Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΗΡΥΞΑΝ 200 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2010


Σε πτώχευση οδηγήθηκαν 200 επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2010 σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Icap. Όπως αναφέρει η Οικονομική Καθημερινή, στο ίδιο διάστημα, χίλιες επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτημα για την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ στο 8,7% έχουν εκτιναχθεί οι επισφάλειες των επιχειρηματικών δανείων στην διάρκεια του εννεαμήνου...
Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Πειραιά στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2009 -Οκτωβρίου 2010, έκλεισαν 170 καταστήματα.
Read more...

ΑΝΘΙΜΟΣ ΚΑΤΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ : "ΟΣΟ ΖΩ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΔΗΜΟ"!


Ρεπορτάζ : Μαρία Αντωνιάδου
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Βγήκαν τα «μαχαίρια» στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την εκλογή νέου δημάρχου. «Αν συνεχίσεις να λες αυτά που λες για εμένα,δήμαρχος δεν εκλέγεσαι.Να ξέρεις ότι αν δεν ανακαλέσεις, όσο ζω θα σε πολεμάω και δεν πρόκειται να δεις δήμο σε όλη σου τη ζωή» είπε...
ο Μητροπολίτης- της Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος στον υποψήφιο δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος προχθές χαρακτήρισε τον κ. Ανθιμο «μουτζαχεντίν». Ο πανηγυρίζων Ναός του Αγίου Δημητρίου μετατράπηκε σε θέατρο του ιδιότυπου πολέμου που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα στη συμπρωτεύουσα με την Εκκλησία να βρίσκεται στην πρώτη «γραμμή του πυρός» για την υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη στον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης. «Πρωταγωνιστές» του επεισοδίου που διεξήχθη ήταν ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου . Ολα ξεκίνησαν προχθές όταν κ. Ανθιμος έμαθε ότι σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο κ. Γιάννης Μπουτάρης μίλησε για το τρίδυμο του συντηρητισμού «Παπαγεωργόπουλου, Ψωμιάδη και Ανθίμου» από το οποίο πρέπει να απομακρυνθεί η πόλη. Μάλιστα στη συνέχεια χαρακτήρισε «μουτζαχεντίν» τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για τα κηρύγματα μίσους, τα οποία όπως τόνισε καμία σχέση δεν έχουν με την Ορθοδοξία. Αστραψε και βρόντηξε ο ιεράρχης και χθες το πρωί ο κ. Ανθιμος κάλεσε τον υποψήφιο δήμαρχο να ανακαλέσει όσα έχει πει εναντίον του. Μάλιστα αρνήθηκε τη χειραψία που του πρότεινε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος βρισκόταν μέσα στον ναό όση ώρα διαρκούσε η δοξολογία και σε κοντινή απόσταση από τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Β. Παπαγεωργόπουλο . «Τι θες εσύ εδώ; Ποιος σου ΄δωσε το δικαίωμα να μιλάς όπως μιλάς για εμένα;» ρώτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τον υποψήφιο δήμαρχο. Και πρόσθεσε: «Πρόσεχε καλά. Θα σου άρεσε να πω εδώ μέσα ότι είσαι Βούλγαρος και όχι Ελληνας;». Η επίθεση του κ. Ανθίμου «πάγωσε» όλους όσοι ήταν παρόντες και αυτήκοοι μάρτυρες του επεισοδίου. Ανάμεσά τους και ο Πρωθυπουργός ο οποίος βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης όμως είχε φροντίσει να ενημερώσει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Λίγα λεπτά πριν ξεσπαθώσει κατά του κ. Μπουτάρη και την ώρα που έδινε στον Πρωθυπουργό την εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας ο κ. Ανθιμος φρόντισε να ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου. Οπως αφηγήθηκε αργότερα σε άλλους ιεράρχες, ο μητροπολίτης είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις αλλά δεν μπορεί ο Μπουτάρης να λέει τις απρέπειες που λέει εναντίον μου. Σας παρακαλώ να δώσετε λύση. Θα γίνουμε άνω κάτω». Οι τηλεοπτικές κάμερες αποθανάτιζαν τη συζήτηση Πρωθυπουργού και μητροπολίτη αλλά ήταν αδύνατον να μεταφέρουν τον ήχο αφού βρίσκονταν σε μακρινή απόσταση. Ομως σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Ανθίμου ο Πρωθυπουργός απάντησε άμεσα και υποσχέθηκε να φροντίσει να επιλυθεί το πρόβλημα. Λίγο πριν ο κ. Ανθιμος σε κήρυγμά του μίλησε για την ανάγκη προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της Μακεδονίας και της χώρας και έψαλε τον εθνικό ύμνο, ενώ στη συνέχεια δήλωσε και τη στήριξή του στον Πρωθυπουργό. «Παρακολουθούμε τους αγώνες και την αγωνία σας για την ενίσχυση της χώρας μας» είπε ο κ. Ανθιμος, ο οποίος κάλεσε τους Ελληνες να σταθούν όρθιοι την ώρα της δοκιμασίας.
Read more...

Φύλλο και φτερό τα νοσοκομεία από την Τρόικα

Καταγράφουν χρέη προς …αντιπαραβολή


http://img.protothema.gr/
«Φύλλο και φτερό» κάνουν τα… νοσοκομεία του μνημονίου οι ελεγκτές της τρόικας από την περασμένη Δευτέρα. Σε περίπου δύο εβδομάδες, περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα παρουσιάσουν τα στοιχεία τους και τις τελικές εκθέσεις τους στους επικεφαλής ελεγκτές που θα σπεύσουν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο υπουργείο Υγείας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί.

«Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς», «Αττικόν», νοσοκομεία δηλαδή που αποτελούν τις ναυαρχίδες του ΕΣΥ στην Αττική, μπήκαν τις τελευταίες ημέρες στο μικροσκόπιο των ελεγκτών σε ό,τι αφορά τους στόχους που πρέπει να υλοποιήσουν ως το τέλος του έτους όπως αυτοί περιέχονται στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Τα προαναφερθέντα –καθώς και περίπου 30 άλλα δημόσια νοσοκομεία- ελέγχονται από την τρόικα ως προς την παρακολούθηση των εξόδων και των εσόδων τους, την εγκατάσταση του διπλογραφικού συστήματος στις αποδείξεις και τη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών τους, ιδίως φαρμακείων, αποθήκης και λογιστηρίου.

Το έναυσμα είχε δοθεί στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, όταν το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους «κατέλαβαν» εκπρόσωποι της Eurostat, αναζητώντας λεπτομερή στοιχεία για τα χρέη των νοσοκομείων ώστε να τα αντιπαραβάλλουν με εκείνα που είχαν στη διάθεσή τους από το υπουργείο Εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την περασμένη Τετάρτη οι εμπειρογνώμονες της τρόικας συναντήθηκαν διαδοχικά με τον υπουργό Υγείας και τους γενικούς γραμματείς, κ.κ. Αντώνη Δημόπουλο και Νίκο Πολύζο. Τα οικονομικά –και όχι μόνο- στοιχεία του υπουργείου Υγείας μπήκαν στο μικροσκόπιο του πολυμελούς κλιμακίου ελεγκτών με τον (νέο) Ιταλό επικεφαλής να αναζητά τα πρώτα σημάδια περικοπών στις σπατάλες των νοσοκομείων αλλά και να προσπαθεί να «χαρτογραφήσει» τα κενά και τις ελλείψεις του συστήματος δημόσιας υγείας.

Πιλοτική ενοποίηση ΙΚΑ και ΕΣΥ στην Κρήτη


Την πιλοτική εφαρμογή της ενοποίησης των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Κ. Ανδρέας Λοβέρδος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη και τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.

Ένα δραστικό «κοκτέιλ» υπηρεσιών υγείας προς τους Έλληνες πολίτες αισιοδοξούν ότι θα προσφέρουν οι αρμόδιοι μέσα από την ένταξη του ΙΚΑ σε πρώτη φάση, των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων στη συνέχεια, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το «άνοιγμα» των θεραπευτηρίων (νοσοκομείων) του ΙΚΑ που υπάρχουν στην Αττική σε όλους τους ασφαλισμένους και όχι μόνο σε εκείνους του ΙΚΑ, καθώς και η παράλληλη ή συμπληρωματική λειτουργία τους με νοσοκομεία του ΕΣΥ, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, είναι το πρώτο βήμα για την ενοποίηση των κλάδων υγείας και την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην χώρα μας.

Παράλληλα, θα «εγκαινιαστεί» η παράλληλη λειτουργία μονάδων υγείας -ανεξάρτητα από τον φορέα στον οποίο υπάγονται, πχ πολυιατρεία, Ιατρεία ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας, θα μπορούν να εξυπηρετούν όλα τους ασφαλισμένους. Επικρατέστερη σκέψη είναι αυτή η παράλληλη λειτουργία ΙΚΑ- ΕΣΥ να γίνει πιλοτικά στην Κρήτη ή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Νομοσχέδιο σκούπα για τους φαρμακοποιούς, τις προμήθειες και τις ιδιωτικές κλινικές

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος το απόγευμα της Τρίτης έπειτα από τη συνάντηση με τους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων, ανακοίνωσε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα συνταχθεί νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Υγείας που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ως προς τη μείωση του ποσοστού κέρδους, το νέο σύστημα προμηθειών καθώς και ζητήματα που αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές (έγγραφο βεβαίωσης καλής λειτουργίας από ένα χρόνο σε 3 έτη, επεκτάσεις κλινικών κ.λπ.). Το νομοσχέδιο - σκούπα θα κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο.

Read more...

Στην κρίση χωρίς εφάπαξ και συντάξεις…

Περιμένουν μάταια εδώ και 10 μήνες στο ΤΑΥΤΕΚΩ


http://img.protothema.gr/
Μετά το Tαμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και το ενοποιημένο ταμείο ΤΑΥΤΕΚΟ που ασφαλίζει εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο με αποτέλεσμα να καθυστερεί τουλάχιστον 10 μήνες την καταβολή του εφάπαξ.

Οι αιτήσεις 500 υπαλλήλων της ΔΕΗ βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ η διοίκηση του ταμείου έχει ζητήσει έξτρα 55 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Το ενοποιημένο ταμείο ΤΑΥΤΕΚΟ οφείλει ήδη 115 εκατ. για εφάπαξ, παροχές και χρέη σε φαρμακοποιούς, διαγνωστικά κέντρα και προμηθευτές αφού εισέπραξε ψαλιδισμένη επιχορήγηση για το 2010. Η ΔΕΗ θα καταβάλλει 20 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου αλλά η κατάσταση δεν θα ομαλοποιηθεί, αν δε συνεισφέρει και το κράτος παρακάμπτοντας τον προϋπολογισμό του μνημονίου.

Το επόμενο καμπανάκι θα κτυπήσει για 3.500 συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι δε θα πάρουν από το ίδιο ταμείο επικουρική σύνταξη ύψους - κατά μέσο όρο- 500 ευρώ το μήνα Δεκέμβριο, αφού τα χρήματα φτάνουν μόνο για την καταβολή του δώρου. Η διοίκηση του ταμείου εξετάζει από τώρα τη λύση του δανεισμού ή της ρευστοποίησης κρατικού ομολόγου αξίας 5,5 εκατ. ευρώ.

Αλλά και ο ΟΑΕΕ, που είναι ο πιο... ευάλωτος από τα μεγάλα ταμεία, βλέπει δυσοίωνο το μέλλον, καθώς η ρύθμιση οφειλών δεν απέφερε τα προσδοκώμενα και το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλετών έχει χρέη πάνω από 5 έτη. Μάλιστα 40.000 έως 50.000 δεν έχουν πληρώσει ποτέ τις εισφορές τους!

Ο διοικητής του Ταμείου κ. Γεράσιμος Βουδούρης, μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ πρότεινε ως κίνητρο για τους συνεπείς επαγγελματίες να «παγώσουν» οι εισφορές για τα επόμενα 3 χρόνια.

Read more...

«Ούτε Μνηµόνιο ούτε εκλογές»...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Λ. Πολίτης
Τρόµο στη Νέα Δηµοκρατία προκαλεί το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών...
Εστριψε διά... της καφετέριας MΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ αναψυκτικό, στα τραπεζοκαθίσµατα της πλατείας Αριστοτέλους, αντί για γεύµα στο «γκουρµέ» restaurant - bar «Clochard», ολοκληρώθηκε ο περίπατος του κ. Σαµαρά (εδώ µε τη βουλευτή Ελενα Ράπτη) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι επιτελείς του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είχαν προγραµµατίσει ότι
αµέσως µετά την ολοκλήρωση της δοξολογίας στον Αγιο Δηµήτριο ο κ. Σαµαράς θα περπατούσε µέχρι την οδό Προξένου Κοροµηλά, όπου θα γευµάτιζε στο πολυτελές εστιατόριο. Οµως, οι συνεργάτες του την τελευταία στιγµή πληροφορήθηκαν ότι στη 1 το µεσηµέρι θα γευµάτιζε στο εστιατόριο «Τα Νησιά», που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 µέτρων από το «Clochard», ο Γιώργος Παπανδρέου µε τα κοµµατικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ετσι ο κ. Σαµαράς µαταίωσε το γεύµα στο εστιατόριο και κάθησε στο καφέ «Ολύµπιον» της πλατείας Αριστοτέλους...
Τσουρουφλίζει τη Ρηγίλλης το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών. Η απόφαση του Πρωθυπουργού να αποκαλύψει ότι δεν θα διστάσει να πάει σε πρόωρες εκλογές, εάν οι πολίτες δεν τον στηρίξουν µε την ψήφο τους τον Νοέµβριο, έχει παγιδεύσει τον Αντώνη Σαµαρά, καθώς ούτε εκείνος ούτε το κόµµα του είναι έτοιµοι για µια τέτοια αναµέτρηση.

Στο ότι η Ν.Δ. δεν είναι έτοιµη για κεντρική εκλογική αναµέτρηση συµφωνούν αυτή την ώρα φίλοι και αντίπαλοι της ηγετικής οµάδας στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, καθώς – όπως υποστηρίζουν – η Ν.Δ. χρειάζεται ακόµη αρκετό χρόνο να επουλώσει τα τραύµατά της.

Η αµηχανία του προέδρου της Ν.Δ. – που ζητούσε από τους πολίτες να «τσουρουφλίσουν» την κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές- ήταν εµφανής χθες στη Θεσσαλονίκη. Απέφυγε να σηκώσει το γάντι. «Πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός βέβαιος για την ήττα του απειλεί τον λαό και εκβιάζει.

Του θυµίζω όµως ότι στη δηµοκρατία µας όταν έχουµε εκλογές ο λαός στέλνει µηνύµατα, δεν δέχεται εκβιασµούς. Υπάρχει και άλλος δρόµος, ο δρόµος της ανάπτυξης», είπε ο κ. Αντ. Σαµαράς µετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε µε τους κεντρικούς υποψηφίους του στη Μακεδονία Παναγιώτη Ψωµιάδη, Γιώργο Παυλίδη και Κώστα Γκιουλέκα. Στην Αθήνα τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. µε δηµόσιες δηλώσεις και διαρροές επιχειρούν να ακυρώσουν την ουσία των όσων είπε ο Πρωθυπουργός και µιλούν για µπλόφες χωρίς περιεχόµενο και για εκβιασµούς ψηφοθηρικούς υπό τον φόβο της ήττας. Είναι ενδεικτική η δήλωση του εκπροσώπου του κόµµατος Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος ακολούθησε τη γραµµή του αρχηγού και απέφυγε να τοποθετηθεί ανοιχτά στο ενδεχόµενο µιας κρίσιµης αναµέτρησης σε εθνικές εκλογές. «Η Ν.Δ. είναι έτοιµη για κάθε ενδεχόµενο», είπε, για να προσθέσει: «Το ΠΑΣΟΚ πάει για γενική ήττα και ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να µετατοπίσει τον άξονα των εκλογών σε ένα ψευτοδίληµµα εκβιαστικό. Δηλαδή εάν ο κ. Σγουρός είναι τρίτος, ο κ. Καµίνης χάσει ή ο κ. Τατούλης χάσει, δεν θα µπορέσει να προχωρήσει ο τόπος; Ο στόχος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και του Αντώνη Σαµαρά δεν είναι η εξουσία για την εξουσία, αλλά το να σωθεί η χώρα. Καλούµε τους πολίτες να στείλουν µήνυµα στην κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική». Στα επίµονα ερωτήµατα που δέχθηκε από το Μega εάν το κόµµα του θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, απάντησε ότι «η Ν.Δ. δεν ζητά κάτι που δεν µπορεί να επιβάλει, ενώ ο Πρωθυπουργός θα πάρει το κόστος της αναστάτωσης που προκαλεί». Τον πανικό της Ν.Δ. αποκάλυψε ακόµη περισσότερο ο γραµµατέας του κόµµατος κ. Α. Λυκουρέντζος µιλώντας στο Ράδιο 9. «Παρακολουθούµε – είπε – το θέαµα ενός πρωθυπουργού ο οποίος προεξοφλεί την ήττα τους στις επερχόµενες δηµοτικές εκλογές. Ταυτίζει το διαφαινόµενο εκλογικό αποτέλεσµα µε την παρουσία του ιδίου και του κόµµατός του στην κυβέρνηση του τόπου. Ο ίδιος έδωσε τέτοια ερµηνεία στα πράγµατα. Εµείς δεν πήραµε κάποια πρωτοβουλία για να επισπεύσουµε τις πολιτικές εξελίξεις για να ζητήσουµε εκλογές».

«Δεν είναι λύση»
Στο ίδιο κλίµα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος όταν ρωτήθηκε από τον Βήµα 99,5 γιατί δεν ζητάει εκλογές η Ν.Δ., απάντησε: «Και ποιος είπε ότι η λύση στη χώρα είναι να ζητάµε κάθε χρόνο εκλογές;».

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. σε κατ’ ιδίαν συνοµιλίες τους παραδέχονται ότι ανεξαρτήτως εάν θα ωφελήσει ή θα βλάψει τον Γιώργο Παπανδρέου η στρατηγική να ρίξει στο τραπέζι το χαρτί των εκλογών, ένα είναι σίγουρο: αποκαλύπτεται η αδυναµία της Ν.Δ. να αναµετρηθεί σ’ αυτήν τη φάση κατά µέτωπο µε το κυβερνών κόµµα.

ΞΟΡΚΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

«Η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν ζητάει εκλογές», διεµήνυαν χθες τα γαλάζια στελέχη


Περιµένουν εθελούσια έξοδο του Μητσοτάκη

ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ στη Ρηγίλλης την παραίτηση του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τη θέση του επίτιµου προέδρου της Ν.Δ. και τοποθετούν χρονικά την κίνησή του αµέσως µετά τις δηµοτικές εκλογές και ταυτόχρονα µε την ίδρυση του κόµµατος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Επισήµως η Ν.Δ. χθες απέφυγε να σχολιάσει τις νέες σκληρές δηλώσεις του Πρωθυπουργού εναντίον του Αντώνη Σαµαρά. «Δεν σχολιάζουµε και δεν διαγράφουµε» έλεγαν οι συνεργάτες του κ. Α. Σαµαρά, οι οποίοι επιχειρούσαν να υποβαθµίσουν το θέµα. Εντύπωση πάντως προκάλεσε σε όλους η παρέµβαση του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος κάλεσε τον κ. Κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί από την τιµητική θέση του επίτιµου προέδρου τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο επίτιµος πρόεδρος της Ν.Δ. στη χθεσινή συνέντευξή του κατεφέρετο απ’ αρχής µέχρι τέλους εναντίον της Νέας Δηµοκρατίας, έφθασε µάλιστα να πει ότι είναι κόµµα χωρίς µέλλον. Διερωτώµαι πώς όλα αυτά συµβιβάζονται µε τον τίτλο του επίτιµου προέδρου τον οποίο φέρει. Μήπως θα πρέπει να παραιτηθεί από τον τίτλο αυτόν;».
NEA.


Read more...

«Bέτο» ΔNT για τις πρόωρες ...


Δεν υποστηρίζουν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντίθετα πιστεύουν ότι το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η χώρα μας είναι μία εκλογική διαδικασία που θα εκτροχιάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σε μία άλλη εξέλιξη έγινε γνωστή η πρόθεση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν να επισκεφθεί την Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου. Το ΔΝΤ δεν ...σχολιάζει δημόσια τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις και αποφεύγει συνειδητά κάθε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Η εκπρόσωπος Σιμονέτα Ναρντίν αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένο ερώτημα που αφορούσε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας.

Ομως, πηγές που έχουν σχέση με το Ταμείο απέρριψαν με κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσφυγή στις κάλπες άσχετα από το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών τονίζοντας ότι «θα ακυρωθεί από μόνο του το μνημόνιο». Πιστεύουν πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται να συνεχίσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζουν πως κάθε μέρα που περνά η χώρα κάνει άλματα περιορίζοντας σημαντικά τα ελλείμματά της. Τονίζουν βέβαια ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος».

Σύμφωνα με τις πηγές, το δεδομένο «της καλής αρχής» του Προγράμματος θα ανατραπεί ακόμα και αν αποφασιστεί να μειωθεί η προεκλογική περίοδος στο ελάχιστο.

Στο Ταμείο υπενθυμίζουν ότι ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και άλλοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη «έχουν βάλει πλάτη» για να εγκριθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο πιστεύουν πως αποτελεί «τη σωτηρία της Ελλάδας».

Ισχυρίζονται επίσης ότι η έγκριση του ποσού των 110 δισ. ευρώ οφείλεται αποκλειστικά στον κ. Στρος Καν, ο οποίος ανέλαβε πολύ μεγάλες ευθύνες και εγγυήθηκε προσωπικά τις υποσχέσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για πιστή υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας. Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Στρος Καν συμφώνησε να επισκεφθεί την Αθήνα για να στηρίξει το πρόγραμμα και, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε εκλογές η επίσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί.

Συναντήσεις
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα στις 7 Δεκεμβρίου και είναι πρόθεσή του να έχει συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς ηγέτες.

Θα επιδιώξει να συνομιλήσει και με τους επικεφαλής των συνδικάτων όπως και με τους ηγέτες άλλων φορέων, ανεξάρτητα εάν υποστηρίζουν ή όχι το Μνημόνιο. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Στρος Καν έχει δηλώσει επανειλημμένα πως κατανοεί μεν τις διαμαρτυρίες του λαού, αλλά ζήτησε να γίνει η προσπάθεια για να μην ξαναβρεθεί η Ελλάδα στη σημερινή θέση και κατάσταση.

«Νομίζω», υπογράμμισε, «ότι (το ελληνικό πρόγραμμα) θα πετύχει. Θα πετύχει, αλλά βασίζεται πολύ και στη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Βασίζεται όμως εξίσου και στο τι πρέπει να γίνει εντός της Ελλάδος. Και πάλι, αν ήμουν μέλος ενός ελληνικού συνδικάτου, πιθανότατα θα διαδήλωνα και εγώ με τον ίδιο τρόπο, γιατί τους καταλαβαίνω.

Αλλά πρέπει και αυτοί να καταλάβουν ότι είναι ο μόνος τρόπος γι’ αυτούς και τα παιδιά τους -γιατί όλοι έχουν μικρά παιδιά- και αυτό το πρόβλημα δεν θα λυθεί σε δύο χρόνια - το πρόβλημα αυτό θα έχει επιπτώσεις για δεκαετίες. Αν θέλουν η Ελλάδα να αποφύγει να έχει προβλήματα για δεκαετίες, πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια τώρα», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Ταμείου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΘΝΟΣ.


Read more...

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ευκολίες πληρωµής για τους ιδιοκτήτες που θα τακτοποιήσουν τους παράνοµα κλειστούς χώρους όπως είναι οι ηµιυπαίθριοι, σχεδιάζουν από το ΥΠΕΚΑ. Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη, το σχέδιο είναι να αυξηθούν οι δόσεις...
από 6 που είναι σήµερα σε 8 ή ακόµη και σε 10. Μέχρι στιγµής, αναµένεται η τελική έγκριση από το υπουργείο Οικονοµικών. Στο ΥΠΕΚΑ προσανατολίζονται επίσης να δοθεί δίµηνη παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών που γίνεται µέσω του ταχυδροµείου. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε ωστόσο «ότι δεν τίθεται θέµα παράτασης για την προθεσµία υποβολής των αιτήσεων στις Πολεοδοµίες, που είναι µέχρι το τέλος του χρόνου». Σηµειώνεται ότι σύµφωνα µε πηγές της αγοράς, το ενδιαφέρον για την «τακτοποίηση» θα ήταν πολύ µεγαλύτερο αν υπήρχαν στον νόµο διασφαλίσεις για το µέλλον αυτών των κτισµάτων. Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που ανησυχούν ότι θα έχουν προβλήµατα, είτε µε την Πολεοδοµία είτε µε την Εφορία, σε περίπτωση που σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθµιση. Παράλληλα, µε εγκύκλιο που εστάλη στις αρµόδιες υπηρεσίες δίδεται η δυνατότητα να επιστραφούν τα πρόστιµα, αν καταβλήθηκαν µεγαλύτερα ποσά από αυτά που προβλέπονται. Ετσι, σε περίπτωση λανθασµένης υποβολής, ο ενδιαφερόµενος πρέπει να απευθύνεται στην τράπεζα για τη διόρθωση του λάθους, προσκοµίζοντας το σωστό φύλλο υπολογισµού του ειδικού προστίµου από την Πολεοδοµία. 147.000 αιτήσεις Στο µεταξύ, τις 147.000 έφτασαν οι αιτήσεις – σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ – που υποβλήθηκαν στις Πολεοδοµίες για την τακτοποίηση των παράνοµα κλειστών χώρων όπως είναι οι ηµιυπαίθριοι έως την περασµένη Παρασκευή (περίπου 3.200 αιτήσεις την ηµέρα). Οπως ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης, η εκτίµηση είναι έως τα τέλη του χρόνου να έχουν υποβληθεί περισσότερες από 285.000 αιτήσεις και να συγκεντρωθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ Το ενδιαφέρον για την «τακτοποίηση» θα ήταν µεγαλύτερο, αν υπήρχαν στον νόµο διασφαλίσεις για το µέλλον των κτισµάτων Φραγµός στις επεκτάσεις ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να µπουν κανόνες στην επέκταση των πόλεων, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. Παράλληλα, εξέφρασε την ανάγκη νοµοθετικής ρύθµισης για την επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων για να µην καθυστερεί η διαδικασία της ένταξης στο σχέδιο πόλης. Για τα αυθαίρετα απέφυγε να πάρει θέση. «Δεν είµαι έτοιµος να απαντήσω», είπε χαρακτηριστικά. Ακόµη, παραδέχτηκε ότι πρέπει να απλοποιηθεί η πολεοδοµική νοµοθεσία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αναγνώρισης της αρχιτεκτονικής φυσιογνωµίας ανά δήµο. «Πρόκειται να ξεκινήσει καταγραφή σε όλους τους δήµους, ώστε στη συνέχεια, το υπουργείο να θέτει τους µορφολογικούς κανόνες στη δόµηση», τόνισε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά το Κτηµατολόγιο, ο κ. Σηφουνάκης επεσήµανε ότι µέσα στις επόµενες µέρες θα ανατεθεί η β’ φάση Κτηµατογράφησης, ενώ σχεδιάζεται ρύθµιση, έτσι ώστε τα λάθη που παρατηρούνται – και τα οποία σήµερα διορθώνονται µόνο µέσω της δικαστικής οδού – να µπορούν µε λύνονται µε διοικητική πράξη.
Read more...

ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ


Σήμερα καταθέτει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της ελληνικής Βουλής που βρίσκεται στο Μόναχο για την υπόθεση της Siemens, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Χθες ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ, ο βασικός διαχειριστής των «μαύρων» ταμείων της Siemens κατά την κατάθεσή του στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής βεβαίωσε ότι η Siemens έδινε "πολιτικό" χρήμα στην Ελλάδα...
Ο Ράιχαρτ Σίκατσεκ είπε ότι γνώριζε πως δίνονταν μίζες σε πολιτικά κόμματα, αλλά στις επίμονες ερωτήσεις να αποκαλύψει ονόματα, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει ονόματα και πολιτικά πρόσωπα αποδέκτες, και παρέπεμψε στον πρώην πρόεδρο της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκο. Επίσης στο κλιμάκιο της εξεταστικής επιτροπής, κατέθεσε εκ μέρους της γερμανικής εταιρίας το μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της Siemens Πέτερ Σόλμσεν. Η διοίκηση της εταιρίας «πίεσε το Χριστοφοράκο να πει την αλήθεια, αλλά εκείνος δεν ενέδωσε», δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σόλμσεν στα μέλη της επιτροπής. Πρόσθεσε επίσης ότι «η Siemens πιστεύει και επενδύει στην Ελλάδα και η χώρα την έχει ανάγκη».

Read more...

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες στο υπουργείο Εργασίας για την εφαρµογή του νέου τρόπου ασφάλισης των περιστασιακά απασχολούµενων µε την καθιέρωση του εργόσηµου (κουπόνι ασφάλισης). Το µέτρο θα τεθεί σε εφαρµογή από τις αρχές του...
2011 (πιθανότατα από τον Μάρτιο). Να σηµειωθεί πως παρόµοιο σύστηµα εφαρµόζεται ήδη στη Γαλλία από το 1994. Ηδη κατατέθηκαν οι πρώτες προτάσεις για τον τρόπο εφαρµογής του µέτρου από τις διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, καθώς και από υπηρεσιακούς παράγοντες, και αποµένει η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουµάνης έχει ζητήσει µε εγκύκλιο τη γνώµη των διοικητικών συµβουλίων των εµπλεκόµενων Ταµείων (ΙΚΑ και ΟΓΑ), ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στην υλοποίηση του µέτρου. Το νέο µέτρο σχεδιάζεται να εφαρµοστεί ως εξής: Από τους κατά περίπτωση αρµόδιους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ασφαλιστικά ταµεία) εκδίδεται ειδικό εργόσηµο, υπό τύπον πολύπτυχης επιταγής, συγκεκριµένης χρηµατικής αξίας, στην οποία περιλαµβάνεται το ποσό της αµοιβής του εργαζοµένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταµείου. Τα εργόσηµα µεταβιβάζονται ονοµαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζοµένους ως καταβολή για την αµοιβή της παρασχεθείσας εργασίας και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόµενους φορείς διαθέσεως µε καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουµένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες εισφορές. Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές και το καθαρό ποσό αναγράφονται στην πολύπτυχη επιταγή, εκ των οποίων το ένα τµήµα φυλάσσεται από τον φορέα που εξοφλεί και το άλλο από τον εργοδότη. Στο τέλος κάθε έτους το ασφαλιστικό ταµείο στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόµενο. Εκπίπτουν από τον φόρο Είναι σηµαντικό να τονιστεί ότι µε το σύστηµα αυτό οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδηµα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδηµα του εργαζοµένου. Για τον τρόπο διανοµής του κουπονιού το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι το κουπόνι ασφάλισης (συγκεκριµένης χρηµατικής αξίας) θα µπορεί να αγοράζεται από τον εργοδότη αλλά και να εξαργυρώνεται από τον απασχολούµενο, µέσω µηχανηµάτων πολλαπλών συναλλαγών, ΑΤΜ νέας γενιάς, µέσω των οποίων θα γίνεται η συναλλαγή. Τα µηχανήµατα αυτά (περίπου 6.000), θα τοποθετηθούν σε τράπεζες, ταχυδροµεία, ΚΕΠ, καθώς και σε σούπερ µάρκετ. Οι εργοδότες θα προµηθεύονται τα ειδικά κουπόνια αµοιβής και θα αναγράφουν τους ΑΜΚΑ, δηλαδή τους Αριθµούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, του εργοδότη και του εργαζοµένου. Θα βάζουν στα ΑΤΜ χρήµατα και θα λαµβάνουν κουπόνια ίσης αξίας µε τα χρήµατα που τοποθέτησαν µαζί µε το σχετικό αποδεικτικό. Με τα κουπόνια αυτά θα πληρώνουν το οικόσιτο προσωπικό. Ο εργαζόµενος - κάτοχος του κουπονιού µε τη σειρά του θα τοποθετεί το κουπόνι και έναν κωδικό και θα εισπράττει τα χρήµατα από τα ΑΤΜ. Φθηνότερη έτσι η ασφάλιση Με το υπό προώθηση µέτρο γίνεται φθηνότερη η ασφάλιση στην απασχόληση των περιστασιακά απασχολουµένων (οικιακοί βοηθοί, κηπουροί, εργάτες γης, όσοι παραδίδουν ιδιαίτερα µαθήµατα, όσοι φυλάσσουν νήπια και ηλικιωµένους κ.ά.). Η ασφαλιστική εισφορά προς το ΙΚΑ αυτής της κατηγορίας των ασφαλισµένων (εργοδοτική και εργατική εισφορά) µειώνεται από το 35,40% στο 20%, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια εσόδων στο ελλειµµατικό ΙΚΑ, όµως ο στόχος είναι να καταπολεµηθεί η εισφοροδιαφυγή. Το µέτρο προβλέπεται στον νόµο Λοβέρδου για το νέο Ασφαλιστικό και εκτιµάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ, ενώ υπολογίζεται να λάβουν µέρος έως 300.000 περιστασιακά απασχολούµενοι. Βάσει των στοιχείων, περίπου 120.000 εργαζόµενοι απασχολούνται µόνο στον τοµέα φύλαξης µωρών και ηλικιωµένων προσώπων, στα σπίτια. Το κίνητρο που δίνει η κυβέρνηση για να ασφαλίζουν τα νοικοκυριά το προσωπικό τους είναι ότι το διπλότυπο της «επιταγής» υποβάλλεται στη φορολογική δήλωση και έχει την αντίστοιχη έκπτωση.
Read more...

Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ... ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ!


Ρεπορτάζ : Αργύρης Παπαστάθης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Προτάσεις-σοκ για τον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου καθώς «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης των φόρων» διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ. Προβόπουλος στην ενδιάμεση έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σε μια ευαίσθητη...
πολιτικά περίοδο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ο διοικητής της ΤτΕ ζητεί το κλείσιμο των ΚΑΠΗ, την κατάργηση των εκδρομών και των καλοκαιρινών διακοπών που διοργανώνουν τα ΚΑΠΗ και ο ΟΓΑ και τη συνολική επανεξέταση των δαπανών για τη μεταφορά μαθητών από απομακρυσμέ- να χωριά στο σχολείο τους. Παράλληλα «καρφώνει» τη γαλάζια διακυβέρνηση για το «κόλπο» των πελατειακών διορισμών σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με παράκαμψη του ΑΣΕΠ. «Εχουν δρομολογηθεί τολμηρές μεταρρυθμίσειςοι οποίες μπορούν να εγγυηθούν ότι η χώρα θα τα καταφέρει» ανέφερε χθες οκ. Προβόπουλος κατά την παράδοση της «Ενδιάμεσης Εκθεσης Νομισματικής Πολιτικής» στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο. Στην έκθεση προβλέπεται ότι η ανεργία θα υπερβεί το 2010 το 12%, η ύφεση θα είναι 4%, ενώ οι μέσες πραγματικές αποδοχές θα μειωθούν κατά 8% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 17% στο Δημόσιο. Προτάσσει τη «ριζική ανασυγκρότηση του κράτους» ως βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του Προγράμματος Σταθεροποίησης της οικονομίας και ζητεί τη σημαντική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Προβόπουλος διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για άγριο «μαχαίρι» στις δαπάνες καθώς εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων». Η περικοπή δαπανών στο Δημόσιο θα επιτευχθεί, σύμφωνα με την έκθεση, με τη συγχώνευση ή και την κατάργηση φορέων του Δημοσίου, από το «ψαλίδι» στην Υγεία και στην Παιδεία, τη συρρίκνωση των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους αλλά και τον δραστικό περιορισμό των δραστηριοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Προβόπουλος ζητεί την άμεση κατάργηση των ρυθμίσεων που δίνουν τη δυνατότητα πρόσληψης στο Δημόσιο για τους εργαζομένους επί δύο έτη σε γραφεία βουλευτών. Υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να καταργηθεί η απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων σε γραφεία κομμάτων. Για τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας σημειώνει ότι απασχολεί τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 190.000) και ζητεί πλήρη επανεξέταση των προσλήψεων. Σημειώνει ότι οι λειτουργικές δαπάνες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι πολύ υψηλές και εκτιμά ότι «θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για τη συγκράτησή τους», ενώ προσθέτει ότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ιδρυμάτων. Στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης δαπανών γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο κονδύλι των 280 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2010 για τη μεταφορά μαθητών από απομακρυσμένα χωριά στο γυμνάσιο ή στο λύκειο όπου μαθητεύουν. Ο κ. Προβόπουλος εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες «έχουν υπερβεί κάθε λογικό όριο» και ότι απαιτείται τροποποίηση του προγράμματος μεταφοράς των μαθητών που έχει λάβει «χαρακτήρα επιδότησης των υπεραστικών λεωφορείων». Στο πλαίσιο των περικοπών στην τοπική αυτοδιοίκηση ο επικεφαλής της ΤτΕ εκτιμά ότι «η λειτουργία των ΚΑΠΗ (με χρήματα των δήμωντα οποία παίρνουν από το κράτος) δεν έχει κανένα νόημα» και προτείνει να διατεθούν τα χρήματα για την αύξηση των συντάξεων. Ζητεί επίσης να διακοπούν «τα προγράμματα των εκδρομών των ΚΑΠΗ στο εξωτερικό», καθώς επίσης και «οι επταήμερες καλοκαιρινές διακοπές με κάλυψη όλου του κόστους από τους δήμους». Εντύπωση προκαλεί επίσης η πρόταση να καταργηθούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί (απασχολούν εκατοντάδες δημοσιογράφους) στους υπερχρεωμένους δήμους. Για την επίτευξη της δημοσιονομικής αυτοτέλειας των δήμων προτείνεται να καταργηθούν οι μεταβιβαστικές πληρωμές από τον προϋπολογισμό αλλά να δοθούν στους δήμους τα έσοδα από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το τέλος ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο κ. Προβόπουλος συνιστά επίσης να συγχωνευθούν σε ένα ή δύο τα κρατικά κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ψηφιακή ΕΡΤ, Βουλή), με μικρότερο αριθμό εργαζομένων, που θα λειτουργούν κατά το πρότυπο των ιδιωτικών σταθμών: θα καλύπτουν, δηλαδή, άνω του 70% του κόστους λειτουργίας από διαφημίσεις. Το έσοδο που εισπράττεται για την ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ προτείνεται να διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Ο επικεφαλής της ΤτΕ διερωτάται «πώς είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί» ότι ο ΟΓΑ παρέχει τετραήμερη κρουαζιέρα στους ασφαλισμένους του σε μια περίοδο περικοπής των συντάξεων και ζητεί επίσης την αναστολή των δραστηριοτήτων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς επί πέντε έτη.
Read more...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟΜΕΑ) ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟ

http://www.arsenis-georgios.gr/html/images/bv01546.png
http://www.arsenis-georgios.gr/html/images/bv01524.pngΟ Γιώργος Αρσένης εξελέγη για πρωτη φορα το 1998 με τον Δημητρη Μπέη. Απο τότε εκλέγεται ανελλιπώς, κατατάσσοντας την παρουσία του στις σταθερές αξίες του Δήμου Αθηναίων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος που με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2010, γνωστοποίησε την απόφαση του να διαθέσει την αποζημίωση, απο την συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υπερ του Ταμειου Κοινωνικης Αλληλεγγυης.

H πολιτική του καριέρα ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Ακολουθώντας πιστά τα βήματα του Ανδρέα Παπανδρέου, πίστεψε στο όραμα και ενστερνίστηκε τις ιδέες του.

'Αλλωστε με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία της οικογένειας Παπανδρέου, δέχθηκε να φυλάξει την ιστορική επιγραφή απο την ομιλία του Γέρου της Δημοκρατίας, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου της οδου Κ. Σερβίας στην διασταύρωση με την πλατεία Συνταγματος .

Η πίστη του στον άνθρωπο και η αγάπη για προσφορα, τον οδηγησαν στην Τοπικη Αυτοδιοικηση. Εκει βρηκε πεδιο πρόσφορο και χωρο ικανό να καλυψει τις δημιουργικες του δραστηριοτητες. Ξεκινησε με τον Δημητρη Μπεη, του οποιου τις θεσεις και τις αρχες υπηρετησε πιστα. Συνεχισε στο πλευρο του Χρηστου Παπουτσή και του Κωστα Σκανδαλιδη αφηνοντας την προσωπικη του σφραγιδα σε ζητηματα πρωτης γραμμης για τους πολιτες της Αθηνας.

Απο τον Οργανισμο Νεολαιας και Αθλησης, στην Δημοτική Επιτροπή Μικροπωλητών, και απο την Ομαδα του Διεθνους Προγραμματος "Υγιεις Πολεις του Κοσμου" στην θεση του Αντιπροέδρου του Ιδρύματος Αστέγων.

Ονειρο του να κατασκευαστουν 7 κεντρα Αστεγων στα αντίστοιχα διαμερίσματα στελεχωμενα με το καταλληλο προσωπικο, οπου οι συνανθρωποι μας θα μπορουν εκτος απο στεγη και τροφη, να ακολουθουν προγραμματα επανενταξης.

Η παρέμβασή του για την Δημοτική Αγορά, με την καταθεση ολοκληρωμένης μελέτης σε συνεργασία με τον Δημόκριτο, αλλα και η παρεμβαση για την Διπλη Αναπλαση Βοτανικος - Λ. Αλεξανδρας καταγράφηκαν μεταξυ των πλέον σημαντικων κινησεων δημοτικων συμβουλων.

Ο Γιωργος Αρσενης συνεχίζει την προσπάθεια και διευρύνει το πεδίο δράσης του. Γιατι οι κάτοικοι της Aττικής αξίζουν ένα περιβάλλον ασφαλές , φιλόξενο, και πάνω από όλα ανθρώπινο.

Read more...

Όχι άλλη αύξηση φόρων, λέει η Τράπεζα της Ελλάδος...


Στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική η Τράπεζα της Ελλάδος διατυπώνει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών και θα πρέπει να εστιάσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής για να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα.
«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και η αιχμή της πολιτικής για την αύξηση των εσόδων ... πρέπει να...
προσανατολιστεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη σύλληψη της φοροδιαφυγής», τονίζει η ΤτΕ στην έκθεση, η οποία υποβλήθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η Τράπεζα εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4% και η ανεργία θα ξεπεράσει το 12%.

Read more...

Βασικός στόχος η ανάκτηση του δημοσίου χώρου και η αναβάθμιση της εικόνας της πόλης



Του Nίκου Καραγεωργόπουλου


Υποψήφιου Δημοτικόυ Σύμβουλου 5ου Διαμερίσματος Αθήνας,
"Δικαίωμα στην πόλη" - Γιώργος Καμίνης

Η κρίση της Αθήνας βιώνεται, κατ’ εξοχήν, ως κρίση του δημοσίου χώρου της, που μέρα με τη μέρα εγκαταλείπεται, κακοποιείται, συρρικνώνεται.
Θέση μας είναι ότι η πόλη δεν μπορεί να έχει «άβατα» ή γκέτο που περιορίζουν τη χρήση του, που δημιουργούν ζώνες κοινωνικού αποκλεισμού στο κέντρο ή στις γειτονιές, που απομονώνουν ομάδες πληθυσμού ή εμβάλλουν φόβο στους κατοίκους. Δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν το δικαίωμα να ιδιοποιείται τον δημόσιο χώρο της πόλης, στερώντας τον από τους πολίτες. Θέλουμε να τον ανακτήσουμε, να τον «επανακατοικήσουμε» δημιουργικά, να τον κάνουμε χώρο συμμετοχής και ασφαλούς συνύπαρξης των ανθρώπων. Είναι κεντρικός στόχος του συνδυασμού μας και προϋπόθεση για την αναζωογόνηση της πόλης.

Η ανεπαρκής καθαριότητα και η περιορισμένη προσβασιμότητα, ο πλημμελής φωτισμός, η εντεινόμενη ηχορύπανση, η κακή κατάσταση των πεζοδρομίων και των πλατειών και η παράνομη κατάληψή τους από διάφορες χρήσεις, η παράνομη στάθμευση, η απουσία επαρκών χώρων περιπάτου, άθλησης και αναψυχής στις γειτονιές, η ανεπάρκεια τεχνικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών υποδομών, πρέπει να πάψουν να χαρακτηρίζουν την καθημερινή μας ζωή.

Ο πολίτης έχει δικαίωμα να ζει, ναεργάζεται, να κυκλοφορεί και να ψυχαγωγείται σε μια καθαρή, υγιεινή, λειτουργική και, εν τέλει, χρηστική πόλη. Έχει δικαίωμα στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στο παιχνίδι. Έχει δικαίωμα πρόσβασης σε επαρκείς και αξιόπιστες δημοτικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα για τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Τα δικαιώματα αυτά δεσμευόμαστε ως νέα δημοτική αρχή να προωθήσουμε, σε συνεργασία με άλλες αρχές, συλλογικούς φορείς και τις κινήσεις πολιτών που ήδη δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση αυτή.
Δράσεις άμεσης προτεραιότητας για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και της εικόνας της πόλης είναι:
Η απελευθέρωση των οδών, πλατειών, πεζοδρόμων και πεζοδρομίων από παράνομες χρήσεις και δραστηριότητες (παράνομα τραπεζοκαθίσματα και άλλες εγκαταστάσεις και κατασκευές, εμπόριο και χρήση ουσιών, παραεμπόριο, κλπ). Η εφαρμογή του νόμου πρέπει να είναι καθολική και αδιαπραγμάτευτη απέναντι σε πρακτικές απαξίωσης και εξαθλίωσης του δημοσίου χώρου.
Ο αυστηρός και συστηματικός έλεγχος της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως αυτών που συστηματικά παραβιάζουν τη νομιμότητα (παράνομη στάθμευση, ηχορύπανση, κατάληψη πεζοδρομίων και οδών, δόμηση των πρασιών, κλπ). Ιδιαίτερη σήμανση του δημοσίου χώρου που ενοικιάζει κάθε κατάστημα, ανάρτηση όλων των αδειών που χορηγεί ο Δήμος, καθώς και των πράξεων επιβολής κυρώσεων, στον δικτυακό του τόπο και στα ίδια τα καταστήματα, ώστε να γνωρίζουν οι δημότες ποια καταστήματα λειτουργούν νόμιμα.
Η τακτική επισκευή των δρόμων και των κρασπέδων και ο συστηματικός καθαρισμός τους με αξιοποίηση όλου του εξοπλισμού που προμηθεύτηκε ο Δήμος για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η τακτική επισκευή και συντήρηση των φρεατίων απορροής ομβρίων υδάτων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πυκνώνουν, κάνουν τη μέριμνα αυτή ακόμη περισσότερο αναγκαία.
Η προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση και αύξηση του αστικού πρασίνου, ιδίως σε μικρά πάρκα, η δενδροφύτευση των πεζοδρομίων και των πλατειών σε όλες τις συνοικίες.Ο έλεγχος για την τήρηση της υποχρέωσης φύτευσης των πρασιών και των ακάλυπτων χώρων, η πριμοδότηση της φύτευσης με πρωτοβουλία του Δήμου και σε συνεργασία με τους κατοίκους.
Η εξασφάλιση πρόσβασης στα άτομα με κινητικά προβλήματα σε όλους τους δημόσιους χώρους της πόλης.
Η αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ο εξοπλισμός της με κατάλληλα μηχανήματα (π.χ. ηχόμετρα) για να ανταποκριθεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στα ελεγκτικά της καθήκοντα.
Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την προστασία των όψεων των κτιρίων από βανδαλισμούς και ταυτόχρονες πρωτοβουλίες για την ένταξη των graffiti στη νέα, αναβαθμισμένη εικόνα της πόλης.

Μια αντίστοιχη, ευρεία καμπάνια για την αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών απέναντι στον δημόσιο χώρο, γιατί είναι δικαίωμα αλλά και ευθύνη όλων μας, είναι πολιτισμός, ο σεβασμός στην πόλη που ζούμε και εργαζόμαστε και στο περιβάλλον.


Read more...

Και τυπικά δεκτή η παραίτηση της Θ. Δραγώνα από το υπουργείο Παιδείας...


Δεκτή έκανε και επίσημα η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου την παραίτηση της Θάλειας Δραγώνα από τη θέση της Ειδικής Γραμματέως του υπουργείου. Σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε με την κ. Διαμαντοπούλου, η κ. Δραγώνα επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την παραίτησή της, ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας για την εμπιστοσύνη και το πνεύμα συνεργασίας που, όπως είπε, της έδειξαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο λόγος της παραίτησης οφείλεται στις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν από...
την πρότασή της να διδάσκεται ως προαιρετικό μάθημα η Ιστορία στα σχολεία...
Από την πλευρά της η υπουργός εξέφρασε της ευχαριστίες της για την προσφορά της κ. Δραγώνα στο έργο του υπουργείου για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, τονίζοντας ότι, παρότι χάνει μία πολύτιμη συνεργάτιδα, οι λόγοι της παραίτησης είναι απολύτως σεβαστοί.

Read more...

ΣΙΚΑΤΣΕΚ: "Η SIEMENS ΕΔΙΝΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ"


Η Siemens έδινε «πολιτικό» χρήμα στην Ελλάδα, παραδέχθηκε κατά την κατάθεσή του ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής στο Μόναχο, ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ. Ο βασικός διαχειριστής των «μαύρων» ταμείων της Siemens επιβεβαίωσε ότι γνώριζε πως δίνονταν μίζες σε πολιτικά κόμματα, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει ονόματα, ισχυριζόμενος ότι δεν γνωρίζει πολιτικά πρόσωπα -αποδέκτες...


Παρέπεμψε μάλιστα στον πρώην πρόεδρο της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος και αναμένεται να καταθέσει αύριο Τετάρτη στο κλιμάκιο της επιτροπής που βρίσκεται στο Μόναχο. Ο κ. Σίκατσεκ φαίνεται πως αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο ίδιος είπε πως δόθηκαν λεφτά σε μικρό κόμμα της Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο σύστημα των «μαύρων ταμείων», αναλύοντας τις διαδρομές του «μαύρου» χρήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ ήταν ο διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας, μέσω των οποίων διοχετεύθηκαν 1,3 δισ. ευρώ για μίζες της Siemens σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2008 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 108.000 ευρώ για το αδίκημα της απάτης σε βάρος της Siemens.

Read more...

“Σε πανικό ο Παπανδρέου, εκβιάζει την κοινωνία”

Μας έκαναν δώρα πρωθυπουργός και Μητσοτάκης, λέει η Ρηγίλλης


http://img.protothema.gr/
Σε προσπάθεια του πρωθυπουργού να εκβιάσει την κοινωνία για να αποφύγει την ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αποδίδει η Ρηγίλλης την διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε χθες και προσθέτει ότι «ο κ. Παπανδρέου είναι σε πανικό γιατί η πολιτική του μνημονίου δεν προχωρά και θα αποδοκιμαστεί στις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Αντώνη Σαμαρά από την Θεσσαλονίκη όπου περιοδεύει σήμερα: «Πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός βέβαιος για την ήττα του απειλεί τον λαό και εκβιάζει. Του θυμίζω ότι στη Δημοκρατία μας όταν έχουμε εκλογές ο λαός στέλνει μηνύματα δεν δέχεται εκβιασμούς. Υπάρχει κι άλλος δρόμος, ο δρόμος της ανάπτυξης».

Η Ρηγίλλης πάντως προβληματίζεται για το «που το πάει ο κ. Παπανδρέου και αν είναι πράγματι αποφασισμένος να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές». Έχει σημασία ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν αισθάνεται έτοιμη για κάλπες ένα χρόνο μετά την συντριπτική ήττα του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι «δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Μετά την συνέντευξη πάντως προσπαθούν να εμφανίσουν ότι είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό την Τρίτη το πρωί ο πολιτικός σχεδιασμός με non paper πρόβαλλε ότι «αν ο κ. Παπανδρέου υλοποιήσει την απειλή του η ΝΔ είναι έτοιμη να δώσει νικηφόρα την μάχη».

Τα στελέχη του κόμματος που έκαναν δηλώσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως ο γραμματέας Προγράμματος κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Θεόδωρος Καράογλου μίλησαν για «μπλόφα του πρωθυπουργού όσον αφορά την απειλή των εκλογών αλλά και για πολιτική γκάφα».

Παρά τον προβληματισμό πάντως που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια η Ρηγίλλης προσπαθεί να εμφανίζεται ψύχραιμη. Συνεργάτης του προέδρου του κόμματος έλεγε την Τρίτη το πρωί: «χθες το βράδυ μας έκαναν δύο δώρα, το ένα ήταν η συνέντευξη του κ. Παπανδρέου και το άλλο οι δηλώσεις του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εμείς συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας. Ο επικοινωνιακός μας σχεδιασμός δεν αλλάζει».

Η Ρηγίλλης προσπαθεί να υποβαθμίσει τις διαστάσεις της παρεμβάσεις Παπανδρέου και γι αυτό εκτός από την σύντομη δήλωση Σαμαρά τις απαντήσεις στον πρωθυπουργό έχει αναλάβει ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Στο ηγετικό επιτελείο της ΝΔ συζητήθηκε γενικότερα πως θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Σαμαράς και συγκεκριμένα αν θα έπρεπε να δώσει και εκείνος διακαναλική συνέντευξη ή συνέντευξη Τύπου. Προς το παρόν αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα και να δώσει ο κ. Σαμαράς τρεις ξεχωριστές συνεντεύξεις σε αντίστοιχα μεγάλα κανάλια.

Κανένα σχόλιο για Μητσοτάκη

Τη ΝΔ απασχολεί και η παρέμβαση του επίτιμου προέδρου του κόμματος κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος στήριξε τον πρωθυπουργό και αποδοκίμασε τον κ. Σαμαρά υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτει πρόταση για την χώρα. Ο κ. Καράογλου δήλωσε ότι «δεν μπορεί κάθε φορά που ο κ. Παπανδρέου έχει δυσκολίες ο κ. Μητσοτάκης να τον στηρίζει με δηλώσεις του. Θα πρέπει να επιληφθούν τα όργανα του κόμματος».

Από την Ρηγίλλης πάντως συμφωνούν ότι «σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι να βάλλει πλάτη για τον κ. Παπανδρέου και να ενισχύσει την κ. Ντόρα Μπακογιάννη στο εγχείρημά της» λένε ότι δεν σκοπεύουν να πάρουν μέτρα εναντίον του κ. Μητσοτάκη. «Εκτίθεται μόνος του με αυτά που λέει, δεν χρειάζεται να πάρουμε εμείς μέτρα εναντίον του» έλεγαν συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Read more...

Συγχωνεύστε ΕΡΤ και Κανάλι της Βουλής!

“Εντολή” Προβόπουλου για μάζεμα των δαπανών


http://img.protothema.gr/
Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνο στέλνει με την ενδιάμεση έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος ζητεί να συγχωνευεθούν σε έναν ή το πολύ σε δύο οι κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Στην έκθεση επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι από δημοσιονομικής πλευράς παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί, δηλαδή ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, “Πρίσμα” καθώς και ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής.

“Οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί όχι μόνο είναι πολλοί για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδος, αλλά και λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος, το οποίο είναι πολλαπλάσιο αντίστοιχων ιδιωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Μάλιστα, ο διοικητής της Τ.τ.Ε. εκτιμά ότι θα ήταν σκόπιμο οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί να συγχωνευθούν σε έναν ή δύο και να καλύπτουν περισσότερο από το 70% του κόστους λειτουργίας τους με έσοδα από διαφημίσεις, όπως συμβαίνει και με τους ιδιωτικούς σταθμούς.

Μάλιστα, προτείνεται το σημερινό έσοδο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Θυμίζουμε εδώ ότι το θέμα της εισφοράς υπέρ ΕΡΤ και του τρόπου αξιοποίησής της έχει δημιουργήσει τριβές μεταξύ του κ. Γερουλάνου και της κας. Τίνας Μπιρμπίλη, καθώς η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει επιδιώξει μέρος της να εισπράττεται υπέρ της ενίσχυσης των έργων που σχετίζονται με την “πράσινη” ενέργεια.

Read more...

Η Μαρία Μιχαηλίδη υποψήφια δημοτ. σύμβουλος Γαλατσίου...


...απαντώντας στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ, αποκλειστικά στο PRESS-GR, καταδεικνύει ότι η πολιτική άποψη και το δικαίωμα στο εκλέγεσθαι δεν υπαγορεύεται από ηλικιακά όρια!

(Επιμέλεια: Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης)

Γεννήθηκα στο Γαλάτσι, στις 22 Μαρτίου το 1992. Φοίτησα διαδοχικά στο 11ο Δημοτικό σχολείο Γαλατσίου, στο 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου και τελείωσα τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Γαλατσίου το 2010. Πλέον είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στην Καλαμάτα (ΤΕ.ΤΡΟ.).
Οι γονείς μου Μιχαηλίδης Γεώργιος, συνταξιούχος (πρώην δημόσιος υπάλληλος) και Παπαλεξοπούλου Χρυσούλα, ιδιωτικός υπάλληλος ζουν στο Γαλάτσι από το 1985. Πέραν από τους γονείς μου, έχω μια μικρότερη αδερφή, την Μιχαηλίδη Αγγελική, η οποία φοιτά στο τελευταίο έτος του Λυκείου.
Υπήρξα Ενωμοτάρχης για 2 χρόνια στους Προσκόπους του 1ου Συστήματος Γαλατσίου. Είμαι πτυχιούχος της Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας.
Είμαι 18 χρονών και συζητώντας με τους συνομήλικούς μου, διαπίστωσα κοινές ανησυχίες για τα προβλήματα της πόλης μας. Έτσι, με στόχο να αγωνιστώ για...
τα προβλήματα που απασχολούν εμάς τους νέους, αποφάσισα να κατέβω Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό Πράσινο Γαλάτσι με επικεφαλής την Υποψήφια Δήμαρχο την Έλενα Ζέρβα.

Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;
Να βρίσκονται δίπλα μου οι άνθρωποι που αγαπώ!
Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί;
Ξημερώνει μια καινούργια μέρα!
Η τελευταία φορά που ξέσπασες σε γέλια;
Χθες το βράδυ, όταν παρακολουθούσα μια ταινία καρτούν!
Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι;
Το πείσμα μου..
Το βασικό ελάττωμά σου;
Η ευαισθησία μου.
Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Σε αυτά που γίνονται καταλάθος και όχι εσκεμμένα.
Η τελευταία φορά που έκλαψες;
Όταν συνειδητοποίησα πόσο μου λείπει η οικογένεια μου κ οι φίλοι μου.
Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι περισσότερο;
Καμιά.
Ποιοι είναι οι ήρωες σου σήμερα;
Εμείς τα παιδιά- η γενιά μου!
Ποια είναι η ταινία που σε σημάδεψε;
Ο βασιλιάς των λιονταριών
Το αγαπημένο σου ταξίδι;
Στην Αγγλία, με τους προσκόπους
Ο αγαπημένος σου συνθέτης;
Σπανουδάκης και Χατζιδάκις
Οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Μαντά και Δημουλίδου..
Ποια αρετή προτιμάς σε έναν άντρα;
Την ειλικρίνεια
Και σε μια γυναίκα;
Την διπλωματία
Το τραγούδι που σφυρίζεις κάνοντας ντους;
Είναι μόνο η αρχή (ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ)
Το βιβλίο που σε σημάδεψε;
Τα δάκρυα του θεου!
Ο αγαπημένος σου ζωγράφος;
Γεραλης
Το αγαπημένο σου χρώμα;
Κόκκινο!
Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου;
Την συμμετοχή μου στα κοινά ως υποψήφια δημοτικός σύμβουλος..
Το αγαπημένο σου ποτό;
Νερό
Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;
Για τίποτα!
Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα;
Το ψέμα και την κοροϊδία..
Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;
Να διαβάζω βιβλία και να βλέπω ταινίες!
Ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Το σκοτάδι..
Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα;
Όταν το ψέμα δεν θα προκαλέσει κακό.
Ποιο είναι το μότο σου;
Ρόδα είναι και γυρίζει!
Πώς θα επιθυμούσες να πεθάνεις;
Από βαθιά γεράματα..
Εάν συνέβαινε να συναντήσεις το Θεό, τι θα ήθελες να σου πει;
"Πάλεψε και θα τα καταφέρεις"
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό;
Περισυλλογή και προβληματισμό για το μέλλον!

Read more...

ΣΤΙΣ 6 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΗΜΑΡΑ-ΣΓΟΥΡΟΥ


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
TI ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΛΙΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Και νέα κυλιόμενη μέτρηση έφτασε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Ιπποκράτους. Είναι η σημερινή τηλεφωνική την οποία είχε παραγγείλει το ΠΑΣΟΚ για να βλέπει τις τάσεις που αυξομειώνονται εν όψει των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Γιάννης Δημαράς διευρύνει το προβάδισμα του και προηγείται με 6 μονάδες του Γιάννη Σγουρού...
Ο Δημαράς με την αναγωγή των αναποφάσιστων παίρνει 30%, ο Σγουρός 24% και ο Κικίλιας τρίτος με 21%. Το εντυπωσιακό της μέτρησης είναι οτι οι 'μικροί' υποψήφιοι περιφερειάρχες δεν συγκεντρώνουν παραπάνω απο 25%. Κανείς απο τους 'μικρούς' δεν παίρνει πάνω απο 7%. Αυτά για σήμερα...

Read more...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΥΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ(ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ)



Ο Βασίλης Λύκος είναι Βιολόγος, Μ.Sc. περιβαλλοντολόγος και υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε θέματα διαχείρισης της παράκτιας ζώνης, περιβαλλοντικής πολιτικής, και ανάλυσης κινδύνου ασφαλείας πτήσεων. Παρακολούθησε σεμινάρια θεατρικών σπουδών στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης. Συνεργάστηκε με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Πτήσεων του ΓΕΑ της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δάφνης και εκδίδει την αυτοδιοικητική εφημερίδα "XLιξη". Σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης για θέματα περιβάλλοντος.
Read more...

ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΟΥ-ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ-Ν.ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ-ΕΚΑΛΗΣ



Read more...

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ



















Read more...