Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Τι ακριβαίνει από την Πρωτοχρονιά λόγω ΦΠΑ Ανατιμήσεις σε σούπερ μάρκετ, μετακινήσεις, διασκέδαση

Ποδαρικό με ανατιμήσεις στην αγορά κάνει το 2011. Η απόφαση της κυβέρνησης για μετάταξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από το 11% που ισχύει σήμερα στο 13% από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους φέρνει αυξήσεις στις τιμές χιλιάδων προϊόντων σούπερ μάρκετ, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα κόμιστρα των ταξί, στα εισιτήρια των λεωφορείων, στα εστιατόρια, στις καφετέριες αλλά και σε μια σειρά υπηρεσιών όπως οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και όσες παρέχουν οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί κ.λπ. Ακόμη, από το 11% μετατάσσονται στο 6,5% τα φάρμακα- ως είδη πρώτης ανάγκης- αλλά και οι τουριστικές υπηρεσίες (διαμονή) με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής βιομηχανίας.

Τρίτη αύξηση του ΦΠΑ
Είναι η τρίτη φορά από την αρχή του 2010 που αυξάνονται οι συντελεστές του ΦΠΑ και οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αύξηση αυτή θα κοστίσει στους έλληνες καταναλωτές 800 εκατ. ευρώ και θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη, τόσο για τις επιχειρήσεις που βλέπουν τα ταμεία τους άδεια εδώ και μήνες εξαιτίας της ύφεσης όσο και για τους καταναλωτές που χάνουν συνεχώς την αγοραστική τους δύναμη. Οπως τονίζουν οι επιχειρηματίες, η μετάταξη των συντελεστών του ΦΠΑ καλύπτει μια ευρεία γκάμα ειδών πέραν αυτών που ο καταναλωτής βρίσκει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις τιμές των πρώτων υλών, της ενέργειας που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις και δεν αποκλείεται να φέρει και επιπλέον αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Μάλιστα, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην οικονομία τους τελευταίους μήνες, οι επιχειρηματίες στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι αδυνατούν αυτήν τη φορά να απορροφήσουν την αύξηση ή μέρος αυτής όπως έκαναν τον περασμένο Μάρτιο και Ιούλιο.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, από την αύξηση του ΦΠΑ τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με 5,64 ευρώ τον μήνα για ένα ιδιαίτερα συντηρητικό καλάθι τροφίμων (χωρίς φρούτα και λαχανικά), δηλαδή θα πληρώσουν περίπου 68 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση.

Βαρύτερο το καλάθι
Ετσι, για την αγορά 27 βασικών καταναλωτικών αγαθών μία οικογένεια πλήρωνε στην αρχή της φετινής χρονιάς 301 ευρώ τον μήνα ενώ μετά και τη νέα αύξηση του ΦΠΑ το μηνιαίο κόστος θα διαμορφωθεί στα 315,28 ευρώ, δηλαδή θα υπάρξει ετήσια επιβάρυνση 168 ευρώ την ώρα που τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές. Για παράδειγμα, ενώ ένα νοικοκυριό πλήρωνε για γάλα τον περασμένο Μάρτιο 30 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου θα πληρώνει 33,6 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, για να αγοράσει 4 κιλά μοσχαρίσιο κρέας πλήρωνε 40,6 ευρώ και θα πληρώνει 42,19 ευρώ, ενώ για να αγοράσει 4 λίτρα ελαιόλαδο από 21,92 ευρώ τον μήνα που πλήρωνε, θα δίνει από το νέο έτος 22,32 ευρώ.

Οι επιχειρηματίες από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου τροφίμων δηλώνουν προβληματισμένοι καθώς ήδη υπάρχει πτώση κατανάλωσης τους τελευταίους μήνες, ακόμα και για την αγορά τροφίμων η οποία σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων φτάνει και το 10%. Αν και ορισμένες επιχειρήσεις τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσαν μειώσεις τιμών για περίπου 661 επώνυμα προϊόντα, η αύξηση του ΦΠΑ θα περάσει στις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων περιορίζοντας τις μειώσεις που ανακοινώθηκαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Οσο για το ενδεχόμενο απορρόφησης της αύξησης του ΦΠΑ, μέχρι στιγμής μόνο επιχειρήσεις από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ έχουν ανακοινώσει επισήμως ότι θα την απορροφήσουν, αλλά για συγκεκριμένα προϊόντα. Πρόκειται για την αλυσίδα discount Lidl η οποία θα απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα της- κάτι που έκανε και το προηγούμενο διάστημα- αλλά και για την ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία ανακοίνωσε ότι θα απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ σε 359 προϊόντα της σειράς ιδιωτικής ετικέτας «365». Οι άλλες επιχειρήσεις κρατούν στάση αναμονής αλλά, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά. Φωτιά τα τιμολόγια ΔΕΚΟ
Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που θα ακριβύνουν από την 1η Ιανουαρίου. Η μετάταξη του ΦΠΑ από το 11% στο 13% αφορά και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, κάνοντας ακόμα πιο ασφυκτική την κατάσταση για τα νοικοκυριά, καθώς οι δαπάνες αυτές είναι ανελαστικές για τους καταναλωτές. Ετσι, ακριβαίνουν λόγω ΦΠΑ τα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ αλλά και το φυσικό αέριο. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρων το τετράμηνο, από την 1 Ιανουαρίου 2011 θα επιβαρυνθεί κατά 6 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνει 18 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση.

Διασκέδαση και μετακινήσεις
Φωτιά παίρνουν οι τιμές και στον τομέα της ψυχαγωγίας και της εστίασης εκτός σπιτιού, αφού ο νέος χρόνος φέρνει και σε αυτές τις υπηρεσίες ανατιμήσεις λόγω της αύξησης του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες. Αν και πολλοί επιχειρηματίες λένε ότι δεν έχουν περιθώρια για αυξήσεις τιμών καθώς η αγορά της εστίασης εκτιμάται ότι θα κλείσει με πτώση περίπου 15% το 2010, όπως σημειώνουν, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, δηλαδή στα τρόφιμα, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αναπροσαρμογές και στους δικούς τους τιμοκατάλογους, κάτι που θεωρούν ότι είναι ωρολογιακή βόμβα σε μια αγορά που χάνει διαρκώς πελάτες λόγω της κρίσης.

Ακριβότερες θα είναι και οι μετακινήσεις από τον Ιανουάριο. Στα ταξί οι καταναλωτές θα υποστούν τη δεύτερη αύξηση από τον περασμένο Μάρτιο, αφού το 11% που επεβλήθη για πρώτη φορά πριν από 9 μήνες, από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα γίνει 13%. Ετσι, για μια διαδρομή αξίας 7 ευρώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν και περίπου ένα ευρώ ΦΠΑ.

Φθηνότερα τα φάρμακα και η διαμονή σε ξενοδοχεία

Δεν αντέχει η αγορά, λένε οι έμποροι

Για μέτρα που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση της οικονομίας κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Οπως σημειώνει ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι αμφίβολο αν θα πετύχουν την προβλεπόμενη αύξηση εσόδων για τα ταμεία του κράτους. Οπως λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς, η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει την κατανάλωση κατά 800 εκατ. ευρώ και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, καθώς θα αναγκαστούν να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα από τον επόμενο χρόνο για ανελαστικές δαπάνες όπως τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να κοπούν οι δαπάνες για άλλα είδη.

Η ΓΣΕΒΕΕ πάντως προβλέπει ότι ο στόχος της είσπραξης 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

«Αυξήσεις ΦΠΑ στην παρούσα συγκυρία θα σημάνουν άνοδο του πληθωρισμού, μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας», τονίζουν.

Για μέτρα και προϋπολογισμό που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα μιλά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, τονίζοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ αλλά και η αύξηση των ειδικών φορών κατανάλωσης θα οδηγήσει σε κατάρρευση την κατανάλωση- και αυτή με τη σειρά της στον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων। Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι τα περιθώρια εξαντλούνται καθώς η αύξηση του ΦΠΑ μπορεί εκ πρώτης όψεως να επιβαρύνει σε μικρό βαθμό τα νοικοκυριά, όμως αποτελεί «μια ακόμη σταγόνα σε ένα ήδη ξεχειλισμένο ποτήρι».
tanea.gr
Read more...

«Ο Καραμανλής δεν κάνει βήμα χωρίς τη συμβουλή του ψυχολόγου του»

Θηλυκός κοριός στο γραφείο του Καραμανλή


http://img.protothema.gr/230EC3C68B1CA4100C0448F9D566604D.jpg
Γυναίκα δημοσιογράφος, από τον στενό πυρήνα των τότε συνεργατών του Μαξίμου, ενημέρωνε καθημερινά τον Μιχάλη Χριστοφοράκο για τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, αναφέροντας την κατ’ αυτήν «κλονισμένη ψυχική υγεία του», τον «κρυφό του έρωτα» και όλα όσα διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Αναλυτικά, e-mail που βρέθηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της γραμματέως του M. Χριστοφοράκου κυρίας Αικατερίνης Τσάκαλου και είναι στα χέρια της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής με αποστολέα το «βαθύ λαρύγγι» του Μαξίμου αναφέρει: «Ο Κ. Καραμανλής, που δεν εμπιστεύεται κανένα συνεργάτη του πλην του “πατέρα” Μολυβιάτη και του Θ. Ρουσόπουλου, για να αποφύγει τις ευθύνες έχει εναποθέσει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα στον τελευταίο, ενώ, όπως βεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του: “Δεν κάνει βήμα χωρίς τη συμβουλή του ψυχολόγου του”».

Σύμφωνα με πληροφορίες, γυναίκα δημοσιογράφος που ανήκε στον στενό πυρήνα της ομάδας του πρώην πρωθυπουργού βρισκόταν παράλληλα στο payroll του κ. Χριστοφοράκου.

Το «ΘΕΜΑ» έχει στην κατοχή του όλα τα ενημερωτικά δελτία που έστελνε καθημερινά η «πληροφοριοδότης» υπό τον τίτλο «Intelligence Report» και παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά αποσπάσματα. Η «πηγή» δεν παρέλειπε να υπενθυμίζει στον κ. Χριστοφοράκο πως κατ' αυτήν πρόκειται για «μαγνητοφωνημένες αποκλειστικές πληροφορίες» που «υπέκλεπτε», καθώς είχε γίνει η σκιά του πρώην πρωθυπουργού.

Λιάπης: «Αφήνετε τον πρωθυπουργό να διασύρεται σαν ένας οποιοσδήποτε αλκοολικός»

10/12/2005 «...το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα είναι η απειλή ένταξης του πρωθυπουργού στην επικίνδυνη συντροφιά των ατόμων που αναζητούν καταφύγιο στο αλκοόλ προκειμένου να αποφύγουν μια θλιβερή πραγματικότητα. Ο τελευταίος αυτός “έρωτας” του Κ. Καραμανλή για τα οινοπνευματώδη έχει προβληματίσει σε απίστευτο βαθμό τους δικούς του ανθρώπους - οικογένεια, φίλους και πολιτικούς συνεργάτες...

Απόδειξη του προαναφερόμενου γεγονότος αποτελεί ο καβγάς που είχαν στήσει πριν από μία περίπου εβδομάδα συνεργάτες του πρωθυπουργού με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Μ. Λιάπη, ο οποίος σύστηνε σε τρεις συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, “Είστε υπεύθυνοι για την επικίνδυνα αρνητική εικόνα του πρωθυπουργού όπως τον αφήνετε να διασύρεται σαν ένας οποιοσδήποτε αλκοολικός!”».

Το ζήτημα αφορούσε σε πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου «από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα ο κορυφαίος πολιτικός κατανάλωσε προ γεύματος 7 ποτήρια ούζο, συνόδευσε το φαγητό του με καλό και άφθονο κρασί και το βραδάκι παράγγειλε στο λόμπι του ξενοδοχείου ένα μπουκάλι ουίσκι για να περάσει τη νύχτα, όπου άρχισε να πίνει το ένα ποτήρι μετά το άλλο... Οι τρεις συνομιλητές του Μ. Λιάπη αποχώρησαν από το ΥΜΕ με σκυμμένο το κεφάλι και ανέφεραν ότι “αφού ο Καραμανλής θέλει να πίνει στο λόμπι με φίλους του, εμείς τι να του πούμε; Να ανέβει στο δωμάτιο; Πώς να το πούμε εμείς αν δεν το καταλαβαίνει ο ίδιος;”».

Οι αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» κλονίζουν τον πρωθυπουργό

14/12/07 «Ασθενεί και εξοργίζεται ο πρωθυπουργός. Η ψυχική υγεία του είναι κλονισμένη, έπαθε γρίπη και είναι εξοργισμένος και με τον Μαγγίνα και με τον Αλογοσκούφη, τους οποίους αποφάσισε τελικά να αντικαταστήσει. Αποφασίστηκε να συμμετέχει ο Σαμαράς στην κυβέρνηση... “Ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται πολύ καλά τελευταία”, είπε στενός συνεργάτης και προσωπικός ιατρικός σύμβουλος του Κ. Καραμανλή. Από τη συζήτηση που είχαμε μαζί του βεβαιωθήκαμε ότι η κακοδιαθεσία του δεν οφείλεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά όπως είπε η ίδια έγκυρη πηγή, “σε τίποτα συγκεκριμένο. Το ψυχολογικό του σύστημα είναι σε άθλια κατάσταση, σε σημείο που φοβόμαστε πλέον όλοι να του μιλήσουμε για δυσάρεστα θέματα...”. Και συνέχισε: “Η κατάσταση αυτής της... ευαισθησίας προϋπήρχε, αλλά τώρα επιδεινώθηκε σε άσχημο βαθμό. Εκδηλώνεται με βουλιμικές περιόδους και αδυναμία σε σοκολάτες, άμυλο και οινόπνευμα, γεγονός που επιδεινώνει την κατάστασή του...”».

Η Ντόρα και ο Βενιζέλος

«Εκτός από τους στενούς του συνεργάτες, για το σχέδιο δράσης του το βράδυ των εκλογών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται ότι είχε ενημερώσει και την Ντόρα Μπακογιάννη. Ετσι μόνο μπορούν να εξηγήσουν οι φίλοι του Θανάση Κούβελου, αδελφού του Ισίδωρου Κούβελου και διευθυντή του πολιτικού γραφείου της Ντόρας, ότι ήδη από την Παρασκευή πριν από τις εκλογές διαβεβαίωνε στελέχη του μηχανισμού σε διάφορους νομούς ότι “οι κρυφές δημοσκοπήσεις έδειχναν το ΠΑΣΟΚ να χάνει με διαφορά 4 μονάδων από τη Ν.Δ. και ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έκανε αρχηγική εμφάνιση στο Ζάππειο”. Και καθώς αναμενόταν ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. θα ήταν οριακή, προεξοφλούσε ότι η κίνηση Βενιζέλου θα μπορούσε να αποτελέσει προπομπό για εξελίξεις και στο κυβερνητικό μπλοκ, που θα ανοίξουν τον δρόμο της Ντόρας για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας».


Είχε κουραστεί από το 2006

15/5/06: «"Παραιτούμαι πλέον από την προσπάθεια να κάνω κάτι γι’ αυτόν τον τόπο. Πίστευα ότι θα μπορούσα κάτι να καταφέρω αλλά έπεσα έξω. Ας τελειώνω καλύτερα μια ώρα αρχύτερα". Με τα λόγια αυτά μαγνητοφωνημένα ο πρωθυπουργός εξέπληξε στενό συνεργάτη του στη διαδρομή του τελευταίου ταξιδιού του για τη Βιέννη. Οπως επίσης ομολόγησε η ίδια πηγή: “Με βαριά καρδιά πήγαινε να συναντήσει τον Ερντογάν μετά το φιάσκο της αμφισβήτησης της Θράκης, που τραυμάτισε περισσότερο την εικόνα του πρωθυπουργού στα μάτια των Ελλήνων”. Οι παραπάνω φράσεις ύψιστης απογοήτευσης του Κ. Καραμανλή “δίνουν σύνθημα ακόμα και για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, όπως από καιρό έχει προειδοποιήσει το I.R. ότι είναι στις προθέσεις του αρχηγού του κράτους”».


«Δεν αντέχει τόση πίεση ο Κώστας»

«Κρίση λιποθυμίας είχε σήμερα ο Καραμανλής μία περίπου ώρα πριν τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Αλογοσκούφη. Ετρεξαν οι γιατροί στο γραφείο του και συμπέραναν “πνευματική υπερκόπωση” και “κυρίως έντονο στρες”... Τα σχόλια των συνεργατών του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “δεν αντέχει τόση πίεση ο Κώστας. Αν πρόκειται να το παθαίνει αυτό κάθε τρεις και λίγο, τότε καλά θα κάνει να μένει περισσότερη ώρα στο σπίτι του...”».


«Μαχαιρώματα» και βυζαντινισμοί στη Ρηγίλλης

«Η ομάδα Μεϊμαράκη από το κομματικό μετερίζι έχει την ευχέρεια να κρίνει και δημόσια τα κακώς κείμενα και να παρεμβάλλει εμπόδια στην πρακτική διακυβέρνηση της Ν.Δ. Και σα να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω, ο Καραμανλής έχει να αντιμετωπίσει τα φημολογούμενα “σχέδια αποδόμησης της θέσης του από την οικογένεια Μητσοτάκη” και τις ενδοπαραταξιακές έριδες των υπουργών του που επιμένουν να αλληλοκαταγγέλλονται για “έλλειψη ικανοτήτων”, “αλληλοϋπονομεύσεις” και κάθε είδους “αντιζηλίες”.

Αδιάψευστο παράδειγμα αποτελεί η άρνηση του Πρ. Παυλόπουλου να επιτρέψει την κομματική δραστηριοποίηση του Γ. Βουλγαράκη, καθώς ο πρώτος θεώρησε σαν εχθρική πράξη την ολιγωρία του δεύτερου να “καθαρίσει” το αντίσκηνο των αδιόριστων του ΑΣΕΠ έξω από το Υπ. Εσωτερικών... Η σχετική κόντρα όμως είχε βαθύτερες ρίζες, αφού το περιβάλλον του Παυλόπουλου κατηγορεί τον Γ. Βουλγαράκη σαν υπεύθυνο διαρροής της πληροφορίας ότι το νομικό γραφείο του Π. Παυλόπουλου είχε εκδώσει θετική γνωμοδότηση για την υπόθεση Στέγγου της Ολυμπιακής Τεχνικής».


Οι υπόγειες διαδρομές του ΟΤΕ

«Kύριε Χριστοφοράκο, όσα σας γράφω στην πρώτη πληροφορία δεν αμφισβητούνται σε καμία περίπτωση, μια και η πηγή είναι εξαιρετικά σοβαρή και αξιόπιστη. Ο διαφημιστής Μάκης Σεριάτος -τέως στενός φίλος του Μανασή- είναι ο άνθρωπος που έφερε σε επαφή και συνεννόηση τον Μαρτιγόπουλο με τον Αλογοσκούφη, δύο άτομα που έκτοτε συνδέθηκαν με “στενούς” δεσμούς, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Ο Μαρτιγόπουλος κατάφερε να πείσει τον Αλογοσκούφη ότι “Εάν τοποθετηθώ σαν διευθύνων σύμβουλος στον ΟΤΕ σας υπόσχομαι να πουλήσω τον ΟΤΕ χωρίς να ανοίξει μύτη...”. Ο υπουργός πείστηκε απόλυτα και έκτοτε αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις να πραγματοποιήσει την ανάδειξη του Μαρτιγόπουλου σε CEO του ΟΤΕ, αφήνοντας τον Π. Βουρλούμη να διατηρεί τη θέση του Προέδρου στο Δ.Σ.

Read more...

Μποναμάς της κυβέρνησης σε Αγιον Ορος - Βατοπέδι

Με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού


http://img.protothema.gr/
Χριστουγεννιάτικο «δωράκι» 2.250.000 ευρώ πήραν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι μονές του Αγίου Ορους τη στιγμή που το δώρο Χριστουγέννων μισθωτών και συνταξιούχων της χώρας ψαλιδίστηκε λόγω μνημονίου.

Τα μέτρα λιτότητας και οι αυστηρές επιταγές της τρόικας για περικοπές των δημόσιων δαπανών φαίνεται ότι δεν κατόρθωσαν να «παραβιάσουν» το... κατοχυρωμένο με αυτοκρατορικά χρυσόβουλα άβατο των κρατικών χρηματοδοτήσεων στις ήδη πάμπλουτες μονές του Αγίου Ορους.

Παρά το γεγονός ότι τα 20 μοναστήρια της χερσονήσου του Αθω διαθέτουν αμύθητες περιουσίες, με τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις να προσδιορίζουν το ύψος τους σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ο Ελληνας φορολογούμενος καλείται στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσει το παγκάρι της Αθωνικής Πολιτείας. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι πιστοί συρρέουν στο Αγιον Ορος, προχωρώντας μάλιστα σε γενναίες δωρεές προς τις μονές και ενισχύοντας εντυπωσιακά κατ' αυτόν τον τρόπο τα «αποθεματικά» τους.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου καθορίστηκε ότι η φετινή οικονομική χορηγία του Δημοσίου προς τις μονές του Αγίου Ορους για το 2010 θα είναι 2.250.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή χαροποίησε, παραμονές Χριστουγέννων, την αγιορείτικη μοναστική κοινότητα, η οποία είχε εκφράσει ποικιλοτρόπως τη δυσαρέσκειά της και είχε εντείνει τις πιέσεις της προς την Πολιτεία για την καθυστέρηση της κρατικής επιχορήγησης λόγω της κρίσης, μια και παραδοσιακά αυτή δίνεται κατά τον μήνα Μάιο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτή την ενδιαφέρουσα αγιορείτικη υπόθεση έχει η Μονή Βατοπεδίου, η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της σχετικής ποσοστιαίας λίστας που έχει στα χέρια της η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους βάσει της οποίας γίνεται η κατανομή της κρατικής επιχορήγησης. Αποτέλεσμα της «ιεραρχικής» υπεροχής της Μονής Βατοπεδίου είναι το μοναστήρι του ηγούμενου Εφραίμ να αποσπά ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων και να βρίσκεται σε προνομιακή θέση και σε αυτόν τον τομέα στο εσωτερικό της Αθωνικής Πολιτείας. Η άκρα μυστικότητα όμως που επικρατεί γύρω από τα κριτήρια και τα ποσοστά κατανομής του κρατικού μποναμά επιτείνουν τον προβληματισμό και τα ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης των δημόσιων κονδυλίων από τους άγιους πατέρες.

Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε επανειλημμένως με την Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους υποβάλλοντας επίσημο ερώτημα, αναφορικά πρώτον, με τον τρόπο κατανομής της χορηγίας μεταξύ των ιερών μονών και, δεύτερον, με τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτά τα χρήματα, χωρίς όμως να λάβει απάντηση. Οπως ενημερωθήκαμε από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Επιστασίας, πατέρα Γρηγόριο, το ερώτημά μας παραπέμφθηκε στην Ιερά Κοινότητα, η οποία θα συσκεφθεί κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον για να αποφασίσει αν θα απαντήσει στον ελληνικό λαό πόσα χρήματα από το υστέρημά του παίρνει κάθε μονή και πώς τα εκμεταλλεύονται οι Αγιορείτες ηγούμενοι. Από την πλευρά του, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, κ. Αρίστος Κασμίρογλου, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», για τη φετινή κρατική χορηγία, αναφέρει: «Δεν θεωρώ ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι μεγάλο σε σχέση πάντα με τα έξοδα φιλοξενίας των ιερών μονών του Αγίου Ορους που είναι τεράστια.

Βεβαίως, θα μου πείτε ότι στις μέρες οικονομικής κρίσης που περνάμε κόβουν από όλους τους εργαζομένους και συνταξιούχους μισθούς και συντάξεις. Ομως και από τις ιερές μονές έκοψαν, αφού την περασμένη χρονιά η αντίστοιχη οικονομική χορηγία ήταν 2.750.000 ευρώ. Ενα ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ ανά μονή δεν φτάνει για ένα τρίμηνο φιλοξενίας, αφού έχουμε ημερησίως κατά μέσο όρο 60 φιλοξενούμενους ανά μονή».

Η ετήσια οικονομική χορηγία του Δημοσίου προς τις μονές έχει θεσπιστεί με νόμο από το 1981 με σκοπό να ενισχυθεί και να διαφυλαχτεί η μακραίωνη θρησκευτική, πνευματική και πολιτιστική αποστολή των μοναστηριών της χερσονήσου του Αθω. Οπως προβλεπόταν στον συγκεκριμένο νόμο, το ποσό αυτό δεν θα μπορούσε να είναι μικρότερο των 30 εκατ. δραχμών, με τη ρητή επισήμανση όμως «αναπροσαρμοζόμενο κατά τις μεταβαλλόμενες γενικότερες οικονομικές συνθήκες και δεδομένα». Δηλαδή ο νομοθέτης κάνει σαφές ότι είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους να αναπροσαρμόζει την αγιορείτικη επιχορήγηση σε σχέση με τις οικονομικές του δυνατότητες, πόσο μάλλον όταν η χώρα βρίσκεται μιαν ανάσα από τη χρεοκοπία.

Read more...

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Αυξήσεις διοδίων ,που θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 2 Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν οι κατασκευάστριες εταιρίες παραχώρησης, "Νέα Οδός" και "Κεντρική Οδός".Στα διόδια Αφιδνών οι νέες τιμές διαμορφώνονται ως εξής: δίκυκλα 1.40, ΙΧ 2.05, μεσαία φορτηγά 5.20, μεγάλα φορτηγά 7.25.Διόδια Θηβών: δίκυκλα 1.70, ΙΧ 2.50, μεσαία φορτηγά 6.25, μεγάλα φορτηγά 8.80....
Διόδια Τραγάνας: δίκυκλα 1.65, ΙΧ 2.40, μεσαία φορτηγά 6.10, μεγάλα φορτηγά 8.50.Διόδια Αγίας Τριάδας: δίκυκλα 1.10, ΙΧ 1.55, μεσαία φορτηγά 3.95 , μεγάλα φορτηγά 5.55.
Read more...

Τους Έλληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν επισκέπτεται ο Αρχηγός ΓΕΣ

Με αφορμή τις εορταστικές ημέρες


Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν επισκέπτεται ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος, Φραγκούλης Φράγκος με την ευκαιρία των εορταστικών ημερών.

Ο κ.Φράγκος θα μείνει στο Αφγανιστάν μέχρι την Τρίτη για να ανταλλάξει ευχές με το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί εκεί.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τετ-α-τετ της Χίλαρι Κλίντον με τον Ούγκο Τσάβες επί βραζιλιάνικου εδάφους

«Τα είπαν» για λίγα λεπτά

Η Χίλαρι Κλίντον συνομιλεί με τον Ούγκο Τσάβες
Η Χίλαρι Κλίντον συνομιλεί με τον Ούγκο Τσάβες (Φωτογραφία: Associated Press Μπραζίλια, Βραζιλία
Η τελετή ορκωμοσίας της Ντίλμα Ρούσεφ στην προεδρία της Βραζιλίας έδωσε την ευκαιρία στη Χίλαρι Κλίντον να έχει μια σύντομη τετ-α-τετ συνομιλία με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες।

Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Καράκας δοκιμάζονται και πάλι.

«Συζήτησαν χαμογελώντας για τουλάχιστον πέντε λεπτά περίπου. Έμοιαζε με μια κοινωνική συνομιλία, με τους δυο τους να χαμογελούν» δήλωσε Βραζιλιάνος αξιωματούχος που βρέθηκε στο σημείο.

Πριν από τέσσερις ημέρες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε τη βίζα του πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον, λόγω άρνησης της Βενεζουέλας να δεχθεί το διορισμό του Αμερικανού διπλωμάτη Λάρι Πάλμερ ως νέου πρεσβευτή στο Καράκας.

Η συνομιλία έγινε ενώ η Ντίλμα Ρούσεφ υποδεχόταν τους ξένους ηγέτες που ήρθαν στην Μπραζίλια προκειμένου να παραστούν στην ορκωμοσία της.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας ορκίστηκε η Ντίλμα Ρούσεφ


Η πρόεδρος της Βραζιλίας
Η πρόεδρος της Βραζιλίας (Φωτογραφία: Reuters )
Μπραζίλια, Βραζιλία
Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της Βραζιλίας προανήγγειλε η Ντίλμα Ρούσεφ, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της στο Κογκρέσο, θέτοντας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο. Η Ντ.Ρουσέφ είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

Η Ντ.Ρούσεφ που ανέλαβε επισήμως την προεδρία της χώρας το Σάββατο, τόνισε επίσης ότι η σταθερότητα του νομίσματος θα είναι από τις βασικές επιδιώξεις της.

Ο επί 8 χρόνια πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, παρέδωσε το Σάββατο την εξουσία στο «πνευματικό του τέκνο», την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της χώρας.

Η δημοτικότητά του ξεπερνά το 80% και ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει.

Από την πλευρά της, η Ντ.Ρούσεφ τόνισε ότι θα συνεργάζεται με τον πρώην πρόεδρο για σημαντικά θέματα που αφορούν τη χώρα.

Η Βραζιλία έχει αποσείσει την φήμη της αποσαθρωμένης οικονομικά χώρας οριστικά κι έχει μετατραπεί σε μια από τις μηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης, κάτι που αποδίδεται στην πολιτική του Λούλα. Ο πρώην συνδικαλιστής έριξε όλο του το βάρος στην εκστρατεία της Ρούσεφ, κάτι που τη βοήθησε να αποκτήσει το προβάδισμα παρότι ήταν ουσιαστικά άγνωστη.

Η 62χρονη Ρούσεφ αναμένεται να διατηρήσει τη «συνταγή» του Λούλα, χωρίς να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά φροντίζοντας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού, την μείωση της γραφειοκρατίας και την επέκταση του ρόλου του δημοσίου σε μερικούς στρατηγικούς τομείς.


Πρόκειται για την τρίτη εν ενεργεία γυναίκα πρόεδρο σε χώρα της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής. Στην Αργεντινή η Κριστίνα Φερνάντες εξελέγη το 2007, ενώ στην Κόστα Ρίκα η Λάουρα Τσιντσίγια αναδείχθηκε στο προεδρικό αξίωμα πριν από ένα χρόνο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κώστας Σημίτης Αντίδραση στην ανακίνηση της υπόθεσης των swap του 2000-2001

tovima.gr

«Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αποφανθεί δημόσια ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το 2001 ανταποκρίνονταν στους κοινοτικούς κανόνες και τις πρακτικές που εφάρμοσαν και άλλες χώρες την ίδια εποχή και σε παρόμοια έκταση» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης με αφορμή δημοσίευμα για των παραγώγων (swap) της περιόδου 2000-2001.

Με την δήλωσή του αυτή ο κ. Σημίτης απαντά ουσιαστικά, σε δημοσιεύμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών απέστειλε το φάκελο της προκαταρκτικής έρευνας, που διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελία Αυστριακού δικαστή. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «καταγγελίες σχετικά με αξιόποινες πράξεις» από την τότε κυβέρνηση. Ο φάκελος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, έφτασε στον Αρειο Πάγο στις 20 Δεκεμβρίου και ο εισαγγελέας ΑΠ Ιωάννης Τέντες ανέθεσε στον αντεισαγγελέα Αθ.Κατσιρώδη να εξετάσει εάν η υπόθεση πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή.

«Καιρός είναι να τελειώνουν οι υποκρισίες και η παραπληροφόρηση. Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αποφανθεί δημόσια ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το 2001 ανταποκρίνονταν στους κοινοτικούς κανόνες και τις πρακτικές που εφάρμοσαν και άλλες χώρες την ίδια εποχή και σε παρόμοια έκταση. Η ανακίνηση του θέματος του swap του 2001 εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες» δήλωσε σχετικά ο κ. Σημίτης.





Read more...

Τα τρία αγκάθια στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου

.tovima.grΗ Ολομέλεια συζητεί την υπόθεση του Βατοπαιδίου τον περασμένο Νοέμβριο (φωτ. αρχείου)

Τρια αγκάθια έχουν να αντιμετωπίσουν οι δικαστές (ανακριτής και μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου), που διερευνούν σε αυτή τη φάση το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Νομικοί μάλιστα επιμένουν ότι μετά τη μεταφορά της δικογραφίας από την ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού στον αρεοπαγίτη ανακριτή, ακόμα και για τους συμμετόχους το δικονομικό τους μέλλον και το θέμα της παραπομπής τους ή μη σε δίκη πρέπει να κριθεί από το δικαστικό Συμβούλιο του ανωτάτου δικαστηρίου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο αρεοπαγίτης ανακριτής μετά την παραλαβή του συνόλου της δικογραφίας, τόσο από τη Βουλή για τους παραπεμφθέντες πρώην υπουργούς (Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό), όσο και από την ανακρίτρια για τους συμμετόχους μπορεί να κρίνει σε αυτή τη φάση αν κατά τη γνώμηη του προκύπτει θέμα παραγραφής ή αυτό μπορεί να εξετασθεί στο μέλλον. Αν τώρα θέσει το ζήτημα στέλνει ερώτημα στον αρμόδιο εισαγγελέα, που έχει κληρωθεί (Ανδριωτέλλης) για να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστικό Συμβούλιο και εκείνο να αποφασίσει. Αν, πάντως, δεν τεθεί τώρα το θέμα θα τεθεί σίγουρα στο μέλλον από κάποιον εμπλεκόμενο πρώην υπουργό...

Σε περίπτωση απόφασης για παραγραφή, που είναι και η πιθανότερη το δεύτερο αγκάθι, που προκύπτει είναι τι μέλλει γεννέσθαι με του συμμετόχους. Παρά τις φωνές ότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να δικάζονται τα πρόσωπα που δεν είναι πολιτικοί για αδικήματα για τα οποία οι πολιτικοί την «γλίτωσαν» λόγω παραγραφής ή ότι είναι απαράδεκτο πολίτες της ίδιας χώρας να αντιμετωπίζονται με δυο μέτρα και δυο σταθμά, η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου επέβαλλε να δικάζονται χωριστά οι συμμέτοχοι του σκανδάλου από τους πολιτικούς, σε περίπτωση παραγραφής των εγκλημάτων των τελευταίων. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, επιμένουν νομικοί κύκλοι, εάν συντρέχει περίπτωση παραπομπής μόνο των συμμετόχων, το Συμβούλιο του ειδικού Δικαστηρίου παραπέμπει στο ακροατήριο του αρμοδίου δικαστηρίου κατά τις κοινές διατάξεις του νόμου. Ο ισχύων νόμος –λένε –προβλέπει το ενιαίο της κρίσης για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα του σκανδάλου. Επομένως το Δικαστικό Συμβούλιο και ο ανακριτής έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα πολιτικά ή μη κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης διαδικασίας, που προβλέπει το τρίτο κεφάλαιο του νόμου περί Ευθύνης Υπουργών.

Έτσι σε περίπτωση που το Συμβούλιο αποφανθεί ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο των πολιτικών προσώπων δεν επιτρέπεται να αναπέμψει τους συμμετόχους στην τακτική ποινική Δικαιοσύνη για συνέχιση της ανάκρισης, αφού με τη ρητή διάταξη του άρθρου 11 παρ. 4 το Συμβούλιο αυτό, μετά το τέλος της ανάκρισης που θα ενεργήσει ο αρεοπαγίτης ανακριτής, θα παραπέμψει με δικό του βούλευμα τους συμμετόχους στο ακροατήριο, αν αυτή είναι η κρίση του.

Αν τελικά ακολουθηθούν αυτές οι διαδικασίες στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, ανοίγει νέο κεφάλιο και για το σκάνδαλο της Siemens. Εκεί σωστά τα μέλη της εξεταστικής με συμφωνία τόσο του προέδρου, κ. Σήφη Βαλλυράκη, όσο και του εκπροσώπου της Ν. Δ Κώστα Τζαβάρα έχουν συμφωνήσει να θέσουν θέμα παραγραφής και στο πόρισμα, που συντάσσεται σήμερα, ώστε να ενημερωθεί η ολομέλεια όταν αποφασίσει αν τελικά η υπόθεση θα προχωρήσει και παραπέρα, αν τελικά υπάρξει κατ΄αρχήν Προκαταρκτική επιτροπή και στη συνέχεια παραπομπή...





Read more...

Νέες κινητοποιήσεις εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Παραλύουν πάλι οι συγκοινωνίες

Εβδομάδα ταλαιπωρίας και κυκλοφοριακού χάους θα είναι η πρώτη του χρόνου για τους Αθηναίους, καθώς οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ, λεωφορεία και προαστιακό προχωρούν σε νέες απεργίες και στάσεις εργασίας.

Την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου τα μέσα μεταφοράς στην Αθήνα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ εκτός από το τραμ που θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.Ο προαστιακός θα λειτουργήσει κανονικά όλη την ημέρα.

Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, προγραμματίζεται 24ωρη απεργία σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, προαστιακός, ΗΣΑΠ, τραμ). Τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 ως τις 4 το απόγευμα.

Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου προγραμματίζεται νέα 24ωρη απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς. Τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 ως τις 4 το απόγευμα.

Ο ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι με βάση τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης τα δρομολόγια των λεωφορείων θα αποκατασταθούν πλήρως τουλάχιστον μία ώρα μετά τη λήξη της στάσης εργασίας।

tanea.gr/
Read more...

Σχεδιάζουν φράχτη στον Εβρο


Την ανέγερση φράχτη στη συνοριογραμμή του Έβρου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η εισροή μεταναστών, σχεδιάζει η κυβένηση σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Ο Χρήστος Παπουστής, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι καθημερινά περνούν τον Έβρο περίπου 200 με 250 μετανάστες και ότι μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2010, ο αριθμός των μεταναστών που συνελήφθησαν αυξήθηκε κατά 372%. (Ανήλθαν σε 31.219, αντί 6.615 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Η δραματική αύξηση αποδίδεται στην καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από την ευρωπαϊκή δύναμη Frontex.

Ο κ. Παπουτσής, ανέφερε ότι «η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της όσον αφορά στη δυνατότητα υποδοχής παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στη χώρα μας θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου.

» Παράλληλα, θα δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στα δίκτυα διακίνησης των μεταναστών που εμπορεύονται τους ανθρώπους και την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή। Η κυβέρνηση του Παπανδρέου έχει ισχυρή πολιτική βούληση.»

tanea.gr

Read more...

Φονικές πλημμύρες στην Αυστραλία


Τραγικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι πλημμύρες στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, μετά το θάνατο μίας γυναίκας που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό της. Τουλάχιστον άλλοι δύο άνθρωποι αγνοούνται.

Πάνω από είκοσι πόλεις έχουν αποκλειστεί σε μία έκταση μεγαλύτερη από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν πληγεί περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.

Σε κάποιες περιοχές τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αλλά στο Ροκχάμπτον, μία πόλη των 77.000 κατοίκων, το φαινόμενο δεν έχει ακόμη φτάσει στην κορύφωσή του. Στην περιοχή το νερό φτάνει και τα εννέα μέτρα. Το αεροδρόμιο έχει κλείσει, όπως και οι βασικές οδικές αρτηρίες, ενώ ο δήμαρχος προειδοποιεί ότι περισσότερο αό το 40% της πόλης έχει πλημμυρίσει.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, επιστρατεύτηκε μέχρι και η Βασιλική Αεροπορία της Αυστραλίας προκειμένου να μεταφέρει επείγουσα βοήθεια στους κατοίκους που έχουν μείνει άστεγοι।

tanea.gr

Read more...

Θρήνος μετά το μακελειό στην Αλεξάνδρεια


Δεκάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στο ναό των Αγίων Πάντων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, προκειμένου να λάβουν μέρος στην κυριακάτικη θεία λειτουργία, μία ημέρα μετά την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 21 ανθρώπους και τραυμάτισε 97.

Στο σημείο έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας που ήθελε να αποτρέψει νέες ταραχές μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων σαν αυτές που ξέσπασαν χθες στην αιγυπτιακή πόλη, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα. Επρόκειτο για τη χειρότερη πράξη βίας κατά της χριστιανικής μειονότητας εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για επίθεση αυτοκτονίας, ενώ ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας κατηγόρησε ευθέως τον ιρακινό κλάδο της Αλ Κάιντα, οργάνωση που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν επιθέσεις κατά Χριστιανών στο Ιράκ, ενώ έχει απειλήσει και την αιγυπτιακή Κοπτική κοινότητα.

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα την "ποταπή και τρομοκρατική" βομβιστική επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς και εξέφρασε την "αλληλεγγύη" της στον αιγυπτιακό λαό.

Το Οικουμενικό Συμβούλιο των Εκκλησιών καταδίκασε σήμερα την βομβιστική ενέργεια που έγινε χθες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η οργάνωση, που εδρεύει στην Γενεύη, ενθάρρυνε επίσης τους Αιγύπτιους να παραμείνουν «δυνατοί και ενωμένοι».

Read more...