Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ 8 ΔΙΣ : 4 ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ, 4 ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Αναζητούνται έσοδα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ και περικόπτονται άλλα τόσα σε δαπάνες κατά το 2010, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Στη σκιά της ύφεσης, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης έχουν βάλει... κάτω τα χαρτιά τους και αναζητούν τη «συνταγή» εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση εκτροχιασμού της. Το «κλειδί» για το τι θα γίνει την επόμενη χρονιά αποτελεί η πορεία της οικονομίας, καθώς δεν φαίνεται να βγαίνει από την ύφεση -που είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει σταθερή στο πρώτο εξάμηνο πριν από τα τέλη του 2010- και συγκεκριμένα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου.
Τα σενάρια που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζονται:
1 Με οριακή ύφεση, λίγο κάτω από το μηδέν (ίσως στο 0,3% ή 0,4%), πρέπει να εξευρεθούν κονδύλια κάπου 8 δισ. ευρώ. Κι επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι φορολογούμενοι δεν έχουν άλλες αντοχές, στρέφεται στην ισόποση κατανομή, δηλαδή τα μισά να καλυφθούν από αύξηση εσόδων και τα άλλα μισά από περιστολή δαπανών.
2 Με μηδενική ανάπτυξη, το έτερο όχι και τόσο εύκολο σενάριο, συνδυάζεται με εξεύρεση εσόδων 9,5 δισ. ευρώ, επίσης κατανεμημένα κατά 50% σε έσοδα και δαπάνες, ήτοι 4,7 δισ. ευρώ από κάθε τομέα. Κατεβαίνει ο φορολογικός πήχυς από τα 100.000 ευρώ
Τα, τουλάχιστον, 4 δισ. ευρώ (4,7 δισ. με το δεύτερο σενάριο) των εσόδων μπορεί να καλυφθούν, σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, από τις επεμβάσεις που θα γίνουν στη φορολογική κλίμακα με την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα μεγάλα εισοδήματα (είναι βέβαιο ότι τοποθετούνται πάνω από τα 100.000 ευρώ, αλλά ο πήχυς άρχισε να πέφτει και σε ατομικά εισοδήματα των 50.000 ευρώ ή και των 40.000 ευρώ), την ένταξη όλων των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (πλην τόκων) στην κλίμακα, την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με υψηλότερο αφορολόγητο ενδεχομένως και στα 300.000 ευρώ (αντικειμενική αξία ακινήτου) και κλίμακα ανάλογη αυτής που ίσχυε μέχρι το 2007 (οι συντελεστές κυμαίνονταν από 0,354-0,944%), ενώ θα εισπραχθούν και ορισμένα έσοδα από το 2009 (όπως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων 500 εκατ. ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα).
Τα άλλα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ (ή 4,7 δισ. με το δεύτερο σενάριο) που θα περικοπούν από τις δαπάνες αποτελούν και το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι συνάδελφοί τους υπουργοί δεν είναι σε θέση να καταλάβουν την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας. «Δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες και ζητούν και παραπάνω», έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου θέλοντας να δώσει το κλίμα από τις πρώτες συναντήσεις των κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη.
Τα πάνω από 4 δισ. ευρώ των δαπανών θα καλυφθούν εν μέρει από τα χρέη των νοσοκομείων που σταματούν στο 2009 και την Ολυμπιακή, αλλά και από περικοπές που ξεκινούν από τις πλασματικές υπερωρίες και φτάνουν μέχρι τα καύσιμα των αυτοκινήτων και τη γραφική ύλη.
Από την άλλη βέβαια είναι αρκετά δύσκολο να ευοδωθούν μέτρα-παροχές, όπως της απόσυρσης, λόγω του υψηλού κόστους που δεν επιτρέπεται σε χρονιές λιτότητας.
Οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης, που συνεχίζουν τις επαφές με τους συναδέλφους τους υπουργούς, αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει το προσχέδιο εντός των προσεχών 4 ημερών, καθώς την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός αναμένεται στις 20 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, που στάλθηκαν και στις Βρυξέλλες, τα καθαρά έσοδα υπολογίζονται σε 49,13 δισ. ευρώ φέτος, οι δαπάνες σε 70,68 δισ. και το έλλειμμα σε 28,947 δισ. Τα αντίστοιχα νούμερα για το 2010 είναι κοντά στα 53 δισ., 66 δισ. και 22 δισ., δηλαδή μιλάμε για έλλειμμα 9,5-9,9% έναντι 12,5% φέτος.

/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: