Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ "ΚΑΒΑΤΖΩΣΑΝ" ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ- "ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ" ΛΕΕΙ Η ΑΝΝΑ


Από το : newpost
Και όμως βιβλία υπάρχουν. Γονείς αφήστε κάτω τα DVD players. Ιδού, έγγραφο το οποίο ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα από το Lesvosnews.net και αποδεικνύει ότι το υπουργείο Παιδείας έχει... καβάτζα σχολικά βιβλία και τα μοιράζει στα...
παιδιά των υπαλλήλων. «Ύστερα από επικοινωνία με τον ΟΕΔΒ σας ενημερώνουμε ότι τα σχολικά βιβλία...
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα
Read more...

ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ


Σε κατασχέσεις αλλά και ενεργοποίηση του μέτρου του αυτόφωρου για 4.984 οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα τελωνεία και δεν προχωρούν στην εξόφλησή τους θα προχωρήσει το υπουργείο...
Οικονομικών.

Ήδη με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας στα μεγάλα τελωνεία της χώρας για την βεβαίωση και είσπραξη των οφειλών αυτών. Οι οφειλές ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 860 εκ. ευρώ. Οι ομάδες εργασίας ξεκινούν το έργο τους από την ερχόμενη εβδομάδα και για το σκοπό αυτό τα τελωνεία ενισχύθηκαν με αποσπάσεις υπαλλήλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών

Οι ομάδες αυτές θα αναλάβουν την μελέτη και επεξεργασία των υποθέσεων εκκρεμών τελωνειακών οφειλών καθώς και την βεβαίωση των αναλογούντων τελών, προστίμων και διαφυγόντων δασμών που προβλέπονται στις τελωνειακές παραβάσεις। Στην περίπτωση που οι οφειλέτες δεν τακτοποιούν τις οφειλές τους το υπουργείο Οικονομικών, όπως σημειώνεται, στη σχετική ανακοίνωση θα λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
fimotro
Read more...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ


Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων είναι πλέον οι υπεύθυνοι της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις», εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση του δομημένου ομολόγου αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ, που προσδιορίστηκε να εκδικαστεί ενώπιον του...
Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις 21 Νοεμβρίου। Οι Σοφοκλής και Θόδωρος Πρινιωτάκης και Γιώργος Αποστολίδης, μοναδικοί προσωρινά κρατούμενοι μέχρι πριν λίγες ημέρες για το λεγόμενο «σκάνδαλο των ομολόγων», αποφυλακίστηκαν με την λήξη του 18μηνου ορίου προφυλάκισης, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που τους επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης τρεις φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Συνολικά στην υπόθεση είναι κατηγορούμενοι 15 πρόσωπα, που τον προσεχή Νοέμβριο καλούνται να λογοδοτήσουν για την μεγάλη υπόθεση της αγοραπωλησίας του επίμαχου ομολόγου, το 2007, που φέρεται να ζημίωσε τρία ασφαλιστικά ταμεία. Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται σε δίκη, συγκατηγορούμενοι των τριών, εκπρόσωποι της «Ακρόπολις», οι εκπρόσωποι της JP MORGAN, οι τότε υπεύθυνοι των επίμαχων ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΕΑΠΟΚΑ και ο πρώην γγ του υπουργείου Απασχόλησης που αντιμετωπίζει πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία.
fimotro
Read more...

ΓΑΛΛΙΑ: ΕΠΙΚΥΡΘΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Επικύρωσε η γαλλική Γερουσία την ευρωπαϊκή συμφωνία για το δεύτερο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, ύψους 159 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία επιτεύχθηκε στις 21 Ιουλίου από τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πλειοψηφία της Γερουσίας ψήφισε υπέρ, καθώς...
οι Σοσιαλιστές απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα ψήφισε κατά।
fimotro

Read more...

Πάρτε όλα τα σχολικά βιβλία εδώ!

Για Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο


http://img.protothema.gr/EC14C078440BAB57B4A380806760890E.jpg
Από σήμερα μπορούν να πάρουν στα χέρια τους τα σχολικά βιβλία της φετινής χρονιάς, όσοι μαθητές και γονείς ενδιαφέρονται χωρίς να χρειασθεί να ψάξουν και να καταφύγουν σε πολυέξοδες λύσεις.

Με ένα απλό πάτημα του κουμπιού και μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του «Ψηφιακού Σχολείου» του υπουργείου Παιδείας στη διεύθυνση “http:digitalschool.minedu.gov.gr,του υπουργείου , οι μαθητές μπορούν να έχουν στην οθόνη του υπολογιστή τους – και βεβαίως να τυπώσουν - το σύνολο των σχολικών εγχειριδίων, χωρίς πρόβλημα.

Βήμα –βήμα ο μαθητής μπορεί να «ανοίξει» τα βιβλία και «φυλλομετρώντας» το περιεχόμενο να ξεκινήσει τη μελέτη των σχολικών βιβλίων, πριν ακόμα να χτυπήσει το κουδούνι.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Παιδείας, από τη Δευτέρα όλοι μαθητές γυμνασίου και λυκείου θα έχουν ένα dvd στην τσάντα του , όπου θα εμπεριέχεται το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων που θα διδαχθούν, ενώ στους μαθητές του δημοτικού η διδασκαλία θα γίνεται με dvd που θα χειρίζεται ο δάσκαλος.
Read more...

Δεν φτάνει η επίκληση οικονομικών δυσκολιών «Φρένο» Πρωτοδικείου στην κατάχρηση της εκ περιτροπής εργασίας από τους εργοδότες

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την ακύρωση απόφασης επιχείρησης να επιβάλλει την μετατροπή σύμβασης εργαζόμενης και να την αναγκάσει σε εκ περιτροπής εργασία -δίνοντας της μάλιστα περιθώριο λίγων ωρών να αποφασίσει-διέταξε το Μονομελές Πρωτοδικείο, επιβάλλοντας στους εργοδότες της να την απασχολούν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και βάζοντας «φρένο» στην κατάχρηση του σχετικού νόμου από τους εργοδότες. Η απόφαση αυτή κρίνεται κρίσιμη δεδομένης της κυριαρχίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο εις βάρος της πλήρους απασχόλησης.

Το πρωτοδικείο τονίζει ότι οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του νόμου είναι αυστηρές και σίγουρα δεν αρκεί απλή επίκληση οικονομικών δυσκολιών ή αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.

Ειδικότερα, το με την απόφασή της, η πρόεδρος του δικαστηρίου (Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων) Μαρία Αρχοντάκη δέχεται την αίτηση εργαζόμενης, η οποία κλήθηκε, με επιστολή που της έστειλαν οι εργοδότες της, να εργαστεί εκ περιτροπής.

Στην επιστολή, μάλιστα, η αιτούσα καλείτο να συναινέσει αυθημερόν στο νέο καθεστώς που αποφάσισε η εργοδοσία της εταιρίας οικοδομικών εργασιών.

Το Πρωτοδικείο, αριθμός απόφασης 8606/2011, διατάσσει την ακύρωση της απόφασης της επιχείρησης να επιβάλλει την εκ περιτροπής εργασία, τονίζοντας πως οι προϋποθέσεις του νόμου για την εφαρμογή της είναι πολύ συγκεκριμένες.

Έτσι επιβάλει στην εν λόγω επιχείρηση να απασχολεί την αιτούσα εργαζόμενη 30 ημέρες τον μήνα.

Η δικαστική λειτουργός αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασής της ότι, η εταιρεία δεν τήρησε τις προϋποθέσεις του νόμου 3846/2010, που προβλέπει την εκ περιτροπής εργασία και ειδικότερα στις πρόνοιες που θεσπίζονται και, για ευνόητους λόγους, επιβάλλουν προηγούμενη ενημέρωση του συνόλου των εργαζομένων και την υποχρέωση διαβούλευσης με το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού πριν από την επιβολή του συγκεκριμένου καθεστώτος.

Όπως ανέφερε, στην αίτησή της η εργαζόμενη, στη συγκεκριμένη περίπτωση η εταιρεία τής απέστειλε επιστολή στην οποία αορίστως επικαλούνταν δυσκολίες, λόγω της οικονομικής συγκυρίας και της ζητούσε να συναινέσει -αυθημερόν - στην επιβαλλόμενη εκ περιτροπής εργασία.

Το δικαστήριο, ερμηνεύοντας τον σχετικό νόμο, κρίνει πως, στους εργοδότες για πολύ ισχυρούς λόγους, δίνεται κατ' εξαίρεση το δικαίωμα να υιοθετούν το επίμαχο καθεστώς εργασίας, επεμβαίνοντας στο περιεχόμενο των συμβάσεων και αλλάζοντας το κατά τρόπο επαχθή για τον εργαζόμενο.

Τονίζει, ωστόσο, πως οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος είναι εξαιρετικά αυστηρές και όχι απλή επίκληση οικονομικών δυσκολιών. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι βάσει του νόμου, η εκ περιτροπής εργασία εφαρμόζεται όταν απειλείται η βιωσιμότητα της επιχείρησης και τίθεται σοβαρό θέμα απώλειας θέσεων, και επομένως απολύσεων εργαζομένων.

Θα πρέπει, επισημαίνεται στην απόφαση, «ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης να είναι σοβαρός και με μόνιμα χαρακτηριστικά, και όχι να γίνεται απλώς από τον εργοδότη η επίκληση της ταμειακής δυσχέρειας ή της άσχημης οικονομικής συγκυρίας».

Επιπλέον το δικαστήριο έλαβε σοβαρά υπόψη του το γεγονός πως για την αιτούσα, όπως τόνισαν οι δικηγόροι της, Δημ.Περπατάρης και Κωνσταντίνα Κονιδάρη, ο μισθός της αποτελεί το μοναδικό βιοποριστικό μέσο για αυτή και η ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών της θα την θέσει προ σοβαρών προβλημάτων επιβίωσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στα επίπεδα του 1960 η ανεργία Εφιαλτικές προβλέψεις από τη ΓΣΕΕ για οικονομία και κοινωνία, αλλά ...υπάρχει διέξοδος

Αθήνα
Μέσα από τεκμηριωμένη και επιστημονική ανάλυση των συνθηκών στην οικονομία και την κοινωνία η έκθεση της ΓΣΕΕ καταλήγει σε σοκαριστικές διαπιστώσεις για την κατάσταση που επικρατεί και κυρίως σε εφιαλτικές προβλέψεις για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Οι θυσίες που επιβάλλονται κυρίως σε μισθωτούς και συνταξιούχους, δεν επέφεραν καμία βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά την υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού στα επίπεδα του 2003, του κατώτερου μισθού σε επίπεδα πριν το 1984 και του επιπέδου ανεργίας στη δεκαετία του 1960 (22%-23%), όταν κορυφώθηκε το μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων στο εξωτερικό, διαπιστώνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση το έτος 2011.Η έκθεση αναφέρει ότι ο στόχος του μνημονίου για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στις αγορές το 2012 δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ διατυπώνει έντονες επιφυλάξεις και για την επιτυχία του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο προβλέπει επιστροφή στις αγορές το 2014.

«Πώς όμως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος (επιστροφής στις αγορές το 2014) με την παράταση της ύφεσης, την αύξηση της ανεργίας, την μείωση της κατανάλωσης και την αβεβαιότητα μείωσης του δημόσιου ελλείμματος (17 δισ. ευρώ το 2011, 15 δισ. ευρώ το 2012, 11,5 δισ. ευρώ το 2013) και το δημόσιο χρέος να μην υποχωρεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2012 και να διαμορφώνεται το 2020 στο επίπεδο των 409 δισ. ευρώ (200% του ΑΕΠ), (ΟΟΣΑ 2011, ΙΝΕ 2011)» αναρωτιούνται οι συντάκτες της έκθεσης και προσθέτουν:

«Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και να συμπεριληφθούν στα έσοδα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου λιτότητας 2012 – 2015 οι εισπράξεις από τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις, το δημόσιο χρέος της χώρας μας αντί να μειωθεί θα αυξάνεται μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020.»

»Όμως, μέχρι τότε ο συνεχής δανεισμός της χώρας συνοδευόμενος από την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας θα μετατρέψει την ελληνική οικονομία από πραγματική σε εικονική».

Εκτιμούμε, προσθέτουν οι αναλυτές, «ότι εάν δεν αποτραπούν αυτά τα δεδομένα, η ύφεση που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα είναι βαθιά και θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, κατά τα οποία, η ελληνική οικονομία θα απολέσει σε σημαντικό βαθμό την δυναμικότητα των παραγωγικών της δυνάμεων»

Αναφερόμενη στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, η έκθεση αναγνωρίζει ότι βελτιώνει τους όρους δανεισμού, μειώνει το μέγεθος του χρέους κατά 25 δισ. ευρώ και καθιστά το ελληνικό χρέος πιο διαχειρίσιμο, αλλά θεωρεί ότι «η σημαντικότητα εμπεριέχεται στη σχέση που θα διαμορφωθεί κατά τα επόμενα χρόνια ανάμεσα στο χαμηλότερο επιτόκιο (επί ενός μικρότερου χρέους) και το ρυθμό ανάπτυξης» .

Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί, «παραμένει η στρατηγική της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία εμπεριέχοντας συρρίκνωση των αναδιανεμητικών και αναπτυξιακών λειτουργιών, ελλοχεύει ο κίνδυνος, παρά τις θυσίες των μισθωτών και
των συνταξιούχων, να υπονομευτεί η όποια βελτίωση των όρων δανεισμού καθώς και η επίτευξη του στόχου επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στις αγορές».

Τρομοκρατικά συμπεράσματα

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έκθεση του Ινστιτούτου στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Η ανεργία κατά το ΙΝΕ φθάνει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960, που ώθησαν τους Έλληνες στην μετανάστευση, ενώ η επίσημη καταγραφή (από την Ε.Ε.) αγγίζει τα όρια της δεκαετίας του 1950.

Οι διαπιστώσεις των μελετητών της έκθεσης για τα βασικά στοιχεία της οικονομίας και της απασχόλησης επικεντρώνονται στα εξής:

1. Ανεργία: Η απασχόληση μειώθηκε κατά 4,7% στην διάρκεια της διετίας 2010-2011 ( μείωση 9,8% κατά την τριετία 2009-2011), με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011 θα προσεγγίσει το 15%, δηλαδή θα φθάσει στα υψηλά επίπεδα ανεργίας των ετών της δεκαετίας του 1950. Όμως, κατά τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στα επίπεδα του 17% -18% και σε όρους πραγματικής ανεργίας το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέλθει στα επίπεδα του 22% - 23%, δηλαδή στα υψηλά επίπεδα των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1960 (το 1961 η ανεργία ήταν 864.000 άτομα, δηλ. 26,4% του εργατικού δυναμικού το οποίο ήταν 3.640.000 άτομα), κατά τα οποία συντελέσθηκε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα Ελλήνων προς το εξωτερικό κατά την περίοδο μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

2. Απασχόληση: Από το 1991 μέχρι και το 2008 δημιουργήθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Το ένα τέταρτο των θέσεων αυτών, χάθηκε στην διάρκεια της τελευταίας τριετίας 2009-2011.

3. Μισθοί. Ο διπλασιασμός του ποσοστού ανεργίας κατά την τριετία 2009-2011, σε συνδυασμό με την διοικητική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, έχει προκαλέσει μείωση των πραγματικών μισθών 11,5% στο σύνολο της οικονομίας και 9,2% στον ιδιωτικό τομέα κατά το 2010-2011.

4. Αγοραστική δύναμη. Μέσα σε μια διετία χάθηκε το 50% της αγοραστικής δύναμης των μισθών που είχε συσσωρευτεί σε μια δεκαετία . Αποτέλεσμα αυτού είναι στο τέλος του 2011 η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού να υποχωρήσει στα επίπεδα του 2003.

5. Σύγκλιση μισθών με Ευρώπη. Την δεκαετία του 1990 οι ελληνικού μισθοί ανερχόταν σε 75% περίπου του μέσου όρου της Ε.Ε.-15, έφθασε στο 86% κατά το 2008-2009. Κατά το 2010-2011, οδηγήθηκαν από το 86% στο 78,5% των ευρωπαϊκών μισθών, δηλαδή στο επίπεδο του δεύτερου εξαμήνου του 2001.

6. Οι μέσες ετήσιες αποδοχές το 2011 ανέρχονται στην Ελλάδα σε 27.336 ευρώ, έναντι 39.562 ευρώ κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.-15 χωρών. Μόνο σε δύο χώρες - Κύπρος, Πορτογαλία - οι αποδοχές είναι μικρότερες από ό,τι στην Ελλάδα.

7. Ο κατώτατος μισθός σε ευρώ στην Ελλάδα υστερεί έναντι των πλουσιότερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στις οποίες ισχύει ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο) και ανέρχεται περίπου στο 60% του αντίστοιχου κατώτατου μισθού της πρώτης κατηγορίας χωρών (Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο), ενώ βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση έναντι του αντίστοιχου κατώτατου μισθού των χωρών της δεύτερης κατηγορίας (Πορτογαλία, Σλοβενία, Μάλτα, Ισπανία).

8. Η ελληνική οικονομία διανύει πλέον το τρίτο έτος ύφεσης δεν έχει επιτύχει τους στόχους του Μνημονίου 1 (επιστροφή στις αγορές το 2012), παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, με την υλοποίηση της διαδικασίας της εσωτερικής υποτίμησης.

Η βαθιά ύφεση έχει οδηγήσει σε μεγάλη απόκλιση του εισοδήματος ανά κάτοικο στην Ελλάδα (υποχωρώντας στο επίπεδο του έτους 2000) από τον μέσο όρο των 15 πιο προηγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόκλιση της παραγωγικότητας της εργασίας (υποχωρώντας στο επίπεδο του έτους 2000), της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού (υποχωρώντας στα επίπεδα τιμών 2001-2002), του ποσοστού ανεργίας (υποχωρώντας στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960), της εγχώριας ζήτησης (υποχωρώντας στο επίπεδο του έτους 2003).

9. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2010-2015 παρουσιάζεται ως μονόδρομος για την συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας, την αποφυγή της χρεοκοπίας και την έξοδο από την κρίση. Στην πραγματικότητα όμως βρίθει αναποτελεσματικών μέτρων αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που εφαρμόσθηκαν στο παρελθόν και οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Το ΜΠΔΣ θα είναι αναποτελεσματικό, όπως εξάλλου ήταν και το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (ΠΟΠ) που αντικαθιστά τόσο στον τομέα περιορισμού των ελλειμμάτων και την δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και στον τομέα συγκράτησης και διαχείρισης του δημόσιου χρέους, γιατί, κατά κύριο λόγο, στερείται αναδιανεμητικών και αναπτυξιακών στοιχείων.

10. Εργασιακές σχέσεις. Με την εφαρμογή του μνημονίου απορυθμίζονται το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων. Οι αλλαγές που συντελούνται στις εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ακολουθούν την πορεία της τελευταίας εικοσαετίας, δηλαδή σοβαρές και βίαιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και συρρίκνωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Υπάρχει διέξοδος

Η εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, την οποία καταθέτουν και διεκδικούν τα συνδικάτα στην Ελλάδα, στοχεύει στην αλλαγή της εφαρμοζόμενης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό, όπως αναφέρει η έκθεση, θα γίνει με: την αναδιανομή του εισοδήματος, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (41 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο 30/06/2011, και εισφοροδιαφυγής για την ανάσχεση της δημιουργίας πρωτογενών ελλειμμάτων (ένα ευρώ στα τέσσερα που παράγονται στην ελληνική οικονομία δεν φορολογείται με διαρροή ετήσιων εισόδων 12 – 15 δισ ευρώ ΟΟΣΑ 2009), και β) με την διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, τη βελτίωση του επιπέδου της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας (ποιότητα παραγωγής, ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, ποιότητα εργασιακών σχέσεων, ποιότητα εισοδήματος, ποιότητα κοινωνικής προστασίας, κλπ).

Η λύση για την Ελλάδα σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, είναι «η άμεση φορολογία και ο προσανατολισμός της αποταμίευσης σε νέες επενδύσεις σύγχρονων αναπτυξιακών και κοινωνικών υποδομών, νέων κλάδων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, ποιότητας, καινοτομίας, απασχόλησης και διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας».

Τα αίτια της κρίσης

Προσεγγίζοντας τα αίτια της κρίσης, η έκθεση εκτιμά ότι «ο ευρωπαϊκός καταμερισμός εργασίας που τοποθέτησε την Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες στο δρόμο της σταδιακής τεχνολογικής, καινοτομικής, οργανωτικής και ποιοτικής απαξίωσης της παραγωγικής υποδομής στη μεταποίηση και στη γεωργία, με την κυρίαρχη επιλογή του τουρισμού, των κατασκευών και των υπηρεσιών, οδήγησε την ελληνική οικονομία στην αξιοποίηση κυρίως της ανειδίκευτης εργασίας, στην παραγωγή προϊόντων χαμηλής ποιότητας, χαμηλής προστιθέμενης αξίας και χαμηλής ανταγωνιστικότητας στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία "δίδυμων ελλειμμάτων" στα δημόσια οικονομικά (δημόσιο έλλειμμα και χρέος) και στις εξωτερικές συναλλαγές της χώρας (έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου)».

Σύμφωνα πάντοτε με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από την εφαρμοσμένη πολιτική των Μνημονίων 1 και 2.

«Ακριβώς αυτή η αναπτυξιακή στρατηγική συνεπικουρούμενη από την εφαρμοσμένη οικονομική πολιτική (Μνημόνιο 1 και Μνημόνιο 2) της εσωτερικής υποτίμησης, της λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας (1 εκατ. άτομα στο τέλος του 2011) και της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, οδήγησε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στην σημερινή δυσμενή κατάσταση και σε αυτή που διαγράφεται μέχρι το 2015 (ακρίβεια, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, μείωση των εισοδημάτων, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων,… κλπ.)» αναφέρει η έκθεση.

«Η μείωση των μισθών είναι σύμπτωμα ασθενούς οικονομίας. Σύμπτωμα που μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την υγεία της (P. Krugman, 2009)» αναφέρει η έκθεση και εξηγεί:

«η μείωση των μισθών και των εισοδημάτων με την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση (άμεση και έμμεση φορολογία) των μισθωτών και συνταξιούχων στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες κρίσης χρέους, επιφέρει μείωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα, να δημιουργούνται συνθήκες περαιτέρω επιδείνωσης και ύφεσης της ελληνικής οικονομίας με την αναπαραγωγή του φαύλου κύκλου λιτότητας, ανεργίας, ύφεσης».

Η έκθεση διαπιστώνει την υποχώρηση της πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας «κατά μία δεκαετία πίσω» και συνεχή συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ εκτιμά ότι η ανεργία θα φθάσει το 1 εκατ. άτομα ως το τέλος του 2011.

«Έχουμε γίνει με τον πιο ανησυχητικό τρόπο, μάρτυρες χρεοκοπιών και διακοπής της λειτουργίας επιχειρήσεων, απολύσεων και διαθεσιμοτήτων των εργαζομένων, διεύρυνσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, καθώς και σοβαρής επιδείνωσης του εισοδηματικού και βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών.»

»Η εργασία από βασικός παραγωγός πλούτου και οι αξιοπρεπείς και ποιοτικοί όροι εργασίας ως συντελεστές βελτίωσης του επιπέδου της παραγωγικότητας αντιμετωπίζονται ως επαχθές κόστος που επιβάλλεται η μείωσή του», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, «οι πολλαπλές και πολλαπλασιαστικές μειώσεις συντάξεων θυσιάζουν το αξιοπρεπές επίπεδο των παροχών στο όνομα μιας οικονομικής βιωσιμότητας χωρίς μακροπρόθεσμη προοπτική».

Γίνεται επίσης λόγος για «απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» με ειδικές αναφορές σε «θεμελιώδεις επεμβάσεις στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως η εισαγωγή της δυνατότητας σύναψης «ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων», και τον «περιορισμό του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) στη ρύθμιση βασικών μισθών και ημερομισθίων».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνεργασία Παπαϊωάννου με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το πρόβλημα με τα σχολικά βιβλία

Αναζητώντας την άκρη του κουβαριού

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνεργασία με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη, για την καθυστέρηση έκδοσης των δύο αποφάσεων, που αφορούσαν την προμήθεια χαρτιού για την έκδοση βιβλίων από τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, είχε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός ζήτησε την εκτίμηση του κ. Καραβοκύρη για το θέμα, ενώ, όπως διευκρινίστηκε, ο κ. Παπαϊωάννου δεν αμφισβητεί τα σχετικά στοιχεία, που του έχει διαβιβάσει η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

«Ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση συνεργατών του υπουργού, όταν τους ζητήθηκε να πάρουν θέση στο αίτημα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, για κατάθεση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» του αντιπρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νικόλαου Αγγελάρα, από το 2003 και μετά.

Ο κ. Αγγελάρας είναι ο πρόεδρος του Ε' Τμήματος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, που εξέδωσε τη δεύτερη αρνητική απόφαση για την προμήθεια του χαρτιού.

Ο ίδιος, σε δήλωσή του, σημειώνει: «Ως δικαστής έχω καθήκον να υπακούω το Σύνταγμα και τους νόμους. Έχω, επίσης, καθήκον να σέβομαι και να διαφυλάττω ως μέλος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου και το ιερό δημόσιο χρήμα, ιδίως αυτή την περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της.

» Τέλος, έχω καθήκον να διασφαλίζω το δημόσιο συμφέρον, το οποίο προεχόντως εξυπηρετείται με την τήρηση της αρχής της νομιμότητας.

» Αυτά εφαρμόσαμε οκτώ ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί και κρίναμε και αποφασίσαμε επανειλημμένα (Απρίλιος και Ιούνιος 2011) σε παραδεκτό χρόνο ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια 'χάρτου λευκού εκτυπώσεων' του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων είναι παράνομη. Η κρίση μας αυτή ανακοινώθηκε (γραπτώς και προφορικώς) εγκαίρως στην υπουργό Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

» Αυτή είναι και η μόνη αδιάψευστη αλήθεια».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Mαύρη λίστα» με επιχειρήσεις μεγαλο-οφείλετες του Δημοσίου δημοσίευσε το ΥΠΟΙΚ

Στοιχεία για 6.000 νομικά πρόσωπα

Το ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα και λίστα με ονόματα φυσικών προσώπων που έχουν μεγάλες οφειλές
Το ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα και λίστα με ονόματα φυσικών προσώπων που έχουν μεγάλες οφειλές (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το υπουργείο Οικονομικών ανάρτησε στην ηλεκτρονική σελίδα της ΓΓΠΣ τα στοιχεία 6.000 εταιρειών χαρακτήρα με ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες από 150.000 ευρώ. Το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στον πίνακα ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ από τα 42 δισ. ευρώ συνολικά των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

H λίστα δημοσιεύτηκε στο site της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Θα ακολουθήσει η ανάρτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων μετά την ολοκλήρωση της υπό εξέλιξη διαδικασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την επιτάχυνση της οποίας έχει ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών.

To υπουργείο υποστηρίζει ότι η δημοσίευση των στοιχείων θα συμβάλλει στη βελτίωση της συλλογής των εσόδων και «στην εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ του Υπουργείου και των φορολογουμένων μέσω της προώθησης της διαφάνειας».

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει πάντως πως σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η ενημέρωση των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών από τις ΔΟΥ/Τελωνεία κατά την ημέρα άντλησης (5 Σεπτεμβρίου) δεν ταυτίζεται με τα διαθέσιμα στις υπηρεσίες αυτές στοιχεία, τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει ορθή αποτύπωση των ανά οφειλέτη αντλούμενων στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η αποκατάσταση των περιπτώσεων αυτών, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, «θα γίνει το ταχύτερο» σύμφωνα με το κείμενο πλαίσιο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων και όχι εφεδρεία ζητούν εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Επιστολή σε Βενιζέλο και Ρέππα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου, ζητούν εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η αντιμετώπιση μέχρι τώρα, του θέματος από την κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά στη σωστή κατεύθυνση είναι».

«Θεωρητικολογούμε για πλεονάζουσες και ελλειμματικές υπηρεσίες, χωρίς να εκπονούμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο άμεσης εφαρμογής, που θα στοχεύει στην σωστή και άρτια στελέχωση ελλειμματικών υπηρεσιών και οργανισμών, με το θεωρούμενο πλεονάζον προσωπικό» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές.

Ταυτόχρονα, καλούν την κυβέρνηση, «αντί να εφαρμόσει την αντιδραστική πρόταση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία και τις πιθανές απολύσεις, να προχωρήσει άμεσα σε σχέδιο μετακινήσεων, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε κρίσιμους τομείς».

«Αν δεν εφαρμοστεί πρώτα αυτό το σχέδιο αναστελέχωσης και ανασυγκρότησης των υπηρεσιών και των οργανισμών, δεν μπορεί να κριθεί με επιμέρους ρυθμίσεις, που μάλιστα διαφέρουν και είναι σε άλλη λογική από οργανισμό σε οργανισμό και από υπουργείο σε υπουργείο, ποιοι περισσεύουν και ποιοι όχι» υπογραμμίζουν.

Κάνουν δε λόγο για «τραγελαφικές» περιπτώσεις και αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τον ΟΑΕΔ, όπου, «ενώ έγινε η προκήρυξη για μετάταξη και έχει ολοκληρωθεί, είναι «παγωμένη» και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που έχουν επιλεγεί, παραμένουν «πλεονάζοντες στους οργανισμούς που υπηρετούν και οι υπηρεσίες του Οργανισμού παραμένουν χωρίς στελέχωση».

Την επιστολή προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Δημήτρη Ρέππα υπογράφουν οι βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου, Μιχάλης Τζελέπης, Νικόλαος Ζωϊδης, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Όλγα Ρενταρή, Αθανασία Μερεντίτη, Αλεξανδρίδου Βασιλική, Μιχάλης Παντούλας και Σπύρος Μοσχόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Προϊστορικούς χαυλιόδοντες έφεραν στο φως εργασίες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Κάποτε στην Αρκαδία

Οι χαυλιόδοντες μαστόδοντου που βρέθηκαν το 2006 στα Γρεβενά πέρασαν στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness
Οι χαυλιόδοντες μαστόδοντου που βρέθηκαν το 2006 στα Γρεβενά πέρασαν στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Μεγαλόπολη
Δύο χαυλιόδοντες, μήκους περίπου δυόμισι μέτρων, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών που πραγματοποιούσε πριν από λίγες ημέρες η ΔΕΗ στο Ίσιωμα της Μεγαλόπολης. Όπως φαίνεται, ο ελληνικός χώρος φιλοξενούσε κάποτε μεγάλους πληθυσμούς παχύδερμων όπως τα μαστόδοντα.

Η τελευταία ανακάλυψη δεν εξέπληξε τος αρχαιολόγους ΛΘ' Εφορείας Αρχαιοτήτων που επέβλεπαν τις εργασίες, καθώς στην ευρύτερη περιοχή είχαν βρεθεί και άλλα προϊστορικά ευρήματα.

Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο Μεγαλόπολης κι ένα τμήμα αυτών στο αρχαιολογικό μουσείο Τρίπολης, όπου οι έρευνες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την ηλικία τους και το είδος στο οποίο ανήκουν.

Ρεκόρ για τα ντόπια παχύδερμα

Η Ελλάδα έχει το ρεκόρ για τους μεγαλύτερους προϊστορικούς χαυλιόδοντες σε όλο τον κόσμο.

Είχαν βρεθεί το 2006 στην περιοχή Μηλιά Γρεβενών και είχαν μήκος πέντε μέτρα.

Οι χαυλιόδοντες των Γρεβενών ανήκαν σε ένα μαστόδοντο, ενός παχύδερμου σαν μαμούθ που εξαφανίστηκε από τον ευρωπαϊκό χώρο πριν από δύο με τρία εκατομμύρια χρόνια, επέζησαν όμως στην Αμερική μέχρι τα 10.000 χρόνια πριν.

Τα μαστόδοντα, τριχωτά όπως τα μαμούθ, ήταν λίγο μικρότερα σε μέγεθος από τους ελέφαντες και έφεραν χαυλιόδοντες όχι μόνο στην πάνω σιαγόνα, αλλά και στην κάτω. Οι τεράστιοι χαυλιόδοντές τους ήταν επίσης ίσιοι, και όχι κυρτοί.

Λείψανα μαστόδοντων είχαν βρεθεί στην Ελλάδα και το 1998 και το 2005.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΟΙΚΑ


Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «εγκαταστάθηκε» από σήμερα το πρωί το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, προκειμένου να «κλείσει» με τους αρμόδιους παράγοντες τον τρέχοντα προϋπολογισμό, αλλά και να καταρτίσει τους πίνακες του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2012. Το προσχέδιο αυτό θα εξεταστεί στη...
συνέχεια, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα επανέλθουν στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έγκρισης της 6ης δόσης των 8 δισ। ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, «αγκάθι» στον τρέχοντα προϋπολογισμό είναι η υπέρβαση που έχει παρουσιαστεί στο σκέλος των δαπανών- και κατά δευτερεύοντα λόγο η υστέρηση στα έσοδα- και η απόκλιση στο ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος σε σύγκριση με τους στόχους του μνημονίου (λόγω και της βαθύτερης ύφεσης). Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστικό, ότι οι αποφάσεις που έλαβε το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, εστιάζονται κατά κύριο λόγο στην πρόσθετη περικοπή των δαπανών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
fimotro
Read more...

ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ


Δεν θα αποσταλούν εκκαθαριστικά σημειώματα έκτακτης εισφοράς εισοδήματος σε όσους ανέργους συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του ΟΑΕΔ ακόμη και αν το 2010 είχαν εισοδήματα εφόσον αυτά προέρχονται μόνο από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, σύμφωνα με την...
οποία οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας για το έτος 2011 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η εξαίρεση ισχύει ακόμη κι αν το 2010 οι συγκεκριμένοι άνεργοι είχαν εισοδήματα, όμως κατά το χρόνο της βεβαίωσης του ποσού της έκτακτης εισφοράς δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ειδικότερα ότι δεν θα αποσταλούν εκκαθαριστικά σε όσους συμπεριλαμβάνονται στην συγκεκριμένη λίστα με τους ανέργους του ΟΑΕΔ αλλά το 2010 είχαν πραγματικό εισόδημα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες. Στους υπόλοιπους άνεργους η αποστολή εκκαθαριστικών θα γίνει κανονικά ενώ όσοι δικαιούνται την εξαίρεση θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για νέα εκκαθάριση. Στους υπόλοιπους άνεργους η αποστολή εκκαθαριστικών θα γίνει κανονικά και όσοι δικαιούνται την εξαίρεση θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για νέα εκκαθάριση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται επίσης: - Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλά καθώς και σε όσους παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό πάνω από 80% - οι αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης. - οι εφάπαξ παροχές Ταμείων Πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων καθώς και άλλα εφάπαξ βοηθήματα Οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά εισοδήματος εφόσον λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία τους και να υποβάλουν αίτηση για νέα εκκαθάριση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ειδικότερα για τους ανέργους η αίτηση θα συνοδεύεται από βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του. Στη ΔΟΥ που υπάγονται θα πρέπει να απευθυνθούν και όσοι διαπιστώσουν λάθος υπολογισμούς στο ποσό της έκτακτης εισφοράς που τους αναλογεί
Read more...

Ή μας δουλεύουν, ή ...μας κάνουν πλάκα...



«Στηρίζω την Ελλάδα», γράφει το μπλουζάκι που δώρισε στον επίτροπο Ολι Ρεν (αριστερά) ο έλληνας υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Δεξιά εικονίζεται ο... ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών κ. Γ. Χατζημαρκάκης.
anatropi2020.blogspot.com



Read more...

Σχεδόν ένα εκατ. ευρώ μας κοστίζει το γραφείο του τσάρου της Οικονομίας!...



Ο κορυφαίος υπουργός, μέλος της κυβέρνησης, ο άνθρωπος που καθημερινά μας μιλά για οικονομία, μέτρα και περικοπές δαπανών μας κοστίζει πολύ ακριβά. Το πολιτικό γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου μας κοστίζει σχεδόν 1.000.000 ευρώ το χρόνο!
Ο... τσάρος της Οικονομίας, με την ευκαιρία της ονομασίας του (και) σε Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αποφάσισε, εν μέσω της πλέον δεινής κρίσεως των τελευταίων ετών, να αποκτήσει πολιτικό γραφείο ΚΑΙ ως αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως! Και ποιο το κακό, θα σκεφτείτε…

Μόνο που στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, τεύχος Β, αριθμός 1763, με ημερομηνία 4/8/2011, στην οποία δημοσιεύθηκε η σχετική απόφαση πληροφορούμεθα ότι η δαπάνη λειτουργίας του δεύτερου πολιτικού γραφείου του κ. Βενιζέλου ως αντιπροέδρου, ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 895.000€, ετησίως!

Και βέβαια, ο κ. Βενιζέλος διαθέτει πολιτικό γραφείο, και ως υπουργός Οικονομικών, το οποίο κοστίζει άλλες 800.000€ περίπου, ετησίως! Σύνολο… 1.600.000 ευρώ!

895.000 ευρώ ετησίως για ένα γραφείο που απασχολεί μόνο 20 υπαλλήλους, όπως και να το κάνουμε, κ. Βενιζέλε, και φαίνονται και είναι πολλά χρήματα…

Και μακάρι να ήταν μόνον αυτές οι δαπάνες. 3.000.000 ευρώ, φέρεται να ξοδεύονται ετησίως, για γραμματειακή υποστήριξη. Σε αυτές, θα πρέπει να προσθέσουμε και τα κόστη δημιουργίας του γραφείου (ενοίκια, γραφεία, υπολογιστές), έξοδα μετακινήσεων, υπερωριών, αποσπάσεων, γευμάτων, καφέδων κλπ, που τελικά πληρώνει και πάλι ο απλός κοσμάκης από την τσέπη του.
volospress.blogspot



Read more...

Τούρκοι κομάντος διείσδυσαν στην Κύπρο

Ερευνα διέταξε το κυπριακό υπουργείο Αμυνας


http://img.protothema.gr/884519F32E0E029A0E2E385091CE2746.jpg
Συναγερμός έχει σημάνει σήμερα στην Κύπρο καθώς το βράδυ της Τετάρτης τούρκοι κομάντος διείσδυσαν από το κατεχόμενο τμήμα σε ελεύθερα εδάφη.

Οπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1 Κύπρου, οι καταδρομείς έκλεψαν από μη επανδρωμένο φυλάκιο μία ελληνική σημαία και μία σημαία της Εθνικής Φρουράς και έγραψαν «η Κύπρος είναι τουρκική» και «Ζήτω η τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου» στο φυλάκιο.

Επίσημη πηγή του κυπριακού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στον ΑΝΤ1 Κύπρου, ότι έχει ήδη διαταχθεί έρευνα για το περιστατικό από την Εθνική Φρουρά και από την κυπριακή αστυνομία.

Σήμερα οι σημαίες αντικαταστάθηκαν και τα συνθήματα καθαρίστηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ που επιτηρούν την περιοχή χθες δεν αντελήφθησαν το παραμικρό…

Read more...

«Αντάρτικο» 9 βουλευτών για την εργασιακή εφεδρεία...



Κατά της εργασιακής εφεδρείας τάσσονται εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτριο Ρέππα. Αναλυτικά, οι ... κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, Μιχάλης Τζελέπης, Νίκος Ζωϊδης, Δημήτρης Βαρβαρίγος, ¨Ολγα Ρενταρή, Αθανασία Μερεντίτη, Βάσω Αλεξανδρίδου, Μιχάλης Παντούλας και Σπύρος Μοσχόπουλος.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν στην επιστολή τους ότι «η κυβέρνηση κατά την άποψή μας αντί να εφαρμόσει την αντιδραστική πρόταση της ΝΔ για την εφεδρεία και τις πιθανές απολύσεις πρέπει α) να χαρακτηρίσει όλους τους δημόσιους υπαλλήλους κρατικούς ως κρατικούς β) να προχωρήσει άμεσα σε ένα σχέδιο μετακινήσεων ώστε να καλυφθούν τα κενά σε κρίσιμους τομείς».

Επιπροσθέτως, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του θέματος από την κυβέρνηση κάθε άλλο από την σωστή κατεύθυνση είναι αφού θεωρητικολογούμε για πλεονάζουσες και ελλειμματικές υπηρεσίες» και καταλήγουν λέγοντας πως «για να υπάρξει επομένως ορθολογική λύση στο θέμα της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να αναθεωρήσουμε την μέχρι τώρα πρακτική και να απεγκλωβιστούμε από την λογική της ΝΔ για εφεδρεία που δεν δίνει λύσεις και τα αποτελέσματα που έχει ανάγκη ο κόσμος».
protothema.gr



Read more...

Εκτός ενιαίου μισθολογίου να μείνουν οι δικαστικοί, ζητά ο Μ.Παπαϊωάννου


newpost.gr
Εκτός ενιαίου μισθολογίου να μείνουν οι δικαστικοί, ζητά ο Μ.Παπαϊωάννου
Την άποψη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να μείνουν εκτός του ενιαίου μισθολογίου εξέφρασε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου, κι ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε δύο 24ωρα από τις ανακοινώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στον υπουργό Οικονομικών έχουν ήδη καταθέσει υπόμνημα οι δικαστικοί, διατυπώνοντας την αντίθεσή τους στη μείωση των αποδοχών τους.



Μιλώντας στο Mega, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στις προωθούμενες αλλαγές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και υποστήριξε πως λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος των δικαστών και εισαγγελέων θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για αυτούς. Σημείωσε, δε, ότι εργάζονται και το βράδυ στο σπίτι.

Οι ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδος, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ένωση Μελών του ΝΣΚ σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο διατύπωσαν την πλήρη αντίθεσή τους στη μείωση των αποδοχών τους καθώς και στη σύνδεση του μισθολογίου τους με αυτό των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε υπόμνημα που κατέθεσαν στον υπουργό ξεκαθάρισαν πως οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές των πρωτόδικων, ήτοι του 50% των δικαστικών λειτουργών ανέρχονται σε 2.573 ευρώ. Σύμφωνα με τους ίδιους έχουν ήδη υποστεί μείωση κατά 35,35% κατά μέσο όρο, που θα φτάσει στο 38,35%, αν περικοπεί και ποσοστό του επιδόματος βιβλιοθήκης.

Υπενθυμίζεται πως για πρώτη φορά ορίσθηκε ότι οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών πρέπει να είναι ανάλογοι με το λειτούργημα τους και ότι τα της βαθμολογικής και μισθολογικής των κατάστασης ορίζονται με ειδικούς νόμους με την διάταξη του άρθρου 87 του Συντάγματος του 1952. Η διάταξη αυτή περιελήφθη και στο άρθρο 88 του Συντάγματος του 1975.



Πηγή: In.gr
Read more...

Σε εφεδρεία έξι στους δέκα πλεονάζοντες στο Δημόσιο

Διευκρινίσεις Μόσιαλου για το μέτρο


http://img.protothema.gr/1D2BADE8AE017FCC50C71FAB3709A226.jpg

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος σήμερα σε άτυπη ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους.

Ο κ. Μόσιαλος είπε πως το 10% των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα κριθεί ότι είναι πλεονάζον προσωπικό θα προωθηθεί σε άλλες θέσεις επίσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μέχρι το 30 % θα υπογράφει συμβάσεις ορισμένου χρόνου και το 60% θα μπει στην εργασιακή εφεδρεία. Τόσο από την εργασιακή εφεδρεία, όσο και από το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Μόσιαλος επισήμανε πως η κυβέρνηση προσδοκά σημαντικές μισθολογικές επιπτώσεις. Από την φάση της αξιολόγησης προς εφεδρεία επισήμανε πως θα περάσει μαζί με τις ΔΕΚΟ και η ΕΡΤ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα εξόδου από την ευρωζώνη, ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την 6η δόση και ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στις διαρθρωτικές αλλαγές και έφερε ως παράδειγμα την μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, στο λαθρεμπόριο καυσίμων και στον έλεγχο των επικουρικών συντάξεων.

«Δεν θα διακινδυνεύσουμε την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει σε όσους αντιδρούν.

Όσον αφορά σε όσα είπε εχθές ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος περί ενός εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων που ταλαιπωρούν τα υπόλοιπα δέκα, ο κ. Μόσιαλος σχολίασε πως ο κ. Λοβέρδος έδωσε το γενικό πλαίσιο και επισήμανε πως δεν υπάρχει ενδοκυβερνητική διαφωνία. Πρόσθεσε πως έχουμε εν πολλοίς κρατικοδίαιτη οικονομία και ότι η κυβέρνηση στοχεύσει σε ευέλικτο παραγωγικό ιδιωτικό τομέα. Κατέληξε λέγοντας πως «το συνολικό παραγωγικό αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό».

Τέλος περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παπανδρέου θα δείξει το σημείο που βρίσκεται σήμερα η χώρα, θα περιγράψει τις μεταρρυθμίσεις, το αναπτυξιακό μοντέλο και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ευνομία και κοινωνική δικαιοσύνη. Η ομιλία του κ. Παπανδρέου θα συμπυκνώνεται στο σύνθημα «είμαστε απέναντι στα συμφέροντα, όχι στην κοινωνία».
Read more...

Επαναλαμβάνονται την επόμενη εβδομάδα οι διαβουλεύσεις με την τρόικα

Καθησυχαστική η Αθήνα

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Δεν υπάρχει απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, όπως έχει προγραμματιστεί» δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την εκταμίευση της 6ης δόσης από το πακέτο βοήθειας προς τη χώρα.

«Δεν υπάρχει απειλή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» είπε ο Ηλίας Μόσιαλος σε δημοσιογράφους. «Οι συζητήσεις με την τρόικα συνεχίζονται την επόμενη εβδομάδα όπου θα εξεταστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο προϋπολογισμός του '11 και του '12» συνέχισε.

Ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν θα διακινδυνεύσει σε καμία περίπτωση την υλοποίηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου γιατί αυτή η συμφωνία εξασφαλίζει τις δανειακές ανάγκες της χώρας» είπε.

Για τους λόγους αυτούς, όπως εξήγησε, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα και στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου τους επόμενους μήνες, φέρνει νωρίτερα την υλοποίηση δεσμεύσεων, που είχαν προγραμματισθεί για το 2012, π.χ. τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, ενώ άφησε ανοικτό να επισπευσθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα ληφθούν νέα εισπρακτικά μέτρα, που θα επιβαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας για τους δημοσίους υπαλλήλους, σημείωσε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε ένα γενικότερο πλαίσιο, για την λειτουργία και το ρόλο του Δημόσιου Τομέα και τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς οι περισσότεροι είναι ευσυνείδητοι, αλλά δεν μπορούν να αποδώσουν στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, που πρέπει να αλλάξει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ξεκινά στη γερμανική βουλή η συζήτηση για την ενίσχυση του EFSF

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η ψηφοφορία

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της γερμανικής συμμετοχής στον μηχανισμό στήριξης από τα 123 στα 211 δισ. ευρώ
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της γερμανικής συμμετοχής στον μηχανισμό στήριξης από τα 123 στα 211 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Στη σκιά της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε συνταγματική τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αρχίζει την Πέμπτη σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο η συζήτηση για την αύξηση των πόρων και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προχωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF).

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της γερμανικής συμμετοχής στον μηχανισμό στήριξης από τα 123 στα 211 δισ. ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται η ενίσχυση του EFSF με περισσότερες αρμοδιότητεςμ, καθώς θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών-μελών της Ευρωζώνης και να καθορίζει πιστωτικά όρια.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του προέδρου των αντιπολιτευομένων Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει της υποχρεώσεις της για να πάρει την επόμενη δόση, αλλά και για να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ.

«Η υπεράσπιση του ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων μας. Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε στην ίδια συνέντευξη πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να είναι μέλος της Ευρωζώνης.

«Στο τέλος της γραφής, είναι στο χέρι της Ελλάδας εάν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που είναι απαραίτητες για την ένταξη στην ζώνη του ευρώ», σημείωσε.

Τα βλέμματα είναι κυρίως στραμμένα στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών της συμπολίτευσης αναμένεται να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου ή να απέχει της ψηφοφορίας.

Αν το νομοσχέδιο δεν εγκριθεί στη βουλή με τις ψήφους των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP), αλλά απαιτηθεί η συμβολή των βουλευτών της αντιπολίτευσης, θεωρείται απίθανη η επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στην 90η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας υποχώρησε η Ελλάδα

Στον αστερισμό της κρίσης


(Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Στην 90η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της ανταγωνιστικότητας, 7 θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, βρίσκεται η Ελλάδα ανάμεσα σε 142 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΤΑ "ΡΕΤΙΡΕ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ


Ρεπορταζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Οι πρώτες αντιδράσεις από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και την οριστική, όπως φαίνεται, απόφαση της κυβέρνησης για ένα ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους εργαζόμενους, ήρθαν από τα «ρετιρέ» του Δημοσίου, που αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι...
μειώσεις στις αποδοχές τους θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Εφοριακοί και τελωνειακοί απαντούν στην απόφαση αυτή της κυβέρνησης με 48ωρη απεργία. Η απεργία αποφασίστηκε για την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη 12 και 13 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, ενώ την Τρίτη θα συνεδριάσει εκ νέου το εκτελεστικό συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟΥ προκειμένου να αποφασιστεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι εφοριακοί είχαν εξαγγείλει απεργίες τον περασμένο Αύγουστο (στις 24/8), ωστόσο μετά τη συνάντηση του προεδρείου τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου η απεργία ανεστάλη. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί απέναντι στους εφοριακούς ότι η όποια διαφορά προκύψει μεταξύ των συνολικών αποδοχών και των αποδοχών του νέου μισθολογίου θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά. Με αυτόν τον τρόπο, ο κλάδος των εφοριακών δεν θα θιγόταν από τα νέα μέτρα. Βέβαια, οι αντιδράσεις των υπολοίπων κλάδων του Δημοσίου καθώς και της τρόικας, που έθεσε βέτο στα τεχνάσματα του υπουργείου Οικονομικών ανάγκασαν την κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμναν και να εφαρμόσει ένα μοντέλο στα πρότυπα του σχεδίου Παπακωνσταντίνου - Ραγκούση. Υπενθυμίζεται ότι οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί έχουν από τα υψηλότερα επιδόματα στον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, ο πρωτοδιόριστος εφοριακός χωρίς πτυχίο (ΥΕ) λαμβάνει επιδόματα ύψους 808 ευρώ τον μήνα, τα οποία φθάνουν στο ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο τα 1.504 ευρώ, ενώ ο τελωνειακός της ίδιας κατηγορίας έχει μηνιαία επιδόματα ύψους 925 ευρώ που φθάνουν στο ανώτατο κλιμάκιο τα 1.373 ευρώ. Επίσης, ο πρωτοδιόριστος εφοριακός με πτυχίο ανώτατης σχολής λαμβάνει μηνιαίως 992 ευρώ, που φθάνουν στο τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο τα 1.758 ευρώ. Ο τελωνειακός με πτυχίο (ΠΕ) παίρνει 1.132 ευρώ που φθάνουν στο τελευταίο κλιμάκιο τα 1.710 ευρώ. Ακόμα υψηλότερα είναι τα επιδόματα των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους. Τα ανωτέρω επιδόματα, όπως φαίνεται, καταργούνται και στη θέση τους θεσπίζονται τα πριμ παραγωγικότητας. Δηλαδή, όσα περισσότερα έσοδα εισπράξουν οι εφοριακοί τόσο υψηλότερα «μπόνους» θα λάβουν. Ωστόσο, οι απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν αναμένεται να λειτουργήσουν αρνητικά για τον προϋπολογισμό, καθώς ήδη καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στον τομέα των εσόδων που ξεπερνούν τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Read more...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!


Από το : newpost
Ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η ΝΔ ζητάει εκλογές. Ωστόσο, Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν κάθε λόγο να συμφωνούν στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Και εξηγούμε...
Ο Γ. Παπανδρέου έχει ελάχιστα...
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα
Read more...

Κούρεμα στους μισθούς και εφεδρεία από 1ης Οκτωβρίου...



Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρούν οι περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Το ενιαίο μισθολόγιο εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου. Εγκαινιάζεται καθεστώς μισθωτής εφεδρείας για 14.000 εργαζομένους στον...

ευρύτερο δημόσιο τομέα


Αγριο "κούρεμα" έρχεται στις αποδοχές των υπαλλήλων στο Δημόσιο από τον Οκτώβριο κιόλας, με την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Παράλληλα, τον ίδιο μήνα τίθενται σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας 14.000 υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Εκτιμάται ότι στα "ρετιρέ" του Δημοσίου, δηλαδή τους υπαλλήλους που λαμβάνουν σήμερα ιδιαίτερα υψηλά επιδόματα, οι απώλειες, από την κατάργηση των επιδομάτων και την ενσωμάτωση μόνο μέρους αυτών στον βασικό μισθό, θα φθάσουν έως και τα 1.300 ευρώ τον μήνα.

Το ισχυρότερο πλήγμα θα δεχθούν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και στα υπουργεία Οικονομικών (με τους εφοριακούς να κατεβαίνουν σε 48ωρη απεργία στις 12 και 13 του μήνα), Εσωτερικών και πρώην ΠΕΧΩΔΕ.

Οπως έλεγε χθες στο "Εθνος" υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με το σχέδιο "προσωπικής διαφοράς" να αποτελεί πλέον... παρελθόν, ο βασικός κανόνας του νέου μισθολογίου "ίσες αποδοχές για υπαλλήλους με την ίδια προϋπηρεσία και τα ίδια τυπικά προσόντα" ισχύει άμεσα.
Οπως τονίζεται από το υπουργείο, δεν θα ισχύσει τελικά η τριετής προσαρμογή (σταδιακές περικοπές στα υψηλά επιδόματα) που προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο
Οπως τονίζεται από το υπουργείο, δεν θα ισχύσει τελικά η τριετής προσαρμογή (σταδιακές περικοπές στα υψηλά επιδόματα) που προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο

Αυτό που τονίζουν στο υπουργείο είναι ότι δεν θα ισχύσει τελικά η τριετής προσαρμογή (σταδιακές περικοπές στα υψηλά επιδόματα) που προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Προσθέτουν ότι μέρος των απωλειών θα καλυφθεί από το "πριμ παραγωγικότητας", το οποίο θα δίνεται σε υπαλλήλους που πιάνουν συγκεκριμένους στόχους που θα θέτει η υπηρεσία τους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σχέδιο που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τα 104 ειδικά και κλαδικά επιδόματα θα καταργηθούν τα 89.

Ως αυτόνομα επιδόματα θα διατηρηθούν η οικογενειακή παροχή, τα επιδόματα επικίνδυνης - ανθυγιεινής εργασίας, μεταπτυχιακών σπουδών, τα επιδόματα εορτών και αδείας, καθώς και το επίδομα των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Μέρος των επιδομάτων είτε θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό είτε θα παρέχεται με τη μορφή ενός ενιαίου "επιδόματος θέσης" που θα είναι ταυτόσημο για όλους τους υπαλλήλους με ίδια έτη υπηρεσίας, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ανεξαρτήτως του υπουργείου ή του κλάδου στον οποίο υπάγονται.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως με τις αλλαγές αυτές θα γεφυρωθούν οι τεράστιες διαφοροποιήσεις αποδοχών που παρατηρούνται σήμερα από υπουργείο σε υπουργείο ή ακόμη και μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου υπουργείου.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, στους εφοριακούς, στους τελωνειακούς, στου δημοσιονομικούς και στους εργαζομένους στο Γενικό Χημείο του Κράτους καταβάλλονται σήμερα επιδόματα το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 808,80 έως 1.780,90 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα και τα έτη υπηρεσίας.

Τέλος, σε όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, που θα καθορίζονται με βάση συμβόλαια παραγωγικότητας που θα υπογράφουν, θα καταβάλλονται επιπλέον "επιδόματα παραγωγικότητας".

Η λίστα με τα επιδόματα που κόβονται, στην έντυπη έκδοση

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
14.000 υπάλληλοι προς αποστρατεία

Προ των πυλών είναι η εργασιακή εφεδρεία. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει διαμορφωθεί στην τελική της μορφή η "δεξαμενή" των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα από την οποία θα επιλεγούν εκείνοι που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή στον... προθάλαμο της απόλυσης.

Εκτιμούν δε ότι στη "δεξαμενή" αυτή θα περιληφθούν 200.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων θα προκύψουν τουλάχιστον 14.000 εργαζόμενοι που θα χαρακτηρισθούν πλεονάζον προσωπικό και θα μπουν άμεσα σε μισθωτή εφεδρεία, ώστε να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Από τις επιστολές που έχει στείλει σε φορείς και οργανισμούς το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι υποψήφιοι να ενταχθούν στον νέο θεσμό είναι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, εισηγμένες εταιρείες του Δημοσίου, ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Οπως γίνεται αντιληπτό δεν αφορά μόνο τους 7.000 υπαλλήλους που υπηρετούν σε 11 φορείς για τους οποίους έχει ανακοινωθεί ότι εισάγονται σε πρόγραμμα ανασυγκρότησης - συγχώνευσης μεταξύ των οποίων η ΕΡΤ, η ΚΕΔ, η ΕΤΑ και άλλες εταιρείες του Δημοσίου.

Τώρα όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι υπάλληλοι, πρωτεύοντα ρόλο θα παίξει ο τρόπος πρόσληψης.

Οσοι διορίσθηκαν μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ θεωρείται απίθανο να χαρακτηρισθούν ως πλεονάζον προσωπικό, κάτι που αναμένεται να γίνει για εκείνους τους υπαλλήλους οι οποίοι διορίσθηκαν με οικείες προκηρύξεις των οργανισμών είτε με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Μπαίνοντας ένας υπάλληλος σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας χάνει το 50% των μηνιαίων αποδοχών, καθώς για 12 μήνες θα λαμβάνει το 60% του βασικού μισθού και κανένα επίδομα.

Επίσης θα έχει και τον βραχνά της απόλυσης. Με το πέρας των 12 μηνών και αν δεν έχει απορροφηθεί από άλλη δημόσια υπηρεσία μέσω κριτηρίων που θα θέσει το ΑΣΕΠ λύεται αυτόματα η σύμβασή του και αποχωρεί από το Δημόσιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει επιστολές σε 160 φορείς από τους οποίους ζητά αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες για το κόστος μισθοδοσίας τους, την αναλογία συμβασιούχων / μονίμων, την κατάρτιση κάθε υπαλλήλου κ.λπ.

Στο υπουργείο πιστεύουν ότι, εφόσον έχουν μία πλήρη εικόνα του αριθμού των εργαζομένων σε όλους αυτούς τους φορείς, θα μπορούν να επεξεργαστούν τα στοιχεία αυτά και να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το πόσοι αποτελούν πλεονάζον προσωπικό.

Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ



Read more...

Χαράτσι και στους νόμιμους...



Τέρμα το φως και το νερό...
Χαράτσι και στους νομοταγείς ιδιοκτήτες επιβάλλεται από τη δημοσίευση του νόμου για τα αυθαίρετα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που υπολογίζεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία επιβάλλεται σε...

όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων να επισυνάπτεται δήλωση του ιδιοκτήτη, αλλά και του μηχανικού ότι δεν υπάρχει σε αυτό αυθαίρετη κατασκευή και όλα έχουν γίνει όπως προβλέπει η οικοδομική άδεια. Η ίδια υποχρέωση υπάρχει και σε περίπτωση μεταβίβασης αδόμητου οικοπέδου, με το μηχανικό να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κτίσμα.

Σε περίπτωση που στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο υπάρχουν παρανομίες, τότε πρέπει να προηγηθεί υποβολή δήλωσης τακτοποίησης που επισυνάπτεται στο συμβόλαιο.

Στο επίμαχο άρθρο 23 στην παράγραφο 1 η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει μεταβιβάσεις και σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε όλα τα ακίνητα. Στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου όμως κάνει λόγο μόνο για δικαιοπραξίες εν ζωή, εξαιρώντας προφανώς τις κληρονομιές, διατύπωση που δημιουργεί σύγχυση και χρειάζεται διευκρίνιση.

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις πολεοδομικές παρανομίες και την αυθαίρετη δόμηση, ενώ παράλληλα κάνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου ακινήτων. Τα θετικά αυτά μέτρα τα φορτώνει όμως σε όλους τους ιδιοκτήτες. Ο μηχανικός που θα κάνει την αυτοψία πρέπει να πληρωθεί. Η αμοιβή δεν έχει καθοριστεί, αλλά θα είναι κοντά στα επίπεδα των ημιυπαίθριων, που είναι περίπου 300 ευρώ.

Σήμερα, στα περισσότερα συμβόλαια μεταβίβασης αυτοτελών αυθαιρέτων αναγράφεται μόνον το οικόπεδο, γεγονός που μειώνει την αγοραία αξία του ακινήτου, αλλά και τη φορολογική επιβάρυνση.
Χ.ΤΖ.
enet.gr



Read more...

Σαφάρι για την εξασφάλιση των σχολικών βιβλίων κάνουν οι γονείς

Ουρές στα βιβλιοπωλεία


(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ανάρπαστα έχουν γίνει τα σχολικά βιβλία που υπήρχαν από πέρσι στις αποθήκες των βιβλιοπωλείων, αφού η διανομή τους δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα Νοεμβρίου. Οι γονείς αναζητούν ακόμη και βιβλία από... «δεύτερο χέρι».

Μάλιστα, έχουν ήδη εμφανιστεί ελλείψεις ορισμένων βιβλίων από τα ράφια των βιβλιοπωλείων, τα οποία δέχονται πλέον και παραγγελίες.

Όπως αναφέρουν στα «Νέα» ιδιοκτήτες και υπάλληλοι βιβλιοπωλείων, οι γονείς έχουν πανικοβληθεί με την κατάσταση που επικρατεί, καθώς δεν θέλουν να μείνουν τα παιδιά τους χωρίς βιβλία μέχρι τον Νοέμβριο.

Πολλοί γονείς, επίσης, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα σχολικά εγχειρίδια από μεγαλύτερα παιδιά που δεν τα πέταξαν στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων έχει εκδοθεί μόλις το 20-30% των βιβλίων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εισπράττουν διόδια ενώ τα εργοτάξια έχουν διαλυθεί!...



Πληρώνουμε την "καρμανιόλα" Πατρών- Κορίνθου...
Μπορεί τα έργα στην Πατρών – Κορίνθου να έχουν σταματήσει, τα εργοτάξια να έχουν διαλυθεί και οι εργαζόμενοι να έχουν βρεθεί στο δρόμο, αλλά η κοινοπραξία του έργου, εισπράττει καθημερινά και κανονικότατα τα... πανάκριβα διόδια διέλευσης. Αιτία αυτής της κατάστασης αποτελεί το τέλμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης, κοινοπραξιών και τραπεζών για τη συνέχιση χρηματοδότησης των έργων.

Ωστόσο, ακόμη και αν υπήρξε άμεσα μια συμφωνία, τα έργα δεν θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν πριν τις αρχές του 2012. Αιτία είναι η πλήρης διάλυση των εργοταξίων, οι μαζικές απολύσεις και η εκποίηση μηχανημάτων, καθώς για να «ξαναδουλέψει» η μηχανή θα απαιτήσει χρόνο και φυσικά όταν και όποτε υπάρξει συμφωνία με τους τραπεζίτες, να κυρωθεί από τη βουλή και να λάβει και όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα πάντως,κ το Υπουργείο Υποδομών απλώς παρακολουθεί τα έσοδα από τα διόδια να μπαίνουν στα ταμεία των κοινοπραξιών.

Πέντε μήνες μετά τις προσπάθειες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών να βρεθεί σημείο σύμπλευσης με τους πιστωτές και τους εργολάβους, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέλμα με τις τράπεζες να ζητούν να υποθηκεύσουν όλα τα μελλοντικά έσοδα των διοδίων και να επιμένουν στην αλλαγή των όρων χρηματοδότησης.

Πρόσφατα, με αφορμή το road show που γίνεται αυτές τις μέρες στο Λονδίνο από το ελληνικό χρηματιστήριο με τη συμμετοχή ελλήνων επιχειρηματιών, υπήρξαν διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου σε εκπροσώπους του κλάδου ότι σύντομα θα πάει στη βουλή νέα σύμβαση για τα έργα.

Ωστόσο τα μηνύματα που στέλνουν στελέχη των αυτοκινητοδρόμων αλλά και το υπουργείο Υποδομών είναι ότι ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», κρατώντας αποστάσεις από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Το υπουργείο Υποδομών έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση του και πρόσφατα ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τις εισπράξεις των διοδίων του τελευταίου τριμήνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έλεγχος δεν υπάρχει.

Χθες δύο κοινοπραξίες (η Ολυμπία Οδός και η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) που σχεδόν στο σύνολό τους έχουν σταματήσει να εκτελούν κατασκευαστικό έργο πλην των εργασιών συντήρησης, διέψευσαν με ανακοινώσεις του το υπουργείο.
Όπως υποστηρίζουν, στο υπουργείο Υποδομών είναι εγκατεστημένο σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης των διοδίων που όπως ισχυρίζονται δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων των διελεύσεων.

«Στο τέλος κάθε μήνα τα στοιχεία που καταγράφονται στο αυτοματοποιημένο σύστημα διοδίων αποστέλλονται στο Δημόσιο για έλεγχο σε μορφή αναφοράς.

Επιπλέον, τα ίδια αυτά στοιχεία ελέγχονται σε μηνιαία βάση για την είσπραξη του ΦΠΑ από την αρμόδια φορολογική αρχή» αναφέρει Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και προσθέτει ότι η Εγνατία Οδός περνά από «κόσκινο» τα στοιχεία και μέσω ορκωτών λογιστών.

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο προ εβδομάδων υπήρξε καταγγελία από την Ομοσπονδία εργαζομένων του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ ότι το σύστημα παρακολούθησης των διοδίων που είχε κοστίσει στο ΤΕΟ 12 εκ. ευρώ, «ξηλώθηκε», επειδή δεν μπορούσε να επεκταθεί ενόψει των νέων σταθμών διοδίων. Επί της ουσίας το προσωπικό του υπουργείου επιβεβαίωνε ότι τα διόδια λειτουργούν ανεξέλεγκτα.
http://www.thebest.gr/



Read more...

«Λουκέτα» σε 53.000 εμπορικές επιχειρήσεις βλέπει τους επόμενους μήνες η ΕΣΕΕ

Σε βαθιά κρίση το λιανεμπόριο

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Περίπου 53.000 εμπορικές επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν «λουκέτο» μέσα στους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Η έρευνα δείχνει ότι τα «λουκέτα» στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας, αυξήθηκαν από τον Αύγουστο του 2010 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Στο σύνολο των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων, από το 15% που ήταν κλειστές το καλοκαίρι του 2010 και 21% το χειμώνα του 2011, τον Αύγουστο του 2011 το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 25%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για το νόμο - πλαίσιο

Μπλόκο από τις καταλήψεις στις εγγραφές πρωτοετών


http://img.protothema.gr/8D66084D0DEA7ABCB1B7192D9D03A0D6.jpg
Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για σήμερα Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου έχουν εξαγγείλει οι φοιτητές, την ίδια ώρα που οι
καταλήψεις πανεπιστημιακών τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα έχουν φτάσει τις 272.

Το κύμα των καταλήψεων στην ανώτατη εκπαίδευση δεν δείχνει να μειώνεται, αλλά αντιθέτως να αυξάνεται.

Εν τω μεταξύ, ανησυχία επικρατεί έξω από τα περισσότερα Ιδρύματα, εκεί όπου οι γραμματείες τους είναι κλειστές και οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες δεν μπορούν να εγγραφούν.

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του, υπενθυμίζει με σημερινή του ανακοίνωση ότι οι εγγραφές των πρωτοετών θα πρέπει να γίνουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μεταξύ 12 και 30 Σεπτεμβρίου και όποιος δεν προσέλθει στις ημερομηνίες αυτές χάνει το δικαίωμα εγγραφής του...
Read more...

Πρόσθετα μέτρα 1,7 δισ. ευρώ ζητεί η τρόικα

Νέες επαφές με το τεχνικό κλιμάκιο

Ο κ. Ρεν, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του στο Κολέγιο των Επιτρόπων, άφησε να εννοηθεί ότι η τρόικα περιμένει νέα μέτρα για να επιστρέψει στην Αθήνα. Στη φωτό κρατάει το «δώρο» του Μ.Χρυσοχοΐδη
Ο κ. Ρεν, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του στο Κολέγιο των Επιτρόπων, άφησε να εννοηθεί ότι η τρόικα περιμένει νέα μέτρα για να επιστρέψει στην Αθήνα. Στη φωτό κρατάει το «δώρο» του Μ.Χρυσοχοΐδη (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ ζητεί από την κυβέρνηση η τρόικα, κρίνοντας πως οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου δεν επαρκούν.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» η τρόικα υποστηρίζει πως η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό του 2011 θα είναι 2,3 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ), εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να καλυφθούν από την καλύτερη εφαρμογή των ήδη ληφθέντων μέτρων. Επομένως, υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ρεν, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του στο Κολέγιο των Επιτρόπων, άφησε να εννοηθεί ότι η τρόικα περιμένει νέα μέτρα για να επιστρέψει στην Αθήνα. Ο ίδιος έκανε γνωστό στους συναδέλφους του πως η τρόικα υποχρεώθηκε να αναχωρήσει από την Αθήνα διότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί» και πρόσθεσε ότι θα επιστρέψει εάν και εφόσον καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμη πηγή στο υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωνε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα μέτρα, σχολιάζοντας με νόημα ότι ο κ. Βενιζέλος «ουδέποτε έχει πει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα».

Η ίδια πηγή προσέθετε ότι πρώτα πρέπει να υπολογιστεί η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που ανακοινώθηκαν προχθές και αναλόγως να διαπιστωθεί τι κενά αφήνει σε σύγκριση με τον στόχο του ελλείμματος και πώς αυτά θα καλυφθούν.

Τα πρόσθετα αυτά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση αφορούν την επίσπευση ορισμένων από αυτά που είχαν σχεδιαστεί για το 2012, καθώς και περαιτέρω περικοπές δαπανών.

Τέλος, τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα θα ενημερωθεί σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τις πρόσφατες προσαρμογές που αποφάσισε η κυβέρνηση και για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που προτίθεται να λάβει εφέτος και το 2012.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Και πρόσθετα μέτρα ζητούν τώρα οι Βρυξέλλες!

Να καλύψουμε τη φετινή τρύπα το 2012


http://img.protothema.gr/BB5D2F965495371DC93D34B6E6B7864A.jpg

Νέα θέματα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα και την 6η δόση βάζουν και πάλι οι δανειστές της χώρας. Στα πολλά «ταυτόχρονα παζάρια» που διεξάγονται με κράτη και ιδιώτες για τους όρους και τα ανταλλάγματα στην παροχή του νέου δανείου, έρχονται τώρα να προστεθούν και οι πιέσεις για νέα μέτρα που θα κληθεί το 2012 να λάβει η κυβέρνηση, κοντά σε όσα ως τώρα δεσμεύτηκε αλλά δεν έκανε πράξη.

Οι πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι η Τρόικα δεν δέχεται καμία αναθεώρηση στόχων όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση και ζητούσε από τους ελεγκτές να αποδεχτούν ως απόρροια της ύφεσης, έως ότου διακοπούν οι συνομιλίες την περασμένη Πέμπτη. Όπως διαφαίνεται, όταν επιστρέψουν οι ελεγκτές στις 14 Σεπτεμβρίου θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να αποτυπώσει στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και νέα μέτρα για το 2012, που θα καλύψουν την νέα «μαύρη τρύπα» ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ, με την οποία θα κλείσει πιθανότατα η χρονιά φέτος.

Στο θέμα του ελλείμματος, οι ελεγκτές αποδέχονται την αναθεώρηση του αρχικού στόχου για έλλειμμα φέτος στο 7,6% του ΑΕΠ λόγω της "βαθύτερης" ύφεσης της οικονομίας, διαφωνούν όμως στην μέτρηση. Ενώ δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών κάνει νέα εκτίμηση για έλλειμμα της τάξεως του 8,1%-8,2% του ΑΕΠ φέτος, η Τρόικα το υπολογίζει στο 8,6%-8,7% του ΑΕΠ, κάνοντας προβολή στην πρόβλεψη για την "μαύρη τρύπα" μέχρι και το τέλος του χρόνου. Δεν ήταν όμως ως τώρα σαφές αν θα ζητηθεί η δημοσιονομική απόκλιση αυτή να καλυφθεί με νέα μέτρα ή θα μπορούσε να κλείσει με μεγαλύτερη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι με την ανακοίνωση των μέτρων προχθές από τον κ. Βενιζέλο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε πως η εφαρμογή των δρομολογημένων μέτρων θα αποδώσει περισσότερα από όσα υπολόγιζε η Τρόικα. Τώρα φαίνεται πως η επιπλέον απόδοση αυτή θα καλύψει την νέα «μαύρη τρύπα» και δεν φτάνει να καλύψει άλλες ανάγκες, βάζοντας απαγορευτικό ενδεχομένως και στα σχέδια για μεγαλύτερες ελαφρύνσεις φόρων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Read more...

Προβάδισμα 5,5 μονάδες της ΝΔ δείχνει νέα δημοσκόπηση

newpost.gr
Προβάδισμα 5,5 μονάδες της ΝΔ δείχνει νέα δημοσκόπηση
Στις 5,5 μονάδες βρίσκεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στα Επίκαιρα τα οποία κυκλοφορούν σήμερα.

H Ν.Δ. παίρνει 30% και το ΠΑΣΟΚ 24,5%

Το ΚΚΕ φτάνει το 13%. Ο ΛΑ.Ο.Σ φτάνει το 7,5%,ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 7%, ενώ 5% παίρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και 3% το κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη εμφανίζεται στο 1,5%.









Πηγή: Επίκαιρα

Read more...

Σε 25 μέρες «στεγνώνουν» τα ταμεία!

newpost.gr
Σε 25 μέρες «στεγνώνουν» τα ταμεία!
«Δεδομένου ότι η επόμενη δόση είναι αμφίβολη και η χώρα αντιμετωπίζει τη ζοφερή πραγματικότητα της εξάντλησης των μετρητών σε περίπου 25 ημέρες, η δυνατότητα ελιγμών είναι εξαιρετικά περιορισμένη».


Αυτό φέρεται να υποστηρίζει Έλληνας αξιωματούχος στην σημερινή έκδοση της «Wall Street Journal».
Όπως αναφέρουν οι ανταποκριτές της εφημερίδας από την Αθήνα, μετά το ισχυρό τελεσίγραφο της ευρωζώνης η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας μελετά απολύσεις χωρίς προηγούμενο στο Δημόσιο αλλά και μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να διασφαλίσει την καταβολή της επόμενης δόσης του μηχανισμού στήριξης.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι χωρίς την ενίσχυση, η Ελλάδα αναμένεται να ξεμείνει από χρήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται δε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να θεσπίσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας λαμβάνοντας υπόψη την ύφεση και την αυξανόμενη οργή των ψηφοφόρων.
Στο μεταξύ ο ίδιος Έλληνας πολιτικός παράγοντας ισχυρίστηκε οτι η επόμενη συνάντηση με την τρόικα θα είναι επιτυχής και ότι η δόση του Σεπτεμβρίου θα αποδοθεί κανονικά.
Τέλος, η «Wall Street Journal» αναφέρεται στον στόχο για αποκρατικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους μεταφέροντας τις εκτιμήσεις Ελλήνων αξιωματούχων που θεωρούν ότι δεν είναι επιτεύξιμος.

Read more...

Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η Ελλάδα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Σόιμπλε

Αυξάνονται οι πιέσεις


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Aθήνα

Την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να είναι μέλος της Ευρωζώνης απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας ο Σόιμπλε προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει της υποχρεώσεις της για να πάρει την επόμενη δόση, αλλά και για να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ.

«Η υπεράσπιση του ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων μας. Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως μετέδωσε το Reuters ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε στην ίδια συνέντευξη πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να είναι μέλος της Ευρωζώνης.

«Στο τέλος της γραφής, είναι στο χέρι της Ελλάδας εάν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που είναι απαραίτητες για την ένταξη στην ζώνη του ευρώ», σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...