Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κερατέα, ζημιές από τις φλόγες σε κατοικίες

Σε ύφεση η φωτιά στην Αχαΐα


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε στις 7 το απόγευμα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Διόνυσος στην Κερατέα.

Σοβαρές ζημιές υπέστησαν τουλάχιστον έξι σπίτια, ενώ εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ένα γηροκομείο, ένα μοναστήρι και μία κατασκήνωση στην περιοχή. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στα ΚΑΠΗ της Κερατέας.

Η φωτιά απείλησε σπίτια στους οικισμούς Τρέπες και Δασκαλειό. Στη μάχη με τις φλόγες επιστρατεύτηκαν 120 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ, γεγονός που δυσχεραίνει ιδιαίτερα το έργο της πυροσβεστικής. Βασικό μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να προστατευθούν οι οικισμοί και να μην προχωρήσει η φωτιά στο πευκόδασος που υπάρχει στην περιοχή και από εκεί να κατευθυνθεί στο Πόρτο Ράφτη.

Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς στις περιοχές Δρέπανο και Πλατάνι στην Αχαΐα, ενώ μικρές αναζωπυρώσεις καταγράφονται σε Καστρίτσι και Σελλά. Επί τόπου βρίσκονται επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ τα εναέρια μέσα σταδιακά αποχωρούν.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής, θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο τα μέτωπα.

Όσον αφορά τα αίτια της μεγάλης φωτιάς, οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και θα επικεντρωθούν στην περιοχή των Σελλών από όπου και ξεκίνησε.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που θα αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο, αναμένεται να πραγματοποιήσουν έρευνες, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία, ώστε να διαπιστώσουν αν πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια, ενώ παράλληλα αναμένεται να πάρουν καταθέσεις και από κατοίκους της περιοχής.

Πάντως, η ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά, στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, και το γεγονός ότι πήρε γρήγορα διαστάσεις, προβληματίζει ιδιαίτερα τους αξιωματικούς.

Σε ό,τι αφορά την καταγραφή των ζημιών, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Γρηγόρη Αλεξόπουλου, συγκροτούνται δύο επιτροπές, γι' αυτόν τον σκοπό.

Η πρώτη επιτροπή θα ελέγξει όλες τις υποδομές και τα τεχνικά έργα στην πληγείσα περιοχή και θα εισηγηθεί τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η δεύτερη επιτροπή θα οριοθετήσει την πληγείσα περιοχή και θα καταγράψει ζημιές σε κατοικίες, προκειμένου να υποβληθούν αιτήματα παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων προς πληγέντες.

Επίσης, αναμένεται να γίνει η καταγραφή των ζημιών και στις καλλιέργειες που υπάρχουν στις καμένες περιοχές.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στην Κίσσαμο Χανίων, καθώς σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν μόνο μικροεστίες μέσα σε χαράδρα. Από την πυρκαγιά έχουν καταστραφεί καλλιέργειες, κάηκαν ζώα και μελίσσια, ενώ εκκενώθηκε ο οικισμός Παπαδιανά, όπου υπέστησαν σοβαρές ζημιές τουλάχιστον 10 σπίτια, κυρίως αγροικίες και παλιές κατοικίες. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν καεί 1.500 στρέμματα καλλιεργειών και χορτολιβαδικής έκτασης. Ωστόσο, ακριβής αποτίμηση θα γίνει μόλις σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς.

Το απόγευμα ξέσπασε επίσης δασική πυρκαγιά στην Αγάλα Ζακύνθου. Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 3 αεροπλάνα.

* Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στην Κερατέα για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. «Δυστυχώς, για μια ακόμη χρονιά, φανερώνονται οι επικίνδυνες ελλείψεις και η ελλιπής ετοιμότητα του μηχανισμού δασοπροστασίας - δασοπυρόσβεσης» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: