Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

18,7 δισ. ευρώ «λείπουν» από τα κρατικά ταμεία



του Κωστή Πλάντζου

«Στέγνωσαν» τα κρατικά ταμεία από τα οποία, στο πρώτο εξάμηνο, βγήκαν 18 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από όσα μπήκαν. Μόνο ο «πανικός» στις αρχές του χρόνου που εκτόξευσε τα spread με τα οποία δανείζεται το δημόσιο στα ύψη, κόστισαν στη χώρα 434 εκατ. ευρώ –πολύ περισσότερα δηλαδή από όσα προσδοκά να εισπράξει το Κράτος από την έκτακτη εισφορά και άλλα χαράτσια. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει στο στόχο για μείωση του κρατικού ελλείμματος σε 3,7% του ΑΕΠ από φέτος ….

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο α΄εξάμηνο, δείχνουν ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού προ επιστροφών φόρων μειώθηκαν 0,7% -αντί να αυξηθούν- σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Την ίδια ώρα, παρά τις πολυδιαφημισμένες «περικοπές», οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στέκονται … στο ύψος τους.

Έτσι το δημόσιο έως τον Ιούνιο εισέπραξε 22,8 δισ. ευρώ και ξόδεψε 41,5 δισ. προκαλώντας μια «μαύρη τρύπα» 18,7(σχεδόν 7,5% του ΑΕΠ) -στα μισά του έτους! Στα 41,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνονται και:

  • το έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής στους χαμηλοσυνταξιούχους άνεργους και ΑΜΕΑ (300 εκατ.€),
  • η έκτακτη οικονομική παροχή στους υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου (164 εκατ. €),
  • η αύξηση των μισθών των ιατρών του ΕΣΥ λόγω του νέου μισθολογίου τους (40 εκατ. €),
  • η αύξηση των προνοιακών και πολυτεκνικών επιδομάτων (120 εκατ. €),
  • επιχορηγήσεις ασφαλιστικά ταμεία ( ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) 1,3 δισ.

Παρά το διαφαινόμενο «ναυάγιο», το υπουργείο Οικονομίας επιμένει, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι τα έσοδα θα αυξηθούν το 2ο εξάμηνο λόγω των

εισπράξεων του ΕΤΑΚ για τα έτη 2008 και 2009, της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, του ειδικού φόρου σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη των τελών σε κινητή τηλεφωνία και τυχερά παίγνια, καθώς και την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.


protothema

Read more...

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ : ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ


Σε δύο εβδομάδες από σήμερα ξεκινά η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων. Ήδη προχτές δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η τροπολογία Σουφλιά. Για να ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει να περάσουν 15 ημέρες ώστε να τυπωθεί η απόφαση και να σταλεί η εγκύκλιος στις πολεοδομίες. Ετσι από τη δεύτερη εβδομάδα του... Αυγούστου, σύμφωνα με την Ημερησία, οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα σε διάστημα έξι μηνών να υποβάλουν απευθείας (ή συστημένα σε διάστημα τεσσάρων μηνών) στις κατά τόπους πολεοδομίες αίτηση τακτοποίησης. Θα πρέπει παράλληλα να καταβάλουν παράβολο 250 ευρώ εάν πρόκειται για ημιυπαίθριους ή 350 ευρώ εάν πρόκειται για ισόγεια και υπόγεια που άλλαξαν χρήση. Τα ποσά αυτά θα συμψηφίζονται στο ποσό του προστίμου που θα καταβληθεί τελικά. Έπειτα η πολεοδομία θα αποστέλλει εντός 40 ημερών στον αιτούντα ειδικό έντυπο το οποίο θα αναγράφει το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί. Αυτό θα ισούται με το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί το εμβαδόν του δηλούμενου χώρου. Με το έντυπο αυτό ο ιδιοκτήτης θα πρέπει έως τις αρχές Αυγούστου 2010 να πληρώσει στο Δημόσιο Ταμείο το πρόστιμο σε τρεις ισόποσες δόσεις (η πρώτη εννιά μήνες από την δημοσίευση του νόμου) ή εφάπαξ με έκπτωση 10%. Τα παρασταστικά της εξόφλησης θα πρέπει να προσκομιστούν στην πολεοδομία και δίνει βεβαίωση στον αιτούντα με την οποία απαλλάσσεται από τα προβλεπόμενα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Σημειώνεται ότι δεν δίνεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση.

fimotro

Read more...