Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Τορπίλη σε ασφαλιστικά Ταμεία και συντάξεις - Καταργούν 150 φόρους «υπέρ τρίτων»

Συστάθηκε ειδική 11 μελής επιτροπή με απόφαση Σταϊκούρα, μετά από την απαίτηση της τρόικας που ζήτησε την κατάργησή τους - Ποιοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι - Αναβλήθηκε για την Κυριακή η συνάντηση Στουρνάρα με την τρόικα



Του Κωστή Πλάντζου
Στην κατάργηση τουλάχιστον 150 φόρων «υπέρ τρίτων», όπως ζητά η Τρόικα, προχωρά η κυβέρνηση, σκορπώντας ανησυχία στις διοικήσεις των Ταμείων για τα μελλοντικά τους έσοδα και, κατά συνέπεια, για τη δυνατότητά τους να δίνουν παροχές.
Ήδη από το 2002 η Επιτροπή Γεωργακόπουλου είχε εντοπίσει περίπου 580 τέτοια τέλη και φόρους που επιβαρύνουν τις συναλλαγές, εκ των οποίων οι περισσότεροι θεωρούνται «μη ανταποδοτικοί» και θα πρέπει από 1.1.2014 να ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό ή σταδιακά να καταργηθούν. Έκτοτε όμως, δεν έχει υπάρξει μια λεπτομερής καταγραφή.
Σήμερα συγκροτήθηκε, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, και 11μελής ειδική επιτροπή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που προχωρά στην καταγραφή των φόρων αυτών, για να αποφασιστεί ποιοι είναι ανταποδοτικοί για να διατηρηθούν και ποιοι όχι. Μέσα σε ένα μήνα η επιτροπή θα ετοιμάσει την εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για την σταδιακή περικοπή ή κατάργησή τους, ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2014.
Πρόσχημα είναι η φοροελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην κυβέρνηση όμως κάνουν  και άλλες σκέψεις: θεωρούν πως ίσως ανακάλυψαν έναν «κρυμμένο θησαυρό» όπου μπορούν «να βάλουν χέρι» αφού, όπως έλεγε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, «άλλοι φόροι θα καταργηθούν, κάποιοι θα παραμείνουν, αλλά και κάποιοι άλλοι θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και θα συνεχίσουν να εισπράττονται» -προφανώς  για να έχει επιπλέον έσοδα το δημόσιο! 
Μεγάλοι χαμένοι βγαίνουν οι ασφαλισμένοι σε Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφόσον χάσουν πόρους που δεν θα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Παρότι οι εκτιμήσεις ποικίλουν, υπολογίζεται ότι οι περίπου 580 «υπέρ τρίτων» φόροι επιβαρύνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις με πάνω  3 δισ. ευρώ ετησίως. Τα έσοδα αυτά θα χάσουν 23 φορείς και ασφαλιστικά ταμεία μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ , ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, τα Ταμείο Εμπόρων,  Νομικών, Μηχανικών, Εμπόρων, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας κλπ.
Ένα μέρος των επιβαρύνσεων αυτών (λιγότερο ίσως από 1 δισ. ετησίως) πιθανώς θα διατηρηθεί για λόγους «ανταποδοτικότητος» ή «κοινωνικής αλληλεγγύης». Πολλαπλάσια είναι τα ποσά -περίπου τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο- τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να συνεχίσουν να εισπράττονται, αλλά να καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύπτουν ελλείμματα και να μπορεί το κράτος να τα διαχειρίζεται.
Αντιθέτως, τίποτε δεν εγγυάται παροχές και συντάξεις των επικουρικών ταμείων. Αν δεν υποκατασταθούν οι πόροι που χάνονται, τότε θα κινδυνεύσουν ακόμη και οι συντάξεις των ταμείων αυτών.
Οι «υπέρ τρίτων» φόροι  επιβάλλονται ως τέλη, εισφορές, δασμοί ή δικαιώματα επί δεκάδων συναλλαγών. Η τρόικα πιέζει για την κατάργηση τους με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητος της οικονομίας. Αλλά και ο ΣΕΒ έχει ζητήσει να καταργηθούν τουλάχιστον 29 «μη ανταποδοτικές» επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, όπως θεωρεί πως είναι η ασφαλιστική εισφορά 1%-3% υπέρ ΕΛΓΑ  στα αγροτικά προϊόντα, εισφορές της τάξης του 14,5% υπέρ τρίτων στους ναύλους ή το αγγελιόσημο επί των διαφημίσεων σε ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα μέσα.
Το πλήγμα όμως θα είναι τεράστιο κυρίως για το ΝΑΤ που, όπως έδειξε παλαιότερη καταγραφή (του 2002 από την Επιτροπή Γεωργακόπουλου) προσπορίζεται έσοδα από 26 διαφορετικούς φόρους υπέρ τρίτων. Ακολουθεί το Ταμείο Νομικών που εισπράττει 24 φόρους ενώ και το Ταμείο Λιμενικών θα χάσει έσοδα από 10 φόρους. Πλήττονται επίσης  οργανισμοί και νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, αφού στον ΕΟΤ κατευθύνονται έσοδα από 30 φόρους υπέρ τρίτων, στην ΕΠΟ 16, στον ΟΑΕΔ 21 και 4  στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.           
Την Κυριακή αντί της Παρασκευής η νέα συνάντηση Στουρνάρα με την τρόικα
Για την Κυριακή το πρωί αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αύριο το απόγευμα σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, με την τρόικα να ζητά περισσότερο χρόνο ώστε να εκτιμήσει και να αξιολογήσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες ημέρες, ώστε να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης.
newmoney.gr

Read more...

Αθάνατη Ελλάδα: 120 επιχειρήσεις ζήτησαν επιστροφή ΦΠΑ ενώ χρωστούν εισφορές 10 εκατ. ευρώ



Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον συμψηφισμό επιστροφών ΦΠΑ με οφειλές εισφορών στο ΙΚΑ
Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που ενώ χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ έχουν κάνει αίτηση επιστροφής ΦΠΑ έχει ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Ήδη εντοπίστηκαν οι πρώτες 120 επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει αίτηση επιστροφής ΦΠΑ 2,5 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα είχαν οφειλές προς το ΙΚΑ από εισφορές που δεν είχαν καταβάλει, ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε συμψηφισμό των 2,5 εκατ. ευρώ με το αντίστοιχο μέρος των οφειλών τους και τις επόμενες μέρες πρόκειται να καταβάλει τα χρήματα αυτά στο ΙΚΑ.
Ο συμψηφισμός οφειλών από εισφορές και επιστροφών φόρων που προβλέπονταν από τη νομοθεσία κατέστη εφικτός μετά το πρόγραμμα διασταυρώσεων που ενεργοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τις επιχειρήσεις που οφείλουν στο ΙΚΑ.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το μέτρο σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις για την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων προς το ΙΚΑ θα συμβάλει στη συμμόρφωση των επιχειρήσεων όσον αφορά την καταβολή των εισφορών που οφείλουν και στην αύξηση των εσόδων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Εξαιρούνται της διαθεσιμότητας ολυμπιονίκες και αθλητές με διακρίσεις



Έκανε πίσω ο Κ. Μητσοτάκης για τους Ολυμπιονίκες. Σχετική τροπολογία είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ
Υποχώρησε τελικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης  και αποφάσισε να κάνει αποδεκτό το αίτημα βουλευτών όλων των κομμάτων για εξαίρεση των Ολυμπιονικών, αλλά και των διακριθέντων αθλητών που εισήχθησαν στο Δημόσιο, από τη διαθεσιμότητα
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο ίδιος απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, η εξαίρεση αυτή ήταν απαραίτητη, δεδομένου ότι οι διατάξεις για τη διαθεσιμότητα αδικούσε τους αθλητές που προσελήφθησαν στο Δημόσιο με διαφορετικούς όρους και προσόντα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σχετική τροπολογία είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Παράλληλα, υπέρ της εξαίρεσης των αθλητών από τη διαθεσιμότητα είχαν ταχθεί βουλευτές – πρώην αθλητές, όπως η Σοφία Σακοράφα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πύρρος Δήμας από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Ιωαννίδης και η Άννα Καραμανλή από τη ΝΔ κ.α.

Read more...

Σε απολογία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης Γερμενής, Ηλιόπουλος, Μπούκουρας



Σε απολογία για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, καλούν οι εφέτες - ειδικές ανακρίτριες τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γερμενή, Ηλιόπουλο και Μπούκουρα
Κλήσεις σε απολογία έλαβαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, των οποίων ήρθη προσφάτως η ασυλία, για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, από τις εφέτες ειδικές ανακρίτριες που χειρίζονται την δικογραφία.
Πρόκειται για τους Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, οι οποίοι καλούνται να απολογηθούν στις 25 Νοεμβρίου για την κακουργηματική κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση.
Οι δυο εφέτες ξεκινούν με τις κλήσεις στους τρεις βουλευτές τη δεύτερη φάση της ανάκρισης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μετά τη μελέτη της ογκώδους δικογραφίας και τις καταθέσεις που έλαβαν από κάποιους μάρτυρες.
Παράλληλα, έχουν ζητήσει την συνένωση των τριών δικογραφιών που χειρίζονταν ανακριτές στον Πειραιά, δηλαδή αυτήν της δολοφονία του Παύλου Φύσσα, της επίθεσης κατά αφισοκολλητών μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και τέλος αυτήν της επίθεσης σε βάρος Αιγύπτιων ψαράδων στην Ιχθυόσκαλα.
Μάλιστα, με στόχο η ανακριτική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, την επόμενη Πέμπτη θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια του Εφετείου για να οριστεί και τρίτος εφέτης- ειδικός ανακριτής, ο οποίος θα συνδράμει το έργο των δύο συναδέλφων του.
Το αίτημα για την άρση ασυλίας των τριών, είχαν αποστείλει στην Βουλή οι ανακριτές Διαφθοράς κ.κ. Γεωργουλέας και Παπακώστας λίγο πριν οριστούν οι Εφέτες για την υπόθεση, καθώς από μαρτυρικές καταθέσεις προέκυπταν επιβαρυντικά στοιχεία για σημαντικό ρόλο των εν λόγω βουλευτών στην οργανωτική δομή της οργάνωσης.
Για το Γ. Γερμενή υπάρχει κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα στην οποία ο βουλευτής αναφέρεται ως «Ταγματάρχης», με κεντρικό ρόλο στην επιλογή και στην εκπαίδευση νεοσυλλέκτων, αλλά και σε επιχειρήσεις σε βάρος αλλοδαπών. Ανάλογα στοιχεία περιλαμβάνονται σε κατάθεση άλλου προστατευόμενου μάρτυρα για το Στάθη Μπούκουρα που τον εμπλέκει σε κύκλωμα που πουλά προστασία σε μαγαζιά της Κορίνθου, του Ξυλόκαστρου και του Κιάτου. Αντιστοίχως και ο τρίτος κληθείς σε απολογία βουλευτής Παν. Ηλιόπουλος κατονομάζεται από μάρτυρες ως μεγάλο στέλεχος με ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στην οργάνωση.
Στο μεταξύ, ο Επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες , αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης δηλώνει έτοιμος να προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να γίνει πλήρης έλεγχος και αξιολόγηση όλων των οικονομικών στοιχείων της Χρυσής Αυγής.
Πάντως, επικαλούμενος λόγους διαδικαστικούς και εφαρμογής του νόμου, ο αντεισαγγελέας έχει επιστρέψει στους ανακριτές διαφθοράς το αίτημα που είχαν αποστείλει στην Αρχή για τον οικονομικό έλεγχο του κόμματος. Ο κ. Νικολούδης σε έγγραφό του αναφέρει ότι με το νόμο περί διαφθοράς (4022) υπάρχει παραβίαση της δικαστικής ιεραρχίας καθώς το αίτημα υποβλήθηκε από κατώτερης βαθμίδας δικαστικούς λειτουργούς προς δικαστή ανώτερης βαθμίδας.

Read more...

ΠΑΣΟΚ για πρόταση μομφής: "Ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα"



Επίθεση στον Α. Τσίπρα, εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, μετά την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Τι αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του
Με ειρωνεία αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.
Το Γραφείο του κόμματος, προχώρησε σε ανακοίνωση, ευχαριστώντας τον Αλέξη Τσίπρα και κάνοντας λόγο για "απόλυτο αδιέξοδο" της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος του", αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνομίλησε, τηλεφωνικά, για το θέμα με τον κ. Σαμαρά.

Read more...

Για φοροδιαφυγη 3 εκατ. ευρώ, κατηγορείται ο Παπαντωνίου...




Φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ από 2000 ως 2010 προέκυψε μετά από οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του. Η...
έρευνα έγινε μετά από εντολή της  επίκουρης εισαγγελέα διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου.
Η εισαγγελέας μελέτησε το πόρισμα και κατέληξε ότι σε βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ´ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και κατά της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα εξαιτίας του 1,333 εκ. ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας.
Παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσό της φοροδιαφυγής, ο σχετικός νόμος ορίζει ότι για να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει το αποκρυβέν εισόδημα ετησίως να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ. Ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να απέκρυψε κάθε χρόνο ποσά της τάξης των 80.000 ευρώ.
Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του δεν διώκονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αν και μέσω της λίστας Λαγκάρντ εντοπίστηκαν 1,333 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία το 2000. Ωστόσο η φοροδιαφυγή αποτελεί βασικό αδίκημα σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το 2005 και μετά, οπότε άλλαξε ο σχετικός νόμος.
Για να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις θα πρέπει να ολοκληρωθεί διοικητικά ο φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ. Στη συνέχεια θα ασκήσει τις διώξεις ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος λόγω αρμοδιότητας.
Όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο ο Γιάννος Παπαντωνίου ζούσεξοδεύοντας περισσότερα χρήματα από όσα έβγαζε. Οι πηγές αυτών των εσόδων δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες, αλλά επισημαίνεται ότι συνεχίζεται η έρευνα για εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία εμπλέκεται και ο πρώην υπουργός συνεχίζεται. Μάλιστα έχουν απαντηθεί σειρά αιτημάτων δικαστικής συνδρομής από τις αρμόδιες αρχές του εξωτερικού για όλα τα εμπλεκόμενα.


euro2day.gr

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ με ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει τι εχει γίνει μέχρι τωρα στη ΔΤ


20131107-192506.jpg
Για ενημέρωσή σας, σας αποστέλλουμε ενημερωτικό σημείωμα του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, για το χρονικό των εξελίξεων στη Δημόσια Τηλεόραση:
1. Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή διαφώνησε και κατήγγειλε τη βίαιη διακοπή της εκπομπής της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θέτοντας ζήτημα Δημοκρατίας.
2. Το ΠΑΣΟΚ διαφώνησε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους υπουργούς τους ΠΑΣΟΚ να μην την υπογράψουν.
3. Το ΠΑΣΟΚ έδωσε μεγάλη μάχη, παρά τις διαφορετικές απόψεις και της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ, ώστε να διασωθούν στο μεταβατικό επίπεδο 2000 θέσεις εργασίας στη Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ).
4. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στο να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή ο νέος νόμος για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή και υψηλού επιπέδου δημόσια τηλεόραση. Ο νέος νόμος ψηφίστηκε στις 19 Ιουλίου 2013 και το νέο εποπτικό συμβούλιο ορίστηκε στις 5 Αυγούστου 2013. Θυμίζουμε ότι οι βασικές διατάξεις του νόμου είχαν επεξεργαστεί από τον κ. Μόσιαλο και τον κ. Αλεβιζάτο, σε προηγούμενη περίοδο.
5. Στις 21 Αυγούστου 2013 ξεκίνησε η λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης από το στούντιο της Κατεχάκη. Ταυτοχρόνως η EBU, που παρείχε τη μετάδοση μέσω live streaming στην υπό κατάληψη ΕΡΤ, διέκοψε τη μετάδοση της ΕΡΤ επικυρώνοντας έτσι τη νομιμότητα της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης.
6. Όμως μια μικρή ομάδα εργαζομένων που είχε καταλάβει το ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής και της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη λειτούργησε ως τροχοπέδη για την πρόσληψη των περίπου 2000 εργαζομένων στο μεταβατικό επίπεδο.
7. Σε επανειλημμένες συναντήσεις με εκπροσώπους των πρώην εργαζομένων που βρίσκονταν στο υπό κατάληψη ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Καψής, ζητούσε να εκκενωθεί το ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής ώστε η νέα δημόσια τηλεόραση να αναπτυχθεί πλήρως και να μπορεί να εργαστεί το σύνολο των εργαζομένων (περί τις 2000) που είχαν αξιολογηθεί σε δύο προκηρύξεις μέσα από αξιοκρατικές και αντικειμενικές διαδικασίες.
8. Στις 11 Οκτωβρίου 2013 με τροπολογία στη Βουλή ανανεώθηκαν για δύο ακόμα μήνες οι πρώτες 600 συμβάσεις των εργαζομένων, με δυνατότητα να φτάσουν τους 10 μήνες.
9. Στις 23 Οκτωβρίου 2013 εξέπνευσε η προθεσμία της ψήφισης της ΠΝΠ, η οποία δεν χρειάστηκε να μπει σε ψηφοφορία λόγω του ότι ο νέος νόμος με τον οποίο λειτουργεί η ΔΤ καλύπτει την νομιμότητα της λειτουργίας της.
10. Η συνεχιζόμενη όμως κατάληψη μέχρι τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ δημιουργούσε ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόσληψη των μεταβατικά 1100 εργαζομένων, οι οποίοι έχουν αξιολογηθεί από τον δεύτερο διαγωνισμό και δημιουργούσε μεγάλο κίνδυνο για την ετοιμότητα της ΔΤ ενόψει της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Επιπλέον, δεν μπορούσαν να δοθούν οι επόμενες δόσεις των αποζημιώσεων των εργαζομένων που έχουν απολυθεί καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υποστήριζε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία διότι δεν λειτουργούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στο ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής.
11. Η αδιέξοδη επιμονή των καταληψιών του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και της ΕΤ3, οδήγησε στην παρέμβαση των αρμόδιων δικαστικών αρχών που ζήτησαν την εκκένωση του χώρου έτσι ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.
12. Εντύπωση δημιουργούν τα δήθεν επιχειρήματα περί Δημοκρατίας και κατάλυσής της και η λεκτική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής περί «χούντας», όταν μάλιστα καταπατούνται νόμοι της πλειοψηφίας της Βουλής και παραβιάζονται ανοιχτά τα δικαιώματα των εργαζομένων.
13. Η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά όταν υποκύπτει σε εκβιασμούς για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικά συμφέροντα και διχαστικές λογικές.
14. Από σήμερα, το νέο διοικητικό συμβούλιο πρέπει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς προς την κατεύθυνση της πλήρους ανάπτυξης της Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να προτείνει το νέο οργανόγραμμα λειτουργίας της το οποίο θα έρθει στη Βουλή, ώστε σύντομα να έχουμε μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη, αξιόπιστη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
15. Η εμπειρία και η εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού της ΕΡΤ θεωρείται μείζονος σημασίας για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, γεγονός που επισημαίνεται διαρκώς από τον Πρόεδρο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ας μην αφήσουμε το έμψυχο δυναμικό να γίνεται βορά στις ορέξεις όσων θέλουν να μην υπάρξει καμία αλλαγή και καμία μεταρρύθμιση στη χώρα.

Read more...

Ο Αλέκος Αλαβάνος “καρφώνει” Τσίπρα: Τρομοκρατικός ο λόγος του‏ [BINTEO]


Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας τη Τρίτη 5 Νοεμβρίου στην εκπομπή “Ανασκόπηση Σήμερα” του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 με τον Βασίλη Ταλαμάγκα είπε ότι λυπάται πολύ για τη δήλωση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. (Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει σε ομιλία του στο Τέξας ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφή).
Παράλληλα ο πρόεδρος του “Σχεδίου β” τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στην ίδια καταστροφολογία και τρομοκράτηση του ελληνικού λαού με την υπάρχουσα κυβέρνηση. Τέλος, ο κ. Αλαβάνος αναρωτήθηκε ότι εφόσον η έξοδος από το ευρώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφή γιατί δεν “πετάνε τον Λαφαζάνη έξω”; Καθώς και γιατί δεν διώχνουν αυτούς που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από το ευρώ.
Συγκεκριμένα ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε: “Λυπάμαι πολύ για αυτήν τη δήλωση γιατί δεν είναι μία διαπίστωση είναι μία δήλωση τρομοκράτησης. Δηλαδή, όταν μιλάς για μία εναλλακτική λύση και χρησιμοποιείς τον όρο καταστροφή έχεις μπει στον ίδιο ιδεολογικό πολυβολείο της κοινωνίας που κάνει η κυβέρνηση.” [...] Θα έλεγα ότι ο κ. Τσίπρας οφείλει να δώσει μία απάντηση. Τι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση όταν δεν έχεις εναλλακτική λύση;” “[...]
Θεωρώ ότι είναι πολύ λυπηρό – ίσως ούτε η ΔΗΜΑΡ δεν το έκανε αυτό – από ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στην καταστροφολογία και στην τρομοκράτηση του ελληνικού λαού.” [....] “Όταν υπάρχουν δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται θέλουν αυτή τη καταστροφή γιατί δεν του πετάτε έξω;” Γιατί δεν πετάτε τον Λαφαζάνη έξω;” “Γιατί δεν πετάτε έξω αυτούς που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από το Ευρώ”

Read more...

Σκανδαλίδης: Απορώ γιατί ο Τόμσεν βρίσκεται ακόμη στη χώρα


skandalidisΤη δήλωση του Τόμσεν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα και καλό θα είναι να μην διαμηνύει τα αντίθετα σχολίασε ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο «www.tovima.gr» δήλωσε τα εξής: «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Αν αληθεύει και δεν διαψευστεί πάραυτα και κατηγορηματικά από τον ίδιο, η δήλωση του κ. Τόμσεν σε στελέχη της ελληνικής διοίκησης «μη λέτε εκεί έξω ότι δεν θα πάρετε μέτρα, γιατί απλά θα τα πάρετε» που λοιδωρεί τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και υποκαθιστά ην κυβέρνηση απορώ γιατί βρίσκεται ακόμη στη χώρα. Θα έπρεπε να είναι ανεπιθύμητος».

Read more...

Καψής: Σε δύο εβδομάδες η ΝΕΡΙΤ στο Ραδιομέγαρο...




Την εκτίμηση ότι σε δύο εβδομάδες η ΝΕΡΙΤ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει της εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου εξέφρασε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής.
Σύμφωνα με...
τον ίδιο, όταν μπήκαν στο κτίριο οι αστυνομικές δυνάμεις βρήκαν στο εσωτερικό του 10-15 άτομα και οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ζημιές.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είπε ότι η παραλαβή του κτιρίου θα γίνει από το ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, εξηγώντας πως θα ακολουθήσει καταγραφή από αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών και ακολούθως θα εγκατασταθούν σταδιακά υπηρεσίες από τη Δημόσια Τηλεόραση.

Σημείωσε ότι οι προσλήψεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα γίνονται σταδιακά και πρόσθεσε ότι η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων είχε διακοπεί, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν στα χέρια τους τούς σχετικούς καταλόγους μισθοδοσίας.

Τέλος, επισήμανε ότι η ευθύνη του σχεδιασμού περνά στο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ. «Ρόλος μου είναι να εποπτεύσω την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ» κατέληξε ο Παντελής Καψής.


enet.gr

Read more...

«Καταστροφή το πρόγραμμα των δανειστών» «Πυρά» κατά της Τρόικας στην Ευρωβουλή για τη λιτότητα στην Ελλάδα


«Πυρά» κατά της Τρόικας στην Ευρωβουλή για τη λιτότητα στην Ελλάδα

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την ώρα που η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα για να αξιολογήσει την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των όρων του Μνημονίου και πιέζει για νέα μέτρα, στην Ευρωβουλή πραγματοποιήθηκε δημόσια ακρόαση σχετικά με την στάση των δανειστών της χώρας στην κρίση.




Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Για άρση ή μη της ασυλίας Στη Βουλή διαβιβάστηκε δικογραφία για τον Μ.Βαρβιτσιώτη


Στη Βουλή διαβιβάστηκε δικογραφία για τον Μ.Βαρβιτσιώτη
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή σχετική δικογραφία προκειμένου να αποφανθεί για την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή και υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Σύμφωνα με την δικογραφία, ο κ. Βαρβιτσιώτης εμπλέκεται σε κακουργηματική απιστία, κατά το διάστημα που διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας (2011-2012).
Επίσης, η Εισαγγελία του Α.Π. διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, την υπόλοιπη δικογραφία προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, κατά 27 μελών του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας για την αγορά δύο ακινήτων στον εν λόγω Δήμο, που επέφερε ζημιά 2,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Ειδικότερα, κατόπιν μηνύσεως πολίτη και σχετικής έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων, ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για τα 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στους τέσσερις συνιδιοκτήτες των δύο ακινήτων.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η αγορά των δυο ακινήτων έγινε με σκοπό να μετατραπούν σε κοινόχρηστο χώρο, πλατεία και παιδική χαρά. Αρχικά τα ακίνητα αυτά είχαν απαλλοτριωθεί για το σκοπό αυτό, αλλά επειδή πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση, με δικαστική απόφαση η απαλλοτρίωση ακυρώθηκε.
Το δημοτικό συμβούλιο στη συνέχεια αγόρασε τα δύο ακίνητα, αλλά εκτιμήθηκε, με τις τότε αντικειμενικές αξίες, ότι για την απαλλοτρίωση ο Δήμος θα επιβαρυνόταν με 5,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με απευθείας αγορά η επιβάρυνση ήταν 8,7 εκατομ. ευρώ. Δηλαδή, σημειώθηκε βλάβη στο Δήμο ύψους 2,8 εκατομ. ευρώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αφορμή η εκκένωση της ΕΡΤ Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ



Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση ελήφθη λίγες ώρες μετά την εκκένωση της ΕΡΤ από την Αστυνομία, παρουσία εισαγγελέα.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής (κατά παρέκκλιση του Κανονισμού) και η ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σύμφωνα με απόφαση του Σώματος.

Οι βουλευτές που επιθυμούν να λάβουν το λόγο θα εγγραφούν μέχρι τις 10 το βράδυ.

Στην παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «μέγιστη θεσμική εκτροπή» την οποία όπως τόνισε «δεν διανοούμαστε να αποδεχθούμε» προσθέτοντας ότι η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική, βαραίνει όλα τα κόμματα και ο καθένας πρέπει να αναλάβει αυτό που το αναλογεί.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική.
«Η πορεία προς την οικονομική καταστροφή πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Οφείλουμε να σταματήσουμε την συρρίκνωση και απαξίωση της Δημοκρατίας μας. Εμείς θα εμποδίσουμε αυτή την πορεία για να ελπίσουμε σε καλύτερο αύριο» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο παριστάμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «δίνεται έτσι η ευκαιρία να αποδειχθεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή».
Υψηλοί τόνοι και στη Βουλή το μεσημέρι μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βρούτση.

Ο κ. Βρούτσης κατήγγειλε ότι η εισβολή στην ΕΡΤ «συνιστά κίνηση πολιτικής αποσταθεροποίησης και έκνομη πράξη».

«Προστέθηκε μία ακόμα χάντρα παρανομίας στις παράνομες διαδικασίες που ξεκίνησαν στις 11 Ιουνίου. Οδηγηθήκαμε σε πλήρες και επικίνδυνο αδιέξοδο», τόνισε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Βούτσης. Τόνισε ότι πρόκειται για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά που θέλει να οδηγήσει τα πράγματα σε περαιτέρω όξυνση».

Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην απαγόρευση της Αστυνομίας σε βουλευτές να προσεγγίσουν στην ΕΡΤ.

«Σας απαγορεύουμε να θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξουν βουλευτές δύο ταχυτήτων, δύο επιπέδων δικαιωμάτων. Μας απαγορευόταν επί 1,5 ώρα να βαδίσουμε 150 μέτρα μέχρι την ΕΡΤ», είπε και τόνισε «αν θεωρείτε ότι έχει κανείς δικαίωμα να απαγορεύει να βαδίσουν στους βουλευτές προς την ΕΡΤ, κάνετε λάθος».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ.Μητσοτάκης, είπε ότι «έπρεπε να συμβεί αυτό που έγινε σήμερα, το οποίο ενδεχομένως να έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα».

«Η Δημοκρατία θα έχει αναβαθμιστεί όταν η εφαρμογή του νόμου δεν θα αποτελεί είδηση. Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΡΤ τελούσε υπό κατάληψη από τις 11 Ιουνίου» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «θα μπορούσε να ασκηθεί κριτική γιατί κράτησε τόσο πολύ η κατάσταση, όχι γιατί εφαρμόζει τους νόμους».

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση μομφής

Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από 50 τουλάχιστον βουλευτές (το ένα έκτο του όλου αριθμού) και να αναφέρει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας, δηλαδή για να αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την εμπιστοσύνη της Βουλής, πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 151 βουλευτές.
Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά από πάροδο εξαμήνου αφ’ ότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. Κατ' εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογεγραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Αναλυτικά, η πρόταση δυσπιστίας περιγράφεται στο άρθρo 142 του Κανονισμού της Βουλής:
«1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών


    Newsroom ΔΟ
    Λ

    Read more...

    ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ...


    Σε φαρμακευτικές εταιρείες, γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, ιδιωτικές και ψυχιατρικές κλινικές, ...
    κέντρα αποκατάστασης κ.α αφορούν οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που οι κλάδοι Υγείας τους εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, τις οποίες ανακοίνωσε για τον Οκτώβριο ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας.
    Οι πληρωμές είναι οι εξής:
    • ΙΚΑ: 19.172.472 ευρώ
    • ΟΠΑΔ-ΕΟΠΥΥ: 22.383.559 ευρώ
    • ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ: 2.254.493 ευρώ
    • ΟΓΑ: 149.455 ευρώ
    • ΟΑΕΕ: 11.148.250 ευρώ
    • ΕΤΑΑ: 5.896.084 ευρώ
    • ΤΑΥΤΕΚΩ: 1.060.121 ευρώ
    • ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ: 5.292.434 ευρώ
    • ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: 11.199 ευρώ
    • Σύνολο: 67.368.067 ευρώ
    Συνολικά έως το τέλος Οκτωβρίου η ληφθείσα χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε 1.260.000.620 ευρώ εκ των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα συνολικού ύψους 971.688.155 € και από αυτά έχουν εξοφληθεί εντάλματα συνολικού ύψους 902.072.852 ευρώ.

    Read more...

    Ένταξη Βουλής και κομμάτων στη "Διαύγεια", πρότεινε ο Κ. Μητσοτάκης



    "Προέκταση" της "Διαύγειας" στη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα πρότεινε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης. Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το δημόσιο
    Πρόταση για ένταξη στο θεσμό της "Διαύγειας" τόσο της Βουλής όσο και των κομμάτων, κατέθεσε την Τετάρτη (06/11) ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το δημόσιο.
    "Ο Θεσμός της Διαύγειας ήταν μια θεσμική κατάκτηση. Απαιτείτο όμως η ενίσχυση του. Αυτό κάνουμε, με βελτιωτικές αλλαγές που είναι προϊόν εκτενούς διαβούλευσης και αφού λάβαμε σοβαρά υπόψη τις προτάσεις που έγιναν. Όμως, η Διαύγεια δεν πρέπει να αφορά μόνο το δημόσιο αλλά και τη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα. Είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών. Τα κόμματα πρέπει να δεσμεύονται να αναρτούν στην Διαύγεια τις επιχορηγήσεις τους" τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός.
    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης αντέτεινε ότι στη ρύθμιση για τη "Διαύγεια" υπάρχουν κενά και παραθυράκια και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να εντάξει στο θεσμό "τα συμβούλια και τους παρατρεχάμενους στα υπουργεία". Έκανε, επίσης, λόγο για "στρατό που πηγαίνει ο κάθε υπουργός στο υπουργείο του".
    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το δημόσιο
    Δεκτό επί της αρχής του, κατά πλειοψηφία, έγινε το νομοσχέδιο που προβλέπει ρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Υπέρ ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ενώ κατά τάχθηκαν το ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, η οποία αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και κάποιες θετικές διατάξεις.
    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος ανέφερε ότι βάζει θετικό πρόσημο στο νομοσχέδιο, ζήτησε βελτιωτικές αλλαγές και αποσαφηνίσεις, χαρακτήρισε ημιτελή τη διάταξη για τις εκπαιδευτικές άδειες και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ επικαλείται θέματα που έρχονται στο φως από τη "Διαύγεια", δεν την ψηφίζει.
    Διαχώρισε πάντως τη στάση του σε ότι αφορά τις επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι "αν ο δημόσιος τομέας έμεινε πολύ πίσω φταίμε εμείς που δεν τα έχουμε καταφέρει και όχι η αξιωματική αντιπολίτευση".
    (Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Read more...

    Με απόφαση του Α. Σαμαρά η επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ


    20131107-093958.jpg
    Κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και έπειτα από συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, επενέβησαν σήμερα τα ξημερώματα δυνάμεις των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
    Στη συνέχεια, το επιχειρησιακό σκέλος της υπόθεσης ανέλαβε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Δένδιας, ο οποίος συνεννοήθηκε με τις εισαγγελικές αρχές και έδωσε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις.
    Από το κυβερνητικό επιτελείο λένε ότι «είχαν σταλεί επανειλημμένως τελεσίγραφα και είχαν προειδοποιηθεί οι εργαζόμενοι. Με την κατάληψή τους εμπόδιζαν την λειτουργία του μεταβατικού φορέα και τις διαδικασίες για τη ΝΕΡΙΤ». Επιπλέον σημειώνουν ότι «η κατάληψη ήταν παράνομη και με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων εφαρμόζεται ο νόμος».
    Δεν πρέπει να παραληφθεί και το γεγονός ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να λειτουργεί πλήρως ο νέος φορέας, όταν θα αρχίσει η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, από τον Ιούνιο η κυβέρνηση ουσιαστικά είχε μείνει χωρίς δημόσιο τηλεοπτικό φορέα, γεγονός που επηρέαζε την προβολή του κυβερνητικού έργου και των δραστηριοτήτων του πρωθυπουργού.

    Read more...

    [Βιντεο] ´Ενταση έξω απο το κτίριο της ΕΡΤ στην αγία Παρασκευή με την ΕΛΑΣ


    20131107-093344.jpg
    Δεν εινσι μόνο ο ενιαίος φορος στα ακινητα, αλλα και η ΕΡΤ με την επέμβαση των ΜΑΤ ανεβάζουν περαιτέρω το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη με την ένταση να κορυφώνεται. Δείτε το βίντεο στην ΕΡΤ και τι επικρατεί με τους εργαζόμενους και την αστυνομία που ειναι αντιμέτωποι.
    Δείτε το βίντεο εδω:

    Read more...

    Α. Λοβέρδος στα εγκαίνια γραφείων του κόμματος του στη Θεσσαλονίκη: με το κόσμο του ΠΑΣΟΚ θα ξανά βρεθούμε


    20131106-202319.jpg
    Εγκαίνια των γραφείων του κόμματος του στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή πανω απο 180 άτομα, πραγματοποίησε το απόγευμα ο Ανδρεας Λοβέρδος. Ο πρόεδρος της συμφωνίας για τη νέα Ελλάδα επεσήμανε μεταξυ άλλων στην ομιλία του, την ανάγκη ανασυγκρότησης του χώρου. “Για αυτο το κομμα μας δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Η συμφωνια για τη νέα Ελλάδα ιδρύθηκε για να συμμετάσχει στην συγκρότηση του πόλου. Μια συγκρότηση που πρεπει να γίνει με τροπο ευθύ και οχι μέσω αντιπροσώπων”.
    Ο κ. Λοβέρδος σημείωςε επίσης την αναγκαιοτητα της κοινης πορειας ολων των δυναμεων του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κέντρου.Ιδιατερα για την ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε στήν κοινή πορεία στις ευρωεκογες και τις δημοτικες εκλογες μέσα από προγραμματικες συγκλίσεις που ήδη δημιουργούνται και αξιοκρατικές επιλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανέφερε οτι δεν πιστεύει στην θεωρία των δύο ακρων ουτε θεωρεί οτι πρέπει σήμερα να επιζητούνται πολιτικές άρτου και θεαματων. “Η σημερινη Κυβερνηση δεν ειναι μια καλη κυβερνηση.Δεν εχει σχεδιο για τη χωρα,για την εξοδο απο την ύφεση.Δεν μπορεσε παρά τις δεσμευσεις της απο τήν εποχή του Ζαππείου να εξευρει και να νομοθετησει ενα δικαιο φορολογικο σύστημα” .
    Για το ΠΑΣΟΚ είπε πως ” η ηγεσια του, απο την μια εμφανίζει ενα αόριστο πρόγραμμα υποσχέσεων ως κυβερνητική σύγκλιση μακρας πνοης με τη ΝΔ ,και από την άλλη προσπαθεί δήθεν για την ενοτητα της Κεντροαριστερας μέσα απο την συνυπογραφή στελεχών του στη κίνηση των 58. “Μετον κοσμο του ΠΑΣΟΚ θα ξανασυντηθούμε,ομως τώρα πρυτανεύει η αναγκαιοτητα εξευρεσης λυσεων για τη χώρα. Η χωρα χρειάζεται σχέδιο για την έξοδο απο την κριση ,την παρακαμψη της γραφειοκρατίας. Γενικα η Κυβέρνηση θέλει να κυβερνήσει μέσω των διλημματων του νομου και της τάξης κσι των θεωριών φόβου περί τών δυο άκρων.Η χωρα ομως χρειάζεται πολιτικές και πολιτικούς ευθύνης. Η χώρα δεν θα πτωχεύσει.Υπάρχουν προγραμματικές πολιτικές αρκεί να υπάρχει βούληση.Είναι θεμα πολιτικών αποφάσεων η χωρα νε βγεί από την κρίση”.
    Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδω:
    20131106-203604.jpg
    20131106-203613.jpg
    20131106-203622.jpg

    Read more...

    Επιστρέφει το πλαφόν του 42% στις δημοτικές εκλογές με ξεχωριστά ψηφοδέλτια οι υποψήφιοι δήμαρχοι απο τους Δ.Σ


    20131106-210047.jpg
    Με νέο εκλογικό σύστημα θα διεξαχθούν, όπως όλα δείχνουν, οι δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου με τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κάνουν τα τελευταία «μαγειρέματα» στον υπό διαμόρφωση εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες με στόχο να ψηφιστεί ως τα τέλη του έτους και να εφαρμοστεί στις εκλογές του Μαΐου.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» οι βασικές πρόνοιες του νέου νόμου, όπως τον οριστικοποίησε ομάδα ειδικών του υπ. Εσωτερικών και της Συγγρού, είναι οι εξής:
    Οι δήμαρχοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή αν διαθέτουν το 42% των ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν συγκεντρώνει το ποσοστό αυτό, τότε θα γίνονται νέες εκλογές, την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο υποψηφίων δημάρχων που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον πρώτο γύρο.
    Θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια. Με το ένα οι πολίτες θα επιλέγουν δήμαρχο και με το άλλο τους δημοτικούς συμβούλους της αρεσκείας τους που δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από την ίδια παράταξη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή.
    Οι εκλεγέντες δήμαρχοι θα διαθέτουν απαραιτήτως και την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων. Αν ένας υποψήφιος δήμαρχος που αναδείχθηκε νικητής των εκλογών, δεν διαθέτει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων θα την αποκτά ως εξής: Θα καταλαμβάνουν θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο οι επιλαχόντες δημοτικοί σύμβουλοι του δικού του συνδυασμού μέχρι ο αριθμός τους να είναι πλειοψηφικός και αντίστοιχα δεν θα εκλέγονται οι τελευταίοι της λίστας των παρατάξεων που μειοψήφησαν. Ενα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό: Αν π.χ. σε ένα 31μελές συμβούλιο (συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου) ο νικητής δήμαρχος δεν εκλέξει 15 συμβούλους την πρώτη Κυριακή, αλλά 12, τότε θα εκλέγονται οι 3 που του λείπουν από τους επιλαχόντες της παράταξής του που κατετάγησαν μετά τον 30ό. Και παράλληλα δεν θα εκλέγονται οι 3 τελευταίοι της λίστας από τις μειοψηφούσες παρατάξεις.
    Μπαίνει για πρώτη φορά όριο εκλογής (5%). Αν οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν συγκεντρώσουν αυτό το ποσοστό την πρώτη Κυριακή, δεν θα εκλέγονται στο δημοτικό συμβούλιο ούτε οι ίδιοι ούτε οι σύμβουλοί τους, ακόμη κι αν έχουν περισσότερες ψήφους από συνυποψηφίους τους άλλων παρατάξεων. Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, δηλαδή το να βάζει κάποιος υποψηφιότητα χωρίς να ανήκει σε συνδυασμό δημάρχου.
    Αρχική πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών ήταν η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου να μην σχετίζεται καθόλου με το ποσοστό του εκλεγέντος δημάρχου. Ωστόσο, φαίνεται ότι υποχωρεί από αυτή τη θέση σε μια προσπάθεια το σχέδιο να γίνει αποδεκτό από το ΠΑΣΟΚ.
    Ωστόσο, και πάλι οι αλλαγές που προωθούνται είναι αμφίβολο αν θα γίνουν αποδεκτές από τη Χαριλάου Τρικούπη.
    Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στο εκλογικό σύστημα για τις περιφερειακές εκλογές.

    Read more...