Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Αντισυνταγματικές περικοπές συντάξεων Έρχεται απόφαση βόμβα από το ΣτΕ για τα Ταμεία


Το Συμβούλιο της Επικρατείας κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής, προς την κατεύθυνση να κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβληθηκαν σε συντάξεις μετά το 2012, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα ανοίξει νέα τρύπα 2,8 δισ. ευρώ, ετησίως στα Ταμεία, τα οποία ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, και κατ' επέκταση θα δημιουργήσει νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση εν μέσω των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
STEPIK
Το ΣτΕ εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περικοπές για συνταξιούχους ΙΚΑ, ΔΕΗ και Αγροτικής μετά το 2012.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το Έθνος στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν μπει οι τελευταίες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στην πιλοτική δίκη που διεξάγεται, υπερισχύουν οι απόψεις περί αντισυνταγματικότητας των σχετικών μνημονιακών νόμων.
Αν η θέση αυτή επιβεβαιωθεί με την έκδοση της απόφασης, τα Ταμεία θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον κατά 2,8 δισ. ευρώ ετησίως.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι στην πιλοτική δίκη που διεξάγεται, υπερισχύουν οι απόψεις περί αντισυνταγματικότητας των σχετικών νόμων.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ο Βενιζέλος υπονόμευσε τον Γιώργο!


Στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής «φωτογραφίζοντας» πάλαι ποτέ παπανδρεϊκά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνα για την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, απαντά «έξω από τα δόντια» ο τότε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και νυν υψηλόβαθμο στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Μιχάλης Καρχιμάκης.
karximakis
Επιστρέφοντας για λίγο σε εκείνη την εποχή, ο κ.Καρχιμάκης σημειώνει σε συνέντευξή του στο Crashonline, ότι μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, «ο ένας έταζε λαγούς με πετραχήλια στην περιβόητη ‘Ζαππειάδα’ και ο άλλος προκαλούσε πολεμική ατμόσφαιρα καθημερινώς στην Αθήνα και οργάνωνε αντισυγκεντρώσεις στις ομιλίες υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών».
Το ενδιαφέρον, όμως,εστιάζεται σε όσα λέει για τον τότε υπουργό Οικονομικών. «Ο δε Βαγγέλης Βενιζέλος,με τη γνωστή παρέα του υπονόμευε τον εκλεγμένο πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, οδηγώντας τελικά και το ΠΑΣΟΚ και τον εαυτό του, στην καταστροφή», είπε, εξηγώντας από πού ξεκίνησαν όλα, ώστε στην πορεία τόσο ο Αντώνης Σαμαράς να κάνει την ‘πιο ιστορική κωλοτούμπα της μεταπολεμικής περιόδου’, όσο ο Αλέξης Τσίπρας να απεμπολήσει‘κομβικά σημεία του αντιπολιτευτικού του λόγου’, όπως λέει…
http://www.matrix24.gr/

Read more...

ΣΟΚ! Περισσότεροι πλέον οι συνταξιούχοι από τους ενεργούς ασφαλισμένους του ΙΚΑ


ika
Περισσότερες είναι οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ σε σχέση με τους ασφαλισμένους του εν λόγω ταμείου οι οποίοι με τις ασφαλιστικές εισφορές τους τις πληρώνουν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», τον Ιανουάριο του 2015 δόθηκαν 1.851.424 συντάξεις, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ για τον Αύγουστο του 2014 (δηλ. ένα εξόχως καλό μήνα για την απασχόληση στην Ελλάδα), οι ασφαλισμένοι του εν λόγω ταμείου ανέρχονταν σε 1.785.741.
Συνεπώς οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ είναι κατά 65.683 λιγότεροι από τις συντάξεις τις οποίες πληρώνουν, με τη συνδρομή βεβαίως του κρατικού προϋπολογισμού.
Πιο αναλυτικά:
– Οι συντάξεις του ΙΚΑ αναλύονται σε 1.211.810 κύριες συντάξεις και σε 639.614 επικουρικές συντάξεις που αποδίδονται από το ΕΤΕΑ – ΕΤΕΑΜ.
– Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αναλύονται σε 1.751.871 ασφαλισμένους που εργάζονται σε κοινές επιχειρήσεις και 33.870 σε οικοδομοτεχνικά έργα.
Το γεγονός ότι οι συντάξεις που αποδίδει το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ – ΕΤΕΑΜ ξεπερνούν κατά 3,6% το πλήθος των ασφαλισμένων των δύο παραπάνω ασφαλιστικών οφείλεται στο ότι κατά την περίοδο 2009- 12 υπήρξε καθίζηση των ασφαλισμένων και την ταυτόχρονη εκτίναξη των αιτήσεων για σύνταξη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, κατά την τετραετία 2009-2012, έπαψαν να είναι ασφαλισμένοι… 473.447 μισθωτοί! Από τους 1.908.308 που ήταν ασφαλισμένοι την 31η Δεκεμβρίου του 2008 έπεσαν στους 1.434.855 την 31η Δεκεμβρίου του 2012.
Με άλλα λόγια οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 25% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Την ίδια ακριβώς περίοδο τελείως αντίθετη πορεία έπαιρναν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση έφτασαν σωρευτικά τις… 589.729.
Η εικόνα τόσο του πλήθους των ασφαλισμένων, όσοι και των αιτήσεων για συνταξιοδότηση έχει αρχίσει να αντιστρέφεται ήδη από το 2013, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να μπορεί να ακόμα να στηρίξει τη βιωσιμότητα του Ταμείου.
Έτσι το 2013 αυξήθηκαν κατά 186.732 οι ασφαλισμένοι μετά από μία τετραετή συνεχόμενη μείωση, ενώ μειώθηκε στις 109.621 ο ετήσιος αριθμός αιτήσεων προς συνταξιοδότηση ενώ την περίοδο 2009 -2012 δεν είχε πέσει κάτω από τις 131.269.
Σημαντικότερος «εχθρός» πλέον του ΙΚΑ, εκτός από το να ικανοποιήσει τις 161.000 εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων –πολλές εκ των οποίων αφορούν ακόμα και το 2013- είναι το είδος των συμβάσεων απασχόλησης τις οποίες υπογράφουν οι νέοι ασφαλισμένοι.
Στο διάστημα 2013-2014 έχουν εκτιναχθεί κατά 33% οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης, την ίδια στιγμή που οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης έχουν αυξηθεί μόλις κατά 11%.
Ωστόσο, οι μερικώς απασχολούμενοι έχουν την ίδια ασφαλιστική κάλυψη και σχεδόν την ίδια συνταξιοδοτική αντιμετώπιση με τους πλήρως απασχολούμενους, αν και πληρώνουν κάτω από το 50% των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι πλήρως απασχολούμενοι.
Αυτό δημιουργεί μία σημαντική πλέον «τρύπα» στο ΙΚΑ, μιας και πρέπει να πληρώνει στο 25% των ασφαλισμένων του παροχές πλήρους ιατρο – φαρμακευτική περίθαλψη την ίδια στιγμή που το ταμείο εισπράττει εισφορές μερικής απασχόλησης.

Read more...

Λαγκάρντ: Το κόστος της κρίσης σήκωσαν οι φτωχοί και η μεσαία τάξη...


 Αναφορά στην Ελλάδα έκανε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε επτά μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσα στις οποίες και η...
ιταλική «La Repubblica».

Η κυρία Λαγκαρντ -όπως αναφέρει ο ερευνητής Μοισές Ναίμ, ο οποίος πήρε τη συνέντευξη- τονίζει πως την ανησυχούν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά και ότι, για τον λόγο αυτό, θα χρειαστεί μεγάλο πνεύμα συνεργασίας, προσθέτοντας: «από τη μεριά μας υπάρχει πλούσιο πνεύμα συνεργασίας».

Υπογραμμίζει, επίσης ότι «πιστεύει τα όσα της είπε ο υπουργός Oικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τα χρέη της προς τους πιστωτές, την εβδομάδα αυτή». Η συνέντευξη, σημειώνει παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα, «πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, και την Πέμπτη η Ελλάδα επέστρεψε στο ΔΝΤ 450 εκατομμύρια ευρώ».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζει, επίσης, τη δήλωση του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, Πάολο Νογκέϊρα Μπατίστα, ο οποίος θεωρεί ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας οι κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραβιάστηκαν και προσαρμόσθηκαν για να τύχουν κατανόησης οι ανάγκες της ζώνης του Ευρώ».

«Οι δηλώσεις του κυρίου αυτού είναι ανακριβείς. Είναι σαφώς μεροληπτικές και δεν βασίζονται στα γεγονότα. Παραδείγματος χάρη, εκπονήσαμε μελέτη σχετικά με την δημόσια οικονομική προσαρμογή που ζητήθηκε από το Ταμείο σε διάφορες χώρες και διαπιστώσαμε ότι η προσπάθεια που ζητήθηκε από τους ευρωπαίους είναι μεγαλύτερη, σε όγκο και περιεχόμενο, από εκείνη που ζητήσαμε, π.χ., από χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Ιορδανία, η Τυνησία και το Μαρόκο» σχολιάζει σχετικά η κ. Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τέλος, δηλώνει ότι «την ανησυχεί ιδιαίτερα το ότι το κόστος της κρίσης κλήθηκαν να το σηκώσουν κυρίως οι πιο φτωχοί και η μεσαία τάξη» και συμπληρώνει «για τον λόγο αυτό καταβάλλαμε προσπάθεια για να αλλάξουν τα όλα δεδομένα. Πριν, όταν μια τράπεζα ήταν σε δύσκολη κατάσταση και χρειαζόταν βοήθεια, αυτό γινόταν με τα χρήματα των πολιτών. Τώρα δημιουργήσαμε ένα σύστημα το οποίο μεταθέτει την υποχρέωση της διάσωσης στους μετόχους των χρηματοοικονομικών οργανισμών που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση».


Read more...

H Πρώτη Ανάσταση, στην Χίο...


Η Πρώτη Ανάσταση που έκλεψε την παράσταση στη Χίο - ΒΙΝΤΕΟ
ΒΙΝΤΕΟ...
Με κρότους στα στασίδια και χτυπώντας τα Σήμαντρα στάλθηκε το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης, από τον...
Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Χίου.
Δείτε το βίντεο:

Read more...

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Στη διάθεση του κράτους η εκκλησιαστική περιουσία...



 Ετοιμος να προχωρήσει μαζί με το κράτος στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα έσοδα να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. 

Mιλώντας στον Γιώργο Αυτιά (ΣΚΑΙ), διευκρίνισε ότι δεν μιλά για...
πώληση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά για αξιοποίησή της, προκειμένου να παραμείνει σε ελληνικά χέρια, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδά που θα προκύψουν, θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. 

Επεσήμανε παράλληλα ότι το θέμα θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω με τον πρωθυπουργό και έστειλε μήνυμα στη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι «δεν έχω διαφορές μαζί της, αλλά ότι μπορεί να γίνει υπέρ του ελληνικού λαού, θα ήταν ευπρόσδεκτο».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει ότι η Αγκελα Μερκελ απέστειλε τον Γιοακίμ Φούχτελ,
εκπρόσωπο της καγκελαρίας για την ελληνογερμανική συνεργασία, στην Αρχιεπισκοπή, για να συζητήσει μαζί του. 

Read more...

Ιστορική συνάντηση...


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και ο ομόλογός του της Κούβας Ραούλ Κάστρο θα έχουν μια «συζήτηση» αύριο Σάββατο, κατά τη...
δεύτερη ημέρα της Συνόδου της Αμερικής στον Παναμά, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Θεωρούμε ότι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν αύριο. Αναμένουμε ότι θα έχουν μια συζήτηση αύριο», εξήγησε ο σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας Μπεν Ρόουντς...

Read more...

Πάσχα στην Κρήτη για τον Γιώργο Παπανδρέου...


Στο Ηράκλειο όπως και πέρυσι το Πάσχα βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην Πρωθυπουργός παρακολούθησε την ακολουθία του Επιταφίου στον...
Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, κοντά στο Ενετικό Λιμάνι, με την σύζυγό του και την κόρη του Μαργαρίτα.

Μάλιστα η Άντα Παπανδρέου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του cretalive.gr, έψαλε και τα εγκώμια.

Μετά την περιφορά του Επιταφίου, η οικογένεια και η παρέα τους επισκέφθηκαν γειτονικό ουζερί, προκειμένου να...τιμήσουν τα νηστίσιμα εδέσματα...

Read more...