Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Πανικός στο Τόκιο μετά τη νέα έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα

Αδειάζουν τα καταστήματα

Συνωστισμός στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γιοκοχάμα
Συνωστισμός στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γιοκοχάμα (Φωτογραφία: Associated Press )
Τόκιο, Ιαπωνία
Πανικός επικράτησε την Τρίτη στο Τόκιο μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί και την άνοδο των επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν την ιαπωνική πρωτεύουσα, ενώ άλλοι έτρεξαν να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters, το πολυκατάστημα Don Quixote, το οποίο λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και βρίσκεται στη συνοικία Ρομπόνγκι του Τόκιο, πούλησε όλο τα αποθέματά του σε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά, λάμπες υγραερίου και υπνόσακους.

Κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι, που καλύπτουν το θέμα και βρίσκονται κοντά στην βορειοανατολική πόλη Σεντάι, επιστρέφουν στις χώρες τους.

Το παράρτημα του Τόκιο του Michael Page International, ενός βρετανικού γραφείου ευρέσεως εργασίας, θα παραμείνει κλειστό για μία εβδομάδα.

«Φεύγω για τη Σιγκαπούρη και θα εργάζομαι από το παράρτημά μας εκεί» είπε ένας υπάλληλός του.

Όπως διαβεβαιώνουν οι ιαπωνικές αρχές, τα επίπεδα ραδιενέργειας στην πρωτεύουσα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν, σε γραπτό μήνυμά του προς όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, πραγματοποιούνται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.

Επίσης, η υπουργός Κατανάλωσης της Ιαπωνίας κάλεσε τους συμπολίτες της να μην αδειάζουν τα καταστήματα τροφίμων για να αποθηκεύουν προμήθειες εξαιτίας του φόβου επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης.

Οι διάδρομοι των σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων της περιοχής του Τόκιο άδειασαν μετά το σεισμό, καθώς οι κάτοικοι αποφάσισαν να έχουν αποθέματα στην περίπτωση που κληθούν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η υπουργός δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι η συνέχιση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων»μπορεί να επηρεάσει τη διανομή της επισιτιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές».

Η Ρένχο διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί επισταμένως την εξέλιξη των τιμών προκειμένου να αποτραπεί μεγάλη αύξησή τους στα είδη διατροφής.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: