Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Δημοσκόπηση: Μπροστά η ΝΔ, οριακά εντός Βουλής ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ



Τι δείχνουν τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης της Rass. Τι ποσοστά συγκεντρώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ποια η γνώμη των πολιτών για την ΕΡΤ και τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και καθίζηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Rass, που δημοσιεύει ο "Τύπος της Κυριακής".
Στην καρδιά των πολιτικών εξελίξεων, η νέα έρευνα που ολοκληρώθηκε την ημέρα που ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, δείχνει ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ βρίσκονται οριακά εντός Βουλής.
Για πρώτη φορά στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 4%, ενώ η ΔΗΜΑΡ μόλις 3%.
Μεγάλο προβάδισμα έχει ο Αντώνης Σαμαράς ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46,8%, έναντι 33,4% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο "κανένας" συγκεντρώνει ποσοστό 19,1.
Η ΝΔ παρουσιάζει οριακή άνοδο στο ποσοστό της, το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά ανάμεσα τους να βρίσκεται στο 1,1%, με τη ΝΔ να είναι πρώτη και στην παράσταση νίκης, με ποσοστό 54,4%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με 38,6%.
  • ΝΔ: 24,8%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 23,7%
  • ΠΑΣΟΚ: 4%
  • ANEΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ: 4,1%
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 8,1%
  • ΔΗΜΑΡ: 3%
  • ΚΚΕ: 4,7%
Υπέρ της μείωσης του προσωπικού στην ΕΡΤ οι πολίτες
Στο θέμα της ΕΡΤ, τα ευρήματα της έρευνας  είναι δυσανάλογα της πολιτικής θύελλας που προκλήθηκε, καθώς είναι καθολικό το αίτημα των πολιτών να μειωθεί το προσωπικό της ΕΡΤ, αλλά και να εξορθολογιστεί η λειτουργία της.
Μια εβδομάδα μετά το «λουκέτο», η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, 72,7% παίρνει το μέρος του Αντώνη Σαμαρά. Το ίδιο και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο 1 στους 3 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τη θέση Τσίπρα ν΄ανοίξει η ΕΡΤ και να συνεχίσει να λειτουργεί όπως πριν.
Το 59,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ν΄ανοίξει η ΕΡΤ μόνο αφού το προσωπικό μειωθεί και η λειτουργία της εξορθολογιστεί.
Το ίδιο και οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ, σε ποσοστό 78,8%.
Σημειώνεται ακόμη ότι το 61,8% των πολιτών θέλει να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση, κάτι το οποίο είναι κοινό αίτημα των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, πλην του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν κι ένα μήνυμα στον αρχηγό τους, μιας και το 70,7% θεωρεί πως ένα χρόνο μετά τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μετατοπιστεί από τη σκληρή αντιμνημονιακή του στάση, και έχει πιο ήπιες και κεντρώες θέσεις.
Χαρακτηριστικό είναι, πως 2 στους 3 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από αυτή τη στροφή.

Read more...

Ανάσα για φορολογούμενους: Καταργούν και ψαλιδίζουν 350 τέλη



Διαβάστε τη νέα εγκύκλιο ΥΠΟΙΚ, σχετικά με 350 είδη ανταποδοτικών φόρων. Γιατί καταργούνται ή ψαλιδίζονται. Τι θα ισχύσει και από πότε. Ανάσα για δήμους, λιμάνια και καταστήματα

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι 350 μη ανταποδοτικοί φόροι ή τέλη υπέρ τρίτων που εισπράττονται από υπουργεία και φορείς του Δημοσίου, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Έθνος".
Σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο, περί τα 140 με 150 τέλη οδεύουν προς κατάργηση, άλλα θα "ψαλιδιστούν" με την κυβέρνηση να ετοιμάζει σχέδιο εξορθολογισμού όλων των μη ανταποδοτικών χρεώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απέστειλε σχετική εγκύκλιο σε όλους τους φορείς ζητώντας μέχρι τις 15 Ιουλίου να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο για τα τέλη, τις εισφορές και τους φόρους χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα που εισπράττουν, αλλά και ποιες δαπάνες καλύπτονται από τα συγκεκριμένα έσοδα.
Από μία πρώτη έρευνα, που έχει ολοκληρώσει το υπουργείο Οικονομικών, προέκυψε ότι οι δικαιούχοι των μη ανταποδοτικών χρεώσεων είναι κυρίως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Βέβαια οι εισφορές υπέρ των Ταμείων αποτελούν κοινωνικούς πόρους και τυχόν κατάργησή τους θα τα οδηγούσε σε άμεσο οικονομικό μαρασμό και αδυναμία καταβολής παροχών και συντάξεων προς τους ασφαλισμένους.
Τα Ταμεία μέσω των κοινωνικών πόρων εισπράττουν 2 δισ. ευρώ ετησίως. Μόνο από την εισφορά υπέρ ΟΓΑ το όφελος είναι 1 δισ. ευρώ.
Στους δήμους, μεταξύ των άλλων, καταβάλλονται τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (τραπεζοκαθίσματα), το τέλος ακίνητης περιουσίας και το τέλος παρεπιδημούντων.
Στα μη ανταποδοτικά τέλη εντάσσονται ο επίναυλος 3%, τα λιμενικά τέλη 5%, τα τέλη υπέρ ΟΛΠ 6,5%, τα αχθοφορικά κ.ά. που φθάνουν στα 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο που απέστειλε ο κ. Σταϊκούρας τονίζεται πως σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, ο προϋπολογισμός του 2014 θα πρέπει να προβλέπει τον εξορθολογισμό των μη ανταποδοτικών χρεώσεων και όλες οι απαραίτητες ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.
Γι΄αυτό και ζητά τα στοιχεία μέχρι τις 15 Ιουλίου, προκειμένου κατ' αρχάς να εκτιμηθούν το είδος και το ύψος των εσόδων αυτών στους φορείς, καθώς και το είδος και το ύψος των δαπανών που καλύπτουν.
Να σημειωθεί πως οι μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων αποτελούν θεσμοθετημένες οικονομικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε φορολογούμενους ή συναλλασσόμενους, άτομα ή επιχειρήσεις, για την οικονομική ενίσχυση τρίτων.
Μη ανταποδοτικά τέλη
ΟΤΑ
* Τέλος ζύθου
* Τέλη διαφήμισης
* Τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (τραπεζοκαθίσματα)
* Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
* Τέλος παρεπιδημούντων
* Ασφαλιστικά Ταμεία
*Εισφορά υπέρ ΟΓΑ (σε χαρτόσημα)
* Εισφορά επί των έργων (αφορά εργολήπτες) για το ΤΣΜΕΔΕ
* Εισφορά υπέρ του Ταμείου Νομικών
* Αγγελιόσημο
Διάφορα
* Εισφορά στις τιμές των φαρμάκων υπέρ Φαρμ/κού Συλλόγου
* Φόρος δημοσίων θεαμάτων
* Εισφορά 2% υπέρ της δασοκτονίας
* Εισφορά υπέρ ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών
* Τέλη υπέρ επιμελητηρίων, σωματείων και συλλόγων
* Δασμοί για την ΕΟΤ

Read more...

OI ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ...


Παγίδες και δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβουν οι φετινές δηλώσεις εισοδήματος. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι εισέπραξαν αποζημίωση απολύσεως, ...επίδομα ανεργίας ή μικρές αμοιβές "έναντι" των δεδουλευμένων τους καθώς εάν τα ποσά αυτά δεν καταχωρηθούν σωστά, μπορεί να πιαστούν στην «παγίδα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Το ίδιο θα συμβεί όμως και με μια σειρά προνοιακά επιδόματα ή αμοιβές, όπως και το ΕΚΑΣ, που έλαβαν το 2012 εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι. Γενικά, οι κωδικοί του εντύπου Ε1 που «κρύβουν» έκτακτη εισφορά είναι οι 659-660,661-662,431-432,433-434,305-306. Στους κωδικούς «παγίδα» αναγράφονται και φορολογούνται με έκτακτη εισφορά 1%-4% οι συντάξεις αναπήρων πολέμου, το εξωϊδρυματικό επίδομα, η ισόβια σύνταξη, το επίδομα πολύτεκνων, το ΕΚΑΣ, το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

Τι να προσέξουν οι άνεργοι
Ειδικότερα, βάσει της νομοθεσίας, μόνο η αποζημίωση απόλυσης εξαιρείται από την εισφορά αλληλεγγύης. Δηλώνεται στον κωδικό 657 (για τον σύζυγο) ή 658 (για τη σύζυγο) και αναγράφεται στον συγκεκριμένο κωδικό η αποζημίωση, ακριβώς για να μην υπαχθεί στα εισοδήματα επί των οποίων υπολογίζεται και εισφορά αλληλεγγύης.

Αντιθέτως: οι φορολογούμενοι που έχασαν την δουλειά τους μέσα στο 2012 θα πρέπει να προσέξουν κατά την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης τον κωδικό 661 και 662 στον οποίο θα πρέπει να αναγραφεί τα επίδομα που εισπραχθηκε από τον ΟΑΕΔ. Απαιτείται να υπάρχει και η αντίστοιχη βεβαίωση την οποία βεβαίως μπορείτε να προμηθευτείτε και μέσα από τα ΚΕΠ ή από τον ΟΑΕΔ. Το επίδομα ανεργίας δεν απαλλάσσεται από την εισφορά αλληλεγγύης και φορολογείται με 1%-4%, αν το συνολικό ατομικό εισόδημα (τεκμαρτό ή μη) ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι εργάστηκαν κάποιους από τους μήνες του 2012 ως μισθωτοί και στη συνέχεια έχασαν τη δουλειά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθεί η βεβαίωση αποδοχών από τον εργοδότη. Θα δηλωθούν κανονικά οι μισθοί στον κωδικό 301 ή 302. Θα δηλωθεί επισης ο φόρος που παρακρατήθηκε στον κωδικό 315 και 316.

Τι δηλώνουν οι «απλήρωτοι»
Προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν εισπράξει μισθούς του 2012 καθώς κινδυνεύουν να πέσουν στη παγίδα καταβολής φόρου για “ανύπαρκτες” αποδοχές. Για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν στο σχετικό κωδικό του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μόνο τα ποσά που εισέπραξαν από την επιχείρηση η τον εργοδότη τους το 2012 αφού προηγουμένως ζητήσουν στη σχετική βεβαίωση αποδοχών τους να αναγραφούν ξεχωριστά τα ποσά που έχουν εισπράξει και τα δεδουλευμένα δεν έχουν εξοφληθεί.

Με ειδική διάταξη που επιβλήθηκε λόγω της κακής κατάστασης στην αγορά εργασίας, παρατείνεται και για τα εισοδήματα του 2012 το καθεστώς που προβλέπει ότι θα φορολογηθούν μόνο οι μισθοί που έχουν πραγματικά εισπραχθεί και όχι όλο το ετήσιο εισόδημα που αναγράφεται στην βεβαίωση αποδοχών που εκδίδει η επιχείρηση η ο εργοδότης.

Ωστόσο για να αποφύγει ο εργαζόμενος περιπέτειες με την εφορία θα πρέπει στην πρώτη σειρά της βεβαίωσης αποδοχών που θα λάβει να αναγράφεται το συνολικό ποσό των αποδοχών που εισέπραξε εντός του 2012 και στην δεύτερη τα ποσά που δεν έχει εισπράξει έτσι ώστε να δηλώσει μόνο τα εισπραχθέντα και τον αναλογούντα φόρο. Τα υπόλοιπα χρεωστούμενα δεδουλευμένα θα τα δηλώσει όταν τα εισπράξει.

Για παράδειγμα μισθωτός εισέπραξε το 2012 αποδοχές ύψους 10.000 ευρώ και η επιχείρηση του οφείλει άλλα 5.000 ευρώ δεδουλευμένα. Στη βεβαίωση αποδοχών θα πρέπει να αναγράφεται το ποσό των 10.000 ευρώ μαζί με τον αναλογούντα και τον παρακρατούμενο φόρο και το υπόλοιπο ποσό των 5.000 ευρώ σε ξεχωριστή σειρά ως οφειλή από δεδουλευμένα επί του οποίου δεν έχει υπολογισθεί ο φόρος. Με τη σειρά του ο εργαζόμενος θα αναγράψει στη φορολογική δήλωση τα 10.000 ευρώ Έτσι ο τελικός φόρος θα υπολογισθεί με βάση το εισόδημα των 10.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση η εφορία θα υπολογίσει φόρο με βάση το συνολικό ποσό των 15.000 ευρώ και ο εργαζόμενος θα φορολογηθεί για ανύπαρκτο εισόδημα .

Ωστόσο στο νόμο υπάρχει κενό καθώς δεν αποσαφηνίζεται τι θα γίνει στην περίπτωση που στην βεβαίωση αποδοχών της επιχείρησης η του εργοδότη δεν αναγράφονται ξεχωριστά τα ποσά που εισπράχθηκαν και τα οφειλόμενα.
Πηγή : protothema.gr

Read more...

Ο "ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ" ΘΕΜΑ ΩΡΩΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΟΡΚΟΜΟΣΙΑ




Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Ανασχηματισμός προ των πυλών....τις επόμενες ώρες σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς πιθανόν θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει τα... ονόματα που θα απαρτίζουν την νέα κυβέρνηση ενώ την... Τρίτη θα γίνει και η ορκωμοσία!
Υπήρξαν κάποιες σκέψεις να αντικατασταθούν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ και μετά το συνέδριο της ΝΔ να γίνει ανασχηματισμός αλλά αργά χθες το βράδυ κατέπεσαν αφού ο χρόνος πιέζει...
 
Τώρα από τα λίγα πράγματα που έχουν διαρρεύσει θα τηρηθεί το ποσοστό 2 προς 1, δηλαδή δύο στελέχη της Ν.Δ. για κάθε ένα του ΠΑΣΟΚ ποσοστό αρκετά μεγάλο για το ΠΑΣΟΚ αν κρίνουμε το ποσοστό που πήρε στις πρόσφατες εκλογές πράγμα που δείχνει ότι ο... Αντώνης Σαμαράς θέλει μια ισχυρή κυβέρνηση με τοΒενιζέλο και τα στελέχη του που συμμετέχουν να είναι "ενεργά και συνυπεύθυνα" των αποφάσεων της... δικομματικής κυβέρνησης!
Τώρα η συμμετοχή ή μη του ίδιου του κ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση και με ποιο χαρτοφυλάκιο, πλην του τίτλου του αντιπροέδρου δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί και σίγουρα θα ανακοινωθεί τελευταία στιγμή αφού ο κ.Βενιζέλος έχει ζητήσει απόλυτη εχεμύθεια από τα στελέχη του.
 
Πολλά όμως ακούγονται σε επίπεδο διαρροών: μερικά από αυτά είναι:
 
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας:
Ο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλος παραμένει στην κυβέρνηση, ο κ. Κ. Χατζηδάκης το ίδιο, όπως ο ... κ. Ν. Δένδιας, ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη , ο κ. Δ. Σταμάτης.
Μπαίνουν στην κυβέρνηση σύμφωνα με τις διαρροές ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ο κ. Μ. Βορίδης, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο κ. Γ.Μιιχελάκης.
 
Από πλευράς του ΠΑΣΟΚ:
Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προτείνει τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για υφυπουργό με αρμοδιότητα την ΕΡΤ τους κ.κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Π. Κουκουλόπουλου, Φώφης Γεννηματά, Γ. Μανιάτη και Φ. Σαχινίδη.
 
Πάντως δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι είναι αριθμητικά... "πολλά" τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μπαίνουν στην κυβέρνηση...
 
Σας ευχαριστώ...

Read more...

Μαργαρίτης: Θα συνεργαστούμε και με τον ...ΣΥΡΙΖΑ αν χρειαστεί!...


Δεν απέκλεισε μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Θόδωρος Μαργαρίτης, μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, έπειτα και από την...
αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση.
Σε συνέντευξή του στον Real Fm ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι στο ενδεχόμενο εκλογών και την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί στην πρώτη θέση η ΔΗΜΑΡ δεν είναι αντίθετη στη συνεργασία.

Μπορεί να σημείωσε «να ψηφίσει ο λαός και εδώ είμαστε», ωστόσο, ο Θόδωρος Μαργαρίτης υπογράμμισε ότι η ΔΗΜΑΡ σε κάθε περίπτωση επιθυμεί να υπάρχουν λύσεις για το λαό και μπορεί να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ με τη ίδια άνεση με την οποία συνεργάστηκε και με τη Νέα Δημοκρατία, εφόσον υπάρχει κοινή βάση προγραμματικής συνεννόησης.

Για το καυτό θέμα της ΕΡΤ υποστήριξε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το κόμμα του Φώτη Κουβέλη και ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι αντίθετη στις μαζικές απολύσεις.

«Η έννοια της μεταρρύθμισης έχει πάρει τη σημασία μαζικών απολύσεων και για το λόγο αυτό ενοχλούσε ο Αντώνης Μανιτάκης. Στην ΕΡΤ δοκιμάστηκε η έννοια των μαζικών απολύσεων χωρίς κριτήριο και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο στο Δημόσιο τότε στον ιδιωτικό τομέα η κόλαση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαργαρίτης....

Read more...

Αυτοί θα είναι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ...




Σχεδόν σίγουροι για το νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να θεωρούνται από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Φώφη Γεννηματά, ο...
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (διαψεύδει ότι είναι υποψήφιος για υφυπουργός αρμόδιος για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση), ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Συμεών Κεδίκογλου, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Κώστας Τριαντάφυλλος και άλλοι.
Επίσης, εξαιρετικά πιθανό είναι να διατηρηθεί στην κυβέρνηση, ο Θανάσης Τσαυτάρης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας...

Read more...

Μετά τις διαμαρτυρίες για «ιδιωτικοποίηση» Εξαιρεί η Κομισιόν το νερό από το σχέδιο οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης


  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την πρόθεσή του να εξαιρέσει τις υποδομές ύδρευσης από το σχέδιο οδηγίας για την Ανάθεση Συμβάσεων Παραχώρησης εξέφρασε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί και τις διαμαρτυρίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί «από την πίσω πόρτα» να σπρώξει τα κράτη-μέλη προς την ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού.

Το σχετικό σχέδιο οδηγίας για την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης στοχεύει σε «νοικοκύρεμα» των πρακτικών αυτών από τα κράτη-μέλη, σε βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς την ανάθεση τέτοιων συμβάσεων.

Οι ανησυχίες που δημιουργήθηκαν αφορούν στο ότι το πλαίσιο που σχεδιάζεται να επιβληθεί με την οδηγία είναι τέτοιο που εμμέσως παροτρύνει τα κράτη-μέλη να ιδιωτικοποιήσουν τις εταιρείες ύδρευσης, θεωρώντας το είτε ευκολότερο, είτε με ισχυρότερη νομική υπόσταση.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει όμως ότι δεν πρότεινε να ασκηθεί πίεση ή ενθάρρυνση για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, όπως το νερό, και ότι ο χειρισμός δημόσιων υπηρεσιών εναπόκειται πάντα στο κάθε κράτος-μέλος -«και έτσι θα παραμείνει».

«Εδώ και μήνες υπάρχουν αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει το νερό από την πίσω πόρτα, μέσω της πρότασης επί των Παραχωρήσεων», αναφέρει ο αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, βεβαιώνοντας ότι «ουδέποτε υπήρξε τέτοια πρόθεση, ουδέποτε ήταν αυτή η πραγματικότητα».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Right2water, που πραγματοποιεί εκστρατεία πάνω στην πλατφόρμα να αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα η ύδρευση και η αποχέτευση, έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 1.471.042 υπογραφές αξιώνοντας από την ΕΕ να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων.

Η Right2water στέκεται, επίσης, δίπλα στο κίνημα πολιτών «Κίνηση 136» για την προσπάθεια να κρατήσουν τις εταιρίες ύδρευσης σε δημόσια χέρια στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ο Μισέλ Μπαρνιέ επισήμανε ότι παρά τις επανειλημμένες διευκρινίσεις εκ μέρους της Κομισιόν παραμένει ευρέως η αντίληψη ότι η Ένωση επιχειρεί να πιέσει προς ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ύδρευσης.

  • Η ανακοίνωση του Μισέλ Μπαρνιέ για το νερό και τις Συμβάσεις Παραχώρησης
      Ο επίτροπος επισημαίνει ότι παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο νομικό σκέλος του σχεδίου οδηγίας και τη συμβολή όλων των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την κρίση του το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό για όλους και δεν παρέχει τις εγγυήσεις που αναμένουν οι πολίτες, εξ ου και ως καλύτερη λύση εισηγείται την εξαίρεση του νερού από το σχέδιο οδηγίας.

      Σχετική πρόταση πρόκειται να υποβάλει προς έγκριση στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τους έτερους κοινοτικούς επιτρόπους.

      «Είναι καθήκον μας να λαμβάνουμε υπόψη ανησυχίες που εκφράζουν τόσοι πολλοί πολίτες» αναφέρει ο επίτροπος, συμπληρώνοντας πως και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τους λόγους «που εξαγριώνουν και αναστατώνουν τους πολίτες όταν τους λένε ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν παρά τη θέλησή τους».

      «Ελπίζω η απόφαση αυτή να καθησυχάσει τους πολίτες και να στείλει το μήνυμα πως η Επιτροπή [τους] ακούει» υπογραμμίζει.
      Newsroom ΔΟΛ

      Read more...

      «Η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ» «Δεν κάνουμε κάτι περίεργο, αλλά κάτι εθνικά αναγκαίο» εξηγεί ο Ευ.Βενιζέλος


      Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι «Σχέδιο Β'» ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει
      Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι «Σχέδιο Β'» ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

      Αθήνα
      Τη δική του απάντηση για τους λόγους που τον έκαναν να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, δίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

      Σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής, με τίτλο «Η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ!» αναφέρει: «Το ΠΑΣΟΚ ξέρει τις δυσκολίες και τους κινδύνους μίας κυβερνητικής συνεργασίας με τη συντηρητική παράταξη που έχει τα δικά της προτάγματα, τους δικούς της ρυθμούς, τις δικές της πρακτικές. Δεν κάνουμε όμως κάτι περίεργο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Κάνουμε κάτι εθνικό αναγκαίο. Η εθνική ανάγκη μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως ισχυρή, δίκαιη και έντιμη βάση συνεργασίας».

      Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις η κυβερνητική συνεργασία επαναθεμελιώνεται.

      «Η εθνική στρατηγική δεν αρκεί να επιβεβαιωθεί. Πρέπει να προσλάβει τη μορφή ενός ολοκληρωμένου στις λεπτομέρειές του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, ικανού να πείσει και να παρακινήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου».

      Προσθέτει ότι «η δημοκρατική παράταξη είναι και πάλι ο εγγυητής της σταθερότητας» και υπογραμμίζει ότι «'Σχέδιο Β' ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει».

      «Το ευρωπαϊκό γήπεδο είναι δύσκολο, μυωπικό, συντηρητικό και επίμονο. Αλλά είναι το καλύτερο για να μην πω το μόνο που υπάρχει για τη χώρα μας» καταλήγει.

      Σε άλλο άρθρο του, στο Έθνος της Κυριακής, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει πως το βασικό δίδαγμα της κρίσης είναι ότι «στην πατρίδα μας δεν υπάρχουν πια περιθώρια για μικρές, κομματικές ή προσωπικές επιλογές».

      Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι και πάλι το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διασφαλίσει τη σταθερή και ομαλή πορεία της κυβέρνησης και της χώρας και το έκανε.
      «Το εθνικό συμφέρον προτάσσεται κάθε κομματικής επιδίωξης. Η δημοκρατική παράταξη και στο παρελθόν και τώρα υπάρχει χάριν του λαού και του έθνους» τονίζει.
      Σημειώνει, τέλος, πως αρχίζει τώρα μια νέα φάση κατά την οποία «απαιτούνται εγγυήσεις σοβαρότητας, ενότητας, αποτελεσματικότητας και επιτυχίας. Εγγυήσεις προγραμματικές, οργανωτικές, προσωπικές».
      Newsroom ΔΟΛ

      Read more...

      «Συνεχίζουμε με νέα αποφασιστικότητα» «Δεν θα την πατήσουμε ξανά, θα συνεννοούμαστε» λέει ο Αντ.Σαμαράς


      Δεν θα με ακούσετε ποτέ να μιλάω απαξιωτικά για τον Φώτη Κουβέλη και το κόμμα του, λέει ο πρωθυπουργός
      Δεν θα με ακούσετε ποτέ να μιλάω απαξιωτικά για τον Φώτη Κουβέλη και το κόμμα του, λέει ο πρωθυπουργός   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

      Αθήνα
      Μείναμε όρθιοι και συνεχίζουμε με νέα αποφασιστικότητα, δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς, αποκαλώντας τον Ευ.Βενιζέλο «εταίρο πλήρους ευθύνης», λέγοντας ότι πρέπει να αποκτήσει «σημαντικό ρόλο» στο νέο σχήμα.

      «Δεν θα την πατήσουμε ξανά, πρέπει να μάθουμε να συνεννοούμαστε» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, ενώ διατυπώνει απορίες για τη στάση του Φώτη Κουβέλη.

      «Δεν ξέρω γιατί άλλαξε στάση. Δεν θέλω να διατυπώνω δημόσια υποθέσεις. Ξέρω όμως ότι είχε βρεθεί συμφωνία την Τετάρτη το βράδυ.

      » [...] Το μόνο που επρόκειτο να λύσουμε την Πέμπτη το βράδυ ήταν ο αριθμός των προερχόμενων από την ΕΡΤ που θα υπέγραφαν τρίμηνη σύμβαση. Τελικώς δέχθηκα να φτάσουν τις 2.000 άτομα για να εξασφαλίσουμε συμφωνία όλων. Αλλά ο κ. Κουβέλης δεν δέχθηκε ούτε αυτό ούτε όλα τα προηγούμενα που είχε δεχθεί την Τετάρτη. Λυπάμαι ειλικρινώς για αυτό. Αλλά εμείς έπρεπε να προχωρήσουμε».

      Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σαμαράς:

      • Υπερασπίζεται την απόφασή του για την ΕΡΤ, την οποία χαρακτηρίζει κραυγαλέα περίπτωση αδιαφάνειας και σπατάλης.
      • Υπογραμμίζει ότι ήταν συνειδητή επιλογή να καταργηθεί η ΕΡΤ, αλλά διευκρινίζει ότι το μαύρο στις οθόνες δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης.
      • Ασκεί κριτική στον Κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι εύχεται η χώρα να αποτύχει, ενώ του εύχεται «καλή επιτυχία με τις συνιστώσες του».
      • Θεωρεί επιζήμιες τις εκλογές και δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις.
         
      Newsroom ΔΟΛ

      Read more...

      Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους Πύρινα μέτωπα σε Μαρκόπουλο Ωρωπού, Κορωπί και Θρακομακεδόνες


        (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

      Αθήνα
      Τρία πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική: Στην περιοχή Αμφιάρειο στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, σε δασική περιοχή στον Αγ.Γεώργιο Κορωπίου και σε δασική έκταση στους Θρακομακεδόνες. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

      Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες, αλλά το έργο τους δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν σήμερα, Σάββατο, στο Λεκανοπέδιο.

      Να σημειωθεί ότι από το πρωί εκδηλώθηκαν 29 φωτιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 12 στην Αττική.

      Στο Μαρκόπουλο Ωρωπού επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 2 τμήματα πεζοπόρων, 5 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

      Οι φλόγες πλησιάσαν τις αυλές δύο σπιτιών, μακριά από τον οικισμό, όμως με επέμβαση των πυροσβεστών δεν προκάλεσαν ζημιές.

      Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στους επαρχιακούς δρόμους Καπανδριτίου - Καλάμου και Μαρκοπούλου - Καλάμου και κάνει εκτροπές της κυκλοφορίας από την οδό Αγίας Ελεούσης, από την πλατεία Καλάμου και από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στη θέση Ουλπέρι.

      Στον Αγ.Γεώργιο Κορωπίου επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 18 οχήματα, ενώ για την κατάσβεση της φωτιάς στους Θρακομακεδόνες, σε δασική έκταση κοντά στη συμβολή των οδών Μακεδονίας και Μεγάλου Αλεξάνδρου, επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα, δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

      Τέλος, σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πευκενέας στα Μέγαρα Αττικής.
      Newsroom ΔΟΛ

      Read more...

      Αποκάλυψη Κωνσταντινόπουλου: Την Τετάρτη Κουβέλης-Βενιζέλος-Σαμαράς υπέγραψαν συμφωνία για την ΕΡΤ


      Διαμονή, πλήρης διατροφή, ειδικό πακέτο ποτών από 73 Ευρώ την ημέρα το άτομο
      Υπάρχει γραπτώς πλαίσιο συμφωνίας των αρχηγών την Τετάρτη το βράδυ, για την ΕΡΤ, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Επιβεβαιώνει ο Κεδίκογλου. Αρνείται η ΔΗΜΑΡ
      Την αποκάλυψη ότι το πλαίσιο συμφωνίας για την ΕΡΤ, που διαμορφώθηκε την Τετάρτη το βράδυ μεταξύ των τριών αρχηγών, έχει καταγραφεί εγγράφως, έκανε μιλώντας το πρωί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος.
      Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο κ. Κουβέλης υπαναχώρησε την Πέμπτη από το πλαίσιο συμφωνίας και τούτο αποδεικνύεται από τις σημειώσεις που έχουν κρατηθεί.
      Επιβεβαίωση Κεδίκογλου
      Κατά τη διάρκεια της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του ANT1 και ο Σίμος Κεδίκογλου επιβεβαίωσε πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αφού συμφώνησαν για τη νέα δημόσια τηλεόραση έγραψαν τα επίμαχα σημεία της συμφωνίας του σε ένα χαρτί, το οποίο πήραν και οι τρεις.
      ''Υπήρχε συμφωνία για το πλαίσιο που θα μπορούσε να ακολουθηθεί, το μόνο που δεν είχε καθοριστεί ήταν ο ακριβής αριθμός των υπαλλήλων'' πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα έπιαναν δουλειά στη μεταβατική  ΕΡΤ.
      Αρνείται η ΔΗΜΑΡ
      Ωστόσο ο Δημήτρης Χατζησωκράτης της ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε πως υπάρχει τέτοιο χαρτί και υποστήριξε πως το μόνο χαρτί που πήρε μαζί του ο Φώτης Κουβέλης από τη σύσκεψη της Τετάρτης ήταν ένα που είχε μόνο σημειώσεις.
      http://news247.gr

      Read more...

      ΒΙΝΤΕΟ-Ποιοι "πράσινοι" ακούγονται για τον... ανασχηματισμό

      ΒΙΝΤΕΟ-Ποιοι πράσινοι ακούγονται για τον... ανασχηματισμό
      Τα πρώτα ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς... υπουργοποίηση συζητούνται ήδη.

      Δείτε το βίντεο από τον ALPHA:

      enikos.gr

      Read more...

      Οι "αμετακίνητοι" του ανασχηματισμού

      Οι αμετακίνητοι του ανασχηματισμού
      Τουλάχιστον πέντε υπουργοί εμφανίζονται ως αμετακίνητοι για τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.
      Σύμφωνα με το MEGA, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται ότι παραμένει στη θέση του. Στο «τιμόνι» του υπουργείου Ανάπτυξης μένει ο Κωστής Χατζηδάκης, έστω και αν το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει τη διαίρεση του υπουργείου.
      Σταθεροί στα υπουργικά γραφεία φαίνεται ότι θα είναι ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αβρανιτόπουλος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
      Στη θέση του παραμένει και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκτός αν, σύμφωνα με το MEGA, προχωρήσει το σενάριο που εμφανίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναλαμβάνει το συγκεκριμένο υπουργείο και τη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
      Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του ενώ σύμφωνα με το MEGA δεν έχει μιλήσει ούτε με τους στενούς του συνεργάτες για το ενδεχόμενο να μπει στη κυβέρνηση.
      Ο αρμόδιος υφυπουργός ο οποίος θα αναλάβει την υπόθεση της ΕΡΤ, φαίνεται ότι θα είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ενδεχομένως όμως να μην είναι πολιτικό πρόσωπο αλλά τεχνοκράτης.
       enikos.gr

      Read more...

      Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ στο ΥΠΟΙΚ

      Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ στο ΥΠΟΙΚ
      Η ΠΟΣΠΕΡΤ με ανακοίνωσή της, δίνει τη δική της απάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, που έκανε λόγο για εκκένωση του κτιρίου από τους εργαζομένους της ΕΡΤ.
      Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ:

      "ΕΔΩ ΕΡΤ ! ΕΔΩ ΕΡΤ!

      Στο Υπουργείο  Οικονομικών  απαντάμε :  Μολών λαβέ !

      Οι εντολές εκκένωσης του Ραδιομεγάρου  από  αυτούς που παρανομούν, παραβιάζουν κάθε έννοια συνταγματικού δικαίου,  που φοβούνται τη δημοκρατία, που φοβούνται τη νομιμότητα,
                           είναι βία για να παραιτηθούμε!
                           Είναι βία για να μας γονατίσουν!
                           Είναι  βία για να μας τρομάξουν!

      Απαντάμε, πιστοί στις επιταγές της συνείδηση  μας και με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας,  υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία!

      Καταπατώνται βάναυσα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα  και η δημοκρατία. Οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπουν σε κανένα να τους εκπροσωπεί και να διαπραγματεύεται για λογαριασμό τους!

      Θέλουν να παραδειγματίσουν όλους τους εργαζόμενους  του δημοσίου τομέα, ότι κατάφεραν να βρουν τη μέθοδο ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ στο δημόσιο, να προσθέσουν κι άλλους  στην ανεργία που αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς!

      Θέλουν να ισοπεδώσουν τη δημοκρατία, κάθε έννοια εργατικού δικαίου!

      Απαντάμε: Η δικομματική πλέον Κυβέρνηση, με τον αυταρχισμό  δεν θα μας τρομοκρατήσει!

      Δουλεύουμε για τη Δημόσια ΕΡΤ, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία!

      Δεν σταματάμε τον αγώνα αν δεν ανοίξει όλη η ΕΡΤ ως να μην έκλεισε μια μέρα, χωρίς καμιά απόλυση, χωρίς καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

      Η Νομική Υπηρεσία θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα!

      Οι ίδιοι που διόρισαν τις διεφθαρμένες διοικήσεις, οι ίδιοι που  μετέτρεψαν σταδιακά τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση σε κρατικό μηχανισμό κυβερνητικής προπαγάνδας, παρουσιάζονται ως οι αδιάφθοροι που θα επιβάλλουν τη διαφάνεια, σβήνοντας την ΕΡΤ.

      Η  σιωπή της ΕΡΤ
      ΕΙΝΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
      ΕΙΝΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
      ΕΙΝΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ  !

      Καλούμε όλους που συμπαραστέκονται στον αγώνα μας εδώ στο Ραδιομέγαρο  κάθε ώρα, κάθε μέρα …

      Απαιτούμε να αποκατασταθεί το δικαίωμα του λαού ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑ,  ΔΟΥΛΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

      Ο αγώνας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας είναι θέμα επιβίωσης του λαού!

      ΕΔΩ ΕΡΤ ! ΕΔΩ ΕΡΤ! ΠΟΜΠΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!".
      enikos.gr

      Read more...

      ΒΙΝΤΕΟ-Τα πρόσωπα του...ανασχηματισμού

      ΒΙΝΤΕΟ-Τα πρόσωπα του...ανασχηματισμού
      Μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση, ο ανασχηματισμός αποτελεί υπόθεση δύο κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνάντηση μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όπως είναι φυσικό τα ονόματα σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα δίνουν και παίρνουν. 


      Δείτε το βίντεο από το MEGA


      enikos.gr

      Read more...

      Ανυποχώρητοι οι εργαζόμενοι Εντολή ΥΠΟΙΚ για αποζημιώσεις και κάλεσμα για εκκένωση της ΕΡΤ


      Οι εργαζόμενοι παραμένουν στο Ραδιομέγαρο
      Οι εργαζόμενοι παραμένουν στο Ραδιομέγαρο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

      Αθήνα
      Σε συνέχεια της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για την προσωρινή λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η κυβέρνηση προχωρά στον προσδιορισμό των 2.000 αναγκαίων θέσεων για την λειτουργία του μεταβατικού φορέα.

      Παράλληλα, ο Γιάννης Στουρνάρας έδωσε εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος:

      • Στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου θα καταβληθούν δύο μηνιαίοι μισθοί ως πρώτη δόση έναντι της συνολικής αποζημίωσης.
      • Στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου θα καταβληθεί ένας μισθός μέχρι να υπάρξει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και υπολογισμός τυχόν υπολοίπων.
      • Οι εργαζόμενοι κατηγοριών ΠΕΘ, Ειδικών Συμβούλων και Μετακλητών Υπαλλήλων δεν θα λάβουν αποζημίωση.
      Η κυβέρνηση κάλεσε επίσης τους εργαζομένους να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα και άμεσα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

      Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ ανέστειλε την κοινή υπουργική απόφαση μόνο επί του σκέλους εκείνου που παύει τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, θεώρησε ότι η ΕΡΤ έχει καταργηθεί και ζήτησε τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα, περιλαμβανομένης και της πρόσληψης «του αναγκαιούντος προσωπικού», για τη μετάδοση προγράμματος από μεταβατικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα «στο συντομότερο δυνατό χρόνο».

      Ειδικότερα οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι πρέπει:
      • Να ανασταλεί η εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης ως προς το μέρος κατά το οποίο προβλέπει ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ
      • Ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές.
      Παράλληλα οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι «μέχρι τη σύσταση και την λειτουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να ληφθούν από τους κ.κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου και τον ειδικό διαχειριστή, τα αναγκαία εκείνα οργανωτικά μέτρα περιλαμβανομένης και της πρόσληψης του αναγκαιούντος προσωπικού για την εκ μέρους μεταβατικού δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετάδοση στο συντομότερο δυνατό χρόνο, του αναγκαίου προγράμματος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων καθώς και να εκτελούνται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση κάθε είδους δικαιωμάτων και συμφερόντων που ανάγονται στον κύκλο δραστηριοτήτων της καταργηθείσης ΕΡΤ ΑΕ».
      Newsroom ΔΟΛ

      Read more...