Συστάθηκε ειδική 11 μελής επιτροπή με απόφαση Σταϊκούρα, μετά από την απαίτηση της τρόικας που ζήτησε την κατάργησή τους - Ποιοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι - Αναβλήθηκε για την Κυριακή η συνάντηση Στουρνάρα με την τρόικα
Του Κωστή Πλάντζου
Στην κατάργηση τουλάχιστον 150 φόρων «υπέρ τρίτων», όπως ζητά η Τρόικα, προχωρά η κυβέρνηση, σκορπώντας ανησυχία στις διοικήσεις των Ταμείων για τα μελλοντικά τους έσοδα και, κατά συνέπεια, για τη δυνατότητά τους να δίνουν παροχές.
Ήδη από το 2002 η Επιτροπή Γεωργακόπουλου είχε εντοπίσει περίπου 580 τέτοια τέλη και φόρους που επιβαρύνουν τις συναλλαγές, εκ των οποίων οι περισσότεροι θεωρούνται «μη ανταποδοτικοί» και θα πρέπει από 1.1.2014 να ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό ή σταδιακά να καταργηθούν. Έκτοτε όμως, δεν έχει υπάρξει μια λεπτομερής καταγραφή.
Σήμερα συγκροτήθηκε, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, και 11μελής ειδική επιτροπή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που προχωρά στην καταγραφή των φόρων αυτών, για να αποφασιστεί ποιοι είναι ανταποδοτικοί για να διατηρηθούν και ποιοι όχι. Μέσα σε ένα μήνα η επιτροπή θα ετοιμάσει την εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για την σταδιακή περικοπή ή κατάργησή τους, ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2014.
Πρόσχημα είναι η φοροελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην κυβέρνηση όμως κάνουν και άλλες σκέψεις: θεωρούν πως ίσως ανακάλυψαν έναν «κρυμμένο θησαυρό» όπου μπορούν «να βάλουν χέρι» αφού, όπως έλεγε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, «άλλοι φόροι θα καταργηθούν, κάποιοι θα παραμείνουν, αλλά και κάποιοι άλλοι θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και θα συνεχίσουν να εισπράττονται» -προφανώς για να έχει επιπλέον έσοδα το δημόσιο!
Μεγάλοι χαμένοι βγαίνουν οι ασφαλισμένοι σε Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφόσον χάσουν πόρους που δεν θα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Παρότι οι εκτιμήσεις ποικίλουν, υπολογίζεται ότι οι περίπου 580 «υπέρ τρίτων» φόροι επιβαρύνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις με πάνω 3 δισ. ευρώ ετησίως. Τα έσοδα αυτά θα χάσουν 23 φορείς και ασφαλιστικά ταμεία μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ , ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, τα Ταμείο Εμπόρων, Νομικών, Μηχανικών, Εμπόρων, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας κλπ.
Ένα μέρος των επιβαρύνσεων αυτών (λιγότερο ίσως από 1 δισ. ετησίως) πιθανώς θα διατηρηθεί για λόγους «ανταποδοτικότητος» ή «κοινωνικής αλληλεγγύης». Πολλαπλάσια είναι τα ποσά -περίπου τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο- τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να συνεχίσουν να εισπράττονται, αλλά να καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύπτουν ελλείμματα και να μπορεί το κράτος να τα διαχειρίζεται.
Αντιθέτως, τίποτε δεν εγγυάται παροχές και συντάξεις των επικουρικών ταμείων. Αν δεν υποκατασταθούν οι πόροι που χάνονται, τότε θα κινδυνεύσουν ακόμη και οι συντάξεις των ταμείων αυτών.
Οι «υπέρ τρίτων» φόροι επιβάλλονται ως τέλη, εισφορές, δασμοί ή δικαιώματα επί δεκάδων συναλλαγών. Η τρόικα πιέζει για την κατάργηση τους με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητος της οικονομίας. Αλλά και ο ΣΕΒ έχει ζητήσει να καταργηθούν τουλάχιστον 29 «μη ανταποδοτικές» επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, όπως θεωρεί πως είναι η ασφαλιστική εισφορά 1%-3% υπέρ ΕΛΓΑ στα αγροτικά προϊόντα, εισφορές της τάξης του 14,5% υπέρ τρίτων στους ναύλους ή το αγγελιόσημο επί των διαφημίσεων σε ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα μέσα.
Το πλήγμα όμως θα είναι τεράστιο κυρίως για το ΝΑΤ που, όπως έδειξε παλαιότερη καταγραφή (του 2002 από την Επιτροπή Γεωργακόπουλου) προσπορίζεται έσοδα από 26 διαφορετικούς φόρους υπέρ τρίτων. Ακολουθεί το Ταμείο Νομικών που εισπράττει 24 φόρους ενώ και το Ταμείο Λιμενικών θα χάσει έσοδα από 10 φόρους. Πλήττονται επίσης οργανισμοί και νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, αφού στον ΕΟΤ κατευθύνονται έσοδα από 30 φόρους υπέρ τρίτων, στην ΕΠΟ 16, στον ΟΑΕΔ 21 και 4 στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Την Κυριακή αντί της Παρασκευής η νέα συνάντηση Στουρνάρα με την τρόικα
Για την Κυριακή το πρωί αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αύριο το απόγευμα σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, με την τρόικα να ζητά περισσότερο χρόνο ώστε να εκτιμήσει και να αξιολογήσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες ημέρες, ώστε να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου