Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Σύγχυση για το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών στο rollover των ελληνικών ομολόγων

Την τοποθετούν σε εύρος 50% - 70%


(Φωτογραφία: Reuters )
Aθήνα
Σύγχυση προκαλούν οι διαρροές για την συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (rollover) καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι την προσδιορίζουν στο 50% του συνόλου και το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο μεταξύ 60% και 70%.

Ειδικότερα, κυβερνητικός αξιωματούχους δήλωσε χθες στο Reuters ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ανέρχεται περίπου στο 50%. Εκτίμησε δε πως η συμμετοχή μπορεί να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες, εάν ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες του σχεδίου.

Ωστόσο, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που ηγείται του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) στο πλαίσιο του δεύτερου δανείου για την Ελλάδα, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί από την Ουάσιγκτον πως περίπου τα δύο τρίτα των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης.

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου δήλωσε πως περίπου το 60% - 70% των επενδυτών έχουν εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πριν καν γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης συμφωνίας. «Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις», προσέθεσε.

Τραπεζίτες επιβεβαίωσαν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης συμφωνίας και ελπίζουν ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος απηύθυνε χθες επιστολές σε 60 ομολόγους του ανά τον κόσμο αποσαφηνίζοντας τους όρους ανταλλαγής ομολόγων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες και τους ακριβείς όρους βάσει των οποίων θα μπορεί κάποια τράπεζα ή ασφαλιστική εταιρεία των εν λόγω χωρών να μετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Ζητεί δε από τους υπουργούς Οικονομικών να μεταφέρουν τις λεπτομέρειες αυτές στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, ώστε να εκδηλωθούν επισήμως οι δηλώσεις συμμετοχής. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει δώσει διορία έως τις 9 Σεπτεμβρίου στους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τους.

Η 12σέλιδη επιστολή που αναφέρεται στις τεχνικές λεπτομέρειες για την ανταλλαγή 81 διαφορετικών ομόλογων του Ελληνικού Δημοσίου που λήγουν από τις 20 Αυγούστου 2011 (!) έως και τις 13 Ιουλίου 2020 (όχι το 2024) έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση στοχεύει στην ανταλλαγή ή μετακύλιση ελληνικών ομολόγων που ξεπερνούν τα 135 δισ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε ποσοστό συμμετοχής 90%. Προκειμένου να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου, επιδιώκει να ανταλλαγούν ομολόγα που λήγουν και μετά το 2020 μέχρι το 2024.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη αποχώρηση χωρών-μελών από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα των εγγυήσεων ενδεχομένως να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα το ποσοστό των ομολόγων που θα μετακυλιστούν.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: