Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Επέστρεψαν στην Κρήτη οι μετανάστες της Υπατίας Μετά την πολυήμερη απεργία πείνας

Στο λιμάνι της Σούδας έφτασαν σήμερα τα ξημερώματα 200 από τους μετανάστες που πραγματοποίησαν απεργία πείνας στην Αθήνα.

Οι μετανάστες που αποχώρησαν χθες το απόγευμα από το μέγαρο Υπατία, έγιναν δεκτοί από περίπου 50 «αλληλέγγυους».

Ορισμένοι από τους οικονομικούς μετανάστες που επέστρεψαν στη Σούδα θα νοσηλευτούν στο νοσοκομείο Χανίων.
Read more...

Τη χαλάρωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας από το ΔΝΤ ζητεί η Κρ.Λαγκάρντ

Στο δρόμο της Ευρωζώνης

«Επιθυμούμε την εναρμόνιση των συνθηκών μεταξύ των διευκολύνσεων της Ευρώπης και εκείνων του ΔΝΤ», είπε η κ. Λαγκάρντ
«Επιθυμούμε την εναρμόνιση των συνθηκών μεταξύ των διευκολύνσεων της Ευρώπης και εκείνων του ΔΝΤ», είπε η κ. Λαγκάρντ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Σε χαλάρωση των όρων του δανείου που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα κάλεσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κρ. Λαγκάρντ να προχωρήσει το ΔΝΤ, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου του ελληνικού δανείου θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την αρχή.

«Επιθυμούμε την εναρμόνιση των συνθηκών μεταξύ των διευκολύνσεων της Ευρώπης και εκείνων του ΔΝΤ», είπε, μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ θα πρέπει επίσης να εξετάσει τους όρους της συμφωνίας της με την Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου.

Σε ό,τι αφορά τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), η κ. Λαγκάρντ είπε ότι θα αρχίσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι με τη νέα μορφή του.

«Ο ορίζοντας που θέσαμε είναι οι αλλαγές στο ΕΤΧΣ να εφαρμοσθούν από το καλοκαίρι, οπότε έχουμε περιθώριο τεσσάρων μηνών», σημείωσε.

Οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν την αύξηση του πραγματικού βεληνεκούς δανεισμού του Ταμείου στα 440 από 250 δισ. ευρώ που είναι σήμερα και τη μείωση του επιτοκίου των δανείων που χορηγεί, ενώ έδωσαν τη δυνατότητα σε αυτό να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά.

Αν κάποια χώρα χρειασθεί να προσφύγει νωρίτερα στο ΕΤΧΣ, αυτό θα γίνει με τους όρους που λειτουργεί σήμερα, είπε η Γαλλίδα υπουργός.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο Εφετείο οδηγήθηκαν οι έξι συλληφθέντες στις επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής σε Αθήνα-Βόλο

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Οι τρεις καταζητούνται για τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Κορυδαλλό
Οι τρεις καταζητούνται για τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Κορυδαλλό (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Στο Εφετείο οδηγήθηκαν την Τρίτη οι έξι συλληφθέντες σε επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής στο Βόλο και στην Αθήνα.

Οι τρεις ήταν ήδη καταζητούμενοι, καθώς εις βάρος τους εκκρεμούσαν κατηγορητήρια για την υπόθεση που εκδικάζεται στον Κορυδαλλό και αφορά τη συμμετοχή τους στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και τις τρεις εκρήξεις στις οικίες της Λ.Κατσέλη, Π.Χηνοφώτη και στα γραφεία του τότε υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Κατηγορίες, επίσης, αντιμετωπίζουν για την υπόθεση των παγιδευμένων φακέλων.

Εντός της ημέρας αναμένεται να απαγγελθούν εις βάρος τους νέες κατηγορίες για τα όπλα που εντοπίστηκαν από την αστυνομία κατά τις χθεσινές επιχειρήσεις, κατηγορίες που θα απαγγελθούν και στους υπόλοιπους τρεις συλληφθέντες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στους δρόμους οι μαθητές για τις συγχωνεύσεις

Ένα χωριό ξεσηκώθηκε κατά των προθέσεων του υπουργείου Παιδείας για καταργήσεις σχολίων. Οι κάτοικοι των Δολιανών Κυνουρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της Τρίπολης με κατεύθυνση τα γραφεία Εκπαίδευσης του νομού.

Οι διαμαρτυρόμενοι εναντιώνονται στην επικείμενη συγχώνευση του σχολείου τους με το δημοτικό σχολείο Μελιγούς
.newsbomb.gr
Read more...

Ξαναγράφεται ο προϋπολογισμός το Μάιο

ΔΝΤ: "πάρτε δ΄ δόση, πάρτε και άλλα μέτρα"


http://img.protothema.gr/4B48588D3B96D4E7BC6EC346B2AF65C4.jpg
"Όχι άλλες περικοπές, μαζέψτε περισσότερους φόρους και κάντε αποκρατικοποιήσεις" είναι το μήνυμα που έστειλε από την Ουάσιγκτον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος ανακοίνωσε την απόφασή του για χορήγηση στην Ελλάδα και της τέταρτης δόσης, ύψους 4,1 δισ. ευρώ (συνολικά 14,6 δισ. ως τώρα).
Σε δηλώσεις του μετά την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, το Νο2 στην ιεραρχία μετά τον Ντομινίκ Στρος Καν, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και ασκών την προεδρία του Ταμείου κ. Τζον Λίπκσυ, έθεσε τις βάσεις από τώρα για την αναθεώρηση του Μνημονίου, το ερχόμενο Μάιο -οπότε θα φτάνουν στην Αθήνα και πάλι οι ελεγκτές της Τρόικα. Οι "10 εντολές" που παρουσίασε ο κ.Λίπσκυ είναι:

1."Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις βασικές μεταρρυθμίσεις που θα χρειαστούν κατά την προσεχή περίοδο. Ενώ για το 2010 ο δημοσιονομικός στόχος επετεύχθη, η στρατηγική της υπο-εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού (περικοπές δαπανών) για την αντιστάθμιση της υστέρηση των εσόδων δεν μπορεί να διατηρηθεί" τόνισε.

2."Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική προϋπολογισμού. Η εξασφάλιση μιας δίκαιης κατανομής της επιβάρυνσης που απαιτεί η προσαρμογή, παραμένει πρωταρχικής σημασίας, και ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους σε αυτή τη διαδικασία είναι ευπρόσδεκτη".

3. "Η κυβέρνηση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στον έλεγχο των δαπανών, ιδίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης".

4. "Για τη στήριξη της ανάκαμψης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν σε βάθος. Η νομοθεσία για την απελευθέρωση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως".

5. Απαιτούνται αλλαγές που αφορούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

6. Μεταρρυθμίσεις απαιτούνται και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

7. «Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη μείωση των διοικητικών φραγμών στις εξαγωγές και τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής να ελευθερώσει το δυναμικό στον τομέα του τουρισμού».

8. «Είναι η ώρα για την δέσμευση της κυβέρνησης να κλιμακώσει τις ιδιωτικοποιήσεις και το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων. Πιο αποτελεσματική χρήση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα υποστηρίξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, και θα βοηθήσει την Ελλάδα διαγράψει ληξιπρόθεσμα χρέη.

9. Πρέπει να προχωρήσουν συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων στον τραπεζικό τομέα, σε εύλογο χρόνο αλλά χωρίς πίεση, εκμεταλλευόμενοι την σταθερότητα που παρατηρείται στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

10. Αν κριθεί αναγκαίο, θα πρέπει να γίνει χρήση του μηχανισμού στήριξης για τράπεζες, εφόσον όμως αυτές είναι βιώσιμες.

Ως επωδός, «οι αρχές πρέπει να επαινεθούν για τη δέσμευσή τους σε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην Ανάπτυξη και την ευημερία".

Συμμάχους πάντως, στην επώδυνη πορεία της για έξοδο από την κρίση, η κυβέρνηση βρίσκει και στους ευρωπαίους εταίρους της. Μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε πως «πολλοί υπουργοί οικονομικών εντυπωσιάστηκαν» από το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των μεταρρυθμίσεων (αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. κλπ) που τους παρουσιάσε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

Εντυπωσιάστηκαν όμως και από την δριμύτητα με την οποία υποβαθμίζουν τη χώρα μας οι ξένοι Οίκοι, με αποτέλεσμα να συζητήσουν και συνταχθούν με το αίτημα του έλληνα υπουργού Οικονομικών για συντονισμένη αντιμετώπιση του φαινομένου, την οποία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά επείγουσα»

. H ανακοίνωση του ΔΝΤ

Read more...

Στη Βουλή οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση


http://img.protothema.gr/34E3C3EDBA0E056C0CC1247C9E18869E.jpg

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση πραγματοποιείται αύριο στις 10 το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα
από αίτημα που υπέβαλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον Φίλιππο Πετσάλνικο

Ο Γιώργος Παπανδρέου, θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του άρθρου 142 Α του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο "για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού, μπορεί εκτός από τη συζήτηση προ ημερήσιας διατάξεως, να ζητήσει οποτεδήποτε να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση".

Η προβλεπόμενη διαδικασία της συζήτησης έχει ως εξής: Η ανακοίνωση ή δήλωση της κυβέρνησης γίνεται από τον πρωθυπουργό και η διάρκεια της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 λεπτά, ενώ οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για πέντε λεπτά.

Η απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 λεπτά. Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν δικαίωμα δευτερολογίας για τρία λεπτά ενώ ο πρωθυπουργός "κλείνει" τη συζήτηση, μιλώντας επί 5 λεπτά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Read more...

Το μεγαλύτερο τούνελ των Βαλκανίων...



Κατασκευάζεται στα Τέμπη και αναμένεται να είναι έτοιμο έως τα μέσα καλοκαιριού...
Ένα βαλκανικό ρεκόρ θα σπάσει η χώρα μας σε λίγους μήνες, καθώς ολοκληρώνεται η αποπεράτωση της μεγαλύτερης οδικής σήραγγας της Χερσονήσου του Αίμου στην κοιλάδα των Τεμπών. Το δεύτερο τούνελ των Τεμπών, μήκους έξι χιλιομέτρων και γνωστότερο ως «T2», που κατασκευάζει η... Κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού και μαζί με τις υπόλοιπες δύο σήραγγες του έργου, θα διευκολύνει κατά πολύ τις μετακινήσεις των χρηστών του αυτοκινητοδρόμου, όταν αυτός αποπερατωθεί πλήρως.

Όπως ανέφεραν χθες οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας, στο μεγαλύτερο οδικό τούνελ των Βαλκανίων το στάδιο της εκσκαφής βρίσκεται στο 95%, ενώ η διαδικασία της τελικής επένδυσης στο 70%. Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, στα τέλη του μηνός οι μηχανικοί και το προσωπικό του παραχωρησιούχου θα έχουν ολοκληρώσει πλήρως την διάνοιξη της σήραγγας, καθώς υπολείπονται μόλις 250 μέτρα για να ενωθούν οι δύο πλευρές της. Μάλιστα, τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η σκυροδέτησή του.

Το έργο αντιμετωπίζει κυμαινόμενες δυσκολίες, καθώς όταν τα συνεργεία εργάζονται στα λεγόμενα, «καλά» πετρώματα, όπως ο ασβεστόλιθος, εκτελούν έργο της τάξεως των εννέα μέτρων ανά ημέρα. Αντίθετα, στα δύσκολα - δηλαδή στα πιο μαλακά- η απόδοση του εργοταξίου πέφτει στα ένα με δύο μέτρα την ημέρα και αυτό διότι απαιτούνται πιο ισχυρές αντιστηρίξεις. Είναι, πάντως, ενδεικτικό ότι για την κατασκευή κάθε μέτρου χρειάζονται 800 κιλά σίδερο και συνολικά ένας τόνος οπλισμού με σκυρόδεμα.

Ακόμη μεγαλύτερη τεχνική πρόκληση αποτελεί το τρίτο τούνελ του έργου «Ράχες - Κλειδί», γνωστό ως Τ3 ή αλλιώς η σήραγγα του Αγίου Παντελεήμονα στην Πιερία, καθώς αποτελείται από ιδιαίτερα μαλακά πετρώματα που απαιτούν βαριά αντιστήριξη. Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι της Κοινοπραξίας εντός του έτους το εν λόγω τμήμα του έργου θα αποπερατωθεί, ενώ το πρώτο τούνελ των Τεμπών (Τ1) είναι σχεδόν έτοιμο.

Τράπεζες, διόδια και απαλλοτριώσεις

Εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν είναι στις απαλλοτριώσεις, οι οποίες έχουν αργήσει έως και δύο έτη. Αν και το υπουργείο Υποδομών προσπαθεί να ανεβάσει τις ταχύτητες μέσα από πράξεις υπουργικού συμβουλίου και την «Ολυμπιακή» διαδικασία, εν τούτοις υπάρχουν ακόμη σοβαρές καθυστερήσεις που θα λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην ταχεία αποπεράτωση του έργου.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το «αγκάθι» της χρηματοδότησης, καθώς οι δανείστριες τράπεζες έχουν αναστείλει την δανειοδότηση από τον περασμένο Οκτώβριο. Παρόλ' αυτά, η κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» συνεχίζει την εκτέλεση της σύμβασης και εκτιμά ότι εάν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές, τον Μάρτιο του 2013 η γνώριμη διαδρομή μέσα από την Κοιλάδα των Τεμπών θα αποτελεί παρελθόν. Και αυτό διότι με την αποπεράτωση του συνολικού έργου, δηλαδή τον νέο αυτοκινητόδρομο, την λειτουργία των τριών σηράγγων και της γέφυρας του Πηνειού, το επίμαχο δύσκολο τμήμα των Τεμπών και του Πλαταμώνα θα διανύεται σε μόλις 17 λεπτά!

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα των διοδίων, ο γενικός διευθυντής της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, κ. Δημ. Γκατσώνης κατήγγειλε ότι μεταφορικές εταιρίες και οδηγοί φορτηγών προχωρούν σε μαζική «διοδιοαποφυγή» η οποία φτάνει ώς και το 30% των διελεύσεων των βαρέων οχημάτων. Επίσης, επανέλαβε ότι το ποσοστό των εισπράξεων από τα διόδια αποτελεί σημαντικό τμήμα των πόρων για την ομαλή εκτέλεση του έργου και κάλεσε την πολιτεία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Και το «τηλεδιόδιο» στη διαπραγμάτευση

Ερωτηθείς από το «Βήμα», εάν το «τηλεδιόδιο» αποτελεί μέρος του συνολικού διαπραγματευτικού πακέτου μεταξύ των κοινοπραξιών, του υπουργείου Υποδομών και των τραπεζών, ο κ. Γκατσώνης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι «είναι μέσα στο πακέτο και το μελετάμε», ενώ συμπλήρωσε ότι όντως θα υπάρξουν κάποια αποτελέσματα από την εν λόγω διαπραγμάτευση έως στα τέλη του μηνός. Η εμπλοκή του «τηλεδιοδίου» στη γενικότερη συζήτηση για το μέλλον των συμβάσεων παραχώρησης είναι καθοριστικής σημασίας για την - εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση - μείωση της τιμής των διοδίων, καθώς η εφαρμογή του θα επιτρέψει μία πραγματικά αναλογική χρέωση.

Βέβαια, ο κ. Γκατσώνης παραδέχθηκε ότι η συνολική διαδικασία των αλλαγών στις συμβάσεις παραχώρησης θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο. «Η διαπραγμάτευση αποτελεί πολύπλοκη διαδικασία, γίνεται βήμα - βήμα και είναι παραγωγική» τόνισε. Επίσης, ο γενικός διευθυντής της Κοινοπραξίας εξήγησε ότι η πτώση της κυκλοφορίας, η οποία είναι της τάξεως του 20%, έχει πλέον σταθεροποιηθεί, ενώ διευκρίνισε ότι, σε αντίθεση με τα θρυλούμενα, η κατασκευή παράδρομων δεν αποτελεί συμβατική υποχρέωση του παραχωρησιούχου, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
BHMA



Read more...

ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ


Προς νέα 24ωρη γενική απεργία προσανατολίζεται η ΓΣΕΕ. Για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή. Πάντως, η ανακοίνωση νέων μέτρων και περικοπών θα δώσει σε κάθε περίπτωση το σύνθημα...


Οι διεκδικήσεις του Συνδικάτου επικεντρώνονται στην απόκρουση της ανεργίας και των απολύσεων, στην υπογραφή αλλά και εφαρμογή των ΣΣΕ, στην αποτροπή ελαστικοποίησης της εργασίας, στη μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων και των βαρέων και ανθυγιεινών, στην απόκρουση εκποίησης των ΔΕΚΟ, στην απαίτηση για την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού, οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου.

«Τα συνδικάτα είναι σε θέση μάχης και διαρκούς αγωνιστικής ετοιμότητας για την απόκρουση και αποτροπή των Νεοφιλελεύθερων και αντεργατικών πολιτικών καθώς και στην ανατροπή των «δεσμών» του μνημονίου» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Ακόμη προστίθεται ότι «η ενότητα του αγώνα, ο συντονισμός των δράσεων και παρεμβάσεων σε εθνικό κατά κύριο λόγο, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα των αγώνων, για την απόκρουση των κυβερνητικών πολιτικών, την προώθηση και λύση των κοινών εργατικών μας αιτημάτων».

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα η διοίκηση της ΓΣΕΕ, κατά τη συνεδρίασή της έκανε αποδεκτές τις υποβληθείσες παραιτήσεις μελών ΔΣ και του γενικού γραμματέα και προχώρησε στην εκλογή και συμπλήρωση των κενών θέσεων.

Στη θέση του γγ εκλέχθηκε ο Νίκος Κιουτσούκης και στη θέση της εκτελεστικής επιτροπής ο Λεωνίδας Καραθανάσης.

Η τοποθέτηση του Γ.Παναγόπουλου

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, επισήμανε μεταξύ άλλων πως «είναι γεγονός ότι η χώρα μας βρέθηκε και βρίσκεται στη δίνη μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πoλιτικής που επιβλήθηκε από την τρόικα και δυστυχώς υλοποιείται από την κυβέρνηση».

»Εφαρμόζεται μια ισοπεδωτική δραστηριότητα μια σειρά οριζόντιων μέτρων, άδικων και αναποτελεσματικών. Αυτό έχει οδηγήσει σε ύφεση την ελληνική οικονομία. Ο πληθωρισμός είναι τεράστιος, όπως τεράστια είναι τα ποσοστά της ανεργίας».

«Το καθήκον των συνδικάτων που κατά το πλείστον εκφράζουν τους έχοντες εργασία, είναι να δούμε πως θα εκφράσουμε ευρύτερα τμήματα μισθωτής εργασίας τα οποία δέχονται τεράστια επίθεση και δεν καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος και εκτίμησε:

«Μπαίνουμε σε μια μακρά περίοδο που οι κοινωνικές συγκρούσεις δεν θα περιοριστούν σε εθνικό επίπεδο. Θα αφορούν όλους τους εργαζόμενους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ακριβώς πρέπει να μας οδηγήσει σε αναστοχασμό της πολιτικής μας. Αφενός μεν να υπάρχει εθνική δράση και αφετέρου σύμπλευση με τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης που θα βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση. Θα επαναλάβω ότι δεν πρόκειται για αγώνα ταχύτητας. Έχουμε μπει σε ένα δύσβατο μαραθώνιο, μακράς λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας.»

«Πρέπει να διεκδικήσουμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να τεθούν κοινωνικοί δείκτες και ρήτρες. Δείκτες για την ανεργία και τη φτώχεια, δείκτες για το εισοδηματικό μερίδιο της εργασίας. Πρέπει να γίνει ρητή αναφορά στο άρθρο 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στον καθορισμό των αμοιβών σε εθνικό επίπεδο, εξάλλου κάτι τέτοιο προσκρούει στη χάρτα των θεμελιωδών ανθρωπιστικών δικαιωμάτων» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

«Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι μπαίνουν στη μέγκενη και τα σιδηρά κουστούμια θα είναι για όλους, έχουν δεν έχουν ελλείμματα και χρέη γιατί ο νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας δεν κάνει διαχωρισμούς» είπε ακόμη.

«Πρέπει να υπάρξει σχέδιο περιφερειακών παρεμβάσεων, να φροντίσουμε να υπάρξουν παρεμβάσεις στους εργασιακούς χώρους, συνεντεύξεις τύπου, στάσεις εργασίας, τοπικές κινητοποιήσεις, ενωτικές δράσεις κάτω από την ομπρέλα της ΓΣΕΕ.»

»Όλα αυτά να κορυφωθούν με μια νέα Γενική Απεργία. Να υπάρξει σχετική εξουσιοδότηση στην εκτελεστική επιτροπή για συλλαλητήρια ανά περιφέρειες, για κάθε αναγκαία δράση και φυσικά για νέα Γενική Απεργία» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Read more...

ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ


Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση του τη Δευτέρα, έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, 6 Υποστράτηγους και διατηρητέους, 13 Υποστράτηγους. Συγκεκριμένα έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους Υποστράτηγους : Πασχάλη Χατζησταύρου, Αντώνιο Παύλου, Νικόλαο Μπόλη, Θεόδωρο Ζάχαρη, Σταύρο Δερμιτζάκη και Αθανάσιο Χατζηβγέρη...

Παράλληλα έκρινε διατηρητέους τους Υποστράτηγους: Δημήτριο Αναγνωστόπουλο, Νικόλαο Καταβέλη, Κωνσταντίνο Γκίνη, Γεώργιο Σοφιανίδη, Ιωάννη Κεχαγιά, Αθανάσιο Κουτρουμπέλη, Ελευθέριο Συναδινό, Γεώργιο Κρανίτη, Πολυχρόνη Τασιούδη, Γεώργιο Μπασιακούλη, Βασίλειο Ρέπα, Αθανάσιο Τσέλιο και Κωνσταντίνο Τόπη. Επίσης έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, 18 Ταξίαρχους και διατηρητέους 84 Ταξίαρχους.
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, 56 Συνταγματάρχες και διατηρητέους, 270 Συνταγματάρχες. Εξάλλου το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, 5 Υποστράτηγους Σωμάτων και διατηρητέους, 4 Υποστράτηγους Σωμάτων.
Συγκεκριμένα έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους Υποστράτηγους Σωμάτων : Δημήτριο Παπαχατζόπουλο, Γεώργιο Ξανθούλη, Σπυρίδωνα Φιλιόγλου, Μιχαήλ Σιδηρόπουλο και Παύλο Λιακόπουλο.
Παράλληλα έκρινε διατηρητέους τους Υποστράτηγους Σωμάτων: Άγγελο Μετζέλο, Νικόλαο Νικολόπουλο, Εμμανουήλ Τσιμπρή και Θωμά Καρανάσσο. Επίσης έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, 7 Ταξίαρχους Σωμάτων και διατηρητέους, 21 Ταξίαρχους.
Κρίσεις Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου
Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο έκρινε σήμερα τους αξιωματικούς στο βαθμό του Αρχιπλοιάρχου και Πλοιάρχου. Το ΑΝΣ έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους 9 Αρχιπλοίαρχους, τους: Πλάτωνα Αντωνίου, Γεώργιο Μαρκουλάκη, Ιωάννη Λεοντακιανάκο, Απόστολο Μπάστα, Βασίλειο Παπαφακλή, Ιωάννη Γαλάνη, Αθανάσιο Λαγκώνα, Δημήτριο Γιαννηλόη και Ελένη Ρεγκλή-Μπουκαούρη. Οι ανωτέρω προάγονται στο βαθμό του Υποναυάρχου, ανεξάρτητα από την ύπαρξη οργανικών θέσεων, πλην του Απόστολου Μπάστα ο οποίος τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία στο βαθμό που φέρει.
Επίσης το ΑΝΣ έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους 4 Πλοιάρχους στον οποίο απονέμεται ο βαθμός του Αρχιπλοιάρχου. Πρόκειται για τους Πλοιάρχους Κωνσταντίνο Λάλο, Βασίλειο Πολίτη, Γεώργιο Θεριανό και Βασίλειο Μενούτη, οι οποίοι προάγονται στο βαθμό του υποναυάρχου ανεξάρτητα από την ύπαρξη οργανικών θέσεων.
Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο έκρινε προακτέους κατ' εκλογή για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων Αρχιπλοιάρχων, 19 Πλοίαρχους, διατηρητέους στον αυτό βαθμό 8 Πλοιάρχους και ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους 6 Πλοιάρχους, οι οποίοι προάγονται στο βαθμό του Αρχιπλοιάρχου, ανεξάρτητα από την ύπαρξη οργανικών θέσεων.
Read more...

ΣΤΟ ΧΑΚΙ ΤΟ REAL ESTATE


Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων του – εκτάσεων και κτιρίων – καταρτίζει το υπουργείο Εθνικής Αµυνας. Με απόφαση της ∆ιυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία επιλογής εξειδικευµένου συµβούλου – µε τη συµµετοχή...
µεγάλης τράπεζας – προκειµένου να καταγραφεί και να αξιολογηθεί η ακίνητη περιουσία, η οποία ανήκει ή έχει την αρµοδιότητα γι’ αυτήν το υπουργείο και γενικά οι Ενοπλες ∆υνάµεις. Το σύνολο των «χακί» αυτών ακινήτων ανέρχεται σε 1.767, συµπεριλαµβανοµένων και µερικών εκτάσεων και εγκαταστάσεων των Ελληνικών Αµυντικών Συστηµάτων (πρώην ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ).

Οπως προκύπτει από ενηµέρωση που έκανε ο υπουργός Αµυνας Ε. Βενιζέλος σε ερωτώντα βουλευτή σχετικά µε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, µαζί µε την επίσηµη λίστα ο σύµβουλος «θα υποβάλει και προτάσεις για µορφές αξιοποίησης ακινήτων». Από αυτά, το υπουργείο εξαιρεί αφενός όσα φυσικά «δεν καλύπτουν στρατιωτικές χρήσεις» και αφετέρου όσα «δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν κατά χρήση σε Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών». Οι παραχωρήσεις σε δήµους κ.λπ. αναµένεται πάντως να είναι πολλές στο εξής, καθώς απλοποιήθηκε η νοµοθεσία.

Ακόµα και όταν αφαιρεθούν τα ενεργά στρατόπεδα, αεροδρόµια, ναύσταθµοι κ.λπ., από τα διαθέσιµα στοιχεία προκύπτει ότι αποµένει αρκετό... ψαχνό! Ο Στρατός Ξηράς έχει 194 κε νά στρατόπεδα – λογικά ο αριθµός θα αυξηθεί λόγω της αναδιοργάνωσης που γίνεται. Μικρότερος είναι ο αριθµός των ακινήτων των άλλων κλάδων, ενώ αρκετά από αυτά βρίσκονται σε αστικές περιοχές. Στο χαρτοφυλάκιο µε τα µη χρησιµοποιούµενα από τις Ενοπλες ∆υνάµεις ακίνητα περιλαµβάνονται επίσης δεκάδες διαµερίσµατα, καταστήµατα, αστικά οικόπεδα, αγροί, ηµιδασικές εκτάσεις, κληροδοτήµατα κ.λπ., ενώ αρκετή περιουσία έχουν και εποπτευόµενοι φορείς. Παλαιότεροι υπολογισµοί επί κυβερ νήσεως Ν.∆. έκαναν λόγο για έσοδα από το «χακί» real estate που θα κάλυπτε το 2% των εξοπλιστικών δαπανών, οι οποίες τότε ήταν αρκετές. Στα σχέδια τού τότε υπουργείου Οικονοµικών περιλαµβάνονταν πωλήσεις και µακροχρόνιες µισθώσεις, ενώ το ελληνικό Πεντάγωνο ήταν πιο συγκρατηµένο. Σήµερα στο υπουργείο Αµυνας αποφεύγουν τη λέξη «πώληση» και µιλούν για προώθηση «προγραµµάτων ανάπτυξης» – τουλάχιστον µέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση του συµβούλου.
Read more...

ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΥΣΑΥΡΟΣ 20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Ρεπορτάζ : Λεωνίδας Λιάμης
(από την Ημερησία)
Βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού, αργύρου, νικελίου, μολύβδου, χαλκού και ψευδαργύρου, τα οποία με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων υπερβαίνουν σε αξία τα 20 δισ. ευρώ, «κρύβει» το υπέδαφος της Μακεδονίας και της Θράκης. Αν μάλιστα στην...
εκτίμηση ενταχθούν και τα δυναμικά αποθέματα είτε σε υπάρχουσες, είτε σε νέες περιοχές κοιτασμολογικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα, το προαναφερόμενο ποσό είναι σε θέση να πολλαπλασιαστεί.Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας - Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ και γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ Κ. Παπαβασιλείου, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «δυστυχώς, σήμερα, ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται παραγωγικά».
Μιλώντας στο πλαίσιο ημερίδας για τον ορυκτό πλούτος της χώρας, που οργάνωσε το Σάββατο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαβασιλείου εστίασε στο βεβαιωμένο αποθεματικό των περίπου 420 τόνων χρυσού που βρίσκεται στη Μακεδονία και τη Θράκη. «Αποτελεί κυρίαρχο οικονομικό στόχο και είναι θλιβερό το ό,τι δεν τον έχουμε αξιοποιήσει σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στα σημεία που έχουν εντοπιστεί αξιόλογα κοιτάσματα χρυσού επιθερμικού τύπου, ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε στις περιοχές Πεύκα, Πασά Λόφου και Δημοσίου Μεταλλείου Κίρκης στις Σάππες, «όπου χρειάζεται περαιτέρω έρευνα», αλλά και σε περιοχές στο Κιλκίς και τις Σέρρες «οι οποίες βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος για τον εντοπισμό πολύτιμων μετάλλων και χαλκού».
Εκμετάλλευση
Ιδιαίτερα επικριτικός για τη μη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας εμφανίστηκε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του ΕΜΠ Δημήτρης Πάνιας. «Όταν μια χώρα είναι στα όρια της χρεοκοπίας, είναι ανάγκη να παράγει αξία από τις δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως είναι ο ορυκτός πλούτος της, ο οποίος, όμως, θα πρέπει να εξορυχτεί για να πωληθεί», είπε ο καθηγητής. Στο σημείο αυτό τάχθηκε υπέρ της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική, καθώς -όπως είπε- «αν εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα εκεί, θα υλοποιηθεί μία επένδυση 1,2 δισ. ευρώ, θα δημιουργηθούν 1.250 άμεσες θέσεις εργασίας σε μία εποχή που αναζητούμε μία - μία τις θέσεις, ενώ τα ετήσια μεικτά έσοδα θα είναι της τάξης των 450 εκατ. ευρώ ή συνολικά στα 11 δισ. ευρώ σε όλη τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου».
Στην παρέμβασή του ο κ. Σπ. Παπαγρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος της «Enveco Α.Ε.», που εκπόνησε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», τόνισε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι συμβατή με το περιβάλλον και την αειφορία, και χαρακτήρισε φοβική την προσέγγιση ότι επειδή έγιναν περιβαλλοντικά τερατουργήματα στο παρελθόν, αυτό προδικάζει ότι θα γίνει κάτι ανάλογο και τώρα. Για τη λεκάνη απόθεσης που προβλέπεται στην περιοχή Κοκκινόλακος σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί με υψηλές προδιαγραφές, σαν να πρόκειται να υποδεχθεί 100% επικίνδυνα στερεά απόβλητα, αν και τα τελευταία δεν θα καλύπτουν περισσότερο από το 5% των συνολικών αποθέσεων.
Read more...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ


Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Προβλέπει τη σύσταση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, στο οποίο θα αναθέτει η Βουλή τη διενέργεια ελέγχου όταν υπάρχουν αξιόποινα στοιχεία. Παρέχεται επίσης η...
δυνατότητα στον ανακριτή, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, εφόσον διενεργείται προανάκριση για κακούργημα, να απαγορεύει την κίνηση λογαριασμών, και περιουσιακών στοιχείων. Επιτρέπεται επίσης η επιβολή περιοριστικών όρων σε υπουργούς εν ενεργεία ή μη.
Read more...

"ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ SIEMENS


Τρεις από τις βασικές ελληνικές εταιρείες του γερμανικού ομίλου Siemens που δραστηριοποιούνται στον εμπορικό τομέα και τον τομέα της πληροφορικής, εμφάνισαν σημαντικές ζημιές και το 2010 βάσει των ισολογισμών τους. Και στις τρεις εταιρίες...
οι ζημιές του 2010 ήταν μεγαλύτερες αυτών του 2009.

Η μεγαλύτερη εξ αυτών, η Ζήμενς Ηλεκτροτεχνικών Εργων & Προϊόντων, γνώρισε μία κάμψη εσόδων στα 170,29 εκατ. ευρώ από 254,42 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 33,1% ή κατά 84,13 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα της χρήσης, προ φόρων, ήταν ζημιά 32,42 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει έκτακτα κέρδη 67,72 εκατ. ευρώ, έκτακτες ζημιές 53,08 εκατ. ευρώ και διαφορές αποτιμήσεως συμμετοχών και χρεογράφων 17,09 εκατ. ευρώ. Στην προηγούμενη χρήση η εταιρεία είχε παρουσιάσει ζημιά ύψους 151,20 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφορούσε προβλέψεις για έκτακτους κινδύνους 62,92 εκατ. ευρώ και διαφορές αποτιμήσεως συμμετοχών και χρεογράφων 47,91 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η εταιρεία Ζήμενς Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες, η οποία ως το 2009 λειτουργούσε τη γνωστή βιομηχανική τηλεπικοινωνιακή μονάδα της Θεσσαλονίκης και έκτοτε ασχολείται αποκλειστικά με την εισαγωγή και εμπορία τηλεπικοινωνιακών και συναφών προϊόντων, πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 23,52 εκατ. ευρώ έναντι 30,06 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, μειωμένες δηλαδή κατά 21,8%. Το αποτέλεσμα προ φόρων ήταν ζημιά 15,28 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 8,12 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Τέλος, η εταιρεία Siemens Διαγνωστικά Υγείας πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 35,02 εκατ. ευρώ έναντι 21,06 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, αυξημένες δηλαδή κατά 66,3%. Ωστόσο, το αποτέλεσμα προ φόρων ήταν ζημιά 9,78 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 754.000 ευρώ την προηγούμενη χρήση.
Read more...

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΒΕΓΓΑΖΗ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ


Με αεροπορικές επιδρομές σφυροκοπούν, σήμερα, την Ατζαμπίγια, πόλη στα ανατολικά της Λιβύης,οι στρατιωτικές δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι. Πρόκειται για την τελευταία πόλη που θέλει να καταλάβει ο κυβερνητικός στρατός προκειμένου να φθάσει στοι τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, τη Βεγγάζη...


Ο Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε σήμερα πως οι αντικαθεστωτικοί βρίσκονται πολύ κοντά στην ήττα και ότι ο λαός της Λιβύης βρίσκεται στο πλευρό του. Ο ίδιος τόνισε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Giornale πως αισθάνεται προδομένος από τον πρώην σύμμαχό του, Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
.
Για τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι ισχυρίστηκε πως έχουν «δύο επιλογές: να παραδοθούν ή να φύγουν» και τους κατηγόρησε ότι χρησιμοποιούν πολίτες, ακόμα και γυναίκες ως ανθρώπινες ασπίδες.

Επιπλέον, ο συνταγματάρχης απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση. «Να αρχίσουμε διάλογο με ποιόν;» αναρωτήθηκε. «Δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευτούμε με τους τρομοκράτες που συνδέονται με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Αυτοί οι ίδιοι δεν πιστεύουν στον διάλογο, δεν σκέφτονται παρά μόνο να πολεμούν και να σκοτώνουν».

Σύμφωνα με τον Καντάφι, ο λαός της Βεγγάζης :«φοβάται αυτούς ανθρώπους και εμείς πρέπει να τον ελευθερώσουμε από την παρουσία τους. Ο κόσμος μας ζητεί να επέμβουμε, μας λένε: απελευθερώστε μας από αυτές τις ένοπλες συμμορίες».

Εντωμεταξύ, στο διπλωματικό πεδίο οι έντονες προσπάθειες της Γαλλίας και της Βρετανίας για τη διεθνή απομόνωση του Καντάφι συναντούν την απροθυμία τόσο της Ρωσίας όσο και της Γερμανίας.

Η Γαλλία πρότεινε αφενός τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη αφετέρου στρατιωτική ενίσχυση των αντικαθεστωτικών.

Γάλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι μπορεί να είναι ήδη αργά για τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τον εξεγερμένο λαό της Λιβύης που θέλει την απομάκρυνση του επί 42 χρόνια δικτάτορα Καντάφι. «Τα πολεμικά γεγονότα ξεπέρασαν τις διπλωματικές προσπάθειες» τόνισε εξάλλου, το πρωί, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλαίν Ζυπέ.

Το οικονομικό εμπάργκο που επέβαλαν αρκετές χώρες προς τη Λιβύη και το πάγωμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειας Καντάφι δεν κατάφεραν να κάμψουν την επιθυμία του συνταγματάρχη να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να εξαντλήσει και την τελευταία του σφαίρα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό μόνον η επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη από την προηγούμενη εβδομάδα θα μπορούσε να ενισχύσει τους αντάρτες ώστε να πετύχουν τελικά την ανατροπή του Καντάφι. «Όμως αυτά ανήκουν στο παρελθόν» επεσήμανε ο Ζυπέ.

Read more...

OHE: AΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΤΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΝΕΦΟΣ


Έσβησε πριν λίγη ώρα η φωτιά που είχε ξεσπάσει τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στον πυρηνικό αντιδραστήρα 4 του εργοστασίου Φουκουσίμα, η οποία προκάλεσε διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, σπέρνοντας νωρίτερα τον πανικό στην Ιαπωνία...


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ, χάρη στους ανέμους, το ραδιενεργό νέφος άλλαξε κατεύθυνση και δεν κατευθύνεται προς το Τόκιο αλλά έφυγε στον ωκεανό. Οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό της Ιαπωνίας ή άλλων ασιατικών χωρών αλλά προειδοποιούν ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν και να οδηγήσουν πάλι το νέφος πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Λίγο πριν την φωτιά, είχε σημειωθεί νέα έκρηξη -η τρίτη στο εργοστάσιο- στον αντιδραστήρα 2.

Αμέσως μετά τη φωτιά, οι ειδικοί μέτρησαν πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή και χαμηλότερα επίπεδα στην ατμόσφαιρα του Τόκιο, που απέχει 280 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο.

Από την έκρηξη καταστράφηκε το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα Νο.2, με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού. Λίγες ώρες πριν τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όπως έγινε γνωστό, τα επίπεδα ραδιενέργειας στον ατμοσφαιρικό αέρα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο έχουν τετραπλασιαστεί. Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργής ακτινοβολίας στις 8.30' σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) έφθασε στις 8,217 μονάδες μέτρησης από 1,941, που ήταν 40 λεπτά νωρίτερα και πριν από τη νέα έκρηξη.

Οι αρχές έδωσαν εντολή στους 140.000 κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν κλεισμένοι στο σπίτι και να φροντίσουν να κρατήσουν τον εξωτερικό αέρα εκτός σπιτιού.

Ανησυχία στο Τόκιο
Ανησυχία επικρατεί στο Τόκιο μετά τις νέες εξελίξεις στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί και την άνοδο των επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν την ιαπωνική πρωτεύουσα, ενώ άλλοι έτρεξαν να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters, το πολυκατάστημα Don Quixote, το οποίο λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και βρίσκεται στη συνοικία Ρομπόνγκι του Τόκιο, πούλησε όλο τα αποθέματά του σε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά, λάμπες υγραερίου και υπνόσακους.

Κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι, που καλύπτουν το θέμα και βρίσκονται κοντά στην βορειοανατολική πόλη Σεντάι, επιστρέφουν στις χώρες τους.


Μήνυμα του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν, σε γραπτό μήνυμά του προς όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, πραγματοποιούνται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.

Επίσης, η υπουργός Κατανάλωσης της Ιαπωνίας κάλεσε τους συμπολίτες της να μην αδειάζουν τα καταστήματα τροφίμων για να αποθηκεύουν προμήθειες εξαιτίας του φόβου επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης.

Η υπουργός δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι η συνέχιση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων» μπορεί να επηρεάσει τη διανομή της επισιτιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές».

Η Ρένχο διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί επισταμένως την εξέλιξη των τιμών προκειμένου να αποτραπεί μεγάλη αύξησή τους στα είδη διατροφής.

Read more...

Οι θετικές και οι αρνητικές όψεις του ασφαλιστικού νόμου...



Η θετική και η αρνητική όψη του νέου ασφαλιστικού νόμου 3863/2010, απεικονίζονται σε δύο εγκυκλίους που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Η πρώτη αφορά τη βελτίωση του ύψους των συντάξεων που δικαιούται ένας ασφαλισμένος όταν συνταξιοδοτείται από περισσότερα του ενός ταμεία (διαδοχική ασφάλιση).
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των... συγκεκριμένων συντάξεων επιφέρει αυξήσεις στο τελικό ποσό που μεσοσταθμικά φθάνουν το 8%, ενώ υπολογίζεται ότι αφορά σχεδόν τους μισούς ασφαλισμένους, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου αλλάζουν επάγγελμα και ως εκ τούτου ασφαλιστικό φορέα.



Η δεύτερη εγκύκλιος αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών, δηλαδή των ασφαλισμένων σ το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ). Πρόκειται για το ταμείο που συνενώνει το ΤΜΕΔΕ (μηχανικοί), το ΤΣΑΥ (γιατροί υγιεινομικό προσωπικό) και το ταμείο Νομικών.
Εδώ σύμφωνα με το νέο νόμο υπάρχει επιδείνωση τόσο των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όσο και του τελικού ποσού της σύνταξης, όπως άλλωστε συμβαίνει και στα υπόλοιπα ταμεία ασφάλισης με την ισχύ του νόμου 3863/2010.

Τι αλλάζει στη διαδοχική ασφάλιση

Αναλυτικότερα για την διαδοχική ασφάλιση ο νέος νόμος προβλέπει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων αυτής της κατηγορίας βελτιώνοντας το παλαιότερο καθεστώς, το οποίο ουσιαστικά «τιμωρεί» όσους ασφαλίζονται σε δύο ή και περισσότερα ταμεία, παρέχοντας συντάξεις έως και 30% χαμηλότερες σε σχέση με όσους διανύουν όλο τον εργασιακό τους βίο σε ένα ταμείο.


Σε εγκύλιο που εξέδοσε το υπουργείο Εργασίας αποσαφηνίζεται ο τρόπος εφαρμογής του νέου καθεστώτος. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι ασφαλίστηκαν διαδοχικά σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς οργανισμούς δικαιούνται σύνταξη από τον τελευταίο οργανισμό στον οποίο ήταν ασφαλισμένοι κατά την τελευταία χρονική περίοδο της απασχόλησής τους, εφόσον πραγματοποίησαν στην ασφάλισή του:

_ Πέντε ολόκληρα έτη ή 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων όμως 20 μήνες ή 500 ημέρες την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή αίτησης για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος σύνταξης λόγω γήρατος.

_ Σαράντα μήνες ή 1.000 ημέρες, εκ των οποίων όμως 12 μήνες ή 300 ημέρες αντίστοιχα κατά την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου.

Η σύνταξη του δικαιούχου υπολογίζεται με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο Ταμείο που αναλαμβάνει την απονομή της σύνταξης. Οι συντάξιμες αποδοχές του δικαιούχου υπολογίζονται με έναν συντελεστή που προσαυξάνεται από 1,020 ως 2,438 αναλογικά από το 1ο ως το 45ο έτος ασφάλισης. Οι συντελεστές αυτοί μεταβάλλονται με κοινή υπουργική απόφαση Εργασίας και Οικονομικών κατόπιν εκπόνησης αναλογιστικής μελέτης. Η ισχύς των διατάξεων αυτών αρχίζουν από 1.1.2011 και αφορούν τις αιτήσεις που υποβάλλονται από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Τι αλλάζει στη συνταξιοδότηση των επιστημόνων

Συνταξιοδότηση με 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ή 60 ετών

-Συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 και του ορίου ηλικίας από 1/1/2011

Στις περιπτώσεις που μέχρι 31/12/2010 συμπληρώνονται 35 έτη ασφάλισης, συμπεριλαμβανόμενου και τυχόν πλασματικού χρόνου που έχει αναγνωριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 2084/1992, εφόσον η αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί μέχρι 31/12/2013, αλλά δεν έχει συμπληρωθεί το απαιτούμενο όριο ηλικίας (60ο για τους άνδρες και το 58ο για τις γυναίκες), τα ανωτέρω πρόσωπα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2011 με τη συμπλήρωση του 60ου ή του 58ου έτους της ηλικίας, χωρίς να απαιτείται προσαυξημένος χρόνος ασφάλισης ή όριο ηλικίας.

Για παράδειγμα άνδρας που το 2010 συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης και έχει ηλικία 58 ετών, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί το 2012 οπότε και συμπληρώνει το 60ο έτος της ηλικίας.

Επίσης, άνδρας που το 2010 συμπληρώνει 33 έτη ασφάλισης και έχει ηλικία 58 ετών, υποβάλλοντας αίτηση για αναγνώριση δύο ετών στρατιωτικής υπηρεσίας το 2012, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί εντός του 2012, καθώς μέχρι 31/12/2010 είχε συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και το 2012 συμπληρώνει το όριο ηλικίας που απαιτούνταν το 2010, δηλαδή το 60ο έτος της ηλικίας.

-Συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και του ορίου ηλικίας από 1/1/2011

Για τις περιπτώσεις αυτές, σας έχουν δοθεί οδηγίες με τη Φ. 80000/οικ. 20854/1202/16-9-2010 εγκύκλιο μας.
Συνταξιοδότηση γυναικών

-Συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 και του ορίου ηλικίας από 1/1/2011

Στις περιπτώσεις γυναικών που μέχρι 31/12/2010 έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (25 έτη ασφάλισης για το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και το Τ.Α.Ν. και 21 ½ για το Τ.Σ.Α.Υ.), αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας, εφόσον έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, χωρίς να απαιτείται αυξημένο όριο ηλικίας.

Για παράδειγμα ασφαλισμένη του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. ή του Τ.Α.Ν. που μέχρι 31/12/2010 συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης και έχει ηλικία 58 ετών, θα συνταξιοδοτηθεί το 2012 οπότε και συμπληρώνει το 60ο έτος της ηλικίας.

Αντίστοιχα ασφαλισμένη του Τ.Σ.Α. Υ. που μέχρι 31/12/2010 συμπληρώνει 21 ½ έτη ασφάλισης, και έχει ηλικία 58 ετών θα συνταξιοδοτηθεί το 2012 οπότε και συμπληρώνει το 60ο έτος της ηλικίας της, εφόσον, όπως έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω, έχει 22 ½ έτη ασφάλισης.

Τα ανωτέρω ισχύουν αντίστοιχα και για τις έγγαμες γυναίκες του Τ.Α.Ν. Για παράδειγμα, έγγαμη γυναίκα του Τ.Α.Ν. που συμπληρώνει 24 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 και έχει ηλικία 58 ετών, θα συνταξιοδοτηθεί το 2012 που συμπληρώνει το 60ο έτος της ηλικίας, εφόσον έχει 25 έτη ασφάλισης.

- Συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και του ορίου ηλικίας από 1/1/2011
Στις περιπτώσεις που ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης συμπληρώνεται από 1/1/2011 και εφεξής, όσον αφορά στο όριο ηλικίας, ακολουθείται το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης του 60ου έτους της ηλικίας.

Για παράδειγμα ασφαλισμένη του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. ή του Τ.Α.Ν. συμπληρώνει το 2012 το 60° έτος της ηλικίας της, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί θα πρέπει να συμπληρώσει το 62° έτος της ηλικίας, οπότε και θα συνταξιοδοτηθεί το 2014, εφόσον έχει και 25 έτη ασφάλισης. Στην περίπτωση ασφαλισμένης στο Τ.Σ.Α.Υ., αντίστοιχα, θα πρέπει να έχει 23 ½ έτη ασφάλισης, και όχι 22 ½ έτη ασφάλισης.

Συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων

Οι ασφαλισμένες του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, οι οποίες σε κάποια χρονική στιγμή, η οποία μπορεί να ανατρέξει πολύ πριν από την ημερομηνία έναρξης του ν. 3863/2010, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί την 31/12/2010, συμπλήρωναν σωρευτικά τον κατά έτος απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, σύμφωνα με το ν. 2084/1992, και είχαν ανήλικο παιδί, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, εφόσον συμπληρώσουν και το κατά έτος, σύμφωνα με το ν. 2084/1992, ισχύον όριο ηλικίας, και χωρίς να εξετάζεται εάν κατά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συντρέχει ή όχι η ανηλικότητα του τέκνου.

Με βάσει τα ανωτέρω, μητέρα ανηλίκου τέκνου που μέχρι 31/12/2010 συμπληρώνει τουλάχιστον 21 ½ έτη ασφάλισης και έχει ηλικία 50 ετών, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε, ανεξάρτητα εάν κατά το έτος υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης το ανήλικο τέκνο έχει πλέον ενηλικιωθεί.

Αντίστοιχα, μητέρα ανηλίκου τέκνου που μέχρι 31/12/2010 συμπληρώνει τουλάχιστον 21 ½ έτη ασφάλισης και έχει ηλικία 48 ετών, μπορεί να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης το 2012, οπότε και συμπληρώνει το 50° έτος της ηλικίας, ανεξάρτητα εάν πλέον το ανήλικο τέκνο έχει ενηλικιωθεί.

Όσον αφορά στις μητέρες ανηλίκων τέκνων του Τ.Α.Ν., που μέχρι 31/12/1997 είχαν συμπληρώσει τις τότε προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, οι διατάξεις του ν. 2084/1992 εξακολουθούν να ισχύουν, και συνεπώς οι ανωτέρω συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε, εφόσον μέχρι 31/12/1997 έχουν συμπληρώσει 17 ½ έτη ασφάλισης και ηλικία 44 ½, χωρίς να απαιτούνται οι αυξημένες προϋποθέσεις που τίθενται από το ν. 3863/2010. Στις περιπτώσεις δε που οι ανωτέρω είχαν συμπληρώσει 17 ½ έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/1997, είχαν ανήλικο τέκνο, αλλά δεν είχαν το όριο ηλικίας προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν εφόσον έχουν ηλικία τουλάχιστον 44 ½, σύμφωνα με όσα έχουμε αναφέρει παραπάνω.
ΒΗΜΑ.


Read more...

Έκτακτα μέτρα 4 δισ. ευρώ σχεδιάζει για το 2011 το υπουργείο Οικονομικών..



Σε εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ μέσω έκτακτων μέτρων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε στενή συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία συντάσσει την τρέχουσα περίοδο το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2012-2015. Το εν λόγω σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και... έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται ετησίως, ώστε να αντισταθμίζονται τα οφέλη από δημοσιονομικές παρεμβάσεις παρελθόντων χρήσεων.

Έτσι, για να περιορισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στα τέλη 2011 στα 17 δισ. ευρώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι υποχρεωμένο να καταρτίσει και να υλοποιήσει ήδη από εφέτος έκτακτα εισπρακτικά μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, που θα αντισταθμίσουν την εξοικονόμηση του 2010 και θα επιτρέψουν την γραμμική εξέλιξη εσόδων και δαπανών.

Εισηγήσεις που έχει δεχθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται σε ψαλίδισμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αναπροσαρμογή του ΦΠΑ και την υπαγωγή περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή, μείωση των αφορολόγητων ορίων που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, περιορισμό του αφορολογήτου στον φόρο ακίνητης περιουσίας, μείωση φοροαπαλλαγών, επιβολή έκτακτης εισφοράς στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ, κ.α..

Σε κάθε περίπτωση τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οπότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία των εισπράξεων και των δαπανών, αλλά και για τις αποκλίσεις από τους στόχους...
NEA



Read more...

Στήνουν γκάλοπ για να σύρουν τον Σαμαρά σε συγκυβέρνηση...



Ή με τον Παπανδρέου ή με τον Καρατζαφέρη το μήνυμα...
Με σχεδόν απροκάλυπτο τρόπο το εκδοτικό και οικονομικό κατεστημένο επιχειρεί να καθορίσει και ει δυνατόν να επιβάλει τις «πολιτικές λύσεις» εκείνες που στο άμεσο μέλλον θα εξυπηρετήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τα συμφέροντά του.
Εκμεταλλευόμενοι τη βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, αλλά και την απογοήτευση των πολιτών από κυβερνήσεις και κόμματα, έχουν...
θέσει σε εφαρμογή σχέδιο προκειμένου να διαμορφώσουν ένα πολιτικό σκηνικό ελάχιστα ανθεκτικό στις πιέσεις και τις απαιτήσεις τους. Και παράλληλα να προωθήσουν, με τις λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις, τα επώδυνα μέτρα που ζητούν οι ξένοι Οργανισμοί και ευνοούν τα εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα.

Κεντρικός στόχος ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας δύο και περισσότερων κομμάτων, αλλά το... «ιδανικό σενάριο» στα σχέδιά τους είναι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας! Ενδεχόμενο που δεν φαίνεται ορατό στον ορίζοντα, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ανθίσταται σθεναρά στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται και οι οποίες θα ενταθούν προϊόντος του χρόνου, ιδίως δε στην περίπτωση κατά την οποία στις προσεχείς εθνικές εκλογές κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει την αναγκαία αυτοδυναμία. Στην προσπάθειά τους αυτή, τα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης και «πολιορκητικό κριό» τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος εμφανίζεται σαν... έτοιμος από καιρό να ανταποκριθεί στις επιθυμίες των ισχυρών.

Προκάλεσε μάλιστα αίσθηση η ομιλία του την Παρασκευή στη Βουλή όπου, αφενός ζήτησε από κόμματα και φορείς να σταματήσουν να κάνουν οποιαδήποτε κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου και να τον αφήσουν να... σώσει τη χώρα, αφετέρου εμφανίσθηκε ως μέλος μιας «άτυπης συγκυβέρνησης», πρόθυμος να θυσιαστεί για το καλό της πατρίδας!

Το «μήνυμα» προς τον κ. Σαμαρά (αφού εκείνον προσπαθούν να εγκλωβίσουν) είναι κάτι περισσότερο από σαφές το τελευταίο διάστημα: Θα συνεργαστείς είτε με τον Γ. Παπανδρέου είτε με τον Γ. Καρατζαφέρη! «Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε», απαντούν από τη ΝΔ, αν και γνωρίζουν ότι θα δεχτούν πολλαπλά χτυπήματα, ακόμη και κάτω από τη μέση. «Δεν θα γίνουμε συνυπεύθυνοι σε μια καταστροφική πολιτική, αλλά ούτε και συνένοχοι στην εξαθλίωση των πολιτών» υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία.

«Εξόφθαλμο» δείγμα του «πολιτικού παιχνιδιού» που παίζουν τα συμφέροντα αποτελεί η δημοσκόπηση (της Public Issue) που δημοσιεύθηκε προχθές (Παρασκευή) στην «Καθημερινή». Σ’ αυτήν εμφανιζόταν ο ΛΑΟΣ και ο Γ. Καρατζαφέρης να... σαρώνουν!

Στην πρόθεση ψήφου συγκέντρωνε 9%, εύρημα που δεν υπήρχε σε καμία άλλη δημοσκόπηση μέχρι σήμερα, ενώ με 38% ο κ. Καρατζαφέρης ήταν ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός! Περιέργως δε «θάβουν» την Ντόρα στο 2% (λέγεται ότι ίσως να φταίει η σύγκρουση του Αλαφούζου με τον δικό της άνθρωπο, τον Μαρινάκη του Ολυμπιακού), την ώρα που ανεβάζουν το ΚΚΕ στο 11%, τον δε ΣΥΡΙΖΑ τον φέρουν μακριά από τη διακεκαυμένη ζώνη του 3%, δίνοντάς του 5%.

Τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ την καταγράφει στο 5,5% όταν όλες οι δημοσκοπήσεις των άλλων εταιρειών είναι από 3% και κάτω και φέρουν το ΠΑΣΟΚ να χάνει 3 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, ενώ τον Σαμαρά να έχει απώλειες 2 μονάδων!

Θυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εταιρείας, που κατά κανόνα αμφισβητούνται, αυτήν τη φορά προκάλεσαν σχόλια για τις σκοπιμότητες που (μπορεί να) εξυπηρετεί, αλλά και... ειρωνικά σχόλια για τις ταχυδακτυλουργικές μεθόδους που χρησιμοποίησε προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματα αυτά. Πλην όμως η εφημερίδα, μέλος ενός συγκροτήματος που επίμονα μήνες τώρα προωθεί την «ιδέα» της συγκυβέρνησης, δεν περιορίσθηκε στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Μη κρατώντας ούτε τα προσχήματα για τους στόχους της, σε πρωτοσέλιδο άρθρο του ο διευθυντής της Αλ. Παπαχελάς επιχειρηματολογούσε για το «φαινόμενο ΛΑΟΣ», ισχυριζόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι η αύξηση της δύναμης του κόμματος αποτελεί αντανάκλαση της... υπεύθυνης αντιπολίτευσης που ασκεί ο κ. Καρατζαφέρης!

Γεύμα με Αλαφούζο

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο τελευταίος έχει κληθεί σε γεύμα από τον ιδιοκτήτη του εκδοτικού συγκροτήματος κ. Αλαφούζο, για να... βρέξουν με σαμπάνια τη «δημοσκοπική έκρηξη» του ΛΑΟΣ και ενδεχομένως να μιλήσουν για τα μελλοντικά (κοινά) τους σχέδια.

Εξάλλου, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Καρατζαφέρης βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» και με άλλον ισχυρό οικονομικό παράγοντα που δραστηριοποιείται και στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.

Κατά συνέπεια, το επόμενο διάστημα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω αύξηση της προβολής του προέδρου του ΛΑΟΣ και των απόψεών του, που... συμπτωματικά θα «ευνοούν» όλους εκείνους τους επιχειρηματικούς κύκλους που ομνύουν πίστη στο Μνημόνιο γιατί εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντά τους.

Παράλληλα θα περιορισθούν στο ελάχιστο τα επικριτικά σχόλια για την τακτική που ακολουθεί.
από το Παρόν
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://apneagr.blogspot


Read more...

Κατάσχεση περιουσίας για χρέη στο Δημόσιο...



Σε κατασχέσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, και ειδικότερα των μεγαλοοφειλετών, θα μπορούν να προχωρούν τα μέλη της Ειδικής Ομάδας Εργασίας Είσπραξης Οφειλών που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο σχεδιασμός των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης για... τους οφειλέτες θα ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ειδικής Ομάδας Εργασίας.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών διευρύνονται οι αρμοδιότητες της εν λόγω Ομάδας, η οποία είναι μία από τις πέντε που έχουν συσταθεί για την υλοποίηση του σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιμης φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς αποκτά στο εξής τη δυνατότητα να εκδίδει τις σχετικές εντολές βάσει των οποίων θα γίνονται οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων στις περιπτώσεις που οι οφειλέτες δεν εξοφλούν τα χρέη τους.

Συγκεκριμένα, η Ομάδα θα μπορεί να εντοπίζει τους οφειλέτες από τις διασταυρώσεις τις οποίες θα πραγματοποιεί από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ ή τρίτων φορέων, αλλά φυσικά και στις περιπτώσεις που από μέρους της ζητείται, αιτιολογημένα, η ανάληψη του χειρισμού εξειδικευμένων υποθέσεων.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της υπ' αρίθμ. Δ6Α/1035948ΕΞ/2.3.2011 απόφασης του υπουργού Οικονομικών, με την οποία γίνεται η κατανομή αρμοδιοτήτων κατά τη χρήση των αναγκαστικών μέτρων και τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων της εκτελέσεως, έχει ως εξής:

Έχοντας υπόψη κ.λπ., αποφασίζουμε:

Κατανέμουμε τις κατωτέρω αρμοδιότητες, ως εξής:

Η χρήση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 9 του Ν.Δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ), όπως ισχύει σήμερα, ανατίθεται και στην Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών (ΕΙΣΟΦ), η οποία έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει όλα τα αναγκαστικά μέτρα, που εφαρμόζονται για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων. Η χρήση των αναγκαστικών μέτρων εναπόκειται στην κρίση της Ομάδας, που μπορεί να λάβει τα δέοντα αναγκαστικά μέτρα είτε καθένα χωριστά, είτε αθροιστικά, κατά την ελεύθερη κρίση της.

Τα έγγραφα ή οι εντολές που εκδίδονται από την Ομάδα θα υπογράφονται δεσμευτικά από το μέλος της Ομάδας Βασιλική Αναστασοπούλου του Αναστασίου που, σε περίπτωση απουσίας της, θα αναπληρώνεται από την Τασούλα Μουντανέα του Γεωργίου, σε περίπτωση δε απουσίας και αυτής από την Ελπίδα Νίνου του Αντωνίου, υπαλλήλους με βαθμό Α' τους κλάδου ΠΕ Εφοριακών.

Για τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων για έσοδα βεβαιωμένα στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία και για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων της εκτελέσεως αυτών, ορίζεται αρμόδια και η Ειδική Ομάδα Εργασίας, η οποία έχει δικαίωμα λήψης όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, που θα κρίνει κατάλληλα για την είσπραξη των οφειλών από φορολογουμένους - οφειλέτες που εντοπίζει από τις διασταυρώσεις τις οποίες πραγματοποιεί από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ ή τρίτων φορέων, καθώς και για τις περιπτώσεις που από μέρους της ζητείται, αιτιολογημένα, η ανάληψη του χειρισμού εξειδικευμένων υποθέσεων. Ο σχεδιασμός των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης για τους οφειλέτες αυτούς ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ειδικής Ομάδας Εργασίας.

Οι πίνακες χρεών των οφειλετών που επισυνάπτονται στα κατασχετήρια έγγραφα, εκδίδονται από το μηχανογραφικό αρχείο και θεωρούνται, ως ακριβή αντίγραφα αυτού, από τον υπογράφοντα το κατασχετήριο έγγραφο. Μετά τη λήψη των μέτρων -και στο στάδιο που θα κρίνεται πρόσφορο για την επιτυχή έκβαση των ενεργειών- η Ειδική Ομάδα Εργασίας θα ενημερώνει την αρμόδια ΔΟΥ ή Τελωνείο, η οποία έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα της Ομάδας, κατά προτεραιότητα και να τη συνδράμει για την υποστήριξη και την επιτυχή έκβαση του έργου της.

Στην περίπτωση άσκησης ένδικων βοηθημάτων και μέσων, η αποστολή των στοιχείων προς τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους του Δημοσίου, για την υπεράσπιση των θέσεών του ενώπιον των Δικαστηρίων, θα γίνεται από την παρούσα Ειδική Ομάδα Εργασίας, για τις πράξεις εκτέλεσης που δρομολογεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και από την αρμόδια για το φορολογούμενο ΔΟΥ ή το αρμόδιο Τελωνείο, για όλες τις λοιπές αιτιάσεις.
Naftemporiki.gr


Read more...

Κάνουν πάρτι με τα λεφτά μας!...



Το «πάρτι» με τα κονδύλια των ασφαλιστικών ταμείων και δη του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα, του ΙΚΑ, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Τα ποσά που αναρτώνται καθημερινά στο σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ μόνο για το Βόλο επιβεβαιώνουν ότι οι δαπάνες παραμένουν στα ύψη ειδικά σε ό,τι αφορά την... αποπληρωμή νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ενώ παραμένει υπό διερεύνηση εάν οι ιδιώτες έχουν ή όχι συμμορφωθεί με τα νέα τιμολόγια του Ιδρύματος. «Χρυσάφι» το ΙΚΑ επίσης πληρώνει στο Βόλο και την αιμοκάθαρση μόνο και μόνο επειδή στο Νοσοκομείο Βόλου που λειτουργεί μονάδα τεχνητού Νεφρού δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Όσο για τις υπηρεσίες καθαριότητας… το ΙΚΑ βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού για το κτήριο του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και της Αγριάς πληρώνει το μήνα 14.000 ευρώ στον εργολάβο!

Για το Βόλο και τους ασφαλισμένους το ΙΚΑ πληρώνει νοσήλια στο Νοσοκομείο Βόλου, νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές, παροχές σε κέντρα αποκατάστασης αλλά και εργαστηριακές εξετάσεις, τομογραφίες, αξονικές και αιμοκαθάρσεις. Πληρώνει επίσης τροφεία στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Στο νέο σύστημα ανάρτησης όλων των αποφάσεων και των εγκριτικών για τις πληρωμές δεν έχουν ακόμη καταγραφεί στοιχεία για τις πληρωμές και το κόστος των δαπανών στα φαρμακεία της περιοχής, στοιχεία που θα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το κόστος συνταγογράφησης αποτελεί ακόμη μία μεγάλη «πληγή».

Λεφτά… με το τσουβάλι για νοσήλια
Σε σχέση με το Νοσοκομείο Βόλου, όπου σπεύδει ο κυριότερος όγκος των ασφαλισμένων για νοσηλεία, το ΙΚΑ φαίνεται ότι καταβάλλει μεγάλα ποσά και σε ιδιωτικές κλινικές του Βόλου. Έχουν μάλιστα την προτεραιότητα στην αποπληρωμή, καθώς φαίνεται ότι οι πιέσεις των ιδιωτών πιάνουν πιο εύκολα τόπο σε σχέση με το Νοσοκομείο Βόλου που έρχεται δεύτερο, έχοντας μέχρι τώρα αποπληρωθεί σύμφωνα με τα αναρτημένα στοιχεία στο σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ τα νοσήλια Ιουνίου και Αυγούστου του 2010. Για το μήνα Ιούλιο το ΙΚΑ κατέβαλε 470.000 ευρώ για νοσήλια και 334.000 ευρώ για τον Αύγουστο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αντίστοιχα.
Για τις ιδιωτικές κλινικές έχουν αναρτηθεί ήδη οι αποφάσεις εκταμίευσης των αντίστοιχων κονδυλίων. Συνολικά το ΙΚΑ σε πέντε κλινικές του Βόλου το Δεκέμβριο του 2010 κατέβαλε 478.220,42 ευρώ και 579.933.63 ευρώ τον Ιανουάριο του 2011. Φυσικά υπάρχουν και άλλες ιδιωτικές κλινικές για τις οποίες αναμένονται οι αποφάσεις για να αναρτηθούν στο σύστημα. Σημειώνεται ότι σε σχέση με άλλα ασφαλιστικά ταμεία το ΙΚΑ θεωρείται καλοπληρωτής, καθώς στην περίπτωση του ΟΠΑΔ για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη για νοσήλια του 2009 και του 2010 που οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο πολλές επιχειρήσεις. Έτσι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με επιστολή της προς τη διοίκηση του ασφαλιστικού οργανισμού η ελληνική ένωση ιδιωτικών κλινικών και μονάδων υγείας εξέφρασε μάλιστα την έντονη διαμαρτυρία της «για τη στάση πληρωμών των ταμείων που ανήκουν στο ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα οι κλινικές να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και αδυναμία πληρωμής βασικών υποχρεώσεών τους, όπως μισθοδοσία και προμηθευτές και ζητούσαν από το κράτος να παρέμβει.


Ρέει… το χρήμα
Απίστευτο και όμως αληθινό και το γεγονός ότι το ΙΚΑ στο Βόλο πλήρωσε για τον Ιανουάριο του 2011 το ποσό των 71.101,72 ευρώ και το ποσό των 69.560,03 ευρώ το Δεκέμβριο του 2010 σε ιδιωτικό κέντρο που πραγματοποιεί αιμοκαθάρσεις. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Βόλου αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους 120 περίπου νεφροπαθείς και πλέον στην περιοχή. Οι εκκλήσεις των αρμοδίων δεν έχουν εισακουστεί με αποτέλεσμα εδώ και αρκετό διάστημα πολλοί να απευθύνονται στο ιδιωτικό κέντρο που λειτουργεί στο Βόλο και που εξυπηρετεί φυσικά και ανθρώπους εκτός Νομού. Κάθε νεφροπαθής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας κ. Βασίλη Γιαννάκο, πρέπει να προσέρχεται για αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα, 12 φορές το μήνα. Το κόστος της αιμοκάθαρσης κυμαίνεται από 180 έως 200 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως κάθε ταμείο πληρώνει 2.500 ευρώ περίπου σε ιδιώτες το μήνα για κάθε αιμοκαθαρόμενο.
Το ΙΚΑ επίσης μόνο για το δίμηνο Δεκεμβρίου 2010 - Ιανουαρίου 2011 πλήρωσε επίσης το ποσό των 131.125,05 ευρώ στο Βόλο σε γνωστό Κέντρο Αποκατάστασης και Φυσικής Ιατρικής όπου διοχετεύονται ασθενείς με παραπεμπτικό γιατρών.
Σε δύο ιδιώτες εξάλλου γιατρούς για εργαστηριακές εξετάσεις και με παραπεμπτικά που εστάλησαν πληρώθηκαν από το ΙΚΑ για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2010 τα ποσά των 9.040,89 ευρώ και 11.076,05 ευρώ αντίστοιχα.
«Χρυσές δουλειές» με το ΙΚΑ όμως φαίνεται από τα στοιχεία που αναρτώνται ότι κάνουν και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, για μαστογραφίες, τεστ κοπώσεως, μέτρηση οστικής μάζας (οστεοπόρωση) αλλά και για σπινθηρογραφήματα. Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή βέβαια είναι αισθητή, αφού στο σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ μέχρι χθες τουλάχιστον είχαν αναρτηθεί οι αποφάσεις που αφορούσαν την αποπληρωμή εξετάσεων που έγιναν για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2010 ότι το ΙΚΑ μόνο για το Βόλο κατέβαλε 120.000 ευρώ σε διάφορα διαγνωστικά κέντρα για τις παραπάνω παροχές.
Όταν ωστόσο οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους και σπεύσουν στο ΙΚΑ να πάρουν χρήματα πίσω, τότε γίνεται χρήση του «κρατικού τιμολογίου» που ισχύει από το 1991 με αποτέλεσμα να τους επιστρέφονται ψίχουλα σε σύγκριση με το σημερινό κόστος κάθε εξέτασης σε ορισμένες ειδικά εξετάσεις. Ακόμη και πολλοί εκπρόσωποι ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων του Βόλου έχουν «αναγνωρίσει» το πρόβλημα που δημιουργείται στους ασφαλισμένους, καθώς σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να καταβάλλει ο ασφαλισμένος για μία μαγνητική τομογραφία 300 και πλέον ευρώ για να του επιστραφούν π.χ. 100 ευρώ.


Και «πανωπροίκια»
Εκτός όλων των παραπάνω στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ έχουν αναρτηθεί αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες το ΙΚΑ στο Βόλο έχει επίσης καταβάλει ποσό 17.778,19 ευρώ για την αμοιβή προμηθευτή Υγείας στο Ίδρυμα της ΕΛΕΠΑΠ. Επίσης κατέβαλε για τροφεία στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο το ποσό των 22.500 ευρώ, ενώ στη ΔΕΥΑΜΒ για το δ΄ τετράμηνο 2010 πληρώθηκε το ποσό των 4.768,70 ευρώ.
Αλμυρό εξάλλου είναι το κονδύλι που πληρώνεται μηνιαίως για τον καθαρισμό των κτηρίων του ΙΚΑ στο Βόλο, τη Νέα Ιωνία και την Αγριά, που ανέρχεται στο ποσό των 13.130,17 ευρώ μηνιαίως. Την ίδια στιγμή φυσικά οι συνδικαλιστικοί φορείς με προεξάρχοντες την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΒ έχουν ζητήσει επανειλημμένως από τη διοίκηση να καταργήσει τις εργολαβίες με ιδιώτες στο ΙΚΑ και να προσλάβει προσωπικό. Έτσι αφενός και το κόστος θα μειωθεί και αφετέρου θα σταματήσει η εκμετάλλευση των ατόμων που απασχολούνται σε τέτοιες εργολαβίες, που κάθε τρεις και λίγο διαμαρτύρονται είτε για καθυστερήσεις πληρωμών είτε για καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων με την ανοχή μάλιστα της Πολιτείας.
www.taxydromos.gr


Read more...

Στέλνουν σε λογιστές 700.000 µικροµεσαίους, επαγγελµατίες Θα υπογράφουν υποχρεωτικά τις δηλώσεις όσων κάνουν αυτοπεραίωση

Λογιστές θα πρέπει να αναζητήσουν υποχρεωτικά οι 700.000ελεύθεροι επαγγελµατίες και επιτηδευµατίεςπου εντάσσονται κάθε χρόνο στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.

Απόφαση που εκδόθηκε χθεςαπό τον υφυπουργό Οικονοµικών Δ. Κουσελά αναφέρεισυγκεκριµένα ότι για όσους περαιώνουν τις φορολογικές τους χρήσεις, µε βάση τις διαδικασίες του αυτοελέγχου, υποχρεούνται για τα εισοδήµατα του 2010 που θα δηλώσουν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος, να απευθυνθούν σε λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους. Ακόµη δηλαδή και ένα ευρώ ακαθάριστα έσοδα να έχει µια ατοµική εµπορική επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελµατίας και επιλέξει την αυτοπεραίωση θα πρέπει να απευθυνθεί υποχρεωτικά σε λογιστή.

Κύκλοι της αγοράςεπισηµαίνουν πάντως ότι η αυτοπεραίωση πηγαίνει παράλληλα µε την τήρηση των βιβλίων ενός επαγγελµατία ήµιας επιχείρησης καθ’ όλητη διάρκεια του έτους, γεγονός που µπορεί να συνεπάγεται γι’ αυτούς και ένα µηνιαίο κόστος γύρω στα 100 ευρώ.

Πάράλληλά µε την ίδια απόφαση του υφυπουργούΟικονοµικών µειώνονται τα ποσά των ακαθάριστων εσόδων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελµατιών που τηρούν βιβλία Β’κατηγορίας, πάνω από τα οποία καθίσταται υποχρεωτική η υπογραφή της δήλωσης από φοροτεχνικό. Συγκεκριµένα τα ποσά για τις επιχειρήσεις µειώνονται σε 100.000 ευρώ (από300.000 ευρώ σήµερα) και για τουςελεύθερους επαγγελµατίες στα 50.000 ευρώ (από150.000

ευρώ σήµερα). Τα νέα όρια θεωρούνταιιδιαίτερα χαµηλά καιοδηγούν στηνπόρτα του λογιστή εκατοντάδες χιλιάδες µικροµεσαίους.

ΥΠΟΧΡΕΏςεις. Επισηµαίνεται ότι οι λογιστές, βάσει του νόµου, είναι πλέον υπεύθυνοι για την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των δηλώσεων που υποβάλλουν και αν διαπιστώνονται ανακριβή στοιχεία, εφόσον εµφανίζουν µεγάλη συχνότητα, κινδυνεύουν ακόµη και µε την αφαίρεση της άδειας άσκησηςτου επαγγέλµατός τους. Η πρόταση τηςτήρησης των βιβλίων - στοιχείων και της υπογραφής τηςδήλωσης είχε γίνει από τους ίδιους τους λογιστές στο πλαίσιο του διαλόγου που είχε πραγµατοποιηθεί το 2010, πριν από την κατάρτιση του πρώτου φορολογικού νόµου.

ΆΠΟςΥΜΦΟΡΗςη. Εκτιµάται ότι θα µειωθεί ο φόρτος των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου που θα µπορούν να ασχοληθούν µε την εξυπηρέτηση των φορολογουµένων και κυρίως µε τις διασταυρώσεις για τον εντοπισµό τωνύποπτων οµάδων φοροδιαφυγής. Εντός τωνπροσεχών µάλιστα ηµερών πρόκειταινα εκδοθεί άλλη µια απόφαση, µε την οποία οι λογιστές θα υποχρεωθούν να υποβάλουν αναλυτική κατάσταση δαπανών ανά πελάτη µέσω του Διαδικτύου στη Γενική Γραµµατεία Πληροφορικών Συστηµάτων.

Read more...

Διευκολύνσεις για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων της Ιαπωνίας

Για όσους θέλουν να φύγουν

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκυο, διευκολύνει τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που ζουν ή βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στην Ιαπωνία.

Οι διευκολύνσεις αυτές, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης, δεν είναι τίποτα άλλο από την εξεύρεση αεροπορικών εισιτηρίων για όσους Έλληνες επιθυμούν να φύγουν από την χώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, στην Ιαπωνία ζουν περί τους 130 Έλληνες. Οι συνθήκες, όπως σημείωσε, στα ιαπωνικά αεροδρόμια είναι ομαλές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πανικός στο Τόκιο μετά τη νέα έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα

Αδειάζουν τα καταστήματα

Συνωστισμός στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γιοκοχάμα
Συνωστισμός στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γιοκοχάμα (Φωτογραφία: Associated Press )
Τόκιο, Ιαπωνία
Πανικός επικράτησε την Τρίτη στο Τόκιο μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί και την άνοδο των επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν την ιαπωνική πρωτεύουσα, ενώ άλλοι έτρεξαν να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters, το πολυκατάστημα Don Quixote, το οποίο λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και βρίσκεται στη συνοικία Ρομπόνγκι του Τόκιο, πούλησε όλο τα αποθέματά του σε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά, λάμπες υγραερίου και υπνόσακους.

Κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι, που καλύπτουν το θέμα και βρίσκονται κοντά στην βορειοανατολική πόλη Σεντάι, επιστρέφουν στις χώρες τους.

Το παράρτημα του Τόκιο του Michael Page International, ενός βρετανικού γραφείου ευρέσεως εργασίας, θα παραμείνει κλειστό για μία εβδομάδα.

«Φεύγω για τη Σιγκαπούρη και θα εργάζομαι από το παράρτημά μας εκεί» είπε ένας υπάλληλός του.

Όπως διαβεβαιώνουν οι ιαπωνικές αρχές, τα επίπεδα ραδιενέργειας στην πρωτεύουσα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν, σε γραπτό μήνυμά του προς όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, πραγματοποιούνται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.

Επίσης, η υπουργός Κατανάλωσης της Ιαπωνίας κάλεσε τους συμπολίτες της να μην αδειάζουν τα καταστήματα τροφίμων για να αποθηκεύουν προμήθειες εξαιτίας του φόβου επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης.

Οι διάδρομοι των σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων της περιοχής του Τόκιο άδειασαν μετά το σεισμό, καθώς οι κάτοικοι αποφάσισαν να έχουν αποθέματα στην περίπτωση που κληθούν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η υπουργός δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι η συνέχιση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων»μπορεί να επηρεάσει τη διανομή της επισιτιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές».

Η Ρένχο διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί επισταμένως την εξέλιξη των τιμών προκειμένου να αποτραπεί μεγάλη αύξησή τους στα είδη διατροφής.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ/Reuters


Read more...