Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

Εξελέγησαν τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών επιτροπώνΣυγκροτήθηκαν σε σώμα, οι έξι διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές. Στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων εξελέγησαν πρόεδρος, με 30 ψήφους ο Γεωργ. Νικητιάδης, ο Μιχ.Παντούλας με 29 ψήφους, ως αντιπρόεδρος και Σιμ.Κεδίκογλου με 29 επίσης ψήφους ως γραμματέας......Στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας εξελέγη πρόεδρος η Μαρία Δαμανάκη (28 ψήφοι), Ευτυχ. Δαμιανάκης και Μιχ.Κατρίνης με 29 ψήφους.

Στην επιτροπή Οικονομικών πρόεδρος εξελέγη η Βάσω Παπανδρέου, αντιπρόεδρος ο Δημητ. Κουσελάς και γραμματέας η Αφροδίτη Παπαθανάση, όλοι με 28 ψήφους.

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με 31 ψήφους ο καθένας, εξελέγησαν οι Δημ. Κρεμαστινός ως πρόεδρος, Χρ. Χάϊδος ως αντιπρόεδρος και Οδ. Κωνσταντινόπουλος ως γραμματέας.

Στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης εξελέγησαν με 30 ψήφους ο καθένας οι Κώστας Σκανδαλίδης ως πρόεδρος, Γ. Ντόλιος ως αντιπρόεδρος και Χαρά Κεφαλίδου ως γραμματέας.

Τέλος, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου εξελέγησαν οι Ιωαν. Δριβελέγκας ως πρόεδρος με 31 ψήφους και οι Δημ.Τσιρώνης και Θαν. Οικονόμου, ως αντιπρόεδρος και γραμματέας με 29 ψήφους αντιστοίχως.

troktiko


Read more...

"Φως" στο λιμάνι

Eξελίξεις στο λιμάνι μετά τις διαβουλεύσεις που ειχαν οι εργαζόμενοι με φορείς της αγοράς. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να προτεινουν «πάγωμα» της εισόδου της COSCΟ για ακόμα δύο μήνες και τώρα αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης είχαν διαδοχικές συναντήσεις με την ΟΜΥΛΕ σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου καλει την αρμόδια υπουργό Λούκα Κατσέλη να αναλάβει πρωτοβουλία ωστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά.
.nooz.gr


Read more...

Με τον Ομπάμα συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Την ικανοποίησή του για τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο αμερικανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε - όπως ενημέρωσε - ότι κατά τη συνάντησή του στις 7 Δεκεμβρίου με τον Ταγίπ Ερντογάν θα του θέσει την ανάγκη σεβασμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα του ζητήσει να επιτραπεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

"Έγινε λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δικά μας προβλήματα του Πατριαρχείου. Μάλιστα μας είπε πως περιμένει τον Δεκέμβριο τον κ. Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Θα του αναφέρει και όλα αυτά τα θέματα που του είχε αναφέρει και άλλη φορά" δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά τη συνάντηση.

"Όπως γνωρίζετε κατά την επίσκεψή του στη Τουρκία έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και είπε ότι δεν θα παύσει να ομιλεί γι’ αυτά τα θέματα τα οποία γι’ αυτόν είναι θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία ενδιαφέρεται για όλο τον κόσμο. Αυτό ήταν το μήνυμά του" συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο "έσβησε τις κακές εντυπώσεις που άφησε η επίσκεψη Ομπάμα τον περασμένο Απρίλιο, όταν δεν μετέβη στο Φανάρι", ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε: "Δεν είχαμε πρόβλημα εμείς διότι δεν ήρθε στο Φανάρι. Μακάρι να ερχόταν όπως είχε έρθει ο πρόεδρος Κλίντον. Αλλά μάλλον το πρόγραμμά του δεν το επέτρεπε. Αλλά το ότι με εδέχθη κατ’ ιδίαν ανεξαρτήτως των άλλων συναδέλφων θρησκευτικών λειτουργών ήταν μία ένδειξις καλής θελήσεως και προσοχής προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου".

"Και το ότι σήμερον μέσα στο βαρύ πρόγραμμά του αφιέρωσε 35 λεπτά για να μας ακούσει, να μας δεχθεί και να συζητήσουμε με κάθε άνεση, είναι και αυτό ενδεικτικόν της καλής θελήσεως του και της ευγενείας του και της κατανοήσεως των προβλημάτων του Πατριαρχείου και της Ομογενείας στην Τουρκία" δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Στις δηλώσεις του έξω από το Λευκό Οίκο ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι συζήτησε επίσης με τον κ. Ομπάμα θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

"Με πολλή ευγένεια και καλοσύνη αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντησή μας στην Κωνσταντινούπολη. Είπε ότι χαίρεται που ξανασυναντώμεθα. Μιλήσαμε για τα οικολογικά θέματα, για το συμπόσιο που είχαμε, δεν είναι ακόμα βέβαιος εάν θα μεταβεί στο μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο της Κοπεγχάγης" δήλωσε.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

"Ο πρόεδρος Ομπάμα υποδέχθηκε με θέρμη τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Λευκό Οίκο", τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την ημίωρη συνάντηση που είχαν ο κ. Ομπάμα και ο κ. Βαρθολομαίος, και προσθέτει: "Ο πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή μας στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενός ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς, και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αδραξε επίσης την ευκαιρία για να επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, και να συγχαρεί τον Οικ. Πατριάρχη για το έργο που επιτελεί σε ό,τι αφορά τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών".

Την Τετάρτη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο ίδρυμα Brookings και θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτουν προς τιμήν του στο καπιτώλιο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ράιντ, ενώ στη συνέχεια θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με την κ. Πελόζι.

Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο κ. Βαρθολομαίος με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και εν συνεχεία δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη το ζεύγος Μπάιντεν στην επίσημη κατοικία του αντιπρόεδρου.
nooz.gr
Read more...

ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΟΠΩΣ ΕΠΙ ΑΝΔΡΕΑ!


Σε κίνηση που θυμίζει Ανδρέα Παπανδρέου με την ιστορική προσπάθεια για αναδιανομή του εθνικού πλούτου παραπέμπουν οι σημερινές ανακοινώσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός συγκρούεται φορολογικά με το ισχυρό κεφάλαιο καθώς θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που παρουσίασαν το 2008 κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, 140 επιχειρήσεις με κέρδη από 5-10 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν έκτακτο φόρο με συντελεστή 5%. Σε 85 επιχειρήσεις με κέρδη από 10-25 εκατ. ευρώ ο συντελεστής ανεβαίνει στο 7% και για 75 επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 25 εκατ. ευρώ ο συντελεστής θα φτάνει το 10%. Αυτά που έπρεπε να κάνει η Ν.Δ. τα έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
fimotro


Read more...

Ποιοι και πώς θα πάρουν το έκτακτο επίδομαΠοιοι και πώς θα πάρουν το έκτακτο επίδομα

Του Κωστή Πλάντζου

Σε έγγαμους, μισθωτούς και αγρότες, αλλά και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα διανεμηθεί το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, το οποίο θα κυμαίνεται από 300 έως 1.300 ευρώ και τα 2,5 εκατ. δικαιούχοι θα το λάβουν σε 2 δόσεις, με την πρώτη πριν από τα Χριστούγεννα.

Το βοήθημα θα διανεμηθεί στους δικαιούχους ως εξής:

- 850.000 συνταξιούχοι ΟΓΑ θα λάβουν 300 ευρώ

- 360.000 συνταξιούχοι δικαιούχοι ΕΚΑΣ θα λάβουν 300 ευρώ

- 170.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (σύμφωνα με πληροφορίες των 500-750 ευρώ τον μήνα) που δεν δικαιούνται ΕΚΑΣ θα λάβουν 400 ευρώ

- 185.000 άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα θα πάρουν 400 ευρώ

- 13.000 νεφροπαθείς, εφόσον λαμβάνουν διατροφικό επίδομα, θα πάρουν 400 ευρώ

- 25.000 απροστάτευτα παιδιά (σύμφωνα με τον ν. 4051/1960 ) θα πάρουν 400 ευρώ

- 100.000 οικονομικά αδύνατοι με βιβλιάριο απορίας θα λάβουν 400 ευρώ

- 400.000 επιδοτούμενοι και μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα λάβουν 400 ευρώ

Επίσης, έγγαμοι αγρότες ή «κατά κύριο λόγο» μισθωτοί θα λάβουν:

- 700 ευρώ αν έχουν ένα προστατευόμενο παιδί (έως 18 ετών ή 25 εάν σπουδάζει) και δήλωσαν πως το 2008 είχαν συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ

- 800 ευρώ με 2 παιδιά και 15.500 εισόδημα

1.000 ευρώ με 3 παιδιά και 17.000 εισόδημα

1.100 ευρώ με 4 παιδιά και 18.500 εισόδημα

1.200 ευρώ με 5 παιδιά και 20.000 εισόδημα

1.300 ευρώ με 6 παιδιά και άνω με 21.500 εισόδημα

Για να καλυφθεί το κόστος του 1,050 δισ. ευρώ η κυβέρνηση προχωρά στην επιβολή έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης για τις 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Η εισφορά θα υπολογιστεί με συντελεστή 5%, 7% ή 10% στα προ φόρων κέρδη που δήλωσαν για το 2008, αναλόγως του ύψους τους.

Προχωρά επίσης στην αύξηση του ποσού του ΕΤΑΚ που καλούνται να πληρώσουν 50.000 έως 60.000 ιδιοκτήτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 600.000 ευρώ.

Αντί για ΕΤΑΚ 0,1 % θα πληρώσουν:

α) 0,2 % για περιουσία 600.000 έως 1 εκατ. ευρώ

β) 0,4% για ακίνητη περιουσία 1 εκατ. έως 4 εκατ. ευρώ

γ) 0,6% για περιουσία πάνω από 4 εκατ. ευρώ

Νωρίτερα το protothema gr. (βλ. εδώ http://www.protothema.gr/content.php?id=49852 ) είχε μεταδώσει πρώτο τις πληροφορίες για το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης, για τους τρεις συντελεστής στην έκτακτα εισφορά καθώς και για το ύψος της ακίνητης περιουσίας πάνω από το οποίο θα εφαρμοστεί αυξημένο ΕΤΑΚ.

protothema.gr


Read more...

Προανήγγειλε 6.100 προσλήψεις στα Νοσοκομεία

Δραστικά μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ προανήγγειλε η υπουργός Υγείας με 6100 προλήψεις για φέτος και για το 2010 ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι...

...θα μπουν ασφαλιστικές δικλίδες όσον αφορά τις προμήθειες. Μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου είναι διακανονισμός και η ρύθμιση του υπέρογκου δημόσιου χρέους που έχουν σήμερα τα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε η υπουργός, παρά την οικονομική κρίση και την αρνητική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, κάθε χρόνο θα καταγράφεται έστω και οριακή αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Πρόνοια.

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, είπε ότι οι εξαγγελίες είναι «σε θετική κατεύθυνση».

Σχετικά με τη νέα γρίπη τόνισε ότι «υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την εξέλιξη της πανδημίας», «επιταχύνουμε τώρα και τη διοικητική υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος για τους εμβολιασμούς. Και, ταυτόχρονα, θέτουμε ως προτεραιότητα να μπορέσουμε να ενισχύσουμε και τα νοσοκομεία, με πρώτες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», πρόσθεσε.

i-reportergr


Read more...

Ενιαίος χώρος πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας

Εκτεταμένη πεζοδρόμηση με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου πρασίνου, η οποία θα συνδέει την έκταση από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, το Ζάππειο, τον Εθνικό Κήπο, τη Βασιλίσσης Σοφίας περικλείοντας και το κτίριο της Βουλής θα είναι η πρώτη ανάπλαση στην οποία θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Flash 96, το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αθήνα.

Επίσης ξεκινά συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων για την προώθηση αλλαγών και αναπλάσεων στην πρωτεύουσα, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση της Τίνας Μπιρμπίλη και του Νικήτα Κακλαμάνη.

Η υπουργός Περιβάλλοντος και ο δήμαρχος Αθηναίων συμφώνησαν να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού και η διπλή ανάπλαση με σεβασμό στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
nooz.gr

Read more...

Μειωμένος, για πρώτη φορά τα τελευταία 35 χρόνια, ο προϋπολογισμός της Βουλής

Στα 218.582.000 ευρώ θα κυμανθεί ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010 και θα είναι μειωμένος κατά 3.887.000 ή -1,75% σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου, που θα κατατεθεί αύριο στην Ολομέλεια, είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά, που ο προϋπολογισμός της Βουλής παρουσιάζει μείωση των προϋπολογιζόμενων δαπανών της.

Ενδεικτικά, κατά την τελευταία δεκαετία οι αυξήσεις κυμάνθηκαν σε 4,18% το 2001, 6,53% το 2002, 10,39% το 2003, 10,73% το 2004, 19,88% το 2005, 8,75% το 2006, 9,08% το 2007, 11,67% το 2008 και 4,8% το 2009.

Βασική επιδίωξη του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2010, είναι πρώτη η Βουλή να συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια επίτευξης του στόχου αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας με την αποκλιμάκωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού.

Με δεδομένο ότι η Βουλή δεν έχει έσοδα, απαιτείται δραστική μείωση, κυρίως των ελαστικών δαπανών. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, οι περικοπές αφορούν κυρίως προμήθειες, επιχορηγήσεις, αμοιβές επιτροπών, μετακινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δημόσιες σχέσεις και συναφείς δαπάνες, που έγιναν με γνώμονα την επίτευξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε συνδυασμό με τον ορθολογισμό των δαπανών για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Βουλής.

Σύμφωνα με τον πίνακα των στοιχείων, που δημοσιοποιείται, η μεγαλύτερη περικοπή είναι στην προμήθεια έργων τέχνης και κειμηλίων (-41,75%) και ακολουθούν οι δαπάνες δημοσίων σχέσεων (-17,09%), η διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων (-16,67%), η προμήθεια εξοπλισμού (-15,86%), οι μετακινήσεις υπαλλήλων στο εσωτερικό (-15%), η συντήρηση και επισκευή κτηρίων καθώς και διαφημίσεις (-12,50%), οι μετακινήσεις υπαλλήλων από το εσωτερικό στο εξωτερικό (-11,42%), οι επιχορηγήσεις σε πολιτιστικά ιδρύματα (-8,86%), οι μετακινήσεις βουλευτών το εσωτερικό (-7,50%), οι επιχορηγήσεις φυσικών ή νομικών προσώπων και οργανισμών (-6,67%), οι μετακινήσεις λοιπών προσώπων από το εσωτερικό στο εξωτερικό (-5,98%) και τέλος, η προμήθεια βιβλίων, συγγραμμάτων και εφημερίδων (-5,65%).
nooz.gr

Read more...

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ...


Αντώνης Σγαρδέλης. Πρώην Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Μηχανολόγος Μηχανικός στο επάγγελμα, ιδρυτικό στέλεχος της κατασκευαστικής ΑBAΞ Α.Ε. Επέστρεψε στα της Νέας Δημοκρατίας πριν από μερικούς μήνες με καθήκοντα συμβούλου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Έδρα; Το Μέγαρο Σταθάτου. Στενός φίλος του Κωνσταντίνου... Μητσοτάκη. Έχει αναλάβει τις πιο δύσκολες αποστολές της Ντόρας Μπακογιάννη. Συναντάται με στελέχη της γενιάς του οργανώνει τις συγκεντρώσεις όπως έκανε παλιά. Το όνομά του ας το κρατήσουμε. Τηλεφώνησε σήμερα στον Αβραμόπουλο και ζήτησε ραντεβού για να τον δει. Για λογαριασμό της Ντόρας; Μάλλον...

fimotro

Read more...

ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ : ΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ...


Την προτίμηση της κυβέρνησης να διατεθούν στην παιδεία τα κρατικά κονδύλια που θα προσφέρονταν για την απόσυρση των ΙΧ υπογράμμισε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη. Απαντώντας σε... ερώτηση δημοσιογράφου, στο περιθώριο της συνάντησης της με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, η Τ. Μπιρμπίλη δήλωσε: «Απόσυρση τέλος. Δεν είχε περιβαλλοντικό όφελος και είχε υψηλό κόστος. Σε μια τόσο δύσκολη, δημοσιονομικά, εποχή, αυτά τα χρήματα θα προτιμούσαμε να τα δώσουμε για την παιδεία».
fimotro


Read more...

Τρισάγιο στη μνήμη του Γεωργίου Παπανδρέου.Ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου παρέστη το πρωί σε τρισάγιο στη μνήμη του παππού του Γεωργίου Παπανδρέου, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Παρόντες στο τρισάγιο ήταν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, ενώ μεταξύ άλλων διακρίναμε τους Απόστολο Κακλαμάνη, Παναγιώτη Κρητικό, Λευτέρη Βερυβάκη, Αντώνη Λιβάνη, Αγγέλα Κοκκόλα, Γιώργο Κατσιφάρα, Δημήτρη Κρεμαστινό και τον έτερο γιο του Γεωργίου Παπανδρέου, Γιώργο Παπανδρέου.

Παρόντες ήταν επίσης παλαιά μέλη και φίλοι της Ένωσης Κέντρου.


Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απέθεσε κόκκινα τριαντάφυλλα στον τάφο του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου
nooz.gr

Read more...

Συνάντηση Μπιρμπίλη με τον Ν. Κακλαμάνη

Στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη λύση του θέματος της Διπλής Ανάπλασης, συμφώνησαν η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη και ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Παράλληλα, συζήτησαν θέματα που αφορούν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στο μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή, στις παρεμβάσεις σε ιστορικά κτίρια της πόλης που φθίνουν διαρκώς, καθώς και στις αναπλάσεις και τους χώρους πρασίνου.

Αναφερόμενη στο μέλλον του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τόνισε ότι "στο συγκεκριμένο θέμα πρέπει να δώσουμε λύση γιατί το κύριο, όπως είπε και ο κ. Δήμαρχος, είναι η Διπλή Ανάπλαση. Θέλουμε αυτό το πρόγραμμα να υλοποιηθεί στο σύνολό του και μιλάω και για τη Λ. Αλεξάνδρας. Υπάρχει όμως μια δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση".

"Πρέπει η Αθήνα να γίνει μια ανταγωνιστική πόλη γιατί είναι μια πολύ όμορφη πόλη. Σε πολλά από τα θέματα υπήρχε σύμπτωση απόψεων, σε άλλα είπαμε ότι είναι μια πρώτη συνάντηση και θα ακολουθήσει συνεργασία για να δούμε πως θα τα χειριστούμε», υπογράμμισε, μετά τη συνάντηση, η κ. Τ. Μπιρμπίλη.

"Ενημερώσαμε την κ. Μπιρμπίλη και για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης, υπό το φως της απόφασης του ΣτΕ αφενός, και της προσφυγής του κ. Βωβού αφετέρου. Δεν περίμενα σήμερα να μου δώσει απάντηση η κ. υπουργός - διότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να μελετήσει όλη την υπόθεση", δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης μετά τη συνάντηση.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε: "Θα βρούμε σύμμαχο την υπουργό στη σωστή λύση αυτού του προβλήματος, ώστε το όνειρο της Διπλής Ανάπλασης να γίνει πραγματικότητα. Το όνειρο αυτό είναι τα 30 και πλέον στρέμματα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Και το δεύτερο κομμάτι του ονείρου, το γήπεδο της ομάδας. Ο Δήμος βρίσκεται σε στενή συνεργασία, χωρίς κανένα πρόβλημα, με την Παναθηναϊκή οικογένεια, δηλαδή την ΠΑΕ, την ΓΗΠΕΛ και τον Ερασιτέχνη".

"Φεύγω ικανοποιημένος από την πρώτη συνάντηση και με την ελπίδα ότι, για όσα συζητήσαμε σήμερα, θα βρεθούν λύσεις, που θα μετουσιωθούν και σε πράξεις. Και για τα μεγάλα θέματα ,που σας είπε η υπουργός, Διπλή Ανάπλαση, Πάρκο Γουδή , πεζοδρομήσεις, οικολογικές παρεμβάσεις στην πόλη, παλαιά κτίρια ,και για τα δευτερεύοντα. Ήταν η πρώτη αλλά, σίγουρα όχι η τελευταία συνάντησή μας. Αντιθέτως, είπαμε ότι θα έχουμε να λέμε πολλά και σε συχνές συναντήσεις", πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

"Είμαι σίγουρος ότι η υπουργός θα βοηθήσει να βρούμε λύση στο πρόβλημα αυτό», κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.
nooz.gr

Read more...

Mε τις ευλογίες του ΣΕΒ η έκτακτη εισφορά 1 δισ.Το ύψος της έκτακτης εισφοράς σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις επικυρώνεται στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει αυτή την ώρα. Θα αποφασιστεί επίσης το ύψος και ο τρόπος καταβολής του εκτάκτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης θα δοθεί σε 2,5 εκ. πολίτες που τα εισοδήματά τους δεν θα υπερβαίνουν τις 14.000 ευρώ - εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Από 500- 1.300 ευρώ το επίδομα. Θα δοθεί σε δύο δόσεις, η πρώτη τα Χριστούγεννα.

Σε ένα δισ. ευρώ υπολογίζεται η δαπάνη για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Τα χρήματα θα αντληθούν από έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί σε τράπεζες και επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ, αλλά και από τη διατήρηση του ΕΤΑΚ και αύξησή του για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο, όπως προκύπτει απο δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ.

Ερωτηθείς για την έκτακτη εισφορά ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: "Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της συγκεκριμένης πρότασης, η οποία επιχειρεί να συνδυάσει τη δέσμευσή μας για ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης με μία πρόταση αναδιανομής και ευθύνης, που πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία".

ΣΕΒ: Ναι μεν, αλλά

Συμφωνεί καταρχήν ο ΣΕΒ στην έκτακτη εισφορά, σημειώνει όμως ότι το βάρος για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο είναι η ανάπτυξη.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλου: "Η εθνική επιχειρηματική τάξη γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι πρόθυμη να συμβάλει με μια έκτακτη εισφορά στην αναγκαία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού", τόνισε ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος, για να προσθέσει: "Αλλά το κλειδί για να βγούμε πραγματικά από το οικονομικό αδιέξοδο - πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ - είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, το νοικοκύρεμα του κράτους και πάνω από όλα η ανάπτυξη".

Νωρίτερα ο κ. Δασκαλόπουλος είχε τόνισε με νόημα ότι "σε πείσμα μιας ορισμένης λαϊκίστικης ρητορείας, που μονίμως τις δαιμονοποιεί, οι σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν υπέρ του κοινωνικού συνόλου ένα σημαντικό κοινωνικό μέρισμα". Περισσότερα

nooz.gr

Read more...

Ολα στον εισαγγελέα...


Στον εισαγγελέα θα λύσουν τελικά τις διαφορές τους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ-3 Τάσος Σπηλιόπουλος για τη μετάδοση των κληρώσεων του ΟΠΑΠ (ΛΟΤΤΟ-ΠΡΟΤΟ-ΤΖΟΚΕΡ).

Αυτό απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης σε σχετικό ερώτημα που είχε διατυπώσει ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος κατηγορεί τον κ. Σπηλιόπουλο ότι...

...ουσιαστικά προχώρησε παράτυπα και παράνομα στην υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης με τον ΟΠΑΠ. «Ο φάκελος να αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ώστε να επιληφθεί για όσα ζητήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του», σημειώνει στην απαντητική του επιστολή ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος όμως αφήνει εμμέσως και αιχμές εναντίον του προέδρου της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι όσοι διοικούν νομικά πρόσωπα ιδιαίτερα του ευρύτερου δημόσιου τομέα «οφείλουν, εκτός των άλλων, να προασπίζονται τα συμφέροντα αυτών, να μεριμνούν έγκυρα και προληπτικά, να κινούν δε και τις διαδικασίες αναζήτησης τυχόν ευθυνών κατά των υπαιτίων...». Ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει καταμερισμός ευθυνών σε όσους εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, καθώς και αποκατάσταση οποιασδήποτε ζημίας της ΕΡΤ. Αυτή πάντως είναι και η μοναδική... επαφή που είχε μέχρι στιγμής με υπουργό ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος έχει ζητήσει, με επιστολές του σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, κατευθύνσεις για διάφορα ζητήματα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ έστειλε την επιστολή στον κ. Ραγκούση στις 22/10 και την επόμενη μέρα απέστειλε όλο τον φάκελο στον αρμόδιο εισαγγελέα. Ο κ. Παναγόπουλος κατηγορεί ουσιαστικά τον κ. Σπηλιόπουλο ότι έδρασε «κατά παράβαση των ρητών γενικών κατευθύνσεων της ΕΡΤ Α.Ε.», ενημέρωσε «ανακριβώς τη Διοικούσα της ΕΡΤ-3» σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της δημόσιας τηλεόρασης για το συγκεκριμένο θέμα, προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με τον ΟΠΑΠ ενώ ήταν σε εξέλιξη διαπραγμάτευση της ΕΡΤ Α.Ε., από την οποία αποσιώπησε σχεδόν το σύνολο της αλληλογραφίας που είχε αποστείλει στον ΟΠΑΠ όσο και την υπογραφή της σύμβασης την οποία υπέγραψε χωρίς «να θέσει το οικείο σχέδιο για έλεγχο στις Νομικές Υπηρεσίες της ΕΡΤ» και μάλιστα χωρίς να ρυθμίζεται το «ουσιώδες ζήτημα της παραγωγής των εκπομπών». Αυτά περιέχονταν και στην επιστολή που είχε στείλει στη γενική διευθύντρια της ΕΡΤ-3 Θάλεια Ιωαννίδου-Καραθανάση.

Από την πλευρά του ο κ. Σπηλιόπουλος έχει απαντήσει ότι «ο κ. Παναγόπουλος θα πάρει τις απαντήσεις που του χρειάζονται γιατί και τα ψέματα έχουν τα όριά τους. Προσπαθεί να βρει εξιλαστήρια θύματα για να φορτώσει δικές του ευθύνες, αλλά χτύπησε λάθος πόρτα...». Σε επιστολή μάλιστα που έστειλε στον κ. Παναγόπουλο, αφού σημειώνει ότι αναρμοδίως απευθύνθηκε στη γενική διευθύντρια της ΕΡΤ-3, κάτι που δείχνει «σύγχυση και πανικό που εκθέτουν τον ίδιο», τονίζει: «Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της 4/8/2009 του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε. όπου συμμετείχα δεν περιλαμβάνεται θέμα περί γενικών κατευθύνσεων της ΕΡΤ Α.Ε., στο οποίο αναφέρεται στην επιστολή του. Ούτε φυσικά μας ενημέρωσε ποτέ για την ύπαρξη τέτοιου θέματος. Δυστυχώς δεν υπολόγισε ότι τηρώ πλήρες αρχείο και των ημερήσιων διατάξεων αλλά και όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στο Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε. από τότε που διορίστηκα από την κυβέρνηση πρόεδρος της Δ.Ε. της ΕΡΤ-3 μέχρι και σήμερα. Για πολλοστή φορά η ανεξάρτητη και αυτοδύναμη πορεία της ΕΡΤ-3 στο πλαίσιο της ΕΡΤ Α.Ε., που τόσο απροκάλυπτα αμφισβητείται, λόγω και έργω, είναι θεσμικά κατοχυρωμένη από το Ν.2173/93 και το Π.Δ. 133/94».
(ΣΩ.ΜΑ. - Ελευθεροτυπία)

nonews-news


Read more...

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ...


Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση - έρευνα για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σχετικά με τη νέα Διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας μας. Η Δημοσκοπία αναλύει και διερευνά όλο το «πακέτο» των προτάσεων της κυβέρνησης περιλαμβάνει, πέραν της δραστικής μείωσης του αριθμού των δήμων, και τη συγκρότηση νέων Διοικητικών... περιφερειών, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εισαγωγή «διττού» τρόπου εκλογής των βουλευτών, με σταυρό στις μονοεδρικές και λίστα στις ευρείες περιφέρειες.
Δημοσιεύουμε σήμερα μια υπόθεση εργασίας ,που αφορά κατά κύριο λόγο την κατανομή των μονοεδρικών εδρών ανά νομό καθώς και των εδρών που θα αναλογούν σε κάθε Ευρεία περιφέρεια.
Η παρακάτω μελέτη στηρίζεται στους εξής άξονες:
1- Οι ευρείες Περιφέρειες είναι 5 .
2-Ο αριθμός των Μονοεδρικών ανέρχεται στις 160.
3-Η Α’ Θεσσαλονίκης και η Α΄ Αθηνών είναι πολυεδρικές.
Επισημαίνετε ότι η κατανομή των Μονοεδρικών ανά την Ελλάδα μπορεί να υποστεί διαφοροποιήσεις στις εξής περιπτώσεις :
1-Εάν υπάρξει ξεχωριστή εκλογική Περιφέρεια για τους ομογενείς του Εξωτερικού.
2-Εάν ο αριθμός των Ευρέων Περιφερειών αυξηθεί.
3-Εάν αυξηθεί ο αριθμός των μονοεδρικών ανά την επικράτεια.
Σε κάθε πίνακα φαίνεται ο πληθυσμός κάθε νέου προτεινόμενου Δήμου καθώς και ο αριθμός των μονοεδρικών κάθε Νομού .Για να δείτε τα σημερινά γεωγραφικά όρια κάθε Δήμου κάντε κλικ στην αντίστοιχη Νομαρχία πάνω από τους πινάκες.
/fimotro


Read more...

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Η ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΠΑΜΑ...


Επιμέλεια : Νατάσα Μπαστέα
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Οι ΗΠΑ παλεύουν να ξεπεράσουν την οικονομική ύφεση και να αντεπεξέλθουν σε δύο πολέμους, όμως το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα είναι άλλο: έχει κάνει καλή δουλειά μέχρι στιγμής ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ; Αύριο, 4 Νοεμβρίου, είναι η επέτειος της ιστορικής εκλογής του Ομπάμα και ήδη έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για το πόσο αποδοτικός υπήρξε...
και κατά πόσο μεταμόρφωσε τη χώρα, όπως είχε δηλώσει ότι είναι ο σκοπός του. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι παρέλαβε την αμερικανική οικονομία σε μια από τις χειρότερες φάσεις της στη σύγχρονη ιστορία της και ήδη φαίνονται σημάδια ανάκαμψης. Κάποιοι αριθμοί δείχνουν ακριβώς τι συνέβη: όταν ο προκάτοχος του Ομπάμα, Τζορτζ Μπους, ανέλαβε την προεδρία το 2001, η ανεργία ήταν στο 4,2% ενώ όταν αποχώρησε 8 χρόνια μετά είχε φτάσει στο 7,6%. Σήμερα βρίσκεται στο 9,8%. Ο Μπιλ Κλίντον είχε αφήσει στον Μπους πλεόνασμα 281 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό και εκείνος παρέδωσε στον Ομπάμα έλλειμμα 1,2 τρισ. (σήμερα είναι στο 1,4 τρισ.). Άρα το συμπέρασμα είναι ότι με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο η οικονομία δεν χειροτέρευσε ενώ το πακέτο οικονομικών κινήτρων απέδωσε.
«Είχε έναν καλό πρώτο χρόνο», λέει ο Τεντ Ουίντμερ, προεδρικός ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και λογογράφος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον. «Είναι εύκολο να παραβλέψουμε δύο από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του, αλλά είναι αμφότερα σημαντικά. Εμπόδισε την οικονομική κρίση να χειροτερεύσει και βελτίωσε σημαντικά την εικόνα της Αμερικής στον υπόλοιπο κόσμο».
Τα προβλήματα
Υπάρχουν βέβαια και θέματα που δεν έχουν προχωρήσει όπως θα έπρεπε, όπως το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία και το θέμα του Αφγανιστάν- δύο ζητήματα των οποίων η έκβαση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τελική αξιολόγηση του έργου του Ομπάμα.
Μέσα σε όλη αυτήν τη συζήτηση, ο πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει σήμερα και δύο αναμετρήσεις για εκλογή κυβερνητών στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Βιρτζίνια, οι οποίες ενδέχεται να καθορίσουν τις ενδιάμεσες εκλογές για την γερουσία που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο. Στο Νιου Τζέρσεϊ, στο οποίο βρέθηκε χθες ο Ομπάμα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται ελαφρά του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, ενώ η μάχη στη Βιρτζίνια είναι ακόμα πιο σημαντική, καθώς η πολιτεία αυτή θεωρείται ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί σε όλη τη χώρα- ο Δημοκρατικός υποψήφιος υπολείπεται του αντιπάλου του.
fimotro


Read more...

ΑΝΩ ΤΩΝ 30 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Ο ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΟΣ ΦΠΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2000-206


Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες : Κωνσταντίνος Καλλέργης
(από την Καθημερινή)

Τον καθοριστικό ρόλο της φοροδιαφυγής στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, αλλά και τη διαρκή και δραματική αδυναμία αντιμετώπισής της καταγράφει με την απλή αλήθεια των αριθμών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποκαλύπτοντας ότι μόνο το 2006 και μόνο από τον ΦΠΑ «χάθηκαν» περισσότερα από 6 δισ. ευρώ από το δημόσιο ταμείο. Πρόκειται, βέβαια, για τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη των «27» ενώ συνολικά από το 2000 μέχρι το 2006 χάθηκαν για την...
Ελλάδα περίπου 30 δισ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, που ετοιμάστηκε από ανεξάρτητο οίκο για λογαριασμό της Γενικής Διεύθυνσης Φόρων της Επιτροπής και παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο επίτροπο Λάζλο Κόβατς, το 2006 η διαφορά μεταξύ εισπρακτέου και εισπραχθέντος ΦΠΑ έφθασε, έπειτα από χρόνια επιδείνωσης, στο 30%: στο δημόσιο ταμείο έπρεπε να έχουν εισρεύσει σχεδόν 22 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως στο τέλος τα έσοδα μόλις ξεπέρασαν τα 15 δισεκατομμύρια. Η έρευνα δεν αναλύει ακριβώς από πού χάθηκε ο ΦΠΑ, όμως στο σύνολο του εισπρακτέου φόρου το μεγαλύτερο κατά πολύ μερίδιο, περισσότερα από 13 δισ., προέρχεται από την ιδιωτική κατανάλωση των νοικοκυριών, ενώ ακολουθούν οι επενδύσεις με 5,7 δισ.
Μάλιστα, δεν πρέπει να αποτελεί και μεγάλη έκπληξη ότι στο πλαίσιο της γενικότερης στατιστικής δυσπραγίας της η Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα επίσημο και δημόσιο στοιχείο σχετικά με τα χρόνια μετά το 2000. Ετσι, όπως εξηγούν οι συντάκτες της έρευνας, έγινε χρήση πολλών και ποικίλων άλλων στοιχείων από τους εθνικούς λογαριασμούς, ώστε να αντληθούν συμπεράσματα σχετικά με την είσπραξη του ΦΠΑ.
Τα συμπεράσματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Ηδη, το 2000 που είναι το τελευταίο έτος για το οποίο υπήρχαν κάποια στοιχεία, οι απώλειες για τα κρατικά έσοδα ανέρχονταν στο 24%για να μειωθούν στο 20% το 2001 και το 2002. Από το 2003 άρχισε η κατάρρευση, καθώς η απώλεια πραγματοποίησε άλμα στο 27% ή 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, για να περάσει στο 29% το 2004 και στο 31% ή 6 δισεκατομμύρια το 2005. Το 2006, τέλος, η απώλεια περιορίστηκε στατιστικά ελαφρώς στο 30%, όμως σε πραγματικούς αριθμούς έφθασε στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου στο 3,4% του τότε ελληνικού ΑΕΠ.
fimotro


Read more...

Μονομαχία Σαμαρά ΝτόραςΜονομαχία Σαμαρά Ντόρας

του Σπύρου Γκουτζάνη

Μετά την απόρριψή της πρότασής του για διεύρυνση του εκλογικού σώματος με την συμμετοχή και των πολιτών -φίλων του κόμματος και την ήττα που υπέστη στην Κεντρική Επιτροπή από τον μηχανισμό της κ. Μπακογιάννη ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε απογοητευμένος και αποσύρθηκε από την διεκδίκηση της ηγεσίας.

Στην δήλωσή του αφού μιλά για μεγάλη κρίση της παράταξης αποτέλεσμα της συντριπτικής ήττας στις εκλογές αναφέρει ότι «δεν επιθυμών να είμαι μέρος αυτής της κρίσης, αρνούμαι να είμαι μέρος αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης, επιθυμώ να είμαι συντελεστής παραγωγής μιας νέας πολιτικής με όρους που θα προετοιμάζουν το μέλλον χωρίς να αναπαράγουν το παρελθόν και τους διχασμούς του». Ο κ. Αβραμόπουλος στρέφεται πολιτικά εναντίον των κλειστών διαδικασιών και των μηχανισμών που στους οποίους βασίζεται η κ. Μπακογιάννη η οποία άλλωστε χρησιμοποίησε τον μηχανισμό της και τους μαχαιροβγάλτες της στην Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να απορριφθεί η πρόταση Αβραμόπουλου για διεύρυνση των διαδικασιών και γενικότερο άνοιγμα στην κοινωνία. Αυτή η ουσιαστική αντίθεση Μπακογιάννη Αβραμόπουλου προδιαγράφει και την στάση του στην συνέχεια. Όπως λένε και οι φίλοι του μπορεί να μην πάει με τον κ. Σαμαρά αλλά δεν μπορεί να υποταχθεί στην τακτική των μηχανισμών της ίντριγκας και των παρασκηνίων. Μετά την αποχώρησή του ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι « Ο Δημήτρης παραμένει στην πρώτη γραμμή. Η συμβολή του να εκλεγεί ο πρόεδρος της ΝΔ από τους πολλούς και όχι από τους λίγους υπήρξε τεράστια. Έτσι ο λαός της ΝΔ θα αποφασίσει ο ίδιος για τον αρχηγό του. ΣΕ κάθε γωνιά της Ελλάδας το ρυάκι ας γίνει ποτάμι».

Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε υπεροπτικά ότι «Κατανοώ τις ανησυχίες που τον οδήγησαν στην σημερινή του απόφαση αλλά τον διαβεβαιώνω ότι θα διαφυλάξω την ενότητα και τον θέλω κοντά μου. Συνεργαστήκαμε στον δήμο Αθηναίων και θα συνεργαστούμε και στο μέλλον».

Το πολιτικό προφίλ του κ. Αβραμόπουλου έχει διείσδυση στους ψηφοφόρους της κ. Μπακογιάννη και απαλύνει τον δεξιό χαρακτήρα του κ. Σαμαρά. Με αυτή την έννοια μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά το αποτέλεσμα αν ταχθεί με τον κ. Σαμαρά αν μπορέσει βέβαια να ξεφύγει από τις πιέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη.

Πάντως η κ. Μπακογιάννη προχώρησε στην επόμενη κίνησή της στην σκακιέρα εκμαιεύοντας την στήριξη του κ. Μιλτιάδη Έβερτ ο οποίος υπήρξε πολέμιος του πατέρα της. Η κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε τον κ. Έβερτ στο Πικέρμι το πρωί της Δευτέρας και το μεσημέρι ο κ. Έβερτ δήλωσε ότι θα στηρίξει για την ηγεσία την κ. Ντόρα Μπακογιάννη καθώς εκτιμά ότι διασφαλίζεται η ενότητα της παράταξης και η προοπτική της εξουσίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η στάση που θα τηρήσει ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για την αποχώρηση του κ. Αβραμόπουλου. Ο κ. Ψωμιάδης δηλώνει ότι θα παραμείνει στην κούρσα μέχρι το τέλος. Το κοινό του κ. Ψωμιάδη πολιτικά και ιδεολογικά είναι πιο κοντά στον κ. Σαμαρά.

Παράλληλα αυξάνεται η σημασία ενός ακόμη παίκτη, του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου ο οποίος ξανασκέπτεται το ενδεχόμενο να θέση υποψηφιότητα. Πάντως και ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει δεχθεί επιθέσεις φιλίας από τους δύο βασικούς διεκδικητές.

Πάντως ξεκαθαρίζουν και τα διαδικαστικά. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 7-8 Νοεμβρίου όπου θα αποφασίσει και την αλλαγή του καταστατικού ώστε να είναι και τυπικά έγκυρη η εκλογή αρχηγού από την βάση της ΝΔ. Οι κάλπες θα στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Έχουν βρεθεί οι δύο εταιρίες που θα αναλάβουν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας ενώ οι επιβεβαίωση παλαιότερων μελών και η εγγραφή νέων θα γίνεται την ημέρα της ψηφοφορίας.


.protothema.gr

Read more...

300 ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ


Εκτακτη εισφορά σε περίπου 300 μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση, προκειμένου από τα έσοδα να χρηματοδοτήσει τη χορήγηση επιδόματος αλληλεγγύης για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών... αποσπώντας μάλιστα τη συναίνεσή του. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι η επιχειρηματική τάξη είναι πρόθυμη να συμβάλει με μία έκτακτη εισφορά στην αναγκαία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Η εισφορά θα επιβληθεί στα κέρδη του 2008.
Χθες, το Δημόσιο άρχισε τις διαδικασίες για την έκδοση 15ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου μέσω του οποίου θα δανειστεί 5 δισ. ευρώ. Εως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα δανειστεί συνολικά 65 δισ. ευρώ.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...

Read more...

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Πουλερές
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Αυστηρό μήνυμα προς τον γερμανικό όμιλο της ΤhyssenΚrupp να μην προχωρήσει σε τετελεσμένα γεγονότα σε ό,τι αφορά την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, έστειλαν χθες η κ. Λούκα Κατσέλη και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Η υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε δηλώσεις τους αμέσως μετά τις...
ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κατέστησαν σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει χρήση της δυνατότητας που της δίνει η σύμβαση ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων το 2002. Κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμιζαν χθες ότι στη σύμβαση προβλέπεται η συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου αν τα Ναυπηγεία πουληθούν πριν περάσουν δέκα χρόνια. Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο έχει έννομο συμφέρον να έχει λόγο στην επικείμενη πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της παραγγελίας των τεσσάρων υποβρυχίων.
Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εξαγορά τους από το επιχειρηματικό σχήμα, επικεφαλής του οποίου φέρεται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων κ. Σωτήρης Εμμανουήλ. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ο επικεφαλής του σχήματος θεωρείται «ο πιο ακατάλληλος για την αγορά του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, το οποίο διαχειρίζεται δημόσιο πλούτο».
Το σωματείο των εργαζομένων Τρίαινα πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των Ναυπηγείων κ. Άκιο Ίτο, προκειμένου να του επισημάνει ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις στην πώληση των Ναυπηγείων στο παραπάνω επιχειρηματικό σχήμα.
Επισημαίνεται ότι, αν παρ΄ όλα αυτά οι Γερμανοί αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης και των εργαζομένων, τότε με βάση το προσύμφωνο πώλησης που υπεγράφη, η μεταβίβαση του Σκαραμαγκά στους νέους ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Κρίσιμη ημερομηνία στις διαδικασίες πώλησης θεωρείται η προσεχής Πέμπτη, καθώς μέχρι τότε θα έχει κριθεί η δυνατότητα των επίδοξων αγοραστών να πάρουν το προβλεπόμενο από το προσύμφωνο τραπεζικό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία 180 εκατ. ευρώ θα πάνε στα ταμεία της ΗDW, μητρικής εταιρείας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Τι λένε Κατσέλη, Βενιζέλος
Η κ. Κατσέλη, σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή της με τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία, επισημαίνει- μεταξύ άλλων- ότι «αποκλειστικό μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία των Ναυπηγείων και η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στον τόπο. Με βάση τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, η συγκατάθεση του Ελληνικού Δημοσίου για τη μεταβίβαση μετοχών από την ΤhyssenΚrupp σε ένα νέο επενδυτικό σχήμα θα δοθεί μόνον εφόσον διασφαλίζεται η θεσμική και οικονομική φερεγγυότητα του νέου σχήματος, που θα εγγυάται τη μακρόχρονη οικονομική βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος».
Ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε- μεταξύ άλλων- πως «είναι προφανές ότι ύστερα από τις επαφές της ΤhyssenΚrupp με την κυβέρνηση (στις 20 Οκτωβρίου) δεν νοείται να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα πριν ενημερωθεί η κυβέρνηση και πριν διασφαλιστεί ότι γίνονται σεβαστοί, τόσο οι όροι της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων όσο και οι όροι και οι σκοποί των συμβάσεων κατασκευής και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τις θέσεις εργασίας και τις εξοπλιστικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού».
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΠΑΝΔΩΡΑ" ΚΑΙ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ"

Read more...

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΕΡΔΗ, ΑΚΙΝΗΤΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως και στις μεγάλες επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από ένα επίπεδο, πρόκειται να επιβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το κόστος του επιδόματος αλληλεγγύης, που θα δοθεί ώς τα Χριστούγεννα. Oι σχετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε νομοσχέδιο που πρόκειται να...
συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης σε περίπου 1,5 εκατ. φτωχούς Έλληνες, υλοποιώντας τις σχετικές προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά θα φροντίζει ταυτόχρονα να καλύπτει το δημοσιονομικό κόστος επιβάλλοντας φόρο στους κατά τεκμήριο έχοντες, δηλαδή τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και τράπεζες και τους ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων. Έτσι, η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπηρετεί μια λογική αναδιανομής του εισοδήματος, συνεπή με τις δεσμεύσεις της.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεδρίαζε προκειμένου να καθορίσει τις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων. Πάντως, οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:
1. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, πάνω από ένα όριο. Πιθανό πλαφόν είναι η αντικειμενική αξία των 500.000- 600.000 ευρώ, αν και εξετάζονται και άλλες προτάσεις. Ο έκτακτος αυτός φόρος, που θα υπολογιστεί ως ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, είναι έκτακτος και ανεξάρτητος από τα σχέδια της κυβέρνησης για την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα γίνει με το φορολογικό νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο με Μάρτιο, σε αντικατάσταση του ΕΤΑΚ.
2. Επιβάλλεται, επίσης, έκτακτη εισφορά σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, βασικά εισηγμένες, καθώς και σε τράπεζες, που εμφάνισαν κέρδη πάνω από ένα επίπεδο το 2008. Η φορολόγηση θα επιβληθεί με βάση τα κέρδη του 2008 και υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν μέχρι 500 επιχειρήσεις.
3. Χορηγείται έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης σε Έλληνες πολίτες με εισόδημα μικρότερο από ένα επίπεδο (11.000-
13.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση). Το επίδομα θα κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ, χαμηλότερο από ό,τι προέβλεπε η αρχική πρόταση νόμου που είχε υποβάλει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση (500 έως 1.300 ευρώ), μετά τη διαπίστωση του μεγέθους της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού. Να σημειωθεί ότι όταν υπεβλήθη η πρόταση, η εκτίμηση ήταν για ένα έλλειμμα της τάξης του 3,5%- 4% του ΑΕΠ, ενώ τώρα έχει φτάσει αισίως το 12,5% του ΑΕΠ.
Το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις, με την πρώτη να αντιστοιχεί στο 50% και να δίνεται τον Δεκέμβριο.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για έκτακτο επίδομα, που θα δοθεί μόνο μια φορά και θα επωφεληθούν χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι, αγρότες και άνεργοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να μην προκαλέσει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό και μάλιστα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή να δαπανά όσα θα εισπράττει. Υπολογίζεται ότι τα αναμενόμενα έσοδα από τις έκτακτες εισφορές θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
fimotro.


Read more...

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης

Ξαφνικό τέλος μπήκε χθες στην απόσυρση. Οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσαν την... απόσυρση του μέτρου υπογραμμίζοντας ότι δεν προέκυπταν περιβαλλοντικά οφέλη, δεν συνέβαλλε στην παραγωγική δυναμικότητα της χώρας, αφού δεν κατασκευάζουμε αυτοκίνητα, και κυρίως είχε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος σε μια περίοδο υψηλών ελλειμμάτων. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε το ετήσιο κόστος της απόσυρσης στα 400 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως διευκρινίστηκε, όσοι...
μέχρι και χθες είχαν καταθέσει το ΙΧ τους για απόσυρση θα λάβουν στο ακέραιο τα μπόνους που προέβλεπε το νομοθέτημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κυβερνητική απόφαση για κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην αγορά αυτοκινήτου, καθώς αναμένονταν απλώς κάποιες βελτιωτικές αλλαγές.
Παράλληλα χθες ανακοινώθηκε ότι καταργείται και ο Πράσινος Δακτύλιος, ο οποίος θα έμπαινε σε εφαρμογή από το 2011. Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μπαίνει τέλος στην απόσυρση καθώς δεν είχε «περιβαλλοντικό νόημα» και κόστιζε ακριβά, περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως, σε μια περίοδο πολύ υψηλών ελλειμμάτων.
«Σε κάθε περίπτωση όσοι συμπολίτες μας απέσυραν το αυτοκίνητό τους θα τους δοθούν τα υφιστάμενα κίνητρα που προέβλεπε η ρύθμιση του κ. Σουφλιά», πρόσθεσε. Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 73.000 κάτοχοι παλιών ΙΧ οι οποίοι είχαν πάρει μέχρι χθες πιστοποιητικό παραλαβής θα λάβουν μπόνους απόσυρσης από 500 έως και 2.200 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου (έως 9.000 για μεγάλα φορτηγά).
Οι ίδιοι μπορούν να λάβουν και το χρηματικό κίνητρο των 1.000 ευρώ εφόσον θελήσουν να αγοράσουν καινούργιο ή μεταχειρισμένο ΙΧ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (κατασκευής μετά την 1η Ιανουαρίου 2005).
Η υπουργός Περιβάλλοντος μάλιστα πρότεινε στους ενεργούς πολίτες να επιλέξουν να μην εισπράξουν όλο το κίνητρο αγοράς νέου οχήματος, αλλά μέρος αυτού -το ήμισυ- και αντί του υπολοίπου να λάβουν δύο κάρτες απεριορίστων διαδρομών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Πρόκειται για μια δυνατότητα που έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα», συμπλήρωσε. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του προσεχούς δεκαημέρου αναμένεται να έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος για να πάρουν τα χρήματά τους από τις κατά τόπους Εφορίες όσοι ολοκλήρωσαν την απόσυρση.
Να σημειωθεί πως από τους 73.000 που έχουν στα χέρια τους πιστοποιητικό παραλαβής, μόνον οι περίπου 30.000 έχουν πάρει και μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής του οχήματος, χαρτί που αποτελεί επί της ουσίας τίτλο πληρωμής.
Οσον αφορά την κατάργηση του Πράσινου Δακτυλίου, η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε πως η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας και στα κέντρα των μεγάλων πόλεων θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου για την πολιτική του αυτοκινήτου και τη βιώσιμη κινητικότητα (τεχνικός έλεγχος, κάρτες καυσαερίων, ενίσχυση μέσων μεταφοράς, δίκτυα πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, ήπιας κυκλοφορίας κ.ά.).
fimotro.


Read more...

ΠΡΟΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΥ


Ρεπορτάζ : Α. Γ. Χριστοδουλάκης

Την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις και τράπεζες ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, παρ΄ ότι ο ίδιος είχε ταχθεί επανειλημμένα τις προηγούμενες ημέρες κατά της έκτακτης φορολόγησης των κερδών. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος αποδέχθηκε την επιβολή της έκτακτης φορολογίας, προκειμένου να συμβάλει ο επιχειρηματικός κόσμος στην αποτροπή του επικείμενου δημοσιονομικού...
εκτροχιασμού.
Αναλυτικές ανακοινώσεις για το ύψος και τον χρόνο επιβολής της εισφοράς θα κάνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών στο κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα ασχοληθεί με όλα τα θέματα της οικονομίας και θα εγκρίνει την καταβολή του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης. Το επίδομα αυτό, το οποίο δεν έχει σχέση με το ΕΚΑΣ, αποτελεί ένα ακόμη σταυρόλεξο για το οικονομικό επιτελείο αφού δεν έχουν βρεθεί τα χρήματα που απαιτούνται για να καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους, δηλαδή σε μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Θεωρείται εντελώς απίθανο να καταβληθεί το επίδομα σε όλους όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω απο 10.500 ευρώ (που είναι και το αφορολόγητο) αφού αυτές οι δηλώσεις είναι περίπου 3 εκατ.

Ο κ. Δασκαλόπουλος, αποδεχόμενος την επιβολή της εισφοράς είπε χαρακτηριστικά: «Η επιχειρηματική τάξη γνωρίζει την έκτακτη ανάγκη στην οποία βρίσκεται ο τόπος και συμβάλλει με την έκτακτη εισφορά στην προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού». Σε άλλο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος εξέφρασε την αντίθεσή του- αν και όχι με απόλυτο τρόπο, όπως συνηθίζει σε παρόμοιες περιπτώσεις- στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιβολή έκτακτης φορολογικής εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και στις τράπεζες. Χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος είπε ότι «οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν στο 25% και σταδιακά να επέλθει η μείωσή τους στο 20% την προσεχή τετραετία» και προσέθεσε ότι το ΕΒΕΑ συμφωνεί με τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία τα 2/3 των εσόδων που απαιτούνται για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών πρέπει να συγκεντρωθούν από τη μείωση των δημοσίων δαπανών και το 1/3 από μέτρα φορολογίας, «έκτακτα ή όχι», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
fimotro


Read more...

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ 8 ΔΙΣ : 4 ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ, 4 ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Αναζητούνται έσοδα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ και περικόπτονται άλλα τόσα σε δαπάνες κατά το 2010, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Στη σκιά της ύφεσης, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης έχουν βάλει... κάτω τα χαρτιά τους και αναζητούν τη «συνταγή» εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση εκτροχιασμού της. Το «κλειδί» για το τι θα γίνει την επόμενη χρονιά αποτελεί η πορεία της οικονομίας, καθώς δεν φαίνεται να βγαίνει από την ύφεση -που είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει σταθερή στο πρώτο εξάμηνο πριν από τα τέλη του 2010- και συγκεκριμένα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου.
Τα σενάρια που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζονται:
1 Με οριακή ύφεση, λίγο κάτω από το μηδέν (ίσως στο 0,3% ή 0,4%), πρέπει να εξευρεθούν κονδύλια κάπου 8 δισ. ευρώ. Κι επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι φορολογούμενοι δεν έχουν άλλες αντοχές, στρέφεται στην ισόποση κατανομή, δηλαδή τα μισά να καλυφθούν από αύξηση εσόδων και τα άλλα μισά από περιστολή δαπανών.
2 Με μηδενική ανάπτυξη, το έτερο όχι και τόσο εύκολο σενάριο, συνδυάζεται με εξεύρεση εσόδων 9,5 δισ. ευρώ, επίσης κατανεμημένα κατά 50% σε έσοδα και δαπάνες, ήτοι 4,7 δισ. ευρώ από κάθε τομέα. Κατεβαίνει ο φορολογικός πήχυς από τα 100.000 ευρώ
Τα, τουλάχιστον, 4 δισ. ευρώ (4,7 δισ. με το δεύτερο σενάριο) των εσόδων μπορεί να καλυφθούν, σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, από τις επεμβάσεις που θα γίνουν στη φορολογική κλίμακα με την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα μεγάλα εισοδήματα (είναι βέβαιο ότι τοποθετούνται πάνω από τα 100.000 ευρώ, αλλά ο πήχυς άρχισε να πέφτει και σε ατομικά εισοδήματα των 50.000 ευρώ ή και των 40.000 ευρώ), την ένταξη όλων των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (πλην τόκων) στην κλίμακα, την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με υψηλότερο αφορολόγητο ενδεχομένως και στα 300.000 ευρώ (αντικειμενική αξία ακινήτου) και κλίμακα ανάλογη αυτής που ίσχυε μέχρι το 2007 (οι συντελεστές κυμαίνονταν από 0,354-0,944%), ενώ θα εισπραχθούν και ορισμένα έσοδα από το 2009 (όπως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων 500 εκατ. ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα).
Τα άλλα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ (ή 4,7 δισ. με το δεύτερο σενάριο) που θα περικοπούν από τις δαπάνες αποτελούν και το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι συνάδελφοί τους υπουργοί δεν είναι σε θέση να καταλάβουν την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας. «Δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες και ζητούν και παραπάνω», έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου θέλοντας να δώσει το κλίμα από τις πρώτες συναντήσεις των κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη.
Τα πάνω από 4 δισ. ευρώ των δαπανών θα καλυφθούν εν μέρει από τα χρέη των νοσοκομείων που σταματούν στο 2009 και την Ολυμπιακή, αλλά και από περικοπές που ξεκινούν από τις πλασματικές υπερωρίες και φτάνουν μέχρι τα καύσιμα των αυτοκινήτων και τη γραφική ύλη.
Από την άλλη βέβαια είναι αρκετά δύσκολο να ευοδωθούν μέτρα-παροχές, όπως της απόσυρσης, λόγω του υψηλού κόστους που δεν επιτρέπεται σε χρονιές λιτότητας.
Οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης, που συνεχίζουν τις επαφές με τους συναδέλφους τους υπουργούς, αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει το προσχέδιο εντός των προσεχών 4 ημερών, καθώς την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός αναμένεται στις 20 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, που στάλθηκαν και στις Βρυξέλλες, τα καθαρά έσοδα υπολογίζονται σε 49,13 δισ. ευρώ φέτος, οι δαπάνες σε 70,68 δισ. και το έλλειμμα σε 28,947 δισ. Τα αντίστοιχα νούμερα για το 2010 είναι κοντά στα 53 δισ., 66 δισ. και 22 δισ., δηλαδή μιλάμε για έλλειμμα 9,5-9,9% έναντι 12,5% φέτος.

/fimotro

Read more...