Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ



...ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να μου πείτε πώς θα χειριστείτε την ιστορία των Σκοπίων, μετά και το πράσινο φως που άνοιξε η Επιτροπή για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θέλω να μας πείτε αν το βέτο υπάρχει στο τραπέζι, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη για το θέμα της Τουρκίας. Και επίσης να σχολιάσετε μια διαφημιστική καμπάνια που ήδη ξεκίνησε η γείτονα χώρα για την τουριστική προβολή, όπου ουσιαστικά καλεί τους ξένους να πάνε και να γνωρίσουν την Μακεδονία, τη χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κλπ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς το δεύτερο ζήτημα, τα παρακολουθούμε και τα ελέγχουμε. Ως προς το πρώτο ζήτημα που θέσατε, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, υποθέτω ότι αναφέρεστε στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι είναι σαφές ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν πρόκειται να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Αποκλειστική αρμοδιότητα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όλων των χωρών, συνεπώς και της χώρα αυτής, έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη – μέλη και συνεπώς και η Ελλάδα.

...ΖΟΥΛΑΣ: Αν κατάλαβα καλά από την απάντησή σας για τα Σκόπια δεν υπάρχει καμία περίπτωση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Αυτό σημαίνει βέτο της Ελλάδος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ επαναλαμβάνω αυτό που είπα προηγουμένως. Και επαναλαμβάνω –για άλλη μια φορά- ότι η εθνική κόκκινη γραμμή είναι γνωστή και ξεκάθαρη.
salonica

Δεν υπάρχουν σχόλια: