Τόνισε ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας καλύπτουν τα τεράστια έξοδα της λειτουργίας της, αλλά υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό τμήμα της, «που αδρανεί ή βρίσκεται σε αιχμαλωσία».
Υπογράμμισε ότι μια συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας, με ειλικρίνεια, τιμιότητα, διαφάνεια, συνέπεια και δεσμευτικές εγγυήσεις της Πολιτείας για την αξιοποίηση της περιουσίας, θα ήταν «επωφελής» και «η ενδεδειγμένη μπροστά στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα».
Ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος της συνεργασίας αυτής θα τεθεί ευθύς εξαρχής, όχι η μονομερής ωφέλεια του Οικονομικού Οργανισμού της Εκκλησίας, ούτε καν η αύξηση των εσόδων των ταμείων του κράτους, αλλά η σύσταση του Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας.
«Ο σκοπός γι' αυτό, είναι η δημιουργία ενός δικτύου προνοιακών έργων με σύγχρονες προδιαγραφές, που είναι εμφανές ότι λείπουν από τη σύγχρονη κοινωνία και θα είναι προς την υπηρεσία των συνανθρώπων μας», επισήμανε ο κ. Ιερώνυμος, ενώ έκανε μνεία και στο ότι η περιουσία της Εκκλησίας, στην πορεία του γένους, ιδιαίτερα δε, στις «αμέτρητες εθνικές περιπέτειες» στάθηκε πέρα από όλα τα άλλα και «οικονομικός αιμοδότης του Έθνους».
Επίσης, τόνισε ότι η μισθοδοσία του Κλήρου και η λειτουργία των εκκλησιαστικών σχολείων, είναι «η ελάχιστη ανταπόδοση για τις αυθαίρετες απαλλοτριώσεις, ή αναίρεσης συμφωνημένων αποφάσεων».
Επισήμανε ιδιαίτερα τα τεράστια έξοδα των λειτουργικών αναγκών του διοικητικού και ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας, «τα οποία, άλλωστε, αυξάνουν διαρκώς» και κατέληξε: «Η έντιμη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας σ΄αυτό το κεφάλαιο γεννά μία ελπίδα στην κοινωνία μας για καλύτερες μέρες για τους ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα».
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου