Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκινά στη γερμανική βουλή η συζήτηση για την ενίσχυση του EFSF

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η ψηφοφορία

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της γερμανικής συμμετοχής στον μηχανισμό στήριξης από τα 123 στα 211 δισ. ευρώ
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της γερμανικής συμμετοχής στον μηχανισμό στήριξης από τα 123 στα 211 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Στη σκιά της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε συνταγματική τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αρχίζει την Πέμπτη σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο η συζήτηση για την αύξηση των πόρων και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προχωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF).

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της γερμανικής συμμετοχής στον μηχανισμό στήριξης από τα 123 στα 211 δισ. ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται η ενίσχυση του EFSF με περισσότερες αρμοδιότητεςμ, καθώς θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών-μελών της Ευρωζώνης και να καθορίζει πιστωτικά όρια.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του προέδρου των αντιπολιτευομένων Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει της υποχρεώσεις της για να πάρει την επόμενη δόση, αλλά και για να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ.

«Η υπεράσπιση του ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων μας. Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε στην ίδια συνέντευξη πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να είναι μέλος της Ευρωζώνης.

«Στο τέλος της γραφής, είναι στο χέρι της Ελλάδας εάν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που είναι απαραίτητες για την ένταξη στην ζώνη του ευρώ», σημείωσε.

Τα βλέμματα είναι κυρίως στραμμένα στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών της συμπολίτευσης αναμένεται να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου ή να απέχει της ψηφοφορίας.

Αν το νομοσχέδιο δεν εγκριθεί στη βουλή με τις ψήφους των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP), αλλά απαιτηθεί η συμβολή των βουλευτών της αντιπολίτευσης, θεωρείται απίθανη η επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: