Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πωλείται το λιμάνι Θεσσαλονίκης...



Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης σχετικά με το μοντέλο αξιοποίησης του λιμανιού Θεσσαλονίκης, το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε στη δημοσιότητα την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την...
πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ.
Δημοσιεύθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με φορείς και τη διοίκηση του ΟΛΘ σχετικά με το μοντέλο αξιοποίησης του λιμανιού της πόλης.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει πως διατίθεται προς πώληση το 67% των μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ μέσω διεθνούς ανταγωνιστικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Νωρίτερα, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε για άλλη μια φορά την παραχώρηση χρήσεων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και όχι την πώληση μετοχών.

Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε συγκεκριμένα να παραχωρηθούν οι χρήσεις σε εταιρείες που έχουν σχέση με τον κλάδο των λιμανιών, όπως έγινε και στο λιμάνι του Πειραιά και την Cosco. Κατά την ομιλία του ο κ. Μπουτάρης κάλεσε τους φορείς να υπάρξει μια ομόφωνη απόφαση σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο και να σταλεί σε όλους τους αρμόδιους και κυρίως στον πρωθυπουργό. « Το λιμάνι κάθε μέρα απαξιώνεται. Ο δήμος δεν μπορεί να είναι αμέτοχος για το θέμα, ο δήμος πρέπει να αποφασίζει για το λιμάνι και όχι το κράτος» τόνισε χαρακτηριστικά...
voria.gr

Read more...

Ευκαιρίες μετά το κραχ των ακινήτων. Πωλήσεις έως 70% κάτω από τις αντικειμενικές

Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι απούλητες κατοικίες που "περιμένουν" αγοραστή
Οι χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά ακινήτων δημιουργούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποδοτικές επενδύσεις.
Σε 250.000 υπολογίζονται οι απούλητες κατοικίες. Η μεγάλη προσφορά σε συνδυασμό με την περιορισμένη ζήτηση αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από την υψηλή φορολόγηση.
Μεγάλες ευκαιρίες για αγορές ακινήτων φέρνει η καθίζηση των τιμών μέχρι και 60% λόγω της κρίσης.
Ειδικοί της κτηματαγοράς προτρέπουν όσους έχουν σήμερα ρευστό να αγοράσουν κατά κύριο λόγο κατοικίες που σε πολλές περιοχές πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες έως και 70% από τις αντικειμενικές αξίες.
Η πτώση των τιμών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, έχει φτάσει από την αρχή της κρίσης κοντά στο 40%, δηλαδή κατά μέσο όρο τα ακίνητα έχασαν 4 στα 10 ευρώ από την αξία τους, ενώ μόνο το 2013 αποτέλεσε για την κτηματαγορά μία από τις χειρότερες χρονιές, καθώς η πτώση στις τιμές έκλεισε πάνω από 10%.
Ωστόσο οι κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι η υποχώρηση είναι πολύ μεγαλύτερη και σε ορισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου προσεγγίζει το 55%-60%.
Πρόκειται κυρίως για γειτονιές οι οποίες διαθέτουν χιλιάδες απούλητα σπίτια και οι εργολάβοι οικοδομών έχουν βρεθεί σε οικονομική δυσπραγία, με αποτέλεσμα να πουλούν όσο όσο.
Πηγή: Έθνος

Read more...

Εκτός δήμου Ζαχάρως οριστικά ο Πανταζής Χρονόπουλος



Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση του Πανταζή Χρονόπουλου που ζητούσε να ακυρωθεί η από 9.9.2011 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, με την οποία διαπιστώθηκε η έκπτωση του από το αξίωμα του δημάρχου Ζαχάρως.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χρονόπουλος το 2008 καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πατρών σε φυλάκιση δέκα μηνών, για παράβαση καθήκοντος. Στη συνέχεια ο Άρειος Πάγος επικύρωσε (απόφαση 298/2011) την απόφαση του Εφετείου και έτσι αμετάκλητα ο κ. Χρονόπουλος επιβαρύνεται με την ποινή της φυλάκισης δέκα μηνών.
Ο κ. Χρονόπουλος καταδικάστηκε γιατί ως δήμαρχος Ζαχάρως το 2003 αποφάσισε να εργαστούν παράνομα στο Κέντρο Πληροφόρησης Πολιτών, από 15.5.2003 έως 15.11.2004, συμβασιούχοι με σύμβαση μισθώσεως έργου, κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας της διοικήσεως. Και απασχολήθηκαν παράνομα γιατί δεν διέθεταν τα απαιτούμενα προσόντα, ενώ υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι που τα διέθεταν. Στη συνέχεια εξέδωσε χρηματικά εντάλματα ύψους 21.120 ευρώ για την καταβολή της αμοιβής των "παράνομων" προσληφθέντων.
Ο κ. Χρονόπουλος, κατά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, επανεξελέγη και πάλι δήμαρχος Ζαχάρως με ποσοστό 52,62%, αλλά με νέα απόφαση του περιφερειάρχη τέθηκε και πάλι σε αργία λόγω της σε βάρος του καταδικαστικής απόφασης.
Τέλος, το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του κ. Χρονόπουλου, κρίνοντας ότι νόμιμα διαπιστώθηκε η έκπτωσή του από το αξίωμα του δημάρχου, λόγω της αμετάκλητης καταδίκης του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news247.gr/

Read more...

Κρίση στην κυβέρνηση. Πολιτική μαυρογυαλούρου η εξαγγελία για τους άστεγους λέει το ΠΑΣΟΚ


Κρίση από το πουθενά για την κυβέρνηση. Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ, γίνεται λόγος για "μαυρογυαλούρους"
Ένταση στον κυβερνητικό συνασπισμό προκάλεσε η σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός για πρωτοβουλίες ανακούφισης των αστέγων.
Καταρχάς στη σύσκεψη δε συμμετείχε μέλος του ΠΑΣΟΚ. Ούτε καν ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου αλλά ούτε και η γενική γραμματέας Πρόνοιας, Έφη Πέγκου.
Έτσι, προκλήθηκε η έντονη αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη, η οποία χαρακτήρισε τη σύσκεψη "παλαιοκομματικού χαρακτήρα με λογική μαυρογιαλούρου, που προσβάλλει τη θεσμική λειτουργία της κυβέρνησης".   
Οι ενστάσεις όμως δεν σταματάνε εκεί. Υποστηρίζουν ότι μία κορυφαία πρωτοβουλία της κυβέρνησης για μια εξαιρετικά ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, επιχειρήθηκε να μετατραπεί σε προεκλογικό χαρτί στα χέρια της ΝΔ.
Επιπλέον, υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ πως όλο το πρόγραμμα για την ανακούφιση των αστέγων το προετοίμαζε για καιρό ο κ. Κεγκέρογλου, ενώ συγχρόνως, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Βενιζέλος επέμενε ότι θα πρέπει ένα μέρος του να καλύψει τις ανάγκες των πιο ευαίσθητων ομάδων με προτεραιότητα την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων, και των απόρων και των άστεγων. 
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει και την "αντίθεσή" του για την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να προκηρύξει την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Δηλώνει ότι "δεν κατανοεί αυτή την εσπευσμένη απόφαση» και ότι «θα παρακολουθεί τη διαδικασία καθ' όλη τη διάρκειά της".
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι "κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) παρουσίασε αναλυτικά την πρότασή του για την παραχώρηση δραστηριοτήτων και πώληση μικρού πακέτου μετοχών, πιστεύοντας ότι αυτή οδηγεί στη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος για το Δημόσιο». «Το ΤΑΙΠΕΔ», συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, «παρότι κανένα κόμμα στην ίδια συζήτηση δεν συμφώνησε με την πρόταση της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου, προχώρησε σήμερα δυστυχώς στη σχετική προκήρυξη".
"Το ΠΑΣΟΚ δεν κατανοεί αυτή την εσπευσμένη απόφαση (η οποία είναι αντίθετη όχι μόνο στο σύνολο της Βουλής, αλλά και στην άποψη των παραγωγικών φορέων της πόλης), εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί τη διαδικασία καθ' όλη τη διάρκειά της", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news247.gr/

Read more...

«Ντου» ελεγκτών στη Βουλή ...




...για να δουν αν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος...
Eλεγχο στο καφενείο της Βουλής, για πρώτη φορά στα χρονικά, πραγματοποίησε κλιμάκια της περιφέρειας Αττικής που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο για...
την εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές πήγαν στη Βουλή μετά από ανώνυμη καταγγελία.

Στο καφενείο της Βουλής, ωστόσο, δεν υπήρχε κανένας βουλευτής, καθότι Δευτέρα πρωί δεν υπάρχουν κοινοβουλευτικές εργασίες.

Ωστόσο, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι ο ιδιοκτήτης του καφενείου της Βουλής δεν τηρούσε βιβλίο καπνιστών το οποίο είναι το βιβλίο στο οποίο αναγράφεται το αν βρέθηκαν πελάτες που παραβίαζαν το νόμο περί καπνίσματος. Σε περίπτωση που σε δεύτερο έλεγχο βρουν κάποιον πελάτη που παραβιάζει το νόμο, τότε παίρνουν την άδεια του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Εν προκειμένω: στον ιδιοκτήτη του καφενείου της Βουλής οι ελεγκτές από την περιφέρεια έκαναν τις απαραίτητες συστάσεις, του επέβαλαν πρόστιμο ύψους 600 ευρώ και εν συνεχεία αποχώρησαν. iefimerida.gr

Read more...

Παραιτήθηκε ο Παντελής Καψής...



Την παραίτησή του από υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ανακοίνωσε ο Παντελής Καψής.
Ακολουθεί η...
δήλωση παραίτησης του:

«Υπέβαλα σήμερα το πρωί την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό. Όπως είχα εξηγήσει από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, η συμμετοχή μου στην κυβέρνηση είχε ημερομηνία λήξης. Κι αυτό, γιατί δεν νοείται ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση που θα υπάγεται σε υπουργό της κυβέρνησης και μάλιστα με αποκλειστική αρμοδιότητα την εποπτεία της. Στο διάστημα που μεσολάβησε από το κλείσιμο της ΕΡΤ, η κυβέρνηση ψήφισε έναν νέο νόμο για τη δημόσια τηλεόραση, ο οποίος, όπως έχει αναγνωρίσει και η EBU, εγγυάται με τον καλύτερο τρόπο τη θεσμική της ανεξαρτησία. Διορίστηκε το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, το οποίο αποτελείται από υψηλού κύρους προσωπικότητες, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, το οποίο με τη σειρά του και με ανοικτές διαδικασίες επέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Παράλληλα, βγήκε στον αέρα ο ενδιάμεσος φορέας, η Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία, βάζοντας έτσι τέλος στο «μαύρο».

Ήδη, η ΝΕΡΙΤ βρίσκεται στο τελικό στάδιο για τη συγκρότησή της. Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα είναι έτοιμη να μεταδώσει το νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα, ενώ ολοκληρώνεται η στελέχωσή της με διαφανείς, αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες. Αμέσως μετά, εντός του Μαϊου, προβλέπεται να λειτουργήσει και το δεύτερο κανάλι, που θα έχει ισχυρό περιφερειακό χαρακτήρα με ειδησεογραφικό πρόγραμμα, που θα παράγεται από τη διεύθυνση της Βόρειας Ελλάδας.

Η υπόθεση μίας πραγματικά ανεξάρτητης τηλεόρασης, ωστόσο, δεν σταματά εδώ. Υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί κουλτούρα και παράδοση ανεξαρτησίας τόσο στο στελεχιακό δυναμικό της όσο και στο πολιτικό μας σύστημα. Με αυτή την έννοια είναι ένας αγώνας διαρκής που μας αφορά όλους».

Read more...

Επιστρέφει λεφτα στο Δημόσιο, ο Ευσταθίου...




Kαι ζητά συγγνώμη...
Ο Παναγιώτης Ευσταθίου, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας ATLAS και κατηγορούμενος στην υπόθεση με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, κατέθεσε σήμερα στον ειδικό λογαριασμό υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου το ποσό των ...
2.552.435 ευρώ.

Όπως  αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος:

«Ο κ. Παναγιώτης Ευσταθίου, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, εμπλεκόμενος σε υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων, που διερευνούν οι Ανακριτές του Ν. 4022 κ.κ. Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος, σήμερα κατέθεσε στον ειδικό λογαριασμό υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου το ποσό των δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων πενήντα δύο χιλιάδων τετρακοσίων τριάντα πέντε (2.552.435) ευρώ.

Στην ανωτέρω κίνηση προέβη, επειδή -ειλικρινά και ανυπόκριτα- επιθυμεί εμπράκτως να επανορθώσει τις συνέπειες των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων και συγχρόνως ζητά δημόσια συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες».

newsbeast.gr

Read more...

«Βρούτος» ο Ευ.Βενιζέλος Χ.Καστανίδης: Ο Γ.Παπανδρέου δεν έπρεπε να υποκύψει για το δημοψήφισμα


Χ.Καστανίδης: Ο Γ.Παπανδρέου δεν έπρεπε να υποκύψει για το δημοψήφισμα
Ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την εκτίμηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου δεν έπρεπε να υποκύψει, αλλά να επιμείνει για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης την Μ.Δευτέρα. Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του, στο οποίο μιλά για τα γεγονότα εκείνων των ημερών, χαρακτήρισε «απόλυτη αντιδημοκρατική εκτροπή» όσα ακολούθησαν και «Βρούτο» τον Ευ.Βενιζέλο, αν και δεν τον κατονόμασε.

Ο Χάρης Καστανίδης, υπέρμαχος της πρότασης για το δημοψήφισμα, διατύπωσε τη θέση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός, θα έπρεπε να επιμείνει στην πρόταση του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και είπε ότι αυτός έχει την πρώτη ευθύνη για την εγκατάλειψη της πρότασης, διότι «υπέκυψε».

Χαρακτήρισε «απόλυτη αντιδημοκρατική εκτροπή» όσα συνέβησαν με αφορμή την πρόταση του Γ.Παπανδρέου για δημοψήφισμα, ο ίδιος έζησε μια «δραματική και οδυνηρή εμπειρία» και ευχήθηκε να μην ζήσει στο μέλλον τέτοιες συνθήκες ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Καστανίδης αποκάλεσε «Βρούτο» τον Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς να τον κατονομάσει, αλλά τον «φωτογράφισε», αναφέροντας τις δηλώσεις του, που τη μια ήταν υπέρ τους δημοψηφίσματος και την άλλη κατά, όπως είπε.

Επιτέθηκε εναντίον της φασιστικής δεξιάς και των «απολιτίκ», που λένε ότι φταίει η γενιά της μεταπολίτευσης για το ότι έφτασε η χώρα στην καταστροφή, και τόνισε πως αυτό είναι «ανακριβές ιστορικά και απαράδεκτο πολιτικά».

Για τους «απολιτίκ» είπε ότι «δεν έχουν προσφέρει τίποτε και θέλουν να γίνουν σωτήρες ενώ υπηρετούν τα αφεντικά τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης μίλησε για «διωγμό» του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Η κοινωνία τον εμπιστεύτηκε, αλλά και τον αδίκησε, είπε και εξέφρασε την ελπίδα «κάποτε να αποδοθεί δικαιοσύνη για να γαληνέψουν και οι ψυχές μας».

Η ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια Μαριλένα Κοππά έκανε λόγο για «ανατροπή» του Γιώργου Παπανδρέου, με αφορμή την πρόταση για δημοψήφισμα, και υπογράμμισε πως δεν μπορεί να είναι ποτέ λάθος να ρωτάς τη γνώμη του κόσμου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Για την προσεχή τριετία Στουρνάρας: Έως τις 5 Μαΐου το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα


Στουρνάρας: Έως τις 5 Μαΐου το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει τα έσοδα και τους στόχους της ελληνικής οικονομίας για την προσεχή τριετία, πρόκειται να τεθεί υπόψιν της Βουλής για υπερψήφισή του μέχρι την 5η Μαΐου, ανέφερε σε δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτευχθείσα από την ελληνική Προεδρία, συμφωνία επί τεσσάρων «σημαντικών και δύσκολων» νομοθετημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά είναι η Οδηγία και ο Κανονισμός για τις αγορές χρηματοπιστωτικών µέσων (MiFID και MiFIR), «η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για ένα ασφαλέστερο, ορθότερο, περισσότερο διαφανές και υπεύθυνο χρηµατοπιστωτικό σύστημα», η Οδηγία για τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ - UCITS), «η οποία ενισχύει την εμπιστοσύνη και την προστασία των επενδυτών και καθιερώνει νέες πολιτικές στις αμοιβές, οι οποίες αποτρέπουν την υπερβολική ανάληψη κινδύνων», η Οδηγία σχετικά με τους Λογαριασμούς Πληρωμών (PAD), «η οποία εξασφαλίζει τη διαφάνεια και συγκρισιμότητα των χρεώσεων για πληρωμές που πραγματοποιούμε και λαμβάνουμε μέσω τραπεζικού λογαριασμού» - και τέλος, ο Κανονισμός που αφορά κανόνες διαφάνειας στα επενδυτικά προϊόντα που απευθύνονται σε μικροεπενδυτές (PRIIPs).

«Κατά το δεύτερο μισό της, η ελληνική Προεδρία θα εστιάσει στην προώθηση σημαντικών φακέλων, όπως τα benchmarks (δείκτες αναφοράς σε χρηματοπιστωτικά μέσα και συμβάσεις), το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, τα μακροπρόθεσμα χρηματοδοτικά εργαλεία και την Οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

«Όσο η χώρα μας αποκτά σταδιακά δημοσιονομική αυτάρκεια, θα είναι σε θέση, με μεγαλύτερη πολυτέλεια χρόνου και μεγαλύτερη αυτονομία, να καθορίζει τις βασικές πτυχές του νέου αναπτυξιακού προτύπου της: ενός προτύπου που βασίζεται στην εξωστρέφεια, στην ανταγωνιστικότητα και στην καινοτομία - και θα χρηματοδοτείται από ένα από τα πιο αξιόπιστα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του κόσμου» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση οι ελληνικές επιχειρήσεις, υποβοηθούμενες από ένα κράτος φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, θα αναβαθμίζουν συνεχώς το μερίδιο τους στις διεθνείς αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι δηλωτικές της εμπιστοσύνης των εταίρων μας, των διεθνών επενδυτών και των αγορών κεφαλαίου και χρήματος. Η δικιά μας υποχρέωση πλέον, είναι να επιταχύνουμε με κάθε τρόπο τη διαδικασία επανόδου σε αναπτυξιακή τροχιά, προς όφελος πρωτίστως των νεότερων γενεών της πατρίδας μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ως ένα τέτοιο βήμα, χαρακτήρισε ο κ. Στουρνάρας και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, που ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη την Οδηγία 36/2013 της Ε.Ε., για την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.

Στη σημερινή, πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη συζήτηση, μετά από απόρριψη αιτήματός του να συζητηθεί επί της αρχής μετά το Πάσχα. Από τα υπόλοιπα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της θέσπισης ενιαίων ευρωπαϊκών κανόνων για το τραπεζικό σύστημα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτό - ενώ η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διατύπωσαν σειρά επιφυλάξεων, αρκετές από τις οποίες αφορούσαν τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως οι ρυθμίσεις για τις συνεταιριστικές τράπεζες, οι τροποποιήσεις στον Κώδικα κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, οι διατάξεις για τα τυχερά παιχνίδια και κυρίως οι στοχεύσεις της απαλλαγής της εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» από κάθε είδους τέλος ή φόρο.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών για το νομοσχέδιο, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη του Πάσχα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας Πρωτοβουλία για τους αστέγους ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς


Τίποτα δεν θα μείνει αναξιοποίητο, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αξιοποίηση ακινήτων που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του Δημοσίου για τη στέγαση αστέγων και την παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έπειτα από συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Υγείας Αντώνιο Μπέζα και την τέως και νυν διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

«Κύρια παρέμβασή μας, που ανακοινώνουμε απόψε, είναι η κοινωνική κατοικία που ήδη αξιοποιεί ό,τι ακίνητο υπάρχει στη δικαιοδοσία του δημοσίου και που άμεσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στεγάζει αστέγους που σήμερα ζουν την πιο ακραία αδικία. Κι όχι μόνο να τους στεγάσει, αλλά και να τους προσφέρει βασικές υπηρεσίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυρίως, ώστε να επιταχυνθεί η επανένταξή τους στην κοινωνία» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία και την τοπική αυτοδιοίκηση για κοινωνικές δράσεις στη βάση και της πρόσφατης νομοθεσίας «που διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών για κοινωφελείς λόγους, χωρίς τα φορολογικά βάρη, ΦΠΑ κτλ, που υπήρχαν προηγουμένως».
«Πρώτη τέτοια πρωτοβουλία, είναι η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Αστέγων. Έτσι, με ιδιωτική δωρεά, ανακαινίζεται το Δρακοπούλειο Κέντρο, που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα. Σε ενάμιση μήνα περίπου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει [...] Στο ισόγειο του Κέντρου θα λειτουργήσει ιατρική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα εξετάζει τους άστεγους πριν προωθηθούν στους κοιτώνες. Στους αστέγους που φιλοξενούνται, θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα» δήλωσε.
Στην αρχική φάση, το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενεί 80 άτομα για διάστημα που θα φτάνει έως τις 20 μέρες, ενώ μετά θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα προστατευόμενα,  με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη. Έχουν, επίσης, επιλεγεί και τα πρώτα 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο δημόσιο, προκειμένου να στεγάσουν ανθρώπους που βρίσκονται ανάγκη.
Το επόμενο βήμα, περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα 4 κέντρων Άμεσης βοήθειας αστέγων, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα.
«Τίποτα δεν θα μείνει αναξιοποίητο, ανεκμετάλλευτο ή ανενεργό, προκειμένου να βρεθεί στεγαστική λύση για εκατοντάδες άστεγους συμπολίτες μας. Η σχετική δαπάνη προβλέπεται κι αυτή από το κοινωνικό μέρισμα που θα μας δώσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί ό,τι δημιούργησε το κράτος με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, το επιστρέφει πίσω με πολλαπλασιαστικά οφέλη στον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Ακροβατεί η Ουκρανία, φόβοι εμφυλίου και ρωσικής επέμβασης


Στα χέρια ενόπλων βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια σε 10 πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Κίεβο, Ουκρανία
Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η Ουκρανία με τη «φωτιά» που καίει στα ανατολικά να εγείρει φόβους ρωσικής επέμβασης τύπου Κριμαίας εφόσον το Κίεβο προχωρήσει με την απειλή της στρατιωτικής επιχείρησης κατά των φιλορώσων αυτονομιστών -οι οποίοι απευθύνονται τώρα για «βοήθεια» στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε διπλωματικό επίπεδο έχει σημάνει εκ νέου συναγερμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατηγορεί τη Μόσχα για ανάμειξη στην Ουκρανία και να κινείται πιθανώς προς νέα Σύνοδο Κορυφής για την επέκταση των κυρώσεων, ενώ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν για τις εξελίξεις.

Οι ένοπλοι καταληψίες κυβερνητικών κτιρίων αψήφησαν το τελεσίγραφοτου μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ να αποσυρθούν έως το πρωί της Δευτέρας ειδάλλως θα βρεθούν αντιμέτωποι με μαζική στρατιωτική επιχείρηση -η οποία τελικώς δεν εξαπολύθηκε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Οι αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία αναμενόταν να αποτελέσει την εστία της επιχείρησης, παρέμειναν στις θέσεις τους και κάλεσαν τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τους προστατεύσει. «Ζητούμε από τον πρόεδρο Πούτιν να μας βοηθήσει. Ζητούμε από τη Ρωσία να μας προστατεύσει και να μην επιτρέψει γενοκτονία του πληθυσμού» δήλωσε αρχηγός των εξεγερμένων.

14 φωτογραφίες
Την ίδια ώρα στην πόλη Χορλίβκα περίπου 100 φιλορώσοι επιτίθενταν και καταλάμβαναν την έδρα της τοπικής αστυνομίας. Συνολικά έχουν καταληφθεί κυβερνητικά κτίρια και υπηρεσίες ασφαλείας σε δέκα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας από ενόπλους με στολές χωρίς διακριτικά που κινούνται συντονισμένα στο πλαίσιο ρωσικού σχεδίου διαμελισμού της χώρας, όπως καταγγέλλει το Κίεβο.

Παρόλο που δήλωνε πως η επιχείρηση θα προχωρήσει, ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ απέπεμψε τελικά τον επικεφαλής της επιχείρησης γεγονός που σηματοδοτεί πιθανώς παρασκηνιακές διαφωνίες για την αντίδραση του Κιέβου μπροστά στην εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Παράλληλα ζήτησε την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα ανατολικά, αναφέροντας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν πως μία «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» θα μπορούσε να διεξαχθεί με τη συνδρομή των ανδρών του ΟΗΕ (γεγονός όμως απίθανο δεδομένου του ρωσικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ).

Και σε ένα ριψοκίνδυνο βήμα στην προσπάθειά του να κάμψει τα αιτήματα των αυτονομιστών άφησε επίσης ανοιχτή την προοπτική ενός εθνικού δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς της Ουκρανίας, ενδεχομένως ανήμερα με τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου, δηλώνοντας βέβαιος πως η έκβαση θα είναι υπέρ «μίας ενιαίας Ουκρανίας».

Δήλωσε συγκεκριμένα ότι το Κίεβο θα ήταν ανοιχτό στην προοπτική μίας ομοσπονδίας με τη χορήγηση ευρύτερων αρμοδιοτήτων στους ρωσόφωνους. Οι φιλορωσικές δυνάμεις απαιτούν τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, ωστόσο ο Τουρτσίνοφ μίλησε για εθνικό δημοψήφισμα -του οποίου η έκβαση θα ήταν αβέβαιη δεδομένου ότι οι κάτοικοι του Κιέβου και της δυτικής Ουκρανίας απορρίπτουν την ιδέα της ομοσπονδίας.

Ανταποκριτές διεθνών μέσων μεταδίδουν ότι οι πολίτες αναμένουν με αγωνία να δουν εάν ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ θα υλοποιήσει την απειλή του να στείλει κατά των φιλορώσων το στρατό -ο οποίος δεν έχει αναμειχθεί στους τέσσερις μήνες που «μετρά» η αναταραχή στην Ουκρανία.

Οι προειδοποιήσεις εγείρουν φόβους για πιθανή ρωσική επέμβαση τύπου Κριμαίας, την οποία και τελικώς προσάρτησε η Μόσχα. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 40.000 στρατιωτικούς στη μεθόριο και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου ως πρόσχημα για επίθεση.

Ήδη το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν λαμβάνει πολλές εκκλήσεις για βοήθεια από την ανατολική Ουκρανία και παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης.

«Δυστυχώς λαμβάνουμε πολλά αιτήματα, τα οποία απευθύνονται προσωπικά στον Πούτιν, από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες ζητούν να βοηθήσουμε, να επέμβουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο» δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Μόσχα παγίως αρνείται ότι πράκτορές της υποδαυλίζουν την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, και διά του πρεσβευτή της στον ΟΑΣΕ έρχεται να προειδοποιήσει πως η χρήση βίας εναντίον ρωσόφωνων μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τη Δευτέρα από το Λουξεμβούργο τη ρωσική ανάμειξη στην ένταση στην ανατολική Ουκρανία, με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ να τονίζει ότι η συντονισμένη δράση ένοπλων ομάδων καταληψιών σαφώς «είναι κάτι σχεδιασμένο από τη Ρωσία».

Η ΕΕ αναμένεται να απαντήσει με επέκταση των κυρώσεων διευρύνοντας τη λίστα με τους Ρώσους αξιωματούχους τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων έχουν «παγώσει» στην Ευρώπη και απαγορεύεται η έκδοση βίζας. Δεν αναμένεται ωστόσο στην παρούσα φάση πιο σκληρή ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων.

Εάν κριθεί αναγκαίο από τις εξελίξεις θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα για την έγκριση της επέκτασης των κυρώσεων, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Από αμερικανικής πλευράς, σύμβουλος του επικεφαλής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν με οπλισμότην Ουκρανία. «Προφανώς το κοιτάμε σαν επιλογή [...] αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω εάν θα το κάνουμε ή όχι» δήλωσε ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης Τόμας Σάνον ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξοπλίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι ηγείται των φωνών που ζητούν την παροχή οπλισμού στην ουκρανική κυβέρνηση, η οποία καταγγέλλει πως οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων εντάσσονται σε ρωσικό σχέδιο διαμελισμού της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν την αποστολή θανατηφόρων εφοδίων στην Ουκρανία, ενώ επιβεβαίωσε ότι εντός του Σαββατοκύριακου βρισκόταν στο Κίεβο ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν -υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της επίσκεψης.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, το οποίο και ανέφερε πως «οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, το Χάρκοβο, το Σλαβιάνσκ και άλλες πόλεις της νοτιοανατολικής Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας και της ανικανότητας της ηγεσίας στο Κίεβο να λάβει υπ' όψη της τα συμφέροντα του ρωσικού και ρωσόφωνου πληθυσμού».

Το Κρεμλίνο ανέφερε πως «ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να χρησιμοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες που διαθέτει η αμερικανική πλευρά, ώστε να μην επιτρέψει τη χρήση βίας και την αιματοχυσία». Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά η τετραμερής διάσκεψη της 17ης Απριλίου στη Γενεύη.

Από πλευράς Λευκού Οίκου δεν υπήρξε άμεσα ανακοίνωση σχετικά με το τηλεφώνημα Ομπάμα-Πούτιν.

Υπό το βάρος των νέων εξελίξεων ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος και δήλωσε πως το Παρίσι είναι έτοιμο για «αποφασιστικές και κλιμακωτές κυρώσεις» κατά της Μόσχας.

Ευαγγελία Μπίφη












Newsroom ΔΟΛ

Read more...