Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Μετά την αποτυχία τους να προβλέψουν τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν γίνει πολύ πιο αυστηροί στις αξιολογήσεις τους, κάτι που εξηγεί και τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό σχολίαζαν χθες πηγές της αγοράς, με αφορμή την προχθεσινή υποβάθμιση της χώρας από τη Fitch, 40 μόνο ημέρες μετά την...
προηγούμενη υποβάθμιση από τον ίδιο οίκο.
Όπως επισημαίνεται, οι συγκεκριμένοι οίκοι, δηλαδή η Standard & Ρoor΄s, η Μoody΄s και η Fitch ήταν αυτοί που είχαν δώσει τις «ευλογίες» τους στις τοποθετήσεις επενδυτών στα δομημένα ομόλογα, τα οποία βασίζονταν σε ενυπόθηκα δάνεια. Συγκεκριμένα, τα είχαν βαθμολογήσει με ΑΑΑ- τον καλύτερο βαθμό τους - χαρακτηρίζοντάς τα απολύτως ασφαλή. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα ήταν «τοξικά», ξέσπασε η κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πολλοί άνθρωποι έχασαν τις αποταμιεύσεις τους ή τις επενδύσεις του, με αποτέλεσμα να ασκηθούν και αγωγές κατά των συγκεκριμένων οίκων. Μετά τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία, οι τρεις αμερικανικοί οίκοι που μονοπωλούν τον παγκόσμιο τομέα των αξιολογήσεων, έχουν γίνει πολύ πιο συντηρητικοί, υποστηρίζουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς. Έτσι εξηγείται εν μέρει και η αυστηρή αντιμετώπιση της Ελλάδας.
Δώσαμε δικαιώματα
Βεβαίως, προσθέτουν οι ίδιοι, η αυστηρότητα έναντι της Ελλάδας δικαιολογείται και από την πολύ κακή δημοσιονομική της κατάσταση. Αν δεν υπήρχε αυτή, δεν θα είχαν λόγο να την υποβαθμίσουν. Λόγω συγκυρίας, όμως, έχουν γίνει αυστηρότεροι, καθώς δεν θέλουν πλέον να ρισκάρουν μια ακόμη αποτυχημένη πρόβλεψη.
Η υποβάθμιση της Fitch αιφνιδίασε πάντως και δυσαρέστησε τόσο την κυβέρνηση όσο και τα στελέχη της αγοράς, που πίστευαν πως θα δινόταν στη χώρα ένα χρονικό περιθώριο ώς τον Ιανουάριο και ειδικότερα μέχρι την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πριν «βαθμολογηθεί». Αντίθετα, όπως αποδείχθηκε, η βαθμολογία ήρθε πριν καν «γράψει εξετάσεις» η κυβέρνηση, πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, πριν κατατεθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και παρά τις σχετικά καθησυχαστικές δηλώσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, η αυστηρότητα της Fitch ήταν τέτοια που όχι μόνο υποβάθμισε τη χώρα, αλλά την έθεσε και σε καθεστώς αρνητικών προοπτικών, κάτι που σημαίνει ότι αν τα κυβερνητικά μέτρα δεν κριθούν ικανοποιητικά, θα υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση σύντομα, ενώ στην καλύτερη περίπτωση απλώς θα παραμείνει στη Β΄ κατηγορία.
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη υποβάθμιση της Fitch είχε γίνει στις 22 Οκτωβρίου. Στα τέλη Οκτωβρίου ο άλλος οίκος αξιολόγησης, η Μoody΄s, είχε προειδοποιήσει ότι πρόκειται να αναθεωρήσει τη βαθμολογία της Ελλάδας και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται αντιπροσωπεία της στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με στελέχη της κυβέρνησης και της αγοράς, προτού οριστικοποιήσει την απόφασή της. Πριν από τρεις ημέρες η Standard & Ρoor΄s- ο τρίτος οίκος- χτύπησε κι αυτή προειδοποιητικά το καμπανάκι, αναφέροντας ότι έχει θέσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υπό παρακολούθηση. Η αγορά ερμήνευσε την προειδοποίηση αυτή ως δίμηνη προθεσμία, προτού εκδώσει τη νέα της αξιολόγηση.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: