Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Αυριο η συνάντηση του Παπακωνσταντίνου με εκπροσώπους της Ε.Ε, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ


Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα συναντηθεί αύριο, στις 10:30 π.μ., με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο Υπουργείο Οικονομικών για διαβουλεύσεις που αφορούν στους...



...όρους του μηχανισμού στήριξης, για την οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

troktiko


Read more...

Οικονομικά στοιχεία των ΟΤΑ ζητά το υπουργείο Εσωτερικών



Στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ καλούνται να υποβάλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών οι νομαρχιακές και δημοτικές αρχές της χώρας. Ο Γ. Ραγκούσης, υπουργός Εσωτερικών, καλεί τους φορείς να καταθέσουν σε ηλεκτρονική μορφή ισολογισμούς και...



...τα αποτελέσματα της χρήσης του 2009, έως τις 26 Απριλίου.

Ο Ραγκούσης καλεί τους ΟΤΑ α΄' και β' βαθμού να υποβάλλουν έως τις 24 Απριλίου, σε ηλεκτρονική μορφή, στοιχεία για για τη μεταβολή της απασχόλησης του προσωπικού που απασχολείται σε αυτούς και στις δημοτικές επιχειρήσεις, για τη σύνταξη της έκθεσης που θα υποβληθεί στην ΕΕ.
troktiko


Read more...

Στην Ευρώπη λένε αυτό που δεν μας λένε οι Έλληνες πολιτικοί!



ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών έκανε την σωστή τοποθέτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, οδηγώντας τον Μπαρόζο σε αμηχανία και σε φτηνές δικαιολογίες. Ο Γερμανός σοσιαλιστής είπε ότι είναι απαράδεκτο το 5% επιτόκιο στο μηχανισμό στήριξης αφού...



...είναι κατά 1,5% μεγαλύτερο από το επιτόκιο της Γερμανίας και ναι μεν μπορεί η συνθήκη της Λισαβόνας να απαγορεύει τη διάσωση μιας χώρας με την παροχή χρημάτων, όμως δεν σημαίνει αυτό ότι μπορεί ένα μέλος κράτος, π.χ η Γερμανία, να κερδοσκοπεί σε βάρος της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών δήλωσε ότι αν η Γερμανία δώσει στην Ελλάδα 8,5 δις, θα βγάλει κέρδος 620.000.000 εκατ. ευρώ.

Ο Μπαρόζο φούσκωνε, ξεφούσκωνε και τελικά απάντησε ότι αυτός δεν είναι η Μέρκελ και δεν μπορεί να απαντήσει...

troktiko

Read more...

Και άλλες διαβεβαιώσεις Μ. Ξενογιαννακοπούλου για πληρωμή εφημεριών στα νοσοκομεία



Άλλη μια διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν κανονικά οι εφημερίες στα νοσοκομεία για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, έδωσε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με αφορμή την επίσχεση εργασίας των γιατρών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας...



...Τα δεδουλευμένα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου έχουν υπογραφεί από το υπουργείο Οικονομικών, έχουν πάρει ήδη ΦΕΚ και θα πληρωθούν κανονικά. Είναι θέμα διαδικασίας. Πάντα το τρίτο μήνα πληρώνονται οι εφημερίες, ανέφερε η υπουργός.

troktiko

Read more...

Παράνομη η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών από το Πρωτοδικείο



ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΗΡΥΞΕΙ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ

Ως παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το πρωτοδικείο Πειραιά η 48ώρη απεργία που έχουν κηρύξει για αύριο και μεθαύριο τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ. Οι ναυτεργάτες που πρόσκεινται στο ΚΚΕ τονίζουν ότι αύριο το πρωί θα...



...ξεκινήσουν την απεργία τους από τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά.

/troktiko

Read more...

Κάλεσμα ΑΔΕΔΥ στην απεργία στις 22 Απριλίου

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία, που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 22 Απριλίου 2010, καθώς και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, απευθύνει το σύνολο των ομοσπονδιών των εργαζομένων στο δημόσιο. Επίσης, πραγματοποιούνται περιοδείες και συγκεντρώσεις στους περισσότερους εργασιακούς χώρους για την προετοιμασία της απεργίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, με τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, απαιτούν να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες, να ανακληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, που μειώνουν κατακόρυφα τα εισοδήματά τους και τους φορτώνουν με νέα φορολογικά βάρη, να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που μειώνει δραματικά τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας, να στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιαίτερα το Τ.Π.Δ.Υ. και ο ΟΠΑΔ και να κατοχυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις και η μόνιμη και ενιαία σχέση εργασίας στο δημόσιο.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία, που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 22 Απριλίου, έχουν βγάλει, μεταξύ άλλων, και οι παρακάτω ομοσπονδίες:

- Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ)

- Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ο.Τ.Α. (ΠΟΕ - ΟΤΑ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. (ΠΟΕ - ΔΟΥ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ)

- Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΕ - ΥΠΕΧΩΔΕ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσ. Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ)

- Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΥΕ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ - Γιατροί)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΣΥΠΠΟ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημ. Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ)

- Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ)

- Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

- Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών (ΟΣΥΟ)

- Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥ - ΙΚΑ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ (ΠΟΜΔΥ - ΥΕΘΑ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας (ΠΟΥΕΝ)

- Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εσωτερικών, Δ..Δ. και Αποκέντρωσης (ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ)

- Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εμπορίου (ΟΣΥΠΕΜ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕ - ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ)

- Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας

- Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Υπαλλήλων Δικηγορικών Συλλόγων
nooz.gr

Read more...

Ποινές φυλάκισης για δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens

Δύο πρώην στελέχη της Siemens -ένας εκ των οποίων είναι ο πιο υψηλός αξιωματούχος που έχει καταδικαστεί μέχρι στιγμής από γερμανικό δικαστήριο για αυτή την υπόθεση- καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή για μία υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους της Siemens.

Το δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τον Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, 55 ετών και πρώην οικονομικό διευθυντή του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens, σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή και σε πρόστιμο 60.000 ευρώ για απιστία. Ο Χανς Βέρνερ-Χάρτμαν, 55 ετών διευθυντής λογιστηρίου και συνεργάτης του Κουτσενρόιτερ, καταδικάστηκε σε 1,5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

Και οι δύο συμμετείχαν σε ένα σύστημα "μαύρων ταμείων" που δημιουργήθηκαν στη Siemens το 2006 και χρησιμοποιούνταν για να αναλαμβάνουν μεγάλα, διεθνή συμβόλαια. Ο Κουτσενρόιτερ, που σήμερα ζει στο Ντουμπάι, απέκρυψε δωροδοκίες που δόθηκαν στη Ρωσία και τη Νιγηρία, κυρίως σε πολιτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Συνολικά περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε δωροδοκίες μεταξύ του 2000 και του 2006 από τη Siemens, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον οικονομικό τομέα στην ιστορία της Γερμανίας .

Τρεις συνεργάτες του Κουτσενρόιτερ έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης με αναστολή. Η ίδια η Siemens έχει καταδικαστεί από τη γερμανική και την αμερικανική δικαιοσύνη και έχει καταβάλει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.

Η Siemens έχει στραφεί δικαστικά κατά της παλιάς της διοίκησης, την οποία κατηγορεί ότι απέκρυπτε αυτές τις πρακτικές. Εννέα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας έχουν δεχθεί φιλικούς διακανονισμούς και έχουν πληρώσει 9 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, μεταξύ αυτών και δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας, ο Κλάους Κλάινφελντ και ο Χάινριχ φον Πίρερ.
nooz.gr

Read more...

"Μπορούμε να συζητάμε θέμα απεργίας στις εξετάσεις;"

«Μπορούμε να συζητάμε θέμα απεργίας στις εξετάσεις; Υπάρχει λειτουργός που θα κρατήσει ομήρους τα παιδιά που πάνε στις εξετάσεις; Δεν το άκουσα. Είδα τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ και ελπίζω, είμαι σίγουρη, ότι δεν θα ακούσω εκπαιδευτικό λειτουργό και μάλιστα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να βάζει την απειλή, όχι στον υπουργό, αλλά ευθέως στον μαθητή», ανέφερε στη Βουλή, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με το υπό κατάρτιση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «για την αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού και την καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση», η κ. Διαμαντοπούλου επισκόπησε τις βασικές του ρυθμίσεις, υπερασπιζόμενη διατάξεις του, που συναντούν αντιδράσεις, είτε από άλλα κόμματα, είτε από τον εκπαιδευτικό κόσμο, όπως η θεσμοθέτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τα Κολλέγια, η κατάργηση της βάσης του 10 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ή η υποχρεωτική παραμονή του πρωτοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού για τρία χρόνια στον τόπο του διορισμού του.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ επεσήμανε πως θα χρειαζόταν ένας νέος νόμος - πλαίσιο για την εκπαίδευση, έκρινε πως «η κατάργηση της βάσης του δέκα υποβαθμίζει την εκπαίδευση» και έκανε έκκληση στο υπουργείο, να μεταθέσει το χρόνο κατάθεσης του σχεδίου νόμου σε χρόνο μετά τις εξετάσεις, κατά την κρίση του υπουργείου. «Μην το κάνετε τώρα, γιατί θα δημιουργήσετε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση» κάλεσε την υπουργό η κα Βόζεμπεργκ, υπενθυμίζοντας τις απειλές της ΟΛΜΕ για απεργία.

«Το να μην το καταθέσουμε τώρα, αλλά μετά, δεν έχει πολιτική λογική. Θα το φέρουμε κρυφά; Τον Ιούλιο; Δεν το θεωρώ πολιτικά έντιμο», απάντησε η υπουργός.

«Εδώ είναι η πρότασή μας, να το συζητήσουμε, να δούμε τις προτάσεις τους, γιατί έχω ζητήσει από τον Νοέμβριο γραπτές προτάσεις μέχρι τις 28 Φλεβάρη. Δεν είναι, λοιπόν, το νομοσχέδιο κάτι καινούργιο που δεν γνωρίζουμε…»,είπε.

Υπέρ της επιλογής της κας Διαμαντοπούλου, τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επεσήμανε πως «καμία υποχώρηση δεν πρέπει να κάνει το υπουργείο στις εξετάσεις σε περίπτωση απεργίας. Δεν μπορεί το κράτος να είναι όμηρος».

«Βλέποντας την κυβέρνηση να συμφωνεί με την ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, δεν θα μας εξέπληττε αν κατέθετε όντως το νομοσχέδιο το καλοκαίρι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο οποίος τάχθηκε ενάντιος στην υποχρεωτική παραμονή των νεοδιοριζόμενων επί τριετία στον τόπο διορισμού τους, όπως και στην μερική παράκαμψη των λιστών προϋπηρεσίας στο νέο σύστημα προσλήψεων.

«Η δουλειά που έκαναν οι ωρομίσθιοι δεν θα χαθεί», απάντησε η Άννα Διαμαντοπούλου. «Δεν μπορούμε ωστόσο να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι ωρομίσθιοι προσλαμβάνονταν με απλή επιλογή από τους διευθυντές. Στο νομοσχέδιο, κλείνουν όλα τα παράθυρα. Θα πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να μπαίνουν σε ενιαίο πίνακα και αφού θα έχουν περάσει το ΑΣΕΠ, οι έχοντες προϋπηρεσία να χτίζουν από κει και πέρα το εκπαιδευτικό τους προφίλ, με βάση τις σπουδές τους και την εμπειρία τους», είπε.

Ο Γιάννης Ζιώγας (ΚΚΕ) κατήγγειλε την οικοδόμηση ενός «νέου σχολείου της αγοράς» και εξέφρασε, ανάμεσα στα άλλα, την αντίθεσή του για την «νέα μορφή απασχόλησης, εκείνη του αναπληρωτή εκπαιδευτικού με μειωμένο ωράριο. Η κυβέρνηση επιδιώκει έτσι να διασπάσει τον ενιαίο αγώνα για μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
nooz.g

Read more...

Κομισιόν: Όλα έτοιμα εάν ζητηθεί ο μηχανισμός

Οι διαβουλεύσεις των ελληνικών αρχών με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το μηχανισμό στήριξης, αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη στην Αθήνα και να διαρκέσουν δύο με τρεις εβδομάδες.

Αυτό δήλωσε Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν. Κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία της Ελλάδας να ζητήσει την έναρξη διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Αμαντέου Αλταφάζ τη χαρακτήρισε ως «φρόνιμη» επιλογή, επισημαίνοντας ότι εάν και όταν κριθεί αναγκαίο να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός θα είναι όλα έτοιμα για την υλοποίησή του, ενώ σε περίπτωση που δεν χρειαστεί η ενεργοποίησή τότε τα διδάγματα που θα αντληθούν θα είναι σημαντικά «σε ακαδημαϊκό επίπεδο».

Σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρει ότι κατά την άποψη του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank και μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Αξελ Βέμπερ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ίσως χρειαστεί οικονομική βοήθεια ύψους έως 80 δισ. ευρώ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αφού υπενθύμισε ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup προβλέπει τη διάθεση 30 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο μέσα από διμερή δάνεια, ποσό στο οποίο θα προστεθεί ενίσχυση και από το ΔΝΤ σε ένα συνολικό τριετές κοινό πρόγραμμα, τόνισε στη συνέχεια ότι κάθε πρόβλεψη για το δεύτερο και τον τρίτο χρόνο είναι αυθαίρετη. Και αυτό γιατί αν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η ενίσχυση τον πρώτο χρόνο, αν η Ελλάδα χρειαστεί το σύνολο την ενίσχυσης αλλά και το τι θα συμβεί τα δύο επόμενα χρόνια.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ακόμη ότι για το 2010 αυτό που προέχει είναι να εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σημείωσε ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης των πεπραγμένων της ελληνικής οικονομίας το Μάιο θα απαιτηθεί μια περαιτέρω διευκρίνιση από ελληνικής πλευράς των μέτρων που θα απαιτηθούν για το 2011 και το 2012, όπου εκτός από τις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης, έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος αλλά και τα ζητήματα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου σύμφωνα με τα οποία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει επιστολή στις ελληνικές αρχές με την οποία ζητά, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης , ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει τις ανταλλαγές επιστολών μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών και των υπηρεσιών της Επιτροπής παρά μόνο τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

nooz.gr

Read more...

"Καρφί" Μπαρόζο κατά Μέρκελ για το επιτόκιο του 5%

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άφησε να εννοηθεί ότι το δανειστικό επιτόκιο 5% για κράτος - μέλος της ευρωζώνης και σε αυτή την περίπτωση για την Ελλάδα είναι "πάρα πολύ υψηλό". Ταυτόχρονα ρητά παρέπεμψε, προκειμένου να δοθεί απάντηση, στην καγκελάριο Μέρκελ.

Ο αξιωματούχος, που δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το θέμα από τους ευρωβουλευτές, για να διαπιστωθεί, εάν εκτιμά προσωπικά πως το δανειστικό επιτόκιο για την Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλό, παραδέχθηκε ότι έχει διαβουλευθεί πάνω στο ίδιο θέμα με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες.

"Ατυχώς", ανέφερε απαντώντας ο κ. Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο, "η μοναδική εφικτή λύση ήταν η παρουσιασθείσα", επικαλούμενος τη σχετική συμφωνία της 12ης Απριλίου σε επίπεδο υπουργών των Εξωτερικών της ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, ρητά παρέπεμψε, προκειμένου να δοθεί μία απάντηση, στην ίδια την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

Πράγματι, ενώ άλλα κράτη - μέλη στην 16μελή ευρωζώνη συμφώνησαν, εάν το ζητήσει η Αθήνα να δανειοδοτηθεί με 30 δισ .ευρώ, για να ανατροφοδοτήσει το εξωτερικό της χρέος, η Γερμανία η οποία από την αρχή ήταν επιφυλακτική έκανε αγώνα για το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο στα δάνεια αυτά, ώστε να μην δοθεί η εικόνα ότι η ευρωζώνη ανταμείβει τους "κακούς μαθητές" στο δημοσιονομικό πεδίο.

Πράγματι, στην αγορά ομολόγων, τα γερμανικά κρατικά έχουν επιτόκιο περίπου 3%, το δε 5% υπολείπεται ως προς το 7% που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις δανειστικές κεφαλαιαγορές.

O οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ με συνέντευξή του στην "Μοντ" επισημαίνει ότι το 5% είναι πολύ υψηλό επιτόκιο για τις τωρινές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα και προϊδέασε ότι δεν είναι το σωστό. "Ζεστό σωτήριο χρήμα με παρόμοιο επιτόκιο δεν έχει νόημα, επειδή καθυστερείται εν τοις πράγμασι η ανάταξη" της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε, χωρίς καν να αναφερθεί στο συγκεκριμένο 5%, αλλά γενικώς στα "υψηλά δανειστικά επιτόκια", την ώρα που το ΔΝΤ δανείζει με 3,26% κράτη, όπως η Ελλάδα.
nooz.gr

Read more...

"Τα υψηλά επιτόκια μπορεί να καταστήσουν αδύνατη την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας"

Ο δανεισμός στην Ελλάδα κεφαλαίων με υψηλά επιτόκια καθιστά αδύνατη την οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ".

Ο Μπλανσάρ δηλώνει επίσης πως οι χώρες της Ομάδας των 20 (G20) θα πρέπει να επικεντρώσουν στη μείωση των δικών τους χρεών και ελλειμμάτων.

"Φυσικά, η Ελλάδα πρέπει να σφίξει τη ζώνη της για να βγει από τα προβλήματα που δημιούργησε", λέει ο Μπλανσάρ.

"Όμως το να δανείζεται κεφάλαια διάσωσης με υψηλά επιτόκια δεν έχει νόημα, επειδή αυτό καθιστά αδύνατη την ανάκαμψη".

Νωρίτερα σήμερα η Γερμανία ανακοίνωσε πως η ευρωζώνη θα παράσχει χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Ελλάδα με τη μορφή συντονισμένων πιστώσεων, εφόσον χρειαστεί. Απέκλεισε την ιδέα να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα.

Το μέλος του Συμβουλίου Κυβερνητών της Παγκόσμιας Τράπεζας Άξελ Βέμπερ δήλωσε πως η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί βοηθεια ως 80 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποφύγει τη χρεωκοπία, σύμφωνα με την Ουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Ο Μπλανσάρ δήλωσε πως η επιδείνωση των προϋπολογισμών εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξει ένας φαύλος κύκλος εκρηκτικού χρέους και αυξανόμενων ασφαλίστρων υψηλού κινδύνου και επιτοκίων.

"Γι' αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε στην δημοσιονομική σταθεροποίηση, περισσότερο ή λιγότερο επειγόντως, ανάλογα με τη χώρα", πρόσθεσε.
nooz.gr

Read more...

Πέντε όρους τραπεζικών συναλλαγών έκρινε παράνομους ο Α.Π.

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε εν μέρει δεκτές αντίθετες αναιρέσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Ένωσης Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) κατά της 3499/2008 απόφασης του Εφετείου Αθηνών που αφορούσαν τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών (ΓΟΣ) των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε παράνομους και καταχρηστικούς πέντε γενικούς όρους των συναλλαγών και τρεις νόμιμους.

Συγκεκριμένα, έκρινε παράνομους και καταχρηστικούς τους εξής όρους συναλλαγών: 1) την επιβολή εξόδων για τις αναλήψεις μετρητών από την ίδια τράπεζα μέσω πιστωτικής κάρτας που κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσό της ανάληψης. 2) την επιβολή εξόδων αδράνειας (0,60 ή 1,00 ευρώ ανά μήνα) σε καταθετικούς λογαριασμούς που παραμένουν ακίνητοι για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών. 3) την επιβολή επιβάρυνσης στον δανειολήπτη 50 ευρώ για τη χορήγηση από την Τράπεζα βεβαίωσης οφειλών. 4) τον περιορισμό της ευθύνης της τράπεζας σε περίπτωση που γίνει παράνομη χρήση του απολεσθέντος ή κλαπέντος βιβλιαρίου καταθέσεως. 5) την επιβολή εξόδων τήρησης και παρακολούθησης στους λογαριασμούς καταθέσεων.

O Άρειος Πάγος, έκανε δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Ν. Λεοντή και έκρινε νόμιμους τους εξής όρους: 1) την επιβάρυνση του καταναλωτή που χρησιμοποιεί την πιστωτική κάρτα ως μέσο πίστωσης με τόκους αναδρομικά από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι με την πάροδο της προθεσμίας πληρωμής που αναγράφεται στο μηνιαίο λογαριασμό που του αποστέλλεται (γεγονός που συνεπάγεται την επιβάρυνση του καταναλωτή με τόκους κατά μέσο όρο 35 ημερών). 2) την καταστρατήγηση της διαφάνειας του κυμαινόμενου επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες με τη δυνατότητα της τράπεζας για μεγαλύτερη αναπροσαρμογή από αυτή που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 3) την μονομερή από την τράπεζα διαμόρφωση του επιτοκίου καταθέσεων, δίχως αναφορά σε εύλογα κριτήρια.
.nooz.gr

Read more...

"Καμπανάκι" ΔΝΤ για τoν εξωτερικό δανεισμό

Η έντονη κλιμάκωση του κρατικού δανεισμού στις ανεπτυγμένες εντούτοις οικονομίες δημιουργεί "εν δυνάμει πρόβλημα" της διεθνούς οικονομίας, αποφάνθηκε στην εξαμηνιαία μελέτη του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με θέμα τη "σταθερότητα του διεθνούς χρηματο - οικονομικού συστήματος".

Απομακρύνονται τώρα οι κίνδυνοι, που απορρέουν από την κάθετη πτώση στα χρηματιστήρια και από τον υφεσιακό κύκλο της διεθνούς οικονομίας, όμως αυτή τώρα αντιμετωπίζει κινδύνους από την υπερχρέωση των ανεπτυγμένων οικονομιών, υπογράμμισε το ΔΝΤ.

Ειδικά για την G7, για το ύψος του συνολικού χρέους των "Επτά" πλουσιότερων κρατών, επισημαίνεται ότι "το συνολικό τωρινό τους εξωτερικό χρέος είναι το υψηλότερο από εκείνο του 1950". Στη μελέτη υπογραμμίζεται "ο μεταδοτικός χαρακτήρας" για τις γειτονικές οικονομίες της υπερχρέωσης.

"Έχει ξεπεράσει τα όριά της και θα πρέπει πλέον να θεωρείται εξαντλημένη η οικονομική στήριξη από το δημόσιο των εθνικών οικονομιών, αποφαίνεται το ΔΝΤ. "Τώρα, προέχει να παταχθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα" σταδιακά, πλην με αποφαστικότητα, προτείνεται ευθέως στις κυβερνήσεις των κρατών μελών του Ταμείου.

Από την άποψη της σταθερότητας του χρηματο - οικονομικού συστήματος, ο κίνδυνος από την εκτόξευση των χρεών των βασικών οικονομιών στον πλανήτη είναι μεγάλος και παρατείνει το πρόβλημα στο χρηματο - πιστωτικό σύστημα, που το χαρακτηρίζει "ο μαρασμός", επισημαίνεται περαιτέρω.

Για τον τραπεζικό τομέα

Στην μελέτη, καθόλου τυχαία, μειώνεται "το κόστος" για το χρηματο - πιστωτικό, από την πρωτόγνωρη μεταπολεμικά οικονομική κρίση διεθνώς, αποτιμώμενο τώρα πλέον στα 2.300 δισ. δολάρια - από 2.800 δισ. δολάρια στην προγενέστερη έκθεση.

Τονίζεται ότι πρόκειται για μία "προσωρινή εκτίμηση". Ως "κόστος", νοείται η συνολική υποτίμηση των τραπεζικών διαθεσίμων από τις ζημιογόνες χρήσεις των τραπεζών στην Ασία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ - από το καλοκαίρι του 2007 έως και σήμερα.

Τέλος, περιγράφεται στη σημαντική αυτή μελέτη η γενικευμένη ροή επενδυτικών κεφαλαίων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ προς την Ασία - Κίνα και αλλού - η οποία διοργανώνεται "από απογοητευμένους από τον άτολμο ρυθμό ανάπτυξης στις δικές τους οικονομίες επενδυτών".
.nooz.gr

Read more...

Σε συγκέντρωση την 1η Μαίου καλει η Ένωση Μεταναστών Εργατών

Η κίνηση "Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή" μαζί με την Ένωση Μεταναστών Εργατών καλούν σε μαζική συγκέντρωση την Πρωτομαγιά στις 10.30 το πρωί μπροστά στο Μουσείο, με αιτήματα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες και "δυνατά συνδικάτα με όλους τους μετανάστες στις γραμμές τους".

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι μεταναστών από την Αλβανία, το Πακιστάν, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, τη Σενεγάλη, τη Σρι Λάνκα και το Ιράν, τονίστηκε η προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να οργανωθούν οι εργαζόμενοι μετανάστες και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε μια περίοδο κατά την οποία, λόγω και της οικονομικής κρίσης, δέχονται, όπως αναφέρθηκε, μεγάλες επιθέσεις, στο πλαίσιο των οποίων υπάρχουν και μαζικές απολύσεις.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της κίνησης "Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή" επισήμανε ότι "οι μετανάστες είναι οργανικό κομμάτι της εργατικής τάξης και θα πρέπει, πέρα από τη μαζική κάθοδο την Πρωτομαγιά σε ένα μπλοκ μεταναστών, να δοθεί η μάχη στους τόπους δουλειάς, προκειμένου να γραφτούν οι μετανάστες στα υπάρχοντα συνδικάτα και όπου δεν υπάρχουν συνδικάτα να φτιαχτούν από τους ίδιους τους μετανάστες".

Ο ίδιος κατέκρινε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ότι επιδιώκουν τη ρατσιστική διάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, χωρίζοντας τους μετανάστες σε νόμιμους και παράνομους, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι απολύονται το τελευταίο διάστημα χωρίς να παίρνουν καν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
nooz.gr

Read more...

Tα όπλα που βρέθηκαν στη γιάφκα της Κυψέλης...RPG, MP5, Ρουκέτες, Καλάσνικοφ, χειροβομβίδες...

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας περιέγραφε τον οπλισμό που βρέθηκε στη γιάφκα δηλώνοντας πως η εξερεύνηση ακόμη συνεχίζεται.
Το MP5 δεν είναι του Ειδικού φρουρού Αμανατίδη, αλλά ενός αστυνομικού φρουρού Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη που ...

την λήστεψαν δυο άγνωστοι κρανοφόροι, παίρνοντας μαζί με το όπλο και 18.000 ευρώ.
Και ο Αρχηγός της Αστυνομίας συμπλήρωσε.
Τα 2 Καλάσνικοφ ήταν συνδεδεμένα με 4 γεμιστήρες, αλλά ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί
Βρέθηκαν επίσης ρουκέτες πιστόλια χειροβομβίδες 68 μασούρια εκρηκτικής ύλης, και 5 κιλά αμμωνιδυναμίτιδας.
Αναλυτικά :Από τη μέχρι τώρα έρευνα στο διαμέρισμα βρέθηκαν:

*
Ένας (1) εκτοξευτήρας ρουκετών, τύπου RPG-7.
*
Πέντε (5) ρουκέτες.
*
Δύο (2) πυροβόλα όπλα – τυφέκια, τύπου KALASHNIKOV και τέσσερις (4) γεμιστήρες ενωμένες μεταξύ τους σε αντίθετη φορά ανά ζεύγος, άνευ φυσιγγίων, εντός δυο σάκων ορειβατικού τύπου.
*
Ένα (1) υποπολυβόλο ΜΡ5, με πτυσσόμενο κοντάκι, άνευ γεμιστήρα και φυσιγγίου στη θαλάμη.
*
Τρία (3) πιστόλια.
*
Τρεις (3) χειροβομβίδες.
*
Φορέας αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού με πλήρες ηλεκτρικό κύκλωμα.
*
Εξήντα οχτώ (68) μασούρια εκρηκτικού γαλακτώματος και ζελατοδυναμίτιδας.
*
Πέντε (5) μασούρια αμμωνιοδυναμίτιδας.
*
Ποσότητα ηλεκτρικών πυροκροτητών.
*
Ένας (1) γεμιστήρας υποπολυβόλου, κενός φυσιγγίων.
*
Ένα (1) ξύλινο κοντάκι καφέ χρώματος.
*
Δεκατέσσερα (14) φυσίγγια πυροβόλου όπλου, των 9 χιλιοστών, LUGER , εκ των οποίων τρία (3) φέρουν βύθισμα στο καψύλιο.
*
Δύο (2) φυσίγγια πυροβόλου όπλου KALASHNIKOV, με βύθισμα στο καψύλιο.
*
Δεκατρία (13) φύλλα χάρτου τα οποία περιέχουν μηχανογραφημένο κείμενο της προκήρυξης που στάλθηκε για την ανάληψη ευθύνης της βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο όχημα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009.
*
Ένας ηλεκτρονικός εκτυπωτής.
*
Ένας σαρωτής εγγράφων.
*
Ένας καταστροφέας εγγράφων, εντός του οποίου υπήρχαν τεμάχια κατεστραμμένων φύλλων χάρτου.
*
Αντικείμενα για κατασκευή πλαστών δελτίων αστυνομικής ταυτότητας όπως: Εντυπώματα στρογγυλών σφραγίδων Αστυνομικής Υπηρεσίας και φύλλα χάρτου με στοιχεία ταυτότητας προσώπων.
*
Ένας (1) φορητός εξωτερικός δίσκος αποθήκευσης δεδομένων (usb stick).

Το ανευρεθέν υποπολυβόλο « HECKLER and KOCΗ» με αριθμό C - 48330 αφαιρέθηκε από φύλακα υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια ληστείας, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 95 στη Θεσσαλονίκη. Η ληστεία έγινε στις 08.15 το πρωϊ της 25ης Αυγούστου 2004, από δύο ένοπλους άγνωστους δράστες που φορούσαν κράνη και αφαίρεσαν το ποσό των 18.400 ευρώ.

Η εξερεύνηση σε αυτό το κρησφύγετο συνεχίζεται. Για ό,τι νεότερο προκύψει από την πορεία των ερευνών και τις εργαστηριακές εξετάσεις, θα σας ενημερώσουμε.

Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικά τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, για τη συστηματική, μεθοδική και επίπονη προσπάθεια που κατέβαλαν και καταβάλλουν.

Τέλος, ευχαριστούμε τους πολίτες για την βοήθεια και τη συμπαράστασή τους. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τις έρευνές μας με την ίδια ένταση.


Read more...

Σε διαθεσιμότητα τέσσερις υπάλληλοι του «Υποδομών».Κατηγορούνται για υπόθεση διαφθοράς...

Ο Δημ. Ρέππας θα εισηγηθεί να τεθούν σε αργία ...
Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν τέσσερις υπάλληλοι του υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση διαφθοράς. Σύμφωνα με το υπουργείο, θα εξαντληθούν όλες οι διοικητικές ενέργειες για την απόδοση ευθυνών, ενώ ανακοινώθηκε ότι υπουργός, Δημήτρης Ρέππας, θα εισηγηθεί να τεθούν οι εν λόγω υπάλληλοι σε αργία. Έχει ήδη διαταχθεί η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Ο υπουργός Υποδομών, Δημ. Ρέππας Ο υπουργός Υποδομών, Δημ. Ρέππας Την υπόθεση έφερε στο φως ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος σημειώνει σε έκθεσή του, ότι η λειτουργία της...

Διεύθυνσης Δ13 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων ήταν "ιδιαίτερα προβληματική" , την περίοδο που προΐστατο σε αυτήν, ο νυν Γενικός Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης και Λοιπών Έργων. Στην έκθεση τονίζεται πως "το καθεστώς που επικρατούσε στις Εγκρίσεις Τύπου - Ταξινομήσεις των Μηχανημάτων Έργων χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, αυθαιρεσία και πολλαπλές παρανομίες".

Οι φάκελοι των υποθέσεων των πειθαρχικών διώξεων θα διαβιβαστούν στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια για την εκδίκασή τους.

Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε ενέργειες, ώστε να ανακληθούν οι επίμαχες αποφάσεις των τεσσάρων υπαλλήλων. Παράλληλα, η Διεύθυνση Δ13 θα υποβάλει προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να εξεταστουν μέτρα, ώστε να απλουστευθεί η διαδικασία έγκρισης τύπου μηχανημάτων έργων και να περιοριστεί η δυνατότητα εκμετάλλευσης των κενών της νομοθεσίας.
enet.gr.




Read more...

Την Ελλάδα επισκέπτεται το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας...

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 21ης Απριλίου το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας θα αρχίζει να πλησιάζει προς τη χώρα μας, αλλά από την Πέμπτη 22 Απριλίου θα ξεκινήσει να απομακρύνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Βορειοδυτικοί άνεμοι που θα επικρατήσουν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 21 Απριλίου θα φέρουν την ηφαιστειακή τέφρα στη χώρα μας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Ωστόσο, από την Πέμπτη 22 Απριλίου οι άνεμοι στην...
κεντρική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια θα στραφούν σε δυτικούς - νοτιοδυτικούς και οι όποιες ποσότητες τέφρας φτάσουν τελικά στην περιοχή μας θα απομακρυνθούν από τη χώρα στη διάρκεια της ημέρας.

Στην χώρας μας έχουν ματαιωθεί πάντως συνολικά μέχρι στιγμής περισσότερες από 340 πτήσεις.

Εν τω μεταξύ, εξερράγη και το δεύτερο ηφαίστειο στην Ισλανδία. Σύμφωνα μάλιστα με τα τοπικά μέσα, ένα μεγάλο σύννεφο καπνού ξεχύθηκε από το ηφαίστειο Hekla, ενώ από το ηφαίστειο Eyjafjallajökull συνεχίζει να βγαίνει καπνός και λάβα σε μικρότερη όμως ποσότητα.

Σύμφωνα, όμως, με τον Χέρμπερτ Πίμπελ, ειδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας αναμένεται να διαλυθεί το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Ένα χαμηλό βαρομετρικό που κινείται προς την Ισλανδία θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση σε λίγες ημέρες του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας που δημιουργεί προβλήματα στις πτήσεις στην Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη ο Χέρμπερτ Πίμπελ.

"Από μετεωρολογικής άποψης, για το δεύτερο μισό της εβδομάδας, προς το Σαββατοκύριακο, όλες οι ενδείξεις είναι πάρα πολύ θετικές", πρόσθεσε ο ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Ο Πίμπελ σημείωσε ότι μολονότι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας θα κατευθυνθεί προς τον Καναδά και τις ΗΠΑ από αύριο, θα βρίσκεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα πάνω από τον ωκεανό για να μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις υπερατλαντικές πτήσεις.




Read more...

«Τη λύση θα τη δώσουν οι Ελληνες»

Ερωτήματα δημιουργεί η δήλωση του υπουργού Αμυνας ότι τη λύση θα τη δώσουν οι Ελληνες με τη δουλειά τους, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συζητήσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου για το αν θα αποδεχθεί την τοποθέτηση επιτρόπου διαχειριστή στο πεντάγωνο, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Είναι μία διάθεση αυτοϋποτίμησης τώρα αυτό όλων μας. Δεν πρόκειται να συμβούν αυτά τα πράγματα. Υπάρχει ένας μηχανισμός ευρωπαϊκός στον οποίο μετέχει και το ΔΝΤ και στον οποίο μετέχουν και οι αγορές. Γιατί οι δανειακές ανάγκες μίας χώρας όπως η Ελλάδα με το επίπεδο ανάπτυξης και άρα με το επίπεδο δανειακών αναγκών που έχει η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζονται μόνο από το μηχανισμό στήριξης. Ο μηχανισμός στήριξης όμως μας επιτρέπει να δηλώσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει, η Ελλάδα δεν θα δηλώσει παύση πληρωμών, δεν θα υποβαθμίσει την αξία των ομολόγων της και δεν θα θέσει σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχει «παθογένεια της αγοράς, διαστροφή των δεδομένων της αγοράς όταν μία χώρα τοποθετείται στη διεθνή αγορά ομολόγων σε μία θέση πολύ χειρότερη από αυτή που δικαιολογούν τα πραγματικά της μεγέθη και αυτό πρέπει να αποκατασταθεί. Αυτό κάνουμε και τη λύση θα τη δώσουν οι Έλληνες, θα τη δώσει η δουλειά των εργαζομένων».
protothema.gr


Read more...

Έκλεισαν πάνω από 100 μαγαζιά μέσα σε λίγες μέρες

Εφερε λουκέτα η πεσμένη πασχαλινή αγορά


Έντονες είναι οι αντιδράσεις του μικρομεσαίου εμπορίου, λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων στην αγορά ως αποτέλεσμα της κρίσης στην οικονομία.

Με ανακοινώσες τους, ΕΣΕΕ και άλλοι επαγγελματικοί φορείς της μικρομεσαίες επιχειρηματικότητας αναφέρονται στο πρόβλημα που υπάρχει στις επιχειρήσεις, ζητώντας άμεσα μέτρα και αλλαγή πλεύσης.
Πηγές μάλιστα του protothema.gr αναφέρονται σε τουλάχιστον 100 λουκέτα μικρών καταστημάτων μετά το Πάσχα σε όλη τη χώρα λόγω της αρνητικής πορείας που υπήρξε.

Την ίδια στιγμή συνάντηση μεταξύ του Ειδικού Γραμματέα της ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Καπελέρη και των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, πραγματοποιήθηκε χθες και αμφότερες οι πλευρές διατύπωσαν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα ζητήματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης αφορούσαν στην προστασία του στεγασμένου εμπορίου, στην σημασία του σεβασμού στον επαγγελματικό χώρο του ελεγχόμενου, στην προτεραιότητα της ουσίας και της αποφυγής της τυπολατρίας και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου συστήματος καταγραφής και ελέγχου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη για δημιουργία ενός κώδικα χρηστής συνεργασίας μεταξύ των δυο μερών, δήλωσε ότι «…Τόσο οι φορολογικές αρχές όσο και οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις καλό και χρήσιμο θα ήταν να προωθήσουν τη θέσπιση ενός δομημένου πλαισίου συνεργασίας βασισμένου στο αξιακό σύστημα της χρηστής συνεργασίας και αλληλεγγύη».

protothema.gr


Read more...

Πιθανό προδάνειο πριν την προσφυγή στον μηχανισμό

Θα έχει διάρκεια 30 ημέρες

Η Ελλάδα, ακόμα και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ) μπορεί να πάρει ένα προδάνειο από τον μηχανισμό, μέσω των Οργανισμών που διαχειρίζεται ανά χώρα το δημόσιο χρέος, διάρκειας 30 ημερών έτσι ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαϊου.

Αυτό επεσήμανε στο protothema.gr ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας στην ερώτηση πώς θα κινηθεί η Ελλάδα τον Μάιο με δεδομένο ότι το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων σήμερα βρίσκεται πέριξ του 7,8%. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει το αργότερο έως τις 20 Μαϊου να εκδώσει ομόλογο 10ετούς διάρκειας ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περίπου 10 ημέρες, ενώ στη συνέχεια η Ελλάδα θα αποφασίσει εάν θα υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης.

Ο Γ. Παπακωνστανίνου εμφανίστηκε αντίθετος με τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων στον ιδιωτικό τομέα (περικοπές αποδοχών) λέγοντας ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας έχει να κάνει με τη γραφειοκρατία, τα κλειστά επαγγέλματα κ.ο.κ.

Τέλος εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι τουλάχιστον για το άμεσo μέλλον η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκδώσει ομόλογα με ρήτρα δολαρίου στην αγορά των ΗΠΑ, αν και το roadshow στις ΗΠΑ θα γίνει κανονικά.
protothema.gr

Read more...

Η χώρα βουλιάζει και η ΕΡΤ σπαταλά 550.000 ευρώ για κάμερες!!!




Ενώ η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, η κρατικοδίαιτη ΕΡΤ, που την πληρώνουμε είτε την βλέπουμε είτε όχι, παρ' όλη την γενική κατακραυγή για τον διαγωνισμό που ανακοίνωσε σχετικά με την προμήθεια 5 studio καμερών ...ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 550.000 ΕΥΡΩ!!! συνεχίζει ακάθεκτη την πραγματοποίηση του διαγωνισμού στο τέλος του μήνα.
Σε οποιοδήποτε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για 5 κάμερες είναι αδιανόητο μέγεθος διότι...

...βεβαίως τα λεφτά δεν τα παίρνουν από τον λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά από την πώληση του τηλεοπτικού χρόνου.
Εάν και η ΕΡΤ λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο όπως τα ιδιωτικά κανάλια θα μας πείραζε καθόλου να αγοράσουν πανάκριβο εξοπλισμό εφόσον θα τον πλήρωναν από τα κέρδη τους.
Εδώ όμως πρόκειται για καθαρή αδιαφορία, αναλγησία και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος από τους ανευθυνο-υπεύθυνους κύριους με τους παχυλούς μισθούς που έκριναν ότι αυτή την στιγμή, με τέτοια κρίση, με όλα αυτά που περνά η χώρα μας, πρέπει να προχωρήσουν στην υλοποίηση τέτοιου προκλητικού διαγωνισμού σαν να είμαστε Ελβετία.
Ας μας υποδείξουν αυτοί οι κύριοι σε ποιο άλλο κανάλι στην χώρα μας εκτός των κρατικών δίδονται τέτοια ποσά για αντίστοιχο τηλεοπτικό εξοπλισμό;
Ή μήπως τα κρατικά κανάλια έχουν καλύτερη ποιότητα εικόνας από τα ιδιωτικά που διαχειρίζονται με μέτρο και λογική τα έξοδά τους διότι δεν τους τα δίνει κανείς αλλά τα βγάζουν από την τσέπη τους;
Μήπως δίδονται και κάποιες μίζες κάτω από το τραπέζι, όπως συνηθίζεται χρόνια τώρα στους κυρίους που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις στην ΕΡΤ γι' αυτό και πρέπει τα ποσά να είναι μεγάλα για να έχει και κάποιο ενδιαφέρον η ιστορία;
Κύριοι υπεύθυνοι,προϊστάμενοι, αρμόδιοι υπουργοί, μήπως θα πρέπει να το ξανασκεφθείτε για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό με κάτι ποιο λογικό;
Και εν πάσι περιπτώσει βγάλτε πρώτα το χαράτσι της ΕΡΤ από το λογαριασμό της ΔΕΗ και από τις κρατικές επιχορηγήσεις, αφήστε την ΕΡΤ να λειτουργήσει μόνο με τα έσοδα που έχει από την διαφήμιση όπως κάνουν όλα τα ιδιωτικά κανάλια και έπειτα αφήστε την να αγοράσει ότι θέλει, κανείς δεν πρόκειται να πει τίποτα!




Read more...

Προβόπουλος: Σημαντικό το ότι υπάρχει ο μηχανισμός

Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, το γεγονός ότι "υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας".

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στον μηχανισμό, σημειώνοντας ότι "με τα ποσά τα οποία θα θέσει στη διάθεση της χώρας μας, όταν χρειαστούν, και με την παρουσία των τριών οργανισμών (Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ, ΔΝΤ), θα υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας και να μπούμε από έναν κύκλο προβλημάτων σε έναν ενάρετο κύκλο".

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Παπούλια σχετικώς με τις εξελίξεις στην οικονομία, τόνισε ότι "τα γεγονότα δυστυχώς τρέχουν όχι προς ευχάριστη κατεύθυνση, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες απέναντι στη χώρα μας, βλέπουν ότι οι αριθμοί είναι κακοί, με την έννοια ότι οι δανειακές μας ανάγκες θα είναι και τα επόμενα χρόνια υψηλές, όπως και φετος, και αυτό δημιουργεί μια εντύπωση ότι το χρέος μας τείνει να μεγαλώσει - αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει στις αγορές".

Σε αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στην "πολυφωνική", όπως τη χαρακτήρισε, Γερμανία, ο κ. Προβόπουλος σχολίασε ότι "οι Δημοκρατίες έχουν τη δική τους λογική, το εκλεκτορικό σώμα έχει τη δική του λογική, η οποία δεν είναι πάντα ίδια σε όλες τις χώρες, υπάρχουν εκλογικές σκοπιμότητες, θα πρέπει λοιπόν με αυτό το πρίσμα να ερμηνεύουμε τα πράγματα". Επανήλθε ωστόσο στον μηχανισμό στήριξης, λέγοντας ότι "είναι σημαντικό πως έχουν πλέον αποσαφηνιστεί οι όροι και, εφόσον χρειαστεί, οι λεπτομέρειες είναι γνωστές".

Υποδεχόμενος τον κ. Προβόπουλο ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι διάβασε συνέντευξη του Νομπελίστα οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς, στην οποία ο Αμερικανός καθηγητής μιλούσε για "τέλος της κυριαρχίας της Δύσης", για να απαντήσει ο διοικητής της ΤτΕ ότι "μάλλον βιάζεται ο κ. Στίγκλιτς".
nooz.gr

Read more...

Ζήτημα ημερών η βοήθεια

Θέμα χρόνου η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και πυρετός στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει της κρίσιμης σύσκεψης, την Τετάρτη, με τα κλιμάκια της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό στήριξης θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό" είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του. Χαρακτήρισε τον μηχανισμό μεγάλη διπλή επιτυχία τόσο γιατί υπάρχει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, όσο και γιατί η χώρα απέκτησε ένα δίχτυ ασφαλείας.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με ΕΕ και ΔΝΤ μας επιτρέπουν να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί να κάνουμε χρήση του μηχανισμού, να προχωρήσουμε άμεσα".

Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, το γεγονός ότι "υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας".

Νέο ιστορικό υψηλό για το spread


Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds. Ανήλθε μέχρι τις 485 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από το 1998, προ ΟΝΕ εποχής. Τα CDS των ελληνικών πενταετών ομολόγων υποχώρησαν πάντως στις 458,8 μ.β. από το ιστορικό υψηλό των 464,8 μ.β. στο οποίο έκλεισαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA DataVision.
.nooz.gr

Read more...

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο

"Μέχρι το τέλους του έτους θα έχουμε καταφέρει να είμαστε εντός των στόχων που έχουμε θέσει", εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, κάνοντας τον απολογισμό των έξι μηνών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με ΕΕ και ΔΝΤ μας επιτρέπουν να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί να κάνουμε χρήση του μηχανισμού, να προχωρήσουμε άμεσα".

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί η Ελλάδα ξεκρέμαστη το Μάιο, καθώς θα υπάρξει λύση δανειζόμενη είτε από την αγορά είτε από τους ευρωπαίους εταίρους μας. Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίησή για την άντληση 1,95 δισ. ευρώ από τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.

ΔΝΤ

Αναφερόμενος στην επίσκεψη στελεχών του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών είπε, ότι θα παραλάβει τις προτάσεις τους και θα τις δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες. "Ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία με τους δώδεκα εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ", δήλωσε και πρόσθεσε, ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα στο σκέλος της αύξησης των εσόδων και της μείωσης των δαπανών.

"Προγραμματισμός νέων δράσεων"

Ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, περιλαμβάνονται στις νέες δράσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο ενημέρωσης με θέμα "απολογισμός έξι μηνών και προγραμματισμός νέων δράσεων".

Αναφέρθηκε επίσης στην καθιέρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στο Δημόσιο, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι μισθοδοτικές δαπάνες όλων των υπαλλήλων. Η πρώτη φάση εφαρμογής των νέων κανόνων μέσω της Αρχής αυτής θα ολοκληρωθεί για τα υπουργεία στο πρώτο εξάμηνο, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα ενταχθούν σε αυτήν και οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ.

Το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών από τα υπουργεία, την εφαρμογή διπλογραφικής λογιστικής, ενώ ολοκληρώνεται και η διαδικασία παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέσω μεγάλων εταιριών ορκωτών λογιστών. Υπογράμμισε ότι θα υπάρχουν δυο άτομα σε κάθε υπουργείο και σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο, αλλά και στα βασικά νοσοκομεία τα οποία θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

"Τι παραλάβαμε..."

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην κατάσταση της Οικονομίας, όπως την παρέλαβε η κυβέρνηση με βασικά στοιχεία τον προϋπολογισμό σε πλήρη εκτροχιασμό, την οικονομία σε ύφεση, το δημόσιο χρέος στα ύψη και το έλλειμμα αξιοπιστίας. Στόχος μας είπε, ήταν η διάσωση της οικονομίας και η ανάταξη της αξιοπιστίας της χώρας.

Προωθήσαμε, πρόσθεσε, την αποκατάσταση βιώσιμων οικονομικών, τη διαφάνεια και τη δίκαιη αναδιανομή. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 18 παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών και βρίσκονται σε εξέλιξη το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τις υπηρεσίες και θα προωθηθεί το πλαίσιο για τα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια. Επίσης, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Από τις πενήντα δράσεις που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης, οι είκοσι βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο προόδου ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Πέντε μόνο δράσεις έχουν καθυστερήσει.

Πρώτο τρίμηνο


Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πολύ θετικά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά το πρώτο τρίμηνο του έτους τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και από την πλευρά των δαπανών. Η μείωση των δαπανών έχει ήδη αποδώσει, όλα τα υπουργεία συνεργάζονται και ο εξορθολογισμός των δαπανών προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Αναφέρθηκε σε συγκρατημένα αισιόδοξη προοπτική εκτέλεσης του προϋπολογισμού και πρόσθεσε ότι τα πολύ θετικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί, ενώ ακόμα, δεν έχει επέλθει η πλήρης απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει τη Σύνοδο του ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο.



Read more...

Στο 11,3% το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο 2010

Στο 11,3% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιανουάριο φέτος, έναντι 9,4% τον Ιανουάριο 2009 και 10,2% το Δεκέμβριο 2009.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι τον Ιανουάριο εφέτος ανήλθαν σε 567.132 άτομα και αυξήθηκαν κατά 101.440 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο πέρυσι, (αύξηση 21,8%) και κατά 62.022 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο 2009 (αύξηση 12,3%).

Ο αριθμός των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.445.743 άτομα και μειώθηκε κατά 39.272 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2009, (μείωση 0,9%) και κατά 11.914 άτομα, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 ( μείωση 0,3%).

Εξάλλου, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε τον Ιανουάριο εφέτος σε 4.276.258 άτομα.

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 14,9% και είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών, στους οποίους η ανεργία ανέρχεται στο 8,7%. Ηλικιακά η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών (30,4%) και στα άτομα 25-34 ετών (14,6%).

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας η υψηλότερη ανεργία τον Ιανουάριο φέτος καταγράφηκε στα Ιόνια νησιά (19,1%), στη δυτική Μακεδονία (17,7%) και στο νότιο Αιγαίο (15,3%).

Στον αντίποδα, σε τρεις μόνο περιφέρειες η ανεργία είναι μονοψήφια και συγκεκριμένα στο βόρειο Αιγαίο (3%), στην Πελοπόννησο (9%) και στη δυτική Ελλάδα (9,7%).
nooz.gr

Read more...

ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΜΕ 1,95 ΔΙΣ. ΜΕ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 3,65%


Ποσό 1,95 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3 μηνών, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ. Το επιτόκιο ανήλθε στο 3.65% έναντι 1,67% στην τελευταία ανάλογη δημοπρασία...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ: Τα έντοκα γραμμάτια ήταν διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,65%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 6,921 δισεκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 4,61 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 23 Απριλίου 2010.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ.

"Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 22 Απριλίου 2010, στις 12 μ.μ. Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια" αναφέρει η ανακοίνωση.

Να υπογραμμιστεί ότι οι προβλέψεις διεθνών οίκων, όπως της ING και της HSBC για το τελικό επιτόκιο της σημερινής δημοπρασίας ήταν 4% και 4,5% αντίστοιχα.
fimotro


Read more...

ΤΕΣΣΕΡΑ 'ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ' ΣΤΟ ΔΝΤ


Ρεπορτάζ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Μια ακόμη κόκκινη γραμμή, αυτή τη φορά για το μέχρι πού μπορεί να οπισθοχωρήσει έναντι των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τραβάει η κυβέρνηση, εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ. Αύριο φτάνει στην Αθήνα το 15μελές κλιμάκιο του Ταμείου, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενδέχεται να έχει απ΄ ευθείας συνομιλίες με τον Ντομινίκ Στρος Καν στην Ουάσινγκτον...


Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται-εφ΄ όσον αποκατασταθούν οι αερομεταφορές- να ταξιδέψει στην έδρα του ΔΝΤ το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Μega.

Εν όψει αυτών των επαφών, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε χθες σύσκεψη με τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Φίλιππο Σαχινίδη, υπουργό και υφυπουργό Οικονομικών αντίστοιχα, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια των απαιτήσεων του ΔΝΤ, αλλά και το τι είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί η κυβέρνηση, ώστε να μην προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους δύο υπουργούς, αλλά και αργότερα στη διάρκεια μιας σύσκεψης για τον τουρισμό, καθόρισε τους στόχους της κυβέρνησης ως εξής:

Οι στόχοι
α. Δίχτυ ασφαλείας για την οικονομία και τη χώρα.

β. Παραγωγική ανασυγκρότηση.

γ. Νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης. δ. Νέο μοντέλο αποτελεσματικής διακυβέρνησης, που εξασφαλίζει διαφάνεια, ουσιαστικό αποτέλεσμα και δικαιοσύνη. «Και πάνω απ΄ όλα- πρόσθεσε- και ως αποτέλεσμα των προηγουμένων, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους έλληνες πολίτες. Θέλουμε να τους θωρακίσουμε απέναντι σε οποιαδήποτε νέα κρίση. Νέα κρίση που θα βιώναμε με μεγαλύτερη ένταση, αν δεν κάναμε τις αναγκαίες αλλαγές». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει χαράξει ήδη μια γραμμή άμυνας, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η άρνηση για νέα έκτακτα μέτρα μέσα στο 2010 όσο και η απόφαση να μη δεχθεί: απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με εξαρτημένη σχέση εργασίας με το Δημόσιο, νέες περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές των συντάξεων και επέκταση των περικοπών μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδεχτεί επιτάχυνση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, με αποκρατικοποιήσεις, συνενώσεις και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων του Δημοσίου και εποπτευομένων από το Δημόσιο οργανισμών, αλλά και δραστικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. Επίσης η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δεσμευθεί εφόσον της ζητηθεί ότι θα «περάσει» σύντομα το Ασφαλιστικό από τη Βουλή υιοθετώντας όλες τις αλλαγές που ουσιαστικά απαιτούσε επί σειρά ετών η Κομισιόν. Εξυπακούεται ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχτεί συζήτηση για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, με διεύρυνση του πλαφόν των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, αλλαγή στον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.λπ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για το Συμβούλιο Εcofin. Οπως ξέρετε, σήμερα, επρόκειτο να ξεκινήσει η συζήτηση με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης. Αυτό έχει αναβληθεί για μερικές μέρες, εξαιτίας του προβλήματος στις διεθνείς αερομεταφορές. Ελπίζουμε να ξεκινήσει την Τετάρτη. Η συζήτηση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα, αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα. Από εκεί και πέρα, εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας, που είναι ο προϋπολογισμός, οι διαρθρωτικές αλλαγές και όλα εκείνα τα μέτρα που κάνουν την οικονομία πιο δυνατή».

«Η Δεξιά της Ευρώπης μάς έφερε εδώ»

ΕΠΙΘΕΣΗ στις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης που επέβαλαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια μιας σύσκεψης που είχε με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και αργότερα σε άλλη κυβερνητική σύσκεψη για τον τουρισμό. «Θα μπορούσε να είναι “ευρωπαϊκότερος” και πιο αποτελεσματικός;», διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου, για να απαντήσει αμέσως μετά: «Θα μπορούσε. Ομως, συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν έδειξαν την πίστη που θα έπρεπε να έχει η Ευρώπη στις δυνάμεις της. Εβαλαν στο κάδρο και το ΔΝΤ».

Ο κ. Παπανδρέου, που κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δραπέτευσε μπροστά στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ως «την πιο κρίσιμη ίσως περίοδο από τη Μεταπολίτευση» και τόνισε ότι η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μια διπλή αναγκαστική πρόκληση: τις παθογένειες ενός ιστορικού κύκλου 35 χρόνων και τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής και των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης Καραμανλή. Επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αντώνη Σαμαρά, δηλώνοντας ότι «η ηγεσία της Ν.Δ. παριστάνει ότι δεν θυμάται πως εγκατέλειψε το σκάφος λίγο πριν συγκρουστεί με το παγόβουνο. Αυτήν την πορεία πληρώνουμε σήμερα. Φτάνουν στο σημείο να δαιμονοποιούν την επιτήρηση που με δική τους ευθύνη ήδη υφιστάμεθα. Και μας επιτηρούν μαζί η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Υποστήριξε ακόμη ότι εάν είχε παραμείνει στην κυβέρνηση η Ν.Δ., θα είχε οδηγήσει την οικονομία και τη χώρα στην καταστροφή.

fimotro

Read more...

Ζητούν νόμο για κατάργηση της 35ετίας στα 60 οι Βρυξέλες

Επιμένει ότι δεν πάμε στα 67 ο Λοβέρδος, αλλά...

Ανεβαίνει ο πυρετός των διαβουλεύσεων με την Kομισιόν αυτή την εβδομάδα με αλλεπάλληλες ανταλλαγές επιστολών του Ανδρέα Λοβέρδου με την αρμόδια διεύθυνση ή και με τον ίδιο τον Όλι Ρεν εν όψει της επίσκεψης του μικτού κλιμακίου αξιολόγισης την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι αξιωματούχοι ζητούν επί 3 μήνες μετ΄επιτάσεως να αυξηθούν τα γενικά όρια ηλικίας από τα 65 στα 67, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων μέτρων που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σε απαντητική επιστολή που συνέταξε και απέστειλε το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Λοβερδος τονίζει ότι "δεν τίθεται θέμα συνταξιοδότησης στα 67 καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των πραγματικών ορίων συνταξιοδότησης από τα 61,4 στα 63,5 έως το 2015".

Ο επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κ. Σάββας Ρομπόλης τονίζει ότι η αύξηση των γενικών ορίων δεν συμβάλλει παρά μόνο 6-7 μήνες στη βιωσιμότητα του συστήματος. Επιπλέον, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η περαιτέρω αύξηση των ορίων πάνω από τα 65 θα επιτευχθεί σ΄ενα βαθμό με τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων, καθώς η σύνταξιοδότηση θα ειναι ασύμφορη αν δεν έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 38 με 40 χρόνια δουλειάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν ζητά και με νόμο την κατάργηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης στο 60ό έτος ηλικίας μετα από 35χρόνια δουλειάς.

Στην τελευταία επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας η Κομισιόν ζητούσε, επίσης, καλύτερη τεκμηρίωση για το πως θα πετύχουμε την αύξηση των ορίων ηλικίας 63,5 έτη , διευκρινίσεις για την εφαρμογή της εξισωσης των οριων ηλικιας ανδρών - γυναικών στο δημόσιο το 2013, περικοπές στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα ενώ προτείνει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων να αρχίσει νωρίτερα δηλαδή από το 2013 και όχι από το 2018.

protothema.gr

Read more...

Πούλαγαν ομόλογα με ..."αέρα" 10 ημερών!!!


Σάλος στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στραβά μάτια έκανε για πέντε μήνες ο Προβόπουλος. Τεράστια κέρδη από "σορταρίσματα" χωρίς ... λεφτά για πολλές μέρες. "Ακύρωναν" τις εντολές σε περίπτωση χασούρας! Την "πλήρωσε" Διευθυντής της Τράπεζας

Από τον Θασάνη Λεπίδη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο εσωτερικό της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με το καθεστώς διαπραγμάτευσης των ομολόγων, το λεγόμενο "σορτάρισμα".
Τι συνέβη; Παλαιότερα, η "εκκαθάριση" στη δευτερογενή αγορά και πώληση ομολόγων έπρεπε να γίνεται εντός τριών ημερών, το λεγόμενο Τ+3. Με απλά λόγια, μέσα στο τριήμερο μπορούσε να γίνει αγορά ή η πώληση χωρίς "εξόφληση". Χωρίς διακανονισμό των ανοικτών θέσεων και τακτοποίηση των οφειλών, δηλαδή με "αέρα" και χωρίς λεφτά ή μετοχές.
Περί τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, από τις 22 και μετά, το διάστημα αυτό αυξήθηκε, από τρεις, σε δέκα ημέρες. Δηλ. Τ+10. Έτσι, όσοι "έπαιζαν" ομόλογα μπορούσαν να...

πουλάνε και να αγοράζουν, χωρίς να κάνουν εξόφληση, για δέκα ημέρες. Πολύ μεγαλύτερο το περιθώριο, δηλαδή...
Τότε, έγινε κατά τις πληροφορίες και κάτι άλλο πολύ σημαντικό και περίεργο. Δόθηκε η δυνατότητα στους "παίκτες" να ακυρώνουν την αρχική εντολή αν μέσα στο δεκαήμερο αυτό έχαναν από την αξία του ομολόγου!
Δηλαδή, αντί να "πληρώσουν" τη διαφορά, τη χασούρα, η πράξη με το ομόλογο ήταν σα να μην έχει γίνει. "Ακυρωνόταν" η αρχική εντολή. Αν κέρδιζαν, καρπώνονταν τη διαφορά, το κέρδος, έχοντας απλώς παίξει "αέρα"!!!
Η τακτική αυτή συνεχίστηκε όλο το διάστημα που τα spreads εκτινάχθηκαν στα ύψη...
Οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι κάποια στιγμή επιχειρήθηκε αυτό το νέο καθεστώς να νομιμοποιηθεί με απόφαση, με πράξη, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου ο οποίος μέχρι τότε το ανεχόταν σιωπηρώς. Ο κ. Προβόπουλος δεν έβαλε την υπογραφή του, αλλά η ίδια πρακτική συνεχίστηκε ανεπίσημα επί μήνες κι ενώ η διεθνής κερδοσκοπία με τα ελληνικά ομόλογα οργίαζε...
Μόλις πριν λίγες ημέρες, σήμανε συναγερμός στην Τράπεζα, κατάλαβαν ότι το θέμα μπορεί να πάρει διαστάσεις σκανδάλου και με εντολή του κ. Προβόπουλου το Τ+10 έγινε Τ+1. Δηλαδή, διακανονισμό σε μία ημέρα. Πέντε μήνες στο μεταξύ είχε γίνει ....πάρτι με τα ομόλογα!
Οι πληροφορίες λένε ότι μετά τον εσωτερικό σάλο που ξέσπασε υπήρξαν μετακινήσεις και κάποιου αρμόδιου διευθυντικού στελέχους της Τράπεζας. Αυτός μάλλον θα την "πληρώσει"...
Το θέμα όμως είναι να μάθουμε ποιοι επωφελήθηκαν και πόσα κέρδισαν από το Τ+10 όλο αυτό το διάστημα. Επίσης αν και πόσο επηρεάστηκε η άνοδος των spreads από αυτό. Τα ποσά πάντως είναι μεγάλα...




Read more...

Παπανδρέου: 20 δισ. ευρώ ετησίως το κόστος της διαφθοράς

«Η κρίση πηγάζει πρωτίστως από την αδιαφάνεια της εξουσίας, του κράτους και του δημοσίου βίου της χώρας, από την πελατειακή αντίληψη που διάβρωσε τα πάντα. Αφορά κατεξοχήν το πώς λειτουργεί η χώρα μας, την έλλειψη σεβασμού του κράτους, συντεχνιών, ομάδων συμφερόντων αλλά και συχνά και πολιτών προς τους ίδιους τους νόμους και τους θεσμούς της χώρας, την περιφρόνηση αυτονόητων κανόνων δεοντολογίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην του ομιλία στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι «κορυφαίο σύμπτωμα είναι το γεγονός ότι το ίδιο το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο απόκρυψης και αδιαφανών χειρισμών».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην φοροδιαφυγή και υπογράμμισε ότι «με τον νόμο για την ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καταργήσαμε κάθε είδους εξαίρεση και παραθυράκι. Οι κανόνες είναι πια σαφείς και ενιαίοι για όλους και λαμβάνονται για πρώτη φορά πραγματικά δρακόντεια μέτρα κατά της φοροδιαφυγής».

«Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας οφείλεται επίσης στο ότι η εξουσία και το κράτος δεν σεβάστηκαν και κατασπατάλησαν τους όποιους φόρους των Ελλήνων φορολογουμένων» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αν η Ελλάδα έλεγχε καλύτερα τη διαφθορά -όχι στα στάνταρ της Σουηδίας, αλλά έστω και στο επίπεδο της Ισπανίας- θα είχε μικρότερο έλλειμμα, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά τα τελευταία πέντε χρόνια».

Επικαλούμενος έρευνα της του Ινστιτούτου Brookings, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η διαφθορά μας κοστίζει κάθε χρόνο όσο το 8% του ΑΕΠ ή πάνω από 20 δισ. ευρώ». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στο παρελθόν και παρά τις διακηρύξεις διαφόρων κυβερνήσεων έχουν γίνει ελάχιστα ουσιαστικά βήματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας και πρόσθεσε ότι στην πρώτη του ομιλία στο Συνέδριο αυτό ως πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο τι έχει κάνει ως τώρα η κυβέρνησή του και τι σκοπεύει να κάνει τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κατ’ αρχήν η κυβέρνηση έχει αποδείξει την πολιτική της βούληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και δεύτερον προωθεί «ένα νέο πλαίσιο αρχών και κανόνων, που θα οδηγήσει στις μεγαλύτερες ανατροπές που έγιναν ποτέ στη χώρα προς το συμφέρον των πολιτών, αλλά και στην εφαρμογή αυτού του πλαισίου - μέχρι τέλους».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πλαίσιο διαφάνειας και αξιοκρατίας ξεκινά από τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα με την θέσπιση διαφάνειας στην χρηματοδότηση των οικονομικών των κομμάτων «μέσα από τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των βιβλίων τους, την επιβολή καθαρών τρόπων εισροής εσόδων και την καθιέρωση διαφανούς τρόπου καταγραφής και επιτήρησης των εξόδων τους».

Επίσης η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξετάζει τις δυνατότητες αλλαγής στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και στο θέμα της βουλευτικής ασυλίας.

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στις εξεταστικές επιτροπές που συστάθηκαν στην Βουλή «γιατί πρέπει επιτέλους να μάθουμε την αλήθεια για τα σκάνδαλα, την διαπλοκή, την αλλοίωση των δημοσιονομικών μας στοιχείων, για τα πάντα όσα πλήγωσαν την Ελλάδα και το κύρος, για όσα έκαναν τους πολίτες δύσπιστους απέναντί μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης, την καθιέρωση δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στο περιεχόμενο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αλλά και στην πρόσβαση των πολιτών μέσω Διαδικτύου στις αποφάσεις της διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στην επαναφορά όλων των προσλήψεων στο Δημόσιο στην δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ, στον νέο νόμο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων που θα συμπληρωθεί με άλλο νόμο που απλοποιεί τις αδειοδοτήσεις, την επαναφορά του αυτοδιοίκητου στην Δικαιοσύνη, και στην αυστηροποίηση των ποινών για υπαλλήλους που εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «τομές, όπως το δικαίωμα που αποκτά η κυβέρνηση να ζητά εξατομικευμένο έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες συγκεκριμένων προσώπων με αυστηρότερες ποινές για όσους έχουν υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης «πόθεν έσχες» και συμμετέχουν σε off shore εταιρείες, αφού πλέον θα στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα, ενώ θα δημεύεται το μερίδιο συμμετοχής στις off shore».

«Επίσης μετατρέπεται σε κακούργημα η συμμετοχή σε απιστία δημοσίου υπαλλήλου, εφοριακού ή τελωνειακού, με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης.Στο ίδιο μήκος κύματος όμως θα κινηθούμε και με το νέο νόμο για την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που πρόκειται πολύ σύντομα να φέρει στη Βουλή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο οποίος θα διευρύνει την αρμοδιότητα των σημερινών οργάνων σε όλο το δημόσιο και για όλα τα εγκλήματα που στοιχειοθετούν διαφθορά, εξασφαλίζοντας δυνατότητες υψηλής τεχνολογικής υποδομής και ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες ελέγχων» είπε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να διαβεβαιώσω από αυτό το βήμα όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες ότι δουλεύουμε πολύ μεθοδικά και τα αποτελέσματα της δουλειάς μας είναι εμφανή. Ήδη χτυπάμε το οργανωμένο έγκλημα αλλά και πυρήνες τρομοκρατικών ενεργειών που πολλές φορές λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η συμμετοχή του πολίτη.Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους τους πολίτες και τις υγιείς δυνάμεις του τόπου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να αλλάξουμε συνήθειες, αντιλήψεις και νοοτροπία, δεσμεύτηκε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψω την επιστροφή σε όσα μας οδήγησαν εδώ που βρεθήκαμε σήμερα» και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «η κρίση που βιώνουμε μπορεί, αν ξεπεράσουμε το άμεσο οικονομικό μας πρόβλημα, να γίνει η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαμε τα τελευταία χρόνια για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα διαφορετική που δεν θα κινδυνεύσει ξανά από μια τέτοια κρίση».
nooz.gr

Read more...