Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Πουλερές
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Αυστηρό μήνυμα προς τον γερμανικό όμιλο της ΤhyssenΚrupp να μην προχωρήσει σε τετελεσμένα γεγονότα σε ό,τι αφορά την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, έστειλαν χθες η κ. Λούκα Κατσέλη και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Η υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε δηλώσεις τους αμέσως μετά τις...
ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κατέστησαν σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει χρήση της δυνατότητας που της δίνει η σύμβαση ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων το 2002. Κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμιζαν χθες ότι στη σύμβαση προβλέπεται η συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου αν τα Ναυπηγεία πουληθούν πριν περάσουν δέκα χρόνια. Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο έχει έννομο συμφέρον να έχει λόγο στην επικείμενη πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της παραγγελίας των τεσσάρων υποβρυχίων.
Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εξαγορά τους από το επιχειρηματικό σχήμα, επικεφαλής του οποίου φέρεται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων κ. Σωτήρης Εμμανουήλ. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ο επικεφαλής του σχήματος θεωρείται «ο πιο ακατάλληλος για την αγορά του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, το οποίο διαχειρίζεται δημόσιο πλούτο».
Το σωματείο των εργαζομένων Τρίαινα πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των Ναυπηγείων κ. Άκιο Ίτο, προκειμένου να του επισημάνει ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις στην πώληση των Ναυπηγείων στο παραπάνω επιχειρηματικό σχήμα.
Επισημαίνεται ότι, αν παρ΄ όλα αυτά οι Γερμανοί αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης και των εργαζομένων, τότε με βάση το προσύμφωνο πώλησης που υπεγράφη, η μεταβίβαση του Σκαραμαγκά στους νέους ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Κρίσιμη ημερομηνία στις διαδικασίες πώλησης θεωρείται η προσεχής Πέμπτη, καθώς μέχρι τότε θα έχει κριθεί η δυνατότητα των επίδοξων αγοραστών να πάρουν το προβλεπόμενο από το προσύμφωνο τραπεζικό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία 180 εκατ. ευρώ θα πάνε στα ταμεία της ΗDW, μητρικής εταιρείας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Τι λένε Κατσέλη, Βενιζέλος
Η κ. Κατσέλη, σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή της με τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία, επισημαίνει- μεταξύ άλλων- ότι «αποκλειστικό μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία των Ναυπηγείων και η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στον τόπο. Με βάση τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, η συγκατάθεση του Ελληνικού Δημοσίου για τη μεταβίβαση μετοχών από την ΤhyssenΚrupp σε ένα νέο επενδυτικό σχήμα θα δοθεί μόνον εφόσον διασφαλίζεται η θεσμική και οικονομική φερεγγυότητα του νέου σχήματος, που θα εγγυάται τη μακρόχρονη οικονομική βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος».
Ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε- μεταξύ άλλων- πως «είναι προφανές ότι ύστερα από τις επαφές της ΤhyssenΚrupp με την κυβέρνηση (στις 20 Οκτωβρίου) δεν νοείται να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα πριν ενημερωθεί η κυβέρνηση και πριν διασφαλιστεί ότι γίνονται σεβαστοί, τόσο οι όροι της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων όσο και οι όροι και οι σκοποί των συμβάσεων κατασκευής και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τις θέσεις εργασίας και τις εξοπλιστικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: