Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Θα διατηρήσουμε σε κάθε περίπτωση την εθνική συλλογική σύμβαση διαβεβαιώνει ο Κουτρουμάνης

«Διαπραγματευόμαστε με την τρόικα»

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
«Έχουμε την υποχρέωση να κρατήσουμε όρθια τη χώρα με όποιο κόστος» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης μιλώντας στην Βουλή για την αναγκαιότητα έγκρισης των μέτρων του πολυνομοσχεδίου.

Κινούμενος στους ίδιους δραματικούς τόνους με τον υπουργό Οικονομικών, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τα χειρότερα «δηλαδή την επάνοδο του βιοτικού επιπέδου στη δεκαετία του '50 ή του '60».

Ο κ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι «θα διατηρήσουμε σε κάθε περίπτωση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι δεν διαπραγματεύτηκε για τα εργασιακά με την τρόικα.

Το άρθρο 37 θα ήταν πολύ σκληρότερο, είπε χαρακτηριστικά, το οποίο -όπως φαίνεται- και δεδομένης της στάσης της πρώην υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη να επιμένει ότι αν παραμείνει ως έχει θα το καταψηφίσει, κινδυνεύει να γίνει η σημαία κάτω από την οποία θα συσπειρωθούν όσοι διαφωνούν με μέρος ή και με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ο Γιώργος Κουτρουμάνης υπεραμυνόμενος των αποφάσεων του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά, απέρριψε τις κατηγορίες ότι το κυβερνών κόμμα δεν έκανε διαπραγμάτευση με την τρόικα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως το άρθρο 37 (που αποδυναμώνει τις κλαδικές συμβάσεις) «θα ήταν πολύ σκληρότερο αν δεν γινόταν σκληρή διαπραγμάτευση».

Σημείωσε μάλιστα πως είναι σε θέση να το αποδείξει αυτό και με έγγραφα, κάτι που όμως, όπως ανέφερε, δεν γίνεται να κάνει τώρα διότι «βρισκόμαστε ακόμη σε διαπραγμάτευση και τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη σε πολύ κρίσιμα ζητήματα».

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε πως «θα διατηρήσουμε σε κάθε περίπτωση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», ενώ τόνισε πως δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά αναστέλλεται η επέκτασή τους σε όσους δεν έχουν υπογράψει.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, σημείωσε πως διευκολύνεται η σύναψή τους, όμως τόνισε πως αυτό είναι πολύ καλύτερο, από αυτό που συμβαίνει σήμερα, τις ατομικές δηλαδή συμβάσεις, όπως είπε.

Ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ακόμη πως η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια για την προώθηση των απαραίτητων, όπως είπε, αλλαγών, η οποία, κατά τον υπουργό Εργασίας, θα ήταν πιο αποτελεσματική αν υπήρχε στοιχειώδης συνεννόηση με την αντιπολίτευση.

Στο σημείο αυτό επέκρινε τη ΝΔ γιατί, όπως υποστήριξε, δεν παραδέχεται πως έχει σημαντική ευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τρόικα: «Ναι» στην έκτη δόση – Επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους- Με «ψιλή» το κούρεμα










Τρόικα: «Ναι» στην έκτη δόση – Επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους- Με «ψιλή» το κούρεμα
Στα χέρια των υπουργείων οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες τα πλήρη κείμενα των εκθέσεων για την ελληνική οικονομία που συνέταξαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στην Αθήνα, τα στελέχη της τρόϊκας.



Επί της ουσίας πρόκειται για δύο εκθέσεις:

-Η πρώτη αφορά την προσαρμογή της χώρας στις επιταγές του μνημονίου, βάσει της οποίας θα εκταμιευτεί η επόμενη, έκτη, δόση των δανείων προς την Ελλάδα

-Η δεύτερη θα αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tovima.gr, kαλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι από την «έκθεση προσαρμογής» θα προκύπτει το συμπέρασμα ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 8 δις ευρώ, που η χώρα έχει λαμβάνειν.

Θα επισημαίνεται βεβαίως η ανάγκη πιστής εφαρμογής των συμπεφωνημένων.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, με την οποία συναρτάται ως γνωστόν η συνέχιση των χρηματοδοτήσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η έκθεση προσδιορίζει τα σενάρια βάσει των οποίων, με χρονικό ορίζοντα το 2020, το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, δηλαδή εξυπηρετήσιμο. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το ΔΝΤ εμφανίζεται προς το παρόν εξαιρετικά επιφυλακτικό.

Τα σενάρια αυτά αποτελούν ήδη αντικείμενο μελέτης όχι μόνων των κυβερνητικών και διεθνών αρχών αλλά και του λεγόμενου ιδιωτικού τομέα, από τη συμβολή του οποίου εξαρτάται πλέον και εν πολλοίς η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Και αυτό, διότι όπως οι πάντες πλέον συμφωνούν, στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου υπερεκτιμήθηκαν τα προσδοκώμενα οφέλη, τόσο από την αποκρατικοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, όσο και από το «κούρεμα» κατά 21% της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όλο και περισσότεροι, όπως ο Ζακ Ντελόρ, σημειώνουν πως θα πρέπει να προηγηθεί η «αξιοποίησή» της, διότι αλλιώς θα εκποιηθεί με πενιχρά αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα», το 21% ανήκει πλέον στο παρελθόν και ήδη γίνεται λόγος για διπλασιασμό του. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα το οποίο θα «εξισορροπεί» τις πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στους τομείς των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι προαναφερθείσες εκθέσεις θα μελετηθούν εντατικά τις επόμενες ώρες και στη συνέχεια θα έλθουν προς συζήτηση στη μεθαυριανή σύνοδο των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες . Ωστόσο τα πράγματα έχουν περιπλακεί από το γεγονός ότι το ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους - ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με το ζήτημα της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών που θεωρείται πλέον εκ των ων ουκ άνευ για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.
http://newpost.gr
Πηγή: tovima.gr
Read more...

Νέες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους εκδότες

Συνεχίστηκαν οι επαφές με εκπροσώπους των ΜΜΕ


http://img.protothema.gr/9BF2E0DBA012507267019F9C9FA1206A.jpg

Συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι επαφές του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μετά την συνάντηση που είχε την Δευτέρα με τον κ. Μπόμπολα και τον κ. Ψυχάρη.

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Μίνωα Κυριακού από τον όμιλο του ΑΝΤ1 και τον κ. Γιάννη Αλαφούζο από τον Σκάι.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του πρωθυπουργού, οι επαφές αυτές γίνονται στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχει ανοίξει ο κ. Παπανδρέου με ανθρώπους του Τύπου και του επιχειρηματικού κόσμου.

Αυτό που επιδιώκεται, από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου, είναι να γίνει σαφής στη κοινή γνώμη η πραγματική κατάσταση της χώρας και το δυσεπίλυτο οικονομικό πρόβλημα.

Ο κ. Παπανδρέου, εκτιμάται ότι συζήτησε μαζί τους τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση να αποφύγει την χρεοκοπία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε πως είναι αδήριτη ανάγκη να αποφεύγεται όσο γίνεται η κινδυνολογία από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε αυτή τη κρίσιμη καμπή για τη χώρα μας.

Ο κ. Παπανδρέου θα συνεχίσει τις επαφές του με εκπροσώπους και άλλων επιχειρηματικών τάξεων τις επόμενες ημέρες.
Read more...

Έκτακτη συνάντηση Μέρκελ, Σαρκοζί, Λαγκάρντ και Τρισέ στην Φρανκφούρτη

Εντατικές διαβουλεύσεις εν όψει της Συνόδου

http://static.doldigital.net/webstatic/C4E9F83F5BE5EE68D39248A32ACBB3D3.jpg
Το κόστος από τα πακέτα στήριξης των τραπεζών και των χωρών της ευρωπεριφέρειας ενδέχεται να πλήξει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Γαλλίας (Φωτογραφία: Associated Press )


Βερολίνο, Γερμανία
Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Κυριακή.

Χαρακτήρα «έκτακτης συνάντησης κορυφής» έχει πάρει η συνάντηση της ευρωπαϊκής ηγεσίας και του ΔΝΤ με Μέρκελ και Σαρκοζί στην Φρανκφούρτη την Τετάρτη, την στιγμή που η γαλλική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πιστοληπτικής υποβάθμισης, χάνοντας την αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Στη συνάντηση στην έδρα της ΕΚΤ θα πάρουν μέρος η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Μέτα τη συνάντηση δεν θα γίνουν ανακοινώσεις.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης είχε αναφέρει πως «είναι προφανές ότι οι επαφές μετά της Γερμανίας και της Γαλλίας θα είναι συνεχείς μέχρι τις 23 Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με Γάλλους βουλευτές που επικαλείται το Reuters, ο κ. Σαρκοζί φέρεται να είπε ότι οι διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη έχουν «κολλήσει» στο θέμα των σχέσεων του EFSF με την ΕΚΤ. Με την επίσκεψή του στην Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, επιδιώκει να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες για την κρίση χρέους της ευρωζώνης που γίνονται εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή.

Οι γαλλικές τράπεζες είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες στην Ελλάδα και ενδεχόμενη πτώχευση θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για το γαλλικό τραπεζικό σύστημα.

Η επέκταση των σχεδίων στήριξης ή η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εντείνει τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά της χώρας, ενώ μία πιθανή πιστοληπτική υποβάθμιση θα υπονομεύσει τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου να επανεκλεγεί το 2012.

«Είναι μία κλασική παγίδα της μετάδοσης της κρίσης, που τώρα είναι κοντά στη Γαλλία», σχολιάζει στο Bloomberg ο καθηγητής Οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι, Φιλίπ Μαρτέν.

«Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Όλοι στην κυβέρνηση επιμένουν πως ότι κάνουν είναι στην κατεύθυνση να διατηρηθεί το ΑΑΑ. Αν το χάσουν, θα είναι καταστροφή», προσέθεσε.

Η Moody's προειδοποίησε την περασμένη Δευτέρα ότι θέτει τη χώρα υπό τρίμηνη εξέταση, για το ενδεχόμενο έκδοσης αρνητικής πρόβλεψης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση.

Μετά απ' αυτήν την εξέλιξη, η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, που αυτή τη στιγμή έχει και από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους.

Η Moody’s επισήμανε πως θα θέσει τη Γαλλία στο μικροσκόπιο για τους επόμενους τρεις μήνες, εξετάζοντας εάν οι μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης και το κόστος διάσωσης τραπεζών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης έχει σημαντικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της χώρας.

Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 3,23%. Το spread με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1992, τις 115 μονάδες βάσης.

Μεγάλες είναι και οι απώλειες που έχουν σημειώσει οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών.

Από την αρχή του 2011 η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, η BNP Paribas, έχει χάσει το 35% της αξίας της και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα, η Societe Generale, το 51%.

Η συνολική έκθεση των γαλλικών τραπεζών σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα στα τέλη του 2010 ήταν 253,8 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση τους στην Ιταλία (σε δημόσιο και ιδιωτικό χρέος) ήταν 392,6 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Συνάντηση με τον Γιάννη Αλαφούζο είχε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ζήτησε στήριξη επειδή η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές και οδεύει ολοταχώς προς μεγάλο κούρεμα του χρέους. "Το κούρεμα θα είναι βαθύ, αλλά ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το ποσοστό". Παράλληλα ζήτησε βοήθεια στην εθνική προσπάθεια. Για τον...
Α। Σαμαρά είπε ότι "έκανα προσπάθεια να τα βρω μαζί του, αλλά δεν τα έχω καταφέρει". Η συνάντηση ολοκληρώθηκε πριν από πέντε λεπτά και διήρκησε ένα τέταρτο...
http://fimotro
Read more...

Η Γερμανία «ακυρώνει» το EFSF

Διαψεύδει τα σενάρια περί αύξησης των κονδυλίων του Ταμείου Στήριξης


http://img.protothema.gr/9427D1DE884B5DD2E538730061C9550C.jpg

Νέα ανατροπή στα δεδομένα της διαχείρισης του ελληνικού – και κατ’ επέκταση του ευρωπαϊκού – προβλήματος χρέους, φέρνει η κατηγορηματική διάψευση της γερμανικής κυβέρνησης πως στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής θα συζητηθεί – πολύ δε περισσότερο θα αποφασισθεί - αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Τη σχετική σεναριολογία ανέλαβε να διαψεύσει ο κύριος Μάρτιν Κότχαουζ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων του EFSF πέρα από το υπάρχον ‘ταμείο’ των 440 δις ευρώ που αναλογούν σε μια συμμετοχή της Γερμανίας έως το ύψος των 211 δις ευρώ με την μορφή εγγυήσεων». Ο κύριος Κότχαουζ μάλιστα διευκρίνισε πως οι συζητήσεις που διεξάγονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της Συνόδου της Κυριακής περιορίζονται στο «πως οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικότερα το EFSF».

Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενη τοποθέτηση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε «παγώσει» την Δευτέρα τις αγορές λέγοντας πως την Κυριακή δεν θα επιτευχθεί μια οριστική και τελεσίδικη λύση στο πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης.

Τις προηγούμενες 24 ώρες όμως είχαν διαρρεύσει ακόμα και προσχέδια συμφωνίας μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου για την ενίσχυση της χρηματοδοτικής ικανότητας του ταμείου στήριξης της Ευρωζώνης μέχρι και του ποσού των 2 ή και των 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Και πάντως η γερμανική πλευρά δεν είχε σχολιάσει, μέχρι τώρα, ούτε την πρόταση της Allianz περί μετατροπής του EFSF σε ένα είδος «εγγυητικού ταμείου ομολόγων», υπό την προϋπόθεση πως θα διευρυνόταν η κεφαλαιακή του βάση και θα μπορούσε έτσι να εγγυάται έως και το 20% κάθε ευρωπαϊκής ομολογιακής έκδοσης, ιδίως αυτών των ασθενέστερων κρατών.

Είναι προφανές συνεπώς ότι η στάση της «επίσημης Γερμανίας» περί μη αύξησης των κεφαλαίων του EFSF όχι απλώς δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, αλλά επί της ουσίας «ακυρώνει» τον ίδιο τον προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης καθώς περίπου 14 μήνες πριν αντικατασταθεί από τον Μόνιμο Μηχανισμό (ΕSM) θα βρεθεί πρακτικά χωρίς κεφάλαια ικανά να χρηματοδοτήσουν μια προσέγγιση της ελληνικής κρίσης πέραν της ήδη εγκαταλειφθείσας (;) συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Κι εδώ κάπου επανέρχεται στο προσκήνιο η δήλωση – έκκληση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, την περασμένη Παρασκευή, όταν και ζήτησε επίσπευση της λειτουργίας του ESM πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2013! Γιατί προκρίνει η γερμανική πλευρά τον Μόνιμο Μηχανισμό; Μια πρώτη ανάγνωση λέει πως αυτός προβλέπει διαδικασίες συντεταγμένης χρεοκοπίας μιας χώρας – μέλους της Ευρωζώνης …

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως στην τελευταία διαδικτυακή δημοσκόπηση γνωστού πρακτορείου η πλειονότητα των διαχειριστών κεφαλαίων «βλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας μέχρι τον Μάρτιο του 2012. Χρονικό σημείο στο οποίο οι Γερμανοί θα ήθελαν να έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία ο ESM!

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Γαλλία απέναντι σε αυτή τη νέα γερμανική «αναδίπλωση». Μέσα στην ημέρα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα έχουν ακόμα μία συνομιλία που θα εστιάσει σε ζητήματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, την Κυριακή στις Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν ως ΜΟΝΑΔΙΚΟ θέμα συζήτησης των δύο ηγετών την ενίσχυση των τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Με το Γάλλο πρόεδρο να έχει πλέον να αντιμετωπίσει τον ορατό κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας του και την Ευρωζώνη τον κίνδυνο η γερμανική στάση να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση και αχρήστευση ΟΛΩΝ των εργαλείων αντιμετώπισης της κρίσης που ήδη έχουν συμφωνηθεί.

Κι αυτό γιατί εάν η Γαλλία υποβαθμιστεί, τότε αυτομάτως «πλήττεται» και ο EFSF αλλά και ο ESM, καθώς η Γαλλία είναι η μία από τις 2 μεγάλες χώρες – «αιμοδότες» των ταμείων στήριξης που σήμερα αξιολογείται με την ανώτατη κλίμακα (ΑΑΑ). Εάν απολέσει την αξιολόγηση, αυτομάτως καταπίπτει και η ανώτατη αξιολόγηση των εγγυήσεων των Μηχανισμών Στήριξης …
Read more...

Ξεκαθάρισε ότι δεν πάει σε εκλογές ο πρωθυπουργός

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς


http://img.protothema.gr/D8A3EB52A442DF8B109AFABFEEEA6583.jpg
«Τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά και έχουμε φτασει στο δίλημμα «ή θα προχωρήσουμε με Ευρώπη, με κηδεμόνες, ίσως και δουλεία, ή μόνοι μας με φτώχεια» σημείωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο γραφείο του δεύτερου στη Βουλή.

Και προσέθεσε: «Οι Ευρωπαίοι ζητούν όλο και περισσότερο εθνική κυριαρχία. Δεν ξέρω ποιος είναι διατεθειμένος να την δώσει. Τα παιδιά της Βοστόνης θα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα»

Σε ερώτηση αν ετέθη θέμα εκλογών, απάντησε αρνητικά, συμπληρώνοντας ότι οι εκλογές «θα έρθουν από τα πράγματα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συζήτηση για «κόκκινες γραμμές» και για το πόσο και πού μπορεί να κάνει πίσω η χώρα σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και διακυβέρνησης.

Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ζητά το ΚΚΕ

Την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους ζήτησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο γραφείο του δεύτερου στη Βουλή.

Η κυρία Παπαρήγα διευκρίνισε πως «έξοδος από το ευρώ σημαίνει και εθνικό νόμισμα».

Επίσης, η γγ του ΚΚΕ δήλωσε τα ακόλουθα: «Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας, κυρίως στα εργοστάσια, είναι η καλύτερη απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Εμείς είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι με την πολιτική του (του πρωθυπουργού). Το είπα στον κ. Παπανδρέου. Βαθιά, όχι σαν τα άλλα κόμματα, που τον αντιπαλεύονται με τους ίδιους κανόνες. Εμείς διαφωνούμε που στηρίζει με νύχια και με δόντια τον καπιταλισμό, ένα σύστημα που ό,τι έδωσε, έδωσε. Δεν υπάρχει φιλολαϊκή έξοδος από την κρίση, να πάρει ο λαός στα χέρια του την ανατροπή».

Απόσυρση του πολυνομοσχεδίου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Τη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την προσφυγή στις κάλπες συνέδεσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό αν πρόκειται να πάει σε εκλογές και εκείνος απάντησε πως δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο, αν δεν βρεθεί λύση για τα προβλήματα της χώρας.

Στη δήλωσή του εξερχόμενος από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, δήλωσε πως ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να σεβαστεί το λαό και να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο. Είναι προσβλητικό, συνέχισε ο κ Τσίπρας, να συναντιέται πρώτα με τους εκπροσώπους της διαπλοκής, καναλάρχες και εκδότες, και μετά με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Είναι διχαστικό και επικίνδυνο να στοχοποιεί την κοινωνία ως συντεχνίες και να περιφρονεί 11 εκατομμύρια Ελλήνων, που ζητούν αλλαγή πολιτικής» είπε ακόμη για τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως ο πρωθυπουργός έδειξε πως δεν κατανοεί πως είναι θετικό όπλο για τη χώρα η ισχύς του λαού και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα η παραπέρα συζήτηση.

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο Ελλάδες: η Ελλάδα της υποταγής των καρτέλ, του παραεμπορίου και της διαπλοκής και η Ελλάδα της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας. Αυτή η δεύτερη Ελλάδα είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσει» κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Read more...

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση των δικαστών στις αναφορές Παπανδρέου

Κριτική στην κριτική του πρωθυπουργού


Οι δικαστικοί ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί, συγκριτικά με όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις μεγαλύτερες μειώσεις των καθαρών αποδοχών
Οι δικαστικοί ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί, συγκριτικά με όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις μεγαλύτερες μειώσεις των καθαρών αποδοχών (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Απάντηση στην επίθεση που δέχθηκαν από τον πρωθυπουργό δίνουν οι δικαστές, υποστηρίζοντας ότι οι «τοποθετήσεις και γενικεύσεις του αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα υπαρκτά προβλήματα της Δικαιοσύνης, για τα οποία δεν ευθύνονται οι λειτουργοί της».

Υπενθυμίζεται πως κατά τη χθεσινή ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Τώρα που ζητούμε και από αυτούς τον οβολό τους υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας μας, μας μιλάνε για ''οικονομική κατοχή;'. Αυτή την οικονομική κατοχή, θα την παλέψουμε, όταν και αυτοί, και όλοι πληρώσουν τον οβολό τους.

» Και όταν συμβάλλουν ουσιαστικά στο αίσθημα Δικαίου και δεν αφήνουν διάφορους, επειδή είναι ισχυροί παράγοντες του ποδοσφαίρου, των μέσων ενημέρωσης ή των επιχειρηματιών, να μπορούν να ξεφεύγουν από τη Δικαιοσύνη, με αρνησιδικία, με αναβολές ή με άλλα τερτίπια.»

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι πρόεδροι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, «οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν υποστεί, συγκριτικά με όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις μεγαλύτερες μειώσεις των καθαρών αποδοχών τους, οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό 40% περίπου».

«Συνεπώς», συμπληρώνεται, «έχουν καταβάλει όσο ουδείς τον οβολό τους και δεν αποτελούν "κατεστημένο που προσπαθεί να υπεκφύγει των υποχρεώσεων του».

Απαντώντας στις αναφορές του κ. Παπανδρέου περί εκκρεμών υποθέσεων, οι δικαστικοί λειτουργοί επισημαίνουν ότι «εφαρμόζουν με ευλάβεια τους νόμους του Κράτους και επομένως εκφράσεις όπως 'αρνησιδικία με τερτίπια' ανέμεναν να μην ειπωθούν, διότι έτσι προσβάλλεται το σύνολο των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι, με τα πενιχρά μέσα που τους διαθέτει η Πολιτεία, προσπαθούν να δικαιοδοτούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα προβλέπει η αγορά

Βλέπουν πτώχευση ώς τον Μάρτιο

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για «κούρεμα» έως 65%
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για «κούρεμα» έως 65% (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιθανόν να ζητήσουν από τους ιδιώτες ομολογιούχους να υποστούν ζημίες που να αντιστοιχούν περίπου στο 50% της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση εκτίμηση 43 οικονομολόγων, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να επιτρέψουν ή να επιβάλουν «κούρεμα» 50% στους ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, με τις εκτιμήσεις τους να κυμαίνονται μεταξύ 25% και 65%.

Η επιβολή μίας διαγραφής 50% θα ήταν σημαντική για δύο λόγους:

Πρώτον, συμπίπτει με την ανώτατη εκτίμηση στο εύρος 30-50% που πρότειναν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα και είναι υπερδιπλάσιο του 21% που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου, η οποία πλέον φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν είναι αρκετή.

Δεύτερον, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντέξουν μία διαγραφή έως 30% των ελληνικών ομολόγων, τραπεζικές πηγές είπαν στο Reuters ότι με ένα «κούρεμα» 50% η οικονομία θα χρειαζόταν σημαντική στήριξη.

Έξι από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι οι ζημίες αυτές θα μπορούσαν να ανέλθουν ή και να ξεπεράσουν το 60%. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν θεωρεί ότι η συμφωνία του Ιουλίου για περικοπή χρέους 21% θα παραμείνει αμετάβλητη.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα τον Ιούλιο ίσως να μην επαρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Η ενδιάμεση εκτίμηση των οικονομολόγων έδειξε ότι ίσως απαιτούνται ακόμη 50 δισ. ευρώ.

«Σίγουρη η ελληνική πτώχευση»

Η πλειονότητα των διαχειριστών κεφαλαίων πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει, με σχεδόν τα τρία τέταρτα εξ’ αυτών να εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2012, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα της Bank of America (ΒοA)-Merrill Lynch.

Το 85% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει και μόνο το 8% θεωρεί ότι η χώρα θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Στην ερώτηση πότε αναμένουν την πτώχευση, το 31% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ενώ ένα 18% απάντησε τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ένα ίδιο ποσοστό επέλεξε τον Δεκέμβριο.

Συνολικά, το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα θα πτωχεύσει πριν το Μάρτιο του 2012.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πλήρη έλεγχο του «πόθεν έσχες» πολιτικών ζητούν 29 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ...



Τον πλήρη έλεγχο του «πόθεν έσχες» των τελευταίων 20 ετών όλων όσοι διετέλεσαν Υπουργοί, Υφυπουργοί, βουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς Υπουργείων, πρόεδροι και διοικητές οργανισμών του δημοσίου, ζητούν με τροπολογία που κατέθεσαν στην Βουλή και... στο πολυνομοσχέδιο, 29 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές για τον έλεγχο αυτό, προτείνουν τη σύσταση ειδικής 29μελής επιτροπής με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό, μέλη 18 ανώτατους και ανώτερους δικαστικούς και 10 έμπειρα στελέχη- κρατικούς λειτουργούς. Η εν λόγο επιτροπή μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου προτείνουν να αναδεικνύει και να δημοσιοποιεί τα σημεία των δηλώσεων των οποίων δεν δικαιολογείται το «έσχες» και να παραδίδει τα πορίσματά της στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.

Σκοπός της πρότασής του είναι –όπως αναφέρουν- να διαφυλαχθεί η τιμή του πολιτικού κόσμου και η ηθική διάσταση του πολιτικού συστήματος που σήμερα βρίσκονται σε οριακό σημείο και εκτιμούν ότι «μοναδική διέξοδος από τον ασφυκτικό κλοιό της λαϊκής αποδοκιμασίας για τα όσα παρελθόντα γεγονότα διαφθοράς αναδεικνύονται είναι η παρουσίαση της αλήθειας»...
skai.gr



Read more...

Ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες για τους δημοσίους υπαλλήλους









Ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες για τους δημοσίους υπαλλήλους
Τη ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες εργαζομένων που θίγονται τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Απαντώντας στο αίτημα των 40 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν σχετική τροπολογία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Ράπανο θα προστεθεί στο ν/σ πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία με θα ρυθμίζονται θέματα που σχετίζονται και με θέματα αποπληρωμής δανείων για πρόσωπα που σχετίζονται με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Ο Υπουργός πρόσθεσε πάντως ότι για τη ρύθμιση θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση.
Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Με αυτό το κείμενο μαζεύει υπογραφές από τους βουλευτές η Λούκα...


Από τον Κοινοβουλευτικό
Αυτό είναι το κείμενο που έστειλε η Λούκα Κατσέλη στους άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία σχετικά με ευνοϊκές ρυθμίσεις προς όσους εντάσσονται στην εφεδρεία. Και ζητεί από τους συναδέλφους της να την συνυπογράψουν.
Αγαπητοι συναδελφοι,
Σας στελνω τροπολογια για ενταξη στο πολυνομοσχεδιο σχετικα με τη ρυθμιση οφειλων εργαζομενων που τιθενται σε καθεστως προσυνταξιοδοτικης διαδικασιας, εργασιακης εφεδρειας και που οι οφειλες τους μειωνονται τουλαχιστον κατα 30% λογω του ενιαιου μισθολογιου.
Παρακαλω οπως ενημερωσετε μεχρι σήμερα στις 12 το μεσημερι εαν συμφωνειτε με την καταθεση της.
Φιλικα
Λουκα


Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Ρύθμιση οφειλών εργαζομένων
που εντάσσονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαδικασίας, εργασιακής εφεδρείας και που...
οι αποδοχες τους μειωνονται τουλάχιστον κατα 30%
Αιτιολογική Έκθεση
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που τίθεται σε καθεστώς εφεδρείας καθως και οσοι υφιστανται σημαντικες μειωσεις των αποδοχων τους λογω της εφαρμογης του ενιαιου μισθολογιου υφίστανται χωρίς αμφιβολία μία απρόβλεπτη ανατροπή των οικογενειακών τους προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν και χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα στις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβαν. Θα πρέπει γι’ αυτό να ληφθεί υπόψη αυτή η αδυναμία στην οποία περιέρχονται και να ρυθμιστούν τα υποχρεώσεις τους κατά τρόπο που θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς να αντιμετωπίσουν χωρίς περαιτέρω κλυδωνισμούς την εξυπηρέτηση των οφειλών τους. Η παροχή από το νόμο διευκολύνσεων προσφέρει την ασφάλεια την οποία χρειάζονται για να διατηρήσουν τον προσανατολισμό τους, να αντιμετωπίσουν τη δυσχερή αυτή μεταβατική φάση, να αναδιοργανώσουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, κατά τρόπο που εντέλει εξυπηρετεί και το συμφέρον των πιστωτών.
Άρθρο …
1. Εργαζόμενοι στο Δημόσιο που τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικης διαδικασιας, εργασιακής εφεδρείας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν._______, καθως και εργαζομενοι στο Δημοσιο των οποιων οι συνολικες αποδοχες μειωνονται τουλαχιστον κατα τριαντα τοις εκατο (30%) λογω της εφαρμογης των διαταξεων του παροντος νομου που αφορουν το ενιαιο μισθολογιο και έχουν συνάψει με πιστωτικά ιδρύματα, τις εταιρείες παροχής πιστώσεων και τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τα πιστωτικά ιδρύματα και να επιτύχουν να εφαρμοστούν ένα από τα ακόλουθα μέτρα.
Εφόσον πρόκειται για συμβάσεις δανείων:
α) περίοδος χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάριτος,
β) αναστολή κατά τη διάρκεια της εφεδρείας της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής σύμφωνα με την περιοδικότητα εκτοκισμού που προβλέπεται στη σύμβαση και
γ) παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου για τρία χρόνια.
Εφόσον πρόκειται για πιστώσεις ανοικτού ή αλληλόχρεου λογαριασμού να κάνουν χρήση των υπό στοιχεία α) ή β) παραπάνω δυνατοτήτων και να αποπληρώσουν το κατάλοιπο του λογαριασμού σε έξι έτη με ισόποσες μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις.
Για τις παραπάνω ρυθμίσεις εφαρμόζεται το επιτόκιο της σύμβασης.
2. Αιτήσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της εφεδρείας. Στην αίτηση επισυνάπτονται τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη συνδρομή των προϋποθέσεων εφαρμογής που απαιτούνται.
3. Δικαίωμα να ζητήσουν την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος έχουν οι πρωτοφειλέτες, οι εγγυητές και οι καθολικοί διάδοχοί τους.
4. Για κάθε παράβαση των υποχρεώσεων από το παρόν άρθρο επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 8 του ν. 3816/2010 (ΦΕΚ 6 Α΄) .

Read more...

Αγρίνιο: Ηχηρό μήνυμα από τους απεργούς


Δύο από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στην πόλη του Αγρινίου εδώ και δεκαετίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα...

και ολοκληρώθηκαν με δυο ξεχωριστές πορείες στο κέντρο της πόλης. Στις 9.30 στην κεντρική πλατεία είχαμε τη πρώτη συγκέντρωση από τις ενώσεις που εκπροσωπούνται από το ΠΑΜΕ (ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ κ.α) με πολλούς ομιλητές και μεγάλη παρουσία κόσμου ενώ λίγο πριν το ξεκίνημα της Μπαϊμπά -από όπου άρχισε και η πορεία που ακολούθησε-είχαμε και σταματημένα τρακτέρ από συμμετέχοντες αγρότες.

Παρουσία και μάλιστα σημαντική έδωσαν και μαθητές από σχολεία όπως και δάσκαλοι-καθηγητές. Κοινός τόπος σε όλες τις αναφορές ήταν η διαφοροποίηση των κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους χώρους, το οποίο αγωνίζεται για ολική ανατροπή όχι μόνο του πολιτικού συστήματος αλλά της ίδιας της μορφής της οικονομίας και της κοινωνικής οργάνωσης. Ομιλίες εκφώνησαν οι κ.κ. Ποσοτίδης(ΠΑΣΥ), Ζησιμοπούλου(ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών), Φράγκος(Συντονιστικό Μαθητών), Ραμμόπουλος (Εργατικό Κέντρο Αγρινίου) και Κατσιγιάννης (Πρόεδρος Σωματείου Οικοδόμων).

Αντίστοιχα μεγάλη συγκέντρωση είχαμε και στην πλατεία Ειρήνης με ώρα έναρξης 10.00 από τις συντονισμένες κινήσεις Ενώσεων Πολιτών με τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου(υπήρξε απόλυτη πειθαρχία στο κάλεσμά του για να μην ανοίξει κανένα μαγαζί και ο χώρος εστίασης-αναψυχής μέχρι τις 11), τους Επαγγελματοβιοτέχνες, το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τους Δασκάλους-Νηπιαγωγούς, τους ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, εργαζομένους στο Δήμο, Οδοντιάτρους, Νοσοκομειακούς Γιατρούς και Υπαλλήλους.

Και στη συγκέντρωση αυτή υπήρχε κοινή συνθηματολογία αλλά και περιεχόμενο των ομιλιών που συνοψίζεται στην άρνηση των πολιτικών που πάει να περάσει η κυβέρνηση ενώ από τους εκπροσώπους Δασκάλων-Νηπιαγωγών υπήρξε η έκκληση για ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής στους δρόμους. Μεγάλης προβολής έτυχαν και οι προτάσεις για μη πληρωμή των εκτάκτων εισφορών και των κάθε είδους «τελών» που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε και από τη συγκέντρωση αυτή πορεία στην πόλη με μπροστά τα σωματεία εργαζομένων και στην ουρά εκπροσώπους κινημάτων. Στο τέλος των ομιλιών διαβάστηκε ψήφισμα κατά του επερχόμενου πολυνομοσχεδίου που πάει αύριο στη Βουλή προς ψήφιση και των καθεστώτων εφεδρείας, ιδιωτικοποιήσεων κλπ.

Ομιλίες εκφώνησαν οι κ.κ. Τσιρώνης(εκπρ. Δημοτικών Υπαλλήλων), Μπαζώρας (μέλος Δ.Σ. Δασκάλων-Νηπιαγωγών), Ζαραβίνας (Κίνηση Ενάντια στην Πολιτική του Μνημονίου), Τηλιγάδας( Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών Αγρινίου), Βούλγαρη(εκπρ. ΑΔΕΔΥ), Μαχαλιώτης(ΣΕΝΑ-νοσοκομειακοί υπάλληλοι), Μωσαΐδης(Ράδιο-ΤΑΞΙ Αγρινίου), Σωτηροπούλου(εκπρ. Ομοσπ. Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Ενώσεων Αιτ/νίας) και Μπεσίνης(πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου).

Σημειωτέον εξάλλου ότι το πρωί το δημαρχείο Αγρινίου τελούσε υπό τη συμβολική κατάληψη δημοτικών υπαλλήλων στα πλαίσια και των δικών τους κινητοποιήσεων.

agrinionews.गर
http://troktiko-blog

Read more...

Ανοιχτή επιστολή του Κ. Βαξεβάνη στον Ευαγ. Βενιζέλο...



Ανοιχτή επιστολή του Κ. Βαξεβάνη στον Ευαγ. Βενιζέλο.

"Κύριε Βενιζέλο,
Αυτά που σας γράφω τα ξέρετε και εσείς και εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην... “αντιπαράθεσή” μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον “κάλο” με αυτό το “είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό”. Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι κατάλαβαν.

Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτή την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει την εξουσία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου, άσχετα αν αυτό δεν σας αρέσει. Το γεγονός επιπλέον πως “με πληρώνει ο ελληνικός λαός” είναι μια ακόμη ευθύνη για μένα, καθώς πρέπει να “αξίζω το μισθό μου”. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως και τους δυο μας πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εσάς από το 1989, εμένα για τα 2-3 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ.

Το δεύτερο που ακούστηκε ως απειλή σε αυτή την εκπομπή είναι πως θα δημοσιοποιήσετε το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων. Αμήν! Προς το παρόν δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί ως την ώρα που σας γράφω είσαστε παράνομοι. Θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε το “πόθεν” και όχι το “έσχες” των εκατομμυριούχων βουλευτών και βεβαίως να το φορολογήσετε. Είναι πιο ηθικό και αποδοτικό από το να κόβετε συντάξεις των 300 ευρώ. Δεν κατηγορώ κανέναν Έλληνα πολιτικό για κλέφτη. Αλλά ξέρετε τα περί της γυναικός του Καίσαρα. Αν και στην ελληνική Βουλή δίνεται η εντύπωση πως ο Καίσαρας είναι η γυναίκα του βουλευτή, που απλώς έτυχε να έχει προίκα.

Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική μονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι αυτό που είναι η χώρα. Μας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι, ξέρω είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς σε έρευνές μου, ως “ασπίδα προστασίας” του πολιτικού συστήματος και του ζωτικού του χώρου. Ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών”, περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτό το νόμο χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όχι μόνο.

Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας, λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να “αυτορυθμίζονται”.

Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων Εταιριών, κάτω από την «λαϊκή απαίτηση» των οπαδών. Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά τιμολόγια έκοβαν) και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και τις παράγκες.

Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο. Δηλαδή στο Proton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την δική μου “επιθετική σχεδίαση” αλλά με την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε.
Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011, πήρατε την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου στην Τράπεζα Proton του κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος Λαυρεντιάδης και η Τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις. Επίσης ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτή την χρηματοδότηση. Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως αυτό είναι παράνομο. Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους «ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα» Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο, με βάση το αν συμπορεύεται με το νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων. Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία, δεν είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με βάση το νόμο του 1995.

Αυτό το ξέρατε καλά. Γι αυτό προχωρήσατε σε ένα άλλο «νομοθέτημα». Σε άσχετο νόμο, τον 4002/2011 προσθέσατε άρθρο που σας αμνηστεύει προκαταβολικά. Νομοθετήσατε δηλαδή πως αν πρόκειται για θέματα συστημικής ευστάθειας των Τραπεζών, έχετε το δικαίωμα να πάρετε αποφάσεις χρηματοδότησης των Τραπεζών. Αυτό το «συστημικής» είναι μια νέα εφεύρεση. Μάλιστα ο νόμος φροντίζει να αμνηστεύσει τους υπουργούς Οικονομίας (και εσάς βέβαια) από το 1997. Γιατί από το 1997; Είχαμε συστημική αστάθεια από τότε ή παρουσιάζει αστάθεια κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη;

Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800 για την κρατικοποίηση της Τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της Τράπεζας Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της από τα αφεντικά της. Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας, (άλλη μεγάλη αμαρτία μια ιδιωτική Τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους) τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη.

Αλλά δεν σταματήσατε εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει. Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το ακαταδίωκτο γι’ αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα αλλά θα τα επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά. Ετσι ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα επένδυσε, κέρδισε απ αυτά ή οτιδήποτε άλλο) δεν διώκεται. Πρόκειται για μία ακόμη νομική «επανάσταση» που γίνεται με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών. Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πως κατά καιρούς νόμοι για «αποσυμφορήσεις» κρύβουν την απελευθέρωση ολίγων επωνύμων που καταδικάστηκαν. Έτσι στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί, «για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος» ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας καναλάρχης και κάποιοι απατεώνες δικηγόροι εκ Θεσσαλονίκης…

Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη. Πολλά, τα οποία είναι η δουλειά μου να σας τα πω. Πώς τα λένε στα δικαστήρια στις αγωγές κατά δημοσιογράφων (άλλος δικός σας νόμος); «Γεγονότα και αξιολογικές κρίσεις». Αυτό ακριβώς κάνω. Ένας λόγος παραπάνω γιατί πληρώνομαι «από τα λεφτά του Ελληνικού Λαού», όντας εργαζόμενος στην πολύπαθη Δημόσια Τηλεόραση που οι κυβερνήσεις θεωρούν τσιφλίκι τους. Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από την φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας, να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή είναι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε".
real.gr



Read more...

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ στη Νάξο


Δυναμική συμμετοχή όλων των φορέων, υπαλλήλων και εργαζομένων Καταστήματα, υπηρεσίες, σχολεία...
και Δήμος παρέμειναν κλειστά Μέλη του Π.Α.ΜΕ πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Νοσοκομείου







melanesnaxos।blogspot.com
http://troktiko-blog
Read more...

"Αντάρτικο" Κατσέλη με 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με μια ομάδα βουλευτών να επιλέγει την σύγκρουση με τους κ.κ. Βενιζέλο και Παπανδρέου για το Πολυνομοσχέδιο...

Ειδικότερα, ύστερα απο πρωτοβουλία της Λούκας Κατσέλη, 40 κυβερνητικοί βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία στη Βουλή ζητώντας την αλλαγή του άρθρου 37 του Πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση και ανησυχία στο επιτελείο του πρωθυπουργού, που προσπαθεί μάταια να αποφύγει διαλυτικές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ।
http://troktiko-blog
Read more...

Πνιγμένη από τα δακρυγόνα η βουλή...





Μεγάλη ένταση υπάρχει έξω από τη βουλή. Οι ομάδες των ΜΑΤ δεν έχουν σταματήσει λεπτό να πετούν χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε ομάδες νεαρών (δείτε βίντεο Νο.1, Νο.2, No.3).
Το πλήθος που βρίσκεται έξω από τη βουλή αντιμετωπίζει.. αναπνευστικά προβλήματα καθώς η χρήση δακρυγόνων που έχουν κάνει οι αστυνομικοί έχον κάνει το κέντρο απροσπέλαστο.
Επίσης από τα επεισόδια δεν γλύτωσε το ένα από τα τρία φυλάκια που βρίσκονται μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη...


Read more...

Επώδυνες αλλαγές προωθεί η Μέρκελ

Διευρύνεται ο ρόλος της τρόικας


http://img.protothema.gr/8A55CC168D5DFA7C87412D1E9E7E125A.jpg
Μπορεί στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες να μην ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, φαίνεται όμως ότι η καγκελάριος Μερκελ προωθεί για την Αθήνα άλλες επώδυνες αλλαγές οι οποίες δεν αποκλείεται να αποφασιστούν την ίδια ημέρα και μάλιστα χωρίς νωρίτερα να έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Τα σχέδια αυτά τα οποία δημοσιοποιούνται μέσω του Bloomberg και του Reuters έχουν προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς οι γραμμές επικοινωνίες με το Βερολίνο και το Παρίσι είναι “νεκρές “ όπως λένε χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως απεκάλυψε η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας χθες σε βουλευτές του κόμματος της δεν αποκλείεται την Κυριακή στις Βρυξέλλες να προταθεί και να αποφασιστεί:

· Οι άνθρωποι της τρόικας να εγκατασταθούν μόνιμα στην χώρα μας έτσι ώστε να υπάρχει άμεσος έλεγχος των δημοσιονομικών . Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται ο ρόλος κάποιων μελών του κυβερνητικού επιτελείου της κυβέρνησης.

· Να ενδυναμωθει περαιτέρω ο ρόλος του επικεφαλής της task force Χορστ Ραιχενμπαχ. Μάλιστα προτείνεται ο γερμανός αξιωματούχος να έχει πλέον ρόλο και στις αποκρατικοποιήσεις.

Προς επιρρωσιν των όσων αναφέρει η κ. Μερκελ νωρίτερα το Bloomberg δημοσιοποίησε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο «ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης προωθούν σχέδια ώστε η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει επιφορτιστεί να παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, να αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες.

Η διεύρυνση αυτή των αρμοδιοτήτων θα αφορά την επιτήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος της Αθήνας, την πώληση περιουσιακών στοιχείων και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Πολλοί είναι ωστόσο στην ΕΕ –σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο- που θέλουν να δουν τη χώρα να παραχωρεί μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την πρόταση, που κινείται στον ίδιο άξονα με την Ολλανδία που προτείνει «κηδεμονία» για τις χώρες που ζητούν οικονομική βοήθεια, η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θα ενισχυθεί με εκατοντάδες στελέχη.

Μια άλλη πηγή είπε στο Reuters ότι έχει εκφραστεί η επιθυμία να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σώμα που θα αναλάβει μέρος της δουλειάς των επιθεωρητών της τρόικας. «Χρειάζεσαι κάποιον που να μιλάει ελληνικά αλλά που δεν είναι με το μέρος των Ελλήνων» είπε η πηγή, σύμφωνα πάντα με το Reuters. «Οι εξουσίες τους θα συνδέονταν με τους όρους του δανείου. Η παρουσίαση (της ιδέας) θα πρέπει να γίνει με προσοχή - να παρουσιαστεί τεχνική βοήθεια ή κάτι τέτοιο. Δεν μπορείς να τους ποδοπατήσεις όλους» φέρεται να δηλώνει.

Μια τέτοια εξόφθαλμη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την Κομισιόν, η οποία επιθυμεί μεν να έχει μεγαλύτερο ρόλο στην διαμόρφωση των εθνικών προϋπολογισμών, αλλά θέτει την εφαρμογή τους εκτός των αρμοδιοτήτων της. Η ιδέα αυτή απηχεί επίσης την πρόταση του Γερμανού Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν ηγετικό ρόλο στην είσπραξη των φόρων και στις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, αξιωματούχος της ΕΕ προειδοποίησε ότι η ιδέα θα αντιμετωπίσει εντονότατη αντίσταση από την Αθήνα, το Δουβλίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γεγονός που θα καθιστούσε την πρόταση ανεφάρμοστη, καθώς προϋποθέτει την συναίνεσή τους. Το Reuters παρατηρεί τέλος ότι ο ίδιο αξιωματούχος σχολιάζει: «Η παραχώρηση εκτελεστικών εξουσιών στην ομάδα δράσης είναι μια ιδέα που υπήρχε γενικά. Αλλά οι Έλληνες δεν θα το δεχόντουσαν ποτέ και ούτε θα έπρεπε».

Read more...

Μόσιαλος: Λέει ψέμματα για τις Βρυξέλλες - Μιχελάκης: Ισχύουν όσα έχω πει










Μόσιαλος: Λέει ψέμματα για τις Βρυξέλλες - Μιχελάκης: Ισχύουν όσα έχω πει
Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ με αφορμή τον χρόνο κατά τον οποίο έγινε η πρόταση στον Α. Σαμαρά να μεταβεί μαζί με τον Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες.

Ο Η. Μόσιαλος με δήλωσή του στο Newpost.gr τονίζει:

«Ο κ. Μιχελάκης ψεύδεται। Την πρόταση για κοινή μετάβαση στις Βρυξέλλες ο κ. Παπανδρέου την έκανε χθες στον Α. Σαμαρά». Από την πλευρά του ο Γ. Μιχελάκης μιλώντας στο newpost.gr: «Ισχύσουν όσα έχω πει». Ταυτοχρόνως κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν «ποιος Έλληνας μπορεί να πιστέψει αυτά που λέει ο κ. Μόσιαλος μετά από όλα- όσα έγιναν χθες;» Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος της ΝΔ είχε σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Μ¨οσιαλου ότι ο Πρωθυπουργός, πρότεινε στον κ. Σαμαρά να τον συνοδεύσει στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου., ως εξής: «Ο κ. Μόσιαλος, προφανώς, μπέρδεψε το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης με το περιεχόμενο του σημερινού τηλεφωνήματος. Γιατί χθες δεν υπήρξε καμία πρόταση για Βρυξέλλες. Επιτέλους, ας σοβαρευτεί!».
newpost.gr
Read more...

Καίγονται τα φυλάκια στον Άγνωστο Στρατιώτη - Αποχώρησαν οι Εύζωνοι









Καίγονται τα φυλάκια στον Άγνωστο Στρατιώτη - Αποχώρησαν οι Εύζωνοι
Καίγεται το φυλάκιο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, μετά από μολότοφ που έριξαν κουκουλοφόροι. Νωρίτερα, οι εύζωνοι είχαν αποχωρήσει λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας, που δημιουργήθηκε από τη βροχή χημικών και μολότοφ που πέφτουν συνέχεια στο Σύνταγμα. Στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας οι αστυνομικές δυνάμεις πετούν χημικά προς ομάδα διαδηλωτών η οποία προσπαθεί να ρίξει το σιδερένιο φράκτη και πετά μολότοφ και πέτρες. Ειρηνικά παραμένουν στους γύρω δρόμους οι διαδηλωτές ενώ οι ταραξίες έχουν αρχίσει να στήνουν οδοφράγματα.


Αρκετοί διαδηλωτές καλούν τις αστυνομικές δυνάμεις να παρατήσουν τα πόστα τους και να διαδηλώσουν μαζί τους. Νωρίτερα μερίδα πολιτών ύψωσε την ελληνική σημαία στο μνημείο του Άγνωστου σταρτιώτη και τραγούδησαν τον Εθνικό ύμνο.

Την ίδια ώρα, ένταση σημειώθηκε όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν σε άνδρες των ΜΑΤ με βόμβες μολότοφ, μπροστά από το Εθνικό Τυπογραφείο. Ωστόσο, οι διαδηλωτές απώθησαν ομάδα 40 ατόμων με κράνη, που επιχείρησαν να προκαλέσουν επεισόδια. Δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί από νωρίς, μπροστά από τη Βουλή, ενώ κλούβες της αστυνομίας βρίσκονται σε όλους τους γύρω δρόμους.

Αυτή την ώρα, οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει για σήμερα και αύριο τα συνδικάτα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συμμετέχουν σε μία από τις μεγαλύτερες πορείες που έχουν οργανωθεί τα τελευταία 37 χρόνια διαμαρτυρόμενοι κατά της κυβερνητικής πολιτικής και όλων των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί.

Κλειστοί είναι οι κεντρικοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας,
με εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, που ξεκινά από το Πεδίον του Άρεως και φτάνει μέχρι το Σύνταγμα. Πρόκειται για μία από τις πολυπληθέστερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να δίνουν βροντερό παρών.

Σημειώνεται ότι από χθες, με εντολή της Αστυνομίας, την Τετάρτη και Πέμπτη, οι σταθμοί του Μετρό «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» και «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» θα παραμείνουν κλειστοί για επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών, ενώ οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση.

«Από δω και μπρος τα πράγματα θα κριθούν κυριολεκτικά από το γίγαντα λαό και όχι από τις διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση και από συμβούλια και διαβούλια με τα άλλα κόμματα», δήλωσε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Στην 48ωρη απεργία συμμετέχει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενώ κλειστά θα είναι, με απόφαση της ΕΣΕΕ, τα εμπορικά καταστήματα.

Κλειστά την Τετάρτη θα είναι και τα βενζινάδικα, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων (ΠΟΠΕΚ).
newpost.gr

Σχετικές φωτογραφίες:



poreia19101.jpgporeia19102.jpgporeia19103.jpgporeia19104.jpgporeia19105.jpgdiadilotes4.jpg

Read more...

"O Αδόλφος Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε"

Στην Αργεντινή διέφυγε ο Χίτλερ σύμφωνα με τους συγγραφείς ενός βιβλίου για τον δικτάτορα. Υποστηρίζουν ότι έχουν αδιάψευστα στοιχεία. Οξύτατες αντιδράσεις (Pics)

Ο Αδόλφος Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε. Όλα ήταν μια σκηνοθεσία. Διέφυγε στην Αργεντινή όπου μαζί με την Εύα Μπράουν έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Τα αποδεικτικά στοιχεία της αυτοκτονίας του τυράννου ήταν ελλιπή και πως στην πραγματικότητα εκείνος και η Εύα Μπράουν πήγαν το 1945 στην Αργεντινή και ξεκίνησαν μια καινούρια ζωή.

Αυτό ισχυρίζεται ένα νέο βιβλίο με τίτλο "Grey Wolf: The Escape Of Adolf". Συγγραφείς του βιβλίου οι Gerrard Williams και Simon Dunstan οι οποίοι εικάζουν ότι το ζευγάρι έκανε μια νέα αρχή στα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα ναζιστικά ελεγχόμενο θύλακα της φασιστικής τότε Αργεντινής.

Μάλιστα οι δυο συγγραφείς ισχυρίζονται ότι το ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες πριν από το θάνατο του Χίτλερ σε ηλικία 73 ετών το 1962.

Ο Williams δήλωσε στο Sky News "Δε θέλαμε να ξαναγράψουμε την ιστορία, αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία που ανακαλύψαμε σχετικά με τη διαφυγή του Χίτλερ είναι πολύ ισχυρά για να τα αγνοήσουμε" και πρόσθεσε "Δεν υπάρχουν ιατροδικαστικά στοιχεία για το θάνατο του Χίτλερ και της Μπράουν και οι ιστορίες από αυτόπτες μάρτυρες για τη ζωή τους στην Αργεντινή είναι συναρπαστικές" προσθέτει.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που φημολογείται ότι ο Χίτλερ απέδρασε στην Αργεντινή. Το 2003 ο Abel Basti ισχυρίστηκε το ίδιο στο βιβλίο του "Hitler In Argentina".

Εκείνος ισχυριζόταν ότι ο Χίτλερ και η Εύα Μπράουν κατέφυγαν στην Αργεντινή με υποβρύχιο και έζησαν για πολλά χρόνια στην περιοχή του San Carlos de Bariloche, ένα τουριστικό θέρετρο και παράδεισος για τους λάτρεις του σκι, γύρα στα 1.000 μίλια από το Buenos Aires.

Ιστορικοί όπως ο Walters, ο οποίος έχει μελετήσει επισταμένα την ιστορία της ναζιστικής Γερμανίας και έχει γράψει πολλά βιβλία για τον πόλεμο, χαρακτηρίζουν "γελοίους" τους ισχυρισμούς του βιβλίου, το οποίο θεωρεί ότι βασίστηκε σε αμφιβόλου αξιοπιστίας δευτερογενείς πηγές.

"Η θεωρία ότι ο Χίτλερ επέζησε, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με έρευνες δεκαετιών από επιφανείς ιστορικούς και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Οι δύο συγγραφείς θα έπρεπε να ντρέπονται γι’ αυτά που γράφουν. Είναι απλά απίστευτο ότι βρέθηκαν εκδότες για να τυπώσουν αυτό το βιβλίο. Το βιβλίο δεν έχει καμία ουσία και υπηρετεί απλά τη φαντασία σε όσους ασχολούνται με θεωρίες συνωμοσίας, που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική έρευνα. Τα στοιχεία που υπάρχουν αναφορικά με την αυτοκτονία του Χίτλερ είναι αδιάσειστα" λέει χαρακτηριστικά.


Read more...

Επιμένει στο «όχι» για το άρθρο 37 η Λούκα Κατσέλη

«Είναι θέμα αρχής»

Η Λούκα Κατσέλη
Η Λούκα Κατσέλη (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την απόφασή της να καταψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε και την Τετάρτη η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, ανέφερε ότι είναι θέμα αρχής για εκείνη να μην ψηφίσει την διάταξη που παγώνει τις κλαδικές και ότι κατά την ομιλία της στην συνεδρίαση της Πέμπτης θα εξηγήσει ακριβώς τους λόγους που θα καταψηφίσει.

Παράλληλα, η κ. Κατσέλη διέψευσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για συνάντηση της με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ την Τρίτη.

Τέλος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι σκοπεύει μαζί με άλλους συναδέλφους της από το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει τροπολογία που θα αφορά στα εργασιακά και η οποία ελπίζει να γίνει δεκτή από το οικονομικό επιτελείο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Eπίθεση των ΜΑΤ, ακόμα και σε δημοσιογράφους στο Βόλο...



Υπερ-προκλητική επίθεση των ΜΑΤ, ακόμα και σε δημοσιογράφους, συνέβη πριν λίγα λεπτά στο κέντρο του Βόλου και πιο συγκεκριμένα στην ... οδό Δημητριάδος, μπροστά από τη Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας, όπου έχουν στηθεί οδοφράγματα.

Η Διεύθυνση των δημοσιογράφων έχει ενημερώσει ήδη την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, αιτούμενη στον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας Δημήτρη Κατσίκα ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση των δυνάμεων καταστολής.
Πηγή: e-volos.gr



Read more...

Παραίτηση και εκλογές ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας

Τώρα μιλάει ο λαός

Ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα
Ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την παραίτηση του πρωθυπουργού, την απόσυρση του νομοσχεδίου και την προσφυγή σε κάλπες ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Μαξίμου.

«Αυτή την ώρα συγκρουόνται δύο Ελλάδες: αυτή της υποταγής και των καρτέλ και η Ελλάδα της αξιοπρέπειας. Είμαστε σίγουροι ότι η δεύτερη θα νικήσει» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λαοθάλασσα...





Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει ποτέ (δείτε βίντεο Νο.1, Νο.2). Αυτή την ώρα στο Σύνταγμα βρίσκεται πάνω από... 100.000 κόσμος.
Πραγματική λαοθάλασσα...



Read more...

Πεδίο μάχης το Σύνταγμα, εκτεταμένη χρήση χημικών κάνει η Αστυνομία

Μεγαλειώδης διαδήλωση διαμαρτυρίας


Διαδηλωτές την ώρα που επιχιερούν να ρίξουν τον φράχτη που έχει στηθεί έξω από το Κοινοβούλιο
Διαδηλωτές την ώρα που επιχιερούν να ρίξουν τον φράχτη που έχει στηθεί έξω από το Κοινοβούλιο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας. Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το Σύνταγμα, όταν αστυνομικοί έριξαν χημικά για να απαντήσουν στις βόμβες μολότοφ και τον πετροπόλεμο. Στις φλόγες παραδόθηκε αστυνομικό φυλάκιο στη συμβολή των οδών βασ. Σοφίας και Αμαλίας, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Νωρίτερα διαδηλωτές πέρασαν τον φράχτη και ανέβηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Επεισόδια και στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη.

  • Εμπρησμός αστυνομικού φυλακίου έξω από τη Βουλή.
  • Επεισόδια στα Προπύλαια και στην οδό Ακαδημίας, η αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων, για να απωθήσει ομάδες ατόμων που επιτίθενται με πέτρες.
  • Οι διαδηλωτές πέρασαν από τον φράχτη και έχουν φτάσει στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
  • Συνεχείς επιθέσεις από κουκουλοφόρους κατά του φράχτη έξω από το Κοινοβούλιο και απώθηση από τις αστυνομικές δυνάμεις.
  • Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στον οδό Ακαδημίας, στο ύψος τη ΕΣΗΕΑ, ενώ κουκουλοφόροι προκάλεσαν φθορές σε τράπεζα στην οδό Κοραή.
  • Ιδιοκτήτες ταξί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Κριεζώτου. Οι αυτοκινητιστές άναψαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών και οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις χημικών.
  • Διαδηλωτές επιχείρησαν να μετακινήσουν τον φράχτη που έχει τοποθετηθεί στην Βασιλίσσης Σοφίας, έξω από τη Βουλή. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης για τους απωθήσουν.
  • Επεισόδια μικρής έντασης, όταν ομάδα 40 περίπου ατόμων, φορώντας κράνη, απωθήθηκαν από διαδηλωτές στο Σύνταγμα.
  • Διμοιρία των ΜΑΤ δέχθηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ μπροστά από το Εθνικό Τυπογραφείο. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών.
Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι διαδηλωτές είναι δεκάδες χιλιάδες, ίσως ξεπερνούν τις 100.000. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών.

http://static.doldigital.net/webstatic/B9457F806542D4565B788FD85BE95F4B.jpghttp://news.in.gr/files/1/Media/2011/10/19/INT10504555.jpghttp://static.doldigital.net/webstatic/4EFAC8E1C776C931171AB104CD214CD9.jpgNewsroom ΔΟΛ


Read more...

Έκκληση Βενιζέλου να υπερψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο

Προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ


http://img.protothema.gr/333914BDCADD23E6577C6AF50E16120A.jpg
«Αν το νομοσχέδιο αυτό δεν ψηφιστεί, η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την χώρα στη Σύνοδο Κορυφής, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί» αυτή είναι η δραματική φράση που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα κυρίως προς εκείνους του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είτε δηλώνουν είτε σκέφτονται σιωπηλά να το καταψηφίσουν .

Πάντως, κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας η οποία αποτέλεσε την έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκαν ψυχολογικά ντοπαρισμένοι με αποτέλεσμα να υπάρξουν παρατεταμένα χειροκροτήματα στις παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου.

Γι’ αυτό και τα έμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι ένας από τους πολλούς στόχους της έκτακτης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας πέτυχε καθώς η ομιλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται να συσπείρωσε τους βουλευτές του και να τους έπεισε για την αναγκαιότητα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Υπό αυτά τα δεδομένα – προσθέτουν – «πηγαίνουμε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στην κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης».

Επιπροσθέτως, και με στόχο να λειανθούν ορισμένες ενοχλητικές γωνίες του νομοσχεδίου ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε τέσσερις σημαντικές αλλαγές για το πολυνομοσχέδιο.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως εξής :

1)Το μέγιστο ποσοστό μείωσης των αποδοχών των δημοσιών υπαλλήλων για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου καθιερώνεται στο 25%.

2)Οι αδιάθετοι πόροι του πράσινου ταμείου μεταφέρονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να υπάρξει βοήθεια στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και κατ’ επέκταση ανάπτυξη στην περιφέρεια

3) Προστίθεται η διάταξη που ήδη είχε εξαγγείλει ο κ. Βενιζέλος σύμφωνα με την οποία δημιουργείται ταμείο – ειδικός λογαριασμός «κοινωνικής εξισορρόπησης» όπου θα οδηγούνται τα επιπλέον έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα χρήματα αυτά θα διατίθενται σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την δημοσιονομική πολιτικής της κυβέρνησης.

4)Σύμφωνα με την αλλαγή της παραγράφου 5 του επίμαχου άρθρου 37 αναστέλλεται έως τη λήψη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2014) η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις και προς εκείνους τους εργαζομένους που δεν τις έχουν υπογράψει.

Πάντως, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τόσο το προεδρείο της Βουλής όσο και την κυβέρνηση για «κατάφορη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής» λόγω των διαδικασιών εξπρες που ακολουθήθηκαν για την κοινοβουλευτική επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου.

Επιπροσθέτως, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατέθεσε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για μια σειρά άρθρων του πολυνομοσχεδίου οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές.


Read more...

Στα κάγκελα το Κολωνάκι...




Σιδερένιοι φράχτες παντού. Οχυρωμένη "πόλη" το Κολωνάκι με τους δρόμους ασφυκτικά γεμάτους από άνδρες των ΜΑΤ.
Έχουν φράξει όλους τους... κάθετους δρόμους προς το Σύνταγμα που ήδη είναι πλημμυρισμένο από χιλιάδες διαδηλωτές...



Read more...