Το θέμα της ελληνικής οικονομίας έθεσε πρώτος και μόνος ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς μέχρι την ώρα που έλαβε το λόγο κανένας από τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες δεν είχε κάνει την παραμικρή αναφορά.
"Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές και να πάρει άμεσα θεσμικά μέτρα για την οικονομία", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του έθεσε το πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει και αφορά, μεταξύ άλλων, σε διαρθρωτικές αλλαγές, είτε απλές, είτε πολύπλοκες. Ανέφερε ως παράδειγμα απλών διαρθρωτικών αλλαγών την δημοσιοποίηση των δαπανών των υπουργείων στο Ιντερνετ και ως παράδειγμα πολύπλοκων διαρθρωτικών αλλαγών την μείωση των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης (πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, περιφερειακή διοίκηση, κυβέρνηση) τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην τεράστια δυναμική που έχει η Ελλάδα και την οποία δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη, μια δυναμική η οποία μπορεί να στηριχθεί στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα στην πράσινη οικονομία και τον τουρισμό, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.
Ο ίδιος δήλωσε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και τους Έλληνες, γιατί όπως είπε, και στο παρελθόν η χώρα μας πέρασε σοβαρές οικονομικές κρίσεις τις οποίες αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα.
Ο κ. Παπανδρέου αφού δήλωσε αποφασισμένος να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας, κάλεσε τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν από κοινού και να συνεργαστούν με την έννοια της στήριξης και της αλληλεγγύης.
Αναφορές από ευρωπαίους ηγέτες έγιναν μετά την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου και ήταν όλες θετικές και αυτές υπήρξαν από την Αγκελα Μέρκελ, τον Γκόρντον Μπράουν, τον Μπόικο Μπορίσοφ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θετική αναφορά έκανε και ο Νικολά Σαρκοζί.
Αργότερα, ο πρωθυπουργός παρακάθεται μαζί με τους άλλους ηγέτες σε δείπνο εργασίας, όπου θα συζητήσουν για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τις κλιματικές αλλαγές και θεσμικά θέματα της Κοινότητας.
Προσερχόμενος νωρίτερα στη Σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη για αυτό και πιστεύει ότι σ' αυτήν την προσπάθεια θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στη χώρα προς όφελος του ελληνικού λαού αλλά και φυσικά προς όφελος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, είναι ότι έχουμε μια υγιή και βιώσιμη οικονομία και έναν προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει περιορισμό δαπανών και μείωση του χρέους.
Όπως επίσης έγινε γνωστό, ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης την Πέμπτη διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, με τη σουηδική προεδρία αλλά και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρός Καν, ο οποίος είναι σοσιαλιστής και φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού.
Έρευνα γνώμης της MRB για την Οικονομία
Σκηνικό απογοήτευσης των πολιτών για την οικονομία αποτυπώνει η εξαμηνιαία έρευνα "Τάσεις" της MRB. Το 76,5% των πολιτών θεωρούν ότι η πορεία της οικονομίας εξελίσσεται "άσχημα" και "πολύ άσχημα" (δείκτης απαισιοδοξίας που προσεγγίζει τα επίπεδα του 1990). Ωστόσο, το 57,5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας ενώ το 34,5% το θεωρούν πιθανόν.
Οι Έλληνες εμφανίζονται πάντως πιο αισιόδοξοι σε σχέση με την προεκλογική περίοδο και το 43% θεωρεί ότι η κυβέρνηση κινείται γρηγορότερα στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σε σχέση με την κυβέρνηση της ΝΔ.
Ως προς τα καθαρά πολιτικά αποτελέσματα της έρευνας, η πρόθεση ψήφου καταγράφει σκηνικό, όπως αυτό που διατυπώθηκε στην κάλπη των τελευταίων εκλογών.
Δηλώσεις στήριξης
Μπαράζ δηλώσεων στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία χάρη στα δημοσιονομικά μέτρα που σχεδιάζει να πάρει, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείοντας κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο. Την ετοιμότητα της Επιτροπής να βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή προγράμματος σταθεροποίησης, εξέφρασε επίσης η εκπρόσωπος του αρμοδίου Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.
Την στήριξή της προς την Ελλάδα εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη, απορρίπτοντας ταυτοχρόνως τους φόβους για μια χρεοκοπία της. "Κι άλλα έθνη έχουν επίσης τα προβλήματά τους. Για να έχουμε μια πραγματική συζήτηση, θα ζητούσα να μην μεγαλοποιείται αυτό" το θέμα, σημείωσε.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανκ Σόϊμπλε, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει "μόνη" της να καταβάλει την προσπάθεια επίλυσης των οικονομικών προβλήμάτων της, έστω κι αν η Αθήνα, όπως πρόσθεσε, "έχει το δικαίωμα στην αλληλεγγύη των εταίρων της" στην ΕΕ.
"Μπορεί να τεθεί θέμα βοήθειας των εταίρων της Ελλάδας" ανέφερε αντίθετα, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάϊμαν.
Σε συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα "Λ Εκό" ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ, δήλωσε "πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει στο άμεσο μέλλον τα θαρραλέα και απαραίτητα μέτρα που επιβάλλονται".
nooz.gr/
Read more...