Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Θετικές οι αντιδράσεις των ευρωπαίων ηγετών στην παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού από το βήμα της Συνόδου Κορυφής.

Θετικές οι αντιδράσεις των ευρωπαίων ηγετών στην παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. "Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές και να πάρει άμεσα θεσμικά μέτρα για την οικονομία" διαβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Το θέμα της ελληνικής οικονομίας έθεσε πρώτος και μόνος ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς μέχρι την ώρα που έλαβε το λόγο κανένας από τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες δεν είχε κάνει την παραμικρή αναφορά.

"Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές και να πάρει άμεσα θεσμικά μέτρα για την οικονομία", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του έθεσε το πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει και αφορά, μεταξύ άλλων, σε διαρθρωτικές αλλαγές, είτε απλές, είτε πολύπλοκες. Ανέφερε ως παράδειγμα απλών διαρθρωτικών αλλαγών την δημοσιοποίηση των δαπανών των υπουργείων στο Ιντερνετ και ως παράδειγμα πολύπλοκων διαρθρωτικών αλλαγών την μείωση των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης (πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, περιφερειακή διοίκηση, κυβέρνηση) τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην τεράστια δυναμική που έχει η Ελλάδα και την οποία δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη, μια δυναμική η οποία μπορεί να στηριχθεί στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα στην πράσινη οικονομία και τον τουρισμό, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.

Ο ίδιος δήλωσε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και τους Έλληνες, γιατί όπως είπε, και στο παρελθόν η χώρα μας πέρασε σοβαρές οικονομικές κρίσεις τις οποίες αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα.

Ο κ. Παπανδρέου αφού δήλωσε αποφασισμένος να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας, κάλεσε τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν από κοινού και να συνεργαστούν με την έννοια της στήριξης και της αλληλεγγύης.

Αναφορές από ευρωπαίους ηγέτες έγιναν μετά την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου και ήταν όλες θετικές και αυτές υπήρξαν από την Αγκελα Μέρκελ, τον Γκόρντον Μπράουν, τον Μπόικο Μπορίσοφ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θετική αναφορά έκανε και ο Νικολά Σαρκοζί.

Αργότερα, ο πρωθυπουργός παρακάθεται μαζί με τους άλλους ηγέτες σε δείπνο εργασίας, όπου θα συζητήσουν για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τις κλιματικές αλλαγές και θεσμικά θέματα της Κοινότητας.

Προσερχόμενος νωρίτερα στη Σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη για αυτό και πιστεύει ότι σ' αυτήν την προσπάθεια θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στη χώρα προς όφελος του ελληνικού λαού αλλά και φυσικά προς όφελος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, είναι ότι έχουμε μια υγιή και βιώσιμη οικονομία και έναν προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει περιορισμό δαπανών και μείωση του χρέους.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης την Πέμπτη διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, με τη σουηδική προεδρία αλλά και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρός Καν, ο οποίος είναι σοσιαλιστής και φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού.

Έρευνα γνώμης της MRB για την Οικονομία

Σκηνικό απογοήτευσης των πολιτών για την οικονομία αποτυπώνει η εξαμηνιαία έρευνα "Τάσεις" της MRB. Το 76,5% των πολιτών θεωρούν ότι η πορεία της οικονομίας εξελίσσεται "άσχημα" και "πολύ άσχημα" (δείκτης απαισιοδοξίας που προσεγγίζει τα επίπεδα του 1990). Ωστόσο, το 57,5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας ενώ το 34,5% το θεωρούν πιθανόν.

Οι Έλληνες εμφανίζονται πάντως πιο αισιόδοξοι σε σχέση με την προεκλογική περίοδο και το 43% θεωρεί ότι η κυβέρνηση κινείται γρηγορότερα στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σε σχέση με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ως προς τα καθαρά πολιτικά αποτελέσματα της έρευνας, η πρόθεση ψήφου καταγράφει σκηνικό, όπως αυτό που διατυπώθηκε στην κάλπη των τελευταίων εκλογών.

Δηλώσεις στήριξης

Μπαράζ δηλώσεων στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία χάρη στα δημοσιονομικά μέτρα που σχεδιάζει να πάρει, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείοντας κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο. Την ετοιμότητα της Επιτροπής να βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή προγράμματος σταθεροποίησης, εξέφρασε επίσης η εκπρόσωπος του αρμοδίου Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

Την στήριξή της προς την Ελλάδα εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη, απορρίπτοντας ταυτοχρόνως τους φόβους για μια χρεοκοπία της. "Κι άλλα έθνη έχουν επίσης τα προβλήματά τους. Για να έχουμε μια πραγματική συζήτηση, θα ζητούσα να μην μεγαλοποιείται αυτό" το θέμα, σημείωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανκ Σόϊμπλε, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει "μόνη" της να καταβάλει την προσπάθεια επίλυσης των οικονομικών προβλήμάτων της, έστω κι αν η Αθήνα, όπως πρόσθεσε, "έχει το δικαίωμα στην αλληλεγγύη των εταίρων της" στην ΕΕ.

"Μπορεί να τεθεί θέμα βοήθειας των εταίρων της Ελλάδας" ανέφερε αντίθετα, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάϊμαν.

Σε συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα "Λ Εκό" ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ, δήλωσε "πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει στο άμεσο μέλλον τα θαρραλέα και απαραίτητα μέτρα που επιβάλλονται".
nooz.gr/

Read more...

"Φέρουμε ευθύνη για την κρίση στην Ελλάδα"

Μπαράζ θετικών μηνυμάτων για την ελληνική οικονομία από την Ευρώπη. Δήλωση στήριξης από την γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία απέρριψε το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για "κοινή ευθύνη". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Πρόθυμη δηλώνει η Κομισιόν να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαιώνει: "Η Ελλάδα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα".

"Κοινή ευθύνη"


Τη στήριξή της προς την Ελλάδα εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη, απορρίπτοντας ταυτοχρόνως τους φόβους για μια χρεοκοπία της. "Κι άλλα έθνη έχουν επίσης τα προβλήματά τους. Για να έχουμε μια πραγματική συζήτηση, θα ζητούσα να μην μεγαλοποιείται αυτό" το θέμα, σημείωσε.

"Το δικό μου χαρακτηριστικό είναι ότι εν γένει δεν απαντάω σε ερωτήσεις 'τι θα γίνει αν'", προσέθεσε η Μέρκελ και σημείωσε ότι η ΕΕ φέρει κοινή ευθύνη για την Ελλάδα και ότι η θέση της Ελλάδας θα συζητηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. "Αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα μέλος έχει επίδραση σε όλες τις άλλες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μια ενιαία νομισματική μονάδα. Γι' αυτό φέρουμε όλοι κοινή ευθύνη" απέναντι στην Ελλάδα, κατέληξε.

Καθησυχαστικοί Γιουνκέρ, Αλμούνια και Τρισέ


Νωρίτερα κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είπε: "Αποκλείω εντελώς την χρεοκοπία της Ελλάδας". Αν και παραδέχθηκε ότι η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, εντούτοις τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων επανέλαβε από τις Βρυξέλλες η Αμέλια Τόρες, η οποία είναι εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα "Λ Εκό", κληθείς να σχολιάσει την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας επανέλαβε αυτό που είπε την περασμένη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: "Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει στο άμεσο μέλλον τα θαρραλέα και απαραίτητα μέτρα που επιβάλλονται".

Επαφές Παπακωνσταντίνου στην Ευρώπη


Σειρά επαφών με τους ομολόγους του από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης σχεδιάζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί την Τρίτη τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και στη συνέχεια τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ. Την Τετάρτη θα μεταβεί στο Λονδίνο για επαφές με θεσμικούς επενδυτές, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών, Άλιστερ Ντάρλινγκ.

Σουηδική προεδρία: Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι "πολύ σοβαρή"

Η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι πολύ σοβαρή, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Σεσίλια Μάλμστρομ. "Ανησυχούμε βεβαίως", δήλωσε σε δημοσιογράφους, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το θέμα "δεν βρίσκεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη" των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, "αλλά φαντάζομαι ότι οι πρωθυπουργοί (και αρχηγοί κρατών) θα μιλήσουν ανεπίσημα για το ζήτημα αυτό, επειδή η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή", προσέθεσε. "Είναι μια κατάσταση δύσκολη, που χρειάζεται χρόνο, πολιτικό θάρρος και μεταρρυθμίσεις", σημείωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι "εμείς είμαστε μια οικογένεια και προσπαθούμε οι μεν να υποστηρίζουμε τους δε". Οι Έλληνες "γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και αυτό παίρνει χρόνο", κατέληξε.

"Η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας δεν θα προκαλέσει κατάρρευση στην ευρωζώνη"

Η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας δεν θα προκαλέσει κατάρρευση στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Συμβουλίου των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έβαλντ Νοβότνι.

Ερωτηθείς στη Βιέννη αν η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι ένα τεστ για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, ο Νοβότνι απάντησε: "Όχι, δεν το βλέπω έτσι. Μία έξοδος από την ευρωζώνη ή κάτι παρόμοιο δεν θα ήταν ρεαλιστικό για την Ελλάδα και θα είχε πολλά να χάσει". Επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά "δεν είναι ο ρόλος μας να βοηθήσουμε συγκεκριμένα σε αυτό το θέμα".
nooz.gr


Read more...

ΜRB: 8 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ

Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου αποτυπώνεται και στην δημοσκόπηση "Τάσεις της MRB που σημειωτέον διεξήχθη μετά την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρα στην ηγεσια της ΝΔ.

Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ διατηρει μεγάλο προβάδισμα 7,9 μονάδων, το οποίο με την αναγωγή των αναποφάσιστων φθάνει τις 10 μονάδες της αναμέτρησης του Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, λαμβάνει 38,2% και ακολουθούν ΝΔ 30,3%, ΚΚΕ 6,6%, ΛΑΟΣ 4%, ΣΥΡΙΖΑ 3,8%.
Η συσπείρωση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αγγίξει το 90, αντίθετα υποχωρει στο 60% η συσπείρωση του ΛΑΟΣ, που εμφανίζει διαρροές, έστω και μικρές, προς τη ΝΔ.

Οι θετικές κρίσεις για τον Γιώργο Παπανδρέουμ ανέρχονται σε 47,5% και για τον Αντωνη Σαμαρά 44,5%. Θετική η αξιολογηση για την εκλογη Σαμαρα από το 70,4% του συνόλου των πολιτών.

Δημοφιλέστεροι πολιτικοί: Γεννηματά, Κανέλη, Απ. Κακλαμάνης, Βενιζέλος, Νικ. Κακλαμάνης, Χρυσοχοίδης (με μεγαλη άνοδο), Λοβέρδος, Αβραμόπουλος, Διαμαντοπούλου και Μπακογιάννη ( με εμφανή υποχώρηση)
.nooz.gr

Read more...

Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία ούτε Ντουμπάι

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προβεί σε σημαντικές και μεγάλες αλλαγές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη για αυτό και πιστεύει ότι σ' αυτήν την προσπάθεια θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στη χώρα προς όφελος του ελληνικού λαού αλλά και φυσικά προς όφελος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση των υποχρεώσεών της να ανατάξει την ελληνική οικονομία, να εκσυγχρονίσει το δημόσιο τομέα και να πολεμήσει χρόνια προβλήματα όπως τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.

Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, είναι ότι έχουμε μια υγιή και βιώσιμη οικονομία και έναν προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει περιορισμό δαπανών και μείωση του χρέους.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε πολιτική παρέμβαση - στο ίδιο μήκος κύματος - στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου όπου εξήγησε την κατάσταση που υπάρχει σχετικά με την οικονομία στην Ελλάδα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος σ' αυτά τα προβλήματα.

Επίσης ενημέρωσε τους εταίρους ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο της Ιρλανδίας και του Ντουμπάι. Και ότι οφείλεται στη διαφθορά, την αδιαφάνεια, τη σπατάλη, την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Αναφέρθηκε επίσης, σε σειρά πρωτοβουλιών τις οποίες αναλαμβάνει ο ίδιος, όπως η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται στην κατεύθυνση της προστασίας της ελληνικής οικονομίας.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης την Πέμπτη διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, με τη σουηδική προεδρία αλλά και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρός Καν, ο οποίος είναι σοσιαλιστής και φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού.

Δηλώσεις στήριξης

Μπαράζ δηλώσεων στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία χάρη στα δημοσιονομικά μέτρα που σχεδιάζει να πάρει, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείοντας κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο. Την ετοιμότητα της Επιτροπής να βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή προγράμματος σταθεροποίησης, εξέφρασε επίσης η εκπρόσωπος του αρμοδίου Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

Την στήριξή της προς την Ελλάδα εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη, απορρίπτοντας ταυτοχρόνως τους φόβους για μια χρεοκοπία της. "Κι άλλα έθνη έχουν επίσης τα προβλήματά τους. Για να έχουμε μια πραγματική συζήτηση, θα ζητούσα να μην μεγαλοποιείται αυτό" το θέμα, σημείωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανκ Σόϊμπλε, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει "μόνη" της να καταβάλει την προσπάθεια επίλυσης των οικονομικών προβλήμάτων της, έστω κι αν η Αθήνα, όπως πρόσθεσε, "έχει το δικαίωμα στην αλληλεγγύη των εταίρων της" στην ΕΕ.

"Μπορεί να τεθεί θέμα βοήθειας των εταίρων της Ελλάδας" ανέφερε αντίθετα, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάϊμαν.

Σε συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα "Λ Εκό" ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ, δήλωσε "πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει στο άμεσο μέλλον τα θαρραλέα και απαραίτητα μέτρα που επιβάλλονται".
nooz.gr

Read more...

Νέες μειώσεις μισθών στην Ιρλανδία!


Νέες μειώσεις μισθών στην Ιρλανδία!

Του Παναγιώτη Γκρουμούτη

Το γεγονός και μόνο πως η χθεσινή ανακοίνωση ενός νέου πακέτου έκτακτων και εξαιρετικά επώδυνων οικονομικών μέτρων έβγαλε στους δρόμους ακόμα και τους αστυνομικούς (!), επαρκεί για να μας ... προειδοποιήσει για το πόσο «επαχθής» είναι τελικά αυτή η περίφημη «συνταγή Ιρλανδίας», η ίδια συνταγή που μας καλούν να ... δοκιμάσουμε οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές μας.

Με βάση τη νέα αυτή διορθωτική παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Bryan Lenihan (φωτό), οι Ιρλανδοί Ρεπουμπλικανοί που ασκούν την εξουσία, (Σ.Σ: τη δεύτερη παρόμοια παρέμβαση από τον περασμένο Απρίλιο!), επιχειρείται να πέσει «τσεκούρι» σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, ενώ υιοθετούνται περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και στις κοινωνικές δαπάνες και επιβάλλεται έκτακτη εισφορά έως 200.000 ευρώ στα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Στους θιγόμενους δε των νέων μέτρων περιλαμβάνονται οι λειτουργοί της εκπαίδευσης, της υγείας και της ασφάλειας…

Αναλυτικότερα, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση για το 2010, προβλέπει μείωση δαπανών έως το ποσό των 4 δισ. ευρώ που συνίσταται στην μείωση αποδοχών στο δημόσιο τομέα (κατά 4% μεσοσταθμικά συν το -7% του περασμένου Απριλίου!!!), αλλά και σε παράλληλη μείωση των δαπανών της κυβέρνησης, αλλά και ανάλογη μείωση των πάσης φύσεως επενδυτικών προγραμμάτων.

Επί του πρακτέου αυτό σημαίνει πως οι μισθοί στον δημόσιο τομέα θα μειωθούν συνολικά φέτος έως και κατά 15%, ήτοι έως 5% για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, 7% για μισθούς έως 40.000 ευρώ και 10% έως τις 55.000 ευρώ. Οι υψηλόμισθοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται έως και κατά 20%.

Ο μισθός του πρωθυπουργού θα μειωθεί κατά 20%, ενώ ανάλογες ή ελαφρώς μικρότερες μειώσεις θα υπάρξουν και στις αποδοχές των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης.

Επίσης μειώνονται δραστικά και τα επιδόματα ανεργίας (σε 100 ευρώ την εβδομάδα για τους άγαμους νέους και στα 150 ευρώ την εβδομάδα για τους όλους τους υπόλοιπους ανέργους, ανεξαρτήτως ηλικίας).

Τέλος, από τη νέα χρονιά αυξάνεται κατά ένα χρόνο (στα 66) το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης. Ένα όριο που σταδιακά αναμένεται να φτάσει στα 70 (!!!) χρόνια για τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Ξινή» η ιρλανδική συνταγή ...

protothema.gr


Read more...

«Δεν θα καταργήσουμε επίδομα αδείας και Δώρο Πάσχα»



«Δεν θα καταργήσουμε επίδομα αδείας και Δώρο Πάσχα»

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Τη διασφάλιση των εισοδημάτων των εργαζομένων εγγυήθηκε ο Υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος διαψεύδοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει προτάσεις για περικοπή επιδομάτων αδείας ή δώρου Πάσχα.

«Ο πρωθυπουργός της χώρας και ο υπουργός Οικονομικών είναι σαφείς», τόνισε ο κ. Λοβέρδος. «Η χώρα έχει πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα, δεν τίθεται όμως ζήτημα διακινδύνευσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα μισθού ή δώρου Πάσχα», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός επανέλαβε τη διαπίστωση για τη δεινή οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος και δήλωσε ότι «αν δεν γίνουν αλλαγές τώρα», τα Ταμεία «το 2015 δεν θα μπορέσουν να καταβάλλουν 14 συντάξεις.»

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τις πρόσθετες εγγυήσεις στις «ελαστικές» μορφές εργασιακών σχέσεων. Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου που θα ολοκληρώσει το έργο της την ερχόμενη εβδομάδα επεξεργάζεται διατάξεις για αυστηρότερο πλαίσιο στην εκ περιτροπής εργασία και χρονικό περιορισμό στην εργασία με μπλοκάκι( μετά από τρεις μήνες απασχόλησης ο εργοδότης υποχρεούται να υπογράψει σύμβαση με τον εργαζόμενο ορισμένου η αορίστου χρόνου)

protothema.gr


Read more...

Δικογραφίες για τρεις πρώην υπουργούς στη Βουλή

Διαβιβάστηκαν στη Βουλή, δια του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, τρεις αναφορές του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικολάου Παντελή, που αφορούν ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή των πρώην υπουργών Μεταφορών κ.κ. Μιχάλη Λιάπη, Ευριπίδη Στυλιανίδη και του τ. υφυπουργού Μιχάλη Μπεκίρη.

Πρόκειται για μηνυτήριες αναφορές του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και ενός πολίτη για παράνομη χορήγηση αδειών σε φορτηγά και βυτιοφόρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι δεν πρόκειται για σοβαρές υποθέσεις.

.nooz.gr

Read more...

ΟΑΕΔ: Προπληρωμές επιδομάτων και δώρων Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους και μακροχρόνια ανέργους

Από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009 ξεκίνησε η διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών όλων των δικαιούχων για την προπληρωμή των τακτικών επιδομάτων ανεργίας και του ειδικού βοηθήματος μακροχρόνια ανέργων, που κανονικά καταβάλλονται μέχρι και την 6η Ιανουαρίου 2010, καθώς και του δώρου Χριστουγέννων, από όλες τις Υπηρεσίες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, η πίστωση των λογαριασμών όλων των δικαιούχων θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009.
nooz.gr

Read more...

Έξι μέτρα κατά της διαφθοράς



Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Απόστολου Κατσιφάρα και του γγ του υπουργείου Γ. Δημήτραινα, ανακοίνωσε έξι μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τη διαφάνεια.

Ειδικότερα, ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε ότι δημιουργείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης ειδικό γραφείο που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, την εξέλιξή τους και τις σχετικές αποφάσεις για σοβαρά αδικήματα προκειμένου να παραδίδονται τα στοιχεία στην οργάνωση "Διεθνής Διαφάνεια".

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα κυρωθεί η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος και θα συμπληρωθεί ο νόμος 3213 του 2003 για το Πόθεν Έσχες.

Στον εν λόγω νόμο θα προστεθεί διάταξη που θα προβλέπει τη δήμευση περιουσιακού στοιχείου αν ο ελεγχόμενος υποβάλει εν γνώση του ανακριβή στοιχεία για τη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι θα εισηγηθεί στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο την ποινή της έκπτωσης των μελών της κυβέρνησης, υφυπουργών, βουλευτών, γενικών και ειδικών γραμματέων και των επικεφαλής των τοπικών αυτοδιοικήσεων πρώτου και δεύτερου βαθμού από το αξίωμά τους εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες (off shores).

Ανέφερε, επίσης, ότι η πολυνομία σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία ευνοούν φαινόμενα διαφθοράς. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό θα συσταθούν ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας.

Τέλος. πρόσθεσε ότι θα εισηγηθεί σύντομα νομοσχέδιο για την επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με τη δικαιοσύνη προκειμένου να αποκαλυφθούν φαινόμενα και πράξεις διαφθοράς. Το μέτρο αυτό θα αφορά όλα τα περιουσιακά εγκλήματα κατά του δημοσίου.
nooz.gr
Read more...

Παραιτείται ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κίττας




Προς τη Σύγκλητο του
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κοιν: Στα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας (ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικούς υπαλλήλους, φοιτήτριες και φοιτητές).

Κυρίες και κύριοι Συγκλητικοί,
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες,
Αγαπητά μου παιδιά,

Αδυνατώντας πλέον να προσφέρω τις υπηρεσίες μου εξαιτίας της ψυχικής μου εκμηδένισης και της βιολογικής μου αδυναμίας, που είναι τα αποτελέσματα των πολλών τραυματικών γεγονότων, τα οποία συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Παιδείας, αλλά και της νεολαίας γενικότερα, με καίριο δυστυχώς για μένα χτύπημα αυτός της περασμένης Κυριακής, υποβάλλω σήμερα στη Σύγκλητο την παραίτησή μου από τη θέση του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η απόφασή μου αυτή είναι...
αμετάκλητη και γι΄αυτό σας παρακαλώ ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, να επιλέξετε κατά την κρίσης σας ανάμεσα στους τρεις άξιους συνεργάτες μου κυρίους Αντιπρυτάνεις, τον καταλληλότερο για τη θέση του νέου Πρύτανη έως τη λήξη της θητείας της παρούσας Πρυτανικής Αρχής, έως δηλαδή την 31η Αυγούστου του 2010.
Σας διαβεβαιώ ότι μια τέτοια απόφαση για έναν ακαδημαϊκό άνδρα που αφιέρωσε 38 χρόνια της ζωής του στην προσπάθεια βελτίωσης του Πανεπιστημίου μας, που αγωνίσθηκε για μια καλύτερη Παιδεία, μια Παιδεία για όλους, μια Παιδεία που αποτελεί το μόνο ουσιαστικό όπλο για την αναστήλωση της δοκιμαζόμενης χώρας μας, μια τέτοια απόφαση επαναλαμβάνω είναι περισσότερο από επώδυνη, αλλά όπως προείπα είναι αμετάκλητη.
Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου στον αντικαταστάτη μου νέο Πρύτανη, όποιος και αν είναι αυτός, να μπορέσει να ολοκληρώσει ότι σχεδιάσαμε και ότι ονειρευτήκαμε μέσα σε μια ατμόσφαιρα χωρίς βία.
Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους εσάς, να του συμπαρασταθείτε στο δύσκολο έργο του με τον ίδιο τρόπο που σταθήκατε πλάι σε μένα όλα αυτά τα χρόνια και σας ευχαριστώ θερμά γι΄αυτό.
Αφού αυτή η επιστολή μου είναι το τελευταίο ουσιαστικά έγγραφο που υπογράφω ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα ήταν παράληψη να μην ευχαριστήσω όλους εσάς που «οχυρωμένοι» μέσα στο Ιστορικό Κεντρικό Κτήριο, αποτρέψατε την καταστροφή του, τουλάχιστον 15 φορές τον τελευταίο χρόνο, με κίνδυνο της ζωής σας. Αυτό ισχύει και για την τελευταία βίαιη επίθεση της 6ης Δεκεμβρίου του 2009 που είχε τα γνωστά για όλους αποτελέσματα. Θα με συγχωρέσετε όμως γιατί είμαι υποχρεωμένος να σταθώ ειδικά στο τραγικό αυτό γεγονός και να μνημονεύσω ιδιαίτερα για την αυτοθυσία τους, τον Γενικό Γραμματέα μας, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους και τα μέλη ΔΕΠ που προπηλακίστηκαν βάναυσα ή/και τραυματίστηκαν. Προσωπικά χρωστώ ευγνωμοσύνη στο Θόδωρο Παπούλια, στον Πέτρο Καρακίτσο, στο Γιώργο Τριμπέρη και σε ένα, άγνωστο σε μένα, νέο «απ΄αυτούς» (τη μόνη αχτίδα φωτός, ότι μπορεί να έχει σωθεί ακόμη κάποια σταγόνα ανθρωπιάς μέσα στο τόσο μίσος που κυριαρχεί στις καρδιές τους) για τους γνωστούς σε εκείνους λόγους.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τους φοιτητές μας που ευρισκόμενοι για την ειρηνική τους πορεία στα πολυβασανισμένα «Προπύλαια», με παρέλαβαν συντετριμμένοι για να με συνοδεύσουν σε ένα πιο ασφαλές για μένα μέρος. Θα ήθελα όμως συνάμα να απευθύνω μια έκκληση προς αυτούς, μια έκκληση από έναν άνθρωπο που γνωρίζουν καλά πόσο τους αγαπά, να καταλάβουν πια ότι με τις καταλήψεις υποθάλπουν, άθελά τους πιστεύω, αυτούς που πιστεύουν στη βία. Είναι πια καιρός να μάθετε να διεκδικείτε τα δίκαια αιτήματά σας με άλλους τρόπους. Είναι βέβαιο ότι έτσι θα κερδίσετε περισσότερα.
Για μια ακόμη φορά σας ευχαριστώ θερμά όλους και σας παρακαλώ να με συγχωρήσετε για τα όποια λάθη μου.

troktiko

Read more...

Στο 9,1% η ανεργία το Σεπτέμβριο

Στο 9,1%, από 7,4% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, αναρριχήθηκε το ποσοστό ανεργίας το Σεπτέμβριο, όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας ΕΣΥΕ. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στο 9%.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 92.934 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2008 και κατά 4.097 άτομα σε σχέση με το Αύγουστο του 2009, στα 456.803 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.240.986 άτομα.

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 26.933 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2008 και κατά 13.598 άτομα σε σχέση με το Αύγουστο του 2009 και ανήλθε στα 4.577.844 άτομα.

Στους άντρες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 6% από 5,1% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ στις γυναίκες εκτινάχθηκε στο 13,4% από 10,7%. Κατά ομάδες ηλικιών, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στους νέους 15-24 ετών (25,7%).

Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Ήπειρο (12,3%) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στο Νότιο Αιγαίο (3,6%) και στο Βόρειο Αιγαίο (4%).

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης (8/12) ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για πρωτοφανείς ρυθμούς αύξησης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για φαινόμενο "μαζικής ανεργίας". Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι η ανεργία το τελευταίο δίμηνο "αγγίζει" τα ισπανικά μεγέθη, φτάνει δηλαδή στο 18% - 20%.

Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο η πρωτόγνωρη μεταπολεμικά διεθνής οικονομική κρίση έφερε επιπλέον 20 εκατομμύρια ανέργους σε όλον τον πλανήτη, ενώ πολλές άλλες εκατομμύρια θέσεις εργασίας (τουλάχιστον πέντε εκ.) κινδυνεύουν, "εάν σταματήσει πρόωρα" η κρατική στήριξη στις πληττόμενες από την κρίση αυτή εθνικές οικονομίες, προϊδέασε ο Διεθνής Οργανισμός της Εργασίας (ΔΟΕ).
nooz.gr

Read more...

Σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη εβδομάδα

Στην σύγκλιση του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, την ερχόμενη εβδομάδα, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς, συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό κατά την συνάντησή τους στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου μετά την συνάντηση, «πρέπει να υπάρξει συστράτευση για την καταπολέμηση της αδιαφάνιας και της διαφθοράς που σχετίζεται και με τη φοροδιαφυγή «Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα διεθνώς ότι είμαστε αποφασισμένοι ως χώρα να πάμε μπροστά να νοικοκυρέψουμε την οικονομία», τόνισε ο κ. Παπανδρέου

Στην αρχή της συνάντησης των δύο ανδρών και στον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε τον Πρωθυπουργό «Πώς πάνε τα δύσκολα;»

«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Χρονίζουν τα προβλήματα, προβλήματα όμως που έχουν σχέση και με μια παρατεταμένη κατάσταση διαφθοράς και ανομίας που επιβαρύνουν και τους προϋπολογισμούς μας»,απάντησε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Χρειάζεται πια, μια εθνική συστράτευση, για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα από κοινού και μ'αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε πραγματικά - και το πιστεύω αυτό - να πάει η Ελλάδα μπροστά, γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες. Αδικείται η χώρα μας σήμερα, γιατί έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες δεν αξιοποιεί.

Και εσείς, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορείτε να συμβάλετε καθοριστικά σ'αυτή την ενότητα και τη συστράτευση, όλων των δυνάμεων της χώρας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με αισιόδοξο και ελπιδοφόρο τρόπο.

Απαντώντας ο Κ. Παπούλιας σημείωσε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, βεβαίως πρέπει να συστρατευθούμε όλοι. Είναι εθνική ανάγκη να το κάνουμε. Ελπίζω όλοι μας να συμφωνήσουμε σ'αυτό και όχι μόνο να συζητήσουμε, αλλά να πάρουμε και αποφάσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας».
nooz.gr

Read more...

Ταμπού...



Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ κανείς δύο φορές στο ίδιο ποτάμι. Η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη το ξαναθυμίζει.

ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Δημόσιας Τάξης το 1999- 2003, ο Χρυσοχοΐδης συνδέθηκε με την εξάρθρωση 17Ν και ΕΛΑ. Επετεύχθη έπειτα από είκοσι επτά χρόνια αδυναμίας της Πολιτείας να τα βάλει με την τρομοκρατία. Ο στιγματισμός της Αστυνομίας από την περίοδο της δικτατορίας δεν ήταν άμοιρος της υστέρησης αυτής. Οι διωκτικές αρχές ήταν αναποτελεσματικές, ενώ το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζε με ενοχικό σύνδρομο τα θέματα ασφαλείας. Αν δεν ήταν στη...
μέση οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ίσως να μην είχε γίνει τόσο βαθιά και συστηματική προσπάθεια να πιαστούν οι τρομοκράτες. ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ η Ν.Δ. Το επιχειρησιακό κεκτημένο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας χάθηκε. Η Αστυνομία μπήκε στον αστερισμό της σιδηρογροθιάς, της ζαρντινιέρας και του γαλάζιου κομματισμού. Υποθέσεις όπως οι ανακρίσεις των Πακιστανών και οι υποκλοπές επανέφεραν ένα άρωμα παρακράτους. Και μετά ήρθε η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τα λεγόμενα «Δεκεμβριανά».

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ξαναβρέθηκε ο Μιχάλης στην Κατεχάκη. Μόνο που αυτή τη φορά είναι αλλιώς. Η πολιτική είναι προληπτική. Δεν έχει- ευτυχώς!- σπασμένα κεφάλια, δακρυγόνα και πετροπόλεμο. Έχει προσαγωγές και συλλήψεις. Αυτό που δεν έχει είναι ενοχικό σύνδρομο. Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον, η περσινή πυρπόληση των πόλεων έχει τρομάξει την κοινωνία που ζητά ασφάλεια. Και δεύτερον, η Κατεχάκη θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος να τεθεί εκτός ελέγχου ο αντιεξουσιαστικός χώρος, καθώς έχει επέλθει ώσμωση με τους ποινικούς. Το τυφλό χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής επιβεβαιώνει ότι έχουμε περάσει σε άλλη φάση.

Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ έχει κάλυψη Παπανδρέου. Υπάρχει επίσης συναντίληψη με την Άννα Διαμαντοπούλου στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Αξιοσημείωτη πολιτικά είναι και η τοποθέτηση Σαμαρά στο θέμα αυτό. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο Χρυσοχοΐδης δεν είχε αναστολές να συγκρουστεί ανοιχτά με τον Αλέξη Τσίπρα, βγάζοντας ανακοίνωση που του χρεώνει πως άλλα του λέει στο τηλέφωνο κι άλλα δηλώνει δημοσίως. Πρόκειται για πρωτοφανή πολιτική κίνηση που συνιστά ανοιχτή ρήξη και σπάει ταμπού και κώδικες της Μεταπολίτευσης στη σχέση ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς.

ΤΟ 2002 οι συλλήψεις Γιωτόπουλου, Κουφοντίνα και λοιπών συνάρπασαν ως εξωτικό «στόρι» τη σιωπηλή πλειοψηφία. Το 2009, η σιωπηλή πλειοψηφία παρακολουθεί αποσβολωμένη ληστείες, απαγωγές, επεισόδια και σπασίματα, νιώθοντας πως όλα αυτά συμβαίνουν «ανάμεσά μας». Το κλίμα της κοινωνίας στη βάση είναι το κλειδί για να κατανοήσει κανείς γιατί έχουν αλλάξει οι πολιτικές συμπεριφορές στην κορυφή.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

nonews-news


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΠΑΝΔΩΡΑ" ΚΑΙ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ"...



fimotro

Read more...

Mας ράβουν κοστούμι Ιρλανδίαs...


Σε μέτρα τύπου... Ιρλανδίας σπρώχνουν την Ελλάδα οι Βρυξέλλες και οι αγορές. Η πρώην «κέλτικη τίγρης» ανακοίνωσε χθες προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί προς την ελληνική κυβέρνηση μπαράζ πιέσεων για τη λήψη αντίστοιχων μέτρων που θα περιλαμβάνουν μείωση μισθών και μόνιμα μέτρα περιορισμού των δαπανών.
Διεθνείς αναλυτές ευθυγραμμίστηκαν με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τον οποίο η Ιρλανδία πρέπει να αποτελέσει για την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση...

Ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Fitch, Κρις Πράις, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα -όπως η μείωση κατά 6% των κρατικών δαπανών εντός του 2010-, τα οποία έχουν πείσει για τις προθέσεις της και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη οικονομία δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση. Αφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι ανάλογα θα πρέπει να κινηθεί και η Ελλάδα για να αποφύγει τα χειρότερα.

Αναλυτές μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg είπαν ακόμη ότι «η Ιρλανδία δείχνει στην ελληνική κυβέρνηση τον δρόμο για το «ξεφούσκωμα» των διογκωμένων ελλειμμάτων της».

Εξοικονόμηση 4 δισ.
Ο σκληρότερος προϋπολογισμός της τελευταίας γενιάς, που παρουσιάστηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση, στοχεύει στην εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η δραματική μείωση των εσόδων του Δημοσίου.

Εφόσον τελικά ψηφιστεί, το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων αναμένεται να επωμιστούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, οι μισθοί των οποίων μειώθηκαν ήδη τον περασμένο Απρίλη κατά 7% και θα πιεστούν πλέον κατά επιπλέον 1,3 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι οι περικοπές θα κυμανθούν από 5% για τα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια έως 15% για τα υψηλόβαθμα στελέχη. Εξάλλου και ο μισθός του Ιρλανδού πρωθυπουργού Μπράιαν Κάουεν θα «ψαλιδιστεί» 20% στα 228.000 ευρώ.

Το πακέτο... λιτότητας περιλαμβάνει ακόμη περικοπές στις υπηρεσίας υγείας και συρρίκνωση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας (εκτός από τις συντάξεις) που θα κυμαίνονται από 4% (επίδομα ανεργίας νέων) έως και 10% (επίδομα τέκνων). Το όφελος για τα κρατικά ταμεία από τις συγκεκριμένες περικοπές εκτιμάται σε 760 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός αυτός διπλασιάζει επίσης τις φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ κυριότερος είναι ο «πράσινος φόρος» που αφορά την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τον οποίο θα εξοικονομούνται περί τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα συνδικάτα, που εκπροσωπούν περί τους 300.000 εργαζόμενους (σε νοσοκομεία, αστυνομία κ.λπ.) απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά η κυβέρνηση λαμβάνει εύσημα για τις προσπάθειές της μια και η οικονομία της βρίσκεται στην... κόψη του ξυραφιού.

Φέτος το έλλειμμά της αναμένεται να θα διαμορφωθεί σε περίπου 22 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι για να κλείσει αυτό το χάσμα, θα πρέπει η χώρα να δανείζεται πάνω από 400 εκατ. ευρώ την εβδομάδα.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τη στήριξή τους στην κυβέρνηση και στις προσπάθειες που καταβάλλει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, εξέφρασαν χθες η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Αξελ Βέμπερ.

Η κ. Λαγκάρντ απέκλεισε το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι περιμένει την ερχόμενη Τρίτη στο Παρίσι τον Ελληνα ομόλογό της κ. Παπακωνσταντίνου, «για να μιλήσουν για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας».

«Δεν υπάρχει ανάγκη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δημοσιονομικές της δυσκολίες», δήλωσε από την πλευρά του ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ και επιφανές μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άποψη που ασπάστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ.

ΑΝΑΛΥΤΗΣ FΙΤCΗ
«Η κυβέρνηση δεν δείχνει να κατανοεί την κατάσταση»

«Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών μάλλον κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, αλλά δεν έχω πειστεί ότι την κατανοεί στο σύνολό της η κυβέρνηση, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός», δήλωσε χθες στο πρακτορείο Bloomberg ο αναλυτής της Fitch Κρις Πράις.

Μιλώντας επίσης στην τηλεόραση του Alpha εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τουλάχιστον δύο χρόνια, είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα λιτότητας που θα περιλαμβάνουν περικοπή των δαπανών τα επόμενα 3 με 4 χρόνια και εξέφρασε την έκπληξή του για την απροθυμία των συναδέλφων του κ. Παπακωνσταντίνου να αποδεχτούν ότι δεν θα λάβουν επιπλέον χρήματα τα επόμενα χρόνια.

Τόνισε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχασε μία μεγάλη ευκαιρία: να μειώσει τα ελλείμματά της την τελευταία 10ετία, τότε δηλαδή που εμφάνιζε υψηλή ανάπτυξη.



«ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ» ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
Απώλειες 3,36% για δεύτερη ημέρα στο ΧΑ

«Βομβαρδισμός» αρνητικών εκθέσεων έπληξε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει για δεύτερη μέρα σημαντικές απώλειες, χάνοντας 3,36%.

Ανοικτό ενδεχόμενο για μία δεύτερη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch άφησε καταρχήν η Citi.

Οπως επεσήμανε, η Fitch μπορεί να υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από ΑΑΑ- σε ΒΒΒ+, στέλνοντάς την 10 χρόνια πίσω, όμως διατήρησε αρνητική την αξιολόγηση της πιστοληπτικής προοπτικής της χώρας. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη Citi, ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και δεύτερη υποβάθμιση στο εγγύς μέλλον, αν η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν βελτιωθεί.

Οι αναλυτές της διευκρινίζουν πάντως ότι χρειάζονται τρεις επιπλέον υποβαθμίσεις, προκειμένου τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου να καταστούν ακατάλληλα ως εχέγγυα για να λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδότηση από τα σχετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες δήλωσε η Goldman Sachs, η οποία αν και εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον τρόπο λειτουργίας τους, είπε ότι τα δύσκολα μακροοικονομικά στοιχεία θα είναι καθοριστικός παράγοντας των επιδόσεών τους.

«Είναι πολύ νωρίς για να αγοράσετε μετοχές από την Ελλάδα», ανέφερε σε έκθεσή της η Credit Suisse, υπογραμμίζοντας ότι μετά την Ουγγαρία, η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα από άποψη ρίσκου, σε μία κατηγοριοποίηση ωστόσο που δεν λαμβάνει υπόψη της τα οφέλη από την ένταξη στην Ευρωζώνη.

Η BofA-Merrill Lynch υποστηρίζει από την πλευρά της ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη αλλά όχι τραγική κατάσταση.

Οπως τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, η Ελλάδα είναι ένα εκ των πιο αδύναμων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Παρά ταύτα, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ηπιότερη κρίση, σε κλάδους όπως ο τραπεζικός ή αυτός του real estate σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Συμφωνεί, τέλος, με τους υπόλοιπους διεθνείς οίκους ότι το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας είναι «μακρινό», προσθέτει όμως ότι μόνο η κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη βρίσκονται υπό έλεγχο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
kosma@pegasus.gr



FΙΤCΗ
Νέος κεραυνός για έξι τράπεζες

Αύξηση της ανεργίας όπως και των καθυστερούμενων δανείων περιμένει προσεχώς στην Ελλάδα η Fitch και συνεχίζει να «σφυροκοπά» την ελληνική οικονομία. Τώρα απειλεί με υποβάθμιση και τις τιτλοποιήσεις ενυπόθηκων δανείων ελληνικών τραπεζών.

«Η κίνηση αντανακλά τη θέση της Fitch ότι οι δυσμενείς μακροοικονομικές εξελίξεις που θεμελιώνουν την υποβάθμιση του χρέους θα επηρεάσουν αρνητικά και τις επιδόσεις των υπό αξιολόγηση τιτλοποιημένων συναλλαγών» αναφέρει σχετικά ο διεθνής οίκος και συμπληρώνει: «Ενώ η υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους στηρίζεται κυρίως στην αρνητική δυναμική των δημόσιων οικονομικών, η Fitch περιμένει οι συνολικές οικονομικές προοπτικές να παραμείνουν αβέβαιες στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και σε εκπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών».

Συγκεκριμένα, οι νέες εξελίξεις αφορούν τις εκδόσεις Byzantium Ι και ΙΙ (της Aspis Bank), Estia Ι, ΙΙ και ΙΙΙ (της Τράπεζας Πειραιώς), Kion (της Millennium Bank), Lithos (της FBBank), Stegasis (της Attica Bank) και Themeleion Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV, V και Karta 2005-1 της Eurobank. Πρόκειται για τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους σχεδόν 7,5 δισ. ευρώ, ενώ στη σχετική λίστα δεν αναφέρονται τιτλοποιήσεις της Εθνικής και της Alpha Bank.

Η Fitch τονίζει ότι το «κρατικό ρίσκο» που υποδηλώνεται στην αξιολόγηση της Ελλάδας (ΒΒΒ από ΑΑΑ) δεν είναι συμβατό πλέον με τις αξιολογήσεις ΑΑΑ στις συμφωνίες κοινοπρακτικής χρηματοδότησης.

SΡRΕΑD
Εκτοξεύτηκε στις 246 μονάδες

Νέο άλμα έως και τις 255 μονάδες βάσης πραγματοποίησε χθες το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch.

Εκλεισε τελικά στις 245,7 μ.β. Επενδυτές και χρηματιστές έσπευσαν να δηλώσουν απρόθυμοι να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα», ενώ η Credit Suisse εκτίμησε ότι τα spreads θα κινηθούν έως τις 270 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, διευρύνθηκε και το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών, καθώς το credit default swap (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε από τις 209 στις 229 μονάδες βάσης. Τα CDS της Ελλάδας βρέθηκαν υψηλότερα από της Τουρκίας (215 μ.β.) και της Ουγγαρίας (220 μ.β.).

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS
«Δράμα», αλλά όχι «τραγωδία»

«Δράμα» αλλά όχι «τραγωδία» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην ελληνική οικονομία η στήλη Lex των Financial Times. Οπως τονίζει, η υποβάθμιση από τη Fitch δεν ήταν έκπληξη για κανέναν, αλλά σαφώς αποτέλεσε σοκ.

Εκτιμάται δε ότι τα χειρότερα θα έρθουν στην περίπτωση υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και από τις Moodys και Standard & Poors. Πάντως και στη στήλη Lex ξεκαθαρίζεται ότι η χρεοκοπία της χώρας είναι ένα πολύ μακρινό ενδεχόμενο.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Στα πρόθυρα υποβάθμισης

Στον προθάλαμο της υποβάθμισης έβαλε χθες η Standard & Poors και την Ισπανία, πυροδοτώντας φόβους ότι οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα που εκδηλώνονται στην Ελλάδα σύντομα θα επεκταθούν σε όλες τις «υπερχρεωμένες οικονομίες», όπως είναι για παράδειγμα η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τις προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας σε «αρνητικές», αν και επαναβεβαίωσε τις αξιολογήσεις ΑΑ+ για το μακροπρόθεσμο χρέος και Α1+ για το βραχυπρόθεσμο.
ΕΘΝΟΣ.




Read more...

ΡΥΘΜΙΣΗ-ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2005


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Αμνηστία από τον Τειρεσία δίνεται σε όσους εξοφλήσουν τα χρέη τους, ενώ δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των χρεών τους από 1.1.2005 και μετά θα έχουν οι επιχειρήσεις όχι μόνο για ληξιπρόθεσμες αλλά και για ενήμερες οφειλές τους. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις χρεών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τις τράπεζες που παρουσίασε χθες η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, μαζί με το...
νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αμνηστία απο τον Τειρεσία για όσους εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέσα σε τρεις μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Επίσης μειώνεται ο χρόνος παραμονής στη μαύρη λίστα ανάλογα με την περίπτωση και αυξάνεται από 8 σε 30 ημέρες ο χρόνος αναγγελίας σε αυτόν της σφράγισης επιταγής.
Πρόκειται για μέτρα που αναμένεται να προκαλέσουν νέες αντιδράσεις από την πλευρά των τραπεζών, οι οποίες ήδη έχουν εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις τους, τόσο για το πάγωμα των οφειλών των επιχειρήσεων όσο και για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου το οποίο αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή:
● Εντάσσονται στις υπό ρύθμιση οφειλές και τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2005 (στο αρχικό σχέδιο υπήρχαν μόνον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου 2008).
● Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 ρυθμίζονται με διετή περίοδο χάριτος. Η εξόφλησή τους θα μπορεί να γίνει σε περίοδο τουλάχιστον 5 ετών για οφειλές μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ ανά τράπεζα και ανά δανειολήπτη και μέχρι 3 εκατ. ευρώ για το σύνολο των οφειλών του δανειολήπτη σε όλες τις τράπεζες.
● Οι ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Ιανουαρίου 2005 οφειλές που τώρα εντάσσονται στο σχέδιο ρύθμισης έχουν τους ίδιους όρους (2008 και μετά), με την προϋπόθεση καταβολής του 10% της συνολικής οφειλής μέχρι τις 15/4/2010. Οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού θα διαγράφονται μόνο εφόσον έχει εξοφληθεί το 50% της οφειλής.
● Οι ενήμερες οφειλές που θα μπορούν να ρυθμιστούν είναι: 250.000 ευρώ ανά τράπεζα (και μέχρι 1 εκατ. ευρώ για τις οφειλές στο σύνολο των τραπεζών) για επιχειρήσεις με βιβλία Γ΄ κατηγορίας, αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις τους, εφόσον εμφανίζουν ζημίες στην τελευταία χρήση και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από 2,5 εκατ. ευρώ. Για εμπορικές επιχειρήσεις, αγρότες και πληγέντες από φυσικές καταστροφές με ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των 150.000 ευρώ, το ποσό της οφειλής που θα μπορεί να ρυθμιστεί είναι 100.000 ευρώ ανά τράπεζα (και μέχρι 300.000 ευρώ για το σύνολο των τραπεζών).
fimotro


Read more...

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Μετά την αποτυχία τους να προβλέψουν τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν γίνει πολύ πιο αυστηροί στις αξιολογήσεις τους, κάτι που εξηγεί και τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό σχολίαζαν χθες πηγές της αγοράς, με αφορμή την προχθεσινή υποβάθμιση της χώρας από τη Fitch, 40 μόνο ημέρες μετά την...
προηγούμενη υποβάθμιση από τον ίδιο οίκο.
Όπως επισημαίνεται, οι συγκεκριμένοι οίκοι, δηλαδή η Standard & Ρoor΄s, η Μoody΄s και η Fitch ήταν αυτοί που είχαν δώσει τις «ευλογίες» τους στις τοποθετήσεις επενδυτών στα δομημένα ομόλογα, τα οποία βασίζονταν σε ενυπόθηκα δάνεια. Συγκεκριμένα, τα είχαν βαθμολογήσει με ΑΑΑ- τον καλύτερο βαθμό τους - χαρακτηρίζοντάς τα απολύτως ασφαλή. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα ήταν «τοξικά», ξέσπασε η κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πολλοί άνθρωποι έχασαν τις αποταμιεύσεις τους ή τις επενδύσεις του, με αποτέλεσμα να ασκηθούν και αγωγές κατά των συγκεκριμένων οίκων. Μετά τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία, οι τρεις αμερικανικοί οίκοι που μονοπωλούν τον παγκόσμιο τομέα των αξιολογήσεων, έχουν γίνει πολύ πιο συντηρητικοί, υποστηρίζουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς. Έτσι εξηγείται εν μέρει και η αυστηρή αντιμετώπιση της Ελλάδας.
Δώσαμε δικαιώματα
Βεβαίως, προσθέτουν οι ίδιοι, η αυστηρότητα έναντι της Ελλάδας δικαιολογείται και από την πολύ κακή δημοσιονομική της κατάσταση. Αν δεν υπήρχε αυτή, δεν θα είχαν λόγο να την υποβαθμίσουν. Λόγω συγκυρίας, όμως, έχουν γίνει αυστηρότεροι, καθώς δεν θέλουν πλέον να ρισκάρουν μια ακόμη αποτυχημένη πρόβλεψη.
Η υποβάθμιση της Fitch αιφνιδίασε πάντως και δυσαρέστησε τόσο την κυβέρνηση όσο και τα στελέχη της αγοράς, που πίστευαν πως θα δινόταν στη χώρα ένα χρονικό περιθώριο ώς τον Ιανουάριο και ειδικότερα μέχρι την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πριν «βαθμολογηθεί». Αντίθετα, όπως αποδείχθηκε, η βαθμολογία ήρθε πριν καν «γράψει εξετάσεις» η κυβέρνηση, πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, πριν κατατεθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και παρά τις σχετικά καθησυχαστικές δηλώσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, η αυστηρότητα της Fitch ήταν τέτοια που όχι μόνο υποβάθμισε τη χώρα, αλλά την έθεσε και σε καθεστώς αρνητικών προοπτικών, κάτι που σημαίνει ότι αν τα κυβερνητικά μέτρα δεν κριθούν ικανοποιητικά, θα υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση σύντομα, ενώ στην καλύτερη περίπτωση απλώς θα παραμείνει στη Β΄ κατηγορία.
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη υποβάθμιση της Fitch είχε γίνει στις 22 Οκτωβρίου. Στα τέλη Οκτωβρίου ο άλλος οίκος αξιολόγησης, η Μoody΄s, είχε προειδοποιήσει ότι πρόκειται να αναθεωρήσει τη βαθμολογία της Ελλάδας και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται αντιπροσωπεία της στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με στελέχη της κυβέρνησης και της αγοράς, προτού οριστικοποιήσει την απόφασή της. Πριν από τρεις ημέρες η Standard & Ρoor΄s- ο τρίτος οίκος- χτύπησε κι αυτή προειδοποιητικά το καμπανάκι, αναφέροντας ότι έχει θέσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υπό παρακολούθηση. Η αγορά ερμήνευσε την προειδοποίηση αυτή ως δίμηνη προθεσμία, προτού εκδώσει τη νέα της αξιολόγηση.

fimotro

Read more...

ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ-ΜΑΜΟΥΘ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Σε άμεσα, σκληρά μέτρα οδηγείται η κυβέρνηση Παπανδρέου, λόγω του ασφυκτικού κλοιού στον οποίο έχουν θέσει την ελληνική οικονομία οι διεθνείς αγορές, οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με άξονα το δημοσιονομικό πρόβλημα. Τα μέτρα αυτά, που θα αρχίσουν να γνωστοποιούνται από την προσεχή εβδομάδα στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την οικονομία, στοχεύουν να...
στείλουν πολλαπλά μήνυμα στο εξωτερικό ότι η κυβέρνηση θέτει ως εθνικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος και δεσμεύεται να το επιτύχει. Παράλληλα με τα μέτρα αυτά, που προοιωνίζονται σκληρά και προφανώς αντιλαϊκά, θα δοθεί η διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση «έχει απόλυτη και πλήρη αντίληψη της κατάστασης σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία». Η άμεση λήψη των μέτρων αυτών, που ασφαλώς θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων, αλλά όπως θα τονιστεί «είναι αναγκαία προκειμένου η χώρα να γλιτώσει τα χειρότερα», είναι ενδεικτική της κρίσιμης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβερνητική στροφή στην οικονομία που έως τώρα χαρακτηριζόταν από τον όρο «ήπια προσαρμογή», έλαβε δραματική μορφή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε- και ενώ η συνεδρίαση μεταδιδόταν ζωντανά από την κρατική τηλεόραση- ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα απειλεί για πρώτη φορά από το 1974 την εθνική κυριαρχία (...) η πατρίδα είναι στην εντατική». Επανέλαβε δε την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993, που είχε πει «ή η χώρα θα αφανίσει το δημόσιο χρέος, ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα. Μόνο έτσι η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει να απολέσει κυριαρχικά της δικαιώματα».
Στο ΔΝΤ
Η αποστροφή του λόγου του κ. Παπανδρέου περί απειλής κατά της εθνικής κυριαρχίας που έδωσε τροφή σε πολλές ερμηνείες (διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται υπό εκβιασμό να αναθεωρήσει τη σκληρή στάση της στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και των Σκοπίων, με μοχλό την οικτρή κατάσταση της οικονομίας), διευκρινίστηκε από κυβερνητικές πηγές ότι αφορούσε την απειλή να περιέλθει η χώρα υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι αναφορές αυτές όμως προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά να χαρακτηρίζει από τη Βόννη αστειότητες τα περί απειλών της εθνικής μας κυριαρχίας και να προσθέτει ότι «τέτοιες δηλώσεις αποδυναμώνουν και τραυματίζουν τις θέσεις της χώρας μας σε όλα τα εθνικά μέτωπα».
Η κυβερνητική στροφή, που όπως προαναφέρθηκε είναι αποτέλεσμα των πολύπλευρων ασφυκτικών πιέσεων που έχουν ασκηθεί στη χώρα, στην ουσία θεωρείται «νίκη» του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος ήταν σε ευθεία αντίθεση με την άποψη περί «ήπιας προσαρμογής» που ακολουθούσε έως τώρα η κυβέρνηση και είχε ως αποτέλεσμα τη μη λήψη μέτρων- πλην όσων αναφέρονται στον προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει μείωση του ελλείμματος για το 2010 κατά 3,6%.
Έντονη διαφωνία
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβερνητική στροφή όπως αυτή εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό, έρχεται την επομένη της «όχι ανέφελης» συνάντησης που πραγματοποιήθηκε προχθές το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου. Για τη συνάντηση αυτή θρυλείται ότι υπήρξε έντονη διαφωνία των δυο ανδρών για το τι πρέπει να γίνει, αλλά κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν καθετί σχετικό.
fimotro


Read more...

ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ...


Ρεπορτάζ : Έφη Καραγεώργου

Εκτακτο πακέτο σκληρών μέτρων, με περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου και αυξήσεις σε φόρους θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, για να στήσει «ανάχωμα» στις επιθέσεις των διεθνών οίκων και να πείσει τις αγορές και τις Βρυξέλλες ότι διαθέτει την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις έντονες αναταράξεις στην αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο και τα σήματα κινδύνου από τις διεθνείς αγορές για την... πορεία της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική και να προχωρήσει ακόμα και εντός των προσεχών ημερών σε ανακοινώσεις για νέα μέτρα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η πρώτη δέσμη των έκτακτων μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, με την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τα καυτά θέματα της οικονομίας. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, οι ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει κυρίως περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που αφορούν αποδοχές στον δημόσιο τομέα, υπερωρίες, έκτακτες αποζημιώσεις, επιδόματα, ενώ θα τίθεται και πλαφόν στις αμοιβές στελεχών του Δημοσίου.
Επίσης, σχεδιάζεται κατάργηση δεκάδων φορέων του Δημοσίου που δεν εξυπηρετούν καμία οικονομική και κοινωνική σκοπιμότητα και συγχωνεύσεις άλλων φορέων με αναδιάταξη του προσωπικού, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι από τη μείωση των λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών τους.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επανασχεδιάζει την εισοδηματική πολιτική του 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έπεσε σενάριο που προβλέπει γενικευμένο «πάγωμα» αποδοχών όχι μόνο για το 2010 αλλά και για τα επόμενα 2 χρόνια.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το «πάγωμα» μπορεί να εφαρμοστεί για αμοιβές χαμηλότερες από τα 2.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο και περιορισμένες αυξήσεις στους χαμηλά αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν και νέες περικοπές και στα κονδύλια για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, καθώς και στις επιχορηγήσεις δημόσιων φορέων και οργανισμών.
Μεγάλες ανατροπές προωθούνται στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων. Το φορολογικό πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα, για τα οποία, όμως, ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί ο «πήχης».
Κατάργηση εκατοντάδων φοροαπαλλαγών που αφορούν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και οι οποίες θεωρούνται χαριστικές.
Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και ένταξη όλων των εισοδημάτων στη νέα κλίμακα.
Επαναφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας, με κατάργηση του ΕΤΑΚ, καθώς και του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών.
Αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
Αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα.
Επιβολή ΦΠΑ σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.ά.
Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
fimotro


Read more...

ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ...


Ρεπορτάζ : Μιχάλης Καϊταντζίδης

Ανάσα για περίπου 10.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά που κινδυνεύουν από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προσφέρουν τα νομοσχέδια που ετοίμασε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για την εφαρμογή μιας μορφής «σεισάχθειας» προσαρμοσμένης στις συνθήκες που προκάλεσε η πρόσφατη κρίση, με σοβαρότατες...
επιπτώσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το πρώτο από τα 4 συνολικά νομοσχέδια, με τα οποία επιδιώκεται να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχει σωρεύσει η κρίση σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει και την «αμνηστία» του Τειρεσία. Το κείμενο του δεύτερου νομοσχέδιου έχει ολοκληρωθεί και τις κύριες ρυθμίσεις του έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπουργός, αφού προηγουμένως επίσης έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.
Παρουσιάζοντας τα δύο νομοσχέδια, η Λούκα Κατσέλη σημείωσε ότι τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση είναι 72,9 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το περίπου 7% των στεγαστικών, έναντι 65,7 δισ. πέρσι.
Στα καταναλωτικά η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη. Σε ένα μήνα τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, δηλαδή 34,9 δισ. φέτος από 33,9 δισ. πέρσι και αντιπροσωπεύουν το 11,7% των δανείων, έναντι 6,9% έναν χρόνο πριν. Το υπουργείο εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν.
Πρώτα εξωδικαστικά, μετά Ειρηνοδικείο
Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας, βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι να επιτυγχάνεται εξωδικαστικός συμβιβασμός για τη διευθέτηση των υποχρεώσεων, με τη μεσολάβηση φορέων, όπως ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, καταναλωτικές οργανώσεις κ.λπ. Μάλιστα, η διαδικασία της προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι υποχρεωτική και μόνο εφ' όσον δεν υπάρξει συμφωνία, ακολουθεί η προσφυγή στο Ειρηνοδικείο για την επίτευξη δικαστικού συμβιβασμού. Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εφ' όσον δεν υπάρχει άλλο περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη για ρευστοποίηση.
Οπως τόνισε η κ. Κατσέλη, οι ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εκτός των άλλων στοχεύουν και στον εξορθολογισμό των κριτηρίων δανεισμού εκ μέρους των τραπεζών. Τέλος, ένα σημαντικό παράπλευρο όφελος της ρύθμισης είναι ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας διαβούλευσης, διαπραγμάτευσης και ρύθμισης των χρεών, που στη σημερινή πρακτική είναι ανύπαρκτη.
fimotro


Read more...

ΣΚΛΗΡΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων και επώδυνων οικονομικών μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση υπό την πίεση των καθημερινών εξελίξεων στην εγχώρια και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά και λόγω της διαρκούς επιδείνωσης των όρων δανεισμού. Χαρακτηριστική της ανησυχίας ήταν η χθεσινή καθυστέρηση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία οφειλόταν και...
στις δραματικές εξελίξεις στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, τις οποίες παρακολουθούσαν στενά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Αμέσως μετά, μιλώντας στους υπουργούς του και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχίαγια πρώτη φορά από το 1974». Μεγάλη κινητικότητα παρατηρήθηκε προχθές το απόγευμα και το βράδυ, με αλλεπάλληλες επικοινωνίες μεταξύ κυβερνητικών και οικονομικών παραγόντων, όπου μοναδικό θέμα ήταν η αναγκαιότητα ταχείας και συντονισμένης δράσης και η μορφή που αυτή θα έχει.
Ενα από τα μέτρα που έχουν εξεταστεί αφορά το ενδεχόμενο περικοπών στις αμοιβές ή στα επιδόματα των εργαζομένων, κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας, και στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε η πρόταση να ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου την κατάργηση ή τον ετεροχρονισμό του 14ου μισθού, και ειδικότερα του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας για το 2010. Κατά μία εκδοχή, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να προσφερθούν έναντι της περικοπής μετοχές κρατικών επιχειρήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους. Ουσιαστικά η κυβέρνηση κατανοεί πλέον ότι πρέπει να επέμβει δραστικά στη ζώνη των δημοσίων δαπανών ώστε να εξασφαλίσει ένα ισχυρό επιχείρημα έναντι των Βρυξελλών και των αγορών στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας. Παράλληλα, προσδοκά ότι με τον τρόπο αυτόν θα αποκτήσει περιθώρια κινήσεων, ούτως ώστε να μη βρεθεί στις αρχές του έτους υπό αυστηρή επιτροπεία, με όρους που θα ξεπερνούν και αυτούς του ΔΝΤ. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η συζήτηση βάσει της οποίας ο κ. Παπανδρέου οφείλει έστω και την ύστατη στιγμή να αναλάβει πρωτοβουλία και να παρουσιάσει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, σε συνδυασμό με συγκεκριμένα μέτρα. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ακόμη και από το περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου μεταδίδεται η εκτίμηση ότι προεκλογικά καλλιεργήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες, που σήμερα θα πρέπει να μετριαστούν.
Τελικά η περικοπή του 14ου μισθού προτιμήθηκε να μην ανακοινωθεί χθες από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος όμως προϊδέασε με την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο για το τι πρόκειται να επακολουθήσει και είπε ότι οι βασικές αρχές του Προγράμματος Σταθεροποίησης θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες, προτού υποβληθεί επισήμως στην ΕΕ τον Ιανουάριο. Η πρώτη αυτή παρουσίαση αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Ζάππειο, όπου ο κ. Παπανδρέου θα κηρύξει την έναρξη του εθνικού διαλόγου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε εξάλλου την έναρξη πανελλαδικής καμπάνιας με τη συμμετοχή υπουργών και βουλευτών τις αμέσως επόμενες ημέρες. Λέγοντας και πάλι ότι «η πατρίδα μας δυστυχώς βρίσκεται στην Εντατική» και παραπέμποντας στον Ανδρέα Παπανδρέου και στη φράση «ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα» ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για εγκληματικές πολιτικές που «μας έχουν οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο», το οποίο απειλεί την εθνική κυριαρχία. Προσέθεσε όμως ότι η κυβέρνησή του λειτουργεί με μόνο γνώμονα την προστασία του δικαιώματος του λαού να αποφασίζει κυριαρχικά για το μέλλον του, με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας, το κοινό καλό και το συμφέρον του έλληνα πολίτη. Σε ένα χαρακτηριστικό σημείο της χθεσινής του ομιλίας ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Θέλω όμως να είμαι ειλικρινής, όσο και ξεκάθαρος, ότι είμαστε αποφασισμένοι και τώρα να κάνουμε, και θα κάνουμε, ό,τι χρειάζεταιγια να ελέγξουμε το τεράστιο έλλειμμα,να επαναφέρουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, να προωθήσουμε την ανάπτυξη παντού, ώστε να ορθοποδήσει η χώρα».
Εν όψει δύσκολων αποφάσεων, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και αναμένεται να του ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με θέμα τη διαφάνεια. Εκτιμάται πάντως ότι στις συναντήσεις αυτές, αλλά και στον περίφημο κοινωνικό διάλογο που θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου την ερχόμενη Δευτέρα θα περιγραφούν κατ΄ εξοχήν τα αδιέξοδα της οικονομίας. Στις συζητήσεις αναμένεται ότι θα ενταχθεί και η αλλαγή του εκλογικού νόμου και εν όψει αυτού ο κ. Παπανδρέου είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση .
fimotro


Read more...

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Με άκρως δραματικούς τόνους περιέγραψε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς όμως να προχωρήσει στην ανακοίνωση διορθωτικών μέτρων, παρά το εκρηκτικό εις βάρος της χώρας κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις διεθνείς αγορές. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «πρωτόγνωρη απειλή για την... εθνική μας κυριαρχία», τοποθέτηση που προκάλεσε την πρώτη ευθεία αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης, «πως είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ελέγξουμε το έλλειμμα», με την αποστροφή του να ερμηνεύεται ως πιθανός προάγγελος ανακοίνωσης επώδυνων μέτρων πριν από την κατάθεση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις αρχές του νέου χρόνου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός μπορεί να δώσει δείγμα γραφής ακόμη και τη Δευτέρα οπότε αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος, με συνομιλητές του να εισηγούνται μέτρα που εκκινούν από ένα νέο μεγάλο κύμα αποκρατικοποιήσεων και φθάνουν μέχρι το πάγωμα των μισθών ή την περικοπή επιδομάτων. Ο κ. Σαμαράς από τη Βόννη εμφανίσθηκε έτοιμος να στηρίξει μέτρα εξόδου από την κρίση, αλλά χαρακτήρισε «αστειότητες» τα περί κινδύνων για την εθνική κυριαρχία και απέδωσε τις αρνητικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων στις παλινωδίες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
fimotro

Read more...

Ανώμαλη προσγείωση και για τους εργαζόμενους

΄Εκτακτα μέτρα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης για την τιθάσευση του ελλείμματος μετά και τη δραματική παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος επεσήμανε στο υπουργικό συμβούλιο ότι απειλείται η εθνική κυριαρχία.
Με στόχο να λάβουν το msg στις Βρυξέλλες, σκληρά μέτρα πρόκειται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα που θα περιλαμβάνουν "ακύρωση" των επιδομάτων Πάσχα και καλοκαιριού για τους εργαζόμενους.
Στις 10 και μισή ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια για να ζητήσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αύξηση του ΦΠΑ, πάγωμα μισθών, κατάργηση του 13ου μισθού, αύξηση φόρων στα καύσιμα και των συντελεστών φορολόγησης, η συνταγή της Ιρλανδίας δηλαδή, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα έδιναν στις αγορές αυτό που απαιτούν, αφήνοντας την ελληνική οικονομία να ανασάνει από τις πιέσεις τους, όμως τα μέτρα σοκ δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται – προς το παρόν τουλάχιστον – στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι ανακοινώσεις των πρώτων αντιλαϊκών μέτρων , όπως χαρακτηρίζονται κυρίως οι περικοπές μισθών και η κατάργηση επί του παρόντος του 13ου μισθού και των επιδομάτων αδείας, θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της έναρξης του Εθνικού διαλόγου.

Αυτό που θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση είναι αποδείξει στις Βρυξέλλες ότι έχει πλήρη αντίληψη της κατάστασης.
nooz.gr

Read more...

Η πρώτη συνάντηση του νέου προέδρου της ΔΕΗ με τους εργαζόμενους

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στα Ορυχεία, στους σταθμούς, στις διανομές, στη μεταφορά, στην εμπορία, περιμένουν να ακούσουν από τον καθηγητή κ. Αρ. Ζερβό τη στόχευσή του για το μέλλον της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.

Η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωση της δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι θα σταθούν δίπλα του ''στην κοινή προσπάθεια της προάσπισης και διεύρυνσης των συμφερόντων της επιχείρησης'' και ταυτοχρόνως συμπληρώνει ότι ''δεν μετανιωσαν οι εργαζόμενοι για καμία από τις πράγματι σκληρές συγκρούσεις που είχαμε με τον κ. Αθανασόπουλο''.
nooz.gr

Read more...