Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Τη χαλάρωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας από το ΔΝΤ ζητεί η Κρ.Λαγκάρντ

Στο δρόμο της Ευρωζώνης

«Επιθυμούμε την εναρμόνιση των συνθηκών μεταξύ των διευκολύνσεων της Ευρώπης και εκείνων του ΔΝΤ», είπε η κ. Λαγκάρντ
«Επιθυμούμε την εναρμόνιση των συνθηκών μεταξύ των διευκολύνσεων της Ευρώπης και εκείνων του ΔΝΤ», είπε η κ. Λαγκάρντ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Σε χαλάρωση των όρων του δανείου που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα κάλεσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κρ. Λαγκάρντ να προχωρήσει το ΔΝΤ, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου του ελληνικού δανείου θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την αρχή.

«Επιθυμούμε την εναρμόνιση των συνθηκών μεταξύ των διευκολύνσεων της Ευρώπης και εκείνων του ΔΝΤ», είπε, μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ θα πρέπει επίσης να εξετάσει τους όρους της συμφωνίας της με την Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου.

Σε ό,τι αφορά τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), η κ. Λαγκάρντ είπε ότι θα αρχίσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι με τη νέα μορφή του.

«Ο ορίζοντας που θέσαμε είναι οι αλλαγές στο ΕΤΧΣ να εφαρμοσθούν από το καλοκαίρι, οπότε έχουμε περιθώριο τεσσάρων μηνών», σημείωσε.

Οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν την αύξηση του πραγματικού βεληνεκούς δανεισμού του Ταμείου στα 440 από 250 δισ. ευρώ που είναι σήμερα και τη μείωση του επιτοκίου των δανείων που χορηγεί, ενώ έδωσαν τη δυνατότητα σε αυτό να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά.

Αν κάποια χώρα χρειασθεί να προσφύγει νωρίτερα στο ΕΤΧΣ, αυτό θα γίνει με τους όρους που λειτουργεί σήμερα, είπε η Γαλλίδα υπουργός.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: