Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

«Κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα προβλέπει η αγορά

Βλέπουν πτώχευση ώς τον Μάρτιο

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για «κούρεμα» έως 65%
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για «κούρεμα» έως 65% (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιθανόν να ζητήσουν από τους ιδιώτες ομολογιούχους να υποστούν ζημίες που να αντιστοιχούν περίπου στο 50% της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση εκτίμηση 43 οικονομολόγων, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να επιτρέψουν ή να επιβάλουν «κούρεμα» 50% στους ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, με τις εκτιμήσεις τους να κυμαίνονται μεταξύ 25% και 65%.

Η επιβολή μίας διαγραφής 50% θα ήταν σημαντική για δύο λόγους:

Πρώτον, συμπίπτει με την ανώτατη εκτίμηση στο εύρος 30-50% που πρότειναν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα και είναι υπερδιπλάσιο του 21% που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου, η οποία πλέον φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν είναι αρκετή.

Δεύτερον, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντέξουν μία διαγραφή έως 30% των ελληνικών ομολόγων, τραπεζικές πηγές είπαν στο Reuters ότι με ένα «κούρεμα» 50% η οικονομία θα χρειαζόταν σημαντική στήριξη.

Έξι από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι οι ζημίες αυτές θα μπορούσαν να ανέλθουν ή και να ξεπεράσουν το 60%. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν θεωρεί ότι η συμφωνία του Ιουλίου για περικοπή χρέους 21% θα παραμείνει αμετάβλητη.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα τον Ιούλιο ίσως να μην επαρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Η ενδιάμεση εκτίμηση των οικονομολόγων έδειξε ότι ίσως απαιτούνται ακόμη 50 δισ. ευρώ.

«Σίγουρη η ελληνική πτώχευση»

Η πλειονότητα των διαχειριστών κεφαλαίων πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει, με σχεδόν τα τρία τέταρτα εξ’ αυτών να εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2012, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα της Bank of America (ΒοA)-Merrill Lynch.

Το 85% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει και μόνο το 8% θεωρεί ότι η χώρα θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Στην ερώτηση πότε αναμένουν την πτώχευση, το 31% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ενώ ένα 18% απάντησε τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ένα ίδιο ποσοστό επέλεξε τον Δεκέμβριο.

Συνολικά, το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα θα πτωχεύσει πριν το Μάρτιο του 2012.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: