Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Συνολικό τίμημα 11,1 εκατ. ευρώ ΤΑΙΠΕΔ: Πώληση τριών ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό


ΤΑΙΠΕΔ: Πώληση τριών ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό

Αθήνα
Με συνολικό τίμημα ύψους 11,152 εκατ. ευρώ, πωλούνται από το ΤΑΙΠΕΔ τρία ακίνητα του Δημοσίου στο εξωτερικό.

Το συγκεκριμένο τίμημα είναι, σύμφωνα με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσιου (ΤΑΙΠΕΔ), υψηλότερο κατά 22,5% από τις τιμές εκκίνησης και το Ταμείο ενέκρινε τον πίνακα κατάταξης των έγκυρων οικονομικών προσφορών.

Ειδικότερα, στη Ρώμη η υψηλότερη προσφορά ήταν 8 εκατ. ευρώ, έναντι τιμής εκκίνησης τα 6 εκατ. ευρώ, και υποβλήθηκαν συνολικά τρεις προσφορές.

Στο Ντίσελντορφ, η υψηλότερη προσφορά ήταν στο ποσό των 752.500 ευρώ, έναντι των 700.000 ευρώ της τιμής εκκίνησης και υποβλήθηκαν συνολικά δύο προσφορές.

Στο Βελιγράδι υποβλήθηκε μία προσφορά στο ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ, έναντι των 2,1 εκατ. ευρώ της τιμής εκκίνησης. Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής σε προηγούμενο διαγωνισμό με τίμημα τα 2,1 εκατ. ευρώ, αλλά δεν κατακυρώθηκε, διότι δεν προσκόμισε την αναγκαία εγγυητική επιστολή.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, απαιτείται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ για το ακίνητο στη Λιουμπλιάνα, για το οποίο δεν υποβλήθηκαν προσφορές, το ΤΑΙΠΕΔ θα διερευνήσει τους προσφορότερους τρόπους αξιοποίησής του.

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την επανεκκίνηση της διαδικασίας αξιοποίησης του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο σε μια φάση, με σκοπό την ολοκλήρωσή της εντός των επόμενων 5 μηνών.

Για την κατάρτιση των όρων του νέου διαγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη του τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας και τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Τέλος, εγκρίθηκε το τελικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κληθούν οι επιλεγέντες επενδυτές να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες» Την παραίτηση της ηγεσίας της Κτηματολόγιο ΑΕ ζήτησε η κυβέρνηση


Την παραίτηση της ηγεσίας της Κτηματολόγιο ΑΕ ζήτησε η κυβέρνηση
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με απόφαση της κυβέρνησης ζητήθηκε η παραίτηση του προέδρου και όλων των μελών του ΔΣ της Κτηματολόγιο ΑΕ.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του εθνικού κτηματολογίου και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου, για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί.
Όπως έγινε γνωστό, σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014, αναμένεται η αντικατάστασή τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Επεισόδιο με πρωταγωνιστή τη ΧΑ Εν μέσω έντασης ψηφίστηκε η ρύθμιση για την ψήφο των μεταναστών


Εν μέσω έντασης ψηφίστηκε η ρύθμιση για την ψήφο των μεταναστών
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από τους μη πολιτογραφημένους μετανάστες από τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και η καθιέρωση σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές κυριάρχησαν, με εντάσεις και διαφωνίες, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια και το οποίο ρυθμίζει τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκαν την τροπολογία για το θέμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» των μεταναστών, επικαλούμενοι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη συνταγματική τάξη, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί απαράδεκτης ρύθμισης.
Νωρίτερα, ως «πολιτικό κλείσιμο του ματιού προς την άκρα Δεξιά και προς την εκλογική πελατεία της Χρυσής Αυγής» χαρακτήρισε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Βούτσης την τροπολογία της κυβέρνησης για την ψήφο των μεταναστών.
Μάλιστα ο κ. Βούτσης κατήγγειλε «μεθόδευση» εκ μέρους της κυβέρνησης, ώστε να τεθεί τα τεθεί εκτός νόμου η Χρυσής Αυγής, προς σκοπό το εκλογικό όφελος.
Η θέση αυτή έδωσε την αφορμή σε βουλευτές της ΧΑ να εκτοξεύσουν νέες βολές κατά της κυβέρνησης αλλά και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών Λ.Γρηγοράκο, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρ.Ψυχάρη ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στο προεδρείο της Βουλής για τον λόγο ότι δεν παίρνει μέτρα κατά των χρυσαυγιτών.
Αναφερθείς στο θέμα της άρσης του εκλογικού δικαιώματος για τους νόμιμους μετανάστες και ομογενείς, ο κ. Βούτσης είπε ότι «είναι ντροπή».
«Είναι 480.000 μετανάστες που έχουν χαρτιά, για τους άλλους 500.000 που δεν έχουν χαρτιά είναι άλλο θέμα. Οι πρώτοι, όμως, είναι άνθρωποι που μένουν εδώ, έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς, πληρώνουν φόρους», είπε και σημειώνοντας ότι «αυτούς τους 480.000 έρχεται η διάταξη που τους απαγορεύει να ψηφίσουν, βάσει της απόφασης του ΣτΕ».
«Είναι πολιτικό κλείσιμο του ματιού προς την άκρα Δεξιά και προς την εκλογική πελατεία της Χρυσής Αυγής. Εν παρενθέσει λέω ότι και εκεί γίνεται μία μεθόδευση, απ’ ό,τι φαίνεται, για να τεθεί εκτός νόμου αυτό το κόμμα». «Άρα, λοιπόν, κάνετε παιχνιδάκια και σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο κ. Βούτσης.
Ο βουλευτής της ΧΑ Μ.Αρβανίτης επικαλούμενος τα λεγόμενα του κ. Βούτση, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις σε βάρος του κόμματός του. Μάλιστα επειδή την ώρα που μιλούσε, ο παριστάμενος αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών του είχε στρέψει την πλάτη συνομιλώντας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Π.Κουκουλόπουλο, ακούστηκε από τα έδρανα της ΧΑ ο χαρακτηρισμός «καραγκιόζη», κάτι που πυροδότησε ένταση στην αίθουσα.  
«Εκπίπτετε κι άλλο στον όποιο σεβασμό μας», είπε η προεδρεύουσα κυρία Μαρία Κόλια Τσαρουχά, ενώ έντονα αντέδρασε ο κ. Ψυχάρης καλώντας το προεδρείο να επιβάλλει ποινές, μεταξύ των οποίων και η περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης.
«Ακούστηκε η φράση καραγκιόζηδες, και γίνεται αποδεκτό αυτό;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας: «Δεν μπορεί να ασχολείται ο Πρόεδρος της Βουλής με τα …κουλουράκια και όχι με τέτοια θέματα», ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, όπως τόνισε, «έχει την ευθύνη να πιάσει από το αυτί, να επιβάλλετε ποινές που προβλέπει ο  Κανονισμός της Βουλής». Μάλιστα είπε ότι «δεν είμαστε παιδάκια, να λήξει κάποια στιγμή αυτό το θέμα». «Σήμερα φώναζε κάποιος περί καραγκιόζηδων! Τι περιμένουμε, κάποιος να βιαιοπραγήσει ή να κρατήσει μαχαίρι;», πρόσθεσε ο κ. Ψυχάρης.
Ο χρυσαυγίτης Αλ.Χρυσοβαλάντης επιτέθηκε στον «γαλάζιο» βουλευτή λέγοντάς του ότι «μεγαλώσατε σε πλούσια σπίτια κ. Ψυχάρη, ο καραγκιόζης είναι λαϊκός ήρωας, διακρίνεται για την ευφυΐα του και τη σπιρτάδα του και μπορεί να είναι επιτιμητικός τίτλος». Ωστόσο η προεδρεύουσα του είπε: «Να μην μας περνάτε και για ηλίθιους».
Ενώ ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ν.Τσούκαλης απηύθυνε έκκληση στο προεδρείο να προασπίσει τις θεσμικές λειτουργίες ώστε «να μην βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να μιλάμε αμέσως μετά τις άκρως υποκριτικές κορώνες της Χρυσής Αυγής για προάσπιση της Βουλής», όπως είπε.
«Αναρωτιέμαι τι άλλο έχουμε να ακούσουμε όταν το "καραγκιόζης" έγινε έπαινος, ο ναζιστικός χαιρετισμός τιμή για την αρχαία Ελλάδα και ο Κασιδιάρης συνταγματολόγος από το βήμα της Βουλής», είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π.Κουκουλόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δώδεκα άτομα Αυτοί είναι οι «αριστούχοι» διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων


Αυτοί είναι οι «αριστούχοι» διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων

Τους ανακοίνωσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Πάνος Ευσταθίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης των διοικητών, υπό τον υπουργό Υγείας

Τα ονόματα των δώδεκα διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων, οι οποίοι αρίστευσαν κατά την εκπαίδευσή τους και την άσκηση των καθηκόντων τους ανακοίνωσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Πάνος Ευσταθίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης των διοικητών, υπό τον υπουργό Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα κριτήρια είναι η απόδοση και η εξυπηρέτηση των ασθενών και πως οι διοικητές θα αξιολογούνται στο εξής ανά μήνα.

Οι δώδεκα διοικητές είναι οι εξής:
- Ηρακλής Καραγεώργος (διοικητής Ασκληπιείου Βούλας)
- Λέανδρος Καλογεράκος (αναπληρωτής διοικητής νοσοκομείου Αμαλιάδας)
- Ελένη Τσεκούρα (διοικήτρια νοσοκομείου Καρπενησίου)
- Λάμπρος Γεωργόπουλος (διοικητής νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων)
- Αθανασία Κακαλή (αναπληρώτρια διοικήτρια νοσοκομείου 'Έβρου)
- Γεώργιος Κυριακόπουλος (αναπληρωτής διοικητής νοσοκομείου Μεσολογγίου)
- Βασιλική Γκογκοζώτου (αναπληρώτρια διοικήτρια «Σωτηρία»)
- Ηλιάνα Κωστάκη (αναπληρώτρια διοικήτρια Πανεπιστημιακού Ιωαννίνων)
- Ιωάννης Πετρόχειλος (διοικητής «Ερυθρός Σταυρός»)
- Ιωάννα Διαμαντοπούλου (αναπληρώτρια διοικήτρια Αλεξάνδρα)
- Ευαγγελίας Γιαννακάκου (διοικήτρια «Αττικόν»)
- Αθανάσιος Πάσχου (διοικητής νοσοκομείου Ξάνθης).
protothema.gr

Read more...

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε εξέλιξη Οκτώ συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. για κύκλωμα εκβιαστών


Οκτώ συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. για κύκλωμα εκβιαστών

Κατασχέθηκαν χρήματα και όπλα

Αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται σε υποθέσεις εκβιασμών, βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί σε Αττική, Εύβοια και Κορινθία.

Ήδη, οι αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει σε οκτώ συλλήψεις, ενώ έχουν κατασχεθεί χρήματα και όπλα.

Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το βράδυ.
protothema.gr

Read more...

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις κατά Ελλήνων στην Ουκρανία...

Το μεσημέρι της Πέμπτης, σύμφωνα με τα όσα πληροφορήθηκα μετά από τηλεφωνική μου επικοινωνία με τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, Έλληνες κοινοτάρχες δέχτηκαν...
φραστικές επιθέσεις από ακροδεξιά στοιχεία, που αναδύονται στη χαοτική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα.
Μετά την επίθεση σε ελληνικής καταγωγής βουλευτή, οι 150.000 περίπου ομογενείς ανησυχούν έντονα για την πορεία που έχουν πάρει οι εξελίξεις στην Ουκρανία.
Οι νέοι κυβερνώντες στην Ουκρανία δείχνουν ανίκανοι να ελέγξουν την κατάσταση με αποτέλεσμα διάφορα ρατσιστικά, νεοναζιστικά στοιχεία και οργανώσεις, ανάλογες με την δική μας Χρυσή Αυγή, ουσιαστικά επιβάλλουν πολιτικές και να σπέρνουν τον τρόμο στις Ουκρανικές πόλεις και χωριά.
Το ελληνικό στοιχείο που ζει στην περιοχή, κυρίως στη Μαριούπολη και τα περίχωρα της εδώ και 2000 χρόνια, στις επικοινωνίες που έχουν δεν κρύβουν τον φόβο που νιώθουν για τις εξελίξεις, αφού έχουν στοχοποιηθεί οι ξένες γλώσσες και οι μειονοτικές εθνικότητες από τους νεοναζί της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή το ελληνικό ΥΠΕΞ μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει καμία ουσιαστική αντίδραση για το θέμα και αναρωτιέμαι τι περιμένει; Να θρηνήσουμε πρώτα θύματα και μετά να ενεργοποιηθεί;
Θα περίμενε κανείς από μια στοιχειωδώς σοβαρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις τόσο προς την ουκρανική κυβέρνηση όσο και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προφυλάξει τους εκεί ομογενείς μας.
Να θυμίσουμε πως η αναταραχή και τα επεισόδια στην Ουκρανία ξεκίνησαν όταν η προηγούμενη κυβέρνηση σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξή της σε αυτήν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προεξάρχοντος της Γερμανίας στήριξαν τις κινητοποιήσεις και κατέκριναν την προηγούμενη κυβέρνηση του Κιέβου.
Με αυτό το σκεπτικό θα έπρεπε ήδη ο υπουργός κ. Βενιζέλος να διαμηνύσει πως πάσα κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους, πως δεν είναι δυνατόν μια χώρα που έχει ρατσιστικές αντιλήψεις και μεθόδους να θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσο αυτό αφορά την Ελλάδα η απόφασή της για το αν η Ουκρανία θα μπει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εξαρτηθεί ΚΑΙ από την προστασία και τα δικαιώματα της Ελληνικής Ομογένειας.
Ο Ελληνισμός της Ουκρανίας έχει πλέον στραμμένο το βλέμμα του στην Αθήνα και ζητά από όλους αυτούς που εκατοντάδες φορές του τόνισαν ότι είναι υπερήφανοι για αυτόν, να τον στηρίξει η μητέρα πατρίδα και να αισθανθεί κι αυτός ασφαλής κι υπερήφανος για αυτήν...
tribune.gr

Read more...

Ο Χαϊκάλης υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής...


Υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής θα είναι ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε...
πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την βουλευτική του έδρα.

Read more...

H Ξενογιαννακοπούλου δείχνει …πιο Αριστερά...


Αναμενόμενο χαρακτηρίζει το αδιέξοδο στις διαρκείς «καντρίλιες» της αυτοαποκαλούμενης «Κεντροαριστεράς», η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που με...
ψύχραιμο λόγο πάντως, επιχειρεί να μείνει στην ουσία, θέτοντας το διακύβευμα και «δείχνοντας» πιο …Αριστερά.

Θεωρώντας φυσιολογική εξέλιξη όσα έγιναν στην «Ελιά», κάνοντας λόγο για ένα εγχείρημα που δεν βασίστηκε στην ανάλυση των πραγματικών γεγονότων της συγκυρίας και θέλησε να εξελιχθεί ερήμην των λαϊκών προσδοκιών, εξαντλούμενο σε αναζητήσεις ρόλων, προσωπικών μεταβαλλόμενων συμμαχιών κορυφής και δημοσίων σχέσεων, υποστηρίζει παγίως ότι «ο επαναπροσδιορισμός του προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να γίνει χωρίς ιδεολογική ταυτότητα και προγραμματική αναφορά», κυρίως δε, «δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πολιτική γεωγραφία, που στην πράξη λειτουργεί ως κεντροδεξιό άλλοθι και νομιμοποίηση της αδιέξοδης πολιτικής της συγκυβέρνησης και των μνημονιακών επιλογών»…

Δεδομένης πάντως της κινητικότητας που υπάρχει ενόψει ευρωεκλογών, υποστηρίζει με ανάρτησή της στο Facebook ότι το διακύβευμα είναι καθαρό και δεν θολώνει ούτε από ευκαιριακές αλλαγές του εκλογικού νόμου, ούτε από επικοινωνιακές εκστρατείες.

«Γιατί σήμερα το ζητούμενο είναι η αλλαγή πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο», λέει απαντώντας μόνη στο ερώτημα αν αυτό είναι σήμερα εφικτό, λέγοντας «ναι» σε μία δύσκολη πλην όμως αναγκαία αλλαγή. Τι προϋποθέτει; Σοβαρή μάχη για την αλλαγή του ευρωπαϊκού πλαισίου πολιτικής και σθεναρή όσο και συγκροτημένη διαπραγμάτευση για την χώρα. «Απαιτεί ένα ευρύ προοδευτικό-αριστερό μέτωπο Αλλαγής, συνειδητό εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο, στρατηγική και συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο», λέει, εκτιμώντας ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η χώρα μπορεί ακόμα να αποτελέσει καταλύτη ευρύτερων ευρωπαϊκών εξελίξεων και αλλαγών...
matrix24.gr

Read more...

Χειροπέδες σε εκπρόσωπο ΜΚΟ για χρέη στο δημόσιο...


Συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη 50χρονος, πρώην μέλος και νόμιμος εκπρόσωπος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) για...
οφειλές προς το Δημόσιο.

Σε βάρος του 50χρονου έχουν βεβαιωθεί χρέη, που ανέρχονται σε 1.047.697,70 ευρώ. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης...
Thrakitoday.com

Read more...

Ποιοι υπάλληλοι θα δουν την πόρτα της εξόδου...


Στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι στους δήμους...

Οι υπάλληλοι των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων μπαίνουν, πλέον, στο στόχαστρο της τρόικας αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που, σύμφωνα με...
τις τελευταίες πληροφορίες, συναντώνται είτε σήμερα είτε αύριο.

Κι αυτό γιατί είναι αυτοί που λείπουν προκειμένου να συμπληρωθεί η διαθεσιμότητα του Δεκεμβρίου του 2013 που πήρε (άτυπη) παράταση ως το Μάρτιο.

Στη Βασιλίσσης Σοφίας δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους γιατί σε σχέση με την κινητικότητα-διαθεσιμότητα των δημοτικών υπαλλήλων, η χώρα μας βρίσκεται ακριβώς εκεί που βρισκόταν κατά την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας.

Κι αν δεν ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τους 8.900 υπαλλήλους του ΕΟΠΠΥ, το δεύτερο κύμα των 12.500 «διαθέσιμων» του 2013 θα βρισκόταν ακόμη στο μηδέν.
Η υπόθεση της διαθεσιμότητας στους δήμους φαίνεται ότι έχει εκνευρίσει και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται σε επαφή με τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα «αγκάθια» της συνάντησης των εκπροσώπων της τριμερούς με την πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Όχι μόνο γιατί λόγω των παλινωδιών των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών καθυστέρησε η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ με αποτέλεσμα να φτάνουμε στο Μάρτιο και ακόμη να μην έχουμε αριθμό «εθελοντών» για την κινητικότητα (η προθεσμία λήγει στις 6 Μαρτίου) αλλά και γιατί είναι εξαιρετικά απίθανο οι δηλώσεις να φτάσουν τις 3.600 που απαιτούνται.

Στην πραγματικότητα, μετά και το μποϊκοτάζ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο φόβος είναι ο αριθμός τους να είναι μερικές εκατοντάδες, με αποτέλεσμα, λόγω των επικείμενων εκλογών, το πρόγραμμα της (υποχρεωτικής πλέον) διαθεσιμότητας στους δήμους να πάει πίσω για τουλάχιστον ένα τρίμηνο.

Η διαπραγμάτευση για τις 4.000 απολύσεις του 2013
Παρά τις ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική πλευρά λόγω του ότι η τρόικα δεν ζορίζει τα πράγματα ενόψει εκλογών, η υπόθεση διαθεσιμότητα στους δήμους δυσκολεύει και τη διαπραγμάτευση για τις 15.000 απολύσεις του 2013 και του 2014.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι 4.000 απολύσεις του 2013 έχουν «κλείσει» στο μεγαλύτερο τους μέρος (γίνεται λόγος για 3.500), περιλαμβάνοντας σε αυτό τον αριθμό και 2.500 (από 2.000 που έλεγε τον περασμένο Δεκέμβριο) από την ΕΡΤ αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι η συμφωνία του Δεκεμβρίου με την τρόικα έλεγε ότι αυτό θα γινόταν στην περίπτωση που είχαν οριστικοποιηθεί οι προσλήψεις αορίστου χρόνου στο νέο φορέα (ΝΕΡΙΤ) ώστε να αφαιρεθούν από τις 2.700 απολύσεις στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Για το λόγο αυτό και, όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, στη Βασιλίσσης Σοφίας έχουν ετοιμάσει εναλλακτική λίστα στην οποία περιλαμβάνονται 300 επίορκοι που τέθηκαν εκτός Δημοσίου με τελεσίδικες αποφάσεις των πειθαρχικών, 700 υπάλληλοι που απομακρύνθηκαν το 2013 για λόγους υγείας, 1.500 έως 1.700 σχολικοί φύλακες, 150 έως 200 δημοτικοί αστυνομικοί, 220 από τους 23 Οργανισμούς που καταργούνται, έως και 1.000 από τους 2.114 εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Πάντως, η τρόικα ενόψει εκλογών δεν αναμένεται να πιέσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όπως, δηλαδή, είχε γίνει τις προηγούμενες φορές.

Ποιοι θα είναι οι 11.000 που θα απολυθούν
Παράλληλα, με δεδομένο το «μπλόκο» της τρόικας στην προσμέτρηση των απολύσεων συμβασιούχων που παρέμεναν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές, το μεγαλύτερο τμήμα (περίπου 7.000) από τις 11.000 απολύσεις του 2014 θα προέλθει από τους «διαθέσιμους» του 2013 και του 2014.

Πρόκειται για γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, εργαζόμενους στους δήμους, διοικητικούς των πανεπιστημίων, υπαλλήλους υπουργείων, τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών κλπ.

Παράλληλα, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένουν και την αξιολόγηση των Οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διαδικασία η οποία αναμένεται να προσφέρει έως και 1.500 υπαλλήλους, ενώ, αν και δεν το λένε, συνυπολογίζουν και το 15% των υπαλλήλων του Δημοσίου που με βάση το νέο σύστημα αξιολόγησης που στηρίζεται στην έννοια της ποσόστωσης προορίζεται να αξιολογηθεί με το χαμηλότερο βαθμό 1 έως 6...
newsbeast.gr

Read more...

Πορτιέρης σε μαγαζί του Σαξώνη ο Γρέγος...




Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, που ήταν υπάλληλος στην ταμιακή υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης, δίπλα στον ταμία και καταχραστή Παναγιώτη Σαξώνη, προσέφερε τις υπηρεσίες του και ως πορτιέρης σε ένα  κατάστημα του τελευταίου.
Σύμφωνα με...
την εφημερίδα «Έθνος», αυτό κατέθεσε χθες στη δίκη που γίνεται σε δεύτερο βαθμό για τη μεγάλη υπεξαίρεση στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης ο Φώτης Σκαμπαρδώντης, ο οποίος ήταν συνάδελφος τους στην ταμιακή υπηρεσία του δήμου, υπεύθυνος εκείνη την περίοδο για τη μισθοδοσία και τις πληρωμές προς το ΙΚΑ.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε τέσσερις υπαλλήλους του δήμου που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και σε επιχειρήσεις του Π. Σαξώνη και ανάμεσά τους, όπως είπε, ήταν και ο σημερινός βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, ο οποίος ήταν στο γραφείο του από το 2000 αλλά εργαζόταν και ως πορτιέρης σε ένα κατάστημά του. «Οι διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας γνώριζαν για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Σαξώνη αλλά δεν ξέρω εάν γνώριζαν για τους υπαλλήλους που δούλευαν στα μαγαζιά του», είπε.

Read more...

Στη "θέση" του Βενιζέλου, ο Μαρκογιαννάκης ...




Αυτό που δεν κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αποφάσισε να κάνει η Βουλή, με τον Αντιπρόεδρο Χρήστο Μαρκογιαννάκη να ανακοινώνει πριν από λίγο τη...
σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτική Επιτροπής που θα προχωρήσει το θέμα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Σύμπτωση ή μη, η ανακοίνωση τη σύστασης της Επιτροπής ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά την γνωστοποίηση από πλευράς Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, ότι επιστρέφει ως ανεπαρκές το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
 Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης η Επιτροπή θα αποτελείται από 19 βουλευτές κατ' αναλογία των δυνάμεων κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση της έκθεσης της Επιτροπής είναι το τέλος του έτους.

πηγη parapolitika.gr

Read more...

Ο Γιανουκόβιτς εμφανίστηκε και ζητά «εγγυήσεις»...






Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θεωρεί εαυτόν Πρόεδρο της Ουκρανίας και ζητά από τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά του, σύμφωνα με δήλωσή του που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ρωσία συμφώνησε να...
εγγυηθεί την προσωπική ασφάλεια του Γιανουκόβιτς, δήλωσε ρωσική πηγή στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο αποπεμφθείς Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σαφές πως οι νοτιο-ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας δεν αποδέχονται την αναρχία που επικρατεί στη χώρα, όπου οι ηγέτες επιλέγονται από τον όχλο.

"Εγώ, ο Βίκτορ Φεντόροβιτς Γιανουκόβιτς... θεωρώ εαυτόν νόμιμο αρχηγό της ουκρανικής κυβέρνησης", είπε.

Read more...

ΠΑΣΟΚ: «Όχι» στην πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια...




Διαφωνία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των άλλων λιμανιών με τον τρόπο που προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί...
ιδιωτικό μονοπώλιο. Προκρίνει, δε, την αξιοποίηση μέσω παραχωρήσεων σε πολλούς επενδυτές, μέθοδος που είναι συμβατή και με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται σχετικά:

«H θέση του ΠΑΣΟΚ για την αξιοποίηση των λιμένων όπως αυτή έχει συμπεριληφθεί τόσο στους νόμους δημοσιονομικής σταθερότητας, όσο και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην προγραμματική συμφωνία στήριξης της κυβέρνησης και έχει αποτυπωθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο είναι ότι 'τα λιμάνια είναι μηχανές ανάπτυξης για το μέλλον του τόπου και τα διευρωπαϊκά δίκτυα και δεν είναι αποδεκτή η υποκατάσταση του κρατικού μονοπωλίου από ιδιωτικά μονοπώλια'».

Το ΠΑΣΟΚ παραθέτει, εξάλλου, απόσπασμα από την τοποθέτηση του εισηγητή του κόμματος Φίλιππου Σαχινίδη στη συζήτηση στη Βουλή, την Τετάρτη, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Από τη διεθνή εμπειρία γνωρίζουμε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος από το κράτος προς κάποιον ιδιώτη σε μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές συνθήκες είναι η ύπαρξη Ρυθμιστικής Αρχής».

Διερωτήθηκε δε «πώς η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προχωρήσει η διάθεση από το ΤΑΙΠΕΔ πακέτου μετοχών άνω του 50%, χωρίς, όμως να έχει προχωρήσει στην εφαρμογή της πρόβλεψης του ν. 4150, με τον οποίο προβλέπεται η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής;». «Θεωρώ, ότι αυτό το κενό μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και νόθευση του ανταγωνισμού» επισήμανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε:

«Όταν κατατέθηκε ο ν.3845/2010 από τον υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπακωνσταντίνου, επροτείνετο τότε η πώληση του 23,1% των μετοχών. Αργότερα, με τον ν.4093/2012 που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, τον κ. Στουρνάρα, προβλέπονταν ιδιωτικοποιήσεις κυρίως μέσω παραχωρήσεων με στόχο την αξιοποίηση των λιμένων. Σήμερα, προχωρούμε στην επιλογή της πρότασης για τη διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τη διαδρομή; Πώς ξεκινήσαμε από το 23,1%, μετά πήγαμε σε παραχωρήσεις και καταλήγουμε στην επιλογή την οποία έχουμε σήμερα».

Στην ίδια συζήτηση, ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε ότι «τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό και πώς θα τα κρίνει Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ακόμα αδιευκρίνιστα» ενώ «το επόμενο σημείο στο οποίο είμαστε στον αέρα είναι σε σχέση με το μέλλον των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Λιμάνι με κοινοτικούς πόρους, το οποίο είναι αβέβαιο πώς θα συνεχιστεί και αν θα μπλέξουν στις διαδικασίες περί των κρατικών ενισχύσεων».

Στη ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ καταλήγει: «Ως ΠΑΣΟΚ είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της περιουσίας των λιμανιών, με διαδικασίες όμως που είναι συμβατές με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε θέματα ανταγωνισμού, διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, εργασιακών σχέσεων και προστασίας του περιβάλλοντος».

Read more...

Δίνουμε 5,5 εκατ. για την διατήρηση της γαλλικής γλώσσας σε αποικίες της Αφρικής...










Μέσω ΜΚΟ η χρηματοδότηση...
«5,5 εκατομμύρια ευρώ δίνει το Ελληνικό κράτος μέσω ΜΚΟ για την προάσπιση και διάσωση της γαλλικής γλώσσας στις γαλλικές αποικίες της Αφρικής, όμως δεν μπορεί να διασφαλίσει το...
δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα, οι έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας» , είπε νωρίτερα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Τ. Κουίκ σε συζήτηση της επιτροπής της Διασποράς.

Οι βουλευτές μέλη της επιτροπής, ζήτησαν την παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας στην απόφαση της Ουκρανικής κυβέρνησης να περάσει σχέδια νόμων με τα οποία προωθείται η κατάργηση του δικαιώματος των μειονοτήτων, όπως οι Ρώσοι, οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι, οι Ούγγροι και οι Έλληνες, να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους όπως προέβλεπε νόμος του Γιανουκόβιτς για ορισμένες πολυπληθείς μειονότητες...

Read more...

Αποχώρησε με αιχμές από τους «58» ο Χριστοδουλάκης...


 

Δεν είχε πολιτικό νόημα η προσπάθεια... 
Την αποχώρησή του από την «κίνηση των 58» ανακοίνωσε πριν από λίγο, μέσω επιστολής, ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης.
Ο ...
Χριστοδουλάκης είχε συνυπογράψει το αρχικό κείμενο πρόσκλησης της πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του:

«Αγαπητοί φίλοι/ες,
Από τον περασμένο Δεκέμβριο σταμάτησα να συμμετέχω στις διαδικασίες των '58'. Το έκανα γιατί θεώρησα ότι μόνο αν προβάλαμε συγκεκριμένες απόψεις σε κρίσιμα ζητήματα θα είχε πολιτικό νόημα η προσπάθεια. Και μόνο αν οι προτάσεις μας ήταν διαφορετικές από την υπάρχουσα πόλωση θα μπορούσαμε να δράσουμε καταλυτικά στην ανασυγκρότηση της παράταξης. Αυτό όμως δεν έγινε -ή τουλάχιστον εγώ δεν το αντιλήφθηκα. Η δραστηριότητα κυρίως περιστρεφόταν γύρω από περίπλοκες διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων που ελάχιστους ενδιέφεραν και τώρα μάλλον ούτε αυτούς. Έτσι σιωπηρά προτίμησα να απέχω και να περιμένω την περίφημη συνδιάσκεψη μήπως αλλάξουν εκεί τα πράγματα.
Μετά όμως από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, θα ήθελα να σας δηλώσω ότι αποχωρώ από το εγχείρημα. Δεν με αφορά πλέον έτσι όπως γίνεται. Παρ' όλα αυτά, δεν νομίζω ότι η αποχώρηση μου θα έχει καμιά επίπτωση, αφού ποτέ δεν μου ζητήθηκε συνεισφορά σε κάποιο θέμα ή εκδήλωση. Νομίζω όμως ότι ακόμη δικαιούμαι να θέσω ένα απλό ερώτημα:
Αφού οι βασικοί παράγοντες της κίνησης είχαν εξ αρχής τόσο ριζικές διαφορές μεταξύ τους -όπως αποδεικνύουν οι βαριές εκφράσεις- γιατί δεν τις εξέθεσαν ανοιχτά σε όλους, αλλά επέλεξαν να καλυφθούν πίσω από οργανωτικούς ρόλους; Δεν υπάρχει κάποια ευθύνη έστω και τώρα;
Σας χαιρετώ και εύχομαι καλή πορεία και αντοχή σε όσους συνεχίσουν.
Νίκος Χριστοδουλάκης»

Read more...

Ουκρανία: Βγάζουν εκτός νόμου το ΚΚ - απαγορεύουν τις μειονοτικές γλώσσες...




Αποποινικοποιούν τη ναζιστική προπαγάνδα.
Ο Α. Γιατσένιουκ μεταβατικός πρωθυπουργός..
 Δεν πρόλαβε να αναλάβει καθήκοντα η νέα, μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία, και προχωρά στην ψήφιση ρατσιστικών νόμων, όπως η απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, η υποβάθμιση και η απαγόρευση χρήσης μειονοτικών γλωσσών, ακόμη και...
η αποποινικοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι τραυματισμένη από τα τελευταία αιματηρά γεγονότα μιας κατάστασης εμφυλίου, και παρά την πτώση του Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, η μεταβατική κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊστών, αντί να προσπαθήσει για την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών, στοχοποιεί όποιον δεν είναι γνήσιος Ουκρανός Τάταρος. Παράλληλα η νεοναζιστική οργάνωση "Δεξιός Τομέας" η οποία διαθέτει βαρύ οπλισμό, συμμετέχει στο φιλοΕΕ συμβούλιο «Euromaidan» και πρωτοστατούσε στην ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση.  
Aπό τις πρώτες αποφάσεις του νέου ουκρανικού κοινοβουλίου, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς συζήτηση στη Ράντα (ουκρανική Βουλή), ήταν: σχέδιο απόφασης για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, σχέδιο ψηφίσματος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβιετικής κατοχής της Ουκρανίας, σχέδιο Νόμου για την κατάργηση του νόμου που ποινικοποιούσε την ναζιστική προπαγάνδα αλλά και σχέδιο απόφασης για τον διορισμό ως υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας του V.Avakov και τον διορισμό μελών της νεοναζιστικής ομάδας «Δεξιός Τομέας» στο Υπουργείο.
Ήδη σε τρεις περιφέρειες της χώρας έχει απαγορευθεί η λειτουργία του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Κόμματος του πρώην προέδρου Β. Γιανούκοβιτς, ενώ δεν έχουν σταματήσει οι επιθέσεις σε πολλά κτίρια του Κομμουνιστικού Κόμματος απο ακροδεξιούς και νεοναζί. 
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, καταδίκασε τα μέτρα για την απαγόρευση της χρήσης των μειονοτικών γλωσσών όπως τα ρώσικα, τα ρουμάνικα, τα ουγγρικά και τα ελληνικάπου αποφάσισε η Ουκρανική Βουλή, και ιδιαίτερα τη ρωσική που μιλά η μισή χώρα.

Ξυλοδαρμούς και απειλές κατά Ελλήνων ομογενών από τη νεοναζιστική οργάνωση του Δεξιού Τομέα κατήγγειλε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο. 
 
 Σε μήνυμά του, ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, Πετρό Σιμονένκο προς τους συντρόφους του στο Κόμμα, κάνει λόγο για δραματικές στιγμές στην ιστορία της χώρας, για πραξικόπημα και για ωμή παρέμβαση της Δύσης στα εσωτερικά της χώρας. Καλεί δε σε ετοιμότητα και συπείρωση.  Κοινή ανακοίνωση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, η οποία συντάχθηκε από το ΚΚΕ και το Γερμανικό ΚΚ και την οποία μέχρι στιγμής έχουν συνυπογράψει 21 κόμματα, καταδικάζει την εμπλοκή ΗΠΑ και ΕΕ κι εκφράζει τη συμπαράσταση στους κομμουνιστές της Ουκρανίας.

Ο Α. Γιατσένιουκ μεταβατικός πρωθυπουργός

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τον διορισμό στη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας τον φιλοευρωπαίο Αρσένι Γιατσένιουκ.
Ο 39χρονος Γιατσένιουκ, στέλεχος του κόμματος «Πατρίδα» της ηγερίας της Πορτοκαλί Επανάστασης Γιούλιας Τιμοσένκο ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, τέθηκε επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου.

πηγη enet.gr


 

Read more...

Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές ακινήτων...


Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές ακινήτων

Συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις στις τιμές των κατοικιών και είναι πιθανόν να συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα, αλλά με σχετικά πιο συγκρατημένους ρυθμούς σύμφωνα με ...
εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι υψηλοί ρυθμοί μείωσης των τιμών που είχαν καταγραφεί το 2012 και το πρώτο εξάμηνο του 2013 έδειξαν να αμβλύνονται το β' εξάμηνο πέρυσι.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, στην αγορά των κατοικιών η μείωση των τιμών συνεχίστηκε με υψηλούς ρυθμούς από το 2011 και μετά. Στοιχεία που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα δείχνουν ότι οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν σωρευτικά από το 2008 (μέσο επίπεδο) έως το τελευταίο τρίμηνο του 2013 κατά 33,4%. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα κτηματομεσιτικά γραφεία δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, η υποχώρηση των τιμών ήταν εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα: -35,8% και Θεσσαλονίκη: -37,1%) έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων (-30,9%) και των λοιπών περιοχών (-29,4%), καθώς και για τα μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας.

Στροφή στα παλαιότερα

Κατά την περίοδο της κρίσης καταγράφεται στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς παλαιότερα ακίνητα, μικρότερου εμβαδού και χαμηλότερης αξίας, σε μεσαίου κόστους περιοχές. Σημειώνεται επίσης αύξηση του ποσοστού των συναλλαγών με μετρητά και του μεριδίου των μετρητών στη συνολική χρηματοδότηση της απόκτησης ακινήτων.

Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας κτηματομεσιτικών γραφείων και συμβούλων ακίνητης περιουσίας από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι το 2013 μόλις το 17% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού (έναντι 82% στις αρχές του 2009), ενώ το μέσο ποσοστό δανειοδότησης ανήλθε σε περίπου 35% επί της συνολικής αξίας του ακινήτου (έναντι 70% στις αρχές του 2009). Επιπλέον, η μέση περίοδος αναμονής για τη διάθεση των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων υπερδιπλασιάστηκε στην περίοδο της κρίσης (από περίπου πέντε μήνες στις αρχές του 2009 σε περίπου ένα έτος το 2013), ενώ αυξήθηκε σημαντικά το μέσο ποσοστό της έκπτωσης επί της αρχικής τιμής (από 12,6% σε 20,7% αντίστοιχα).

Τι προτείνει η έκθεση

Η ενίσχυση της ζήτησης και του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά ακινήτων προϋποθέτει ωστόσο και μια σειρά παρεμβάσεων για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας του υφιστάμενου πολεοδομικού θεσμικού πλαισίου. Η γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει την ελληνική κτηματαγορά, ο μεγάλος αριθμός υποχρεωτικών από τον νόμο διαδικασιών και επιβαρύνσεων, σε συνδυασμό με την ασάφεια των πολεοδομικών κανονισμών και τις πολλαπλές παραβάσεις του, την έλλειψη ενός σταθερού και σαφούς πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης, καθώς και την ανυπαρξία πλήρους και ακριβούς κτηματολογίου, αποτελούν ορισμένους ακόμη παράγοντες που αποθαρρύνουν τη ζήτηση και συχνά αποτρέπουν την ολοκλήρωση επενδυτικών συμφωνιών με ενδιαφερόμενους επενδυτές από το εξωτερικό.

Πολλά από τα προβλήματα αυτά, σε συνδυασμό με την ελλιπή καταγραφή των ακινήτων του ∆ημοσίου, δυσχεραίνουν και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του τελευταίου.

Η προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής κτηματαγοράς εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την περαιτέρω βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, καθώς και από τον περιορισμό της αβεβαιότητας και την ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση.

Μάλιστα, η στρέβλωση, η οποία προκαλείται από την ύπαρξη αντικειμενικών αξιών που σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. ακίνητα μεγάλου μεγέθους σε "ακριβές" περιοχές, υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας κ.ά.) υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, οδηγεί σε τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω, μη ορθολογική πλέον, συμπίεση των αξιών.

Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις σε σχέση με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας έχουν περιορίσει την αβεβαιότητα ως προς το φορολογικό καθεστώς των ακινήτων, ενώ η σημαντική μείωση του φόρου μεταβιβάσεων (στο 3%) εκτιμάται ότι θα συντελέσει στην αύξηση της πολύ χαμηλής συχνότητας συναλλαγών στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι στη σταθεροποίηση της αγοράς θα συμβάλει η ρύθμιση για μερική παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία το 2014, σε συνδυασμό με την ουσιαστική επανασύνδεση με το τραπεζικό σύστημα των νοικοκυριών που αδυνατούσαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και την εισαγωγή της δυνατότητας πληρωμής σημαντικά μικρότερων και ανάλογα με τις δυνατότητές τους δόσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σε αναζήτηση της ανατροπής ο ΠΑΟΚ στο «Ντα Λουζ»


Σε αναζήτηση της ανατροπής ο ΠΑΟΚ στο «Ντα Λουζ»
  (Φωτογραφία:  Intime )

Aθήνα
Την ανατροπή ψάχνει σήμερα (22:05, ΑΝΤ1) ο ΠΑΟΚ στο «Ντα Λουζ». Υστερα από το 0-1 της Μπενφίκα (με γκολ off side του Λίμα) στη Θεσαλονίκη, η ομάδα του Στέφενς πρέπει να σταματήσει το αήττητο που έχουν οι Πορτογάλοι εντός έδρας στην Ευρώπη, για να πάρει το εισιτήριο για τη συνέχεια του Europa League.

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έμεινε εκτός, καθώς είναι άρρωστος, όπως δήλωσε ο Ολλανδός προπονητής του δικεφάλου.

Στα αγωνιστικά πλάνα ο Γλύκος θα είναι κάτω από τα δοκάρια και στην άμυνα από τα αριστερά προς τα δεξιά οι Λίνο, Ινσαουράλντε, Κατσουράνης και Σκόνδρας. Αμυντικό χαφ θα παίξει ο Μαντούρο και εσωτερικοί μέσοι Λάζαρ και Κάτσε.

Στα άκρα θα είναι οι Λούκας (δεξιά), Ολίσε (αριστερά), ενώ υπάρχει η πιθανότητα να προτιμηθεί ο Στοχ, αντί του 23χρονου εξτρέμ Ο Αθανασιάδης θα παίξει στην κορυφή της επίθεσης.

Την αποστολή συμπληρώνουν οι Γιακουμής, Τζαβέλλας, Βούκιτς, Κίτσου, Νίνης και Γεωργιάδης.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κινήσεις Μαρινάκη Το μυθικό πριμ και η πρόταση ανανέωσης στον Μίτσελ


Το μυθικό πριμ και η πρόταση ανανέωσης στον Μίτσελ
  (Φωτογραφία:  Intime )

Aθήνα
O Βαγγέλης Μαρινάκης θέλωντας να πιστώσει την εξαιρετική πορεία του Ολυμπιακού στο Champions League και τον... στο ελληνικό πρωτάθλημα φέρεται να είναι έτοιμος να προτείνει στον Ισπανό προπονητή νέο διετές συμβόλαιο.

Ο πρόεδρος της «ερυθρόλευκης ΠΑΕ δείπνησε με τον Μίτσε στο εστιατόριο του «Καραϊσκάκη»  μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, ενώ το «παρών» στο δείπνο έδωσε και ο μάνατζερ του Ίβηρα προπονητή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο «Πρωταθλητής», κατά τη διάρκεια του δείπνου, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο παραμονής του Μίτσελ για περισσότερα χρόνια στον Ολυμπιακό, καθώς η συμφωνία που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή είναι μέχρι το καλοκαίρι, με οψιόν για έναν ακόμα χρόνο. Ωστόσο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλει να «δέσει» από τώρα τον Ισπανό προπονητή.

Για τον λόγο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν πως κατέθεσε πρόταση ανανέωσης για δύο ακόμα χρόνια στον 50χρονο τεχνικό. Μάλιστα, μερικές πληροφορίες τονίζουν πως απομένουν μόνο οι ανακοινώσεις, ενώ οι πιο… αισιόδοξοι μιλούν για συμφωνία μέχρι το 2016.

Και μυθικό πριμ

Εν τω μεταξύ ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου βρέθηκε στα αποδυτήρια της ομάδας μετά τον θρίαμβο της Τρίτης και είπε στους παίκτες πως: «Δεν με ενδιαφέρει τι σας είπε ο κύριος Βρέντζος, ξεχάστε ό,τι σας είπε, θα πάρετε το διπλό πριμ αν νικήσουμε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και πάρουμε την πρόκριση», όπως αναφέρει ο «Γαύρος»!

Κι αν αναρωτιέστε ποιο ήταν το πριμ στο οποίο είχε αναφερθεί ο άμεσος συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη, αυτό έφτανε στο 1 εκατ. ευρώ. Ήτοι εφόσον κάνουν πράξη την επιθυμία του προέδρου της ΠΑΕ οι Πειραιώτες, θα μοιραστούν το... αστρονομικό ποσό των 2 εκατ. ευρώ!

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στέγνωσε από ρευστό η αγορά Νέα μείωση στη χορήγηση δανείων στον ιδιωτικό τομέα τον Ιανουάριο


Νέα μείωση στη χορήγηση δανείων στον ιδιωτικό τομέα τον Ιανουάριο
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Ούτε τον Ιανουάριο άνοιξαν οι στρόφιγγες των τραπεζών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, παρά τις παραινέσεις της κυβέρνησης και της ΤτΕ. Αντιθέτως, οι χορηγήσεις στην πραγματική οικονομία σημειώσαν νέα υποχώρηση 4% σε ετήσια βάση, από 3,9% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 5,2% και προς τα νοικοκυριά κατά 3,4%. Αποτέλεσμα το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα προς τις τράπεζες να υποχωρήσει τον Ιανουάριο στα 217,6 δισ. ευρώ από 225,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2013.

Το συνολικό χρέος των νοικοκυριών σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια υποχώρησε στα 100,4 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά τα στεγαστικά μειώθηκαν στα 70,8 δισ. ευρώ (μείωση κατά 3,3%) ενώ η μείωση στα καταναλωτικά έφθασε το 3,7%.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, τον Ιανουάριο του 2014, διαμορφώθηκε στο -4,0%, από -3,9% τον προηγούμενο μήνα.

Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 576 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 296 εκατ. ευρώ).

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2014, ήταν αρνητική κατά 268 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2013: θετική καθαρή ροή 96 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -5,2%, από -4,9% το Δεκέμβριο του 2013.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -5,3%, τον Ιανουάριο του 2014, από -5,0% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 153 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2013: θετική καθαρή ροή 164 εκατ. ευρώ).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -4,1% τον Ιανουάριο του 2014, από -3,3% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2014, ήταν αρνητική κατά 2 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2013: μηδενική καθαρή ροή) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 0,9%, όσο δηλαδή και τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 306 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Ιανουάριο του 2014 (Ιανουάριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 392 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,4% από -3,5% με τον προηγούμενο μήνα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...