Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Τρικ με τον 14ο μισθό, για αυξήσεις ...0,6%!

Για τριετή σύμβαση πάνε ΣΕΒ - ΓΣΕΕ

protothema.gr
Τέλος εποχής για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς την ερχόμενη εβδομάδα , οπότε και ολοκληρώνεται ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, προωθούνται άμεσα οι δραματικές ρυθμίσεις που προβλέπει το Μνημόνιο.

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα περιμένει έως τις 15 Ιουνίου τις προτάσεις των εργοδοτών για τις αλλαγές στα εργασιακά και, με δεδομένη την άρνηση της ΓΣΕΕ να συμμετέχει σε διάλογο για το " ψαλίδισμα" των εργατικών δικαιωμάτων" , θα προωθήσει άμεσα την έκδοση δύο προεδρικών διαταγμάτων.

Το πρώτο θα προβλέπει τη μείωση των αποζημώσεων έως και 30% , την αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 4% την καθιέρωση του θεσμού της μαθητείας για τους νεοεισερχόμενους με χαμηλότερες αποδοχές και την αποδυνάμωση του θεσμού του ΟΜΕΔ ενώ το δεύτερο διάταγμα θα επικεντρωθεί στη μείωση του κόστους των υπερωριών.

Η πλευρά των εργοδοτών στο κείμενο που θα αποστείλει στον κ. Λοβέρδο θα εισηγηθεί μείωση της αποζημίωσης κατά 10%. Οι επιχειρηματίες θεωρούν άνευ νοήματος την αύξηση του ορίου των απολύσεων όπως και τη μείωση του κόστους των υπερωριών.

Αντ ' αυτού θα ζητήσουν λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την εγκριση των υπερωριών. Επίσης θα προτείνουν να μπορούν να προσφεύγουν και οι δύο πλευρές στον ΟΜΕΔ με την προϋπόθεση ότι ο Μεσολαβητής θα αιτιολογεί την απόφαση που εκδίδει η οποία θα είναι οικονομικού περιεχομένου ( π.χ. ποσοστό αυξήσεων στους μισθούς ) και όχι θεσμικού .

Πάντως οι κοινωνικοί εταίροι έχουν δώσει ραντεβού για τη συλλογική σύμβαση μια ημέρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία που τους έχει δώσει ο υπουργός εργασίας για να υποβάλουν τις προτάσεις τους βάσει του Μνημονίου.

Με δεδομένη την επιταγή του Μνημονίου για τριετές πάγωμα των μισθών, εργοδότες και ΓΣΕΕ φαίνεται ότι θα συμφωνήσουν στον επιμερισμό του 14 μισθού (δηλαδή του Δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας, αλλά όχι του Δώρου Χριστουγέννων για να κινηθεί η εορταστική αγορά ) και την ενσωμάτωσή του στους 12 μισθούς .

Με το τρίκ αυτό, προκύπτει μια αυξηση στις αποδοχές 0,6% μέσω των επιδομάτων και των τριετιών που ενσωματώνονται ενώ αυξάνονται και οι συντάξιμες αποδοχές .

Οι δύο πλευρές προσανατολίζονται στην υπογραφή τριετούς σύμβασης και δεν αποκλείεται να συζητήσουν την αύξηση των επόμενων ετών με βάση τον κοινοτικό και όχι τον εγχώριο πληθωρισμό, ο οποίος κινείται σε ...πολλαπλάσιους ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: