Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Mε τις ευλογίες του ΣΕΒ η έκτακτη εισφορά 1 δισ.



Το ύψος της έκτακτης εισφοράς σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις επικυρώνεται στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει αυτή την ώρα. Θα αποφασιστεί επίσης το ύψος και ο τρόπος καταβολής του εκτάκτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης θα δοθεί σε 2,5 εκ. πολίτες που τα εισοδήματά τους δεν θα υπερβαίνουν τις 14.000 ευρώ - εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Από 500- 1.300 ευρώ το επίδομα. Θα δοθεί σε δύο δόσεις, η πρώτη τα Χριστούγεννα.

Σε ένα δισ. ευρώ υπολογίζεται η δαπάνη για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Τα χρήματα θα αντληθούν από έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί σε τράπεζες και επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ, αλλά και από τη διατήρηση του ΕΤΑΚ και αύξησή του για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο, όπως προκύπτει απο δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ.

Ερωτηθείς για την έκτακτη εισφορά ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: "Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της συγκεκριμένης πρότασης, η οποία επιχειρεί να συνδυάσει τη δέσμευσή μας για ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης με μία πρόταση αναδιανομής και ευθύνης, που πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία".

ΣΕΒ: Ναι μεν, αλλά

Συμφωνεί καταρχήν ο ΣΕΒ στην έκτακτη εισφορά, σημειώνει όμως ότι το βάρος για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο είναι η ανάπτυξη.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλου: "Η εθνική επιχειρηματική τάξη γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι πρόθυμη να συμβάλει με μια έκτακτη εισφορά στην αναγκαία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού", τόνισε ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος, για να προσθέσει: "Αλλά το κλειδί για να βγούμε πραγματικά από το οικονομικό αδιέξοδο - πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ - είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, το νοικοκύρεμα του κράτους και πάνω από όλα η ανάπτυξη".

Νωρίτερα ο κ. Δασκαλόπουλος είχε τόνισε με νόημα ότι "σε πείσμα μιας ορισμένης λαϊκίστικης ρητορείας, που μονίμως τις δαιμονοποιεί, οι σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν υπέρ του κοινωνικού συνόλου ένα σημαντικό κοινωνικό μέρισμα". Περισσότερα

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: