Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Μονομαχία Σαμαρά Ντόρας



Μονομαχία Σαμαρά Ντόρας

του Σπύρου Γκουτζάνη

Μετά την απόρριψή της πρότασής του για διεύρυνση του εκλογικού σώματος με την συμμετοχή και των πολιτών -φίλων του κόμματος και την ήττα που υπέστη στην Κεντρική Επιτροπή από τον μηχανισμό της κ. Μπακογιάννη ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε απογοητευμένος και αποσύρθηκε από την διεκδίκηση της ηγεσίας.

Στην δήλωσή του αφού μιλά για μεγάλη κρίση της παράταξης αποτέλεσμα της συντριπτικής ήττας στις εκλογές αναφέρει ότι «δεν επιθυμών να είμαι μέρος αυτής της κρίσης, αρνούμαι να είμαι μέρος αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης, επιθυμώ να είμαι συντελεστής παραγωγής μιας νέας πολιτικής με όρους που θα προετοιμάζουν το μέλλον χωρίς να αναπαράγουν το παρελθόν και τους διχασμούς του». Ο κ. Αβραμόπουλος στρέφεται πολιτικά εναντίον των κλειστών διαδικασιών και των μηχανισμών που στους οποίους βασίζεται η κ. Μπακογιάννη η οποία άλλωστε χρησιμοποίησε τον μηχανισμό της και τους μαχαιροβγάλτες της στην Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να απορριφθεί η πρόταση Αβραμόπουλου για διεύρυνση των διαδικασιών και γενικότερο άνοιγμα στην κοινωνία. Αυτή η ουσιαστική αντίθεση Μπακογιάννη Αβραμόπουλου προδιαγράφει και την στάση του στην συνέχεια. Όπως λένε και οι φίλοι του μπορεί να μην πάει με τον κ. Σαμαρά αλλά δεν μπορεί να υποταχθεί στην τακτική των μηχανισμών της ίντριγκας και των παρασκηνίων. Μετά την αποχώρησή του ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι « Ο Δημήτρης παραμένει στην πρώτη γραμμή. Η συμβολή του να εκλεγεί ο πρόεδρος της ΝΔ από τους πολλούς και όχι από τους λίγους υπήρξε τεράστια. Έτσι ο λαός της ΝΔ θα αποφασίσει ο ίδιος για τον αρχηγό του. ΣΕ κάθε γωνιά της Ελλάδας το ρυάκι ας γίνει ποτάμι».

Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε υπεροπτικά ότι «Κατανοώ τις ανησυχίες που τον οδήγησαν στην σημερινή του απόφαση αλλά τον διαβεβαιώνω ότι θα διαφυλάξω την ενότητα και τον θέλω κοντά μου. Συνεργαστήκαμε στον δήμο Αθηναίων και θα συνεργαστούμε και στο μέλλον».

Το πολιτικό προφίλ του κ. Αβραμόπουλου έχει διείσδυση στους ψηφοφόρους της κ. Μπακογιάννη και απαλύνει τον δεξιό χαρακτήρα του κ. Σαμαρά. Με αυτή την έννοια μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά το αποτέλεσμα αν ταχθεί με τον κ. Σαμαρά αν μπορέσει βέβαια να ξεφύγει από τις πιέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη.

Πάντως η κ. Μπακογιάννη προχώρησε στην επόμενη κίνησή της στην σκακιέρα εκμαιεύοντας την στήριξη του κ. Μιλτιάδη Έβερτ ο οποίος υπήρξε πολέμιος του πατέρα της. Η κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε τον κ. Έβερτ στο Πικέρμι το πρωί της Δευτέρας και το μεσημέρι ο κ. Έβερτ δήλωσε ότι θα στηρίξει για την ηγεσία την κ. Ντόρα Μπακογιάννη καθώς εκτιμά ότι διασφαλίζεται η ενότητα της παράταξης και η προοπτική της εξουσίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η στάση που θα τηρήσει ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για την αποχώρηση του κ. Αβραμόπουλου. Ο κ. Ψωμιάδης δηλώνει ότι θα παραμείνει στην κούρσα μέχρι το τέλος. Το κοινό του κ. Ψωμιάδη πολιτικά και ιδεολογικά είναι πιο κοντά στον κ. Σαμαρά.

Παράλληλα αυξάνεται η σημασία ενός ακόμη παίκτη, του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου ο οποίος ξανασκέπτεται το ενδεχόμενο να θέση υποψηφιότητα. Πάντως και ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει δεχθεί επιθέσεις φιλίας από τους δύο βασικούς διεκδικητές.

Πάντως ξεκαθαρίζουν και τα διαδικαστικά. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 7-8 Νοεμβρίου όπου θα αποφασίσει και την αλλαγή του καταστατικού ώστε να είναι και τυπικά έγκυρη η εκλογή αρχηγού από την βάση της ΝΔ. Οι κάλπες θα στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Έχουν βρεθεί οι δύο εταιρίες που θα αναλάβουν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας ενώ οι επιβεβαίωση παλαιότερων μελών και η εγγραφή νέων θα γίνεται την ημέρα της ψηφοφορίας.


.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: