουν να μπορούν να προσφεύγουν και οι δύο πλευρές στον ΟΜΕΔ με την προϋπόθεση ότι ο Μεσολαβητής θα αιτιολογεί την απόφαση που εκδίδει η οποία θα είναι οικονομικού περιεχομένου ( π.χ. ποσοστό αυξήσεων στους μισθούς ) και όχι θεσμικού .

Πάντως οι κοινωνικοί εταίροι έχουν δώσει ραντεβού για τη συλλογική σύμβαση μια ημέρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία που τους έχει δώσει ο υπουργός εργασίας για να υποβάλουν τις προτάσεις τους βάσει του Μνημονίου.

Με δεδομένη την επιταγή του Μνημονίου για τριετές πάγωμα των μισθών, εργοδότες και ΓΣΕΕ φαίνεται ότι θα συμφωνήσουν στον επιμερισμό του 14 μισθού (δηλαδή του Δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας, αλλά όχι του Δώρου Χριστουγέννων για να κινηθεί η εορταστική αγορά ) και την ενσωμάτωσή του στους 12 μισθούς .

Με το τρίκ αυτό, προκύπτει μια αυξηση στις αποδοχές 0,6% μέσω των επιδομάτων και των τριετιών που ενσωματώνονται ενώ αυξάνονται και οι συντάξιμες αποδοχές .

Οι δύο πλευρές προσανατολίζονται στην υπογραφή τριετούς σύμβασης και δεν αποκλείεται να συζητήσουν την αύξηση των επόμενων ετών με βάση τον κοινοτικό και όχι τον εγχώριο πληθωρισμό, ο οποίος κινείται σε ...πολλαπλάσιους ρυθμούς.

Read more...

Κόβουν εξετάσεις, εφημερίες και χειρουργεία!

Καταρρέει το ΕΣΥ

protothema.gr
Μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής βάζουν «λουκέτο» στις εφημερίες. Οι γιατροί του ΕΣΥ βρίσκονται σε… μόνιμη επίσχεση εργασίας. Τα αποθέματα σε ιατρικά υλικά και αναλώσιμα έχουν εξαντληθεί. Βασικές ιατρικές πράξεις, επεμβάσεις αλλά και εξετάσεις, «κόβονται» στην καθημερινή πρακτική. Οι προμηθευτές αρνούνται να δώσουν νέα υλικά. Οι διοικητές περιμένουν ακόμη κατευθύνσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ακόμη… προαναγγέλλει τους περιβόητους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για τις προμήθειες των νοσοκομείων.

Εγκλωβισμένοι σε αυτό το σκηνικό διάλυσης βρίσκονται οι ασθενείς που προσέρχονται στο ΕΣΥ βιώνοντας πρωτοφανή ταλαιπωρία και, κυρίως, μένοντας εκτεθειμένοι και ακάλυπτοι σε προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία της χώρας ενημερώνουν αρμοδίως τις Διοικητικές Υγειονομικές Υπηρεσίες (ΔΥΠΕ) και το υπουργείο Υγείας ότι «κλείνουν» τις εφημερίες τους, ότι δηλαδή δεν δέχονται περιστατικά τις ημέρες της γενικής εφημερίας τους.

Παράλληλα, δεκάδες τμήματα νοσοκομείων γνωστοποιούν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη διένεργεια προγραμματισμένων ιατρικών πράξεων, όπως πχ χειρουργικών, μικροβιολογικών κα., λόγω έλλειψης ιατρικών υλικών.

«Λουκέτο» σε εφημερίες και μικροβιολογικά εργαστήρια

Ενδεικτική της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί είναι η ανακοίνωση των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» που εστάλη χθες προς το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με την οποία «λόγω επίσχεσης εργασίας των ιατρών την Πέμπτη 10/06/2010 δεν θα υπάρχουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εφημερεύοντες ιατροί από τις παρακάτω ειδικότητες : ακτινολογικό, αναισθησιολογικό, παθολογικό, καρδιολογικό χειρουργικό, ορθοπεδικό, πνευμονολογικό, νευρολογικό, νεφρολογικό, παιδιατρικό, δερματολογικό, ΩΡΛ, γναθοχειρουργικό. Ως εκ τούτου δε δύναται να πραγματοποιηθεί η Γενική Εφημερία». Ανάλογο «λουκέτο» στη γενική εφημερία βάζει το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, γεγονός που ανατρέπει όλο τον προγραμματισμό του συστήματος εφημεριών στην περιοχή της Αττικής καθώς αφήνει ακάλυπτη την ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Αττικής.

Σε άλλα νοσοκομεία όπως πχ στο «Σωτηρία», το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το Γενικό νοσοκομείο Σπάρτης κα., οι υπεύθυνοι των Εργαστηρίων έχουν ενημερώσει αρμοδίως ότι είναι αδύνατη η διενέργεια όλων των βασικών μικροβιολογικών, ιολογικών κα εξετάσεων λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.

Στον Ευαγγελισμό και το Ιπποκράτειο Αθήνας ματαιώνονται όλες οι καρδιολογικές εξετάσεις και επεμβάσεις καθώς εξαντλήθηκαν καρδιοχειρουργικά υλικά, οξυγονωτές, σετ επεμβάσεων, γάντια, φίλτρα αναπνευστήρα κα.

Δεν τους έβγαλαν τη χολή!

Στο Κωνσταντοπούλειο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» δεν έγιναν την Πέμπτη όλες οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης χολής καθώς τα αναγκαία υλικά επαρκούσαν μόνο για τις τρεις επεμβάσεις!
Την ίδια στιγμή, που τα υλικά έχουν «στερέψει», οι ασθενείς εμπαίζονται με τις καθυστερήσεις και τις ματαιώσεις ιατρικών πράξεων και τα νοσοκομεία υπολειτουργούν, οι νέοι διοικητές… εκπαιδεύονται.

Οι «άριστοι» που (υποτίθεται) ότι αναδείχθηκαν μέσω της διαδικασίας opengov.gr για να διοικήσουν τις μονάδες υγείας της χώρας στην πιο κρίσιμη περίοδο της λειτουργίας τους, με τις ελλείψεις και τα χρέη να χτυπούν κόκκινο, υποβάλλονται σε ταχύρρυθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια επάνω στις βασικές αρχές της Διοίκησης Μονάδων Υγείας.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr,, ολοκληρώθηκε ένας πρώτος κύκλος τετραήμερης εκπαίδευσης από ιδιωτικό φορέα για τους διοικητές ενώ πρόκειται να ακολουθήσει και έτερος σε χρόνο που θα καθορίσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Νίκος Πολύζος. Ο ίδιος χειρίζεται το ζήτημα της περιβόητης ηλεκτρονικής διενέργειας διαγωνισμών για τις προμήθειες στο ΕΣΥ, μία από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ΕΣΥ, που όμως… εξαγγέλλεται τους τελευταίους επτά μήνες.

Είναι απορίας άξιον πως θα δικαιολογήσει ο γενικός γραμματέας στη σημερινή του συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) την καθυστέρηση σε ό,τι αφορά το μεγαλόπνοο έργο των ηλεκτρονικών διαγωνισμών προμηθειών στην υλοποίηση του οποίου στηρίζεται εν πολλοίς το Πρόγραμμα Σταθερότητας του υπουργείου Υγείας.

Το βέβαιο είναι όμως ότι θα παρουσιάσει με ικανοποίηση τα στοιχεία για τη μείωση των δαπανών της τάξεως του 10% που καταγράφεται στο ΕΣΥ. Το ότι οι μειώσεις των δαπανών οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες δεν δίνουν υλικά στα νοσοκομεία οι προμηθευτές είναι μάλλον μια ασήμαντη λεπτομέρεια…

Read more...