Τρίτη 20 Απριλίου 2010

"Τα υψηλά επιτόκια μπορεί να καταστήσουν αδύνατη την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας"

Ο δανεισμός στην Ελλάδα κεφαλαίων με υψηλά επιτόκια καθιστά αδύνατη την οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ".

Ο Μπλανσάρ δηλώνει επίσης πως οι χώρες της Ομάδας των 20 (G20) θα πρέπει να επικεντρώσουν στη μείωση των δικών τους χρεών και ελλειμμάτων.

"Φυσικά, η Ελλάδα πρέπει να σφίξει τη ζώνη της για να βγει από τα προβλήματα που δημιούργησε", λέει ο Μπλανσάρ.

"Όμως το να δανείζεται κεφάλαια διάσωσης με υψηλά επιτόκια δεν έχει νόημα, επειδή αυτό καθιστά αδύνατη την ανάκαμψη".

Νωρίτερα σήμερα η Γερμανία ανακοίνωσε πως η ευρωζώνη θα παράσχει χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Ελλάδα με τη μορφή συντονισμένων πιστώσεων, εφόσον χρειαστεί. Απέκλεισε την ιδέα να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα.

Το μέλος του Συμβουλίου Κυβερνητών της Παγκόσμιας Τράπεζας Άξελ Βέμπερ δήλωσε πως η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί βοηθεια ως 80 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποφύγει τη χρεωκοπία, σύμφωνα με την Ουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Ο Μπλανσάρ δήλωσε πως η επιδείνωση των προϋπολογισμών εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξει ένας φαύλος κύκλος εκρηκτικού χρέους και αυξανόμενων ασφαλίστρων υψηλού κινδύνου και επιτοκίων.

"Γι' αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε στην δημοσιονομική σταθεροποίηση, περισσότερο ή λιγότερο επειγόντως, ανάλογα με τη χώρα", πρόσθεσε.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: