Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009

Οι προτεινόμενοι από το ΠΑΣΟΚ για τις κοινοβουλευτικές επιτροπές


Τα ονόματα των προτεινόμενων, από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου, προέδρων και αντιπροέδρων των Επιτροπών της Βουλής, ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ.


- Εξωτερικών και Άμυνας, πρόεδρος η Μαρία Δαμανάκη και αντιπρόεδρος ο Ευτύχης Δαμιανάκης.

- Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης και αντιπρόεδρος ο Γιώργος Ντόλιος.

- Οικονομικών Υποθέσεων, πρόεδρος η Βάσω Παπανδρέου και αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Κουσελάς.

- Παραγωγής και Εμπορίου, πρόεδρος ο Γιάννης Δριβελέγκας και αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Τσιρώνης.

- Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόεδρος ο Δημήτρης Κρεμαστινός και αντιπρόεδρος ο Χρήστος Χάϊδος.

- Μορφωτικών Υποθέσεων, πρόεδρος ο Γιώργος Νικητιάδης και αντιπρόεδρος ο Μιχάλης Παντούλας.

- Θεσμών και Διαφάνειας, πρόεδρος ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

- Ελληνισμού της Διασποράς, πρόεδρος η Ελπίδα Τσουρή.

- Προστασίας του Περιβάλλοντος, πρόεδρος ο Κώστας Καρτάλης.

- Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πρόεδρος ο Βασίλης Οικονόμου.

- Έρευνας και Τεχνολογίας, πρόεδρος ο Κώστας Σπηλιόπουλος.
nooz.gr

Read more...

"ΚΑΒΑΤΖΩΣΕ" ΤΗ... ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ!


Καλή ήταν σε επίπεδο πολιτικού λόγου η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από όλα τα κεντρικά τηλεοπτικά δελτία. Στον πολιτικό λόγο ο Σαμαράς είναι έτη φωτός μπροστά από τον Αβραμόπουλο. Σε σχέση με τη Ντόρα Μπακογιάννη παίζει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. Ο Σαμαράς θα παίξει πιο πατριωτικά. Το είπε άλλωστε και ο ίδιος. Ίσως σήμερα, κρίθηκε οριστικά η δεύτερη θέση. Ντόρα, Σαμαράς και μετά Αβραμόπουλος.

fimotro

Read more...

Δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση για την απεργία στον Πειραιά

"Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία στο λιμάνι. "Γι΄αυτό ακριβώς ακολουθούμε μια πορεία επίλυσης του ζητήματος μέσω του διαλόγου", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει διορία στους εργαζόμενους για τη λήξη της απεργίας τους, ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι “δεν υπάρχει κάτι τέτοιο” και πως “θέλουμε το συντομότερο δυνατό να επιλυθεί η κατάσταση”. Επιπλέον, σχετικά με το αν στα σχέδια της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση είναι να δοθεί και ο προβλήτας 1, ο εκπρόσωπος είπε “κατηγορηματικά”, ότι "δεν υπάρχει θέμα".

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του θέματος του λιμανιού του Πειραιά, ο εκπρόσωπος “θύμισε” ότι “παραλάβαμε μια σύμβαση για την οποία είχαμε διατυπώσει πολλές επιφυλάξεις”.
.nooz.gr

Read more...

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ...ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να μου πείτε πώς θα χειριστείτε την ιστορία των Σκοπίων, μετά και το πράσινο φως που άνοιξε η Επιτροπή για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θέλω να μας πείτε αν το βέτο υπάρχει στο τραπέζι, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη για το θέμα της Τουρκίας. Και επίσης να σχολιάσετε μια διαφημιστική καμπάνια που ήδη ξεκίνησε η γείτονα χώρα για την τουριστική προβολή, όπου ουσιαστικά καλεί τους ξένους να πάνε και να γνωρίσουν την Μακεδονία, τη χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κλπ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς το δεύτερο ζήτημα, τα παρακολουθούμε και τα ελέγχουμε. Ως προς το πρώτο ζήτημα που θέσατε, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, υποθέτω ότι αναφέρεστε στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι είναι σαφές ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν πρόκειται να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Αποκλειστική αρμοδιότητα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όλων των χωρών, συνεπώς και της χώρα αυτής, έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη – μέλη και συνεπώς και η Ελλάδα.

...ΖΟΥΛΑΣ: Αν κατάλαβα καλά από την απάντησή σας για τα Σκόπια δεν υπάρχει καμία περίπτωση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Αυτό σημαίνει βέτο της Ελλάδος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ επαναλαμβάνω αυτό που είπα προηγουμένως. Και επαναλαμβάνω –για άλλη μια φορά- ότι η εθνική κόκκινη γραμμή είναι γνωστή και ξεκάθαρη.
salonica

Read more...

Τσούρας, Βάσω, Νιώτης... ...οι επικρατέστεροι για τις θέσεις αντιπροέδρων της Βουλής.

"Αναζητούνται" οι 8 επιπλέον του Πετσάλνικου
.
Με 168 ψήφους εξελέγη, σήμερα, νέος πρόεδρος της Βουλής ο Φίλιππος Πετσάλνικος και όλοι "αναζητούν" την προέλευση των οκτώ επιπλέον ψήφων; Από τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ ή τον ΣΥΡΙΖΑ;
Για τις θέσεις των αντιπροέδρων, που θα εκλεγούν το απόγευμα, τα ονόματα που συζητούνται από πλευράς ΠΑΣΟΚ είναι του Θανάση Τσούρα, της Βάσως Παπανδρέου και του Γρηγόρη Νιώτη. Θέση αντιπροέδρου διεκδικεί και ο Μανώλης Σκουλάκης.
Από τη ΝΔ -που ως αντιπολίτευση θα έχει μία θέση στο προεδρείο- η μέχρι τώρα αντιπρόεδρος Ελσα Παπαδημητρίου ζήτησε να μην προταθεί πάλι κι έτσι προβάλλεται το όνομα του Β. Πολύδωρα.Read more...

Παράδοση Δημήτρη Σιούφα στον Φίλιππο Πετσάλνικο

"Εχω την πεποίθηση ότι θα πετύχετε και σας δίνω την καλύτερη ευχή: Να έχετε τη χαρά να παραδώσετε στο διάδοχό σας, μια ισχυρότερη και λειτουργικότερη Βουλή για το καλό του λαού και της Δημοκρατίας", τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, παραδίδοντας στο νέο πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

Η εκλογή μου με επιφορτίζει με μεγάλες ευθύνες που αυξάνονται από την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου, απάντησε από την πλευρά του ο κ. Πετσάλνικος, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του είναι μια ανοικτή Βουλή στο λαό και στην κοινωνία και ενίσχυση της διαφάνειας στο νομοθετικό έργο.

Στο τέλος της τελετής ρωτήθηκε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας αν αληθεύει ότι μέχρι και χθες έκανε διορισμούς, καθώς και ο νέος πρόεδρος για το τι θα πράξει εκείνος για τις καταγγελίες αυτές.

Ως πρόεδρος της Βουλής και ασκώντας ως σήμερα τα καθήκοντά του ενήργησα κατά τρόπο θεσμικά υπεύθυνο, ήταν η απάντηση του Δημήτρη Σιούφα.

Δεν θα αμφισβητήσω οποιαδήποτε ενέργεια έγινε σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής. Δεν έχω υπόψη μου τις καταγγελίες που λέτε, απάντησε ο Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ο κ. Πετσάλνικος εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με 168 ψήφους. Βρέθηκαν επίσης 130 λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο. Το απόγευμα θα εκλεγούν οι επτά αντιπρόεδροι. Τρεις από το κυβερνών κόμμα και ανά ένας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
nooz.gr

Read more...

Προτάσεις Ιερώνυμου για την εκκλησιαστική περιουσία

Προτάσεις για την Εκκλησιαστική περιουσία διατύπωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο σώμα της Ιεραρχίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του. Ο κ. Ιερώνυμος έκανε εκτενή ιστορική αναδρομή του ζητήματος και παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση για την παρούσα χρονική περίοδο.

Τόνισε ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας καλύπτουν τα τεράστια έξοδα της λειτουργίας της, αλλά υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό τμήμα της, «που αδρανεί ή βρίσκεται σε αιχμαλωσία».

Υπογράμμισε ότι μια συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας, με ειλικρίνεια, τιμιότητα, διαφάνεια, συνέπεια και δεσμευτικές εγγυήσεις της Πολιτείας για την αξιοποίηση της περιουσίας, θα ήταν «επωφελής» και «η ενδεδειγμένη μπροστά στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα».

Ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος της συνεργασίας αυτής θα τεθεί ευθύς εξαρχής, όχι η μονομερής ωφέλεια του Οικονομικού Οργανισμού της Εκκλησίας, ούτε καν η αύξηση των εσόδων των ταμείων του κράτους, αλλά η σύσταση του Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας.

«Ο σκοπός γι' αυτό, είναι η δημιουργία ενός δικτύου προνοιακών έργων με σύγχρονες προδιαγραφές, που είναι εμφανές ότι λείπουν από τη σύγχρονη κοινωνία και θα είναι προς την υπηρεσία των συνανθρώπων μας», επισήμανε ο κ. Ιερώνυμος, ενώ έκανε μνεία και στο ότι η περιουσία της Εκκλησίας, στην πορεία του γένους, ιδιαίτερα δε, στις «αμέτρητες εθνικές περιπέτειες» στάθηκε πέρα από όλα τα άλλα και «οικονομικός αιμοδότης του Έθνους».

Επίσης, τόνισε ότι η μισθοδοσία του Κλήρου και η λειτουργία των εκκλησιαστικών σχολείων, είναι «η ελάχιστη ανταπόδοση για τις αυθαίρετες απαλλοτριώσεις, ή αναίρεσης συμφωνημένων αποφάσεων».

Επισήμανε ιδιαίτερα τα τεράστια έξοδα των λειτουργικών αναγκών του διοικητικού και ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας, «τα οποία, άλλωστε, αυξάνουν διαρκώς» και κατέληξε: «Η έντιμη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας σ΄αυτό το κεφάλαιο γεννά μία ελπίδα στην κοινωνία μας για καλύτερες μέρες για τους ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα».
nooz.gr

Read more...

Αρχίζει η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων

Αρχίζει την Παρασκευή η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, μετά και την εκλογή προεδρείου της Βουλής. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με 168 ψήφους. Βρέθηκαν επίσης 130 λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο. Το απόγευμα θα εκλεγούν οι επτά αντιπρόεδροι. Τρεις από το κυβερνών κόμμα και ανά ένας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος Πρόεδρος της Βουλής σε ομιλία του τόνισε την ανάγκη "να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τη Βουλή ως χώρο ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης, χώρο έλλογης αντιπαράθεσης βάσει αρχών και επιχειρημάτων, χώρο εποικοδομητικών συζητήσεων για την εξεύρεση λύσεων προς όφελος του ελληνικού λαού".

Ο κ. Πετσάλνικος πρόσθεσε: "Είναι μέγιστη τιμή για εμένα και ταυτόχρονα για τη Βόρεια Ελλάδα, αφού είναι η πρώτη φορά που στο αξίωμα αυτό προτείνεται και εκλέγεται Βουλευτής από τη Μακεδονία, και μάλιστα από ένα νομό παραμεθόριο, το Νομό Καστοριάς".

Η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου την Ελ. Παπαδημητρίου, το ΚΚΕ την Βέρα Νικολαΐδου, ο ΛΑΟΣ τον Βαΐτση Αποστολάτο και ο ΣΥΡΙΖΑ τον Θανάση Λεβέντη.

Προανήγγειλε αλλαγές

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. "Το πάθος μας δεν είναι για την εξουσία αλλά για την Ελλάδα, το πρώτα ο πολίτης πρέπει να γίνει καθημερινή πρακτική διακυβέρνησης" είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος προανήγγειλε αλλαγή του εκλογικού νόμου με προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου.

Την ίδια ώρα κοινωνικοί φορείς καταθέτουν υπομνήματα προς τον πρωθυπουργό, γνωστοποιώντας τις θέσεις τους.

Υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις του ΕΒΕΑ για θέματα όπως η αναπτυξιακή πολιτική, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η φορολογική πολιτική, το ασφαλιστικό, το εργασιακό και η εκπαίδευση, απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος, με αφορμή την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή την Παρασκευή.

Υπόμνημα κατέθεσε και η Ένωση Εισαγγελέων.

.nooz.gr

Read more...

Πρόεδρος με 8 παραπάνω...


Ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, συγκεντρώνοντας 168 ψήφους.

Βρέθηκαν, επίσης, 130 λευκά και 1 άκυρο.

«Αισθάνομαι βαθύτατη συγκίνηση, είναι μέγιστη τιμή για μένα και για...

..τη βόρεια Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη φορά κατά την οποία εκλέγεται στη θέση του Προέδρου της Βουλής βουλευτής από τη Μακεδονία», δήλωσε ο κ. Πετσάλνικος.

Τόνισε ακόμη ότι θα εγγυηθεί την αρμονική συνύπαρξη όλων των βουλευτών.

Στις 18:00 θα εκλεγούν οι επτά αντιπρόεδροι του Σώματος, ενώ αύριο θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής τον βουλευτή και πρωην υπουργό Βύρωνα Πολύδωρα...
Read more...

Θέλω και εγώ να γίνω Λιμενεργάτης...Από tolimeri.blogspot

Δείτε κορόϊδα φορολογούμενοι τί ποσά παίρνουν οι έξυπνοι.

Ξεστραβωθείτε εσείς να διαβάζετε και να κυνηγάτε την ΠΔΣ...

ΚΑΝΕΙΣ μέχρι τώρα δεν...
έχει διαψεύσει το ύψος των αποδοχών αυτών των προλετάριων των οπισθίων....

nonews-news.


Read more...

ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ...


Ντεμπούτο...κάνει σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης με εύρος τιμών από 520 έως 570 ευρώ τα χίλια λίτρα (0,52-0,57 ευρώ το λίτρο). Οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και μεταπωλητές του θέρμανσης διαθέτουν, σύμφωνα με έρευνα του «Imerisia On Line» πωλούν για ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων με τιμές από περίπου 520 έως 540 ευρώ, ενώ στα πρατήρια υγρών καυσίμων το εύρος τιμών είναι από 550 έως 570 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα οι... μεγάλες εταιρίες εμπορίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Χρήστου Κολώνα, διαμορφώνουν σήμερα τις τιμές: ΕΚΟ 524,25 ευρώ τα χίλια λίτρα, AVIN 518 ευρώ, BP 528,4 ευρώ, Shell 527 ευρώ, ΕΛΙΝΟΙΛ 524 ευρώ, Athens Oil 525 ευρώ και International Service Oil 537 ευρώ.
Οι τιμές αυτές είναι φθηνότερες από πέρυσι τον Οκτώβριο αλλά υψηλότερες κατά περίπου 4 με 8% σε σχέση με τον Απρίλιο, την περίοδο οπότε και σταμάτησε η διάθεσή του.
Η καταναλωτική οργάνωση ΚΕΠΚΑ δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:
1. Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα.
2. Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.
3. Δεν παραλαμβάνουμε, το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση - διαρροή πετρελαίου).
4. Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε, αν η απόδειξη παραλαβής - πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα, από το νόμο, στοιχεία (όπως: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».
5. Συγκρίνουμε, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες, στα πρατήρια της περιοχής μας, τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων, σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς, στους Καταναλωτές).
6. Πρέπει να ξέρουμε να υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να μάθουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής μας, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500 : 100 = 25). Όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής.
7. Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου, που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα, στη δεξαμενή, τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος, μέχρι το σημείο, που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή.
8. Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή, πρέπει να γίνεται, αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).
9. Απαιτούμε, από το μεταφορέα, να γράψει το ύψος, που μετρήσαμε, πριν και μετά την παράδοση, στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο, που παραλάβαμε, μπορούμε να το υπολογίσουμε, αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου, που προστέθηκε, στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό, που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο, πριν την παραλαβή και 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά. Σύμφωνα, με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα, ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60x25=1500 λίτρα πετρέλαιο.
10. Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, συντήρηση ? ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση, για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και, επομένως, εξοικονόμηση χρημάτων. Καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση, είναι, αμέσως, μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα καύσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός του συστήματος.
11. Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία 8% σε πετρέλαιο.
fimotro


Read more...

ΣΤΑ 200.000 ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ!


ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ...

Διακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη δίνη των «κόκκινων» δανείων, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Τα καθυστερούμενα δάνεια στο 9μηνο «σκαρφάλωσαν» στο 7,5% και όπως όλα δείχνουν θα φτάσουν στο 9% -10% στο σύνολο του χρόνου. Ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις τραπεζιτών... το 2010 θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στο 12%. Ήδη τα δάνεια σε καθυστέρηση έχουν ξεπεράσει τα 18,5 δισ. ευρώ σε σύνολο οφειλών 250 δισ. ευρώ. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι τον Ιούνιο η αύξηση στα καθυστερούμενα δάνεια ήταν μεγάλη, ενώ από τον Ιούλιο υπάρχει συγκράτηση στο ρυθμό αύξησης των καθυστερούμενων οφειλών, σύμφωνα με τους τραπεζίτες. Σήμερα περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις «βλέπουν» τα δάνεια τους να κτυπάνε κόκκινο, καθώς δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμούν ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα διαμορφωθούν φέτος στο 9% με 10%. Που σημαίνει ότι -τα με σημερινά δεδομένα- οι «κόκκινες οφειλές» θα φτάσουν τα 25δισ. ευρώ.
Και το χειρότερο όλων είναι ότι «κακή» συμπεριφορά δείχνουν τα στεγαστικά δάνεια, καθώς εδώ οι καθυστερήσεις έχουν φτάσει στο 6,5%. Με υπόλοιπα στεγαστικής πίστης 79,14δισ. ευρώ οι καθυστερούμενες οφειλές ξεπερνούν τα 5δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι τράπεζες:
Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των πιστωτικών καρτών έχουν υπερβεί το 12%. Σε σύνολο οφειλών 10δισ. ευρώ έχουν κτυπήσει κόκκινο δόσεις ύψους 1,2δισ. ευρώ.
Στην καταναλωτική πίστη τα δάνεια που δεν έχουν πληρωθεί δόσεις για διάστημα 90 ημερών και άνω, οι καθυστερήσεις (μαζί με τις πιστωτικές κάρτες) αντιστοιχούν στο 10,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Τα υπόλοιπα της καταναλωτικής πίστης διαμορφώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στα 36,44 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι «κόκκινες» οφειλές είναι ύψους 3,8δισ. ευρώ (2,6δισ. ευρώ από δάνεια και 1,2δισ. ευρώ σε κάρτες). Στα επιχειρηματικά τώρα δάνεια οι καθυστερήσεις στις πληρωμές έφτασαν το 5,9%. Τα υπόλοιπα επιχειρηματικής πίστης ήταν στα τέλη Αυγούστου 132δισ. ευρώ και σε καθυστέρηση είχαν βγει οφειλές ύψους 7,8δισ. ευρώ. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση ήταν 5,3% στο τέλος Δεκεμβρίου 2008, και 3,6% το 2007. Στην καταναλωτική πίστη οι καθυστερήσεις ήταν στο 8,2% το 2008 και 6% το 2007. Τα καθυστερούμενα επιχειρηματικά δάνεια έκλεισαν στο 4,3% το 2008 και 4,6% στο τέλος του 2007.Στο σύνολο των δανείων οι καθυστερήσεις σήμερα προσεγγίζουν το 7,5% (9μηνο 2009) από 5% στο τέλος του 2008 και 4,5% το 2007.

fimotro

Read more...

ΙΕΡΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ... ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ!


Ρεπορτάζ : Μάνος Χαραλαμπάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ενοικιάζεται μεζονέτα στην οδό Αμαλθείας 2-4 στη Βουλιαγμένη. Ισόγειο και πρώτος όροφος 200 τ.μ. Διαθέτει υπόγειο 87 τ.μ. Το παραπάνω ακίνητο για το οποίο ζητείται ενοικιαστής ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί δημοπρασία για την εκμίσθωση της... μεζονέτας με αρχική τιμή μηνιαίου ενοικίου 3.200 ευρώ. Σε δημοπρασία βγαίνουν όμως αύριο και άλλες «ιερές» μεζονέτες και ακίνητα που αποτελούν κομμάτι της εκκλησιαστικής περιουσίας. Συγκεκριμένα, δημοπρατούνται ακόμη τρεις μεζονέτες και 5 διαμερίσματα στη Βουλιαγμένη, δύο διαμερίσματα και μία μεζονέτα στην Κηφισιά. Η τελευταία έχει τιμή εκκίνησης μηνιαίου ενοικίου 3.000 ευρώ, ενώ ένα οροφοδιαμέρισμα στο Κεφαλάρι 90 τ.μ. με υπόγειο 30 τ.μ. και θέση στάθμευσης έχει 1.000 ευρώ. Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα 57 εκκλησιαστικά ακίνητα που βγήκαν ή πρόκειται να βγουν σε πλειοδοτική δημοπρασία αυτές τις ημέρες προκειμένου να βρεθεί ενοικιαστής. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για το είδος των συνολικά 900 κτιρίων που διαθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος. Μάλιστα οι διακηρύξεις των δημοπρασιών που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας (www. ekyo.gr) δίνουν και μία εικόνα για τις τιμές των ενοικίων που ζητά η Εκκλησία. Χαρακτηριστικό είναι ότι εάν τα 46 από τα 57 ακίνητα που δημοπρατούνται αυτές τις ημέρες ενοικιάζονταν με τις τιμές εκκίνησης, τα μηνιαία έσοδα για την Εκκλησία θα ήταν 54.940 ευρώ και τα ετήσια 659.280 ευρώ. Στα 57 ακίνητα που αναζητούν ενοικιαστή δεν περιλαμβάνονται μόνο μεζονέτες σε ακριβά προάστια όπως στη Βουλιαγμένη και την Κηφισιά. Ο κατάλογος έχει ακόμα πολυώροφα κτίρια γραφείων στην περιοχή του Χίλτον (Βεντήρη 5). Εκεί για παράδειγμα η τιμή εκκίνησης του μηνιαίου ενοικίου για ολόκληρο τον 5ο όροφο είναι 3.500 ευρώ. Ακόμη, η Εκκλησία διαθέτει αρκετά ακίνητα που προσφέρει για ενοικίαση επαγγελματικών χώρων σε κεντρικά σημεία του Πειραιά, στην Τσαμαδού και την Ακτή Θεμιστοκλέους. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής των Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας κ. Αντώνιος Ζαμπέλης τόνισε ότι από τον Μάιο του 2008 «έγινε προσπάθεια να επανεκτιμηθεί και να αποτιμηθεί τόσο η εμπορική όσο και η μισθωτική αξία των εκκλησιαστικών ακινήτων ώστε να υπάρχει ένας αντικειμενικός οδηγός σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία γίνει στο μέλλον».
fimotro


Read more...

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΣΤΟ 9,6% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ...


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
(από την Καθημερινή)

Απολύσεις και πάγωμα των προσλήψεων οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον περασμένο Ιούλιο, η ανεργία ανήλθε στο 9,6%, έναντι 7,0% τον Ιούλιο του 2008 και 7,8% τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της επαναφέρει το αίτημα για αύξηση και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του... επιδόματος ανεργίας και επιμένει πως «η πραγματική ανεργία είναι πάνω από 15%, ενώ με τη λήξη και της τουριστικής περιόδου θα φανεί πόσο δραματική είναι η κατάσταση».
Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δεν αφήνουν αμφιβολία πως η αύξηση των ανέργων προήλθε κυρίως από τις απολύσεις και το πάγωμα των προσλήψεων. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 102.841 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (μείωση 2,3%) και κατά 80.154 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 (μείωση 1,8%). Κατά 37% αυξήθηκαν οι άνεργοι, προσθέτοντας 128.772 εργαζόμενους στη δεξαμενή των ανέργων. Συνολικά οι άνεργοι τον Ιούλιο υπολογίστηκαν σε 466.707 άτομα, έναντι 347.935 τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080.
Η εκτόξευση της ανεργίας τον Ιούλιο συνδέεται και με την πτώση της απασχόλησης σε τουριστικές περιοχές, όπως το Νότιο Αιγαίο, όπου παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού στο 8,2%, έναντι 3% τον Ιούλιο του 2008, ή στην Κρήτη στην οποία το ποσοστό της ανεργίας σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε ένα 12μηνο, φτάνοντας το 6,7% έναντι 3,4% τον Ιούλιο του 2008. Σημαντική είναι η αύξηση της ανεργίας στην Αττική, καθώς ανήλθε στο 9,8% έναντι 6,2% τον Ιούλιο του 2008.
Ενας δεύτερος κλάδος με αρνητική επίδραση στον δείκτη της απασχόλησης παραμένει ο κατασκευαστικός. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank o όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούλιο του 2009 (με βάση τις εκδοθείσες άδειες) μειώθηκε κατά 31,82% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 27,4% τον Ιούνιο του 2009 και μείωσης 20,2% τον Ιούλιο του 2008. Επίσης, μέσα στο πρώτο επτάμηνο του έτους η πτώση παραγωγής σκυροδέματος, που σχετίζεται με τη μείωση της απασχόλησης στις κατασκευές, έφτασε το 23,9%, έναντι της πτώσης 11,9% στο πεντάμηνο του 2008.
Αναφορικά με τις ηλικιακές κατηγορίες των ανέργων, είναι αξιοσημείωτο ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις ηλικίες 45-54 ετών και στην κατηγορία 15 έως 24 ετών. Στις μέσες ηλικίες, το ποσοστό ανήλθε στο 6,7% τον Ιούλιο του 2009, έναντι 3,5% τον Ιούλιο του 2008 και 3,4% τον Ιούλιο του 2007.
«Η κατάσταση είναι δραματική και επιβάλλει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας προκειμένου να ανορθώσουμε τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Αν. Λοβέρδος, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη ΓΣΕΕ.
«Ούτε 1 ευρώ δεν πρέπει να δίνεται ως κίνητρο απασχόλησης στους εργοδότες», επισήμανε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Το μέτρο που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τετράχρονη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των εργοδοτικών εισφορών επιχειρήσεων, οι οποίες θα προσλάβουν νέους σε ηλικία ανέργους, δεν αντιμετωπίζει αλλά ανακυκλώνει την ανεργία, αφού θα απολύονται μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι για να προσλαμβάνονται νεότεροι», δήλωσε από την πλευρά της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δ. Στρατούλης.

fimotro

Read more...

ΝΤΟΡΙΤΕΣ...


"Με τη Ντόρα, με τη Ντόρα". Αργά το βράδυ δυο γυναικείες φωνές εκτός τηλεοπτικού αέρα, φώναζαν το όνομα της Μπακογιάννη. Τι έλεγαν Μακρή και Κουντουρά; "Πάμε με τους νικητές. Με αυτή που θα ενώσει". Καταλάβαμε. Μπροστά στις κάμερες ουδέτερες, πίσω από αυτές με την "Ψηλή"...

fimotro

Read more...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Με τολμηρές αλλαγές στο έργο της Βουλής, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, συνόδευσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τις εξαγγελίες του για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μιλώντας χθες το πρωί σε πανηγυρική συνεδρίαση της Κ.Ο., ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε ότι μία από τις πρώτες αλλαγές που θα επιφέρει... η κυβέρνησή του θα είναι η θέσπιση νέου εκλογικού νόμου, προκειμένου όπως τόνισε να χτυπηθεί το μαύρο χρήμα στην πολιτική. Κατά τον Πρωθυπουργό το νέο εκλογικό σύστημα θα είναι μια προσαρμογή του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου στα ελληνικά δεδομένα, το οποίο όπως είπε είναι «ένα καθαρό και απλό σύστημα», το οποίο στοχεύει στην αυτονομία της πολιτικής και την απελευθέρωση του βουλευτή. Θα περιλαμβάνει εκλογή βουλευτών σε μονοεδρικές περιφέρειες αλλά και από λίστα και όπως όλα δείχνουν στο σύστημα αυτό θα συμφωνήσει και η Νέα Δημοκρατία. Διάλογος Αναφορικά με το νομοθετικό έργο της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου ανήγγειλε μια σφιχτή διαδικασία, από την οποία όπως τόνισε θα ενισχυθεί το κοινοβουλευτικό έργο και ο ρόλος των βουλευτών. Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε: για κάθε νομοσχέδιο θα εφαρμόζεται υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης, ενώ κάθε νομοσχέδιο θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από έκθεση ποιότητας, με στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεών του. Παράλληλα καταργείται η «συνήθεια» των υπουργών να καταθέτουν άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια. Όπως είπε, δεν θα επιτρέπεται η ενσωμάτωση τροπολογιών σε κανένα νομοσχέδιο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής του στις αρμόδιες επιτροπές, και αν υπάρχει λόγος να υπάρξει τροπολογία, αυτή θα εισάγεται στη Βουλή ως αυτόνομο νομοσχέδιο. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Κοινοβουλίου, και του έργου που επιτελεί, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Βουλή θα έχει λόγο» στην ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, χωρίς όμως να εκθέσει αναλυτικότερα τις σκέψεις του. Ακόμη η Βουλή θα ενημερώνεται για όλες τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις, προκειμένου να υπάρχει ισχυρός έλεγχος για την προστασία του δημόσιου χρήματος ενώ η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα επεξεργάζεται και θα ελέγχει τις συμβάσεις για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. Ο κ. Παπανδρέου ανήγγειλε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα επιλαμβάνεται περιπτώσεων που αφορούν τις σχέσεις κράτους και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και θεμάτων που άπτονται της ανεξαρτησίας τους. «Ρουσφέτι τέλος» Κατά τα λοιπά ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους βουλευτές του «να αντισταθούν στο ρουσφέτι» και τους ζήτησε να ασκούν πλήρως τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, στα οποία περιλαμβάνονται πλην της στενής και ουσιαστικής συνεργασίας με την κυβέρνηση και η άσκηση πραγματικού έλεγχου στο κυβερνητικό έργο. Όπως είπε, από τη συνεργασία βουλευτών και κυβέρνησης θα επιτευχθεί ο στόχος των μεγάλων αλλαγών και τομών, τόνισε ότι οι βουλευτές θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη με την πολιτεία και τους δημοκρατικούς θεσμούς και δεσμεύθηκε ότι «θα υπηρετήσουμε αυτή την εντολή από όποια θέση βρεθούμε, είτε στην κυβέρνηση είτε στη Βουλή». Υπογράμμισε δε ότι θα σταματήσει η υποβάθμιση του βουλευτή, που καλείται απλώς να επικυρώσει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, αλλά σημείωσε πως οι βουλευτές θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστο Παπουτσή, που είναι παράλληλα και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μαζί με τον Πέτρο Ευθυμίου, τους οποίους εκθείασε ως επίλεκτα στελέχη, καθώς και με τη διευθύντρια της Κ.Ο. Ρεγγίνα Βάρτζελη. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρεί με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προεκλογικά: «Οι δεσμεύσεις μας άρχισαν να εφαρμόζονται και ήδη βλέπουμε τα πρώτα χαμόγελα των πολιτών. Έτσι θα προχωρήσουμε. Τα όποια, ανθρώπινα, λάθη μας θα τα διορθώνουμε στην πορεία, αλλά δεν θα μας σταματήσει τίποτα».

fimotro

Read more...

ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΜΑΜΟΥΘ!


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Με κατάρρευση κινδυνεύουν μεσοπρόθεσμα τα δημόσια οικονομικά της χώρας, όπως υποστηρίζει έκθεση της Κομισιόν για τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στην έκθεση- σοκ σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση και από τους 27 εταίρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης διατηρησιμότητας- πρόκειται για δείκτη που συνυπολογίζει το... δημοσιονομικό έλλειμμα και το αναλογιστικό έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος- είναι για την Ελλάδα 14,1% του ΑΕΠ, έναντι 6,5% του ΑΕΠ που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος! Μάλιστα, οι υπολογισμοί αυτοί έχουν γίνει με βάση τις ανοιξιάτικες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκτιμούσαν πολύ χαμηλότερα το έλλειμμαστο 5,1%- ενώ τώρα έχει γίνει φανερό ότι θα κινείται περί το 12%, βάσει και των εκτιμήσεων του διοικητού της Τραπεζης της Ελλάδος! Έρχεται κλιμάκιο Οι Βρυξέλες, πάντως, ανησυχούν έντονα για τα στοιχεία γύρω από την ελληνική οικονομία. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα καταφθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν που θα συναντηθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες της πλατείας Συντάγματος και της Τραπέζης της Ελλάδος, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρισθεί η κατάσταση τουλάχιστον ως προς το έλλειμμα πριν ανακοινωθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις, στις 3 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως «η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι σε μεγάλο κίνδυνο όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική συνέπεια της γήρανσης είναι κατά πολύ πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο, κυρίως ως αποτέλεσμα μιας σχετικά υψηλής αύξησης των δαπανών για συντάξεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, τις ερχόμενες δεκαετίες». Επίσης, στην έκθεση προστίθεται: «Η βελτίωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα και μια περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με στόχο τον περιορισμό της σημαντικής αύξησης στις δαπάνες που συνδέονται με τη γήρανση, θα συνέβαλε στη μείωση των κινδύνων για τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών». Στην εισαγωγική παρουσίαση της έκθεσης, η Επιτροπή σημειώνει πως χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση αντίστοιχη με την Ελλάδα- έχουν δηλαδή υψηλό δείκτη ελλείμματος και ασφαλιστικών υποχρεώσεων- χρειάζονται φιλόδοξα προγράμματα που θα περιορίζουν έλλειμμα και χρέος στα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τολμηρές μεταρρυθμίσεις των συστημάτων κοινωνικής προστασίας. Και τονίζει ότι αυτό αφορά κυρίως την Ελλάδα, η οποία έχει τη δεύτερη σε ύψος αύξηση στις δαπάνες που συνδέονται με τη γήρανση σε ολόκληρη την Ένωση, και ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος. «Οι πιθανές συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την κρίση στη δημοσιονομική κατάσταση και στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη αποτελούν μια σοβαρή ανησυχία για τις περισσότερες χώρες υψηλού ρίσκου- και ειδικά την Ιρλανδία, την Ελλάδα, τη Λετονία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο- για τις οποίες μια ταχεία αύξηση στους δείκτες του χρέους είναι μια πρόκληση πολιτικής ήδη μεσοπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση.

fimotro

Read more...

Οι πέντε μεγάλες αλλαγές στο κράτος

Τις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης περιέγραψε ο κ. Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του προς τους βουλευτές του ΠαΣοΚ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ
Το παζλ των αλλαγών που θα διαμορφώσουν τη νέα δομή και λειτουργία του κράτους συμπληρώνει καθημερινώς ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Οι πρωτοβουλίες θα εκδηλωθούν σε νομοθετικό επίπεδο με διοικητικές παρεμβάσεις και με τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής, ενώ σε μεταγενέστερη φράση προετοιμάζεται μια συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να ρυθμιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όπως ο τρόπος εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Μετά τις αλλαγές στη δομή του κυβερνητικού σχήματος, ο πρώτος άξονας γύρω από τον οποίο θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες για την αλλαγή στο κράτος αφορά το εκλογικό σύστημα. Από τις αρχές του ερχόμενου μήνα και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης των κοινοβουλευτικών επιτροπών, θα υποβληθεί στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η σχετική πρόταση βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και η κρίσιμη παράμετρος που θα πρέπει να καθοριστεί είναι η αναλογία βουλευτών Επικρατείας και εκείνων που θα εκλέγονται με σταυρό στις περιφέρειες. Στον πυρήνα της πρωτοβουλίας βρίσκεται η προσπάθεια για ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας του Κοινοβουλίου, αλλά και η πάταξη του «μαύρου» πολιτικού χρήματος, καθώς θα περιορίζονται σημαντικά και εκ των πραγμάτων οι οικονομικές απαιτήσεις της προεκλογικής περιόδου. Το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι κατά πόσον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα εγκρίνει τις αλλαγές που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση, καθώς οι μνήμες της απόρριψης μιας αντίστοιχης πρότασης της κυβέρνησης του κ. Κ.Σημίτη είναι ακόμη νωπές. Δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση της συμμετοχικότητας από την πλευρά των πολιτών στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και στην ίδια τη λειτουργία του κράτους. Τις πρώτες και κρίσιμες εξετάσεις δίνει η κυβέρνηση αυτές τις ημέρες με τη νέα μέθοδο υποβολής υποψηφιοτήτων για την πλήρωση των θέσεων γραμματέων στα υπουργεία και στις περιφέρειες. Οσο κι αν παραμένουν αδιευκρίνιστα τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η αξιολόγηση, φάνηκε ότι η προκήρυξη των θέσεων προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων πολιτών, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες προκηρύξεις για θέσεις συμβούλων και για τις ΔΕΚΟ.

Τρίτος άξονας είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Στόχος είναι η παγίωση της χρήσης νέων πληροφορικών συστημάτων και της ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των συναφών υπηρεσιών, με στόχο τον έλεγχο και την εξοικονόμηση πόρων. Χαρακτηριστικό πεδίο εφαρμογής είναι ο τομέας της Υγείας, όπου η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση εξακολουθεί να προκαλεί αιμορραγία στα Ταμεία. Μείζον έργο σε αυτήν την κατεύθυνση θα είναι και η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να επιτευχθεί όχι μόνο καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου. Επιπλέον θα προωθηθεί η δημοσιοποίηση των νομοσχεδίων στο Διαδίκτυο.

Ε πόμενο κρίσιμο πεδίο είναι η διαφάνεια, η οποία περνά από νέες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Σε αυτή την κατεύθυνση η νέα κυβέρνηση θα εγκαθιδρύσει μεθόδους δημόσιας διαβούλευσης επί των νομοσχεδίων, κατάργηση της δυνατότητας υποβολής τροπολογιών μετά το πέρας της διαδικασίας στις αρμόδιες επιτροπές (εν όψει αυτής της αλλαγής ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε χθες και την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής). Ολες οι μεγάλες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξοπλιστικών προγραμμάτων, θα ελέγχονται από το Κοινοβούλιο, όπως και οι κρατικές δαπάνες για διαφήμιση στα ΜΜΕ.

Επιπλέον θα αναβαθμιστούν θεσμικά οι έξι διαρκείς επιτροπές της Βουλής (Θεσμών και Διαφάνειας, Εξωτερικών και Αμυνας, Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου), αν και θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η αντιστοίχησή τους με τη νέα κυβερνητική δομή, καθώς η αλλαγή τους προϋποθέτει αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής.

Το πέμπτο σημείο αλλαγών αφορά τον νέο τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η οποία όμως προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ θα δρομολογήσει τις διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθούν από την επόμενη αναθεωρητική Βουλή και να καταστεί δυνατή η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τη Βουλή και όχι από την εκτελεστική εξουσία. Σε πρώτη φάση πάντως θα καθιερωθεί η συμμετοχή της Βουλής στις ακροάσεις για την επιλογή των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών και συμβουλίων.

«Η νέα φάση μετά τη Μεταπολίτευση»
Το πλέγμα των αλλαγών που σχεδιάζονται και τον ουσιαστικό διαχωρισμό εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας περιέγραψε χθες ο Πρωθυπουργός κατά την πρώτη ομιλία του ενώπιον της ΚΟ του ΠαΣοΚ. Κάλεσε, μεταξύ των άλλων, τους βουλευτές του κόμματός του να αντισταθούν στις πιέσεις που θα υποστούν για ρουσφέτια και μικρές ή μεγάλες εξυπηρετήσεις, τους ζήτησε να ασκούν ουσιαστικό έλεγχο στην κυβέρνηση, να δώσουν «τον καλύτερό τους εαυτό» και τόνισε ότι «αν η Μεταπολίτευση ήταν το πρώτο μεγάλο στάδιο για την κατάκτηση της δημοκρατίας,σήμερα έχουμε μπει σε δεύτερη αλλά και ελπιδοφόρα φάση». Οι αλλαγές που εξήγγειλε ήταν κατά προτεραιότητα οι εξής:

* Αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

* Δημόσια διαβούλευση για τα νομοσχέδια και υποβολή έκθεσης ποιότητας για την αξιολόγησή τους.

* Κατάργηση των τροπολογιών αφότου έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση των νομοσχεδίων στις επιτροπές.

* Ελεγχος δημοσιονομικής διαχείρισης από τη Βουλή και έλεγχος των συμβάσεων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

* Ελεγχος της κρατικής διαφήμισης από την Επιτροπή Θεσμών. * Επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με συμμετοχή της Βουλής.
tovima.gr

Read more...

Υπαναχώρησε η Ντόρα υπό την πίεση της βάσης


Σε συμβιβασμό με υπαναχώρηση της Ντόρας και συμφωνία του Κώστα Καραμανλή να παραμείνει στην προεδρία της Ν.Δ. για μερικές εβδομάδες πέραν της 7ης Νοεμβρίου, μέχρι να εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος από τη βάση του κόμματος, φαίνεται ότι κατέληξαν στο γαλάζιο στρατόπεδο.

«Εξετάζονται οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του καταστατικού, προκειμένου να υπάρξει κοινός τόπος» δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Δ. Σιούφας χθες το βράδυ. «Η πρωτοβουλία και η προσπάθεια αυτή θα ολοκληρωθούν μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων, την προσεχή Πέμπτη 15/10 και ώρα 20.00 το βράδυ».

Αρμόδιες κομματικές πηγές δήλωσαν στην «Ε» ότι «όλα βαίνουν καλώς, δεν υπάρχει καμιά ρήξη, ούτε αδιέξοδο». Σύμφωνα με άλλες πηγές υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη (το παραδέχτηκε και η ίδια στο «Μέγκα») και του Δ. Σιούφα. Του ζητήθηκε να μείνει και το αποδέχτηκε.

Το γενικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί είναι ότι με την έναρξη του έκτακτου συνεδρίου στις 7 Νοεμβρίου θα κατατεθεί τροπολογία για εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση σε 3-4 εβδομάδες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιωτικές εταιρείες ήδη έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους στη Ρηγίλλης για να οργανώσουν αδιάβλητες on line εσωκομματικές εκλογές με κάλπες σε όλη την Ελλάδα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών βλέποντας ότι αποξενωνόταν από τη βάση της Ν.Δ., που ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις για ανοιχτές εκλογές, ενώ ταυτόχρονα κέρδιζαν έδαφος οι αντίπαλοί της στην κούρσα διαδοχής Αβραμόπουλος και Σαμαράς που από την πρώτη στιγμή τάχτηκαν υπέρ της καθολικής ψηφοφορίας.

Κατέληξαν τελικά σε συμβιβασμό στη Ρηγίλλης μετά την υπαναχώρηση της Ντόρας και την -τηλεφωνική- σύμφωνη γνώμη Καραμανλή Κατέληξαν τελικά σε συμβιβασμό στη Ρηγίλλης μετά την υπαναχώρηση της Ντόρας και την -τηλεφωνική- σύμφωνη γνώμη Καραμανλή Στη μάχη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας πήρε αποστάσεις και από τη φιλελεύθερη πολιτική Μητσοτάκη όπως και από την απόφαση Καραμανλή για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο που αποδείχτηκαν καταστροφικές.

«Εάν ο πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Καραμανλής, αλλάξει γνώμη και παραμείνει για ένα-ενάμιση μήνα ακόμη και δρομολογήσει ο ίδιος αλλαγή καταστατικού, θα μπορούσε αυτή η αλλαγή του καταστατικού με την παρουσία του κ. Καραμανλή και την αντιπολιτευτική δράση της Ν.Δ. εξασφαλισμένη, να πάει στη βάση» είπε (στον «realfm») χθες το πρωί. «Διότι το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο» συνέχισε. «Αυτό γίνεται. Και είναι εφικτό. Απλώς προϋποθέτει ότι ο κ. Καραμανλής -εγώ του έκανα έκκληση να το κάνει, να μείνει- θα μείνει και θα διασφαλίσει αυτή τη διαδικασία. Οπότε όλα καλά».

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν δίστασε να «αποκηρύξει» και τον πατέρα της Κώστα Μητσοτάκη προκειμένου να πείσει ότι δεν είναι νεοφιλελεύθερη, όπως της προσάπτουν τα στελέχη της λαϊκής Δεξιάς, υποστηρίζοντας ότι γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί να κάνει άνοιγμα προς τον ΛΑΟΣ. Δήλωσε ότι είναι «κατ' εξοχήν οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού» και ότι διαφωνούσε με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που παραδέχτηκε ότι ακολουθούσε το '90-'93 ο Μητσοτάκης. «Διαφωνούσα από τότε» είπε. «Αλήθεια είναι αυτό. Εγώ υπουργός Πολιτισμού ήμουν. Πώς να το κάνουμε; Οση προσπάθεια κι αν γίνεται, είτε με την οικογενειακή ευθύνη, η οποία κι αυτή βλέπουμε πως είναι της μόδας, είτε για πολιτικές πράξεις του 1950, '60, '30 ξέρω εγώ, είτε για την απελευθέρωση της Κρήτης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, λυπούμαι πάρα πολύ, αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι κρίνονται για τη δική τους πολιτική πορεία. Γι' αυτή την πολιτική πορεία για την οποία εγώ είμαι υπερήφανη και η οποία βασίστηκε πάντα και μόνο στη βάση αυτής της μεγάλης παράταξης».

Ουδέποτε όμως η κ. Μπακογιάννη είχε εκφράσει τη διαφωνία της. Διετέλεσε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στο πλευρό του πατέρα της και στη συνέχεια υπουργός Πολιτισμού. Η τρόικα Σταύρος Δήμας, Μιλτιάδης Εβερτ και Αθανάσιος Κανελλόπουλος ήταν εκείνη που πήρε θέση απέναντι στις νεοφιλεύθερες πολιτικές α λα Θάτσερ, που ανέλαβε να υλοποιήσει ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Στέφανος Μάνος κατ' εντολήν Μητσοτάκη, προκειμένου να περισώσει τα έσοδα που κατέρρεαν και να ενεργοποιήσει τον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό που είχε αδρανοποιηθεί. Εν μιά νυκτί -και μάλιστα παραμονή Δεκαπενταύγουστου- είχε αυξήσει και το φόρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο σε δυσθεώρητα ύψη προκαλώντας αντάρτικο της τρόικας και των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, χωρίς να υπάρξει αντίδραση της κ. Μπακογιάννη.

Επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από την απόφαση για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, ενώ το κλίμα ήταν αρνητικό για τη Ν.Δ. Είχε κατηγορηθεί ότι συμβούλευσε τον Καραμανλή να τις κάνει και της καταλογίζουν ευθύνες για την ταπεινωτική ήττα. «Αν μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος για κάτι, είναι ότι συμπαρατάχτηκα με τον Κώστα Καραμανλή, χωρίς ποτέ να αμφισβητήσω το δικαίωμά του να αποφασίζει» είπε. «Σε αυτή την κατηγορία ναι, είμαι ανοιχτή. Αλλά ήταν μια συνειδητή επιλογή».


enet.gr

Read more...

Πρώτα η αλλαγή τρόπου επιλογής της ηγεσίας

Η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα επιλέγεται η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων θα είναι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χ. Καστανίδης.

Χ. Καστανίδης Χ. Καστανίδης Χθες, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Είναι γεγονός ότι η διαδικασία για την επιλογή των κορυφαίων δικαστικών λειτουργών, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, δηλαδή από την κυβέρνηση με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, είναι υπονομευμένη και διαβλητή, δεδομένου ότι τα κριτήρια που πρυτανεύουν κατά τις προαγωγικές κρίσεις είναι κυρίως κομματικά και όχι κριτήρια αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας. Η τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος αποτελεί και πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστικών ενώσεων, για να κοπούν οι δεσμοί ανάμεσα στην εκτελεστική και δικαστική εξουσία, ώστε να μην καθίσταται η ηγεσία της δικαιοσύνης υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η ουσιαστική και ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος επιλογής απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος, που μπορεί να γίνει μετά το 2011. Ομως, η συνταγματική επιταγή δεν δεσμεύει τη λήψη νομοθετικών μέτρων ώστε να θεσμοθετηθεί ένα ενδιάμεσο στάδιο για την ανάδειξη των προέδρων και των αντιπροέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η επιλογή της ηγεσίας θα ανήκει μεν στο υπουργικό συμβούλιο αλλά θα προβλεφθεί η συμμετοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην όλη διαδικασία. Ο νυν υπουργός Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος έχει εισηγηθεί να προτείνει η Βουλή με μυστική ψηφοφορία και με αυξημένη πλειοψηφία (2/3) τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ανώτατες θέσεις.

Θυμίζουμε ότι η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος στο παρελθόν είχε διατυπώσει την πρόταση να επιλέγεται η κορυφή των ανώτατων δικαστηρίων από το ίδιο το σώμα των δικαστών αλλά τελικά αναθεώρησε τη στάση της, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό υπάρχει κίνδυνος αυτονόμησης της Δικαιοσύνης, η οποία δεν έχει άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση. Σήμερα, εισηγείται να γίνεται η επιλογή με αυξημένη διακομματική πλειοψηφία της Βουλής.

Στις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για θωράκιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης περιλαμβάνονται ακόμη:

**Η διασφάλιση της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών με καθιέρωση μόνιμων, σταθερών και αντικειμενικών κριτηρίων για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή και με ειδική αιτιολογία όλων των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

**Η άρση κάθε περιορισμού στον θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, με παράλληλη όμως αποφυγή της στείρας παραταξιοποίησης.

enet.gr


Read more...

Επίσκεψη - εξπρές αξιωματούχων Ε.Ε. για το έλλειμμα της Ελλάδας

Στην Ελλάδα φτάνει, σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επαφές με το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στα στελέχη του υπουργείου και της Τράπεζας και το επιτελείο της Κομισιόν θα βρεθεί το έλλειμμα και η γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζεται στην εξέταση των διαφορών ανάμεσα στο έλλειμμα που ανακοίνωσε η προηγούμενη κυβέρνηση και έφτανε το 6% και τα νέα δεδομένα που ερευνά ο νέος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα φτάνει στο 12% με 13%.
Read more...

Έκοψε τις λιμουζίνες Με 1.600 κυβικά Πρωθυπουργός- υπουργοί. Χωρίς κρατικό Ι.Χ. χιλιάδες στελέχη

Γιάννης Ραγκούσης. Προσπαθεί να βάλει μαχαίρι στις  υπέρογκες και πλασματικές δαπάνες  των κρατικών  αυτοκινήτων
Υβριδικά, μικρού κυβισμού και για... λίγους θα είναι σύντομα τα κρατικά αυτοκίνητα. Τέλος δίνει με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση στις υπέρογκες και πλασματικές δαπάνες των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Από τα 3.500 κυβικά στα 1.600 θα πέσουν τα αυτοκίνητα για τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς, ενώ μόλις στα 1.400 κυβικά εκατοστά από άνω των 2.000 που ήταν κατά μέσον όρο σήμερα θα περιοριστούν τα οχήματα για όλους τους άλλους δημόσιους αξιωματούχους.

Η εξυγίανση στη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων θα έρθει με την άμεση προώθηση υπουργικής απόφασης, όπως κατέληξαν χθες ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης. Τα βασικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπουν πως δεν θα γίνει καμία αγορά νέων κρατικών αυτοκινήτων τα επόμενα τρία χρόνια, θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων και θα αντικατασταθεί ο σημερινός στόλος με υβριδικά έως το τέλος του επόμενου έτους.

Γρήγορα, απογραφή
Όλοι οι φορείς του Δημοσίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, καλούνται έως το τέλος Οκτωβρίου να προχωρήσουν σε απογραφή των οχημάτων που χρησιμοποιούν. Η γενική κατεύθυνση που αποφασίστηκε είναι ο αριθμός τους ανά υπηρεσία- για παράδειγμα κάθε γενική διεύθυνση ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου- να μην υπερβαίνει τα πέντε οχήματα. Σε αντίθετη περί πτωση θα πρέπει να υποβάλουν πλήρως αιτιολογημένη αναφορά για τους λόγους που τους αναγκάζουν να διαθέτουν περισσότερα αυτοκίνητα. Και μόνον εάν πάρουν έγκριση θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν.

Στο πλαίσιο του ψαλιδίσματος των δικαιούχων υπηρεσιακών οχημάτων καταργείται πλέον το προνόμιο ορισμένων αξιωματούχων να διαθέτουν προσωπικό αυτοκίνητο. Έτσι, για παράδειγμα, δήμαρχοι και νομάρχες ή διοικητές ΔΕΚΟ και άλλων οργανισμών, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν μόνο για υπηρεσιακούς λόγους τα αυτοκίνητα που αντιστοιχούν στην υπηρεσία όπου υπάγονται. Σε συνεννόηση βρίσκονται στο μεταξύ τα υπουργεία Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη για το καθεστώς που θα εφαρμοστεί για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας.

Με leasing
Ειδικότερα για τα 250 οχήματα που χρησιμοποιούνται από το Υπουργικό Συμβούλιο, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και τους ανώτατους δικαστικούς και κληρικούς η διαδικασία αντικατάστασής τους θα γίνει με leasing πενταετούς διάρκειας και ύστερα από σχετικό διαγωνισμό. Η επιλογή αυτή θα κοστίσει- όπως επισημάνθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών- πολύ λιγότερο από όσα δαπανούσε το κράτος μόνο για τη συντήρηση των σημερινών οχημάτων.

Όσον αφορά την αντικατάσταση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων σε άλλους φορείς- όπως για παράδειγμα δήμους, νομαρχίες- θα επιλέξουν οι ίδιοι τη μέθοδο που θα ακολουθήσουν για την αγορά υβριδικών μοντέλων, δηλαδή κατά πόσο θα εφαρμόσουν και αυτοί τη μέθοδο leasing. Τα μόνα κρατικά οχήματα που θα είναι μεγαλύτερου κυβισμού από 1600 κ.ε. και θα διατηρηθούν είναι 20 και τα οποία θα διατίθενται για τη μεταφορά ξένων αποστολών και σε μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τις μετακινήσεις τους αποκλειστικά στην περιφέρεια.

ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ
Νέο καθεστώς θα εφαρμοστεί για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας

Υβριδικά 1.400άρια που καίνε 4,4 λίτρα βενζίνης στα 100 χλμ.

ΕΔΩ και μήνες κυκλοφορούν στην Ελλάδα μοντέλα υβριδικών αυτοκινήτων, όπως το Τoyota Ρrius ή τα Lexus, το Ηonda Civic Ηybrid και το Ηonda Ιnsight.

Ωστόσο, το όριο των 1.400 και 1.600 κ.ε., που τίθεται πλέον για τα κρατικά αυτοκίνητα, περιορίζει τις δυνατότητες αντικατάστασης με τα δύο υβριδικά μοντέλα της Ηonda, ενώ αναμένεται στο επόμενο διάστημα και άλλες εταιρείες να κυκλοφορήσουν ανάλογα οχήματα μικρού και μεσαίου κυβισμού.

Εξάλλου, και το προηγούμενο μοντέλο της Τoyota Ρrius ήταν στα 1.500 κ.ε. και μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο που φτάνει στα 1.800 κ.ε. κι έτσι δεν μπορεί να επιλεγεί ως κρατικό όχημα.

Στα βασικά πλεονεκτήματα των υβριδικών είναι η χαμηλή κατανάλωση καυσίμων, καθώς και τα δύο μοντέλα που πληρούν τις προδιαγραφές δεν ξεπερνούν σε κατανάλωση τα 4,4 λίτρα ανά 100 χλμ. Επίσης είναι χαρακτηριστικό πως στο Ηonda Civic ο κινητήρας σβήνει όταν το όχημα είναι σταματημένο και η κατανάλωση καυσίμου είναι μηδενική, ενώ το Ηonda Ιnsight διαθέτει μοτέρ βενζίνης που μειώνει την κατανάλωση χάρη στο σύστημα που σταματά την καύση βενζίνης κατά την επιβράδυνση.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των υβριδικών είναι και οι περιορισμένες εκπομπές ρύπων. Ενδεικτικό είναι πως ενώ τα αντίστοιχου κυβισμού συμβατικά μοντέλα εκπέμπουν πάνω από 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, τα υβριδικά αυτά οχήματα αρχίζουν από 101 έως 109 γραμμάρια εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Οι τιμές πάντως των υβριδικών μοντέλων που θα αντικαταστήσουν τα σημερινά κρατικά οχήματα αρχίζουν από 19.990 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 24.390

.tanea.gr

Read more...

Όχι «προσωπικούς» αστυνομικούς Στο 50% η μείωση όσων φυλάττουν πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες

▅ Ο υπουργός Προστασίας του  Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  ψάχνει να βρει 3.000 «χαμένους»  αστυνομικούς
Περισσότερους από 800 αστυνομικούς στοχεύει να «απελευθερώσει» η ΕΛ.ΑΣ. και από τη συνοδεία και τη φύλαξη των πολιτικών να βρεθούν σε «μάχιμες» υπηρεσίες της Αστυνομίας. Το πρώτο ζητούμενο βέβαια για την Αστυνομία είναι να μάθει πόσοι είναι τελικά οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε αυτές τις θέσεις, καθώς κανένας δεν το γνωρίζει με ακρίβεια!

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε ήδη εντολή να πραγματοποιηθεί η καταγραφή των αστυνομικών που υπηρετούν στη φύλαξη πολιτικών, διπλωματών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών και ο αριθμός τους να μειωθεί κατά 50%.

Επίσης ζητήθηκε και μια οικονομοτεχνική μελέτη που να δείχνει πόσο κοστίζουν οι αστυνομικοί των επισήμων, καθώς οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε Βουλή, φύλαξη υπουργών και βουλευτών αμείβονται με επιπλέον επιδόματα που αρχίζουν από 200 ευρώ τον μήνα και φτάνουν μέχρι και τα 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό του αστυνομικού. «Η κατάσταση είναι χαοτική και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τον αριθμό αυτών των αστυνομικών», εκμυστηρεύτηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης σε στενούς του συνεργάτες, δείχνοντας το μέγεθος της «ακαταστασίας». Είναι ενδεικτικό πως ενώ στην υπηρεσία φύλαξης επισήμων προσώπων υπηρετούν 1.900, ο αριθμός των αστυνομικών που πραγματικά είναι αποσπασμένος στη φύλαξη επισήμων ξεπερνά τους 3.000!

Παράδειγμα από Γιώργο
Πρώτο «θύμα» των περικοπών είναι οι αστυνομικοί του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Γιώργο Παπανδρέου να δίνει πρώτος το παράδειγμα και για τους υπόλοιπους. Έτσι οι 120 αστυνομικοί της υπηρεσίας θα μειωθούν σε 60-70, ενώ ζητήθηκε από υπουργούς και βουλευτές να διευκολύνουν μόνοι τους την κατάσταση και να συμμορφωθούν στο νέο πνεύμα. «Από μια πρώτη έρευνα βρήκαμε πρώην βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί την τελευταία δεκαετία και οι οποίοι διατηρούν 3 αστυνομικούς, πρώην υπουργούς με διψήφιο αριθμό αστυνομικών, βουλευτές με 14 άτομα φρουρά», αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» ανώτερα στελέχη του υπουργείου. Τις δύο φορές μέσα στην προηγούμενη τριετία που επιχειρήθηκε η μείωση του μεγάλου αριθμού των αστυνομικών που ασχολούνται με τη φύλαξη των επισήμων τα τηλέφωνα του υπουργείου «έσπασαν», πρώην και νυν βουλευτές σχημάτιζαν ουρά για να κρατήσουν τους αστυνομικούς φρουρούς τους και οι εξαγγελίες έμειναν στα λόγια και μόνο.

«Αυτήν τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και η μείωση θα πραγματοποιηθεί. Θα υπάρξουν βεβαίως και εξαιρέσεις που επιβάλλουν τη φύλαξη πολιτικών με μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο αριθμό αστυνομικών αν αυτοί αποτελούν στόχο τρομοκρατών ή έχουν πέσει θύματα επιθέσεων. Ο γενικός κανόνας όμως θα είναι 50% λιγότεροι αστυνομικοί σε πολιτικούς και οι υπόλοιποι στον δρόμο», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου.

Όπως έχουν υπολογίσει οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., στο τετράγωνο Βουλή, Βασιλίσσης Σοφίας, Μέγαρο Μαξίμου, Ζάππειο υπηρετούν «όσοι αστυνομικοί υπηρετούν στην Πελοπόννησο και 200 παραπάνω». Επίσης όπως πολλές φορές έχουν καταγγείλει στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί φρουροί χρησιμοποιούνται σε κάποιες περιπτώσεις εν είδει οικιακής βοηθού.
tanea.gr

Read more...

Νέος γύρος προσλήψεων


Νέος γύρος προσλήψεων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ανοικτή διαδικασία για την πλήρωση 88 θέσεων γενικών και ειδικών γραμματέων μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση www.opengov.gr . Περισσότερα από 7000 βιογραφικά κατατέθηκαν τα οποία θα αξιολογηθούν.

Η πρωτοπόρα, για τα ελληνικά δεδομένα, διαδικασία θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση και ήδη ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να καλύψουν 2000 θέσεις ευθύνης σε περιφερειακούς κρατικούς οργανισμούς θα μπορούν να στείλουν στην ίδια διεύθυνση στο διαδίκτυο τα βιογραφικά τους.

Τα στοιχεία για το διαγωνισμό αυτό δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί, αλλά υπολογίζεται ότι το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν επεξεργαστεί οι περισσότερες αιτήσεις, οι οποίες θα περάσουν από τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο θα γίνεται αξιολόγηση από ειδικούς συνεργάτες του πρωθυπουργικού γραφείου, στο δεύτερο στάδιο όσοι υποψήφιοι εγκριθούν θα περάσουν από ατομική αξιολόγηση όπου θα γίνεται και η διασταύρωση των απαραίτητων στοιχείων του βιογραφικού ενώ τελική έγκριση θα δοθεί από τον υπουργό Επικρατείας παρά των πρωθυπουργώ κ. Χάρη Παμπούκη αλλά και από τον ίδιο τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την υποδοχή που είχε η πρωτοβουλία να ανοίξει τη διαδικασία για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού από το διαδίκτυο.

Ήδη, με τον ίδιο τρόπο ενδιαφερόμενοι που θα έχουν οικονομικές ή νομικές σπουδές για τη στελέχωση των γραφείων του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών καλούνται να αποστείλουν βιογραφικά σημειώματα το αργότερο έως την Παρασκευή 16/10/2009, στην ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση: cvmin@mnec.gr

Ενώ πρόσκληση μέσω διαδικτύου για στελέχωση θέσεων έχει και το υπουργείο Παιδείας όπου λεπτομέρειες μπορεί να βρει κανείς από την ιστοσελίδα www. opengov.gr.

protothema.gr


Read more...

Δημοσίευμα κινεζικής εφημερίδας για COSCO


Στις πιθανές συνέπειες της συνεχιζόμενης απεργίας των λιμενεργατών του Πειραιά για την κερδοφορία της COSCO Pacific αναφέρεται σύντομο δημοσίευμα της εφημερίδας "Σάουθ Τσάινα Μόρνινγκ Ποστ", στο οποίο επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών, το λιμάνι του Πειραιά δεν θα αποφέρει καθόλου κέρδη στην εταιρεία τον επόμενο χρόνο.

Το δημοσίευμα της "South China Morning Post" ολοκληρώνεται με σύντομη αναφορά στη σύμβαση παραχώρησης τμήματος του Λιμένος Πειραιώς στην COSCO για τα επόμενα 35 χρόνια.
.nooz.gr

Read more...

Κήρυξε πόλεμο στο ρουσφέτι...


Μετά τα μέτρα για το νοικοκύρεμα του κράτους και τις πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν το ύφος της νέας κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου άνοιξε χθες το θεσμικό πακέτο για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος και της Βουλής.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την εμπλοκή των βουλευτών στη σύνταξη των νομοσχεδίων, την καθιέρωση της δημόσιας διαβούλευσης πριν από την ψήφιση κάποιου νόμου, την εισαγωγή του θεσμού της έκθεσης ποιότητας και επιπτώσεων ως προϋπόθεση για να φθάσει κάποιο σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια, την απαγόρευση κατάθεσης τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ενώπιον της...
κοινοβουλευτικής επιτροπής, την ενημέρωση της Βουλής για τις μεγάλες συμβάσεις έργων και προμηθειών και τη συμμετοχή της στην ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.Πρώτα απ όλα, όμως, με στόχο να οικοδομηθεί μία νέα σχέση κράτους - πολιτικού - πολίτη ο Γ. Παπανδρέου διακήρυξε το τέλος του... ρουσφετιού!

«Γνωρίζω ότι οι πιέσεις που θα υποστείτε για προσωπικές εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια, ακόμα και για μικρές και μεγάλες παρατυπίες, υπέρ προσωπικών ή οικονομικών συμφερόντων, θα είναι μεγάλες» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές του.
Κήρυξε πόλεμο στο ρουσφέτι

«Θα είναι ακόμα μεγαλύτερες μετά από τα έξι χρόνια της ΝΔ, που κυβέρνησε με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των ημετέρων, ισχυρών και κολλητών» προέβλεψε και κάλεσε τους πάντες να αντισταθούν και να απορρίψουν αυτή τη λογική.

«Δουλέψαμε μαζί για αξίες, κοινούς στόχους και οράματα, μακριά από κοντόφθαλμες λογικές και προσωπικές φιλοδοξίες» συνέχισε και ξεκαθάρισε πως «θα υπηρετήσουμε την εντολή του λαού είτε από την κυβέρνηση είτε από τα έδρανα της Βουλής, απ όπου και αν βρεθεί ο καθένας μας αυτά τα τέσσερα χρόνια». Τα μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματός του έγιναν έτσι κάτι παραπάνω από σαφή.

Νέος ρόλος...
Ακολούθως ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή. Επισήμανε στα στελέχη του την ανάγκη να είναι σε συνεχή επαφή με τον πολίτη και με άμεση εικόνα των ζητημάτων της κοινωνίας.

«Είσαστε οι εγγυητές ότι το προεκλογικό μας σύνθημα πρώτα ο πολίτης δεν αποτελεί απλή θεωρία, αλλά καθημερινή πρακτική διακυβέρνησης, με τη συμμετοχή, τη συναπόφαση, τη δημοκρατική έκφραση της φωνής όλων» είπε χαρακτηριστικά. Κάλεσε υπουργούς και βουλευτές να συνεργαστούν «για να κάνουμε πράξη ένα Κοινοβούλιο με βουλευτές που ελέγχουν την κυβέρνηση, που συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία ψήφισης των νόμων, άρα και διαμόρφωσης των πολιτικών».

«Προσωπικά, δεσμεύομαι να συνεργαστώ και με τον νέο γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, το προεδρείο, τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους και βέβαια με τους γραμματείς και εισηγητές των ΚΤΕ, για να εμπεδώσουμε νέες λειτουργίες, αλλά και για να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας» υπογράμμισε.
ΕΘΝΟΣ.

nonews-news


Read more...

Κινεζικός πυρετός στο λιμάνι...ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
Στο τραπέζι για επαναδιαπραγμάτευση κυβέρνηση - Cosco αλλά οι απεργοί επιμένουν...
Σε μια πρώτη κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνηση έχει μετατραπεί η παραχώρηση της εμπορικής εκμετάλλευσης του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική Cosco, καθώς οι εργαζόμενοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιμείνουν στην απεργία τους που διανύει τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και έχει μπλοκάρει την τροφοδοσία της αγοράς.
Τα πρώτα προβλήματα είναι ήδη εμφανή, καθώς πάνω από 10.000 κοντέινερ βρίσκονται εγκλωβισμένα στο λιμάνι, ενώ η ημερήσια απώλεια εσόδων για το Δημόσιο ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ, και σε μισό εκατομμύριο για τον ΟΛΠ.
Το...

θέμα τέθηκε χθες σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου η αρμόδια υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, ενημέρωσε τους συναδέλφους της για τον πρώτο γύρο συνομιλιών που είχε με τους εργαζόμενους και με την Cosco, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με τον Κινέζο πρέσβη.

«Η κινεζική πλευρά εμφανίζεται διαλλακτική να συζητήσει τροποποιήσεις στην αρχική σύμβαση», δήλωσε η κ. Κατσέλη, στέλνοντας ένα μήνυμα στους απεργούς, προκειμένου να επιδείξουν και εκείνοι διαλλακτικότητα.

Επισημαίνεται ότι η σύμβαση που έχει κυρωθεί από τη Βουλή, επί κυβερνήσεως Ν.Δ., προβλέπει μεταξύ άλλων την εκμετάλλευση από τη ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco) της προβλήτας 2 και μιας ακόμη, της 3, που είναι υπό κατασκευή και οι Κινέζοι έχουν δεσμευτεί να επεκτείνουν, από την 1η Οκτωβρίου και για διάστημα 35 ετών. Παράλληλα προβλέπεται η πραγματοποίηση από την κινεζική πλευρά μέχρι το τέλος της περιόδου αυτής επενδύσεων ύψους σχεδόν 600 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι του διαλόγου με τους συνδικαλιστές, η υπουργός έχει καταθέσει την πρόταση να υπάρξει κάποιου είδους σύμπραξη μεταξύ ΟΛΠ και Κινέζων που θα συμπεριλάβει και την προβλήτα 1. Κι αυτό γιατί ο φόβος των εργαζόμενων στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων είναι το ενδεχόμενο οι προβλήτες 2 και 3 να είναι ανταγωνιστικές και να κόβουν δουλειές από την προβλήτα 1 (που θα παραμείνει στον ΟΛΠ), με συνέπεια και εκείνοι να έχουν μειωμένες αποδοχές καθώς το ύψος των απολαβών τους εξαρτάται από τον όγκο των κοντέινερ που ξεφορτώνονται.

Εξερχόμενη πάντως η κ. Κατσέλη του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε λόγο για επαναδιαπραγμάτευση με τη θυγατρική της Cosco, με σκοπό να διασφαλιστούν καλύτερα τα εργασιακά διακαιώματα. «Ο ΟΛΠ και η ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco) συμφώνησαν να συζητήσουν από μηδενική βάση το πλαίσιο συνεργασίας των προβλητών 1 και 2, γεγονός που θα έχει πολλά θετικά για τους εργαζόμενους», είπε χαρακτηριστικά.

Κινεζικές πιέσεις
Από μέρους της η κινεζική πλευρά ασκεί πίεση για να επιλυθεί το θέμα και δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρέσβης της Κίνας ζήτησε χθες από την υπουργό να του υποδείξει πώς θα μπορούσε να συμβάλει για να εκτονωθεί η κρίση. Ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κινεζική πλευρά διεμήνυσε στην ελληνική πως το πρόβλημα πρέπει να έχει λυθεί το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου, διότι από την ημερομηνία εκείνη και μετά αρχίζουν να ισχύουν οι ρήτρες για τη μη τήρησή της, που είναι αρκετά υψηλές.

Το επίμαχο σημείο είναι το αίτημα των εργαζομένων να «παγώσει» η ισχύς της σύμβασης για τουλάχιστον έναν μήνα και στο διάστημα αυτό να γίνει επαναδιαπραγμάτευσή της από μηδενική βάση. Ένα αίτημα που όπως λένε οι νομικοί, είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί, λέγοντας ότι πρόκειται για σύμβαση που έχει κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή. Από την πλευρά της η υπουργός αναμένει σήμερα οι απεργοί να της παραδώσουν εγγράφως διατυπωμένα τα αιτήματά τους, ώστε να τους καλέσει εν συνεχεία να καθήσουν σε ένα τραπέζι μαζί με τους εκπροσώπους της κινεζικής πλευράς.
NEA.


nonews-news

Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...TA NEA: Βάπτισμα πυρός σε λιμάνια, ναυπηγεία
Ενώ η ανεργία πλησιάζει το 10%
Βάπτισμα πυρός για την κυβέρνηση τα προβλήματα σε λιμάνια και ναυπηγεία.
ΕΘΝΟΣ:Κήρυξε πόλεμο στο ρουσφέτι
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αντισταθούν στις πιέσεις για ρουσφέτια και ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στο Δημόσιο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Κινέζικο μαρτύριο μοιάζει η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά.
TO BHMA:Τα πέντε «κλειδιά» για το νέο κράτος
Ανατροπές σε πέντε τομείς νευραλγικής σημασίας προωθεί με ταχείς ρυθμούς ο κ. Γ. Παπανδρέου. Σε σύντομο διάστημα ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγή ...

nonews-news
Read more...

ΗΤΤΑ ΜΕ ΠΛΑΦΟΝ ΤΟ 30% ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ...


Print this post Το ξανασκέφτεται. Δεν περίμενε ότι θα εκδηλωθούν τόσο αδύναμες αντιδράσεις για τη Ντόρα Μπακογιάννη. Ο μαγικός αριθμός για τον Σαμαρά είναι το 30%. στο δεύτερο γύρο. Εάν δει ότι δεν το φτάνει δεν θα είναι υποψήφιος. Παλεύει για να κατοχυρώσει τη θέση Νο2 στη Νέα Δημοκρατία. Οι περισσότεροι του λένε ότι "σήμερα είσαι το Νο... 50. Αύριο μπορείς να είσαι το Νο 2". Ο Αβραμόπουλος θα συμφωνήσει αλλά είναι χαμένος ούτως ή άλλως. Η πονηρή Ντόρα από τον Σαμαρά θέλει ενότητα και δέσμευση για την επόμενη μέρα. Ο άλλος είναι τους χεριού της...
fimotro


Read more...