Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία από την ΑΔΕΔΥ



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία από την ΑΔΕΔΥ
Την απόφαση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία με κατεύθυνση προς το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή υλοποιεί απόψε η ΑΔΕΔΥ.



Η ΑΔΕΔΥ παρακινεί τα μέλη της, όλους τους δημόσιους υπαλλήλλους της χώρας, να αντιταχθούν στην πολιτική της περιστολής «των πενιχρών εισοδημάτων τους, στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, στην πολιτική της ανεργίας και των απολύσεων».


Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ, ζητά, επιπρόσθετα, «να καταργηθούν τα χαράτσια, να διαγραφούν οι φορολογικές υποχρεώσεις για τα χαμηλά εισοδήματα και να γίνει ρύθμιση για τα υπόλοιπα», όπως και «να φορολογηθούν ο πλούτος και η μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και το εφοπλιστικό κεφάλαιο».

Read more...

Ικανοποίηση της Ένωσης Εφοπλιστών για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας

Ενημερωτική συνάντηση


Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αγαίου Κ.Μουσουρούλης
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αγαίου Κ.Μουσουρούλης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Συνάντηση μεταξύ του του υπουργού Ναυτιλίας και Αγαίου Κωστή Μουσουρούλη και του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη και μελών του διοικητικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Στην ατζέντα των συζητήσεων κυριάρχησε το θέμα της επανασύστασης του υπουργείου και της επανασύνδεσής του με το λιμενικό, καθώς και το πως η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία μπορεί να βοηθήσει περισσότερο την οικονομία, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί πιο εύκολα σε έξοδο από την κρίση.

Στις συνομιλίες των δύο πλευρών, εξετάσθηκε επίσης, το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης καθώς φορείς της ναυτιλίας κάνουν λόγο για επιτακτική ανάγκη αναβάθμισής της, επισημαίνοντας ότι η ίδρυση ιδιωτικών σχολών στον χώρο θα μπορούσε να προσελκύσει σπουδαστές, που επιλέγουν σήμερα να πάνε σε πανεπιστήμια άλλων χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «ο κ. Μουσουρούλης ανέλυσε τις ακόλουθες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου: τη δημιουργία ενός σταθερού και σύγχρονου ναυτιλιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με σεβασμό στο ναυτεργατικό δυναμικό, την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης ως επένδυση για την απασχόληση σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα, την ελκυστικότητα της ελληνικής σημαίας, την αναβάθμιση της Ελληνικής ναυτιλιακής διπλωματίας, την ανάπτυξη και προσέλκυση επισκευαστικού έργου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».

Επίσης κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα «που απασχολούν την ελληνόκτητη ναυτιλία, που κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και το 15% της παγκόσμιας χωρητικότητας, μεγάλο μέρος της οποίας εκπροσωπεί η ΕΕΕ».

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε ότι: «Ήταν μια συνάντηση ενημερωτική και γνωριμίας με όλο το Προεδρείο. Συζητήσαμε σε βάθος ορισμένα ζητήματα που έχουν ενδιαφέρον και για το Υπουργείο και για την Ένωση. Συζητήσαμε και για τη ναυτική εκπαίδευση. Συνδιαμορφώσαμε ένα πλαίσιο αρχών και από εκεί και πέρα η Ένωση με το Υπουργείο, αλλά και με τους εμπλεκόμενους φορείς, θα συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών αφού εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας πρόσθεσε πως: «Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό, διότι η ναυτιλία παραμένει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας στη σημερινή εποχή που τα πάντα καταρρέουν. Ενημερώσαμε τον Υπουργό για διάφορα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η πειρατεία, ο IMO, όλα τα διεθνή. Ως προς το νηολόγιο, εμείς θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να φέρουμε όσα περισσότερα πλοία μπορούμε κάτω από την Ελληνική σημαία».

Νωρίτερα, την Πέμπτη, ο υπουργός είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχο Σακελλάρη και τους συνεργάτες του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις δυνατότητες χρηματοδότησης που μπορεί να παράσχει η ΕΤΕΠ στον τομέα της ναυτιλίας και της λιμενικής βιομηχανίας. Εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες περαιτέρω συμμετοχής της ΕΤΕΠ στην ανάπτυξη λιμενικών υποδομών της χώρας, με έμφαση στις υποδομές κρουαζιέρας, αλλά και η τεχνική βοήθεια που μπορεί να παράσχει η ΕΤΕΠ».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εντολή Σαμαρά για ταχεία προώθηση συγχωνεύσεων δημοσίων υπηρεσιών

Συνεδριάζει την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ



 
 



Εντολή για ταχεία προώθηση των συγχωνεύσεων δημοσίων υπηρεσιών στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της διοίκησης και της μείωσης των δαπανών έχει δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Μια από τις πρώτες ενέργειες είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας με την συγχώνευση της ΔΕΘ της XELEXPO και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών. Στόχος του νέου φορέα θα είναι η συγκροτημένη προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και η προώθηση των εξαγωγών.



Στο μεταξύ συνεδριάζει την επόμενη Τρίτη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Η συνεδρίαση έχει καθυστερήσει γιατί είχε αναβληθεί λόγω της επέμβασης στο δεξί μάτι στην οποία υποβλήθηκε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς θα αναπτύξει τις προτεραιότητες και την πολιτική της κυβέρνησης στο πλαίσιο της στρατηγικής της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Αναμένεται δεν να εκλέξει και νέο γραμματέα θέση για την οποία ακούγεται το όνομα του κ. Κώστα Γκιουλέκα.

Read more...

Φωτεινή Πιπιλή: Να απολυθούν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι




Φωτεινή Πιπιλή: Να απολυθούν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι
Την απόλυση των αποδεδειγμένα επίορκων δημοσίων υπαλλήλων πρότεινε η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, μιλώντας στον Βήμα Fm.

Η κυρία Πιπιλή είπε χαρακτηριστικά ότι «όλη η αγωνία είναι να μην απολυθούν 15 η 50 χιλιάδες υπάλληλοι. Γιατί να μην απολυθούν αυτοί που είναι αποδεδειγμένα επίορκοι; Τι το καθυστερούμε».

Η βουλευτής της ΝΔ συνέχισε λέγοντας: «Δηλαδή η παρέα του ΙΚΑ Καλλιθέας είναι επτά άτομα. Αν μαζέψει η Δικαιοσύνη τάχιστα και τελεσιδικήσουν αυτές οι υποθέσεις των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων, σίγουρα, για να ικανοποιηθεί και η ελληνική κοινή γνώμη, μπορούν να απολυθούν άνετα 20 με 25 χιλιάδες. Λέω τώρα ένα υποθετικό νούμερο και, πάντως, σίγουρα 10 χιλιάδες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι. Ώστε να παραδειγματιστούν κι αυτοί που στο μέλλον προβλέπουν ότι θα τα οικονομήσουν πάλι από τη δημόσια θέση που κατέχουν».

Read more...

Εξονυχιστικό έλεγχο στα οικονομικά των πολιτικών ζητεί η ΔΗΜΑΡ



Εξονυχιστικό έλεγχο στα οικονομικά των πολιτικών ζητεί η ΔΗΜΑΡ
Την ανάγκη διαφανούς και εξονυχιστικού ελέγχου στα οικονομικά των δημοσίων λειτουργών υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά, με αφορμή δημοσιεύματα για έρευνες του ΣΔΟΕ αναφορικά με την ειλικρίνεια του «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων.

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Ηρακλείου της ΔΗΜ.ΑΡ., Γιάννης Μιχελογιαννάκης, τονίζει ότι η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου συνιστά «απαραίτητη προϋπόθεση εύρυθμης λειτουργίας του κοινοβουλευτισμού αλλά και της κοινωνικής συναίνεσης στη Δημοκρατία».

Για το λόγο αυτό ζητεί από τον αρμόδιο υπουργό να επιβεβαιώσει εάν γίνεται αυτή η έρευνα και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί, αλλά και να διευκρινίσει ποια επιπλέον μέσα έχει ανάγκη το ΣΔΟΕ για να επεκτείνει και να εμβαθύνει τους ελέγχους και να καταθέσει τα πορίσματά του το ταχύτερο δυνατό.

Read more...

Παρέμβαση Σαμαρά για τη διακοπή ηλεκτροδότησης στο Άσυλο Ανιάτων



Παρέμβαση Σαμαρά για τη διακοπή ηλεκτροδότησης στο Άσυλο Ανιάτων
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε το ζήτημα με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη επειδή δεν έχει πληρωθεί το «χαράτσι», ύψους 600 ευρώ.

Ο διευθυντής του γραφείου του Κώστας Μπούρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό. Ο τελευταίος έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις λέγοντας πως η διακοπή έγινε από λάθος επειδή ο λογαριασμός φαινόταν σε όνομα ιδιώτη και αμέσως η ΔΕΗ απεκατέστησε το ρεύμα στο Άσυλο.

Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές χωρίς να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος αριθμός παροχής αφορούσε το Άσυλο, καθώς ήταν δηλωμένος σε όνομα ιδιώτη χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Μόλις ενημερώθηκε ότι η παροχή ανήκει σε ίδρυμα, αποκατάστησε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ηλεκτροδότηση, ανέφερε σε ανακοίνωση.

Παράλληλα ζητά συγγνώμη «για την όποια ταλαιπωρία προκλήθηκε» και υπενθυμίζει την αναγκαιότητα για υπεύθυνη ενημέρωση των υπηρεσιών της από τους καταναλωτές, ειδικά όταν οι δραστηριότητές τους έχουν κοινωφελή χαρακτήρα.

Νωρίτερα σήμερα η διοίκηση του Ασύλου κατήγγειλε ότι η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση σε κτίριο όπου φιλοξενείται μικρός αριθμός υπερήλικων ασθενών, λόγω της μη εξόφλησης του «χαρατσιού», ύψους 600 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε με επιστολή του διαβεβαιώσει το Ίδρυμα ότι λόγω του κοινωφελούς σκοπού του απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος.

Οικονομική ασφυξία για το Άσυλο

Το Άσυλο έχει οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες λόγω της μη εξόφλησης των οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα υποσιτισμού στους κατάκοιτους ασθενείς, ελλείψεις βασικών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, οι 170 εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι από το Μάρτιο.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωάννα Ηλιάδη έκανε λόγο για αναλγησία του ΕΟΠΥΥ καθώς δεν έχει ακόμα καταβάλει τις οφειλές του προς το Ίδρυμα για τα νοσήλια των ασφαλισμένων του.

«Η κατάσταση των ασθενών μας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα», ανέφερε η υπεύθυνη της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ασύλου Ανιάτων 'Αννα Δανοπούλου, αφού όπως είπε στερούνται βασικά είδη τροφίμων.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης το Ίδρυμα απέστελλε στον ΕΟΠΥΥ εξώδικη διαμαρτυρία προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους ασθενείς. Παράλληλα, εστάλησαν επιστολές προς τους υπουργούς Υγείας, Α. Λυκουρέντζο, Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα και Εργασίας, Γ. Βρούτση όπου περιγράφεται η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ιδρυμα.

«Το επόμενο μας βήμα θα είναι να απευθυνθούμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, καθώς πλέον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», είπε η κυρία Ηλιάδη.

Σημειώνεται ότι το 'Ασυλο Ανιάτων είναι Κοινωφελές Φιλανθρωπικό Ιδρυμα, το οποίο λειτουργεί χωρίς κρατική επιχορήγηση, με πόρους που προέρχονται από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και τις προσφορές ιδιωτών.

Παρέχει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη από συνεχή ιατρική φροντίδα, καθώς στο 80% των περιπτώσεων είναι κατάκοιτοι.

Read more...

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους ο Γ.Βρούτσης

Συνάντηση με ΓΣΕΕ, ΣΕΒ,ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία για τους μισθούς και τα εργασιακά, αλλά θα πρέπει και η κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να νομοθετήσει το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τον κοινωνικό διάλογο, τόνισαν σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων και των συνδικάτων.
Οι κοινωνικοί εταίροι επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συζητήσουν την αύξηση του σημερινού βασικού μισθού, διατύπωσαν όμως αμφιβολία για το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να το επιβάλλει. Ο βασικός μισθός βρίσκεται στο επίπεδο των 590 ευρώ, μετά τη μείωσή του κατά 22% τον περασμένο Φεβρουάριο με τον εφαρμοστικό νόμο της δανειακής σύμβασης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι οι κοινωνικοί εταίροι κατανοούν την «κρισιμότητα των στιγμών και το ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική κοινωνία» και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα συμφιλιωτικό περιβάλλον στον κοινωνικό διάλογο που να οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι κάθε φορά που οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν, όπως έδειξαν και οι κλαδικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των νοσηλευτών που υπογράφηκαν πρόσφατα, ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι εκείνο που προέχει είναι να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας.
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, δήλωσε ότι πέραν του μισθολογικού η συζήτηση επεκτάθηκε στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν την αγορά εργασίας, την αδήλωτη εργασία, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τις προνοιακές παροχές.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κροκίδης, ζήτησε την επαναφορά του βασικού μισθού στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2009, δηλαδή στα 751 ευρώ, και υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό «θα αλλάξει η οριακή ροπή της κατανάλωσης και θα εισρεύσουν την επόμενη διετία 2,4 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία και 4,7 δισ. ευρώ συνολικά στην αγορά».
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι τα συνδικάτα είναι έτοιμα να εργασθούν με συνέπεια για την καταπολέμηση της ανεργίας, της μαύρης εργασίας και την ανάπτυξη, ενώ τάχθηκε κατά της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αν δεν ληφθούν ταυτόχρονα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής. Έκανε λόγο επίσης για «αποτυχία της τρόικας» σημειώνοντας, ότι «παρά την κατάρρευση των μισθών η αδήλωτη εργασία αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες».
«Δεν είμαστε ιθαγενείς, αλλά ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής κοινωνίας» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, που ζήτησε «να αναζητηθούν καινοτόμες λύσεις που να οδηγούν στην ανάπτυξη, προκειμένου να καταπολεμηθεί το αδηφάγο τέρας της ανεργίας». «Οφείλουμε να διασφαλίσουμε το παρόν ώστε να υπάρξει και μέλλον για τους εργαζόμενους της χώρας», κατέληξε ο κ. Κιουτσούκης.
Στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων συμμετείχε εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Κυριαζής, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις.
Σε ανακοίνωσή του πάντως ο ΣΕΒ αναφέρει ότι «η όποια συζήτηση για τα εργασιακά θέματα δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία». «Στη βάση αυτή» αναφέρει ο σύνδεσμος «απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που σηματοδοτούν την ερημοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας στο βωμό του ουσιαστικά άθικτου πελατειακού κράτους. Στους ανέργους αυτούς περιλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που η κρίση τους ανάγκασε να βάλουν λουκέτο».
Η αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρει, μπορεί να προέλθει μόνο από την ανάκαμψη της ιδιωτικής οικονομίας. Έτσι, ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι προέχει η συμφωνία στην «άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που υπέρμετρα επιβαρύνουν μεταξύ άλλων και το μισθολογικό κόστος και συρρικνώνουν την επιχειρηματική δράση και την προσαρμογή του μέσου κόστους εργασίας, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από την οξυνόμενη κρίση και με έμφαση στις "ευγενείς" συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές έως και 100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων συμφώνησαν να συγκροτηθεί ένα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων που θα υποστηρίζεται από όλους, με σκοπό τη μελέτη διαφόρων παραμέτρων του μοναδιαίου κόστους εργασίας όπως η παραγωγικότητα, η έκταση της αδήλωτης εργασίας κ.λ.π.
Αυτή την ώρα ο υπουργός Εργασίας συναντάται με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ο Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει προσωπικά το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ



Ο Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει προσωπικά το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης
Πάνω του φαίνεται να παίρνει ο πρωθυπουγός το θέμα της διαπραγμάτευσης η οποία δείχνει πλέον να εκφεύγει των ορίων της τρόικας που μοιάζει να περιορίζεται στο ρόλο του καταγραφέα των αριθμητικών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς αντιλαμβάνεται ότι τόσο επικοινωνιακά όσο –κυρίως- κοινωνικά, οι επικεφαλής του ελεγκτκού κλιμακίου αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και –από κοινού με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του- επιδιώκει να οικοδομήσει γέφυρες συνεργασίας με τους ομολόγους του εξωτερικού.

Είναι προφανές ότι ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική θέση, λόγω της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ή απειλείται να βρεθεί όλη η Ευρώπη, επιχειρώντας να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό κλαμπ. Ωστόσο, η ισορροπία παραμένει εύθραυστη καθώς αναζητείται ο... αποδιοπομπαίος τράγος.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να στείλει κι ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας, επιδιώκοντας να ανακόψει τις δηλώσεις και διαρροές από διάφορα υπουργεία αναφορικά με το τρόπο και συναφώς, την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Γίνεται αντιληπτό ως εκ τούτου ότι επιχειρείται η διαφοροποίηση της συνήθους στρατηγικής που ακολουθήθηκε πέναντι στην τρόικα, με τη μετακίνηση του επίκεντρου της πολιτικής συζήτησης στο πεδίο των ηγετών.

Δεν είναι τυχαίο ότι –αναμένοντας την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού- προγραμματίζεται ήδη μία σειρά επαφών του με ηγέτες του εξωτερικού. Κατα πληροφορίες, τα ταξίδια του κ Σαμαρά στις ευρωπαικές πρωτεύουσες θα αρχίζουν περί τα τέλη Αυγούστου, με βαριά ατζέντα η οποία πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνει ευρεία γκάμα συζήτησεων που εκφεύγει από τη –μονοδιάστατη για τα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης- διάσωση της Ελλάδας.

Πάνος Ρασσιάς

Read more...

Ολόκληρη η λίστα των οργανισμών που καταργούνται ή συγχωνεύονται

ΕΝΙΑΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΘ- HELEXPO-ΟΠΕ



Ολόκληρη η λίστα των οργανισμών που καταργούνται ή συγχωνεύονται
Στα χέρια του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται από το πρωί η λίστα με τους πρώτους Οργανισμούς του Δημοσίου που αναμένεται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτοι στη λίστα συγχωνεύσεων ή καταργήσεων βρίσκονται 20 οργανισμοί, ανάμεσα στους οποίους η ΔΕΘ, η HELEXPO και ο ΟΠΕ.
Οι 20 αυτοί οργανισμοί περιλαμβάνουν 200 μονάδες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις αφήνουν χωρίς αντικείμενο περίπου τους 4.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι -όπως βεβαιώνει η κυβέρνηση- δεν θα απολυθούν αλλά θα μεταταγούν σε άλλους δημοσίους φορείς.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις θα γίνουν σε δύο κύματα: το πρώτο θα γίνει από τη λίστα Πάγκαλου και θα προχωρήσει αμέσως, ενώ το δεύτερο θα αφορά περί τους 200 οργανισμούς με προθεσμία τα τέλη Αυγούστου.

Η απόφαση για την κατάργηση ή συγχώνευση κάθε οργανισμού θα γίνει κατόπιν αξιολόγησης από επιτροπή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με κριτήριο τη σχέση ανάμεσα στο κόστος λειτουργίας και το παραγόμενο έργο.

Tαυτόχρονα, ο κ. Μανιτάκης, έκανε γνωστό, ότι μετά την επιστολή την οποία έστειλε προς τους υπουργούς ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, την Πέμπτη απέστειλε και ο ίδιος επιστολή προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία περιγράφει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη μεταρρύθμιση του κράτους.http://newpost.gr


Read more...

Στις 27 Ιουλίου η συνάντηση Σαμαρά με την Τρόικα

Την Τρίτη θα επιστρέψει το κλιμάκιο στην Αθήνα



 
 




Στις 24 Ιουλίου θα επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν.

Όπως έχει γίνει  γνωστό στις 26 Ιουλίου θα γίνει η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ μια ημέρα μετά το κλιμάκιο της Τρόικας θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό, αν σε αυτή τη συνάντηση θα συμμετάσχουν και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κ.κ Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης , η ο πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει μόνος τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ε.Ε και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι Τροϊκανοί επιμένουν να τηρηθεί το πρόγραμμα απαρέγκλιτα  και να ληφθούν μέτρα 11, 5 δίσ. Ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Read more...

Φοροφυγάδες συνταξιούχους έβγαλε και η διασταύρωση στοιχείων στο ΤΣΜΕΔΕ

Έλεγχοι στα Ταμεία


Τα στοιχεία παραδόθηκαν στον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση
Τα στοιχεία παραδόθηκαν στον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Στο πλαίσιο των ελέγχων για φοροφυγάδες συνταξιούχους, έπειτα από διασταύρωση στοιχείων στο ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ, όπου ασφαλίζονται μηχανικοί και εργολήπτες, διαπιστώθηκε ότι το 11,70% (2.011 ασφαλισμένοι) των ασφαλισμένων δήλωσε μικρότερη σύνταξη από αυτή που χορηγούσε το Ταμείο.
Επίσης, το 8,23% (1.542 ασφαλισμένοι) δεν είχαν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση, ενώ το 3,77% (707 ασφαλισμένοι) δεν υπέβαλαν δήλωση, παρ' ότι υποχρεούνταν εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.
Από τους 19.972 ασφαλισμένους, ένα ποσοστό 0,67% (134 άτομα) δεν είχε καθόλου ΑΦΜ, ενώ ποσοστό 5,55% (1.109 άτομα) είχε λανθασμένο ΑΦΜ.
Το ποσοστό συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ με αναπηρία φτάνει το 9,8% (1.677 άτομα), ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%. 
Οι έλεγχοι έγιναν με διασταυρώσεις στις καταβολές των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισ­μένοι με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που υποβάλλονται στις εφορίες.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων παραδόθηκαν την Πέμπτη στον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση από τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Θ.Θεοχάρη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διευθυντής Δημοτικής Αστυνομίας, έβαζε καύσιμα, χρεώνοντας τα στον δήμο ...



Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας, δήμου των βορείων προαστίων, ο οποίος κατηγορείται για ... υπεξαίρεση στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση, νόθευση και παράβαση καθήκοντος, επειδή όπως αποκαλύφθηκε, έβαζε βενζίνη σε μοτοσυκλέτα ιδιοκτησίας του και χρέωνε τα αντίστοιχα ποσά σε ακινητοποιημένη μοτοσυκλέτα του δήμου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2011, ο υψηλόβαθμος αστυνομικός βεβαίωνε με πρόθεση, αναληθή στοιχεία σε σχετικά έγγραφα για την κίνηση υπηρεσιακής μοτοσικλέτας του δήμου, προκειμένου να εφοδιάζει με καύσιμα τη δική του μοτοσικλέτα.

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι την ώρα που εφοδίασε με καύσιμα τη μοτοσυκλέτα του, από πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται κοντά στο γραφείο κίνησης του δήμου.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία εντολή χορήγησης καυσίμου από το Γραφείο Κίνησης του δήμου για την υπηρεσιακή δίκυκλη μοτοσικλέτα, μία απόδειξη από το πρατήριο για τα καύσιμα που είχε βάλει και μία εκτύπωση του πρατηρίου, στην οποία αναγράφονται τα λίτρα καυσίμου που έβαλε και η αξία που αντιστοιχεί σε αυτά. Επίσης κατασχέθηκε η άδεια κυκλοφορίας, καθώς και η δίκυκλη μοτοσυκλέτα του.

Η υπηρεσιακή μοτοσικλέτα, όπως διαπιστώθηκε, είναι πράγματι εκτός λειτουργίας και βρίσκεται ακινητοποιημένη στο αμαξοστάσιο του συγκεκριμένου δήμου, εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια
iefimerid.gr


Read more...

Τι απαντά ο Ιερώνυμος για την μισθοδοσία των κληρικών

Οι φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας έχουν καταργηθεί, κατά τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας



 
 



Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, θέλοντας να δώσει με αυτόν τον τρόπο την απάντηση τις Εκκλησίας σχετικά με τα όσα λέγονται για τα θέματα της φορολόγησης της Εκκλησίας, της μισθοδοσίας των κληρικών καθώς και για τα έσοδα της Εκκλησίας.

Σκοπός αυτής της επιστολής είναι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «να τοποθετηθούν τα πράγματα στις ορθές τους διαστάσεις και να παύσει η ανεύθυνη αναπαραγωγή εσφαλμένης και στερεότυπης πληροφόρησης και η δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, προφανώς προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ακατανόητων σκοπιμοτήτων».

Αναλυτικά η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου:

Με αφορμή επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου σχετικά με τα θέματα της φορολόγησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και της μισθοδοσίας των κληρικών Της, των οποίων οι συντάκτες, κατά παράβαση οιασδήποτε έννοιας δεοντολογίας, αποφεύγουν να απευθύνουν σχετικά ερωτήματα στο αρμόδιο Γραφείο Τύπου για τη σφαιρική ενημέρωσή τους, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στις παρακάτω διευκρινήσεις προς αποκατάσταση της αλήθειας:

Α. Η φορολόγηση της Εκκλησίας
Οι τελευταίες φοροαπαλλαγές υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως και υπέρ όλων ανεξαιρέτως των γνωστών θρησκειών στην Ελλάδα, καταργήθηκαν στις 23.4.2010 με τον Ν. 3842/2010. Έκτοτε, τα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος καταβάλλουν: 1) φόρο για τα ακίνητά τους και μάλιστα με τριπλάσιο συντελεστή από τον ισχύοντα για τους λοιπούς δημόσιους οργανισμούς της χώρας, 2) φόρο επί των κατ΄έτος μισθωμάτων που εισπράττουν από ακίνητα με συντελεστή ύψους 20% επί της αξίας τους, δηλαδή μεγαλύτερο από αυτόν που ισχύει για τους ιδιώτες, 3) συμπληρωματικό φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3%, 4) προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55% επί της αξίας του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου, 5) φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους, 6) τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,40% επί κάθε χρηματικής παροχής των πιστών προς τους Ι. Ναούς λόγω ιεροπραξιών.

Επίσης τα παραπάνω νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας παρακρατούν και αποδίδουν στο ελληνικό Δημόσιο όλους τους φόρους, που είναι υποχρεωμένοι να παρακρατούν και να αποδίδουν και όλοι οι ιδιώτες φορολογούμενοι κατά τις συναλλαγές τους με τρίτους (φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ κ.λπ.).

Από τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας απαλλάσσονται, κατά την φορολογική νομοθεσία, μόνο οι λατρευτικοί και κοινωφελούς χρήσεως χώροι όλων ανεξαιρέτως των θρησκειών και δογμάτων.

Η Κεντρική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ενορίες, οι Ιερές Μονές και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα κατέβαλαν συνολικά κατά το έτος 2011 φόρους ύψους 12.584.139,92€.

Β. Η μισθοδοσία των κληρικών
Η μισθοδοσία των κληρικών καταβάλλεται από το Δημόσιο ως συμβατική υποχρέωσή του, την οποία ανέλαβε από το 1833 έναντι της Εκκλησίας, εφόσον το 65% (2/3) της τότε αγροτικής και αστικής ακίνητης περιουσίας Της περιήλθε σε αυτό.

Έκτοτε και έως σήμερα, το 96% της εναπομείνασας ως άνω περιουσίας έχει - μονομερώς (με διάφορους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας) ή με δωρεές της Εκκλησίας - περιέλθει επίσης στο Δημόσιο.

Οι μεγαλύτερες μαζικές παραχωρήσεις αγροτικών ακινήτων της Εκκλησίας στο Κράτος έγιναν προς αρωγή των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922), καθώς και των ακτημόνων καλλιεργητών μετά το 1945.
Τα σημαντικότερα δε δημόσια κτίρια της πρωτεύουσας (ακαδημαϊκά ιδρύματα, νοσοκομεία κ.ά.) έχουν ανεγερθεί σε ακίνητα, που παραχωρήθηκαν δωρεάν από την Εκκλησία για τον σκοπό αυτό.

Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας αποτελείται από δασικές εκτάσεις, στις οποίες δεν επιτρέπεται, κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, καμία μεταβολή του προορισμού και της χρήσης τους, και από λίγα αστικά ακίνητα, στα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επιβληθεί από το Κράτος ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις για να καταστούν κοινόχρηστοι χώροι, χωρίς όμως τα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας να έχουν αποζημιωθεί γι΄ αυτές,  ελλείψει χρηματικών πόρων των Δήμων.

Σημειωτέον ότι ο μισθός του διακόνου και του πρεσβυτέρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας καθορίζεται από τον ίδιο νόμο που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους και υπόκειται στις ίδιες περικοπές και φορολογικές κρατήσεις.

Γ. Τα έσοδα της Εκκλησίας
Τα έσοδα της Εκκλησίας προέρχονται από τα μισθώματα των εναπομεινάντων ακινήτων Της, τα μερίσματα από τραπεζικές μετοχές και τις εθελοντικές εισφορές των πιστών.

Σημειωτέον ότι με νόμο, από το 2008, έχει διακοπεί η καταβολή μερισμάτων στους μετόχους των τραπεζών, ενώ και η κτηματαγορά διέρχεται μεγάλη κρίση.

Παρόλα αυτά τον Οκτώβριο 2010 η Εκκλησία της Ελλάδος στήριξε την ελληνική οικονομία συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος με το ποσό των 27 εκατομμυρίων ευρώ, που προήλθε από τραπεζικό δανεισμό.

Οι μετοχές αυτές σήμερα, πέραν του ότι δεν αποδίδουν μέρισμα, έχουν σχεδόν μηδαμινή αξία μεταπώλησης.
Ας υπογραμμιστεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή εν γένει επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Δ. Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας
Οι Ι. Μητροπόλεις, οι Ι. Ναοί και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα, χωρίς διακοπή, και φυσικά ιδιαιτέρως τώρα που ο λαός μας δοκιμάζεται, αναπτύσσουν πλήθος δράσεων και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών για την ανακούφιση όσων έχουν ανάγκη.

Σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος λειτουργεί: 2.325 φιλόπτωχα ταμεία, 10 βρεφονηπιακούς σταθμούς, 10 παιδικούς σταθμούς, 19 στέγες γερόντων στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 66 στις Ι. Μητροπόλεις, 13 θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, 8 ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, 10 νοσοκομεία – ιατρεία, 7 ιδρύματα ψυχικής υγείας, 6 ξενώνες για αστέγους, 1 ξενώνα για φιλοξενία συνοδών ασθενών, 36 οικοτροφεία - ορφανοτροφεία, πολλά ιδρύματα παιδικής προστασίας, πάνω από 200 κέντρα δωρεάν σίτισης με συνεχή αύξηση των προσφερομένων μερίδων φαγητού, κοινωνικά παντοπωλεία, σημεία δωρεάν διανομής ειδών ένδυσης και υπόδησης και φοιτητικά οικοτροφεία.

Οι φιλοξενούμενοι στις πάσης φύσεως κοινωνικές υποδομές της Εκκλησίας κατά το έτος 2011 (διαμονή,  σίτιση,  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) ανήλθαν στον αριθμό των 5.862 ατόμων.

Λειτουργούν επίσης 54 κατασκηνώσεις, όπου φιλοξενούνται ετησίως περισσότερα από 15.000 παιδιά.
Επιπλέον, λειτουργεί υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου για την υποδοχή των μεταναστών και την παροχή νομικής τους υποστήριξης στην υποβολή αιτήματος ασύλου.

Ακόμη ας ληφθεί υπόψη ότι χορηγούνται καθημερινά χρηματικά βοηθήματα σε απόρους και υποτροφίες σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές.

Συνολικά κατά το έτος 2010 όλοι οι φορείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος δαπάνησαν για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό τους έργο το ποσό των 96.234.510,47 ευρώ.

Ας ληφθεί υπόψη ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν αφορούν στην Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους, στην Εκκλησία της Κρήτης και στις Ι. Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, που αποτελούν διοικητικά ανεξάρτητες (και διαφορετικές της Εκκλησίας της Ελλάδος) εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες κατά το ελληνικό δίκαιο.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την αποστολή του παρόντος, προκειμένου να τοποθετηθούν τα πράγματα στις ορθές τους διαστάσεις και να παύσει η ανεύθυνη αναπαραγωγή εσφαλμένης και στερεότυπης πληροφόρησης και η δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, προφανώς προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ακατανόητων σκοπιμοτήτων.

Read more...

Οικολογική καταστροφή χαρακτήρισε ο Γ. Παπανδρέου τη φωτιά στην Αχαΐα...



Στις πληγείσες περιοχές της Αχαΐας όπου μαίνεται από χθες η μεγάλη πυρκαγιά, βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έφυγε εκτάκτως από το Συμπόσιο της Σύμης. Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του τόνισε ότι πρόκειται για οικολογική καταστροφή, ενώ
εξήρε το τιτάνιο έργο της Πυροσβεστικής αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, για το συντονισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Επίσης, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που θα πρέπει να έχουν η Περιφέρεια και η Αυτοδιοίκηση για την προστασία, την πρόληψη, διότι βεβαίως, όταν πιάσει φωτιά με αυτές τις συνθήκες, μετά το έργο της κατάσβεσης είναι πολύ πιο δύσκολο. Αυτό όμως, όπως τόνισε, είναι μέρος μιας άλλης αναπτυξιακής λογικής....


Read more...

Οριστικό «μαχαίρι» στο εφάπαξ ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας



Οριστικό «μαχαίρι» στο εφάπαξ ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας
Τη μείωση των εφάπαξ του Δημοσίου κατά 22,63% ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα, 19 Ιουλίου.

Η μείωση αφορά και τις αιτήσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμα εφάπαξ.

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των εφάπαξ αλλά και η είσπραξη 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την επόμενη δόση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να δεχθεί ως λύση ούτε την αύξηση εισφορών ούτε και την επιπλέον χρηματοδότηση του ταμείου από τον προϋπολογισμό.

Πρέπει να επισημανθεί πως η αναλογιστική μελέτη που διενεργήθηκε προκειμένου να εκτιμηθεί η αντιστοιχία εισφορών και παροχών στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων καταγράφει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν και των εφάπαξ.

Χαρακτηριστικά, όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στον ΣΚΑΪ ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Νίκος Καλάκος, από τη μελέτη προκύπτει ότι 22 από τους 37 τομείς καταβολής εφάπαξ δίνουν εφάπαξ από 2 έως και 65% μεγαλύτερο των εισφορών.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που δηλώνει ότι θα δεχθεί καμία μείωση και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς όπως τονίζει άλλα υποσχόταν προεκλογικά.

Πηγή: skai.gr

Read more...

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κερατέα, ζημιές από τις φλόγες σε κατοικίες

Σε ύφεση η φωτιά στην Αχαΐα


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε στις 7 το απόγευμα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Διόνυσος στην Κερατέα.

Σοβαρές ζημιές υπέστησαν τουλάχιστον έξι σπίτια, ενώ εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ένα γηροκομείο, ένα μοναστήρι και μία κατασκήνωση στην περιοχή. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στα ΚΑΠΗ της Κερατέας.

Η φωτιά απείλησε σπίτια στους οικισμούς Τρέπες και Δασκαλειό. Στη μάχη με τις φλόγες επιστρατεύτηκαν 120 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ, γεγονός που δυσχεραίνει ιδιαίτερα το έργο της πυροσβεστικής. Βασικό μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να προστατευθούν οι οικισμοί και να μην προχωρήσει η φωτιά στο πευκόδασος που υπάρχει στην περιοχή και από εκεί να κατευθυνθεί στο Πόρτο Ράφτη.

Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς στις περιοχές Δρέπανο και Πλατάνι στην Αχαΐα, ενώ μικρές αναζωπυρώσεις καταγράφονται σε Καστρίτσι και Σελλά. Επί τόπου βρίσκονται επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ τα εναέρια μέσα σταδιακά αποχωρούν.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής, θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο τα μέτωπα.

Όσον αφορά τα αίτια της μεγάλης φωτιάς, οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και θα επικεντρωθούν στην περιοχή των Σελλών από όπου και ξεκίνησε.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που θα αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο, αναμένεται να πραγματοποιήσουν έρευνες, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία, ώστε να διαπιστώσουν αν πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια, ενώ παράλληλα αναμένεται να πάρουν καταθέσεις και από κατοίκους της περιοχής.

Πάντως, η ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά, στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, και το γεγονός ότι πήρε γρήγορα διαστάσεις, προβληματίζει ιδιαίτερα τους αξιωματικούς.

Σε ό,τι αφορά την καταγραφή των ζημιών, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Γρηγόρη Αλεξόπουλου, συγκροτούνται δύο επιτροπές, γι' αυτόν τον σκοπό.

Η πρώτη επιτροπή θα ελέγξει όλες τις υποδομές και τα τεχνικά έργα στην πληγείσα περιοχή και θα εισηγηθεί τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η δεύτερη επιτροπή θα οριοθετήσει την πληγείσα περιοχή και θα καταγράψει ζημιές σε κατοικίες, προκειμένου να υποβληθούν αιτήματα παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων προς πληγέντες.

Επίσης, αναμένεται να γίνει η καταγραφή των ζημιών και στις καλλιέργειες που υπάρχουν στις καμένες περιοχές.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στην Κίσσαμο Χανίων, καθώς σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν μόνο μικροεστίες μέσα σε χαράδρα. Από την πυρκαγιά έχουν καταστραφεί καλλιέργειες, κάηκαν ζώα και μελίσσια, ενώ εκκενώθηκε ο οικισμός Παπαδιανά, όπου υπέστησαν σοβαρές ζημιές τουλάχιστον 10 σπίτια, κυρίως αγροικίες και παλιές κατοικίες. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν καεί 1.500 στρέμματα καλλιεργειών και χορτολιβαδικής έκτασης. Ωστόσο, ακριβής αποτίμηση θα γίνει μόλις σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς.

Το απόγευμα ξέσπασε επίσης δασική πυρκαγιά στην Αγάλα Ζακύνθου. Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 3 αεροπλάνα.

* Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στην Κερατέα για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. «Δυστυχώς, για μια ακόμη χρονιά, φανερώνονται οι επικίνδυνες ελλείψεις και η ελλιπής ετοιμότητα του μηχανισμού δασοπροστασίας - δασοπυρόσβεσης» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...