Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

«Έλληνες, μπορεί να χρειαστεί να πουλήσετε περισσότερα!»

Δεν αποκλείει και νέες αποκρατικοποιήσεις ο Όλι Ρεν


http://img.protothema.gr/F1C8A3CF04D3F4D6504AC33BDAC6C576.jpg
Τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011 κινδυνεύει να χάσει η Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις με τα στελέχη της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι σκληρές, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται στέλεχος προσκείμενο στους ελεγκτές της Τρόικας.

Όπως αναφέρει το capital.gr, τα στελέχη της Τρόικας θα βρίσκονται τη Δευτέρα στην Αθήνα, με αφορμή τον προγραμματισμένο έλεγχο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, προκειμένου να αποφασίσουν για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

«Υπάρχει ακόμη έντονη ανησυχία, όσον αφορά στους στόχους. Οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι φταίει η ύφεση, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες αν κάτι τέτοιο οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ύφεση» τόνισε το στέλεχος. «Η μη επίτευξη των στόχων θα πυροδοτήσει πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις» συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, και ενώ η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις της ευρωζώνης για τη συμφωνία με τη Φινλανδία, αίσθηση προκαλεί η απάντηση του κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.

Όπως προκύπτει, και αφού οι αποτιμήσεις λόγω χρηματιστηρίου είναι χαμηλές, ο Όλι Ρεν επισημαίνει ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να πουλήσει περισσότερα, σε συντομότερο διάστημα!

«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, είναι εφικτό» τονίζει ο κ. Ρεν, αναγνωρίζει ωστόσο ότι «πρόσφατα, έχει αρχίσει να υποχωρεί η αξία ορισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία που προορίζονται για μεταβίβαση στον ιδιωτικό τομέα». Και συνεχίζει, εκφράζοντας την ευχή: «Ευελπιστούμε ότι οι προοπτικές ανάκαμψης, στις οποίες θα συντείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, θα βελτιώσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων».

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κοινοτικός Επίτροπος ζητά επιπλέον ιδιωτικοποιήσεις και επίσπευση του χρονοδιαγράμματος, «ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων». Αναφέρει συγκεκριμένα: «Ωστόσο, σε περίπτωση που ανακύψουν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων των ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ο ρυθμός διάθεσης κρατικής περιουσίας, όπως και οι προσφερόμενες προς πώληση μετοχές, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων».

Read more...

Δύσκολη προμηνύεται η «μάχη» με την τρόικα λόγω απόκλισης από τους στόχους

Δεν πείθονται ότι φταίει μόνο η ύφεση

Αθήνα
Για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πρέπει να ετοιμαστεί η κυβέρνηση, λένε πηγές που βρίσκονται κοντά στους ελεγκτές, λόγω της διαφαινόμενης απόκλισης από τους στόχους για το 2011.

Οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής ενόψει της έκτης δόσης και από ό,τι λένε οι γνωρίζοντες δεν έχουν έχουν πειστεί ότι η μη επίτευξη των στόχων οφείλεται αποκλειστικά στη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ύφεση.

H Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2011 και θα πρέπει να αναμένει δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, είπε πηγή κοντά στην τρόικα την Παρασκευή, όπως αναφέρει το Reuters.

«Υπάρχει κίνδυνος αναφορικά με τους στόχους, με τους Έλληνες να τον αποδίδουν στην μεγάλη ύφεση. Έχουμε κάποιες αμφιβολίες για το εάν οφείλεται αποκλειστικά στην ύφεση», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.

«Η μη επίτευξη των στόχων θα πυροδοτήσει πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Δεν θα είναι εύκολα την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Βενιζέλος: θα συζητήσουμε με την τρόικα

Την πιθανή ύπαρξη απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011 αναγνώρισε και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αποδίδοντας το γεγονός στη μεγάλη ύφεση και τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί με τους εταίρους και την τρόικα.

Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει τονίζοντας πολλές φορές, δεδομένης και της κρισιμότητας των στιγμών για την Ελλάδα με την υλοποίηση των αποφάσεων για το β' πακέτο στήριξης να εκκρεμεί ότι:

«Δεν θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση, αλλά συζήτηση με τους εταίρους μας για να εκτιμήσουμε με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουμε και τους στόχους. Όμως η αξιολόγηση των στόχων μας δεν σημαίνει και χαλάρωση ή μείωση των προσπαθειών, αλλά εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων γιατί έτσι μπορούμε να πετύχουμε και να θωρακίσουμε τη χώρα μας».

Άλλωστε όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας και σήμερα (Παρασκευή) στη Βουλή, «εάν εφαρμόσουμε πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα και συμφωνημένα μέτρα, θα είμαστε παρά πολύ κοντά στον δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα».

«Δεν λέω ότι θα φτάσουμε οπωσδήποτε σε θετικό πρόσημο, αλλά η δραστική μείωση της ύφεσης διαμορφώνει μια τελείως διαφορετική κατάσταση, γιατί τα μεγέθη της οικονομίας θα αλλάξουν», προσέθεσε.

Βάσει του προϋπολογισμού του 2011, η κυβέρνηση στοχεύει σε έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ φέτος από 10,5% το 2010.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ζητά να εξαιρεθεί από υπόθεση του δημάρχου Ζαχάρως "λόγω έχθρας" ο προϊστάμενος της πολεοδομίας Ηλείας ...



Σουρεαλιστικές καταστάσεις στην αμαρτωλή πολεοδομία
Ο σουρεαλιστικός τρόπος λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών και ο προκλητικά συνεχιζόμενος παράνομος τρόπος λειτουργίας της «αμαρτωλής» Πολεοδομίας στη Ζαχάρω Ηλείας αναδεικνύονται μέσα από το 10616/17.8.2011 επίσημο έγγραφο που υπογράφει ο προϊστάμενος της...
υπηρεσίας Χρήστος Κανακόπουλος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μάκη Νουδάρου στην «Ελευθεροτυπία» επί δεκαεφτά μήνες η άνω υπηρεσία, όχι μόνο παρέβλεψε τις σαφείς εντολές των Διευθύνσεων Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ν. Ηλείας και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες με τα 2059, 2061/26.3.2010 και 1745/24741/ 19.3.2010 ζητούσαν να προβεί στην άμεση ανάκληση των οικοδομικών αδειών του ευρισκόμενου σε αργία δημάρχου της Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου, αλλά ο νυν προϊστάμενός της ζητεί την εξαίρεσή του από τη συγκεκριμένη εντολή κάνοντας λόγο «... για σχέση ιδιαίτερης έχθρας» με τον κ. Χρονόπουλο.

Ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Ζαχάρως στο έγγραφό του επικαλείται το άρθρο 36 του Υπαλληλικού Κώδικα και ζητεί την εξαίρεσή του από κάθε ενέργεια που αφορά την έκδοση πράξεων σχετικών με τον πρώην δήμαρχο της Ζαχάρως και προτείνει την ανάθεση της υπόθεσης σε άλλο υπάλληλο. Γράφει μεταξύ άλλων σχετικά: «Επειδή είναι γνωστό ότι ο κ. Χρονόπουλος Πανταζής τελεί σε σχέση ιδιαίτερης έχθρας και αντιδικίας απέναντί μου, προκύπτει και από το συνημμένο κατηγορητήριο που συνέταξε ο κ. εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας, ζητώ την εξαίρεσή μου».

Φυσικά δεν αναφέρει γιατί καθυστέρησε επί δεκαεφτά ολόκληρους μήνες να απαντήσει στα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών και γιατί δεν εκτέλεσε τη σχετική εντολή...

Οι οικοδομικές άδειες 40/2000 και 41/2000, όπως αποκάλυψε η «Ε» με ρεπορτάζ στις 9.3.2010, με βάση την 1124/Α/2009 αποκαλυπτική Εκθεση Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ήταν παράνομες και γι' αυτό και ζητήθηκε η ανάκλησή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ηλείας. Τις άκυρες άδειες φέρεται να είχε υπογράψει, αντί της Πολεοδομίας, ο τότε αντινομάρχης και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάκης Αντωνακόπουλος. Ομως, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος ο κ. Αντωνακόπουλος, οργισμένος, έκανε ευθέως λόγο για πλαστογράφηση της υπογραφής του από αγνώστους.

Η αυθαίρετη ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 75 κλινών του κ. Χρονόπουλου βρίσκεται σε έκταση 12 στρεμμάτων, μέσα στο προστατευόμενο από τη Natura 2000 οικοσύστημα του Καϊάφα και εντός περιοχής απόλυτης προστασίας (Β2 ΖΟΕ). Για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και δικαστική έρευνα από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηλείας.
http://www.thebest.gr/



Read more...

«Μπόχα και βρώμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο», είπε ο Γερουλάνος στη Βουλή

«Καθαρός, μένεις, ένοχος... φεύγεις»


Δεν «μάσησε» τα λόγια του ο Π. Γερουλάνος
Δεν «μάσησε» τα λόγια του ο Π. Γερουλάνος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Για «μπόχα και βρώμα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο έκανε λόγο στην Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος, υιοθετώντας τους μελανούς χαρακτηρισμούς με τους οποίους περιέγραψε τα τεκταινόμενα στον χώρο ο ερωτών βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης, ο οποίος πάντως δήλωσε ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του θέματος.

Ο κ. Γερουλάνος από την πλευρά του επανέλαβε τη σταθερή βούληση «να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας» για να μπει τάξη, αν και όπως σχολίασε «πάντα όσο υπάρχουν χρήματα στον αθλητισμό θα υπάρχουν και φαινόμενα βίας».

Αναφορικά με την έναρξη του πρωταθλήματος, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι με κανένα τρόπο άφεση αμαρτιών» και ότι αν προκύψουν και νέα επιβαρυντικά στοιχεία για κάποια ομάδα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ακόμα και αν είναι μεγάλη.

«Καμία ομάδα δεν είναι μεγάλη απέναντι στο νόμο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφορικά με την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ, για την οποία ο κ. Ροντούλης είπε ότι «πάσχει», ο υπουργός Πολιτισμού σχολίασε ότι «η δική μας αντιπαράθεση δεν είναι αν η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ είναι δίκαιη ή άδικη», αν και σημείωσε ότι η επίμαχη απόφαση δεν εντάσσεται στο πνεύμα του δικαίου του ποδοσφαίρου.

Όπως μάλιστα είπε «ή είσαι αθώος και μένεις ή είσαι ένοχος και φεύγεις από την κατηγορία σου», διερωτώμενος: «Αν βρίσκεις μια μεσοβέζικη λύση τότε τι θα γίνει όταν θα πέφτει μια κροτίδα μέσα στο γήπεδο;». Πρόσθεσε δε: «Αυτό το δίκαιο που ψήφισε η ΕΠΟ έχει την πρόθεση να το τηρήσει; Αφού μας λέτε με τις πράξεις σας ότι δεν ξέρετε αν θα το τηρήσετε, εμείς σας λέμε πως δεν ξέρουμε αν θα σας χρηματοδοτήσουμε».

Και διευκρίνισε ότι «παρακολουθούμε τις ενέργειες που κάνουν και αντιδρούμε με τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας».

Όσον αφορά τα στοιχεία που διαθέτει η UEFA, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής αφορούν μόνον μικρές ομάδες, αλλά αποσαφήνισε ότι «αν έχουν εμπλακεί και μεγάλες ομάδες και υπάρχουν στοιχεία, δεν θα σταματήσουμε».

Σχετικά με το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό, ο κ. Γερουλάνος δήλωσε ότι αποτελεί μια καλή πλατφόρμα για συζήτηση για το μέλλον του ποδοσφαίρου. «Με μετρημένα συστηματικά και αποφασιστικά βήματα θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος», υπογράμμισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εγκύκλιος Ρόβλια στο Δημόσιο για τα «παρατράγουδα» στην εφαρμογή του νέου ωραρίου

«Σκόνταψε» το μέτρο


Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά ενημέρωση μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου
Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά ενημέρωση μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ελέγχους για να διαπιστώσει κατά πόσον τηρείται το νέο ωράριο στο Δημόσιο διενεργεί η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά και τις καταγγελίες ότι άρχισε ήδη να καταστρατηγείται πριν καν τεθεί σε ισχύ.

Ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας με επείγουσα εγκύκλιό του ζητά από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, να ενημερώσουν έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2011 το υπουργείο:

  • Εάν εφαρμόζεται το νέο ωράριο εργασίας από όλους τους υπαλλήλους.Εν όλοι οι υπάλληλοι έχουν δηλώσει στις υπηρεσίες τους το ωράριο που επιθυμούν να ακολουθήσουν.
  • Πόσοι υπάλληλοι επέλεξαν το κάθε ένα από τα προτεινόμενα ωράρια.
Η εγκύκλιος, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», απεστάλη μετά τη διπίστωση ότι πολλες υπηρεσίες δεν εφαρμόζουν την πράξη το νέο ωράριο λειτουργίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Ο Xάρης ήταν και θα είναι φίλος μου»!

newpost.gr
«Ο Xάρης ήταν και θα είναι φίλος μου»!
Μπορεί οι δρόμοι τους στην κυβέρνηση να χώρισαν, αλλά Γ. Παπανδρέου και Χ. Παμπούκης έχουν αισθήματα και δεσμούς που αντέχουν σε τρικυμίες.

Ο επιτυχημένος καθηγητής της νομικής εκτός από επιστήθιος φίλος του πρωθυπουργού είναι και δικηγόρος του. Οι δυο τους έχουν περάσει μαζί πολλές όμορφες και δύσκολες στιγμές, στα επαγγελματικά και στις οικογένειές τους.

Έτσι, λοιπόν, δεν προκάλεσε καμία έκπληξη σε συνομιλητή του πρωθυπουργού όταν τον άκουσε το πρωί της Παρασκευής να μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην πλέον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης. «Ο Χάρης ήταν και θα μείνει φίλος μου» είπε ορθά κοφτά ο Γ. Παπανδρέου, αφήνοντας ανοιχτά τα ενδεχόμενα να ζητήσει εκ νέου τη βοήθειά του.
Read more...

Εκπέμπει «SOS» το Χρηματιστήριο

Καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές


http://img.protothema.gr/F04A64DA45CDF25F20A9FFA9DEB2D3B2.jpg

Στα όρια του «κραχ» βρίσκεται πλέον η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει 1,97%, φθάνοντας τις 870 μονάδες, ενώ το χαμηλό έφθασε τις 866 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές εκπέμπουν σήματα κινδύνου τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες, όσο και για τη χώρα. Η απειλή κρατικοποίησης, η οποία επικρέμεται πάνω από τις τράπεζες εν όψει των ζημιών από τα ομόλογα και τις επισφάλειες είναι πιο κοντά από ποτέ, ύστερα από το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι, εκτός από την τηλεδιάσκεψη, χρειάζεται επειγόντως μια ανακοίνωση που θα ξεκαθαρίζει τα της προσφυγής στο ταμείο.

Πάνω από 9% η πτώση σε Εθνική (2,74 ευρώ) και στην Alpha Bank. Κατάρρευση στην Τράπεζα Πειραιώς με πτώση 10%. Πάνω από 9% η πτώση στο Ταχυδρομικό και την Eurobank. Οι όγκοι πωλήσεων στις τραπεζικές είναι τέτοιοι, ώστε η... κορδέλα δεν σταματά ποτέ. Πάνω από 4% η πτώση σε Ελλάκτωρ και άνω του 2% σε Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ.

Βεβαίως, στις πωλήσεις έχει μεγάλη συμβολή το «σπάσιμο» του περιθωρίου δανεισμού (margin call) στους πελάτες που, κινούμενοι αντίθετα, δεν έκλεισαν το περιθώριο σε μια τέτοια αγορά. Μεγάλο το μερίδιο και ο συνεχής δανεισμός μετοχών από ξένους επενδυτές από ξένες πλατφόρμες.

Κέρδη 1,5% σε Coca-Cola, Βιοχάλκο και 3,5% στη MIG.


Read more...

Νέες διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα

Διευκρινίσεις για τον εφαρμοζόμενο συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου οικονομικών Γ.Καπελέρης από την 1η Σεπτεμβρίου η εστίαση γενικά υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%).

Η διάταξη αυτή αφορά και στις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 1.1.2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, με στόχο την αποφυγή ουσιαστικής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα τουριστικά πακέτα συμφωνούνται σε χρόνο προγενέστερο της εκτέλεσής τους, στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 1.9.2011, να γίνεται ως εξής:

  • Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
  • Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
  • Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.
Ακόμα σημειώνεται ότι μία επιχείρηση που εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία.

Παραδείγματα

  • επιχείριση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή,
  • σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή (23%) για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.
  • Διευκρινίζεται πως τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή (13%), παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση.

Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες.

Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες, (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κλπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια.

Όπως σημειώνεται, η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

«Είναι αυτονόητο ότι στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης», αναφέρεται σττην εγκύκλιο.

Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%).

Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.

Τονίζεται ότι το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%).

Τέλος αναφέρεται ότι ο εφαρμοζόμενος συντελεστής ΦΠΑ δεν εξαρτάται από τη λιανική ή χονδρική παράδοση των αγαθών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δικαίωση Βόλου στο Εφετείο

newpost.gr
Δικαίωση Βόλου στο Εφετείο
Κανένας δεν μπορεί να πάρει τη θέση του Ολυμπιακού Βόλου στη Super Leaguε, όπως αποφάσισε το Διοικητικό Εφετείο έπειτα από τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Βολιώτικη ΠΑΕ κατά της απόφασης της ΕΕΑ για τον υποβιβασμό στo περιφερειακό.

Σύμφωνα με την απόφαση αναβάλλονται οι αγώνες της θεσσαλικής ομάδας και απαγορεύεται η αντικατάστασή της από τη Δόξα Δράμας και τον Λεβαδειακό, αλλά και οποιασδήποτε άλλης ομάδας θελήσει η Super League.

Ο Θανάσης Χαρμάνης, νομικός εκπρόσωπος της ομάδας επιβεβαίωσε την είδηση στον ΣΠΟΡ FM Μαγνησίας 89.5: «Κάναμε αίτηση ακύρωσης της απόφασης της ΕΕΑ και το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε πριν από λίγο την αναβολή των αγώνων του Ολυμπιακού Βόλου, όπως και την απαγόρευση της εξέτασης των φακέλων και χορήγησης πιστοποιητικού στη Δόξα Δράμας και του Λεβαδειακού. Όπως καταλαβαίνετε δεν ευοδώνονται μέχρι στιγμής οι προσδοκίες κάποιων. Είμαστε στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου. Ισοφαρίσαμε: Κυβέρνηση – Ολυμπιακός Βόλου: 1-1»!




Πηγή: woop.gr

Read more...

Στο επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος μετέβη ο πρωθυπουργός

Δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα


Εικόνα από την επιχείρηση της Πυροσβεστικής στην Αλεξανδρούπολη
Εικόνα από την επιχείρηση της Πυροσβεστικής στην Αλεξανδρούπολη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, κλιμάκιο του κόμματος, με επικεφαλής τον υπεύθυνο του Τομέα Εθνικής Άμυνας, βουλευτή Δράμας Μαργαρίτη Τζίμα, επισκέφθηκε τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του Νομού Έβρου.

«Το μέγεθος της καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστιο. Οι δυνάμεις της πυρόσβεσης, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ζωές πολιτών και τις περιουσίες τους. Η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε επί τόπου, για να εκφράσει τη συμπαράσταση της στους κατοίκους που πλήττονται και στις δυνάμεις που επιχειρούν» ανέφερε ο κ. Τζίμας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στάχτη πάνω από 30.000 στρέμματα στον Έβρο - Νέο επικίνδυνο μέτωπο στο Σέιχ Σου

Μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στον Έβρο με περισσότερα από 30.000 στρέμματα καμμένα, ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει την περιοχή.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση, ενώ ενημέρωσε πως τις πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνδράμουν το απόγευμα αεροπλάνα από τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η φωτιά -όπως είπε ο δήμαρχος- ξεκίνησε από την εξάτμιση τρακτέρ, το οποίο κινείτο σε δασικό δρόμο και στην πορεία του πέταγε σπινθήρες.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, στα εναέρια μέσα που ήδη επιχειρούν στην περιοχή (τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική), προστέθηκαν δύο chinook, τρία canadair από τη Χρυσούπολη και τα αεροσκάφη από Γαλλία και Ισπανία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναζωπυρώσεις καταγράφηκαν στην περιοχή των ραντάρ και στην Πεσάνη.

«Υπάρχουν πολυμέτωπα διάσπαρτα σε όλη τη γεωγραφία του χώρου, τα οποία και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε» σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης.

Στην περιοχή επιχειρεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής, ενώ από νωρίς το πρωί, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ξεκίνησαν και οι ρίψεις από αέρος.

Στην Αρκαδία, πυρκαγιά στην περιοχή της Ασέας που εκδηλώθηκε το πρωί, λόγω των ισχυρών ανέμων κινείται ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις και απειλεί το χωριό Πάπαρι του δήμου Τρίπολης.

Ορισμένοι από τους κατοίκους απομακρύνθηκαν με λεωφορεία.

Υπό έλεγχο τέθηκε γύρω στις 4 το απόγευμα το πρώτο μέτωπο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, κάτω από την περιφερειακή οδό, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό 40 Εκκλησιών.

Ωστόσο, εκδηλώθηκε ένα δεύτερο μέτωπο, πάνω από την περιφερειακή οδό, στην κορυφογραμμή του δάσους Σέιχ Σου, μικρότερης όμως έκτασης. Εκεί, σπεύδουν πυροσβεστικά οχήματα, ενώ οι άνεμοι που πνέουν χαρακτηρίζονται ήπιοι.

Προβλήματα καταγράφηκαν νωρίτερα στην περιφερειακή οδό, από οδηγούς οχημάτων, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από τους πυκνούς καπνούς, για αυτό και περιπολικά της αστυνομίας διακόπτουν την κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μήκος του δικτύου- από διασταύρωση Σταυρούπολης έως Κωνσταντινοπολίτικα- προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Η κίνηση προς και από τη Χαλκιδική -το απόγευμα- διεξάγεται μέσα από την πόλη, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μποτιλιάρισμα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη τα δημοτικά διαμερίσματα Ευηνοχωρίου και Αγίου Θωμά στο δήμο Μεσολογγίου λόγω της πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή από την Πέμπτη.

Εκκενώθηκε το χωριό Σκούρτου στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας.

Τα μέτωπα στην Αττική

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής στην Πλάκα Κερατέας. Επί τόπου επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 17 ελικόπτερα και ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 6.30 το πρωί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής, προκλήθηκαν ζημιές σε αυλές σπιτιών, σε ένα παράπηγμα, μια αποθήκη και μια οικοδομή, ωστόσο στο σημείο μεταβαίνουν αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος για να διερευνήσουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στη περιοχή εντάσεως 5-6 μποφόρ, η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις και κινήθηκε προς την Άνω Βούλα και αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να προστατευτούν. Κάποιοι, κυρίως ηλικιωμένοι, λόγω των πυκνών καπνών αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Στην περιοχή επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν και εναέρια μέσα προκειμένου να σβήσουν και οι τελευταίες εστίες φωτιάς.

Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας στη περιοχή των Άνω Λιοσίων, κοντά σε νταμάρι και πάνω από τον οικισμό Γεννηματά. Στη μάχη με τις φλόγες παίρνουν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων και αναμένεται να κάνουν ρίψεις νερού αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Υπό έλεγχο τέθηκε επίσης στις τρεις τα ξημερώματα δασική πυρκαγιά στην Αργυρούπολη.

Για σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως στην Αττική, στην Βοιωτία, στην Εύβοια, στην Φθιώτιδα, στην Κόρινθο, στην Αργολίδα, στην Αρκαδία, στην Λακωνία, στην Μεσσηνία, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στην Άνδρο, στην Τήνο, στην Μύκονο, στη Σύρο, στην Κύθνο, στην Μήλο, στη Νάξο, στην Πάρο, στη Σαντορίνη, στην Πρέβεζα, στη Λήμνο, στην Λέσβο, στη Χίο και στον Έβρο. Από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ζητηθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή έως και την Κυριακή, καθώς λόγω των δυνατών ανέμων υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Παράλληλα απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται στην ύπαιθρο και να μην ανάβουν φωτιές για κανέναν λόγο. Είναι χαρακτηριστικό πως ζητήθηκε από ιερείς να καλέσουν τους πιστούς στα κηρύγματα τους να αποφύγουν να ανάψουν ακόμα και καντήλια στα νεκροταφεία καθώς αν τους ξεφύγει η φωτιά και πέσει σε ξερά χόρτα υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ!


ΓΙ ΑΥΤΟ ΒΡΙΖΕΙ ΥΠΟΓΕΙΩΣ ΤΟΝ ΜΟΣΙΑΛΟ...
Δεν του άρεσε η διαρροή για τα μυστικά κονδύλια και άρχισε τα τηλέφωνα σε δικούς του δημοσιογράφους για να θάψει τον Μόσιαλο. Αύριο -εάν περάσουν από τις διευθύνσεις των φύλλων- θα υπάρξει καταιγισμός... παραπολιτικών εναντίον του σημερινού υπουργού Επικρατείας। Η μουσίτσα ο Πεταλωτής φοβάται πολύ. Γιατί ξέρει ότι είναι ο μόνος υπουργός που δεν κατέστρεψε τα παραστατικά και τις αποδείξεις με τα κονδύλια και σήμερα τα έχει όλα στο συρτάρι του ο Μόσιαλος! Οι παλιότεροι τα έχουν εξαφανίσει όλα...
fimotro

Read more...

ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ


Νέο μήνυμα-κάλεσμα στους οπαδούς του να «καταστρέψουν» τους εξεγερμένους στην Τρίπολη απηύθυνε ο Μουαμάρ Καντάφι. Το μήνυμα μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός προσκείμενος στο καθεστώς. Σε αυτό καλεί όλους στη Λιβύη να δώσουν μάχη κατά της «ξένης επέμβασης». Ένα συγκρότημα κατοικιών κοντά στο...
αρχηγείο του Μουαμάρ Καντάφι πολιορκούν οι εξεγερμένοι, εκτιμώντας ότι ο λίβυος πρόεδρος κρύβεται σε αυτά μαζί με κάποιους από τους γιους του. Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, γίνεται ανταλλαγή πυρών με τις πιστούς στον Λίβυο συνταγματάρχη στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στα συγκεκριμένα κτήρια. Ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι σφοδρές μάχες ξέσπασαν στο κέντρο της Τρίπολης, με βαριές ανταλλαγές πυρών πολυβόλων μεταξύ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και στρατιωτών που είναι πιστοί στον συνταγματάρχη Καντάφι. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο πρώην διοικητής της λιβυκής Κεντρικής Τράπεζας Φαρχάτ Μπενγκντάρα τονίζει ότι ο Καντάφι θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας του για να «δωροδοκήσει προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία του και να προκαλέσει χάος», τονίζει. «Στην Τρίπολη, υπάρχουν αποθέματα χρυσού αξίας δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Καντάφι μπορεί να έχει πάρει μέρος του χρυσού αυτού. Προσπαθεί σίγουρα να δωροδοκήσει φυλές και πολιτοφύλακες για να εξασφαλίσει την προστασία του και να προκαλέσει χάος», τόνισε ο λίβυος τραπεζίτης, ο οποίος έχει προσχωρήσει εδώ και μήνες στη λιβυκή εξέγερση.
Read more...

ΙΔΟΥ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει το γερμανικό σχέδιο Μάρσαλ, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου έρχεται στην Ελλάδα αποστολή 100 επιχειρηματιών που θα συνοδεύσουν τον υπουργό Οικονομίας της χώρας Φ. Ρέσλερ. Ηδη ετοιμάζεται το χρηματοδοτικό...
πλάνο που θα στηρίξει τις γερμανικές επενδύσεις στη χώρα, στις οποίες κεντρική θέση κατέχει η παραγωγή ενέργειας, και μάλιστα από τον ήλιο. «Αρχίζουμε επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Στέφαν Καπφέρερ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αργότερα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο αναφέρθηκε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει επίθεση επενδυτικών δυνατοτήτων και ενδιαφέροντος από γερμανικής πλευράς στον συγκεκριμένο τομέα». Βασικό θέμα στην ελληνογερμανική συνάντηση παραμένει ο ήλιος. Το σχέδιο «αξιοποίησης του ελληνικού ήλιου» που παρουσίασε αναλυτικά στη γερμανική αποστολή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, περιγράφει πώς θα γίνουν οι εξαγωγές ηλιακού ρεύματος όχι μόνο προς τη Γερμανία, αλλά και προς άλλες χώρες (Ιταλία) που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας για να καλύψουν τους στόχους και τις ανάγκες τους σε ΑΠΕ. πως θα χρηματοδοτηθούν. Εκτός της ενέργειας, οι άλλοι τομείς γερμανικού ενδιαφέροντος είναι ο τουρισμός, η «παραδοσιακή βιομηχανία», τα τρόφιμα, οι υποδομές και η διαχείριση απορριμμάτων. Ωστόσο, για να μη μείνουν στα λόγια αυτές οι επενδύσεις, πρέπει να επιλυθεί το βασικό πρόβλημα της άντλησης κεφαλαίων, κάτι που οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να κάνουν, ειδικά αυτή την περίοδο.Ετοιμάζεται λοιπόν ειδικό χρηματοδοτικό business plan, μέσω του οποίου θα δανειοδοτηθούν αποκλειστικά γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα από γερμανικές τράπεζες και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Περιλαμβάνει ειδικό χρηματοδοτικό πακέτο που θα προορίζεται αποκλειστικά για γερμανικές εταιρείες, οι οποίες είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε σκοπεύουν να έλθουν για να επενδύσουν, αλλά και για ελληνογερμανικά κοινοπρακτικά σχήματα. Περιλαμβάνει επίσης κοινή ελληνογερμανική πρόταση που έχει υποβληθεί ήδη στην ΕΤΕπ, προκειμένου να αποδεσμευθεί ένα ποσό για χρηματοδοτικά σχέδια αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και στο ύψος του εναπομείναντος ΕΣΠΑ, περίπου 14 δισ. ευρώ. Δηλαδή ένα δεύτερο ΕΣΠΑ, που θα χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό γερμανικού ενδιαφέροντος επενδύσεις στη χώρα, αλλά όχι μόνο. Προβλέπεται ακόμη η ενεργοποίηση της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KFW, η οποία εξειδικεύεται μεταξύ των άλλων στην παροχή εγγυήσεων. Η KFW θα παρέχει εγγυήσεις σε γερμανικές τράπεζες προκειμένου αυτές, με τη σειρά τους, να δανειοδοτήσουν γερμανικές επιχειρήσεις ή ελληνογερμανικές κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το μοντέλο της παροχής εγγυήσεων σε ιδιωτικές τράπεζες εφαρμόζεται εκτεταμένα στα γερμανικά κρατίδια.
Read more...

Διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Ελβετίας για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων

Σύμφωνα με τους Financial Times

(Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα

Κοντά σε συμφωνία για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες φορολογούμενοι στην Ελβετία βρίσκονται οι αρχές των δύο χωρών.

Όπως αποκαλύπτουν σε σημερινό του δημοσίευμα οι Financial Times, οι ελβετικές Αρχές διαπραγματεύονται τη συνομολόγηση διμερών φορολογικών συμβάσεων κατά το πρότυπο εκείνων που συμφωνήσαν με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Ελβετοί αξιωματούχοι που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα απεκάλυψαν ανεπίσημες συνομιλίες των ελβετικών Αρχών με άλλες χώρες, καθώς και την ύπαρξη προκαταρκτικών συζητήσεων με την Ελλάδα πάνω από σε μια πιθανή διμερή φορολογική συμφωνία. Πάντως, οι εν λόγω αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες.

Σημειώνεται πως στα τέλη Ιουνίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος είχε επικοινωνία με την Ελβετή ομόλογό του, με την οποία εξέτασαν το πλαίσιο πιθανής διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και Ελβετίας κατά τα πρότυπα αυτής που συνήψαν οι Ελβετοί με Βρετανία και Γερμανία.

Οι εν λόγω συμφωνίες αφορούν στην υποχρέωση των ελβετικών τραπεζών να αποδίδουν ένα ποσοστό επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα σε αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό η συμφωνία που εξετάζουν Ελλάδα και Ελβετία αφορά στην είσπραξη ενός ποσού από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%. Το υπουργείο Οικονομικών τοποθετεί τις εν λόγω καταθέσεις στα 150 δισ. ευρώ, οπότε η συνολική απόδοση μπορεί να κυμανθεί στα 15-30 δισ. ευρώ.

Οι συζητήσεις Ελλάδας - Ελβετίας έχουν ξεκινήσει από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την άνοιξη, όπου τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν επαφές με τις ελβετικές αρχές για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σκάει ηδονικά το Χρηματιστήριο-φούσκα του '99...



kourdistoportocali.
Ποιο Χρηματιστήριο, ποιος Θανάσης;...

Η φούσκα που έστησε η εκσυγχρονιστική συμμορία της διακυβέρνησης Σημίτη, σκάει για μια ακόμη φορά το 2011.

Ήταν τότε που όλα τα κολλητάρια της εξουσίας κατάφεραν να βάλουν τα πολυδανεισμένα σαπάκια τους στην αμαρτωλή Σοφοκλέους.

Τα...
κορόδια οι «επενδυτές» έσπευσαν- φορώντας σαγιονάρες Μιτσούκο- ν αγοράσουν τις μετοχές τους, πιστεύοντας ότι θα γίνουν Σόρος σε μια νύχτα.

Από κοντά και οι ανυπόληπτοι Τραπεζίτες που έδιναν θαλασσοδάνεια σε κάθε τυχοδιώκτη αλήτη –«επιχειρηματία» των ΜΜΕ.

Αυτό το χυδαίο Χρηματιστήριο με τις Τράπεζες να έχουν δανείσει όλη την αφρόκρεμα του υποκόσμου είναι που πνέει τα λοίσθια...



Read more...

Η επανασύσταση του ΥΕΝ «έφαγε» τον Χάρη Παμπούκη

Το χρονικό της παραίτησης

Ο Χάρης Παμπούκης
Ο Χάρης Παμπούκης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με την απόφαση του Χάρη Παμπούκη να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Η παραίτησή του συνοδεύτηκε από μια δήλωση με αρκετές αιχμές, αλλά και γεύση πικρίας για την εξέλιξη των πραγμάτων και δεν είναι άσχετη με την απόρριψη του αιτήματός του να επανασυσταθεί υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν Τα Νέα, δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται από την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης με αρμοδιότητες στη ναυτιλία. Αντιθέτως, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν κάτι που ανέφερε και το περιβάλλον του κ. Παμπούκη, ότι δηλαδή είχε γνωστοποιήσει εδώ και καιρό στον πρωθυπουργό την πρόθεσή του να τα αποχωρήσει σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνταν η πρότασή του.

Η απόφαση του Χ. Παμπούκη προκάλεσε πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο παραιτηθείς αναπληρωτής υπουργός υπήρξε ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου από την εποχή που ο τελευταίος ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη.

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό κάποιοι είχαν πει ότι ενδεχομένως ο κ. Παμπούκης να δυσαρεστήθηκε, διότι από υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τις μεγάλες επενδύσεις υποβιβάστηκε σε αναπληρωτή υπουργό. Ο ίδιος πάντως, τουλάχιστον δημοσίως, δήλωνε ικανοποιημένος, καθώς όπως χαρακτηριστικά έλεγε, ο τομέας της ναυτιλίας ήταν πολύ μεγάλος.
Η ναυτιλία και το αίτημά του να επανασυσταθεί το υπουργείο με την επιστροφή σε αυτό του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής αποτέλεσαν και την αφορμή για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. Όλα έγιναν σχεδόν δημοσίως μέσα σε τρεις ημέρες.

Ο κ. Παμπούκης έθεσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση το αίτημά του για επανασύσταση του Ναυτιλίας, προκαλώντας μία μέρα μετά την έκρηξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος μίλησε για υπονόμευση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο λόγος για τον οποίο ο κ. Παμπούκης υπέβαλε την παραίτησή του δεν ήταν ούτε η παρέμβαση Παπουτσή ούτε -όπως λέει το περιβάλλον του- η αναφορά του πρωθυπουργού σε υπουργούς που δεν πρέπει να είναι κολλημένοι στις καρέκλες τους.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τον Χ. Παμπούκη ενόχλησε η διαρροή πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στη δομή της κυβέρνησης, αφού ο ίδιος είχε μείνει με την εντύπωση πως η κυβέρνηση εξέταζε το αίτημά του.

Κατόπιν τούτου έστειλε email στον κ. Παπανδρέου ζητώντας διευκρινίσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Ανοίγει ο δρόμος


http://img.protothema.gr/CF41FBAE2B670311B3B75DCF4950C2F4.jpg
Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν, ανοίγοντας το δρόμο για τη επιλογή του έκτου πρωθυπουργού στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου τα πέντε τελευταία χρόνια.

«Παραιτούμαι σήμερα από πρόεδρος του κόμματος», δήλωσε ο Καν σε αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji.

Η δημοτικότητα του Καν έπεσε κάτω από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω των ανεπαρκών χειρισμών του στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης στην Φουκουσίμα, την χειρότερη τα τελευταία 25 χρόνια.
Read more...

Σε κλοιό «Αγανακτισμένων» η ΔΕΘ

newpost.gr
Σε κλοιό «Αγανακτισμένων» η ΔΕΘ
Αν και η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά «χωρίς φιέστες» όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Μόσιαλος, καθώς και με ορισμένες απουσίες, όπως εκείνη του δημάρχου της συμπρωτεύουσας, Γιάννη Μπουτάρη, εκείνοι που τελικά θα δώσουν δυναμικό παρών στην Έκθεση θα είναι οι «αγανακτισμένοι» πολίτες.


Ενόψει της παρουσίας της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στην ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη, οι αγανακτισμένοι πολίτες προετοιμάζονται να σπεύσουν στη συμπρωτεύουσα με πούλμαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ενδεικτικά, οι «αγανακτισμένοι» της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν χτες στο Λευκό Πύργο όχι μόνο για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους αλλά και για να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις του ενόψει της ΔΕΘ. Κινητοποιήσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται έντονες. Στο ίδιο σκεπτικό κινήθηκε και η πρόσφατη συγκέντρωση των αγανακτισμένων του Συντάγματος, όπου το σύνθημα ήταν «πάμε ΔΕΘ», ενώ και στην επαρχία κάνουν λόγο για «επιδρομή» κατά Παπανδρέου με πούλμαν προς Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, δράσεις με το βλέμμα στη ΔΕΘ έχει προαναγγείλει και το κίνημα «Δεν Πληρώνω». Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινήματος : «Οι Επιτροπές Αγώνα «Δεν Πληρώνω» – Δεν Πληρώνω την Κρίση τους, διεκδικώντας δυναμικά εδώ και δύο χρόνια δωρεάν, ελεύθερα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, δρόμους, μεταφορές, νερό, ηλεκτρικό, παραλίες, πάρκα κ.α.) εντείνουμε τον αγώνα μας, χωρίς διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς.

Σας καλούμε όλους σε συμμετοχή στη μεγάλη δράση των Επιτροπών Αγώνα Δεν Πληρώνω, Όλοι ΔΕΘ-Σηκώστε τις μπάρες μαζί μας», στις 10 Σεπτέμβρη, όπου θα ανοίξουμε όλους τους σταθμούς διοδίων Αθήνα- Θεσσαλονίκη, και θα διαδηλώσουμε με το ανεξάρτητο μπλοκ των Επιτροπών Αγώνα «Δεν Πληρώνω» στην ανεξάρτητη πορεία στη Θεσσαλονίκη».

Αντιτρομοκρατική και 3.500 αστυνομικοί υπό το φόβο Αγανακτισμένων


Μία στρατιά αστυνομικών αναμένεται να κινητοποιηθεί προκειμένου οι διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 76ης ΔΕΘ, στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου να μην προσεγγίσουν τον πρωθυπουργό.

Με αλλεπάλληλες συσκέψεις στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης αναζητούνται τρόποι καλύτερης περιφρούρησης του πρωθυπουργού ώστε να κρατηθούν οι διαμαρτυρόμενοι όσο γίνεται πιο μακριά από τον Γ. Παπανδρέου, καθώς και να μην έχουμε επεισόδια.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι μαζικές και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να επαναληφθούν τα περσινά επεισόδια, στα οποία ο 49 γιατρός Στέργιος Πραπαβρέσης πέταξε το παπούτσι του στον πρωθυπουργό.

Αστυνομία, ΜΑΤ, Αντιτρομοκρατική και δικυκλιστές θα απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας σε όλο το κέντρο της πόλης, η οποία θα είναι στην κυριολεξία απροσπέλαστη.

Στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν περισσότερα από 3.500 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ενώ το πλάνο περιλαμβάνει και πτήση ελικοπτέρου.

Λίγες μέρες πριν από το επίμαχο Σαββατοκύριακο αναμένεται να φτάσουν ενισχύσεις με άντρες από την Αθήνα και από άλλες πόλεις της Μακεδονίας. Σημαντικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος της Αντιτρομοκρατικής, η οποία επίσης θα ενισχυθεί από την Αθήνα.
Read more...

Πτώση από 150 έως και 1.300 μόρια στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Λήξη αγωνίας τη Δευτέρα


(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Η σημαντική μείωση του αριθμού των φετινών αριστούχων, σε συνδυασμό με την κατάργηση των μετεγγραφών και την ένταση της οικονομικής κρίσης, που εκτός των άλλων πριμοδοτεί και τη μείωση των προσδοκιών των υποψηφίων, «χρωματίζουν» φέτος την κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Η αναμενόμενη πτώση των βάσεων, η οποία για την πλειονότητα των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ θα αρχίζει από τα 150 μόρια και θα φτάνει τα 1.300, συνοδεύεται και από εκπλήξεις που αναμένεται να εκδηλωθούν σε μια ορατή ομάδα σχολών, διασκορπισμένη σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία, η οποία για διάφορους λόγους θα ανεβάσει το «κασέ» των βάσεων εισαγωγής τους.

Τη Δευτέρα αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η φετινή μείωση των αριστούχων (6.178 έναντι 10.571 πέρσι και 10.688 πρόπερσι) ανοίγει τον δρόμο για σημαντική πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης είναι φέτος 1.009 λιγότεροι από πέρσι, οι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης είναι 1.630 λιγότεροι, ενώ οι αριστούχοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 είναι φέτος 1.683 λιγότεροι.

Ως εκ τούτου δεν χωράει αμφιβολία ότι τα υψηλόβαθμα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά (Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών κ.λπ.), νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά τμήματα, τόσο των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας, θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους. Η «καραμπόλα» θα συμπαρασύρει στην πτώση και τις βάσεις σχολών με μεσαία και χαμηλή βαθμολογία, εκτός από εκείνες που έχουν σημαντική μείωση θέσεων εισακτέων φέτος.

Ωστόσο, στη γενική εικόνα της πτώσης θα υπάρχουν νησίδες ανόδου κυρίως στα κεντρικά τμήματα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικά βάσεις εισαγωγής κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Είναι φανερό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από τα 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος. Παράλληλα και ορισμένα Τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία παρουσιάζοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι υπουργοί

Ορατός ο «ιός Παμπούκη»…



http://img.protothema.gr/7660A03C380BBB9CDAC1515ACCC27B82.jpg
Η παραίτηση του Χάρη Παμπούκη από το υπουργείο Ανάπτυξης, όχι μόνο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην κυβέρνηση, αλλά προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, κυρίως στην ψυχολογία των υπουργών και υφυπουργών. Η αίσθηση που επικρατεί στα υπουργικά γραφεία είναι ότι «ξηλώνεται το πουλόβερ» και πως ακόμη και «παπανδρεϊκοί» υπουργοί, που βλέπουν να έρχεται το αδιέξοδο, φροντίζουν να «κατέβουν έγκαιρα από το τρένο».

Χειρότερο από την απώλεια ενός έμπιστου προσώπου, είναι για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η εντύπωση ότι η κυβέρνησή του πνέει τα λοίσθια και είναι αμφίβολο εάν θα αντέξει να βγάλει το φθινόπωρο.

Ήδη στις κυβερνητικές κουίντες επανέρχονται τα σενάρια περί πρόωρης κάλπης, παρά τη σαφή σύσταση του Μεγάρου Μαξίμου προς τους υπουργούς να μην συζητούν καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς ο κ. Παπανδρέου είναι κάθετα αντίθετος με τις πρόωρες εκλογές.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η εμφανής κατάρρευση πυλώνων της οικονομίας, σε συνδυασμό με το εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έχουν σημάνει μεν συναγερμό στο επιτελείο της κυβέρνησης, είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν λύσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, πριν αυτή λάβει διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Εξ ου και πολλοί αναμένουν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι ο κ. Παπανδρέου ελέγχει ακόμη το παιχνίδι.

Read more...

Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο, τεράστια η καταστροφή, υπό έλεγχο οι φωτιές σε Άνω Γλυφάδα και Πάρνηθα

Μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στον Έβρο με περισσότερα από 30.000 στρέμματα καμμένα, ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει την περιοχή. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Άγιος Θωμάς και Ευηνοχώρι, στο Μεσολόγγι, εκκενώθηκε το χωριό Σκούρτου στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας. Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα στην Άνω Γλυφάδα, η οποία απείλησε κατοικίες. Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι. Υπό έλεγχο και η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, στον οικισμό Γεννηματά, στα Άνω Λιόσια.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση, ενώ ενημέρωσε πως τις πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνδράμουν το απόγευμα αεροπλάνα από τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η φωτιά -όπως είπε ο δήμαρχος- ξεκίνησε από την εξάτμιση τρακτέρ, το οποίο κινείτο σε δασικό δρόμο και στην πορεία του πέταγε σπινθήρες.

Σε κατάσταση έκτακτης ο Άγιος Θωμάς και το Ευηνοχώρι Μεσολογγίου. Εκκενώθηκε το χωριό Σκούρτου στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας.

Η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 6.30 το πρωί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής, προκλήθηκαν ζημιές σε αυλές σπιτιών, σε ένα παράπηγμα, μια αποθήκη και μια οικοδομή, ωστόσο στο σημείο μεταβαίνουν αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος για να διερευνήσουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στη περιοχή εντάσεως 5-6 μποφόρ, η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις και κινήθηκε προς την Άνω Βούλα και αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να προστατευτούν. Κάποιοι, κυρίως ηλικιωμένοι, λόγω των πυκνών καπνών αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Στην περιοχή επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν και εναέρια μέσα προκειμένου να σβήσουν και οι τελευταίες εστίες φωτιάς.

Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας στη περιοχή των Άνω Λιοσίων, κοντά σε νταμάρι και πάνω από τον οικισμό Γεννηματά. Στη μάχη με τις φλόγες παίρνουν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων και αναμένεται να κάνουν ρίψεις νερού αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Υπό έλεγχο τέθηκε επίσης στις τρεις τα ξημερώματα δασική πυρκαγιά στην Αργυρούπολη.

Στην υπόλοιπη χώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη τα δημοτικά διαμερίσματα Ευηνοχωρίου και Αγίου Θωμά στο δήμο Μεσολογγίου λόγω της πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή από την Πέμπτη.

Τραγική η κατάσταση στον Έβρο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε την Πέμπτη και η περιοχή που περιλαμβάνει τις κοινότητες Λευκίμη, Σαράντα Σπίτια, Ερείπια Βυρίνης, Ερείπια Κιτρινόπετρας, Ύψωμα Καρβουνιάρης, Μέλια, Β. Οικισμού Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς, αμέσως μετά από το σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Αριστείδης Γιαννακίδης.


Ακόμη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εστάλη αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή από ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα πυροσβεστικών αεροσκαφών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στον Έβρο, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Θετικά απάντησαν Γαλλία και Ισπανία που στέλνουν συνολικά τέσσερα Canadair.

Πάντως, στον Έβρο παρά την ένταση της πυρκαγιάς δεν απειλείται το δάσος της Δαδιάς, ούτε υπάρχει κίνδυνος για οικισμούς.

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στις Φυτείες και στο Στάνο Αιτωλοακαρνανίας, στις Νεγράδες Ιωαννίνων και στο Κοιλιώμενο Ζακύνθου.

Για σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως στην Αττική, στην Βοιωτία, στην Εύβοια, στην Φθιώτιδα, στην Κόρινθο, στην Αργολίδα, στην Αρκαδία, στην Λακωνία, στην Μεσσηνία, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στην Άνδρο, στην Τήνο, στην Μύκονο, στη Σύρο, στην Κύθνο, στην Μήλο, στη Νάξο, στην Πάρο, στη Σαντορίνη, στην Πρέβεζα, στη Λήμνο, στην Λέσβο, στη Χίο και στον Έβρο.

Από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ζητηθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή έως και την Κυριακή, καθώς λόγω των δυνατών ανέμων υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Παράλληλα απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται στην ύπαιθρο και να μην ανάβουν φωτιές για κανέναν λόγο. Είναι χαρακτηριστικό πως ζητήθηκε από ιερείς να καλέσουν τους πιστούς στα κηρύγματα τους να αποφύγουν να ανάψουν ακόμα και καντήλια στα νεκροταφεία καθώς αν τους ξεφύγει η φωτιά και πέσει σε ξερά χόρτα υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σύγχυση για το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών στο rollover των ελληνικών ομολόγων

Την τοποθετούν σε εύρος 50% - 70%


(Φωτογραφία: Reuters )
Aθήνα
Σύγχυση προκαλούν οι διαρροές για την συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (rollover) καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι την προσδιορίζουν στο 50% του συνόλου και το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο μεταξύ 60% και 70%.

Ειδικότερα, κυβερνητικός αξιωματούχους δήλωσε χθες στο Reuters ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ανέρχεται περίπου στο 50%. Εκτίμησε δε πως η συμμετοχή μπορεί να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες, εάν ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες του σχεδίου.

Ωστόσο, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που ηγείται του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) στο πλαίσιο του δεύτερου δανείου για την Ελλάδα, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί από την Ουάσιγκτον πως περίπου τα δύο τρίτα των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης.

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου δήλωσε πως περίπου το 60% - 70% των επενδυτών έχουν εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πριν καν γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης συμφωνίας. «Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις», προσέθεσε.

Τραπεζίτες επιβεβαίωσαν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης συμφωνίας και ελπίζουν ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος απηύθυνε χθες επιστολές σε 60 ομολόγους του ανά τον κόσμο αποσαφηνίζοντας τους όρους ανταλλαγής ομολόγων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες και τους ακριβείς όρους βάσει των οποίων θα μπορεί κάποια τράπεζα ή ασφαλιστική εταιρεία των εν λόγω χωρών να μετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Ζητεί δε από τους υπουργούς Οικονομικών να μεταφέρουν τις λεπτομέρειες αυτές στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, ώστε να εκδηλωθούν επισήμως οι δηλώσεις συμμετοχής. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει δώσει διορία έως τις 9 Σεπτεμβρίου στους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τους.

Η 12σέλιδη επιστολή που αναφέρεται στις τεχνικές λεπτομέρειες για την ανταλλαγή 81 διαφορετικών ομόλογων του Ελληνικού Δημοσίου που λήγουν από τις 20 Αυγούστου 2011 (!) έως και τις 13 Ιουλίου 2020 (όχι το 2024) έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση στοχεύει στην ανταλλαγή ή μετακύλιση ελληνικών ομολόγων που ξεπερνούν τα 135 δισ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε ποσοστό συμμετοχής 90%. Προκειμένου να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου, επιδιώκει να ανταλλαγούν ομολόγα που λήγουν και μετά το 2020 μέχρι το 2024.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη αποχώρηση χωρών-μελών από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα των εγγυήσεων ενδεχομένως να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα το ποσοστό των ομολόγων που θα μετακυλιστούν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Ο ΕΒΡΟΣ


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο νομός Έβρου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει ανεξέλεγκτα στην περιοχή, μετά από αίτημα του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Αριστείδη Γιαννακίδη, το οποίο εγκρίθηκε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρο Μπούφη.Πρόκειται για τις περιοχές Λευκίμη, Σαράντα Σπίτια, Ερείπια Βυρίνης, Ερείπια Κιτρινόπετρας, Ύψωμα Καρβουνιάρης, Μέλια, Β. Οικισμού Κοίλων, Ερείπια Αμυγδαλιάς. Εν τω μεταξύ, ανεξέλεγκτα παραμένουν τα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στην περιοχή Λευκίμη, παρά το γεγονός ότι νωρίς το πρωί, η σχετική άπνοια έδωσε ελπίδες για να τεθεί υπό έλεγχο.
enet.gr

Read more...

Γραμματέας ΠΑΣΠ: «Θυσιάζουν την Παιδεία προς όφελος της Ολιγαρχίας»

papaioannou

Γραμματέας ΠΑΣΠ: «Θυσιάζουν την Παιδεία προς όφελος της Ολιγαρχίας»

Πριν από λίγο ο Γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ, Νικηφόρος Μιχάλης, έκανε τις ακόλουθες σκληρές δηλώσεις στον Τύπο που ουσιαστικά σημαίνουν κήρυξη πολέμου στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και λοιπών νεοφιλελεύθερων της Βουλής:

«Πανηγυρίζει η Υπουργός που κατάφερε να συσπειρώσει ότι πιο αντιδραστικό και συντηρητικό εκφράζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να ψηφίσουν το νόμο Απορρύθμισης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

» Πανηγυρίζουν αυτοί που ενώ χρεοκόπησαν τη χώρα, επιμένουν να νομοθετούν εις βάρος της δημοκρατίας, καταστρατηγώντας τη συνταγματική επιταγή της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

» Πανηγυρίζουν αυτοί που αφού πρώτα καταλήστεψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, έφαγαν τις περιουσίες του ελληνικού λαού μέσω του χρηματιστηρίου, έρχονται τώρα να παραδώσουν στα επιχειρηματικά συμφέροντα τη μόρφωση της ελληνικής νεολαίας.

» Ακόμα θυμόμαστε τις προεκλογικές δεσμεύσεις για 5% στην Παιδεία και για απόσυρση του νόμου της Γιαννάκου, για να έρθει ένας προοδευτικότερος νόμος. Δυστυχώς όλα αυτά θυσιάστηκαν προς όφελος της ολιγαρχίας που κυβερνούν τον τόπο.

» Καλούμε την ελληνική φοιτητική νεολαία να προσέλθει στις σχολές για να αποφασίσουμε τον τρόπο αντίδρασης και τις μαζικές μας κινητοποιήσεις».

τsantiri.gr


Read more...

Τι καταλογίζει στον Χρυσοχοΐδη ο Παμπούκης...


"Με άδειασε γιατί έχει κάνει
συμμαχία με τον Παπουτσή"
Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Μια από τις "άγνωστες" πτυχές της παραίτησης Παμπούκη αφορά τις σχέσεις του με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που είναι υπουργός Ανάπτυξης, ήταν δηλαδή προϊστάμενός τους. Οι σχέσεις τους δεν ήταν καθόλου καλές, πριν και από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου δεν τον στήριξε και θεωρεί ότι τον "άδειασε".
Ο Χ. Παμπούκης καταλογίζει στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη ότι...
έχει συνάψει συμμαχία με τον Χρ. Παπουτσή για εσωκομματικούς λόγους και ότι γι' αυτό δεν υποστήριζε τη σύσταση αυτοτελούς υπουργείου Ναυτιλίας που θα συμπεριλάμβανε και το (υπαγόμενο σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) Λιμενικό Σώμα.

Read more...

Εξαγορά συντάξιμου χρόνου και σε επικουρικά του Δημοσίου και ΔΕΚΟ...



Επεκτείνεται και στα επικουρικά ταμεία η δυνατότητα εξαγοράς συντάξιμου χρόνου για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης. Αυτό επισημαίνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. στην οποία αναφέρεται ότι οι ασφαλισμένοι των φορέων και τομέων επικουρικής ασφάλισης, που ...συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο ή από φορέα κύριας ασφάλισης με καθεστώς ίδιο ή εξομοιούμενο με αυτό του Δημοσίου, καθώς και του Τομέα «ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ» του ΤΑΥΤΕΚΩ μπορούν να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και στον επικουρικό φορέα-τομέα τους, συμπληρώνοντας τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο με αναγνώριση κάθε προϋπηρεσίας που συμπίπτει με συντάξιμο χρόνο στο Δημόσιο ή τον φορέα κύριας ασφάλισης.

Ο αναγνωριζόμενος χρόνος στον επικουρικό φορέα-τομέα αξιοποιείται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τον ίδιο τρόπο που αξιοποιείται στο Δημόσιο ή στο φορέα κύριας ασφάλισής τους, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και στον επικουρικό τους φορέα με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης του φορέα κύριας σύνταξης με τον οποίο θεμελιώνουν δικαίωμα στον κύριο φορέα ασφάλισής τους και να συνταξιοδοτούνται ταυτόχρονα τόσο από τον φορέα κύριας όσο και από το φορέα επικουρικής ασφάλισης.

Επισημαίνεται από το υπουργείο Εργασίας, ότι, η θέσπιση της ρύθμισης αυτής, έτσι ώστε, ο συντάξιμος χρόνος του Δημοσίου ή του φορέα κύριας ασφάλισης που αναγνωρίζεται στον επικουρικό φορέα - τομέα, να αξιοποιείται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τον ίδιο τρόπο που αξιοποιείται στο Δημόσιο ή στο φορέα κύριας ασφάλισής τους, κρίθηκε επιβεβλημένη, επειδή ο διαφορετικός τρόπος αξιοποίησης του συντάξιμου χρόνου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς και στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπου η αναγνωριζόμενη προϋπηρεσία θεωρείται ως συντάξιμος χρόνος από τότε που έλαβε χώρα η προϋπηρεσία αυτή, είχε ως αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση του χρόνου θεμελίωσης δικαιώματος σε κύρια σύνταξη σε σχέση με τον χρόνο θεμελίωσης δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη και τη μη δυνατότητα ταυτόχρονης συνταξιοδότησης στο φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αφού κατά τη συνταξιοδότηση δεν συνέπιπτε ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης του φορέα κύριας σύνταξης με αυτόν του επικουρικού φορέα.

Με το δεδομένο ότι το ΓΛΚ αναγνωρίζει π. χ. στρατιωτική υπηρεσία ή χρόνο ιδιωτικού τομέα με εξαγορά κατά τη συνταξιοδότηση και τα θεωρεί ως συντάξιμο χρόνο από τότε που έλαβε χώρα η στρατιωτική υπηρεσία ή η προϋπηρεσία και όχι μόνον από την εξαγορά και ολοσχερή εξόφληση τους και εξής, είναι προφανές ότι μετά την παραπάνω ρύθμιση και στον επικουρικό φορέα-τομέα οι εν λόγω αναγνωριζόμενοι χρόνοι θα αξιοποιούνται με τον ίδιο τρόπο ώστε να πληρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και στον επικουρικό φορέα και να καθίσταται δυνατή η σύγχρονη λήψη κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Σημειώνεται ότι, το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω διάταξης αφορά το ΤΕΑΔΥ και τους Τομείς του «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», τους Τομείς «ΤΕΑΥΑΠ», «ΤΕΑΕΧ» ΚΑΙ «ΤΕΑΥΠΣ» του ΤΕΑΠΑΣΑ, καθώς και τον Τομέα «ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ» του ΤΑΥΤΕΚΩ, στους οποίους έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 20 παρ.3 και 4 του ν.3232/2004 με βάση τις οποίες οι ασφαλισμένοι των φορέων-τομέων αυτών αναγνωρίζουν κάθε προϋπηρεσία που συμπίπτει με συντάξιμο χρόνο στο Δημόσιο ή το φορέα κύριας ασφάλισης τους, ώστε να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και στον επικουρικό φορέα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του κύριου φορέα.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με τις προϋποθέσεις του κοινού καθεστώτος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με άλλη διάταξη, καθορίζεται η αναγνώριση του εν λόγω συντάξιμου χρόνου, η οποία πραγματοποιείται με απόφαση του φορέα-τομέα, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, η οποία υποβάλλεται απαραίτητα μέχρι την έκδοση της πράξης συνταξιοδότησης από τον αρμόδιο φορέα -τομέα επικουρικής ασφάλισης.

Η ρύθμιση αυτή που ισχύει από 5-8-2011 θα έχει εφαρμογή και σε αιτήσεις συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων-τομέων για τις οποίες όμως μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης αυτής δεν έχει εκδοθεί συνταξιοδοτική απόφαση.



Read more...

O Γερουλάνος υπονόμευε καιρό τον Παμπούκη...


Περίεργο ρόλο στην υπόθεση Παμπούκη έχει διαδραματίσει στο παρασκήνιο ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό δεν...

έβλεπε με καθόλου καλό μάτι την πολύ στενή σχέση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον τέως υπουργό. Ο Γερουλάνος, θεωρούσε ότι με την είσοδο Παμπούκη είχε αποδυναμωθεί ο δικός του ρόλος στο Παπανδρεϊκο.

Επί αρκετό καιρό προσπαθούσε να βάλει τρικλοποδιές στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης. Όταν προέκυψε η διαφωνία με το υπουργείο Ναυτιλίας, ο υπουργός Πολιτισμού, θεώρησε ότι βρήκε την ευκαιρία για να εξουδετερώσει τον αντίπαλό του, στο Μέγαρο Μαξίμου. Από το απόγευμα πανηγυρίζει.

Πηγή: parapolitika.gr



Read more...

Φωτοβολταϊκά και η αξιοποίηση απορριμμάτων ελκύουν Γερμανούς επενδυτές

«Μεγάλο πρότζεκτ» λέει ο ΥΠΕΚΑ

Από τη συνάντηση του ΥΠΕΚΑ Γ.Παπακωνσταντίνου και του υπουργού Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδη, με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας Στ.Καπφέρερ και γερμανούς επιχειρηματίες
Από τη συνάντηση του ΥΠΕΚΑ Γ.Παπακωνσταντίνου και του υπουργού Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδη, με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας Στ.Καπφέρερ και γερμανούς επιχειρηματίες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με έμφαση τα φωτοβολταϊκά και την αξιοποίηση απορριμμάτων φαίνεται να ελκύει ιδιαίτερα τους Γερμανούς επενδυτές.

Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι προοπτικές γερμανικών επενδύσεων στους τομείς αυτούς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας Στέφεν Καπφέρερ.

Μάλιστα, στον τομέα των ΑΠΕ η ελληνική πλευρά παρουσίασε σχέδιο για τη δυνατότητα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, όπως είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου μιλώντας για «πολύ μεγάλο πρότζεκτ από το οποίο η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά».

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε εξαιρετικά γόνιμη τη συζήτηση με τον Γερμανό υφυπουργό.

Ειδικότερα, επισήμανε ο υπουργός, «σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές παρουσιάσαμε μία πολύ σημαντική πρόταση για την δυνατότητα εξαγωγής ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα στην Γερμανία, ένα φιλόδοξο σχέδιο, στο οποίο δουλεύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το οποίο θα συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες με τους Γερμανούς εταίρους μας, αλλά και με άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το μεγάλο ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας, για να καλύψουν και τους δικούς του στόχους και τις δικές τους ανάγκες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

«Είναι μία μεγάλη προσπάθεια, ένα πολύ μεγάλο project, από το οποίο η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά. Έχει να κερδίσει από την εισαγωγή τεχνογνωσίας και κεφαλαίων από την Γερμανία και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τον Ευρωπαϊκό Βορρά» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προς τη Γερμανία διατύπωσε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε.

Το όλο σχέδιο, ανέφεραν πηγές της ενεργειακής αγοράς, συνδέεται και με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να διακόψει σταδιακά τη χρήση πυρηνικών μονάδων για την παραγωγή ρεύματος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Νομικά βρισκόμαστε πάνω σε μια κλωστή» παραδέχεται ο Ν.Σηφουνάκης για τα αυθαίρετα

Πιθανή η συναίνεση της ΝΔ στο ν/σ

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Την πολυπλοκότητα του θέματος της διευθέτησης των αυθαιρέτων και της λεπτής ισορροπίας που πρέπει να κρατηθεί, ώστε οι διατάξεις να μην προσκρούσουν στο ΣτΕ τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Νομικά βρισκόμαστε πάνω σε μία κλωστή» είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας αιτιάσεις βουλευτών, που -μετά τις αλλαγές που έκανε ο ΥΠΕΚΑ σε ό,τι αφορά την μείωση των προστίμων και την εισαγωγή κοινωνικών συντελεστών στον υπολογισμό τους- ζήτησαν και άλλες παραχωρήσεις.

Η στάση δε που κρατά μέχρι τώρα η Νέα Δημοκρατία δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι ίσως -μετα την παιδεία- συναινέσει και στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα.

Περαιτέρω μείωση προστίμων ζητά η Αντιπολίτευση

Παρά τις μειώσεις των προστίμων που ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Γ.Παπακωνσταντίνου, σχεδόν το σύνολο των κομμάτων -και αυτά που ψηφίζουν και αυτά που καταψηφίζουν- παρατηρεί ότι τα πρόστιμα παραμένουν υψηλά για μικρά αυθαίρετα που ανήκουν σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και διατυπώνονται αμφιβολίες για το βαθμό που οι πολίτες θα ανταποκριθούν, με δεδομένη τη δημοσιονομική κρίση.

Η απόφαση του υπουργείου να εισάγει τον «κοινωνικό συντελεστή» για τον υπολογισμό του προστίμου σε αυθαίρετα που ανήκουν σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) που έχουν χαμηλά εισοδήματα, προκάλεσε ήδη προτάσεις από ορισμένους βουλευτές να υπάρξει κοινωνικός συντελεστής και για τους πολύτεκνους.

Προς το παρόν η κυβέρνηση περιορίζει τον κοινωνικό συντελεστή μόνο στα ΑμεΑ, θεωρείται όμως βέβαιο ότι το θέμα θα τεθεί με μεγαλύτερη ένταση από τους βουλευτές όταν το νομοσχέδιο εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αρκετοί ήταν επίσης οι βουλευτές που επισήμαναν ότι ο χρόνος των 20 ετών, για την αναστολή των κυρώσεων στα αυθαίρετα που είναι εκτός σχεδίου, είναι μικρός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα την ερχόμενη εβδομάδα με τρόπο που θα σέβεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και θα συνδυάζει τον χωροταξικό με τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Ο κ. Σηφουνάκης δήλωσε επίσης ανοιχτός στο διάλογο για μεγαλύτερο αριθμό δόσεων στα πρόστιμα.

Στις αιτιάσεις κάποιων βουλευτών ότι υπάρχει ακραία αντιμετώπιση με την εξαίρεση από τη ρύθμιση όλων των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δάση, παραδοσιακούς οικισμούς και αιγιαλούς, ο αναπληρωτής υπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί το Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί «νομικά βρισκόμαστε πάνω σε μία κλωστή».

Είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο είναι το ένα από τα τρία όπλα που θα χρησιμοποιήσει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Το δεύτερο όπλο, όπως τόνισε, θα είναι το νομοσχέδιο που θα καθιερώνει νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών ώστε να τίθεται τέλος στη διαπλοκή με τα πολεοδομικά γραφεία και το τρίτο όπλο θα είναι οι δικλείδες ασφαλείας με το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

«Ναι» από ΝΔ, «ίσως» από ΛΑΟΣ, «όχι» από Αριστερά

Οι περισσότερες τροποποιήσεις, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο για τα αυθαίρετα, χαιρετίστηκαν από τον εισηγητή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όμως, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει ο «κοινωνικός συντελεστής» να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» προκαλώντας διεκδικήσεις και από άλλες κοινωνικές ομάδες.

Γενναιότερες μειώσεις στα πρόστιμα ζήτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος και συνάρτησε τη στάση του κόμματος του από το βαθμό που θα ανταποκριθεί το υπουργείο και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.

Την αντίθεση τους στις ρυθμίσεις εξέφρασαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, με την τελευταία να κάνει ειδική αναφορά στο άρθρο του ίδιου νομοσχεδίου που αναφέρεται στη δημιουργία ισλαμικού τεμένους, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια, διότι η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία του εκτός αστικού ιστού και όχι μέσα στην πόλη, όπως θα έπρεπε, κατά την άποψη του κόμματος της.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Κατά τη συζήτηση των διατάξεων για τα αυθαίρετα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης αναφέρθηκε τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει «κόκκινη γραμμή» στη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.

Η βούληση αυτή, όπως τόνισε ο βουλευτής, αποδεικνύεται από τις σαφείς εξαιρέσεις που δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση (σ.σ.: αυθαίρετα σε δάση, δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, παράκτια ζώνη, παραδοσιακούς οικισμούς, αυθαίρετα στις κορυφογραμμές κλπ).

«Η ΝΔ είχε ταχθεί εξ αρχής στην ανάγκη να δοθεί λύση στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης με νομοθετικό πλαίσιο δίκαιο, που δεν θα είναι γραφειοκρατικό και θα είναι συνταγματικά στέρεο προκειμένου να μην σκοντάψει στο Συμβούλιο της Επικρατείας», είπε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ύψος των προστίμων, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση κινείται στη λογική της αύξησης των προστίμων για τις μεγάλες υπερβάσεις και της μείωσης για μικρά ακίνητα και ακίνητα που αποδεδειγμένα είναι πρώτη και κύρια κατοικία.

Αν και δήλωσε σύμφωνος με την εισαγωγή του κοινωνικού συντελεστή για τον υπολογισμό του προστίμου όταν πρόκειται για ιδιοκτήτη ΑμεΑ με χαμηλό εισόδημα, ο βουλευτής προειδοποίησε τον κίνδυνο «να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου» και να υπάρξουν και άλλες κοινωνικές ομάδες που θα διεκδικήσουν και για τα δικά τους αυθαίρετα κοινωνικό συντελεστή.

Για το ενδεχόμενο να μην αναφέρεται στο νόμο ότι οι κυρώσεις αναστέλλονται για διάρκεια 20 και 40 ετών για τα εκτός και εντός σχεδίου αυθαίρετα, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν μια ξεκάθαρη οπτική ώστε να μην αποθαρρυνθούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Υπογράμμισε τέλος ότι το κόμμα του θα επιμείνει να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις ιδίως για τις προκλητικές αυθαιρεσίες.

«Επιδείνωση του περιβάλλοντος και μια ακόμη αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων», προέβλεψε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Χαρακτήρισε επίσης υψηλά τα πρόστιμα και υποστήριξε ότι με τις διατάξεις για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, στόχος είναι η διευκόλυνση των κερδών συγκεκριμένων επιχειρηματιών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, κατά πάγια τακτική της, κάνει λάστιχο τους «λόγους δημοσίου συμφέροντος», ως προαπαιτούμενο για την άρση περιορισμών που στόχευαν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τη στείρα άρνηση των κομμάτων της αριστεράς, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος και για τη στάση του κόμματος του ανέφερε: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η φτωχολογιά που έχτισε τα αυθαίρετα ζητάει τη νομιμοποίηση και εμείς την εκπροσωπούμε».

Ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση «να χαμηλώσει τις εισπρακτικές της επιδιώξεις», χαρακτήρισε υψηλά τα πρόστιμα, ενώ επέμεινε στην θέση του ΛΑΟΣ να αποσυρθεί η διάταξη για το τζαμί.

«Παγιώνεται το καθεστώς των αυθαιρέτων και ταυτόχρονα είναι πολύ υψηλά τα πρόστιμα», διαπίστωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και επισήμανε τον κίνδυνο και οι πολίτες να πληρώσουν για να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα τους και ο νόμος μετά από δύο χρόνια να καταπέσει στα δικαστήρια.

Η βουλευτής δήλωσε ότι καταψηφίζει τις διατάξεις για τα αυθαίρετα και την περιβαλλοντική αδειοδότηση και ως προς τη διάταξη για το τέμενος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι σε κάθε χώρα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι ανάγκες λατρείας των πολιτών και ότι μέσα στον αστικό ιστό θα πρέπει να υπάρχουν διάσπαρτα τζαμιά για να ικανοποιούν τις ανάγκες.

Με τη συγκεκριμένη όμως ρύθμιση του υπουργείου, όπως επισήμανε, η πρόβλεψη είναι να γίνει τζαμί εκτός αστικού ιστού και συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια.

Την πλειονότητα των τροποποιήσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο στις διατάξεις χαιρέτισε, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης. Πρόσθεσε, όμως, ότι πρέπει να μειωθούν τα πρόστιμα για τους μικροϊδιοκτήτες. Επισήμανε επίσης ότι η αναστολή των κυρώσεων για διάρκεια 2 ετών για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα, είναι μικρό χρονικό διάστημα που πρέπει να πάει στα 40 χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Κρίσιμη ημέρα η Παρασκευή για την Ελληνική οικονομία

newpost.gr
Κρίσιμη ημέρα η Παρασκευή για την Ελληνική οικονομία
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, με θέμα τις εγγυήσεις που ζητούν η Φινλανδία και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.


Σύμφωνα με τους Financial Times, μετά τον οίκο αξιολόγησης Moody's - ο οποίος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων μπορεί να καθυστερήσει το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και να θέσει σε αμφιβολία τα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης - και άλλοι παράγοντες της αγοράς εκπέμπουν αντίστοιχα προειδοποιητικά μηνύματα.

Ο αναλυτής του ομίλου Eurasia, με έδρα τη Νέα Υόρκη, Μουτγιάμπα Ράχμαν καταλήγει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η Φινλανδία να αποχωρήσει από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ.

Ο αναλυτής θεωρεί απίθανο η Ευρωζώνη να δεχθεί ειδικές συμφωνίες για εγγυήσεις για τη Φινλανδία και ορισμένες άλλες χώρες (σ.σ.: η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία έχουν εκδηλώσει τέτοια πρόθεση), καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε την πόρτα και σε άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, ακόμη και το ΔΝΤ να ζητήσουν επίσης εγγυήσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ράχμαν δεν πιστεύει ότι η Φινλανδία θα υποχωρήσει, λόγω του πολιτικού κόστους που θα έπρεπε να πληρώσει ο πρωθυπουργός της νεοσύστατης κυβέρνησης της χώρας Γίρκι Κατάινεν.
Η αποχώρηση της Φινλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα αποτελούσε ένα κακό προηγούμενο, σύμφωνα με τον κ. Ράχμαν, καθώς και άλλες χώρες που θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο εσωτερικό τους θα επιδιώκουν να μιμηθούν τη Φινλανδία, υπονομεύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Η χρηματοπιστωτική εταιρία Barclays Capital θεωρεί ότι το θέμα των εγγυήσεων που θέτει η Φινλανδία αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο, επειδή εκτιμά ότι θα καθυστερήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής και ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές.

Η εταιρία τονίζει ότι η επιμονή της Φινλανδίας σε εγγυήσεις περιπλέκει αδικαιολόγητα τη διαδικασία της συμφωνίας για την Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πολιτικών διενέξεων τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Η χρηματοπιστωτική εταιρεία Capital Economics, σημειώνουν οι Financial Times, δεν βλέπει σοβαρές συνέπειες βραχυπρόθεσμα, καθώς η χρηματοδότηση της Ελλάδας το ερχόμενο φθινόπωρο είναι διασφαλισμένη από το προηγούμενο πακέτο βοήθειας των 110 δις. ευρώ.

Επιμένουν για τις εγγυήσεις Φινλανδία και Αυστρία

Την ίδια στιγμή, η Φινλανδία δεν έχει αλλάξει τη στάση της όσον αφορά το αίτημά της να της δώσει η Αθήνα εγγυήσεις για το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει το Ελσίνκι στο πρόγραμμα για τη στήριξη της Ελλάδας.
Αυτό δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.

Εκτός της Φινλανδίας και η Αυστρία επιμένει στη χορήγηση εγγυήσεων από την Ελλάδα προκειμένου να συμβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Η Αυστρία επιμένει στη χορήγηση εξασφαλίσεων για την παροχή οικονομικής στήριξης σε μέλη της Ευρωζώνης, με την υπουργό Οικονομικών της χώρας Μαρία Φέκτερ να υποστηρίζει ότι το συνολικό κόστος είναι συγκριτικά μικρό.

«Συνεισφέραμε με σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε την έκθεση των τραπεζών στις μεγάλες χώρες. Ο συμβιβασμός για τις μικρές χώρες ίσως να αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ» τόνισε η Φέκτερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Presse.
Read more...