Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Κινεζικός πυρετός στο λιμάνι...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
Στο τραπέζι για επαναδιαπραγμάτευση κυβέρνηση - Cosco αλλά οι απεργοί επιμένουν...
Σε μια πρώτη κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνηση έχει μετατραπεί η παραχώρηση της εμπορικής εκμετάλλευσης του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική Cosco, καθώς οι εργαζόμενοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιμείνουν στην απεργία τους που διανύει τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και έχει μπλοκάρει την τροφοδοσία της αγοράς.
Τα πρώτα προβλήματα είναι ήδη εμφανή, καθώς πάνω από 10.000 κοντέινερ βρίσκονται εγκλωβισμένα στο λιμάνι, ενώ η ημερήσια απώλεια εσόδων για το Δημόσιο ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ, και σε μισό εκατομμύριο για τον ΟΛΠ.
Το...

θέμα τέθηκε χθες σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου η αρμόδια υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, ενημέρωσε τους συναδέλφους της για τον πρώτο γύρο συνομιλιών που είχε με τους εργαζόμενους και με την Cosco, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με τον Κινέζο πρέσβη.

«Η κινεζική πλευρά εμφανίζεται διαλλακτική να συζητήσει τροποποιήσεις στην αρχική σύμβαση», δήλωσε η κ. Κατσέλη, στέλνοντας ένα μήνυμα στους απεργούς, προκειμένου να επιδείξουν και εκείνοι διαλλακτικότητα.

Επισημαίνεται ότι η σύμβαση που έχει κυρωθεί από τη Βουλή, επί κυβερνήσεως Ν.Δ., προβλέπει μεταξύ άλλων την εκμετάλλευση από τη ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco) της προβλήτας 2 και μιας ακόμη, της 3, που είναι υπό κατασκευή και οι Κινέζοι έχουν δεσμευτεί να επεκτείνουν, από την 1η Οκτωβρίου και για διάστημα 35 ετών. Παράλληλα προβλέπεται η πραγματοποίηση από την κινεζική πλευρά μέχρι το τέλος της περιόδου αυτής επενδύσεων ύψους σχεδόν 600 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι του διαλόγου με τους συνδικαλιστές, η υπουργός έχει καταθέσει την πρόταση να υπάρξει κάποιου είδους σύμπραξη μεταξύ ΟΛΠ και Κινέζων που θα συμπεριλάβει και την προβλήτα 1. Κι αυτό γιατί ο φόβος των εργαζόμενων στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων είναι το ενδεχόμενο οι προβλήτες 2 και 3 να είναι ανταγωνιστικές και να κόβουν δουλειές από την προβλήτα 1 (που θα παραμείνει στον ΟΛΠ), με συνέπεια και εκείνοι να έχουν μειωμένες αποδοχές καθώς το ύψος των απολαβών τους εξαρτάται από τον όγκο των κοντέινερ που ξεφορτώνονται.

Εξερχόμενη πάντως η κ. Κατσέλη του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε λόγο για επαναδιαπραγμάτευση με τη θυγατρική της Cosco, με σκοπό να διασφαλιστούν καλύτερα τα εργασιακά διακαιώματα. «Ο ΟΛΠ και η ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco) συμφώνησαν να συζητήσουν από μηδενική βάση το πλαίσιο συνεργασίας των προβλητών 1 και 2, γεγονός που θα έχει πολλά θετικά για τους εργαζόμενους», είπε χαρακτηριστικά.

Κινεζικές πιέσεις
Από μέρους της η κινεζική πλευρά ασκεί πίεση για να επιλυθεί το θέμα και δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρέσβης της Κίνας ζήτησε χθες από την υπουργό να του υποδείξει πώς θα μπορούσε να συμβάλει για να εκτονωθεί η κρίση. Ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κινεζική πλευρά διεμήνυσε στην ελληνική πως το πρόβλημα πρέπει να έχει λυθεί το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου, διότι από την ημερομηνία εκείνη και μετά αρχίζουν να ισχύουν οι ρήτρες για τη μη τήρησή της, που είναι αρκετά υψηλές.

Το επίμαχο σημείο είναι το αίτημα των εργαζομένων να «παγώσει» η ισχύς της σύμβασης για τουλάχιστον έναν μήνα και στο διάστημα αυτό να γίνει επαναδιαπραγμάτευσή της από μηδενική βάση. Ένα αίτημα που όπως λένε οι νομικοί, είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί, λέγοντας ότι πρόκειται για σύμβαση που έχει κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή. Από την πλευρά της η υπουργός αναμένει σήμερα οι απεργοί να της παραδώσουν εγγράφως διατυπωμένα τα αιτήματά τους, ώστε να τους καλέσει εν συνεχεία να καθήσουν σε ένα τραπέζι μαζί με τους εκπροσώπους της κινεζικής πλευράς.
NEA.


nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: