Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΠΑΓΩΝΑΣ-ΝΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ


Εδώ και αρκετές ημέρες δήλωσα την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφια βουλευτής στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας με το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.
Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Προέδρου Γ. Παπανδρέου για την ανάδειξη νέων πολιτικών φορέων -νέων ιδεών και καινοτόμων πολιτικών που θα πρωτοστατήσουν για τη μετάβαση στην Μεταπελατειακή Ελλάδα - την Ελλάδα της δικαιοσύνης -της δημιουργίας και του μη αποκλεισμού σε νέους ανθρώπους -άφθαρτους πολιτικά μέσα από συμμετοχικές και κινηματικές διαδικασίες.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα απ' όλους τον Πρόεδρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Γιώργο Παπανδρέου για την τιμή που μου έκανε να με συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια, του ως άνω Νομού (Βοιωτίας) καθώς επίσης όλους τους ανθρώπους που υποστήριξαν την υποψηφιότητά μου ανακοινώνοντάς την στις εκλογικές λίστες υποψηφιοτήτων του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ σε όλα τα ΜΜΕ.
Ονομαστικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κυρίους : Σωκράτη Ξυνίδη (υποψηφίου βουλευτού Ξάνθης), Μωραϊτη Θάνο (υποψηφίου βουλευτού στη Β' Αθήνας), καθώς επίσης τον Εκπρόσωπο Τύπου και πρώην Υπουργό του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Γιώργο Πεταλωτή όπως και τον πρώην Υπουργό και υποστηρικτή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Ρέππα Δημήτρη για την αμέριστη συμπαράστασή τους στην υποψηφιότητά μου.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω, τους απλούς ανθρώπους -φίλους -υποστηρικτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ της γενέτειράς μου (Αράχωβας) και όλης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας για την θερμή συμπαράστασή τους (στην μοναδική γυναικεία υποψηφιότητα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στη Βοιωτία) αρκετές ημέρες τώρα.
Δυστυχώς, μια ''διαδικαστική λεπτομέρεια'' δεν επέτρεψε την υποβολή της υποψηφιότητάς μου, με αποτέλεσμα να μην είμαι τελικά υποψήφια.
Ο αγώνας όμως δίνεται από κάθε μετερίζι και εγώ θα τον δώσω ως ένα απλό μέλος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, καθ' όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς επίσης και στο ανοικτό ιδρυτικό μας συνέδριο που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, διαθέτοντας τον εαυτό μου και την υποψηφιότητά μου στα όργανα του Κινήματος.
Για τις αρχές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ μας όπως αυτές αναφέρονται στην ιδρυτική του διακήρυξη την οποία και υπέγραψα .
Με τα τιμής
Παπαδήμου Παγώνα -Νίνα 
(Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων-University of Westminster in London)
https://www.facebook.com/ece.nina.1

Read more...

Τζίνα Δαβιλά: Από το «μακάρι να έκανε πραξικόπημα ο Φράγκος» στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού



Την υποψηφιότητα της Τζίνας Δαβιλά στη Ρόδο ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες το Ποτάμι, μιας κυρίας που έγινε ευρύτερα λόγω γνωστή λόγω ενός άρθρου της στο Protagon όπου εκφραζόταν θετικά υπέρ ενός πραξικοπήματος από τον στρατηγό Φράγκο.

Μετά τις αντιδράσεις, το άρθρο είχε κατέβει από τη σελίδα αλλά είναι σήμερα διαθέσιμο στο Διαδίκτυο μέσα από τα site που το αναδημοσίευσαν. Έγραφε τότε η κ. Δαβιλά:

Αν υποτεθεί ότι υπήρχε ο κίνδυνος ενός πραξικοπήματος – γεγονός που επιβεβαιώνει η ιστορία- σε κάθε επικίνδυνη κατάσταση που βίωνε μια κοινωνία, όπου η ύπαρξη  της Δημοκρατίας ήταν φαινομενική, ένας Φραγκούλης Φράγκος θα ήταν δυνητικά «πραξικοπηματίας» με πολύ διαφορετικούς όρους από τους συνηθισμένους. Διότι, των πραξικοπηματιών η κοσμοθεωρία θέλει τους άλλους υποδεέστερους και τους εαυτούς τους ως γήινους θεούς, που θα ‘σώσουν’ την πατρίδα και θα ικανοποιήσουν και την εσωτερική τους ανασφάλεια.. Ο Φράγκος Φραγκούλης δεν είχε τέτοια θέματα ποτέ. Ούτε οι σπουδές του, ούτε η στάση ζωής του, ούτε και οι θέσεις των αξιωματικών που είχε συναναστραφεί και μιλούν για αυτόν- και μάλιστα είναι καθολική η θετική τους άποψη- επιτρέπουν να καταταχθεί στους επικίνδυνους . 

Αντιθέτως, θα έλεγα πως, ίσως, δεδομένης της κατάστασης όπου άπαντα ελέγχονται και διαχειρίζονται από τους πολιτικούς μας στον βαθμό που επιτρέπουν και επιβάλλουν τελικώς την αναξιοπρεπή διαβίωση μεγάλου πληθυσμού των Ελλήνων, ο κ Φράγκος, αν αποφάσιζε να οργανώσει τους καλύτερους αξιωματικούς της Ελλάδας προκειμένου να συντονιστούν και να φέρουν αέρα ανανέωσης στο κοινοβούλιο απομακρύνοντας τα λαμόγια και υπενθυμίζοντας τις αρχές του Συντάγματος, που επιβάλλει εις ΑΠΑΝΤΕΣ να είναι ισότιμοι απέναντι στην νομοθεσία, θα το έκανε – αν υπήρχε, τονίζω, η μηδαμινή πιθανότητα να ενεργήσει έτσι- με τέτοιο τρόπο που δεν θά άνοιγε μύτη. Ας θυμηθούμε την 3η Σεπτεμβρίου. Οι διπλωματικές ικανότητες και οι ακαδημαϊκές γνώσεις του κ Φράγκου είναι εξαιρετικές. Τώρα, γιατί βρίσκεται...σπίτι του και όχι στο κοινοβούλιο, είναι η απόδειξη πως στην χώρα τούτη δεν εκτιμούμε τους άξιους, αλλά τους μετρίους, χαρακτηρίζοντας ως πραξικοπηματίες εκείνους που μας βολεύει. (Άραγε, το πραξικόπημα φορά μόνο στρατιωτική στολή;). Επιπλέον, ο κ Φράγκος είναι, όπως δείχνει η στάση ζωής του, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των βουλευτών της χώρας. Συνεπώς, λείπουν πρόσωπα με την οξυδέρκεια, την γνώση, το ήθος, τον ρεαλισμό, την αποτελεσματικότητα, την διορατικότητα, την αμεσότητα και την ευθύτητα του Φραγκούλη Φράγκου από το Κοινοβούλιο. 

Μακάρι, λοιπόν, να παρέμβαινε με όρους ...φραγκεϊκούς ο κ Φράγκος στην ελληνική κατρακύλα. Αν μάλιστα χρησιμοποιούσε και τον στρατό, θα ήταν από τις περιστώσεις που οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα αποδεικνύονταν καταστροφικές. Η επικινδυνότητα των στρατιωτικών-πραξικοπηματιών ξεκινά, όταν οι αρχηγοί έχουν ακαλλιέργητο πνεύμα, φθονερή ψυχή, συμπλεγματισμούς κατωτερότητας και περιορισμένο, ανάπηρο πνεύμα. (Θυμάμαι κάποιον ανώτατο αξιωματικό στο παρελθόν να επαναλαμβάνει με το ύφος απαγγελίας του εθνικού ύμνου το «μόνος μου! Μόνος πήγαινα σχολείο περπατώντας κάθε μέρα 17 χλμ από το χωριό μου. Και να! δείτε με, πού έφτασα»).

Να υποθέσουμε ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα εξυπηρετεί κι αυτή το νέο, το διαφορετικό και το ηθικά ανώτερο που κομίζει το συγκεκριμένο «κόμμα»;
- See more at: http://www.parapolitiki.com/2015/01/blog-post_11.html#sthash.HeBwKAhr.dpuf
http://www.parapolitiki.com/

Read more...

Βαγγελιώ Τζαμπάζη – π. Ευρωβουλευτής – Υποψήφια Α” Θεσσαλονίκης 2015

tsa.

tsa.2
Την αποδοχή της πρότασης υποψηφιότητάς της στην Α’ Θεσσαλονίκης Εκλογική Περιφέρεια, ανακοίνωσε η π. Ευρωβουλευτής Βαγγελιώ Τζαμπάζη.
Δύσκολη εκλογική μάχη, μια μάχη για την επιβίωση των πολιτών, με
Αξίες, Δικαιοσύνη, Δημιουργία.
Μια μάχη παράγοντας για την καθημερινότητάς μας.
Με σοβαρότητα και επίγνωση των επιλογών μας, να γίνουμε ο μοχλός της σταθερότητας και της ανάπτυξης.
Οι ώρες για τη χώρα είναι κρίσιμες και κρισιμότερες για το μέλλον της. Είναι η ώρα που η πολιτική αποκτά τις διαστάσεις που της αναλογούν, σαν παράγοντας διαμόρφωσης της ουσίας της καθημερινότητάς μας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως μόνο με τη συμμετοχή, τη σοβαρότητα, την επίγνωση των επιπτώσεων των επιλογών μας, θα κάνουμε σταθερά βήματα ανάπτυξης.
Η εμπειρία στην Ευρώπη, οι προσπάθειες που καταβάλλαμε τόσα χρόνια για την υλοποίηση του οράματος μιας ένωσης χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς, είναι η συνεισφορά μας σε αυτό τον αγώνα. Θα διαμορφώσει την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Υποχρέωσή μας να έχουμε την Ευρώπη κοινωνό και συμμέτοχο στην δύσκολη πορεία.
Το αύριο το δημιουργούμε σήμερα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, όχι τις αγορές και τα συμφέροντά τους.
Με τον Γιώργο Παπανδρέου της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, δίνουμε κάλεσμα ανασύστασης του Δημοκρατικού, του Κεντρώου χώρου για επανασυσπείρωση, με έμπνευση, με ευθύνη.
Για να πάρουν ρόλο οι πολίτες.
ΠΑΜΕ μαζί !


Read more...

Όταν ο Σκουρλέτης υποστήριζε ότι ο Λαπαβίτσας δεν έχει σχέση με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ



Υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία θα είναι τελικά ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας ο οποίος έχει εκφράσει απόψεις υπέρ της επιστροφής στη δραχμή ενώ έχει αναλυτικά επιχειρηματολογήσει για το ότι το πρόγραμμα του κόμματος δεν βγαίνει.

Πριν από μερικούς μήνες, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014, ο Πάνος Σκουρλέτης είχε προσχωρήσει σε σκληρές δηλώσεις εναντίον του, αναφέροντας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος:

Συγγνώμη, δικοί μας άνθρωποι, νόμιζα ότι λέτε για στελέχη… Ο κ. Λαπαβίτσας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στο πρόγραμμά μας και σε ό,τι έχουμε πει. Διαφωνεί με όλη την ανάλυση που κάνουμε στο ζήτημα της κρίσης. Γιατί επικαλείστε.. Ακούω και από τα ρεπορτάζ.. μα ο κ. Λαπαβίτσας… Μα ο κ. Λαπαβίτσας είχε υποστηρίξει τον κ. Αλαβάνο, ήταν από εκείνες τις δυνάμεις της αριστεράς που έχουν μια άλλη αντίληψη για την Ευρώπη.. Έτσι δεν είναι;.. Τώρα πώς το επικαλείστε;

Άλλαξε κάτι από τότε;
- See more at: http://www.parapolitiki.com/2015/01/otan-o-skourletis-ypostirize-oti-o-lapavitsas-den-exei-sxesi-me-tis-apopseis-tou-syriza.html#more
http://www.parapolitiki.com/

Read more...

Γιατί ένας νέος θα ψηφίσει τον Γιώργο, του Μιχάλη Κορδαλή



Λίγο πριν γραφτούν αυτές οι γραμμές, ο φίλος και συνάδελφος μου Ηλίας Πατλάκας δέχθηκε μια από κάθε άποψη χυδαία και απολίτικη επίθεση από τους γνωστούς-άγνωστους ταλιμπάν των πληκτρολογίων, τους ανθρώπους που τα γνωρίζουν εκ των προτέρων όλα χωρίς επιχείρημα και τα απαξιώνουν όλα, πάλι χωρίς επιχείρημα.

Αφορμή αυτής της επίθεσης στάθηκε ένα ηλεκτρονικό τιτίβισμα όπου ο Ηλίας δημοσιοποιούσε τις πολιτικές του πεποιθήσεις και την πρόθεση του να ψηφίσει το “Κίνημα” του Γιώργου Παπανδρέου στις επερχόμενες εκλογές.

Ένα εικοσάχρονο παιδί δέχθηκε όχι αντεπιχειρήματα αλλά ύβρεις και απειλές γιατι θα ασκήσει ένα συνταγματικό του δικαίωμα με τον τρόπο που πιστεύει ότι είναι καλύτερο.

Η περίπτωση αυτή bullying με θλίβει πραγματικά, όχι μόνο γιατι αφορά φιλικο μου πρόσωπο. Με θλίβει γιατι αποκαλύπτει το μέγεθος του ηλεκτρονικού εκφασισμού, την απουσία ανοχήςστη διαφορετική, την άλλη γνώμη.

Με θλίβει ακόμη γιατι αν ο Ηλίας, ο κάθε Ηλίας του διπλανού newsfeed είχε αναρτήσει κάποια “ψεκασμένη” θεωρία συνομωσίας ακρδεξιάς και μη κοπής δεν θα είχε να αντιμετωπίσει, όχι το σε κάθε περίπτωση κατακριτέο υβρεολόγιο που όντως δέχθηκε, αλλά τον παραμικρό αναγκαίο υγιώς και ορθολογικά σκεπτόμενο αντίλογο.

Για αυτό και επειδή με τον Ηλία δεν μας ενώνουν μόνο η φιλία και η επιστήμη αλλά και οι κοινές πολιτικές ανησυχίες, σε ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης δηλώνω πως και εγώ θα ψηφίσω το Γιώργο Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Θα ψηφίσω γιατί πιστεύω ότι κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα είναι εξίσου Έλληνας με εμένα και υποστηρίζω ένα σύγχρονο νόμο για την ιθαγένεια αντίστοιχο με αυτούς που υπάρχουν ήδη σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Θα ψηφίσω γιατι πιστεύω στη διαύγεια, στη λογική “όλα στο φώς” που παρ’ολίγον να καταργήσει 3 φορές η κυβέρνηση Σαμαρά.

Γιατι πιστεύω στη δυνατότητα του πολίτη να ελέγχει τις αποφάσεις της διοίκησης με την “επανάσταση του Διαδικτύου” με ένα απλό κλίκ μέσα από το σπίτι του.

Γιατι θέλω ένα μοντέρνο κράτος με θεσμούς τύπου opengov, ανοιχτό στους άριστους και όχι στους αρεστούς.

Θέλω τις δημόσιες θέσεις ευθύνης να καταλαμβάνουν αυτοί που έχουν τα αντίστοιχα προσόντα, αυτοί που διαθέτουν γνώση και όχι απλά γνωστούς.

Γιατι ως πολίτης θέλω ένα δημόσιο τομέα που γνωρίζει ποιους και ποσους εργαζόμενους διαθέτει, ποιους πληρώνει, ποιοι εργάζονται και ποιοι όχι, όπως συνέβη με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων.

Γιατι πιστεύω στο νόμο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών,πιστεύω στην προστασία των ασθενέστερων συμπολιτών μας που η συρρικνωση του εισοδήματος τους, καθιστά αναγκαία τη διευθέτηση των οφειλών τους στις τράπεζες.

ΓΙατι υποστηρίζω την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης και τον Καλλικράτη.
Γιατι θεωρώ τομή το θεσμό του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, τη συμβολή της δικαιοσύνης και των λειτουργών της για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Γιατι η φορολόγηση των offshore εταιριών, η φορολόγηση όσων συστηματικά αποφεύγουν τη συμμετοχή στα κοινωνικά βάρη ζημιώνοντας τους συμπολίτες τους ή καλύπτοντας έτσι παράνομες δραστηριότητες είναι και σωστή και δίκαιη.

Γιατι συμφωνώ με το νόμο για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.

Γιατι δε θέλω την κρίση να την πληρώνουν μόνο οι συνεπείς, όσοι σεβάστηκαν τους νόμους και τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις.

Γιατι η μείωση των φαινομένων αισχροκέρδειας και της φαρμακευτικής δαπάνης των ασθενών μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων αποτελεί μια ευεργετική μεταρρύθμιση για όλους τους Έλληνες πολίτες, ιδίως αυτούς που έχουν ανάγκη.

Θα ψηφίσω Γιώργο Παπανδρέου, γιατι παρότι ανέλαβε τη χώρα σε μια εκρηκτική κατάσταση δεν αποδύθηκε ευθυνών κατηγορώντας τους προηγούμενους. Δεν κρύφτηκε στο εξοχικό του λέγοντας πως όλα θα λυθούν με ένα απλό “πάγωμα μισθών” και σιωπώντας για το πως φτάσαμε από το 4% στο 15,4% το ποσοστό του ελλείματος όπως έπραξαν άλλοι, α-καταλληλότεροι.

Θα ψηφίσω Γιώργο Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών γιατι είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που έχει διεθνλη και ευρωπαϊκή ατζέντα. Γιατι είναι ο μόνος που μιλά για την κατάργηση των δορολογικών παραδείσων, το φόρο τόμπιν και το ευρωομόλογο όταν άλλοι παριστάνουν τον “παληκαρά” στο Ζάππειο ή στην πλατεία Συντάγματος και σκίζουν τα μνημόνια μόνο και μόνο για να τα ξανακολλήσουν κομμάτι-κομμάτι στο Τέξας, στις Βρυξέλλες ή σε κάποιο φροντιστήριο με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Θα ψηφίσω Γιώργο Παπανδρέου γιατι πιστεύω στη συμμετοχική δημοκρατία, σε μια Ελλάδα όπου η κοινωνία, η αυτοδιοίκηση, οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν άμεσα μέρος στις αποφάσεις με τοπικά, μεγαλύτερα ή μικρότερα δημοψηφίσματα.

Θα ψηφίσω Γιώργο Παπανδρέου, όχι γιατι είναι hipster ή ντύνεται όπως εγώ και δεν ξεπατικώνει τους λόγους του από σχολικές γιορτές του Πολυτεχνείου αλλά γιατι είναι πραγματικά μοντέρνος στον τρόπο σκέψης του. Από τη διαχείριση των δυνατοτήτων του Διαδικτύου κα της τεχνολογίας για την υπηρεσία του πολίτη ως την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών και την αποποινικοποίηση της κάνναβης.
Θα ψηφίσω τον Γιώργο Παπανδρέου, όχι γιατι μου αρέσει το όνομα ή το επώνυμο του, αλλά γιατι μου αρέσει η πολιτική του.

Για αυτό Ηλία, keep calm and…

#Vote_Γιώργος

Πάμε!!!
http://pame-mazi.blogspot.gr/

Read more...

Ο πυρήνας αυτό-οργάνωσης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ της Νότιας Αθήνα

Ο πυρήνας αυτό-οργάνωσης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ της Νότιας Αθήνας σας προσκαλεί σε πολιτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14/1/2015 και ώρα 7.30 μμ. στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου και Φιλαρέτου).

Read more...

Παπανδρέου: Η χώρα χρειάζεται ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της...


Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος...
«Η χώρα, χρειάζεται ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της, χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το μεσημέρι στους...
υποψήφιους βουλευτές του Κινήματος από τη νότια και νησιωτική Ελλάδα, στην Αθηναΐδα.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων που έδειξαν ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης με γενναίες πράξεις αλλά και να ξεκινήσουν υπεύθυνες και μεγάλες αλλαγές που είχε ανάγκη η χώρα ενώ υπογράμμισε: «Έχουμε καθαρή πολιτική ταυτότητα, το Κίνημά μας των Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Αυτή είναι εγγύηση για όποια συνεργασία κυβερνητική ή άλλη σε ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο».

Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών που πρεσβεύουν, όπως ανέφερε, τις « πολιτικές και τις αξίες, της βαθιάς πίστης στην δημοκρατία, την συμμετοχή, την διαβούλευση, την διαφάνεια, με βαθιά προσήλωση στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, με σιγουριά ότι η ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει με προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντός μας, του πολιτισμού μας».

«Θα κάνουν τα πάντα να μας κάμψουν. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Ποτέ δεν μας λύγισαν τα χτυπήματα. Μόνο μας πείσμωσαν!», σημείωσε, λέγοντας ότι στη Βουλή θα υπηρετήσει μόνο τους πολίτες που θα το εμπιστευτούν και απευθυνόμενος στους υποψηφίους του Κινήματος τους αποκάλεσε αγγελιοφόρους ενός ξεκάθαρου μηνύματος ότι μπορεί να υπάρξει Πολιτική, με Π κεφαλαίο, χωρίς εξαρτήσεις.

«Ο δικός μου ρόλος είναι ακριβώς να διασφαλίσω αυτή την πλατιά συμμετοχική και δημοκρατική διαδικασία ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου των δημοκρατών και σοσιαλιστών στην χώρα μας», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας τη συνέντευξη που έδωσε στο ΑΜΠΕ, ως κατάθεση ψυχής δίνοντας απαντήσεις για όλα. «Πολλές αποφάσεις που πόνεσαν τον κόσμο δεν θα χρειαζόταν ποτέ να τις πάρουμε, αν οι εμπρηστές της χώρας δεν την είχαν αφήσει ήδη χρεοκοπημένη», είπε σε μια αποστροφή του και συμπλήρωσε ότι όσο ήταν πρωθυπουργός έκανε το πατριωτικό του καθήκον.

Επέκρινε τον Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του ως αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη κυβέρνηση του χαρακτηρίζοντάς τον «προπονητή της εξέδρας» και κάλεσε τους υποψηφίους του Κινήματος να πουν παντού «ότι η συντηρητική δεξιά ηγεσία και όσοι ταυτίστηκαν μαζί της αποδόμησαν αντί να προωθήσουν το μεταρρυθμιστικό έργο που παρέλαβαν. «Είμαστε απέναντι και όσους ταυτίστηκαν μαζί της αντί να συνεργαστούν επί ίσοις όροις», συμπλήρωσε ενώ κατέκρινε και τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι έχει βαρύτατες ευθύνες γιατί υπηρετεί την πελατειακή λογική, και ένα συγκεντρωτικό κομματικό κρατισμό.

Πρόβαλε την ανάγκη να συνεχιστεί το έργο δημοκρατικών, συμμετοχικών, αποκεντρωτικών, προοδευτικών αλλαγών της περιόδου 2009-2011, που διακόπηκε, όπως είπε, και υπογράμμισε ότι το ΚΙΝΗΜΑ μιλά για το Ελληνικό Σχέδιο εξόδου από την κρίση βασισμένο σε τρεις άξονες:

«Απελευθέρωση των θεσμών της Δημοκρατίας από τον πελατειακό εναγκαλισμό τους με κάθε λογής συμφέροντα. Με Θεσμούς που λειτουργούν και προστατεύουν τον πολίτη από κάθε μορφής αυθαιρεσία. Αποτρέπουν την σπατάλη του πλούτου της χώρας. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τον δεύτερο άξονα. Αυτόν της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης. Ένα κράτος σωστό, αποτελεσματικό, αποκεντρωμένο, όχι γραφειοκρατικό, με διαφάνεια, είναι και το κράτος που μπορεί να εξασφαλίσει δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, σωστές υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας, ασφάλισης και προστασίας του περιβάλλοντος... Τέλος ο τρίτος άξονας έχει προϋπόθεση και ένα κράτος που λειτουργεί και έναν πολίτη ασφαλή».

«Με απλό τρόπο λέω ότι είναι μια άλλη, εναλλακτική, οραματική αλλά και ρεαλιστική, υπεύθυνη πρόταση απέναντι στα ευχολόγια της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου. Τη Δευτέρα πρόκειται να μιλήσει στην Λαμία...
skai.gr

Read more...

Έξι υπουργεία θα καταργήσει ο Tσίπρας...



Aν πάρει αυτοδυναμία θα κάνει 24μελή κυβέρνηση με 12 υπουργούς...

Έξι έως οκτώ υπουργεία σκοπεύει να καταργήσει «με το καλημέρα» της ανάληψης των πρωθυπουργικών καθηκόντων του, εφόσον αυτό τελικά ευοδωθεί ο Aλέξης Tσίπρας. Έτσι ο...
συνολικός αριθμός των υπουργείων θα περιοριστεί σε 11 έως 13. Aυτό όμως, αποτελεί το πρώτο στάδιο των τομών στο κράτος στις οποίες θα προχωρήσει ο πρόεδρος του ΣYPIZA.



Σε δεύτερο χρόνο και μόλις καταστεί εφικτό, θα υλοποιηθεί και η δέσμευση που ανέλαβε το περασμένο Σαββατοκύριακο μιλώντας στα στελέχη του κόμματος για κυβέρνηση δέκα υπουργείων. Oι κυβερνήσεις μαμούθ των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με το φιλόδοξο σχέδιο Tσίπρα αναμένεται πολύ σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν.



Ωστόσο κυβέρνηση δέκα ή δώδεκα υπουργείων δε σημαίνει ισάριθμους υπουργούς. Θα υπάρξουν περίπου οκτώ έως δέκα υφυπουργοί και δυο έως τρεις αναπληρωτές υπουργοί. Σε κάθε περίπτωση, το νέο κυβερνητικό σχήμα, δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα ογκώδη, δυσκίνητα και τελικά αναποτελεσματικά σχήματα του παρελθόντος.



ΠOIA «KOBONTAI»



O κ. Tσίπρας έχει ήδη στα χέρια του την εισήγηση της ομάδας στελεχών του κόμματος και εξειδικευμένων συνεργατών του για την αναδιάρθρωση της δομής και των λειτουργιών της κεντρικής κυβέρνησης στη βάση ενός νέου γενικότερου μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας.



Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά σημερινά υπουργεία θα καταργηθούν μέσω της συγχώνευσής τους σε μεγαλύτερες δομές. Tο τελικό σχήμα θα θυμίζει σε σημαντικό βαθμό τη δομή της πρώτης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου.



Aναμένεται, για λόγους εμφατικής διαφοροποίησης από κάθε ανάλογη κίνηση του παρελθόντος και η μετονομασία ορισμένων υπουργείων. Πολλές πάντως από τις σημερινές δομές των υπουργείων θα καταργηθούν ή θα ενοποιηθούν με άλλες, ώστε να γίνει καλύτερη κατανομή και αξιοποίηση του προσωπικού, χωρίς περαιτέρω μειώσεις του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων.



Tο πλάνο λοιπόν, περιλαμβάνει: Tην ενοποίηση σε ένα, των υπουργείων Διοικητικής Mεταρρύθμισης και Hλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Eσωτερικών και Δημόσιας Tάξης Προστασίας του Πολίτη. Oι αρμοδιότητες της Aυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Tάξης θα ανατεθούν σε αναπληρωτή υπουργό και υφυπουργό αντίστοιχα. Πρόκειται για σχήμα που λειτουργεί στις περισσότερες χώρες της EE.



Tην επανένταξη του υπουργείου Yποδομών, Mεταφορών και Δικτύων στο Aνάπτυξης. Tην ενοποίηση των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού. Tην ένταξη του υπουργείου Tουρισμού στο Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής. Πέρα από τα παραπάνω τέσσερα υπερυπουργεία, αυτόνομα θα παραμείνουν τα υπουργεία Oικονομικών, Eξωτερικών, Yγείας, Eργασίας, Aγροτικής Aνάπτυξης, Nαυτιλίας, Δικαιοσύνης, Eθνικής Άμυνας. Σύνολο υπουργείων δώδεκα. Eνώ ανοικτό είναι το θέμα, για λόγους συμβολικούς, της διατήρησης και του υπουργείου Mακεδονίας - Θράκης, παρότι όλες οι μελέτες συνηγορούν για την κατάργησή του.



OI «EKΛEKTOI»



H σύνθεση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου που θα πλαισιώσει τον Aλ. Tσίπρα αποτελεί «επτασφράγιστο μυστικό». Πράγμα απόλυτα λογικό, καθώς καταρχήν προέχει η εκλογική μάχη και η νίκη, ενώ εν συνεχεία καθοριστική ρόλο θα παίξει το είδος της κυβέρνησης που θα προκύψει.



O πρόεδρος του ΣYPIZA έχει ήδη δεσμευτεί για το ότι αν κερδίσει τις εκλογές, ακόμα και με κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, θα επιχειρήσει το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής με συμμετοχές και προσώπων εκτός του στενού κομματικού χώρου. Eίναι φανερό βέβαια, ότι το κυβερνητικό σχήμα θα είναι ακόμα ευρύτερης σύνθεσης στην περίπτωση που ο κ. Tσίπρας θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ώστε να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στο Kοινοβούλιο.



Πέραν αυτών, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Tσίπρας έχει ήδη καταλήξει σε ένα βασικό κορμό προσώπων, που θα συμμετάσχουν στην πρώτη κυβέρνησή του. Aντιπροεδρίες δεν θα υπάρξουν, αν η κυβέρνηση είναι αμιγής. Tο «τιμόνι» της οικονομίας θα το αναλάβει ο Γ. Δραγασάκης, με τη σκέψη για την Προεδρία της Bουλής να έχει υποχωρήσει.



Στο υπερυπουργείο Aνάπτυξης θα εγκατασταθεί ο καθηγητής Γ. Σταθάκης. O N. Bούτσης θα χρησιμοποιηθεί στο υπερυπουργείο της Διοίκησης, αν δεν είναι ο νέος Πρόεδρος της Bουλής. Kαι στο υπερυπουργείο ΠEKA και Tουρισμού επιστρέφοντας από τις Bρυξέλες ο Δ. Παπαδημούλης. Στο Πεντάγωνο πιθανότατα θα κατευθυνθεί ο Θ. Δρίτσας, αλλά ως αναπληρωτής, με υπουργό τον Aλ. Tσίπρα.



Στο Eργασίας θα κατευθυνθεί ο Π. Λαφαζάνης, στο Δικαιοσύνης η Z. Kωνσταντοπούλου και στο υπερυπουργείο Παιδείας πιθανότατα ο εξωκοινοβουλευτικός καθηγητής K. Tσουκαλάς. Στο κομβικό υπουργείο Eξωτερικών αναμένεται ένας από τους δυο συνταγματολόγους ευρωβουλευτές (Γ. Kατρούγκαλος ή K. Xρυσόγονος), ενώ πιθανότατα θα συμμετάσχει και ο N. Kοτζιάς. Για το Yγείας συζητείται ο Γ. Mπαλάφας, για το Nαυτιλίας ο Στ. Kοντονής, ενώ στο σχήμα θα μετάσχουν σε θέσεις υφυπουργών και οι Π. Kουρουπλής, Aλ. Mητρόπουλος, Eυκλ. Tσακαλώτος και Δ. Στρατούλης. Kυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο Π. Σκουρλέτης και υφυπουργός Eπικρατείας ο N. Παππάς.



Στην «πράσινη δεξαμενή» για τις ΔEKO



H στελέχωση των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, των ΔEKO και των νευραλγικών θέσεων στην κρατική διοίκηση αποτελεί έναν πρόσθετο «πονοκέφαλο» για τον Aλ. Tσίπρα. Mε δεδομένο ότι από ολόκληρη την κυβέρνησή του μόνο ένα πρόσωπο θα διαθέτει προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία (σ.σ. ο Γ. Δραγασάκης από την οικουμενική 1989-90), θυμίζοντας την εικόνα της πρώτης κυβέρνησης του A. Παπανδρέου το 1981, η πολυτέλεια της μη χρησιμοποίησης στελεχών που προέρχονται από το χώρο του ΠAΣOK και διαθέτουν σχετική διοικητική εμπειρία, εδώ πια δεν υφίσταται, παρά τις αναπόφευκτες εσωτερικές αντιδράσεις.



Πολλά κορυφαία στελέχη βέβαια επισημαίνουν τον κίνδυνο από μια τέτοια μαζική «εισβολή», από την άλλη ωστόσο μια παλιότερη προσπάθεια της Kουμουνδούρου να δημιουργήσει «δεξαμενή» στελεχών για τη διακυβέρνηση της χώρας φέρεται να απέτυχε παταγωδώς.



Aπό την άλλη, θεωρείται βέβαιη η χρησιμοποίηση σε νευραλγικές θέσεις ορισμένων προσώπων, που ήδη στηρίζουν την πορεία του Aλ. Tσίπρα και του ΣYPIZA. Για παράδειγμα η Λ. Kατσέλη, της οποίας ο κ. Tσίπρας πρόσφατα έπλεξε το εγκώμιο ανιδιοτελούς συστράτευσης στο πλευρό του κόμματος, προορίζεται για καίρια θέση στον τραπεζικό τομέα. Λέγεται ότι θα της ανατεθεί η διοίκηση της Eθνικής, ενώ άλλες πηγές τη φέρουν έτοιμη και για τη διαδοχή του Γ. Στουρνάρα σε περίπτωση ρήξης του κεντρικού τραπεζίτη με τη νέα κυβέρνηση.



Aπό την άλλη, αλλαγές δεν θα γίνουν σε όλες τις ΔEKO. Tουλάχιστον αμέσως. Ήδη προεξοφλείται η παραμονή για ικανό διάστημα στις θέσεις τους τουλάχιστον τριών διοικητών κορυφαίων δημόσιων επιχειρήσεων....
http://www.dealnews.gr

Read more...

Τσίπρας: Κανένας δεν απαξίωσε τη Βουλή, όσο ο Αντώνης Σαμαράς...


Προσκάλεσε ακόμη μία φορά τον πρωθυπουργό σε debate (Βίντεο)...

Στο κατάμεστο Κλειστό Γυμναστήριο Παραλίας στην Καλαμάτα μίλησε το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας, όπου και εγκάλεσε την κυβερνητική τακτική της κινδυνολογίας, τονίζοντας πως δέχεται "χαστούκια" ακόμα και από...
τους διεθνείς της συμμάχους.

Μεγάλο κομμάτι της ομιλίας απέσπασε η ανάλυση των μέτρων για τον αγροτικό κόσμο, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει χαρακτηριστικά: "Προτεραιότητά μας είναι μια εθνική πολιτική για το λάδι, επεξεργασμένη σε συνεργασία με τους ίδιους τους παραγωγούς.

Η επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλο τον νομό.

Η ανάδειξη και προώθηση της περίφημης ελιάς Καλαμάτας.

Τα μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση των παραγωγών της φημισμένης μαύρης σταφίδας.

Άμεσες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα για να σταματήσουν οι αθρόες ελληνοποιήσεις κηπευτικών προϊόντων που πλήττουν τους Έλληνες παραγωγούς."

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολίτες "με το χέρι στην καρδιά" να δώσουν την ευκαιρία και την αυτοδυναμία στην Αριστερά...

left.gr

Read more...

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από τη Δευτέρα με καταιγίδες και χιόνια...



Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρωινές ώρες αύριο Δευτέρα και από τα βορειοδυτικά με κύρια...
χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα χιόνια ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και τους θυελλώδεις βοριάδες 8-9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

1. Αύριο Δευτέρα (12-01-2015) στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα προβλέπονται βροχές, καταιγίδες κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα αυτά, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, βαθμιαία θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Από τις απογευματινές ώρες χιόνια θα πέσουν στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου και ορεινές της Κρήτης, ενώ παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι 8-9 μποφόρ.

Σταδιακά και μέχρι τη νύχτα τα φαινόμενα στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα θα εξασθενήσουν.

Read more...

Τόσα μας χρωστούν οι Γερμανοί από το κατοχικό δάνειο...


Τόσα μας χρωστούν οι Γερμανοί από το κατοχικό δάνειο
Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη η απόρρητη έκθεση για «όσα μας χρωστούν οι Γερμανοί» από το αναγκαστικό-κατοχικό δάνειο το οποίο δεν εξοφλήθηκε ποτέ και τις πολεμικές επανορθώσεις που...
ξεχάστηκαν.

Έπειτα από τρεις μήνες εργασίας η επιτροπή που είχε συστήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με επικεφαλής τον τέως γενικό διευθυντή Θησαυροφυλακίου, Παναγιώτη Καρακούση, παρέδωσε την έκθεση των 160 σελίδων στην οποία τεκμηριώνονται νομικά οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα από το αναγκαστικό δάνειο της Κατοχής.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολούθησε η επιτροπή και τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς, οι οποίοι κατά τον κ. Καρακούση «δεν επιδέχονται αμφισβήτηση», η οφειλή της Γερμανίας από το αναγκαστικό δάνειο προσεγγίζει τα 11 δισεκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής".

Ο κ. Καρακούσης διευκρινίζει ότι το ποσό αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις πολεμικές επανορθώσεις για τις ζημιές που υπέστη η Ελλάδα και η οικονομία της τα χρόνια της Κατοχής, οι οποίες- ως απαίτηση- μπορεί να ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατ. ευρώ.

πηγη "BHMA της Κυριακής"

Read more...

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών από την Αθηναΐδα Παπανδρέου: Όταν παλεύαμε να σωθεί η χώρα, ο Σαμαράς κι αυτοί που την χρεοκόπησαν μας λιθοβολούσαν Οξεία επίθεση κατά των κυβερνήσεων της ΝΔ την περίοδο 2004-2009 αλλά και της «κλειστής ομάδας που κυβέρνησε τα τελευταία δυόμιση χρόνια» εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του την Κυριακή στην Αθηναΐδα. Τι είπε για το ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που προτείνει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

gapkinima2Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών αξίζει να μπει στην Ελληνική Βουλή διότι η φωνή του είναι φωνή εμπειρίας και γνώσης για τα γεγονότα εντός και εκτός Ελλάδας, είναι εγγύηση για οποιαδήποτε συνεργασία κυβερνητική ή άλλη σε ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται ηγεσίες που βάζουν πρώτα τη χώρα και τους πολίτες της χωρίς να υπολογίζουν πολιτικό κόστος, είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δυνάμεων που σήκωσαν το βάρος της ευθύνης με γενναίες πράξεις. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον Πολυχώρο Αθηναϊς την Κυριακή το πρωί, προς τους υποψηφίους Βουλευτές του Κινήματος της Νότιας Ελλάδας και Νήσων. Ο πρόεδρος του Κινήματος επιτέθηκε κατά των κυβερνήσεων της ΝΔ λέγοντας ότι «όταν εμείς το 2010 ήμασταν στο γήπεδο και κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον για να μην καταρρεύσει η χώρα, ο κ. Σαμαράς και αυτοί που την χρεοκόπησαν, ήταν στην εξέδρα και μας λιθοβολούσαν». Τόνισε ότι «αν δεν είχε προηγηθεί η πορεία προς το χάος της χώρας την περίοδο 2004-2009, ο τόπος δεν θα χρειαζόταν ποτέ Μνημόνιο. Κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον βάζοντας πάνω από όλα την Ελλάδα και πήραμε αποφάσεις αντιδημοφιλείς αλλά σωστές για τη χώρα». Όλη η ομιλία: Φίλες και φίλοι, Υποψήφιοι και υποψήφιες του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ μας στην Αττική και στη Στερεά Ελλάδα, στη Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και στην Κρήτη, Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη σημερινή σας παρουσία. Η δέσμευσή σας στον αγώνα μας αποτελεί την καρδιά που δίνει ζωή στο ΚΙΝΗΜΑ μας. Μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες, Δεν σκέφτηκα, δεν σκεφτήκαμε, τον εύκολο δρόμο. Πήραμε μια δύσκολη απόφαση. Η εμπιστοσύνη σας, η εμπιστοσύνη καθενός και καθεμιάς από εσάς, είναι εμπιστοσύνη στις ιδέες και αξίες που μας ενώνουν. Εμπιστοσύνη στις καλύτερες παραδόσεις των αγώνων μας και των αξιών μας. Πολιτικές και αξίες, της βαθιάς πίστης στην δημοκρατία, την συμμετοχή, την διαβούλευση, την διαφάνεια, με βαθιά προσήλωση στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, με σιγουριά ότι η ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει με προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντός μας, του πολιτισμού μας. Αυτές τις ιδέες, αυτές οι πολιτικές είδαμε να γίνονται στόχος, να χτυπιούνται από ένα κατεστημένο που δεν ήθελε τίποτα να αλλάξει. Αυτές οι ιδέες, όχι μόνο δίνουν το δικό μας ιδιαίτερο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα, αλλά αυτοί οι στόχοι θα μπορούσαν να χαθούν από το πολιτικό στερεώμα. Αυτές οι ιδέες για μας δεν έμειναν ποτέ στην θεωρία, δεν ήσαν ευχολόγια. Έγινε η αρχή με πράξεις το 2004, το 2009 κόντρα σε πολλά και πολλούς που τα πολέμησαν. Δίνουμε ξανά ζωή σε αυτές τις ιδέες με νέο ξεκίνημά μας σήμερα. Η απόφασή σας να στρατευτείτε σε έναν δύσκολο αγώνα, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, είναι απόδειξη της πίστης σας σε αυτό το όραμα. Ηδη με την δική σας απόφαση κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Το ΚΙΝΗΜΑ μας απλώνεται παντού. Γίνεται -και με την δικιά σας απόφαση ακόμα περισσότερο τώρα - γίνεται κάθε μέρα κτήμα όλο και περισσότερων πολιτών. Μέσα από την αυτοοργάνωση, την κινητοποίηση προοδευτικών πολιτών και μαχητών κάνουμε μαζι το επόμενο βήμα στην ιστορική συνέχεια των δυνάμεων της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, μαζί. Θα ήθελα να ήσασταν μαζί μου χθες στη Λάρισα να ζήσετε το πάθος του κόσμου. Με αρκετούς από εσάς ζήσαμε πρόσφατα αντίστοιχο πάθος στο Αγρίνιο, στην Τρίπολη. Δεν είναι πάθος για εξουσία. Είναι πάθος για προσφορά στον τόπο. Πραγματικές ανατροπές και αλλαγές. Για αυτό θα κάνουν τα πάντα να μας κάμψουν. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Ποτέ δεν μας λύγισαν τα χτυπήματα. Μόνο μας πείσμωσαν! Μην περιμένετε κανέναν ισχυρό να μας χαϊδέψει. Κανείς δεν θα μας χαριστεί. Αλλά δεν τους χρειαζόμαστε. Η δύναμη στο ΚΙΝΗΜΑ είναι μόνο οι πολίτες. Αυτούς και μόνο αυτούς θα υπηρετήσουμε στη Βουλή από τις 25 του Γενάρη. Ξεκινάμε να χτίζουμε το ΚΙΝΗΜΑ μας με βάση τις αξίες μας. Δείγμα γραφής και τα ψηφοδέλτιά μας. Ψηφοδέλτια που τα αλλάζουν όλα. Ένας σαρωτικός άνεμος αλλαγής και πολύτιμης εμπειρίας. Η «γενιά του 2009» και η επόμενη γενιά στελεχών, μπροστά. Μπροστά όσοι και όσες θέλουν να αλλάξουν τη χώρα. Προς το καλύτερο, προς το δικαιότερο. Στη δική μου σκέψη, δεν είστε απλά υποψήφιοι. Είστε αγγελιοφόροι ενός ξεκάθαρου μηνύματος. Ότι μπορεί να υπάρξει Πολιτική, με Π κεφαλαίο, χωρίς εξαρτήσεις. Ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε την Μεταπελατειακή Ελλάδα. Μια Ελλάδα Αξιών, Δικαιοσύνης και Δημιουργίας. Με κανόνες που ισχύουν για όλους και τηρούνται από όλους – με πρώτο το ίδιο το κράτος. Με Θεσμούς που προστατεύουν δικαιώματα, όχι προνόμια λίγων. Για να μην χρειάζεται ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, ο άνεργος, να ψάχνει τον πάτρονά του για να δει στον ήλιο μοίρα. Φίλες και φίλοι, Ξέρετε καλά ότι δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο. Σαρώνουμε όλη την Ελλάδα, σπίτι – σπίτι, προβάλλοντας τους πέντε λόγους γιατί το ΚΙΝΗΜΑ μας αξίζει την ψήφο των Ελλήνων: Πρώτον, γιατί η χώρα, χρειάζεται ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της, χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος. Δεύτερον, γιατί είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων που έδειξαν ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης με γενναίες πράξεις αλλά και να ξεκινήσουν υπεύθυνες και μεγάλες αλλαγές που είχε ανάγκη η χώρα. Τρίτον, γιατί έχουμε καθαρή πολιτική ταυτότητα, το Κίνημά μας των Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Αυτή είναι εγγύηση για όποια συνεργασία κυβερνητική ή άλλη σε ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο. Τέταρτον, γιατί η χώρα θα πάει μπροστά χτίζοντας επάνω σε αλήθειες και όχι στην κινούμενη άμμο της συνομωσιολογίας ή κάτω από ένα πέπλο σιωπής. Και η φωνή μας είναι φωνή εμπειρίας, γνώσης για τα πραγματικά γεγονότα εντός και εκτός της Ελλάδας. Μια αλήθεια που αποκαλύπτεται - και καλώς αποκαλύπτεται - για να ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξει ώστε να μην ξαναβρεθούμε ποτέ πια σε παρόμοια εξάρτηση. Και πέμπτον, δίνουμε φωνή και δύναμη στους χιλιάδες πολίτες, μέσα από την δικιά μας ξεχωριστή φιλοσοφία της συμμετοχικής δημοκρατίας, της αυτοοργάνωσης, της προσφοράς και διαβούλευσης. Είναι το KINHMA που πίστεψε και πιστεύει ότι ο λαός έχει δικαίωμα να εκφραστεί στα μεγάλα. Ενώ του στερήθηκε αυτό το δικαίωμα με την λυσσαλέα αντίδραση από τόσα κέντρα για το Δημοψήφισμα που τότε πρότεινα. Είναι το KINHMA που δεν πιστεύει σε πελατειακά ούτε σε συγκεντρωτικά κόμματα. Είτε λέγονται δεξιά είτε λέγονται αριστερά. Ο δικός μου ρόλος είναι ακριβώς να διασφαλίσω αυτή την πλατιά συμμετοχική και δημοκρατική διαδικασία ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου των δημοκρατών και σοσιαλιστών στην χώρας μας. Εμείς με συνέπεια καλούμαστε - να ανασυντάξουμε όλοι μαζί τις προοδευτικές δυνάμεις – και μαζί την Ελλάδα. Φίλες και φίλοι, Σε αυτή την προεκλογική περίοδο θα τα πούμε όλα. Τώρα είναι η σειρά μας. Τώρα θα ακουστεί η δική μας φωνή. Και για το τι έγινε στο παρελθόν. Γεγονότα. Όχι μύθους. Πολλοί το απαιτούν. Και το απαιτούν όχι μόνο για την αποκατάσταση μιας αλήθειας αλλά ακόμα περισσότερο για τα διδάγματα, τα συμπεράσματα, ώστε να ξέρουμε καλά το τι πρέπει να αποφύγουμε ή να επιδιώξουμε για το μέλλον της Ελλάδας. Διαβάστε τη χθεσινή μου συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με ρώτησαν για τα περισσότερα. Είναι μια κατάθεση ψυχής για αυτά που έζησε η χώρα. Πείτε σε όλο τον κόσμο τα γεγονότα. Ότι αν δεν είχε προηγηθεί η πορεία προς το χάος της χώρας την περίοδο 2004-2009, ο τόπος δεν θα χρειαζόταν ποτέ Μνημόνιο. Ότι κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον βάζοντας πάνω από όλα την Ελλάδα και πήραμε αποφάσεις αντιδημοφιλείς αλλά σωστές για τη χώρα. Αποφάσεις που δικαιώθηκαν και από τις εξελίξεις, όπως στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, και την Κύπρο και από αυτούς που τις πολεμούσαν λυσσαλέα. Ότι πολλές αποφάσεις που πόνεσαν τον κόσμο δεν θα χρειαζόταν ποτέ να τις πάρουμε, αν οι εμπρηστές της χώρας δεν την είχαν αφήσει ήδη χρεοκοπημένη. Και με ένα δημόσιο διαλυμένο, τελείως ανήμπορο να κατανείμει βάρη δίκαια. Ότι αν οι πατριωτικές επιλογές μας και κυρίως το κύμα προοδευτικών αλλαγών της περιόδου 2009-2011 είχαν διακομματική στήριξη, όπως είχαμε ζητήσει, σήμερα η χώρα θα είχε ήδη διαβεί τον κάβο, θα είχε ξεπεράσει την ανασφάλεια. Θα είχε ανασάνει. Όταν εμείς το 2010 ήμασταν στο γήπεδο και κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον για να μην καταρρεύσει η χώρα, ο κ. Σαμαράς και αυτοί που την χρεοκόπησαν, ήταν στην εξέδρα και μας λιθοβολούσαν. «Συνεχίστε να προσπαθείτε, εμείς θα συνεχίσουμε να σας πετάμε πέτρες!» Αυτό μας έλεγαν. Εμείς σκεφτόμασταν τη χώρα, αυτός σκεφτόταν το κόμμα του. Κι αυτό είναι όχι άλλη μια “αλήθεια”, αλλά τα πραγματικά γεγονότα. Θυμήστε τα στον κ. Σαμαρά! Τον προπονητή της εξέδρας. Πείτε τα σε όλο τον κόσμο! Πείτε και ότι η συντηρητική δεξιά ηγεσία και όσοι ταυτίστηκαν μαζί της αποδόμησαν αντί να προωθήσουν το μεταρρυθμιστικό έργο που παρέλαβαν. Απέτυχαν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην προγραμματισμένη εδώ και τρία χρόνια έξοδο από το Πρόγραμμα. Βύθισαν και πάλι τον τόπο στην ανασφάλεια, παίζοντας μικροκομματικά παιχνίδια στην πλάτη της χώρας. Είναι κυριολεκτικά απαράδεκτο, μετά από όσα περάσαμε 5 χρόνια τώρα, μετά από τόση προσπάθεια, τόσες θυσίες, να ακούμε ξανά για έξοδο από το ευρώ. Βαρύτατες οι ευθύνες της κλειστής ομάδας που κυβέρνησε τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Και, τέλος, ότι είμαστε απέναντι στην συντηρητική δεξιά ηγεσία και όσους ταυτίστηκαν μαζί της - αντί να συνεργαστούν επί ίσοις όροις, αλλά και απέναντι στην αριστερή συντήρηση, γιατί - δεν ήταν ο μόνο η δεξιά συντήρηση που πετούσε πέτρες από την εξέδρα. Βαρύτατες ευθύνες έχει και η ηγεσία της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είμαστε απέναντι σε όσους υπηρετούν την πελατειακή λογική, και σε όσους υπηρετούν ένα συγκεντρωτικό κομματικό κρατισμό. Λέμε ότι πρέπει να συνεχιστεί το έργο δημοκρατικών, συμμετοχικών, αποκεντρωτικών, προοδευτικών αλλαγών της περιόδου 2009-2011. Αυτό το έργο που διακόπηκε. Γιατί ξέρουμε ότι η χώρα δεν πρόκειται να φύγει οριστικά από την ανασφάλεια, δεν πρόκειται να ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά. Αν δεν αλλάξει συθέμελα, στη βάση αρχών και αξιών για μία σύγχρονη λειτουργική δημοκρατία. Κι αυτό είναι δική μας ευθύνη, κανενός άλλου. Όσο και εάν μας επηρεάζει το Ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, και έχουν οι εταίροι μας τις δικές τους ευθύνες, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δική μας ευθύνη να αλλάξουμε την Ελλάδα. Κανείς δεν θα το κάνει για εμάς, ποτέ δεν το έκανε. Από το 1922 ο Ελευθέριος Βενιζέλος τόνιζε ότι δεν υπάρχει Θεός της Ελλάδος. Μόνοι μας θα αλλάξουμε τα πράγματα ή μόνοι μας θα καταστραφούμε. Γι’αυτό και το δικό μας ΚΙΝΗΜΑ μιλά για το Ελληνικό Σχέδιο για το μέλλον. Ένα Ελληνικό δικό μας Σχέδιο, για Θεσμούς που λειτουργούν και με τον πολίτη συμμέτοχο. Σχέδιο αληθινά πατριωτικό, που κανείς δεν χρειάζεται να μας επιβάλλει. Που θα είναι δικό μας, με την υπογραφή των Ελλήνων πολιτών. Με αλλαγές που θα καταστήσουν την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Χωρίς να αδικούνται τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα προς όφελος του πελατειακού κατεστημένου. Αλλαγές που διασφαλίσουν για τα επόμενα χρόνια την ομαλή τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Ένα Ελληνικό Σχέδιο βασισμένο σε τρεις άξονες, ένα τρίπτυχο: Απελευθέρωση των θεσμών της Δημοκρατίας από τον πελατειακό εναγκαλισμό τους με κάθε λογής συμφέροντα. Με Θεσμούς που λειτουργούν και προστατεύουν τον πολίτη από κάθε μορφής αυθαιρεσία. Αποτρέπουν την σπατάλη του πλούτου της χώρας. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τον δεύτερο άξονα. Αυτό της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης. Ένα κράτος σωστό, αποτελεσματικό, αποκεντρωμένο, όχι γραφειοκρατικό, με διαφάνεια, είναι και το κράτος που μπορεί να εξασφαλίσει δικαιοσύνη αλληλεγγύη, σωστές υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας, ασφάλισης και προστασίας του περιβάλλοντος. Μπορεί να αξιοποιήσει τα λεφτά του ελληνικού λαού με τον καλύτερο τρόπο. Εμπεδώνοντας δικαιώματα για όλους και όχι προνόμια για λίγους και ισχυρούς. Μπορεί να σπάσει την ανισότητα. Να εγγυηθεί ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους. Να εμπεδώσει την ισχύ του δικαίου και όχι το δίκιο του ισχυρού. Τέλος ο τρίτος άξονας έχει προϋπόθεση και ένα κράτος που λειτουργεί και έναν πολίτη ασφαλή. Μιλώ για την βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή που θα απελευθερώσει ότι πιο δυναμικό έχει η χώρα μας, θα ανασυγκροτήσει την παραγωγική μας δομή και θα επενδύσει και αξιοποιήσει τα μεγάλα μας συγκριτικά πλεονεκτήματα - ειδικά τον άνθρωπο, τον πολιτισμό και το φυσικό μας περιβάλλον. Ένα δικό μας σχέδιο για να υλοποιηθεί το όραμα της Μεταπελατειακής Ελλάδα, μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής χώρας Αξιών, Δικαιοσύνης, Δημιουργίας. Για να πάψουν οι πολίτες να νιώθουν ότι όλα αποφασίζονται ερήμην τους. Για να γίνει η εμπιστοσύνη στο Κράτος ξανά ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση. Για να ανοίξει ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για να κρατήσουμε εδώ με νέες θέσεις εργασίες τα παιδιά μας. Για να προσπαθήσουμε σταδιακά να φέρουμε πίσω κι αυτά που έφυγαν από ανάγκη. Τι διαφορετικό είναι από όσα έχουν μέχρι σήμερα προταθεί; Με απλό τρόπο λέω ότι είναι μια άλλη, εναλλακτική, οραματική αλλά και ρεαλιστική, υπεύθυνη πρόταση απέναντι στα ευχολόγια της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Το λέω έχοντας την σκληρή εμπειρία διαχείρισης της μεγαλύτερης πρόσφατης κρίσης της Ελλάδας. Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση αλλά εφάρμοσε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας χωρίς να κάνει σοβαρές αλλαγές στην χώρα. Αντίθετα υπονόμευσε σημαντικές αλλαγές που είχαν ξεκινήσει. Θέλει να μείνουμε στο ΕΥΡΩ, χωρίς να γίνουν αλλαγές στις δομές της χώρας μας, διατηρώντας άθικτες τις πελατειακές δομές που συντηρούν ένα πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο, και αυτό συνεπάγεται συνέχεια της ανισότητας, της αδικίας, της ανέχειας και μιας σκληρής λιτότητας στην χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μείνουμε στο ΕΥΡΩ χωρίς να κάνουμε σοβαρές αλλαγές στο κράτος, στις δομές, αντίθετα μιλά για ένα μεγαλύτερο κράτος, εκφράζει έναν συγκεντρωτικό κρατισμό, δηλαδή απλώς θα εκφράσει μια πελατειακή διαπλοκή με άλλα πρόσωπα. Και έτσι θα βαθαίνει τα αίτια της κρίσης αντί να τα χτυπάει. Όσο για την λιτότητα, λέει ότι θα σκίσει το μνημόνιο. Είναι εκτός πραγματικότητας. Πρώτο γιατί δεν κατανοεί τα βαθύτερα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα και δεύτερον γιατί διακινδυνεύει να μας δημιουργήσει νέες περιπέτειες. Να χαθεί ό,τι κατακτήσαμε και να χρειαστούμε χειρότερα μνημόνια για να ξαναβγούμε στις αγορές. Η δικιά μας πρόταση, το Ελληνικό Σχέδιο είναι τελείως διαφορετικό. Εμείς λέμε θα μείνουμε στο ΕΥΡΩ και μπορούμε, αλλά αυτό που είναι αναγκαίο είναι η επανάσταση του αυτονόητου στην Ελλάδα. Βαθιές τομές. Και βαθιές τομές σημαίνουν ποιοτικές αλλαγές. Είναι δηλαδή στον αντίποδα των ποσοτικών μέτρων, δηλαδή των οριζόντιων περικοπών και της σημερινής λιτότητας. Είναι η υπεύθυνη διαχείριση του δημοσιονομικού αλλά και η ανατροπή όσων πρακτικών και λειτουργιών δημιούργησαν το κοστοβόρο και άδικο πελατειακό σύστημα. Σήμερα αυτό, που ήταν και η βασική μου πρόταση το 2009 προς εταίρους, μπορούμε σοβαρά να το διαπραγματευτούμε. Πετύχαμε το πλεόνασμα με θυσίες του ελληνικού λαού αλλά σε βάρος αυτών των αλλαγών. Γιατί το ελληνικό πρόβλημα είναι το πελατειακό κατεστημένο και το πολιτικο-οικονομικό σύστημα που το στήριξε. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Εμείς θα το αλλάξουμε. Δικιά μας αλλαγή. Αλλά θα το ανταλλάξουμε μέσα από μια διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Με τη δική μας δέσμευσή για αυτές τις μεγάλες αλλαγές, εμείς θα ζητήσουμε την στήριξη της ΕΕ και για αυτές αλλά και για να αναπνεύσει ο τόπος οικονομικά και να μπορέσουμε να τις πετύχουμε. Αυτή πρέπει να είναι η Μεγάλη Συμφωνία με τους εταίρους μας. Δικές μας βαθειές αλλαγές στο πώς λειτουργούμε, με αντάλλαγμα οριστική αποτίναξη της ανασφάλειας με τη βοήθεια των εταίρων μας. Η αποτίναξη της ανασφάλειας αφορά πρωτίστως την οριστική και λυτρωτική διευθέτηση του χρέους. Τονίζουμε: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα δεν είναι το δημόσιο χρέος. Είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση που θα φέρει επενδύσεις και δουλειές. Είναι η στήριξη στον άνεργο και σε όσους έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την κρίση. Είναι η δημιουργία κράτους δικαίου, που στέκεται δίπλα στον πολίτη. Αλλά αν δεν γίνει κάτι οριστικό και αμετάκλητο για το δημόσιο χρέος, δεν θα έχει χώρο η οικονομία να αναπνεύσει. Δεν θα έρθουν επενδύσεις. Δεν θα αφήσουμε για πάντα πίσω μας τις συνθήκες που μας οδήγησαν στα προγράμματα. Σήμερα τα 2/3 του χρέους είναι στα χέρια των εταίρων μας. Δεν είναι πια στις αγορές. Αυτό είναι αποτέλεσμα των πακέτων διάσωσης και του κουρέματος που πετύχαμε. Είναι κατάκτηση. Και μας δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε για την περαιτέρω ελάφρυνση του βάρους του. Όπως κάναμε ήδη από το 2011 με την ιστορική απομείωση του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων και την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Αλλά να διαπραγματευθούμε με τους εταίρους μας, όχι μεταξύ μας. Προτείνοντας λύσεις ριζοσπαστικές αλλά και ρεαλιστικές. Λύσεις που οδηγούν σε σημαντική μείωση του χρέους. Αλλά αναγνωρίζουν και την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και προσπαθούν να την συνδιαμορφώσουν. Όχι απλώς να χαϊδέψουν αυτιά στο εσωτερικό της χώρας ενόψει εκλογών. Όχι κοροϊδεύοντας τους πολίτες. Είχα πει από το 2010 ότι χρειάζεται στην Ευρώπη η αμοιβαιοποίηση του χρέους. Χρειάζονται τα ευρωομόλογα. Από τότε έχουν γίνει βήματα, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Πολλές φωνές το υποστηρίζουν, αλλά όχι οι θεσμικοί συνομιλητές μας. Και ούτε μπορούμε να περιμένουμε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση όταν εμείς χρειαζόμαστε ελάφρυνση του δικού μας χρέους - άμεσα. Καλώ, λοιπόν, όλα τα κόμματα, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να διαμορφωθούν οι ελάχιστες κοινές προσεγγίσεις. Πρότεινα εδώ και δύο μήνες να διοργανωθεί διεθνές συνέδριο, εδώ στη χώρα μας, με αντικείμενο την κατάθεση και επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Να κληθούν οι καλύτεροι εμπειρογνώμονες, πρόσωπα διεθνούς κύρους, να συμμετέχουν στην διαδικασία αυτή και καταξιωμένα διεθνώς ιδρύματα. Ξέρω ότι θα δεχτούν. Τα συμπεράσματα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τα κόμματα για την διαμόρφωση μιας συναινετικής εθνικής στρατηγικής, ενώ θα ενισχύσουν και την διαπραγματευτική μας θέση προς την διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα. Είναι πιθανόν να υπάρξουν αποκλίσεις στην προσέγγιση των κομμάτων. Όμως, είναι επίσης πιθανόν να αποτραπούν κινήσεις που θα μας οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες. Εμείς προτείνουμε ως ελάχιστο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους : • την επιμήκυνση για 70 χρόνια των Ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των εταίρων μας, • τον μηδενισμό του περιθωρίου στο επιτόκιο των ομολόγων, • τη σταθεροποίηση των ετήσιων τόκων που πληρώνουμε σε ένα χαμηλό επίπεδο για τις επόμενες δεκαετίες, • ένα μορατόριουμ στις αποπληρωμές των “επισήμων δανείων”, • την ανταλλαγή μέρους των ομολόγων με άλλα που θα έχουν ρήτρα, ανάπτυξης και θα αποπληρώνονται όσο πάει καλύτερα η οικονομία. Είναι ένα πακέτο ενεργειών που μπορεί να γίνει άμεσα αποδεκτό - και θα οδηγήσει στη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους. Θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα καθώς θα μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επομένων ετών. Χαμηλότερες δαπάνες για τόκους, λιγότερες αποπληρωμές. Και θα επιτρέψει να έχουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, άρα περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη και τη στήριξη των ασθενέστερων. Και ταυτόχρονα θα πρέπει να επιμείνουμε για μία μεγάλη Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος - το Ελληνικό αλλά και άλλων χωρών - που θα δρομολογήσει λύσεις για όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν ήδη πολλές προτάσεις από επιφανείς αναλυτές για πανευρωπαϊκές λύσεις για συντονισμένη μείωση και αμοιβαιοποίηση χρέους. Πολιτική βούληση δεν υπάρχει ακόμα. Αλλά επαναλαμβάνω: να πετύχουμε άμεσα μια σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Είναι έτοιμοι οι εταίροι μας γι αυτό. Αρκεί να βρουν απέναντί τους μία κυβέρνηση με γνώση, εμπειρία και ικανότητα για διαπραγμάτευση. Αλλά και κυβέρνηση που μπορεί να εγγυηθεί μια διαφορετική Ελλάδα, λειτουργική δημοκρατία, με διαφάνεια, με φορολογικό σύστημα δίκαιο και ικανό, με απόδοση δικαιοσύνης από ένα δικαστικό σώμα που θα έχει τα μέσα να είναι αποτελεσματικό και γρήγορο, με ένα κράτος χωρίς γραφειοκρατίες και πελατειακές δουλείες, με μια αυτοδιοίκηση δυνατή, συμμετοχική και διαβουλευτική. Με ένα αρραγές εθνικό μέτωπο που να την στηρίζει. Και με ένα Ελληνικό Σχέδιο – δέσμευση για βαθιές μεταρρυθμίσεις. Για μία Μεγάλη Συμφωνία με τους εταίρους μας. Φίλες και φίλοι, Το ΚΙΝΗΜΑ μας είναι έτοιμο να υπηρετήσει την πατρίδα. Το μήνυμα από όλη την Ελλάδα είναι ένα: Στις 25 Ιανουαρίου, Βάζει την υπογραφή της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μία νέα Πολιτική Δύναμη. Δύναμη Προόδου, Αξιών, Δημοκρατίας, Σοσιαλισμού. Και αυτή η υπογραφή θα γράφει «ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ». Το όνομά μας. Η παρουσία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ μας στη Βουλή θα επιβάλλει μια άλλη πολιτική. Θα επιβάλλει την επανάσταση του αυτονόητου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Άλλοι κοιτάνε παιχνίδια εξουσίας, εμείς πονάμε και μιλάμε για την ουσία, για την Ελλάδα. Η παρουσία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στην Βουλή θα επιβάλλει την συνεργασία. Συνεργασία για πρόοδο, συνεργασία για σταθερή πορεία της χώρας στην ΕΕ. Εμείς δεν μιλάμε στο κενό. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, ξεκινάμε από την αρχή. Και αρχή μας είναι αξίες μας, η παράδοση αγώνων Αρχή είναι οι πράξεις μας Αρχή μας το δείγμα γραφής που έχουμε δώσει. Άλλοι είναι μεγάλοι μεταρρυθμιστές μπροστά στο μικρόφωνο. Έχουν εύκολα μεγάλα λόγια. Αλλά τίποτα στην πράξη. Το ζήσαμε δυόμιση χρόνια τώρα. Άλλοι μιλούν με παχιά λόγια ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα - αλλά που είναι οι πράξεις; Μεγάλα λόγια χωρίς τίποτα το συγκεκριμένο. Όλα τα κόμματα κρίνονται από το δικό τους δείγμα γραφής. Και το δικό μας ΚΙΝΗΜΑ μας κρίνεται από δείγματα γραφής. Για αυτό φίλες και φίλοι, σας καλώ να ρωτάμε κάθε φίλο, γνωστό, συνάδελφο ή συγγενή, κάθε έλληνα πολίτη που σκέφτεται τι θα αποφασίσει στην κάλπη: Ποιοι απέδειξαν ότι δεν υπολογίζουν το προσωπικό και πολιτικό κόστος μπροστά στο δημόσιο συμφέρον; Σε ποια περίοδο δρομολογήθηκαν πραγματικές προοδευτικές αλλαγές στη χώρα; Ακόμα και μεσούσης της κρίσης. Αλλαγές όπως ο Καλλικράτης; Η Διαύγεια; Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση; Οι ηλεκτρονικές προμήθειες; Το χτύπημα των μεγαλοφοροφυγάδων; Ποιοι καθιέρωσαν το θεσμό του Οικονομικού Εισαγγελέα για να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες; Ποιους χτύπησαν λυσσαλέα τα κατεστημένα; Ποιοι άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς; Ποιοι φορολόγησαν πρώτοι τις off-shore; Ποιοι μάτωσαν για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Έχουμε δείξει ποιοι είμαστε. Έχουμε δείξει σε ποια κατεύθυνση θέλουμε να πάει η Ελλάδα. Πάνω σε αυτό το έργο θέλουμε να χτίσουμε. Αλλά να πολλαπλασιάσουμε τα θετικά, να διορθώσουμε τα λάθη, να καλύψουμε τα κενά. Όχι όμως να το αποδομήσουμε όπως έγινε τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Να οικοδομήσουμε τη Μεταπελατειακή Ελλάδα, μία Ελλάδα Αξιών – Δικαιοσύνης – Δημιουργίας, με βάση ένα δικό μας Ελληνικό Σχέδιο. Φίλες και φίλοι, Έμειναν 14 μέρες. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Αλλά είναι στο χέρι μας. Και το ξέρουν όλοι. Η κοινοβουλευτική μάχη για το Κίνημά μας θα κερδηθεί, Φίλο με Φίλο, Συγγενή με Συγγενή, Πόρτα Πόρτα. Θα κερδηθεί και από σας Βγείτε στα τοπικά ραδιόφωνα, στα κανάλια, βγείτε στο διαδίκτυο, στα social media. Μιλήστε για τις ιδέες που μας εμπνέουν και μας έφεραν εδώ σήμερα μαζί. Μιλήστε για όσα έγιναν αλλά και όσα μπορούμε να κάνουμε ως Ελλάδα. Με επιχειρήματα. Όχι με ύβρεις. Με πολιτική. Όχι με μικρότητες. Ενώνοντας όλους όσους διψάμε να δούμε μία Πολιτεία με κανόνες που ισχύουν για όλους, σε μια πλατιά συμμαχία προοδευτικών ιδεών και οραμάτων για το αύριο. Τώρα είναι η ώρα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ μας! Τώρα είναι η ώρα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Πάμε λοιπόν! Πάμε ξανά!http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών από την Αθηναΐδα Παπανδρέου: Όταν παλεύαμε να σωθεί η χώρα, ο Σαμαράς κι αυτοί που την χρεοκόπησαν μας λιθοβολούσαν


http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ιδού το ΠΑΣΟΚ!...


Εικόνα θλιβερή. Που θα μπορούσε να συνοδευόταν, με τη λεζάντα "χωρίς λόγια". 
Η Καϊλή να τρώει τα νύχια της και ο "κηπουρός" Ρήγας, με μια έκφραση απέραντης βαρεμάρας. 
Στην... 
μέση, ο φαύλος πρόεδρος του άλλοτε κραταιού κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου, στις τελευταίες αναλαμπές της πολιτικής του σταδιοδρομίας...

Read more...

Βαγγέλη, αν ο Αλέξης...


...δεχθεί συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπό τον όρο να φύγεις εσύ, τι γίνεται?...
Εμεινε. Μετά τη ερώτηση του Γ. Ευσταθίου (STAR), ακολούθησε παύση. 
Η...
απάντηση ήταν ανάλογη, της ταραχής του: Αυτά, τώρα, δεν συμβαίνουν ούτε στα δορυφορικά κόμματα κουμμουνιστικού κράτους...

Read more...

Ανατροπές στα όρια ηλικίας...




Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εις το διενεκές, πέραν των 62 και 67 ετών, με παράλληλη αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη στα 20 έτη για όλους τους εργαζόμενους και με περαιτέρω μείωση των συντάξεων κύριων και...
επικουρικών, είναι τα μέτρα που φωτογραφίζει η απόρρητη αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος κα τη σταθεροποίηση των συνταξιοδοτικών δαπανών στα επόμενα έτη.

Στην 34 σελίδων εμπιστευτική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, την οποία εξασφάλισε και δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", η πρόβλεψη για την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής δαπάνης έγινε με δεδομένο ότι για την κατώτατη σύνταξη απαιτούνται 20 (αντί 15) έτη ασφάλισης και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 και στα 67 για μειωμένη και πλήρη σύνταξη αντίστοιχα.

Στις βασικές παραμέτρους της μελέτης έχει υπολογιστεί η επίπτωση που θα έχει στα ποσά κύριων συντάξεων η πλήρης εφαρμογή του νόμου 3863/10 από το 2015 καθώς και η πλήρης εφαρμογή του νόμου 4052/12 και του 4281/14 για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τόσο στις καταβαλλόμενες όσο και στις νέες επικουρικές συντάξεις.

Προσδόκιμο ζωής

Η αποκάλυψη της μελέτης ωστόσο, που αποτυπώνεται μάλιστα για πρώτη φορά με επίσημες εκτιμήσεις, είναι στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς λαμβάνεται υπόψη η εξέλιξή τους, με βάση τη διάταξη του νόμου 3863 που προβλέπει ότι από το 2021 και ανά τρία χρόνια τα νομοθετημένα όρια ηλικίας θα διαμορφώνονται ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής των συνταξιούχων μετά το 65ο έτος.

Η πρόβλεψη που γίνεται σοκάρει, καθώς τα όρια ηλικίας αρχίζουν να αυξάνονται σταδιακά μετά το 2021 και από τα 67 που είναι σήμερα για πλήρη σύνταξη θα διαμορφωθούν στα 69 ως το 2030 και στα 72 ως το 2060.

Για τη μειωμένη σύνταξη, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, τα όρια ηλικίας από τα 62 που είναι σήμερα θα φτάσουν στα 64 ως το 2030 και στα 67 ως το 2060. Ενώ για σύνταξη με 40 χρόνια ασφάλισης το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης δείχνει να αυξάνεται στα 64 ως το 2030 και θα φτάσει στα 67 σε τέσσερις δεκαετίες.

Στην πράξη οι ασφαλισμένοι που θα βγουν με σύνταξη ως το 2020, θα έχουν σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στα 62 και στα 67 και μόνο αν έχουν 20 χρόνια ασφάλισης θα δικαιούνται την κατώτατη σύνταξη.

Ενώ για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν στο διάστημα 2020-2030, το όριο ηλικίας εξόδου θα είναι στα 69 για την πλήρη σύνταξη και στα 64 για μειωμένη!

Παρά ταύτα, με αυτές τις δυσμενείς προβλέψεις για τους ασφαλισμένους και κυρίως για τους σημερινούς 50άρηδες που θα δουν σύνταξη κοντά στα 70, ο κρίσιμος δείκτης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κινείται οριακά εντός των στόχων, καθώς σε βάθος 45ετίας θα κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα που ήταν το 2011 και πάντως σε υψηλότερα ποσοστά από τα επίπεδα του 2009!

Μετά τις επικείμενες παρεμβάσεις που θα γίνουν δηλαδή στο ασφαλιστικό και τη συνεχή ανά τρία χρόνια αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 2021 και μετά, το κράτος θα δαπανά περισσότερα για να πληρώνει συντάξεις στις επόμενες δεκαετίες από όσα δαπανούσε μέχρι το 2009 και το 2010, που δεν είχε γίνει και καμία περικοπή στις συντάξεις!

Ο λόγος που η συνταξιοδοτική δαπάνη θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα στα επόμενα έτη οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα συμπαρασύρει και την αύξηση των ετών ασφάλισης και ως εκ τούτου όσοι θα βγαίνουν με 40 ή και 45 έτη πληρωμής εισφορών θα παίρνουν σχετικά καλύτερες συντάξεις από όσους θα υποχωρούν με λιγότερα έτη.

Ποσοστό δαπάνης

Ωστόσο, το ποσοστό δαπάνης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κινείται εντός των στόχων που ορίζει ο νόμος 3863/10 και προβλέπει ότι το διάστημα 2009-2060 η αύξηση των δαπανών για συντάξεις δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Στη μελέτη φαίνεται ότι η δαπάνη από 13,5% του ΑΕΠ που ήταν για το 2009 θα διαμορφωθεί στο 14,3% του ΑΕΠ το 2060, που σημαίνει ότι η αύξηση είναι στο 0,8% του ΑΕΠ, δηλαδή κάτω από 2,5%.

Η πρόβλεψη αυτή όμως για να βγει αληθινή προϋποθέτει διαρκεί αλλαγές στο ασφαλιστικό και σύνταξη από τα 67 στα 69 το 2030 και στα 72 ως το 2060! Ενώ παράλληλα οι συντάξεις θα ακολουθούν πτωτική πορεία κάθε χρόνο.

Το πόσο θα πέφτουν οι συντάξεις φαίνεται από τα στοιχεία της μελέτης που δείχνουν τις επικουρικές να «εξαϋλώνονται»!

Η πρόβλεψη που αποτυπώνεται:

1. Για το 2014, το ποσοστό αναπλήρωσης στην κύρια σύνταξη είναι 64,42% και στην επικουρική 15,26%.

2. Ως το 2020 –και ενόσω θα προχωρά η εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού των συντάξεων- οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν το 53,02% του μισθού τους ως κύρια σύνταξη και το 11,66% ως επικουρικής σύνταξη.

3. Ως το 2030, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν κύρια σύνταξη ίση με το 51,35% των αποδοχών που είχαν ως εργαζόμενοι και η αναπλήρωση στην επικουρική σύνταξη θα είναι στο 11,12%.

4. Ως το 2040 η αναπλήρωση στη κύρια σύνταξη πέφτει στο 50,20% και στην επικουρικής στο 9,49%.

5. Ως το 2050, η κύρια σύνταξη θα είναι στο 48,60% των αποδοχών και η επικουρικής στο 7,82%.

Το 2014 χαρακτηρίζεται ως έτος καμπής για το ασφαλιστικό και αυτό γιατί παρά τις μεγάλες μειώσεις που έγιναν στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις η συνταξιοδοτική δαπάνη σχεδόν εκτροχιάστηκε και, σύμφωνα με τη μελέτη, διαμορφώνεται στο 16,3% του Ακαθάριστους Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Η αύξηση αυτή οφείλεται στις μαζικές αποχωρήσεις των ασφαλισμένων προς τη συνταξιοδότηση τόσο από τα ταμεία κύριας ασφάλισης όσο και από τους φορείς επικουρικής ασφάλισης.

Μάλιστα, η πρόβλεψη που κάνει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή είναι ότι η μαζική έξοδος θα συνεχιστεί και το 2015, από ασφαλισμένους που έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα εξόδου σε ηλικίες μικρότερες από τα 62 και τα 67 καθώς και από όσους έχουν μείνει άνεργοι, αλλά με συμπληρωμένα ως το 2014 τα 15 χρόνια ασφάλισης για να πάρουν την κατώτατη σύνταξη.

Η μελέτη έχει ημερομηνία 12/12/2014 και έχει ήδη αποσταλεί σε υπουργείο Εργασίας, τρόικα και Βρυξέλλες για την τελική έγκριση.

"Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής"

Read more...